![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Samodzielne szycie!
Hah a ja mam starego walizkowego Łucznika (ta maszyna jest starsza odemnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Coś tam się jej chyba popsuło w tej starej. A i skórę też nią szyłam - mini plecaczek do szkoły w czasach LO ze starej spódniczki mamy ( z takiej twardej skóry była i nikt jej nie chciał nosić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Jako że szyję już wiele lat i mam doświadczenie to polecam gorąco dla takiego szycia domowego na własny użytek maszyny Łucznika. Ceny nowych maszyn są przystępne ok. 300 zł. Nie radzę kupować maszyn po 700-800 zł, mają trochę więcej gadżetów od tych tańszych, ale w szyciu domowym to na niewiele się przydaje. Te maszyny po 300-400 zł mają wszystko, co potrzeba. Ja też zaczynałem naukę krawiectwa na Łucznikach, ale to można porównać wtedy i dziś, tak jak Syrenkę do Mercedesa. Powodzenia w szyciu, daje to dużo satysfakcji......
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Wtajemniczenie
|
Witam dziewczyny. Mam pytanie odnośnie szycia. Kupiłam ostatnio w lumpeksie długą sukienkę. Strasznie mi się spodobała, ale gdy ją zmierzyłam w domu okazało się, że jej fason i długość mi nie pasują (kończy się tuż przed kostką). Mam na nią kilka pomysłów, ale nie wiem który będzie najlepszy.
1. Podejrzewam, że wyszłaby mi najlepiej krótka bombka, bo nie wymaga to specjalnych zdolności krawieckich. Po prostu podszyłabym ją od spodu. 2. Obciachać górę, podszyć i zrobić długą spódnicę. Tutaj trudność polegałaby na tym, że na górę musiałabym doszyć dosyć szeroki pas materiału, który maskował by moje biodra. 3. Myślałam jeszcze o tym, by ją zwęzić maksymalnie i skrócić do kolana. Macie jeszcze jakieś propozycje? Przepraszam za zdjęcia, ale robione na szybko. Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
skrócona bombka wygląda najlepiej więc postawiłabym na tę opcję
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
Samodzielna nauka szycia na maszynie.. Hmmm... Najlepsza metoda to metoda prób
![]() ![]() A potem cieszyć oko fajnymi ciuszkami uszytymi samodzielnie ![]() Sama mam maszynę do szycia, kiedys próbowałam coś tam zszywać, ale zostawiłam to... Wiadomo, nauka ![]() ![]() ________________ Eksperymenty z ubraniami Po co upadamy? Aby się podnieść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Wtajemniczenie
|
Rzadko noszę takie tuniki do spodni, więc bardziej bym była za sukienką. Spróbuję z tą bombką, jak się nie uda to przecież zawsze mogę odpruć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To była moja pierwsza w życiu maszyna do szycia.Na niej uczyłam się szycia maszynowego. Służy mi do tej pory.Ani razu się nie zepsuła. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
Cześć! Jestem Małgosia i odkąd sięgam pamięcią mam styczność z szyciem. Na początku ubranka dla barbie, później dla siebie spódniczki, sukienki, a nawet spodnie, to były czasy, wtedy tak bardzo mi się chciało
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wgl bardzo się cieszę, że tu trafiłaś, bo przyda się ktoś, kto zna się na szyciu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W każdym razie mile widziane wszelkie rady i wskazówki ![]() ![]() Aha i baaaardzo zazdroszczę tych Burd ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2009-05-06 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
Cześć Małgosia
![]() ![]() Co do spódniczki to jaką byś chciała? Postaram się poszukać wykroju jakiejś ciekawej. Jak już będziesz mieć wykrój to i materiał się znajdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam o zwiewnej spódnicy tuż przed kolano ![]() ![]() https://wizaz.pl/Trends-News/Wydarze...by-Eva-Minge11 Zainsprowała mnie ta suknia ![]() ![]() ![]() Kiedyś uszyję sobie coś takiego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Ja mam taki problem z innej beczki. Jakiś czas temu miałam otwarte złamanie piszczela i niestety od tego czasu na prawej łydce mam okropne blizny. ![]() Jestem niską osobą 154cm wzrostu i bardzo ciężko dostać mi jakąś fajną długą sukienkę. Często ubieram się w dziecięcych sklepach bo tylko tam mogę dostać coś na siebie (spodnie kupuję na 12lat). Ale niestety ostatnio same mini w modzie. Jestem początkującą "krawcową" (jeśli w ogóle mogę się tak o sobie wyrazić) i szukam czegoś ciekawego na lato. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek porady bo nawet nie wiem jaki fason pasowałby dla niskiej osoby. Buziaki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy to odpowiedni wątek, ale zawsze można spróbować
![]() Obcięłam stare dżinsy do szortów, ale nie jestem zadowolona z efektu. Chciałabym, żeby nogawki były na brzegach postrzępione tak, jak na załączonym zdjęciu (no, może nie w takim stopniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale nie mam zielonego pojęcia, czy one będą się potem dalej pruły ![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Szmochcio skuś się na sukienkę ze zwiewnego materiału (spróbuj uszyć, w każdym mieście można kupić jakiś materiał, a jak nie znajdziesz nic ciekawego, to poszukaj w second handach ![]() ![]() A w ciut chłodniejsze dni możesz śmiało założyć jakieś kryjące kolorowe rajstopy (np. fioletowe) i do nich krótkie spodenki lub spódnicę do kolan ![]() Ogólnie polecam zwiewne, lekkie tkaniny. Jeśli założysz długie spodnie, a do nich buty na obcasie w podobnym kolorze (dobrze, jeśli spodnie sięgają przynajmniej do połowy obcasa ![]() Jeśli te opcje Ci nie pasują, możesz po prostu zaakceptować te blizny, są dostępne w aptekach różne maści, które rozjaśnią blizny, sprawią, że staną się mniej widoczne ![]() ![]() Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2009-05-10 o 18:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co prawda nie wiem czy jeszcze ten dodatek jest wydawany,ale gdyby był to zapewne by Ci się przydał.
