|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca jako au-pair
eh tak was tu podglądam czasem i fajnie się macie......jak powiedziałam kiedyś tż co o tym mysli to on: nigdzie cie nie puszcze, porwią cie i tyle. i bede tesknić
wiec nie narazam sie. ale moze kiedyś spróbuje
|
|
|
|
#2072 |
|
Zakorzenienie
|
RedApple a może właśnie teraz warto spróbować? Ja też się długo zastanawiałam, ale myślę, że warto. A z TŻ to możesz gadać przez telefon, gg, mailować. Jest wiele możliwości.
Jak to dobrze, że mnie tu w PL żaden TŻ nie trzyma ![]() Po Waszych postach chyba zmieniłam zdanie co do małych dzieci Ale trochę bałabym się z takim dzieckiem obchodzić... A jakby coś mu się stało to takiemu małemu trudniej pomóc...
Edytowane przez mychamycha Czas edycji: 2009-05-20 o 00:00 |
|
|
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli naprawde chcesz wyjechac, nawet TZ to nie problem. w najlepszym wypadku jak sie rodzina zgodzi bedzie on mogl nawet Ciebie odwiedzic pewnie. Mycha, tu Cie nie trzyma, ale ..co jesli zatrzyma jak wyjedziesz?:P (w sensie tam juz na miejscu:P ) a takie nieszczescie sie zdarzaja (lol jestem chodzacym przykladem)
|
|
#2074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak już to wracam z nim do kraju Ja natomiast wychodzę z założenia, że przez te trzy miesiące, na okrs których chcę wyjechać, to ledwo się odważnie nauczę rozmawiać, więc nie ma większych szans na poznanie lepiej kogoś i zakochanie się. Co innego dłuższy pobyt
|
|
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
Mycha ja też szukam rodzinek na razie 6 negatywów i 2 pozytywy ale nie pasują mi ale szukam dalej
|
|
|
|
#2076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to polaków bym sie bała- tych (nie obrazając nikogo) osiołów, matołów, alkoholików i kobiecych bokserów. :P lol a 3 miesiace w zupełnosci wystarczy :P zatem nie mow "hop" ![]() windykatorko, jeszcze Ci tego nie mowiłam, ale Twoj avatar mnie powalił. mrr..
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2009-05-20 o 00:26 |
|
|
|
|
#2077 |
|
Zakorzenienie
|
Roux dziewczyny zaapelowały żebym wrzuciła avatar dla łatwiejszego rozpoznania więc długo się nie zastanawiałam KOGO w nim umieścić
|
|
|
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
Jak akceptuję zaproszenie od jakiejś rodziny to pojawia im się mój adres e-mail? Czy dopiero muszę im wysyłać wiadomość na pocztę, żeby mogli odpisać? (chodzi mi o aupair-world.)
