Praca jako au-pair - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-29, 12:16   #2611
tasiemiec
Raczkowanie

Dot.: Praca jako au-pair

Dziewczyny, a jak to jest z ubezpieczeniem w razie wyjazdu na rok? Jak się ubezpieczać na wypadek choroby, wypadku itd? Kro pokrywa koszty?

I jeszcze jedno? Jeśli wyjeżdząłyście na rok, to w jaki sposób przewoziłyście ze sobą rzeczy, pakowałyście się na cały rok...? :O To mnie strasznie nurtuje , bo jak np. przerwieźć ze soba najpotrzebniejsze rzeczy do Hiszpanii?
Stary 2009-05-29, 12:45   #2612
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

ja niewiem co z ubezpieczeniem heh
a co do pakowania.. tez byylam przerazona ale dalam rade. naazie nie ma ze czegos zapomnialam

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 13:51   #2613
beacia440
Raczkowanie

moje kochanie truje mi i płacze żebym nie jechała , dzisiaj będę mu to tłumaczyła, wytłumaczę mu że jadę. Jak mówiłyście, dwa czy trzy miesiące to nie tak wiele.

Stary 2009-05-29, 13:57   #2614
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Kasiu, trzymaj sie.Moze zobacz jak bedzie po przyjezdzie, jak chlopak zobaczy, ze Cie nie ma.
Tasiemiec, zakatw sobie Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego. Idziesz do swojego glownego oddzialu NFZ, pokazujesz zaswiadczenie ktoregos z rodzicow o ubezpieczenie i dostajes na miejscu za darmo karte, ktora upowaznia Cie do leczenia publicznego w krajach Unii. Wypelniashz kwitek od kiedz do kiedy jedziesz i po co ( ja napisalam, ze odwiedzic rodzine ) i to wsjo.
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 14:08   #2615
beacia440
Raczkowanie

Kinia ?? w jakiej miejscowosci jestes ??

Stary 2009-05-29, 14:17   #2616
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Ueberherrn. Niedaleko Saarlouis, a dlaczego?
Stary 2009-05-29, 16:45   #2617
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Uwaga, achtung, vnimanje! Dzis robilam sobie makaron z pesto w milionowej odslonie i w pesto zalegla sie plesn. Bardzo ladnie wygladala, tak na marginesie, jak dmuchawiec...:|

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-29, 17:08   #2618
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cu.Kinia Pokaż wiadomość
Uwaga, achtung, vnimanje! Dzis robilam sobie makaron z pesto w milionowej odslonie i w pesto zalegla sie plesn. Bardzo ladnie wygladala, tak na marginesie, jak dmuchawiec...:|

Ludzie! Co za rodziny! W jednej operki głodują, w drugiej jedzą ciągle makaron... Ciekawe na co ja trafię

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Napisane przez tasiemiec Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak to jest z ubezpieczeniem w razie wyjazdu na rok? Jak się ubezpieczać na wypadek choroby, wypadku itd? Kro pokrywa koszty?

I jeszcze jedno? Jeśli wyjeżdząłyście na rok, to w jaki sposób przewoziłyście ze sobą rzeczy, pakowałyście się na cały rok...? :O To mnie strasznie nurtuje , bo jak np. przerwieźć ze soba najpotrzebniejsze rzeczy do Hiszpanii?
Ja włąśnie chyba wykupię Euro 26(bo trochę głupio mi pytać hostki, czy jeszcze wyda forsę na moje ubezpieczenie), albo wyrobię sobie to EKUZ.
A jak ja się będe pakować to na peno nie wezme zimowej kurtki, kozaków, czapki itp. Zakłądam, że przed zimą wrócę na chwilę do domu np. w październiku i zrobię wymianę: zostawię w domu jakieś sandałki, spódniczki itp. i wezmę zimowe ciuchy. Inaczej chyba nie dam sobie rady.

Adka, a Ty wzięłaś zimowe ubrania, np. kurtkę?

Edytowane przez mychamycha
Czas edycji: 2009-05-29 o 17:11
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 18:36   #2619
adka0401
Zadomowienie

kurtki nie bralam bo moja i tak sie do niczego nie nadaje wiec musze kupic nowa. butow nie bralam bo wiem ze po nie wroce xD
wiesz ja nie jestem daleko od domu xD np za tydien przyjada do mnie w piatek znajomi idiemy na impreze i w sobote wracaja xD
ja tez moge kiedy chce jechac na 5min xD
wiec nie tak zle

ej kinia u mnie tez jest plesn na niektorych jedzeniach xD oni w ogole nie dbaja o to co jedza ...

stylishtravlr
Stary 2009-05-29, 20:11   #2620
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
Kochana roux Jako, że jesteś doświadczona w lotniskach, mam ogromną prośbę Chciałabym, żebyś mi potwierdziła, że to, co znalazłam w necie to prawda... Nie mam jak jechać na lotnisko w najbliższym czasie, więc szukałam w necie połączeń z wrocławia do kolonii. To, co znalazłam: Z Wrocławia (lotnisko wrocław-strachowice) nie ma bezpośredniego połączenia do kolonii. W ogóle do kolonii jest tylko jedno, ale z przesiadką w Monachium. Najbliżej Kolonii, bo do Dusseldorfu oferuje bezpśrednie połączenia ryanair.
Byłabym wdzięczna za pomoc. Jeśli, któraś z dziewczyn mogłaby to sprawdzić, również byłbym dozgonnie wdzięczna
Mycha, oto wykaz miejsc, do ktorych mozesz doleciec z Wrocławia (wraz z liniami lotniczymi)

Lotnisko Wrocław (WRO):

Trasa: Linia lotnicza:
Wrocław - Alicante Ryanair tanio
Wrocław - Barcelona Girona Ryanair tanio
Wrocław - Bristol Ryanair tanio
Wrocław - Bruksela Charleroi Ryanair tanio
Wrocław - Dublin Ryanair tanio
Wrocław - Dusseldorf Lufthansa
Wrocław - Edynburg Ryanair tanio
Wrocław - Frankfurt Lufthansa
Wrocław - Frankfurt Hahn Ryanair tanio
Wrocław - Gdańsk Jet Air
Wrocław - Glasgow Prestwick Ryanair tanio
Wrocław - Kopenhaga Cimber Sterling
Wrocław - Liverpool Ryanair tanio
Wrocław - Londyn Luton Wizz Air tanio
Wrocław - Londyn Stansted Ryanair tanio
Wrocław - Monachium LOT
Wrocław - Monachium Lufthansa
Wrocław - Nottingham Ryanair tanio
Wrocław - Oslo Norwegian tanio
Wrocław - Shannon Ryanair tanio
Wrocław - Sztokholm Skavsta Ryanair tanio
Wrocław - Warszawa LOT
Wrocław - Weeze

Cytat:
Napisane przez tasiemiec Pokaż wiadomość

a ja polecam Euro Studenta, to jest ubezpieczenie i rozne zniski w Polsce i na calym swieci na sklepy, puby...i inne *******y. spytaj google, powie Ci wiecej na ten temat

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 20:19   #2621
Aerith
Organizatorka

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość

a ja polecam Euro Studenta, to jest ubezpieczenie i rozne zniski w Polsce i na calym swieci na sklepy, puby...i inne *******y. spytaj google, powie Ci wiecej na ten temat
roux masz na mysli te karte ze strony euro26 ? bo tez sie nad nia zastanawiam tylko chcialam brac z mbanku...

zamówienia zagraniczne

Nie wiesz, nie wiesz, nie rozumiesz nic.
Aerith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 20:25   #2622
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez Aerith Pokaż wiadomość
roux masz na mysli te karte ze strony euro26 ? bo tez sie nad nia zastanawiam tylko chcialam brac z mbanku...
tak, wlasnie tę.
ja- mega leń, zauwazyłam mase pozytywów w niej- od mozliwosci zamowienia przez internet, przychodzi w 4 dni do domu, placisz za nia przelewem i to male pieniadze calkiem (ok 70 zł chyba) i tak: jest ubezpieczenie, znizki, promocje, konkursy...no dla mnie idealna...)

Stary 2009-05-29, 20:35   #2623
Aerith
Organizatorka

to musze sobie ja koniecznie sprawic. Juz jakis czas temu wpadlam przypadkiem na ta strone, ale zapomnialam o niej a teraz akurat mi sie przyda a Ty masz bankowa, czy zwykla??

zamówienia zagraniczne

Stary 2009-05-29, 20:35   #2624
mychamycha
Zakorzenienie

roux, wielkie dzięki
Czyli tak, jak myślałam, będę jechać autobusem :/
Stary 2009-05-29, 20:41   #2625
adka0401
Zadomowienie

Cytat:
roux, wielkie dzięki
dasz rade xD

stylishtravlr
Stary 2009-05-29, 20:45   #2626
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
to musze sobie ja koniecznie sprawic. Juz jakis czas temu wpadlam przypadkiem na ta strone, ale zapomnialam o niej a teraz akurat mi sie przyda a Ty masz bankowa, czy zwykla??
zwykłą..;>
a to mozna bankowa?? na jakiej zasadzie działa??

Cytat:
roux, wielkie dzięki
nie ma za co.
a nie ma mozliwosci, zebys mogla z innego lotniska leciec, jakiegos w miare blisko Ciebie? bo autokarem to męczarnia...

Stary 2009-05-29, 20:51   #2627
Aerith
Organizatorka

Cytat:
zwykłą..;>
a to mozna bankowa?? na jakiej zasadzie działa??
niom mozna na tej stronie u gory w kartach sa do wyboru rozne albo zwykle euro 26 albo bankowe euro 26 i wtedy masz normalna bankomatowa karte razem z ta euro... 4 banki cos takiego oferuja, w tym mbank. i jako jedyny zdaje sie udziela kredytu studentom, majacym te karte na podstawie wynikow z ostatnich semestrow To tak z ciekawostek i z tego co wyczytalam

zamówienia zagraniczne

Stary 2009-05-29, 20:55   #2628
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
niom mozna na tej stronie u gory w kartach sa do wyboru rozne albo zwykle euro 26 albo bankowe euro 26 i wtedy masz normalna bankomatowa karte razem z ta euro... 4 banki cos takiego oferuja, w tym mbank. i jako jedyny zdaje sie udziela kredytu studentom, majacym te karte na podstawie wynikow z ostatnich semestrow To tak z ciekawostek i z tego co wyczytalam
oo a to ciekawe musze o tym powaznie pomyslec)

Stary 2009-05-29, 21:52   #2629
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
nie ma za co.
a nie ma mozliwosci, zebys mogla z innego lotniska leciec, jakiegos w miare blisko Ciebie? bo autokarem to męczarnia...

Nie ma w pobliżu żadnego większego lotniska, z którego byłyby loty do kolonii Trudno. Chciało ciało - to będzie cierpiało. No chyba, że hości okażą się tak wspaniałomyślni i zechcą odebrać mnie z Dusseldorfu, bo napisałam im, że jedyne bezpośrednie połączenie samolotem mam właśnie tam.
Stary 2009-05-29, 21:55   #2630
zuczang
Raczkowanie

A to ubezpieczenie obowiązuje też we Francji?Nie mogę się doczytać...bo zniżek we Francji nie ma:/
EDIT:już sie doczytałam,że zniżki są.mało przejrzysta jest ta strona.

Edytowane przez zuczang
Czas edycji: 2009-05-29 o 22:00
zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 21:56   #2631
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
oo a to ciekawe musze o tym powaznie pomyslec)
Ja tez mam euro 26. Do dziewczyn wyjezdzajacych na rok: wy macie zamiar do domu wrocic dopiero po tym roku? Chyba bedziecie mialy jakis tydzien dwa wakacji to sobie zabierzecie reszte rzeczy i juz. Za pierwszym razem jak przyjechalam do mojej rodzinki a byl to koniec kwietnia to wzielam ze soba tylko katane. Reszte doweiozlam w wakacje albo po prostu dokupilam.