![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i momentalnie swoje szerokie zasoby prezentuje nam All.egro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() mnie od pewnego czasu marzy sie szycie. uwielbiam mode i chcialabym na prawde tym sie zajac. nie mowie tu o szyciu na wieksza skale, tylko dla siebie to co mnie sie podoba. ![]() ![]() i jeszcze takie pytanie: czy widzac sukienke na zdjeciu da sie okreslic samemu jej kroj??? czy raczej trzeba siegac do gotowych szablonow np w gazetach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poza tym dla początkujących dobra też była gazetka "Sekrety szycia" lub "Sekrety dobrego szycia". Można ją nabyć również na allegro ![]()
![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mając jako taką wprawę i trochę zmysłu technicznego można samemu modyfikować szablony z gazet, tzn przenosić zaszewki, , zmieniać kształt dekoltu, sposób zapięcia itd., ale początkującym osobom raczej radziłabym korzystać z gotowych wykrojów.. Ja szyję już od ponad 10 lat, a nadal łapię się na tym, że mam braki w podstawach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Przyczajenie
|
Dzięki BARDZO za odpowiedzi.
![]() Sama myślałam właśnie o czymś zwiewnym. Ogólnie w zimię to noszę właśnie grube rajstopki, spódnice, sukienki ale w lato to trochę problem bo gorąco. Jestem strasznie "uzależniona" od kobiecych ciuchów i po prostu je kocham. ![]() Sama myślałam o "przypudrowaniu" mojej nogi ale niestety miesiąc temu miałam zapalenie kości i znowu mi tą nogę pocieli także blizny znowu są czerwone i widoczne - za kilka miesięcy będą wyglądać lepiej ale wtedy lato się skończy ![]() ![]() Ale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie wszystko chyba zależy od tego jakiego kształtu ma się tyłek, bo wymiary to jedno, a drugie, czy się ma płaski, wystający, kanciasty czy okrągły itp. i w zależności od tego zwężać w odpowiednim miejscu. Wydaje mi się, że jeśli masz po prostu wąskie biodra to po bokach by wystarczyło zwęzić, ale wtedy czasem spodnei tracą fason i się marszczą itd ![]() Jedna rzecz dość istotna, którą mi mama wbijała do głowy zawsze - jak zszywasz środkowy szew tyłu spodni, czyli ten na tyłku właśnie, to należy delikatnie rozciągać podczas szycia to miejsce. Wtedy jakoś podobno to się lepiej układa. I może wtedy nawet jak ujmiesz po bokach to nie będzie się marszczyć. Heh, ale to wszystko tylko moje przypuszczenia. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie, np Pan Wojtek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A jeszcze jak ci wiszą mocno spodnie to spróbuj minimalnie zmniejszyć stan i przy wszyciu zamka nie naciągaj materiału (przeważnie naciągniecie materiału przez zamek można spotkać w dżinsach tych tańszych bo z górnej półki nie kupowałam.) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem w burdach są takie poradniki co jak dopasować na nietypową figure, ale o tyłku to chyba nie spotkałam się. A co do zamka to pierwsze słyszę o naciąganiu materiału przy zamku - naciąga się w kroku jakby, jak już pisałam wyżej - tylko nie wiem czy nie namieszałam z tego wszystkiego gdzie dokładnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A Tobie becia 68 dzięki za podpowiedź, szczerze to nie słyszałam o takich spodniach w stylu Marleny Dietrich, patrzyłam w necie, faktycznie fajne. Mam prośbę, czy ma ktoś wykrój na takie spodnie? Będę baaaaardzo wdzięczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
a macie kogos w rodzinie kto pokazywal Wam "tajniki" szycia? czy do wszystkiego doszlyscie same?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.