Dostałam zaproszenie od polsko-austriackiej rodzinki. Chcą, żebym z dziećmi rozmawiała po polsku, bo ten język znają najgorzej, a z rodzicami mogę po niemiecku. Chyba bym się dziwnie czuła mowiąc do Polki po niemiecku, wysilając się i "poniżając" robiąc błędy, wiedzac że w każdej chwili mogę powiedzieć cos po polsku i bedę zrozumiana. Właśnie boje się tej łatwizny. Myślicie, że taki wyjazd ma sens? Że jak się zechce to też sie nauczy języka? Edytowane przez mychamycha Czas edycji: 2009-05-20 o 00:56 |
|
|
|
#2079 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie, Ciebie jak napisałaś żaden TŻ w Pl nie trzyma ![]() A powiedzcie na jak długo się tam jedzie? ustala z rodziną czy jak? |
|
|
|
|
#2081 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale moj na razie notek za czesto nie ma bo jestem jesczze w Pl Cytat:
![]() Cytat:
ja mam Tż dlugo i jakos mnie puszcze. wei ze zawsze o tym marzylam i ze nie utrzyma mnie w PL ![]() I ta wtedy nie mialby dla mnie czasu bo zniwa sa etc wiec rzadko bysmy sie widywali Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiec czemu nie |
|||||
|
|
|
#2082 |
|
Zakorzenienie
|
moja hostka mi odpisuje w iście zółwim tempie
|
|
|
|
#2083 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
o roku nie wspminam bo to za dlugo dla mnie ![]() ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
kiedy lecisz? bo zapomnialam
|
||
|
|
|
#2084 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy pisalam juz to, ale kiedys opiekowalam sie takim pol rocznym bobaskiem i jak bylam z nim sama w domu to on sie zakrztusil
ale tak porzadnie, az byl caly czerwony. Na szczescie w sytuacjach kryzysowych nagle wiem co robic, wiec go do gory nogami, na szczescie wszystko dobrze sie skonczlo, ale on pozniej plakal a ja sie cala trzeslam
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóż to. Dlatego zeszłam tylko do dwulatków. Mimo wszystko nie chcę takich maluchów, jak miała Kasia. |
|
|
|
|
#2086 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzadko natomiast mamy okazje po polsku mowic, jak piszemy maila, czy czasem na skype, bo jesli np host jest w poblizu to nie wypada rozmawiac w języku którego on nie rozumie. Mam jeszcze ten komfort, ze moge ej o wszystko (po polsku) pytac, jak czegos nie wiem, z francuskiego. Ale to sie tak wydaje, ze bedziesz mniej obcego jezyka w takiej rodzinie używac- wprost przeciwnie, bedziesz sie starac bardziej, zeby nie waląc gafy, no i w razie czegos bardzo niezrozumiałego tonie ma jak ktos Ci po polsku wytłumaczy. aaa no i w koncu nie bedziecie za duzo po polsku przeciez rozmawiac...zważywszy na sytuację. od miesiąca do nawet 2 lat... ![]() Zalezy na ile Tobie pasuje i na ile rodzinka potrzebuje. W trakcie pobytu oczywiście wszystko moze się zmienic (moj pierwszy wyjazd przedłuzył się o ...miesiąc heh) Cytat:
a panika i nerwy w trudnej sytuacji to nic złego, i to, że czasem nie wiemy co robic- w koncu jestesmy TYLKO młodymi dziewczynami, najczęsciej bez wieloletniego doświadczenia wychowawczo- pielęgniarskiego ( a takie byloby najlepsze) aby wiedziec wszystko. Nie ma się co bac )lol a ja Wam mowiłam, jak mi mała do jeziora wpadła? ![]() dziizas. wtedy przyżekłam sobie ze nigdy wiecejnie bede miec nic wspólnego z dziecmi.... nie dotrzymałam przyżeczenia:P
|
|
#2087 |
|
Zakorzenienie
|
No różne chodzą, jak widać, przypadki po ludziach (au pairkach
) A ja nie wiem, czy te moje rodziny to mejli nie spradzają, czy co? Same sie proszą o wiadomość, a potem cisza. Adka, wytłumacz mi Kobieto, jak Ty się nie boisz na rok jechać? Cały rok bez rodziny? (no pomijając te jakieś tam 4 tygodnie urlopu) To pewnie przyjedziesz do domu na święta to jeszcze ciężej będzie wracać do DE... Jak się patrzy na fajne rodzinki, które mają np. 9-12 miesięcy w ofercie to czlowiek myśli, co tam rok.... Ale jak sobie pomyślę, że gdybym rok temu wyjechała, w maju, to teraz dopiero bym wracała. A przecież tyle się w tym czasie wydarzyło! I to ostudza moje zapędy na roczny wyjazd, bo to jednak strasznie długo. Z drugiej str jak zaczynać kurs to dopiero na dłuższym pobycie, żeby potem móc to przypieczętować jakimś certyfikatem. Edytowane przez mychamycha Czas edycji: 2009-05-20 o 10:33 |
|
|
|
#2088 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, moja rodzinka z Barcelony mi odpisała.