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 22:00   #2632
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Ja tez mam euro 26. Do dziewczyn wyjezdzajacych na rok: wy macie zamiar do domu wrocic dopiero po tym roku? Chyba bedziecie mialy jakis tydzien dwa wakacji to sobie zabierzecie reszte rzeczy i juz. Za pierwszym razem jak przyjechalam do mojej rodzinki a byl to koniec kwietnia to wzielam ze soba tylko katane. Reszte doweiozlam w wakacje albo po prostu dokupilam.
Kasia, nie. Ja właśnie mam zamiar wpaść do domu jakoś przed zimą i wymienić parę rzeczy na cieplejsze.
Stary 2009-05-29, 22:02   #2633
Drozja
Zadomowienie

GG do Drozja

Nie zdałam matematyki...
Także z wyjazdem już się pożegnałam na dobre..
Drozja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-29, 22:04   #2634
zuczang
Raczkowanie

Biedna... Ale nie da Ci już nauczyciel żadnej możliwości poprawy?U mnie można się jeszcze wyciągać,nauczyciele też robią wszystko,żeby uniknąć sierpnia.Wiem dobrze co czujesz,bo byłam o włos od tego...Najgorsze,że naprawdę matmy uczę się bardzo dużo,rozwiązuje wszystkie zadania,które mam w książce,a na klasówkach tak zżera mnie stres,że całkowicie wszystko zwalam.

Stary 2009-05-29, 22:10   #2635
Aerith
Organizatorka

Cytat:
Napisane przez Drozja Pokaż wiadomość
Nie zdałam matematyki...
Także z wyjazdem już się pożegnałam na dobre..
nie da sie juz nic zrobic??

zamówienia zagraniczne

Stary 2009-05-29, 22:16   #2636
Drozja
Zadomowienie

GG do Drozja

Cytat:
Napisane przez zuczang Pokaż wiadomość
Biedna... Ale nie da Ci już nauczyciel żadnej możliwości poprawy?U mnie można się jeszcze wyciągać,nauczyciele też robią wszystko,żeby uniknąć sierpnia.Wiem dobrze co czujesz,bo byłam o włos od tego...Najgorsze,że naprawdę matmy uczę się bardzo dużo,rozwiązuje wszystkie zadania,które mam w książce,a na klasówkach tak zżera mnie stres,że całkowicie wszystko zwalam.
A ja właśnie matematykę olałam totalnie, nawet w podstawówce się nie uczyłam, bo jakoś zawsze wygłówkowałam na sprawdzianie co trzeba zrobić. Teraz te wszystkie braki wychodzą jak się jest w szkole o tak wysokim poziomie i to jeszcze z takim nauczycielem..
Moja szansą (jedyną realną), była właśnie poprawa, którą dzisiaj dostałam. Wystarczył mi dop, zabrakło mi 2 pkt. Teraz pozostaje mi napisać w poniedziałek roczny sprawdzian (nie wierzę żeby było to możliwe), a jak nie, to komis..
I z moim nauczycielem nie da się nic ugadać. On ustala sobie własne zasady i kurczowo się ich trzyma. Ponoć jest w moim mieście legendą, najlepszy matematyk itd. Tylko po jakiego grzyba dali tak wymagającego nauczyciela matematyki do klasy dwujęzycznej?! Podobno jesteśmy jego pierwszą klasa humanistyczną. I traktuje nas jak rozrywkę. Bawi go to, że jeszcze nigdy nie wystawił w jednej klasie tylu zagrożeń co u nas. I mówił że ostatniego komisa miał jakies 10 lat temu, teraz bedzie miał okazje sobie przypomnieć jak to jest...

A najgorsze jest to, że mam ZERO wsparcia ze strony rodziców. Jak wychodziłam zaryczana z matematyki, to koleżanki mnie pocieszały, że będzie dobrze, że ich rodzice je wspierają, mówią że dadzą jakoś radę. Ja po powrocie do domu usłyszałam 'Dlaczego tak źle napisałaś ten sprawdzian? Co teraz zamierzasz zrobić? Przecież ty nie zdasz rocznego sprawdzianu, skoro nie mogłaś zaliczyć nawet cząstkowego. Teraz miałaś 6 pkt, w poniedziałek pewnie nawet tylu nie uzbierasz. Jesteś zerem.'

No, to tylko niektóre z rzeczy które dziś usłyszałam...
Stary 2009-05-29, 22:21   #2637
zuczang
Raczkowanie

Wiesz,najważniejsze to żeby się nie poddawać,jeśli nauczyciel zauważy Twój wysiłek i pracę to potrafi naprawdę spojrzeć łaskawszym okiem.Wiem co mówię,bo z ocen nie wychodziło mi 2,a moja nauczycielka(największa żyleta w szkole)powiedziala,że docenia to,że pracuję i się staram.
Ehhh,całe szczęście moi rodzice mnie bardzo wspierają.Ale wiem jak to jest,bo rodzice mojej przyjaciółki potrafią ją tylko opieprzać,robić kary,szantażować emocjonalnie.I ciągle,ciągle krytykować.

Stary 2009-05-29, 22:23   #2638
mychamycha
Zakorzenienie

Drozja, strasznie współczuję. Szkoda, że rodzice nie dają Ci żadnego wsparcia...
Ale pozostaje jeszcze nadzieja w tym rocznym spr. Może jednak coś wygłówkujesz... A myślałaś o korepetycjach?
Stary 2009-05-29, 22:31   #2639
Drozja
Zadomowienie

GG do Drozja

Cytat:
Napisane przez zuczang Pokaż wiadomość
Wiesz,najważniejsze to żeby się nie poddawać,jeśli nauczyciel zauważy Twój wysiłek i pracę to potrafi naprawdę spojrzeć łaskawszym okiem.Wiem co mówię,bo z ocen nie wychodziło mi 2,a moja nauczycielka(największa żyleta w szkole)powiedziala,że docenia to,że pracuję i się staram.
Ehhh,całe szczęście moi rodzice mnie bardzo wspierają.Ale wiem jak to jest,bo rodzice mojej przyjaciółki potrafią ją tylko opieprzać,robić kary,szantażować emocjonalnie.I ciągle,ciągle krytykować.
U mnie nie ma takiej opcji. I każdy kto choć słyszał o moim nauczycielu, o tym wie. On nie nagnie zasad, choćby bardzo chciał. Dokładnie liczy średnią ważoną i wtedy wystawia ocenę. Jeśli komuś wychodzi powiedzmy 2.51, to ma gładką trójkę. Jak wychodzi 2.49, to jest dwa i nie ma zmiłuj. Nie zmusisz go szantażem, groźbą ani prośbą. Jak masz 2.5, to idziesz z podręcznikiem do biureczka, LOSUJESZ stronę i nie ważne czy wylosujesz coś co jest banalne, czy coś czego nawet nie było. Musisz rozwiązać zadanie z tej strony, jak rozwiążesz, to masz 3, jak nie, to 2.
Jak masz sytuacje że na pierwszy semestr miałaś 4, to na drugi możesz mieć nawet same jedynki, ale i tak postawi ci na koniec 3 bez gadania. Jeśli miałaś 2 a wychodzi ci 4, jest 3. Jeśli miałaś 2, a teraz wychodzi ci 3, to musisz pisać. Jeśli na semestr miałaś 1, to nie musisz zaliczać semestru, ale za to na drugi musi ci wyjść 3 żeby zdać...
Teraz i tak nam poszedł na rękę, że piszemy sprawdzian, a nie odpowiadamy zasadzie losowania. Bo wtedy to w ogóle bym nie miała po co podchodzić..
Stary 2009-05-29, 22:35   #2640
mychamycha
Zakorzenienie

Drozja, szkoda, że tak się potoczyło...
A tego nauczyciela to tylko
Co za człowiek...
Średnia ważona to rzeczywiście cholerstwo. Takim systemem wystawiała u nas w szkole oceny baba od technologii informacyjnej. Faktycznie przy takiej średniej nie ma co gadać z nauczycielem, bo powie "matematyka nie kłamie"
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości