Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-06, 09:59   #2161
maaagda333
Raczkowanie

Dot.: anty a tabletki labofarmu

tak to te śmierdzące z niebieską nakrętką najczęściej po 20 lub 60 sztuk Trochę się przestraszyłam tą ulotk,ą na szczęście wzięłam jedna tabletkę tylko ze te 2 godziny przed anty ale mam nadzieje ze zadnych interakcji nie bylo i nie oslabilo tabletek
maaagda333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-06, 18:04   #2162
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maaagda333 Pokaż wiadomość
tak to te śmierdzące z niebieską nakrętką najczęściej po 20 lub 60 sztuk Trochę się przestraszyłam tą ulotk,ą na szczęście wzięłam jedna tabletkę tylko ze te 2 godziny przed anty ale mam nadzieje ze zadnych interakcji nie bylo i nie oslabilo tabletek
nie martw się na zapas, to że wchodzą to nie znaczy że hamują ich działanie, może tylko trochę osłabiają...
a jak wam się widzi ten Labofarm? to jest ziołowy lek, dobrze działa?
Stary 2009-05-07, 13:49   #2163
maaagda333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
nie martw się na zapas, to że wchodzą to nie znaczy że hamują ich działanie, może tylko trochę osłabiają...
a jak wam się widzi ten Labofarm? to jest ziołowy lek, dobrze działa?

ja pamiętam, że mi kiedyś pomagał, robiłam się śpiąca i spokojniejsza Ja się martwię tą jedną tabletką czy przypadkiem nie narobiła ona nic złego bo na następny dzień kochałam się z chłopakiem do końca, dopiero teraz po przeczytaniu ulotki zaczęłam się martwić
maaagda333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-07, 17:12   #2164
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maaagda333 Pokaż wiadomość
ja pamiętam, że mi kiedyś pomagał, robiłam się śpiąca i spokojniejsza Ja się martwię tą jedną tabletką czy przypadkiem nie narobiła ona nic złego bo na następny dzień kochałam się z chłopakiem do końca, dopiero teraz po przeczytaniu ulotki zaczęłam się martwić
myślę, że będzie ok
Stary 2009-05-07, 19:43   #2165
margotek
Rozeznanie

Pisałam już wcześniej o moim małym problemie. Na początku kwietnia zapomniałam wziac tabletki był to ostatni tydzień więc nie robiłam przerwy i zaczełam nowe opakowanie. (wcześniej w tym samym cyklu zdarzyło mi się spóźnić przyjąc tabletkę o dokładnie 12h) w czasie drugiego opakowania brałam antybiotyk, naproxen i fluconazol i oczywiście probiotyki dzis powinnam dostać okresu i go nie ma, zaczynam sie denerwować, a od poniedziałku powinnam zaczac nowe opakowanie

margotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 14:27   #2166
ruumi
Rozeznanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy

Mam pytanie czy antybiotyk Klimacin działa na tabletki? Zawiara Klindamycyne,jeżeli tak to czy teraz powinnam zaczac 2 opakowanie, bo dziś zaczęłam kuracje antybiotykową i akurat dziś koncze opakowanie,czy w takim wypadku powiennam robić przerwę?
ruumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 14:34   #2167
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruumi Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy antybiotyk Klimacin działa na tabletki? Zawiara Klindamycyne,jeżeli tak to czy teraz powinnam zaczac 2 opakowanie, bo dziś zaczęłam kuracje antybiotykową i akurat dziś koncze opakowanie,czy w takim wypadku powiennam robić przerwę?
ja akurat skończyłam łykać Dalacin C, który w składzie ma właśnie klindamycyne
w ulotce dalacinu jest napisane:

Kwestionowano skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych stosowanych jednocześnie z klindamycyna. Dlatego w trakcie przyjmowania tego leku należy stosować dodatkowe metody antykoncepcji.

co do tej przerwy to są różne opinie, w ulotkach rzadko spotykane są info jak postępować (ja się spotkałam tylko z taką informacją w yasmin, która zaleca połączenie opakowań)
zrobisz jak chcesz, tu głównie chodzi o to, że antybiotyk+krwawienie może równać się infekcji

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 16:55   #2168
ruumi
Rozeznanie

Własnie zawsze mi wypadały tabletki w czasie przerwy i niestety konczyło się i tak z infekcją grzybiczą, i nigdy nie wiedziałam po co sie powinno łaczyć opakowania myslałam że to raczej z powodu tego ze osłabiaja działanie tabletek a w czasie przerwy jest mnijsze stezenie hormonów.Więc nie musze łaczyć opakowań ? i mogę zrobić normalną przerwę?I jeszcze jedno pytanie czy jak juz zaczne nowe opakowanie (to będzie 20 maja) to już będę zabezpiczona czy muszę zabezpieczać się do końca tego nowego opakowania?
Stary 2009-05-12, 21:48   #2169
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruumi Pokaż wiadomość
Własnie zawsze mi wypadały tabletki w czasie przerwy i niestety konczyło się i tak z infekcją grzybiczą, i nigdy nie wiedziałam po co sie powinno łaczyć opakowania myslałam że to raczej z powodu tego ze osłabiaja działanie tabletek a w czasie przerwy jest mnijsze stezenie hormonów.Więc nie musze łaczyć opakowań ? i mogę zrobić normalną przerwę?I jeszcze jedno pytanie czy jak juz zaczne nowe opakowanie (to będzie 20 maja) to już będę zabezpiczona czy muszę zabezpieczać się do końca tego nowego opakowania?
nie musisz, bo gdyby to była konieczność to myślę, że każda ulotka by o tym wspominała
ale skoro łapiesz infekcje to może warto by jednak połączyć? nie wiem, to oczywiście Twoja decyzja

zabezpieczać dodatkowo należy się w trakcie kuracji, jak i przez 7 dni po jej zakończeniu - więc teraz sama oblicz do kiedy to Cię obowiązuje, bo ja nie wiem kiedy kończysz kurację

jednak mi poradzono, gdy robiłam przerwę w tabletkach przy antybiotyku, zabezpieczać się dla spokoju nie przez 7 dni po zakończeniu, a przez 7 pierwszych tabletek - chociaż oczywiście nie jest to wymagane biorąc pod uwagę info z ulotki - ja dmuchałam na zimne po prostu (żebym sobie później nie ubzdurała, że przez przerwę przecież nie dostarczam nowych hormonów, które pozwolą wrócić do odpowiedniego poziomu bla bla bla )

Stary 2009-05-16, 12:57   #2170
gasolina84
Zakorzenienie

biorę pigułki anty juz kilka miesięcy oraz antybiotyki od dermatologa ( Tetralysal) w 25 dniu cyklu podczas stosunku pękła guma i wytrysk mial miejsce w środku, czy powinnam się martwic????? ;-((
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 13:06   #2171
ruumi
Rozeznanie

ten atybiotyk osłabia działanie tabletek wiec mogło dojść do zapłodnienia, cięzko cokolwiek powiedzieć, też sie zastanwiam czy np jakiś postinor miałby szanse coś zdziałać ,najlepiej poradzić się szybko ginekologa.
Stary 2009-05-16, 13:39   #2172
Rosaline
Zadomowienie

to, że osłabia, nie znaczy, że eliminuje zabezpieczenie.
to zależy jak długo bierzesz ten antybiotyk itp. także też myślę, że powinnaś się jak najszybciej poradzić ginekologa.
Stary 2009-05-17, 21:34   #2173
awia
Zakorzenienie

ja sie chciałam upewnić, czy dobrze licze.
biore antybiotyk, od 16 maja do 21 maja.
własnie koncze opakowanie tabsów, 7dniową przerwe zaczynam 20 maja, a 27 zaczynam nowy blister.
zastanawiam sie czy bede w pelni zabezpieczona od pierwszej tabletki, czy powinnam jeszcze liczyc 7 dni od dnia odstawienia antybiotyku?
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 19:59   #2174
ruumi
Rozeznanie

hehe mam identycznie jak ty Ale chyba trzeba jeszcze czekać te 7 dni, bo po skonczemu antybiotyku trzeba poczekac aby wszystko wrociło do normy .I mam nadzieje ze po tych 7 dniach z nowego opakowania już bedę w pełni zabezpieczona:P
Stary 2009-05-19, 21:02   #2175
CherieK
Zadomowienie

a co jesli podczas brania antybiotyku zaczal i sie okres? nie zwykle plamienie boli brzuch, piersi itd

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 07:46   #2176
Gatita
Raczkowanie

ja mam inne pytanko... moze troche glupiutkie, ale nigdzie nie znalazlam informacji na ten temat... otoz czy tabletki powinno sie brac na czczo czy powinno sie raczej cos zjesc? o ogolnie czy jedzenie i to co jemy, zwlaszcza niedlugo przed/po lykaniu tabletki ma jakis wplyw na jej dzialanie?

prosze o odpowiedz

Pozdrawiam
Gatita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 08:26   #2177
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CherieK Pokaż wiadomość
a co jesli podczas brania antybiotyku zaczal i sie okres? nie zwykle plamienie boli brzuch, piersi itd
zdarza się niestety

Cytat:
Napisane przez Gatita Pokaż wiadomość
ja mam inne pytanko... moze troche glupiutkie, ale nigdzie nie znalazlam informacji na ten temat... otoz czy tabletki powinno sie brac na czczo czy powinno sie raczej cos zjesc? o ogolnie czy jedzenie i to co jemy, zwlaszcza niedlugo przed/po lykaniu tabletki ma jakis wplyw na jej dzialanie?

prosze o odpowiedz

Pozdrawiam
większość tabletek nie powinno się brać na czczo (nooo, niektóre mają takie zalecenia)
ale myślę, że jak tę weźmiesz na czczo to nic się nie stanie, po jedzeniu czy przed - nie ma różnicy moim zdaniem
jedzenie w żaden sposób nie ma tutaj wpływu na wchłanianie

Stary 2009-05-20, 08:45   #2178
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:

prosze o odpowiedz

Pozdrawiam
W mojej ulotce od Yaz jest napisane, że jedzenie nie ma wpływu na wchłanianie tabletki. Przypuszczam, że jest tak ze wszystkimi tabletkami anty. Takze spokojnie możesz jeść i łykać

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 08:59   #2179
Gatita
Raczkowanie

dzieki bardzo

co do tego tematu to spotkalam sie jeszcze ze zdaniem, ze niektore diety beztluszczowe moga obnizac skutecznosc... mozecie prosze potwierdzic/zaprzeczyc ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-20, 09:20   #2180
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki bardzo

co do tego tematu to spotkalam sie jeszcze ze zdaniem, ze niektore diety beztluszczowe moga obnizac skutecznosc... mozecie prosze potwierdzic/zaprzeczyc ?
nie obniżają
to co jemy, samo w sobie, wpływu nie ma na tabletki
dopiero gdy wywoła biegunki/wymioty to możemy mówić o zmniejszeniu skuteczności

w ulotce jest lista rzeczy mających wpływ na zabezpieczenie - z dietą nigdy się tam nie spotkałam..

Stary 2009-05-20, 09:34   #2181
Gatita
Raczkowanie

dzieki bardzo za odpowiedzi,
ulotki z Polski niestety nie zachowalam, a tutaj mam tylko po hiszpansku, dlatego ciezko z odswiezeniem sobie wiadomosci
jeszcze raz dzieki, pozdrawiam i juz nie spamuje
Stary 2009-05-20, 15:48   #2182
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie obniżają
to co jemy, samo w sobie, wpływu nie ma na tabletki
dopiero gdy wywoła biegunki/wymioty to możemy mówić o zmniejszeniu skuteczności

w ulotce jest lista rzeczy mających wpływ na zabezpieczenie - z dietą nigdy się tam nie spotkałam..
Dokładnie tak Gdyby na skuteczność tabletek miało wpływ to co jemy to miałyby one skuteczność 30% a nie 99 z kawałkiem

Cytat:
dzieki bardzo za odpowiedzi,
ulotki z Polski niestety nie zachowalam, a tutaj mam tylko po hiszpansku, dlatego ciezko z odswiezeniem sobie wiadomosci
jeszcze raz dzieki, pozdrawiam i juz nie spamuje
Nie spamujesz, pytanie o jedzenie również może podchodzić pod interakcje Miłego dzionka

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 16:03   #2183
Delicious88
SPAMER
Nieopłacona reklama

Czy któraś z Was się orientuje czy antybiotyk Duracef ma wpływ na działanie tabletek anty? Konkretnie Cilestu? Zapomniałam cholerka spytać lekarza...
Tylko prosiłabym o wytłumaczenie czarno na białym jeśli obniża to dlaczego, bo szukam w necie i raz jest napisane, że nie mają wpływu, a raz, że mają... Zgłupiałam.
Delicious88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-20, 16:13   #2184
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

faktycznie opinie są różne, ja znalazłam wypowiedź dobrej znajomej, która interesuje się właśnie lekami, interakcjami i dużo o tym czyta - że substancja czynna duracefu należy do grupy cefalosporyn, która często obniża działanie tabletek
więc ja bym chyba uznała, że jednak wchodzi w interakcję i dla własnego spokoju zabezpieczałabym się dodatkowo

Stary 2009-05-26, 19:08   #2185
parodia
Zakorzenienie

Dot.: odchudzanie a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy!

podbijam
Odchudzam się właściwie od roku. Przez pierwsze pół roku były efekty, później waga stanęła i od kilku tygodni znowu chcę ją ruszyć Teraz piję SlimFigurę Spalanie, wcześniej brałam Therm Line II. Jednocześnie coraz bardziej zastanawiam(y) się nad pójściem do gina po tabletki antykoncepcyjne
I mam pytanie: czy mogę normalnie brać tabletki przy odchudzaniu (zdrowe, regularne jedzenie, aeroby, siłowe, tylko te środki wspomagające.... ), czy lepiej poczekać, aż dojdę do zamierzonej wagi i dopiero wtedy?

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-27, 12:18   #2186
parodia
Zakorzenienie

Dot.: odchudzanie a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy!

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 20:59   #2187
xMisery
Raczkowanie

hej. mam pytanie odnosnie interakcji Flumyconu z tabsami. zgubilam ulotke od pierwszych i za cholere nie wiem jaki mają sklad i czy nic z niczym nie bedzie kolidowac. czy mi przypadkiem nie obnizą dzialania antykoncepcyjnych. mozecie mi jakos pomoc?
xMisery jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-28, 21:06   #2188
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xMisery Pokaż wiadomość
hej. mam pytanie odnosnie interakcji Flumyconu z tabsami. zgubilam ulotke od pierwszych i za cholere nie wiem jaki mają sklad i czy nic z niczym nie bedzie kolidowac. czy mi przypadkiem nie obnizą dzialania antykoncepcyjnych. mozecie mi jakos pomoc?
flumycon to zamiennik handlowy fluconazolum - w składzie ma flukonazol

zobacz tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1861

jakie masz dzienne dawki i na jak długo?

Stary 2009-05-28, 21:20   #2189
xMisery
Raczkowanie

dawka 200 mg, raz w tygodniu. przez 7 tygodni terapia.
mialam 3ci nawrot grzybicy i tak mi zalecil ginekolog, nie mowil nic o tym, zeby sie zabezpieczac dodatkowo, a juz raz kochalam sie z moim facetem bez zabezpieczenia...
i oczywiscie dopiero dzis wpadlam na to, ze moze to cos koliduje jednak? ;] ale jezeli napisalas, ze nie, to mnie uspokoiłas.
xMisery jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-30, 23:18   #2190
ruumi
Rozeznanie

Ja mam antybiotyk w maści detromicyna 2% i tak dla pewności czy to napewno nie wpływa na tabsy?
I jeszcze mam maść antygrzybiczą i tak wymieniają tylko prezerwatywy,że może powodować uszkodzenia, więc nie musze się bać ,że przenika to do krwiobiegu?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości