|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Raczkowanie
|
Dot.: anty a tabletki labofarmu
tak to te śmierdzące z niebieską nakrętką najczęściej po 20 lub 60 sztuk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak wam się widzi ten Labofarm? to jest ziołowy lek, dobrze działa?
![]() |
#2163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja pamiętam, że mi kiedyś pomagał, robiłam się śpiąca i spokojniejsza ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2165 |
Rozeznanie
|
Pisałam już wcześniej o moim małym problemie. Na początku kwietnia zapomniałam wziac tabletki był to ostatni tydzień więc nie robiłam przerwy i zaczełam nowe opakowanie. (wcześniej w tym samym cyklu zdarzyło mi się spóźnić przyjąc tabletkę o dokładnie 12h) w czasie drugiego opakowania brałam antybiotyk, naproxen i fluconazol i oczywiście probiotyki dzis powinnam dostać okresu i go nie ma, zaczynam sie denerwować, a od poniedziałku powinnam zaczac nowe opakowanie
#2166 |
Rozeznanie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy
Mam pytanie czy antybiotyk Klimacin działa na tabletki? Zawiara Klindamycyne,jeżeli tak to czy teraz powinnam zaczac 2 opakowanie, bo dziś zaczęłam kuracje antybiotykową i akurat dziś koncze opakowanie,czy w takim wypadku powiennam robić przerwę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ulotce dalacinu jest napisane: Kwestionowano skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych stosowanych jednocześnie z klindamycyna. Dlatego w trakcie przyjmowania tego leku należy stosować dodatkowe metody antykoncepcji. co do tej przerwy to są różne opinie, w ulotkach rzadko spotykane są info jak postępować (ja się spotkałam tylko z taką informacją w yasmin, która zaleca połączenie opakowań) zrobisz jak chcesz, tu głównie chodzi o to, że antybiotyk+krwawienie może równać się infekcji |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2168 |
Rozeznanie
|
Własnie zawsze mi wypadały tabletki w czasie przerwy i niestety konczyło się i tak z infekcją grzybiczą, i nigdy nie wiedziałam po co sie powinno łaczyć opakowania myslałam że to raczej z powodu tego ze osłabiaja działanie tabletek a w czasie przerwy jest mnijsze stezenie hormonów.Więc nie musze łaczyć opakowań ? i mogę zrobić normalną przerwę?I jeszcze jedno pytanie czy jak juz zaczne nowe opakowanie (to będzie 20 maja) to już będę zabezpiczona czy muszę zabezpieczać się do końca tego nowego opakowania?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale skoro łapiesz infekcje to może warto by jednak połączyć? nie wiem, to oczywiście Twoja decyzja ![]() zabezpieczać dodatkowo należy się w trakcie kuracji, jak i przez 7 dni po jej zakończeniu - więc teraz sama oblicz do kiedy to Cię obowiązuje, bo ja nie wiem kiedy kończysz kurację ![]() jednak mi poradzono, gdy robiłam przerwę w tabletkach przy antybiotyku, zabezpieczać się dla spokoju nie przez 7 dni po zakończeniu, a przez 7 pierwszych tabletek - chociaż oczywiście nie jest to wymagane biorąc pod uwagę info z ulotki - ja dmuchałam na zimne po prostu (żebym sobie później nie ubzdurała, że przez przerwę przecież nie dostarczam nowych hormonów, które pozwolą wrócić do odpowiedniego poziomu bla bla bla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2170 |
Zakorzenienie
|
biorę pigułki anty juz kilka miesięcy oraz antybiotyki od dermatologa ( Tetralysal) w 25 dniu cyklu podczas stosunku pękła guma i wytrysk mial miejsce w środku, czy powinnam się martwic????? ;-((
|
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Rozeznanie
|
ten atybiotyk osłabia działanie tabletek wiec mogło dojść do zapłodnienia, cięzko cokolwiek powiedzieć, też sie zastanwiam czy np jakiś postinor miałby szanse coś zdziałać ,najlepiej poradzić się szybko ginekologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2172 |
Zadomowienie
|
to, że osłabia, nie znaczy, że eliminuje zabezpieczenie.
to zależy jak długo bierzesz ten antybiotyk itp. także też myślę, że powinnaś się jak najszybciej poradzić ginekologa.
#2173 |
Zakorzenienie
|
ja sie chciałam upewnić, czy dobrze licze.
biore antybiotyk, od 16 maja do 21 maja. własnie koncze opakowanie tabsów, 7dniową przerwe zaczynam 20 maja, a 27 zaczynam nowy blister. zastanawiam sie czy bede w pelni zabezpieczona od pierwszej tabletki, czy powinnam jeszcze liczyc 7 dni od dnia odstawienia antybiotyku? |
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Rozeznanie
|
hehe mam identycznie jak ty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Zadomowienie
|
a co jesli podczas brania antybiotyku zaczal i sie okres?
![]() ![]()
![]() |
#2176 |
Raczkowanie
|
ja mam inne pytanko... moze troche glupiutkie, ale nigdzie nie znalazlam informacji na ten temat... otoz czy tabletki powinno sie brac na czczo czy powinno sie raczej cos zjesc? o ogolnie czy jedzenie i to co jemy, zwlaszcza niedlugo przed/po lykaniu tabletki ma jakis wplyw na jej dzialanie?
prosze o odpowiedz Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale myślę, że jak tę weźmiesz na czczo to nic się nie stanie, po jedzeniu czy przed - nie ma różnicy moim zdaniem jedzenie w żaden sposób nie ma tutaj wpływu na wchłanianie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2179 |
Raczkowanie
|
dzieki bardzo
![]() co do tego tematu to spotkalam sie jeszcze ze zdaniem, ze niektore diety beztluszczowe moga obnizac skutecznosc... mozecie prosze potwierdzic/zaprzeczyc ? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co jemy, samo w sobie, wpływu nie ma na tabletki dopiero gdy wywoła biegunki/wymioty to możemy mówić o zmniejszeniu skuteczności w ulotce jest lista rzeczy mających wpływ na zabezpieczenie - z dietą nigdy się tam nie spotkałam.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2181 |
Raczkowanie
|
dzieki bardzo za odpowiedzi,
ulotki z Polski niestety nie zachowalam, a tutaj mam tylko po hiszpansku, dlatego ciezko z odswiezeniem sobie wiadomosci ![]() jeszcze raz dzieki, pozdrawiam i juz nie spamuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2183 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-04
|
Czy któraś z Was się orientuje czy antybiotyk Duracef ma wpływ na działanie tabletek anty? Konkretnie Cilestu? Zapomniałam cholerka spytać lekarza...
Tylko prosiłabym o wytłumaczenie czarno na białym jeśli obniża to dlaczego, bo szukam w necie i raz jest napisane, że nie mają wpływu, a raz, że mają... Zgłupiałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2184 |
Zakorzenienie
|
faktycznie opinie są różne, ja znalazłam wypowiedź dobrej znajomej, która interesuje się właśnie lekami, interakcjami i dużo o tym czyta - że substancja czynna duracefu należy do grupy cefalosporyn, która często obniża działanie tabletek
więc ja bym chyba uznała, że jednak wchodzi w interakcję i dla własnego spokoju zabezpieczałabym się dodatkowo |
![]() ![]() |
![]() |
#2185 |
Zakorzenienie
|
Dot.: odchudzanie a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy!
podbijam
![]() Odchudzam się właściwie od roku. Przez pierwsze pół roku były efekty, później waga stanęła i od kilku tygodni znowu chcę ją ruszyć ![]() ![]() I mam pytanie: czy mogę normalnie brać tabletki przy odchudzaniu (zdrowe, regularne jedzenie, aeroby, siłowe, tylko te środki wspomagające.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
Dot.: odchudzanie a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 |
Raczkowanie
|
hej. mam pytanie odnosnie interakcji Flumyconu z tabsami. zgubilam ulotke od pierwszych i za cholere nie wiem jaki mają sklad i czy nic z niczym nie bedzie kolidowac. czy mi przypadkiem nie obnizą dzialania antykoncepcyjnych. mozecie mi jakos pomoc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobacz tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1861 jakie masz dzienne dawki i na jak długo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Raczkowanie
|
dawka 200 mg, raz w tygodniu. przez 7 tygodni terapia.
mialam 3ci nawrot grzybicy i tak mi zalecil ginekolog, nie mowil nic o tym, zeby sie zabezpieczac dodatkowo, a juz raz kochalam sie z moim facetem bez zabezpieczenia... i oczywiscie dopiero dzis wpadlam na to, ze moze to cos koliduje jednak? ;] ale jezeli napisalas, ze nie, to mnie uspokoiłas. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2190 |
Rozeznanie
|
Ja mam antybiotyk w maści detromicyna 2% i tak dla pewności czy to napewno nie wpływa na tabsy?
I jeszcze mam maść antygrzybiczą i tak wymieniają tylko prezerwatywy,że może powodować uszkodzenia, więc nie musze się bać ,że przenika to do krwiobiegu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.