![]() |
#61 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak malujemy się do szkoły?
Cytat:
Oczywiście nie ma sensu, żeby nastolatki nakładały na swoją młodą skórę tonę podkładu i pudru, ale uważam, że jak się raz na jakiś czas pomalują, to nic im się nie stanie. Prosiłam o delikatne zwracanie się do innych. Może dla kogoś nie jest miłe jak mówisz o kimś "podlotek". Bez obrazy, forum nie służy do tego, aby nazywać innych jak tylko przyjdzie do głowy. Piszę tak, ponieważ chcę utrzymać jako-taki porządek na forum, bo mam wrażenie, że czasem niektórzy się troszeczkę zapominają... Oczywiście bez obrazy- mówię ogólnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to że ktoś się maluje to nie znaczy, że jest skupiony tylko i wyłącznie na wyglądzie swojej twarzy. a jak ktoś ułoży włosy to według Ciebie pewnie znaczy, że nie myśli o niczym innym tylko jak wyglądają jego włosy. tak samo są ważniejsze sprawy niż pójście na zakupy, ładne ubranie się czy długa kąpiel ![]() ![]() Jestem w 2 klasie liceum i maluję się- podkład, puder, kredka, tusz, czasem cienie. Ale nie mam problemu, żeby wyjść bez mejkapu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem, to że ktoś się maluje (nastolatki, dorosłe kobiety), to nie znaczy, że wstydzi się tego, jak wygląda bez makijażu. Niektórzy się malują, po to, aby podkreślić np. oczy, lub usta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Z tym się zgodzę. Ale nie wiem co można podkreślić nakładając tonę podkładów i pudrów. Bo zakryjemy syfy? to już nie jest podkreslanie a ukrywanie. Sama lubię czasem mieć wyraźne oczy i jak mowiłam maluje je kredką i tuszem, od wielkich imprez i cieniami. Twarz "przykrywam" tylko jak zalezy mi zeby ładnie na zdjeciach wyjsc. Nie mówię ze to oznacza wstyd. Raczej miałam na mysli wlasnie maskowanie się dosłowne na co dzień.
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
No ale nasuwa mi się pytanie czy idąc do szkoły w gimnazjum trzeba koniecznie podkreślać swoje walory? W końcu nie idziecie na randkę....
A poza tym emo-krechy na powiekach nie uwydatniają piękna 14-tolatek wierz mi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja jedynie maluję rzęsy i nakładam błyszczyk/pomadkę. Zazwyczaj nie mam czasu na malowanie się do szkoły.
Nie wiem czemu macie problem z cudzym makijażem. To czy ktoś się pomaluje do szkoły to tylko wyłącznie jego sprawa. I śmieszne jest stwierdzenie, że makijaż ma oznaczać skupienie tylko na sobie...
Like an empty bottle takes the rain And heal, heal, heal, heal." Edytowane przez veronicas15 Czas edycji: 2009-05-12 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Jestem w drugiej klasie gimnazjum.
Używam kremu tonującego (aby wygładzić koloryt skóry, bo mam lekkie problemy z cerą) do tego skrobia na buźkę (pomysł z wizażu, zamiast pudru) dla zmatowienia buzi, bo nie chcę się błyszczeć. Tusz do rzęs - bo lubię mieć lekko podkreślone oczy i balsam do ust - bo mi się usta wysuszają. Nie nakładam tony tapety, nie maluję się żadnymi kredkami, cieniami. Mój "make-up" tworzę tylko dla estetyki wyglądu i własnego komfortu! I wcale nie widzę w tym problemu...
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Dobry podkład, przede wszystkim prawidłowo dobrany do koloru skóry i jakościowy (raczej rzadkość u gimnazjalistek).
Tusz do rzęs, który służy mi do ich naturalnego podkreślenia, a nie efektu pandy. Beżowy cień do powiek nakładany na ruchomą część. Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2009-05-12 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
to bardzo fajnie że używacie tylko bezbarwnych pomadek i balsamów do ust
![]() Ja się maluje może od 2gim .. najpierw jakiś krem koloryzujący,kredka i tusz (od razu tak zaczełam ) i tak do dziś .. no tyle że dziś używam jeszcze różu . Nie czułam się w klasie jakaś odosobniona w makijażu , raczej każda dziewczyna się malowała .. a te co się nie malowały jakoś pięknie nie wyglądały powiedzmy z pryszczami na twarzy czy z nierównym kolorytem twarzy sińcami pod oczami itepe
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
U mnie makijaż to pomalowane rzęsy (delikatnie podkręcone i ładnie rozdzielone, a nie posklejane i przypominające wyglądem pająki jak u niektórych koleżanek
![]() Wyglądam ok, a czuję się bardziej komfortowo i bardziej pewna siebie z takim lekkim makijażem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
No kumam, a domyslaja sie, ze wychodzi na odwrot ![]() Zal nastoletnich chlopakow, przy obecnych trendach, to do studiow beda mieli wybor tylko z dziewczyn o cerze wojskowego trepa.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-05-12 o 21:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem naskakiwania na ludzi tylko dlatego, że się malują. Nie uważam kosmetyków za coś zarezerwowanego tylko dla kobiet 30+. Oczywiście nikt tu nie mówi o przesadnej tapecie u 15 latki, wiadomo,ze wygląda to momentami żałośnie.
Ale co jest złego w podkreśleniu oka czy zakryciu niedoskonałości? A stwierdzenie, że nastolatka, która się maluje, skupia się tylko na wyglądzie jest wg mnie nieporozumieniem. Jeśli chodzi o mnie - używam tuszu do rzęs i podkładu, który jest dla mnie (oczywiście to tylko moje zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nikt tu na razie nie naskakuje na nikogo. Tylko mam prawo wyrazić swoje zdanie na ten temat a mam zdanie takie, że 14-tolatkom nie potrzeba wszystkich tych podkładów róży i kredek bo przykro się na nie patrzy- zamiast cieszyć się dzieciństwem to pchają się w dorosłość która nie jest jakaś wspaniała. Ta i przepraszam od razu wszystkie "dorosłe"-jak będziecie miały dowód to formalnie wam się skończy dzieciństwo. Coś czuję, że nam się tu gorący wątek szykuje powoli ale zobaczymy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie niszczą, jeżeli tylko używa się ich umiejętnie, stawia na jakość (nie na chińskie pseudokosmetyki z bazaru) i przede wszystkim pamięta o starannym demakijażu. Sama w gimnazjum rzadko kiedy malowałam się, od wielkiego dzwonu jedynie tusz. W pierwszej klasie LO w ogóle zapomniałam o istnieniu kosmetyków ![]() Druga klasa to był już krem tonujący, puder i tusz. Trzecia klasa to już nałóg ![]() ![]() Edit: Poza tym, jak to mówią, czego się Jaś nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. ![]() Lepiej, żeby 16sto latka biegała z krzywą kreską na powiece, bo nie potrafi jeszcze jej narysować, niż żeby była to poważna 20stoparoletnia kobieta. Młodszym więcej ujdzie płazem ![]() Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2009-05-12 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sama codziennie widzę śmiesznie wymalowane 15latki i wiem jak to wyglada, tak samo jak od razu widać co przez taki wygląd chcą osiągnąć. Takie dziewczyny zawsze istniały i należy im tylko współczuć oraz mieć nadzieję, że kiedyś zdadzą sobie sprawę, ze wcale nie wyglądają na takie dorosłe jak myślą. Ale chyba nastolatka, która nałoży tusz na rzęsy i trochę błyszczyku na usta nie musi być zaraz wyśmiewana, to nic takiego... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do tych nieumiejących pomalować się nastolatek, to pisałeś ogólnie- więc odebrałam to, po prostu jakbyś pisał o wszystkich ![]() A tym "podlotkiem" to spoko, wiem, że jest takie słowo, ale nie wszystkim musi się takie określenie podobać ![]() ![]() ![]() Edytowane przez DreamQueen Czas edycji: 2009-05-13 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nikt nie twierdzi że coś złego robisz malujac się.
![]() |
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego rozumiem dzisiejsze nastolatki. Bo co to za sprawiedliwość, że jedna pryszczata koleżanka może ukrywać niedoskonałości pod pudrem, a ja nie mogę? Problem zaczyna się natomiast wtedy, jak ta wymalowana nastoletnia twarz o wiele naturalniej wyglądałaby już z tymi pryszczami, niż z 2 cm (mówię o grubości ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Od kilku tygodni (i zamierzam używać przez cały rok) emulsja spf 50, do zmatowienia Dry-Flo, korektor na jakąś większą niedoskonałość (krem i skrobia skutecznie zakrywają te drobne niedoskonałości), z tuszem do rzęs to różnie, dzisiaj nie użyłam, pomadka lub błyszczyk obowiązkowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Sila rzeczy odnosi sie do wiekszosci danego zbioru, przy zaznaczeniu, ze nie dotyczy wszystkich. Oczywiscie nikt sie nie czepia do odrobiny blyszczyka na ustach, chodzi o swiecace na rozowo podlotki...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Ależ czy ja mówiłam coś na temat że malowanie jest "złe"?
Nic bardziej mylnego, kto cche niech się maluje i nie zamierzam oceniac takich osob negatywnie. Po prostu moje zdanie jest takie że są wazniejsze sprawy niz kg tapety na twarzy bo bez tego ktos czuje sie "nieludzko". Ja powiedziałam że takie traktowanie swojej twarzy i skupianie się na NADMIERNYM makijażu jest oznaką kompleksu na tym punkcie wg mnie. i żeby nie było że potępiam wszystkich ktorzy się malują, sama tez uzywam kosmetykow kolorowych, mam jednak na mysli to ze np do szkoły to już lekka przesada robic pelny makijaz, tam sie idziemy uczyc a nie zastanawiac czy nam się cien nie obsypał i szminka nie rozmazała. Szczególnie jak mowa tu o gimnazjum czy początkach liceum.
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Jestem w 2 klasie liceum, używam tuszu, kredki i czasem eyelinera
![]() Ale nie uważam, że trzeba od razu krytykować dziewczyny za to, jak chcą wyglądać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha, no i czasem na przerwie chodzę przypudrować nos i czoło, bo mam cerę mieszaną- to znaczy, że skupiam się nadmiernie na swojej twarzy? Nie, ja po prostu chcę ładnie wyglądać. Nie ślęczę godzinę przed lustrem, dla mnie makijaż to kwestia kilku minut. Zresztą mój jest tak naturalny, że ludzie nie zauważają żadnego podkładu- kwestia odpowiedniego dobrania koloru i umiejętnego nałożenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak w domu bez przesady na dzień dobry zrobić lekki makijaż nie jest źle... Ja osobiście poświęcam około 15 minut, żeby umyć twarz, uczesać się i lekko podmalować bez żadnych ekscesów ![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
W liceum(ktore juz skonczylam): podklad, porzadnie wytuszowane rzesy, truskawkowa pomadka, cienie (nie takie bardzo delikatne ale nie tez takie do wieczorowego makijazu), czasami jakas szminka, ale wolalam tylko pomadke jakas smaczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.