![]() Zgodzili się, żebym przyjechała 20 czerwca (a nie 15, tak jak chcieli), ale za to skrócili mi pobyt do 11 sierpnia (zamiast 15 )Mieszkają pod Barcą, (20 minut metrem) Napisali, że na początku trochę bali się mojego młodego wieku, ale w końcu chodzi o dojrzałość a nie wiek, blablabla.. ![]() Mają 3 dzieci. Chłopcy (11 i 7) i dziewczynkę (5) Płacą 60€ tygodniowo. Pisali, że mieli wcześniej kilka aupair, ale byli średnio zadowoleni, bo zachowywały się jakby były w hotelu chciałyby i żeby im wszystko gotowe pod nos podstawić. Na końcu napisali, że w zeszłym roku mieli aupair z Kanady i dzieci ją kochały i było supcio, bla bla bla. Dzieci nie mówią po angielsku. Ale stwierdzili, że nie będzie problemu, bo ja umiem trochę hiszpańskiego, a one umieją trochę angielskiego i na pewno się jakoś dogadamy.xDRano wstaję, robię dzieciom śniadanie, po południu robię lunch, jeśli matka wraca później, mam uczyć dzieci trochę angielskiego (sic!) i sie z nimi bawić. Weekendy całe wolne, robię co chcę, moge być albo z nimi, albo gdzieś sobie iść. Ale napisali mi coś takiego: Cytat:
Nie napisali mi nic o tym, czy bedę miała własny pokój, ani nie wysłali żadnych zdjęć (w profilu też nie mieli, mogliby w sumie o tym pomyśleć.. ), muszę ich o to zapytać.No i co wy sądzicie? Mnie trochę przeraża ta trójka dzieci, które nie mówią po angielsku.. Ale w sumie są dość duże, nie sądzę żebym za tym 11-latkiem musiała biegać ciągle. I zastanawia mnie w sumie, czy 60€ za trójke dzieci, zwłaszcza w Barcelonie (podali mi cene 10-cio przejazdówki metrem - ok15€), to nie jest za mało?![]() Ale w sumie powinnam się chyba cieszyć, że bede miała możliwość spędzić 1,5 miesiąca w Barcelonie.. ![]() ![]() I na tym etapie chyba powinnam już poinformować rodziców o moich planach.
Edytowane przez Drozja Czas edycji: 2009-05-20 o 13:59 |
|
|
|
|
#2089 | |
|
Organizatorka
|
Cytat:
![]() faktycznie trojka dzieci, to bedziesz miala wesolo ale w sumie to juz spore dzieciaki, wiec nie wiem czy bedziesz miala tak sporo przy nich do roboty;pja 60 tez mam dostawac tygodniowo, z tym, ze u mnie bedzie dwojka dzieci. ja bede 2 godziny od barcelony w beziers od 1 sierpnia, wiec mozemy sie spotkac
Edytowane przez Aerith Czas edycji: 2009-05-20 o 14:05 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2090 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Noo, jak będziemy tak blisko, to trzeba się spotkać. ![]() Ja się jeszcze trochę boję tego, że w Barcelonie mówią po katalońsku, tzn teoretycznie po katalońsku i hiszpańsku, ale nie wiem jak to jest w praktyce, czy będę mogła ich zrozumieć z tymi naleciałościami.. ![]() Ale się cieszę, będę musiała powiedzieć rodzicom i profesorkom od Hiszpana..
|
|
|
|
|
#2091 |
|
Zakorzenienie
|
Drozja gratuluję
Tylko powiedz rodzicom prędko
|
|
|
|
#2092 | |
|
Organizatorka
|
Cytat:
ja francuski tez bardzo kulawo znam przeciez ile mozna sie francuskiego nauczyc przez 3 lata? + prywatne lekcje przez rok damy jakos rade mysle, ze jeszcze popisz z nimi troszke i jesli Ci odpowiadaja to pewnie, ze bierz;p ale niech sie ejszcze inne dziewczyny wypowiedza
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znowu dostałam ofertę od rodziny polsko-niemieckiej (tym razem). Już sama nie wiem. Iść do takiej rodziny, czy zostawić ją sobie jako wyjście awaryjne, gdyby "czysto"niemiecka rodzina mnie nie chciała? |
|
|
|
|
#2094 | |
|
Organizatorka
|
Cytat:
tylko tak w miare wczesnie, zeby tamci drudzy mogli kogos znalezc w razie czego
|
|
#2095 |
|
Zakorzenienie
|
Ok. Spadam na obiadek
Gadać tu, żebym jak wrócę, miała co czytać ![]() No i ja już po obiadku a tu nikogo nie ma
Edytowane przez mychamycha Czas edycji: 2009-05-20 o 15:02 |
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
Mycha naprawdę sporo masz tych ofert jak na tak krótki czas poszukiwań.
Ja na razie echo,czekam dalej..
|
|
|
|
#2097 |
|
Raczkowanie
|
Drozja, po pierwsze nie decyduj sie zbyt pochopnie..koresponduj z nimi(czasami wystarczy kilka maili zeby skumac kto jaki jest)..koniecznie popros o zdjecia!! i namiar na ich byle au pair tez nie zaszkodzi..a przynajmniej na ta ostatnia
![]() 60 e to nie jest jakas porazajaca suma..ale to zalezy co bedziesz robic, bo jesli pracowac na pelny etat to w takim razie nie miesci sie to w ramach programu au pair..grunt to nie dawac sie wykorzystywac! Oczywiscie ciesze sie razem z toba, ze cos ruszylo, ale pytasz nas co sadzimy, wiec ja szczerze odpowiadam ![]() Roux, gdzie ten watek o zwiazkach z obcokrajowcami?:P chetnie sie podszkole heheh Edytowane przez nowinka Czas edycji: 2009-05-20 o 16:38 |
|
|
|
#2098 | |
|
Zadomowienie
|
A dziewczyny, powiedzcie mi jeszcze, może któraś wie...
30 czerwca muszę mieć szczepienie, szczepionkę mam, bo mama miała mi ją robić. Ale czy mogę ją zabrać ze sobą? W sensie, czy można przewozić takie rzeczy samolotem? Bo rodzinka, to mam nadzieję, że w razie czego, kogoś kto umie robić zastrzyk, załatwi.. Albo ewentualnie mama mnie przeszkoli..![]() A czy jakbym w Hiszpanii poszła do przychodni ze swoją szczepionką, to pielęgniarka może mnie zaszczepić? ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
Ale raczej powinnam im powiedzieć, że jestem zdecydowana, niż mówić 'może..', 'nie wiem..' i ich sprawdzać cały czas, bo to ich może odstraszyć..![]() Na pewno muszę ich zapytać o zdjęcia, o ilość godzin pracy, o pokój, dostęp do internetu, kontakt do byłej aupair (napisali mi, że wciąż mają z nią kontakt).. Coś jeszcze? Edytowane przez Drozja Czas edycji: 2009-05-20 o 17:07 |
|
|
|
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy okazji chciałam Was jeszcze zapytać o aupairwold.net-czy da się szukac rodzin wpisując gdzieś bardzo szczegółowe kryteria? Czy tam istnieje tylko te proste szukanie gdzie podaje się swoją narodowość,wiek i kraj do którego chce się pojechać? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

ale tak porzadnie, az byl caly czerwony. Na szczescie w sytuacjach kryzysowych nagle wiem co robic, wiec go do gory nogami, na szczescie wszystko dobrze sie skonczlo, ale on pozniej plakal a ja sie cala trzeslam

)