|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
ahh i znowu kolejne 10 stron..
![]() wczoraj byly pierwsze zakupy dla malucha ![]() posiadam juz ![]() -patyczki dla dzieci cleanic dzidzius, akurat byly troche tansze niz zwykle ;] -znowu grzechotka ![]() http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25 -szczotka do wloskow ![]() http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25 -Termometr kąpielowy - kaczuszka, jasno zielony http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25 -slodziutki lancuszek do smoczka ![]() ![]() ![]() ![]() http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25 -NoseFrida ;] dorwalam ostatnia sztuke jestem od poczatku pewna ze na 100% to chce, wiec odrazu kupilam, zeby potem nie szukac np.przez allegro. -zestaw 2 smoczkow Tomme Tippee -close to nature -PURE i nie bede sie juz musiala zastanawiac jaki smoczek ![]() ![]() to sie pochwalilam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1412 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1413 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale się u nas wlaśnie rozpadało ![]()
![]() |
#1414 |
Raczkowanie
|
u mnie slonce swieci, a plecy mnie bola wieczorem ;p wczoraj po akupach byla masakra ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#1415 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1417 |
Raczkowanie
|
jak ja kocham swoje lozko
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- tego typu : http://www.abra-meble.pl/sofa_ikar_b...2,0,1,2,0.html moje nie ma oparcia po bokach i ma zwykle drwniane, okragle nogi, zolty pasek, a reszta granatowa ;] do tego 4 duze poduszki, z 1 strony zolte, z 2 granatowe ;] jak sie zlozy i polozy poduszki to jest wygodne oparcie ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#1418 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a swoja droga odkad jestem w ciazy to wszelkie dolegliwosci urastaja u mnie do rangi nie wiadomo jakich obaw. ale mysle ze kazda kobieta w ciazy 100 razy bardziej przejmuje sie stanem swojego zdrowia niz przed zajsciem w ciaze. ja jak czytam iwypowiedzi nnych dziewczyn ze cos je niepokoi to mysle ze nic zlego przeciez sie nie dzieje, a jezeli to samo dotyczy mnie to juz obawiam sie ze to cos bardzo niedobrego ![]() ps. moje malenstwo chce mnie chyba uspokoic bo daje mamusi ukochane kopniaczki- i to tak bez powodu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1420 |
Zadomowienie
|
A ja dopiero sie obudziłam tam mi ciśnienie spadło że padłam jak mucha do łóżka, głud mnie obudził i musiałam wstać
![]() Co do bólu pleców, nie wszystkie ciężarne to mają ale mnie czasami kręgosłup boli w odcinku lędzwiowym a szczególnie jak siedze w kościele na twardej ławce, mówiłam w piatek o tym lekarzowi a on mi mówi żeby dużo leżeć i oszczędzać kręgosłup bo później bedzie jeszcze gorzej.
#1421 |
Zadomowienie
|
ostatnio dobrze mi się śpi, choć sny miewam straszne. dziś np. mi się śniło, że zgubiłam się w supermarkecie i trafiłam do jakiś podziemi, a tam jakiś zboczony staruch mnie gonił. brrryy
jeśli chodzi o bóle pleców. to zwykle pojawiają się one w późniejszej fazie ciąży, chociaż mogą wystąpić też wcześniej. Jednym z powodów może być przesunięcie środka ciężkości, innym zaś zmiany krzywizny kręgosłupa wraz ze wzrostem dziecka i powiększaniem macicy. Nieco ulgi przyniesie przykładanie ciepłego termoforu lub masaż. Niekiedy ból biegnie od dolnej części pleców po pośladki i w dół jednej albo drugiej nogi. To tak zwana rwa kulszowa, która powstaje w wyniku ucisku na nerw kulszowy (podobno straszy ból) w tym wypadku pomagają ciepłe kąpiele, wypoczywanie w łóżku lub specjalne ćwiczenia fizyczne. Słyszałam też, że czasami ból w dolnym odcinku kręgosłupa może być objawem przedwczesnego porodu. jednak w takim wypadku przypomina bardziej skurcze, przychodzi i odchodzi ale nie utrzymuje się stale. co do powiedzeń typu, że dziewczynka zabiera urodę matce, tak jak i to, że gdy brzuch jest nieco wydłużony urodzi chłopca a okrągły, dziewczynkę, dla mnie jest zwykłym mitem i lepiej o tym zapomnieć. Każda kobieta może mieć inny kształt brzucha, i inaczej jej ciało może reagować na hormony, a płeć dziecka nie ma tu nic do rzeczy. Już skłonna jestem uwierzyć odczuciom samej matki, że będzie chłopiec czy dziewczynka, ale to też bywa złudne. To samo jest z badaniami usg, mimo, że w większości przypadków można ustalić płeć dziecka za jego pomocą, to jednak wynik nie zawsze jest na 100% pewny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1422 |
Zadomowienie
|
Czesc laseczki
![]() Rano pojechalam na poczte wyslac listy TZ-a (byly do zwazenia) i oczywiscie nie omieszkalam wpasc do C&A obejrzec ciuszki dla maluszka ![]() ![]() woman31 uwazam tak jak malin, bol plecow moeze byc spowodowany spaniem w innej pozycji (teraz z brzuszkiem) lub winne jest lozko ![]() Mam tez tak czasem ale do lekarzy nie chodze, bo uwazam, ze nie ma sensu ![]() ![]() ![]() ![]() Co do lekarzy to Ci powiem jak bylam na badaniu moczu(teraz w ciazy). Lekarz sprawdzil papierkiem czy wszystko OK, ale wyszlo, ze mam jakies zapalenie od razu przepisal mi antybiotyk ![]() ![]() Okazalo sie, ze w labo nic nie wykryli, wiec tylko nie potrzebnie bralabym te leki, wiec jak widzisz nawet lekarz moze sie pomylic ![]() Wstawiam zdjecie z moich lowow ![]() Na pierwszym zdjeciu sa na 56cm, drugim na 62, a trzecim tez na 56 ![]() Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-05-18 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#1423 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() najpierw zabolala mnie noga na spacerze, potem wieczorem zaczela bolec na spacerze z psem, a w domu nie moglam juz chodzic ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1424 | |||
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki!
Witam wszystkie dołączające do nas Mamusie - woman31, Ilono, humant ![]() Aniago25, Klaudio - super Wam brzuszki rosną! ![]() Ja zaczęłam 23 tc = 6 miesiąc ![]() I też mi już trochę widać brzuch, chociaż wczoraj w czarnym outficie wyszczuplająco-maskującym trudno było uchwycić na zdjęciu ![]() Widzę, że przez weekend zawiązał się tu Klub Marudera ![]() Ja w sobotę też czułam się marnie - zawsze reagowałam na zmiany pogody, a odkąd w ciąży mam niższe ciśnienie to wyjątkowo słabo znoszę pochmurne, deszczowe dni... Na szczęście w niedzielę już się poprawiło, a wraz z pogodą moje samopoczucie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Atak kopaczy w wątku ![]() ![]() Cytat:
![]() I miłego wyjazdu! Cytat:
![]() Dla wszystkich spódniczanek - znalazłam rozwiązanie do pasów w aucie Clippasafe, które nie wymusza noszenia spodni: http://www.clippasafe.pl/index.php?zone=podroze Edit: jeszcze w sprawie bólu pleców - wydaje mi się, że o ile oczywiście nie ma przeciwskazań do wykonywania ćwiczeń w ciąży, warto ćwiczyć. Ciało się zmienia, przesuwa się środek ciężkości, kręgosłup jest bardziej obciążony... Można mu pomóc wykonując delikatne ćwiczenia rozciągające, wzmacniające mięśnie grzbietu - są w książkach dla ciężarnych. Mnie bardzo pomaga joga, świetnie się też czuję po basenie, chociaż pływam wolniej i ostrożniej niż zwykle. Chociaż mam windę, to przynajmniej raz dziennie wdrapuję się na III piętro (3,70 m w kamienicy ![]()
till the sunlight burns a happy whole in your heart Edytowane przez karamari Czas edycji: 2009-05-18 o 11:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1425 |
Raczkowanie
|
smoczki moga wypychac przednie zeby i potem bede wystawaly, dziecko moze przez to seplenic
![]() uznalam ze najlepsze beda smoczki starego typu ;] tyle osob sie na nich wychowalo i nie ma problemow, to po co kombinowac? ale jeszcze nie wiem jaki do butelki ;p ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- ja nie mam problemu z pasami ;] samochodu swojego nie mamy, najczesciej jade z rodzicami, a oni maja taki duzy samochod i jest pas tylko ten na dole ;] wiec moge go spokojnie pod brzuchem zamontowac |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1426 |
Zadomowienie
|
Shine01 fajne te rzeczy dla maluszka
![]() ![]() Jesli chodzi o butelki i smoczki to chyba kupie z Avent, bo maja tez specjalne smoczki do butelek dla noworodka, przypominajace sutek matki ![]() http://www.tomi.pl/szczegoly/1331/av...25ml__warszawa ps. to jeszcze nie ta butelka co chce kupic, ale nie moge na szybko znalesc ![]() ![]() Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-05-18 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#1427 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A z pasami mam coraz większy problem wraz z rosnącym brzuchem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1428 |
Zadomowienie
|
zartownis ale sliczne ubranka
![]() karamari ty też masz już spory brzuszek
#1429 |
Raczkowanie
|
![]()
Super brzusie macie dziewczyny
![]() ![]() ![]() A oto nasz SYNUS ALLANEK dwa tygodnie temu czyli w 21 tygodniu i 3 dniu ![]() ![]() ![]()
#1430 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się czy smoczek to w ogóle jest potrzebny - przynajmniej na początek. ![]() Tery i suzy, jaki przystojniak!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1431 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z plecami to w ciazy raczej normalne. Ja bole pleców miałam w I trymestrze-gdy chodziłam do pracy i od niedawna mam znowu. Ale cwicze i jest wtedy lzej. Czasem bolą rano, czasem wieczorem. Ktos opisał rwe kulszową, ja sie własnie zastanawiam czy jej nie mam. Przed ciazą czasami miałam problem ze zrobieniem kroku, bo noga tak bolała w tyłku i udzie ze sie nie dało. No i w ciazy tez to mam. Cwiczenia i masowanie troszke pomaga.
![]() |
#1432 |
Raczkowanie
|
zastanawiam sie nad tym :
http://www.tomi.pl/szczegoly/5015/ca...sanie_warszawa nad tomme tippee i zwyklymi |
![]() ![]() |
![]() |
#1433 |
Zakorzenienie
|
Smoczki - gdzieś ostatnio czytałam, że najlepiej nie dawać wcale albo przynajmniej nie na samym początku, no i oczywiście nie za długo (widziałam w weekend chyba trzylatka ze smokiem, to już lekka przesada, a potem będą kłopoty ze zgryzem).
Jestem po drugiej filiżance inki z mlekiem, a do tego kawałek chałwy i już mam więcej energii ![]()
![]() |
#1434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() rozmawiałam wczoraj z moja mamą przez telefon i mówiła, żebym ciuszków już nie kupowała, bo ona mi zrobiła zapas do 3 miesiąca ![]() aha i żebyśmy dzidzie nazwali na literkę A, bo ona takie śpioszki ma ![]() a ja, że niestety nic z tego, klamka zapadła: Witek lub Kalinka, już się tak do tych imion przyzwyczailiśmy, że już raczej tak zostanie ![]() Cytat:
![]() w każdym bądź razie, życzę Tobie by się więcej ta wstrętna rwa kulszowa się nie pojawiła. Cytat:
![]() z racji mojego niskiego ciśnienia (przeciętnie 91/55) mierzę je 3 razy dziennie (zalecenie gina) i zauważyłam, że moje ciśnienie od tygodnia zaczęło znacznie rosnąć (106/62) a co dziwne rano jest wyższe niż wieczorem ![]() 27 maja mam wizytę, zobaczymy co lekarz na to powie ![]() ![]() Cytat:
na najbliższej wizycie podpytam lekarza jak to wygląda u mnie z ćwiczeniami i ze szkołą rodzenia. bardzo chciałabym chodzić na basen, ale mam pewne obawy co do higieny tych miejsc. w czasie ciąży kobieta jest bardziej wrażliwa, na łapanie infekcji dróg rodnych, a jak wiadomo, z czystością w miejscach publicznych różnie to bywa ![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Raczkowanie
|
co do smoczka to na stanie jeden chce miec ;] a czy sie przyda to sie okarze, nie bede wybierac potem nagle w srodku nocy jak sie okaze ze jest jednak potrzebny
![]() no tak bo jeszcze jest tak ze lepiej jak jest smoczek niz palec... bo on tez wypycha zeby Edytowane przez Shine01 Czas edycji: 2009-05-18 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#1437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1438 |
Raczkowanie
|
![]()
ja bylam karmiona dokladnie czyms takim ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#1439 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u nas na początku miał być Staś (po dziadkach) ale ciężko było mi się przełamać. próbowałam wyobrazić sobie jak tule maleństwo i mówię "Stasieńku" ale zamiast tego widziałam moją babcie jak woła dziadka ![]() pewnego dnia przyszedł mój do domu i od progu oznajmił "to będzie Witek" i tak już zostało. nad dziewczynką głowiłam się ja, mój wszelkie propozycje odrzucał. chciałam Anie, po mojej mamie, ale mój kategorycznie odmówił (mit teściowej ![]() ![]() powoli zbieram się na zakupy. któraś z Was ma jakiś pomysł na obiad ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1440 |
Zadomowienie
|
Mnie się podobają imiona rosyjskie: Natasza, Tatiana, Igor, Borys
Z polskich to: Kazimiera, Julia, Wiktor, Jakub - trzy ostatnie są niestety strasznie polularne, więc sobie odpuścimy. Mężowi niestety średnio podobają się moje rosyjsko brzmiące udziwnienia, ciężko będzie osiągnąc kompromis.... Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-05-18 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.