|
|
#31 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Warto być feministką?
Cytat:
Cytat:
A, a podobno nie trzeba być liberałem, żeby pisać o liberaliźmie, więc zaznaczam, że feministką nie jestem
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
co do pytania sie o plany rodzinne kobiet w polsce i dyskryminacja to niestety czesto prawda; gdy rozmawialam ze znajomymi z usa oburzali sie na takie traktowanie, wrecz nie mogli uwierzyc; u nich w kraju podobno nie mozna pytac o nic: dzieci, rodzine, religie, rase, ani nawet dodawac zdjecia do cv zeby tylko pozostac bezstronnym
co do samego feminizmu, mam jakis wypaczony obraz feministek - pewnie przez przesmiewcze obrazy "niewydepilowanych brzydkich lesbijek"; jakos nie do konca powaznie patrze na wszystkie ich akcje - chodzi mi o te najbardziej hardcorowe zachowania i "nienawisc" do mezczyzn nierownosc jest i bedzie...niestety ja staram sie zachowywac tak zeby nikogo nie krzywdzic i nie dyskryminowac, a w momencie gdy ktos dyskryminuje mnie zawsze sie odzywam i przewaznie dochodze swoich praw i szacunku
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko chciałam zauważyć, że potencjalny pracodawca nie ma prawa pytać o plany związane z rodziną, macierzyństwem czy zamążpójściem i można odmówić odpowiedzi na takie pytanie. Oczywiście zapewne wiąże się to z niedostaniem pracy
|
|
#34 | ||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brawo za czujnosc ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Natomiast pisanie o kursach wschodnich i zachodnich, to chyba powinno wyzej byc jako przyklad przy tekscie o bajkach ![]() Fajnie ze sie nastepna osoba wypowiada za wszystkie kobiety ![]() Cytat:
Fajnie, ze jest wspomniane tylko o kobiecie, a plod to co? Kto niby za kobiete decyduje w momencie podjecia decyzji o seksie i jakie zabezpieczenie zastosowac? Tekst "co najwyzej tyle ile urodza im kobiety" szalenie odkrywczy, kobiety to wiatropylne pewnie sa za to, co? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i gdzie tu widzisz usankcjonowana dyskryminacje? Dyskryminacja to by byla gdyby cos takiego bylo, tfu, usankcjonowane prawnie. Cytat:
(widzisz jaki Wyrak zgodny? Myslalas ze to mozliwe? Przyznaj ze nie ). Ty sie zdaje meza przekabacilas na dlugie wlosy, feministki moga pozazdroscic sukcesu ![]() ![]() Tylko z tym woleli zostac gejami to cicho sza, bo sie rozpeta dyskusja, czy to swiadomy wybor czy nie... Cytat:
Przykladowo nowowybrana sedzia sadu najwyzszego stwierdzila kiedys, ze przez to ze jest latynoska kobieta, to podejmuje lepsze decyzje niz biali mezczyzni. Oczywiscie, gdyby taki tekst w druga strone powiedzial bialy facet, to rasizm i dyskryminacja ze wzgledu na plec. PC w akcji.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||||||
|
|
|
|
#35 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
i żadne -izmy tego nie zmienią.Kiedyś mnie nęciła ta ideologia, ale życie pokazało, że nie warto za nikogo nadstawiać karku (w sensie - za jakąś tam ogólną, anonimową zbiorowość) i brać na siebie razów w postaci: "boście chłopa dawno nie miały". Niech sobie każda radzi jak umie, już mnie to nie obchodzi. Może chwilowo, a może na stałe. Zresztą, to co najważniejsze zostało już zrobione i za to szacunek dla prababek sufrażystek. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-06-03 o 15:56 |
|
|
|
|
|
#36 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Z tym, że mój mąż to jest taki ewenement wśród mężczyzn, żadko spotykany z tego co widzę - wie ile jest wart w związku z czym wielu rzeczy, które dla innych facetów są niemęskie i niewykonalne mój mąż się wcale nie wstydzi. Zawsze to powtarzam na tym forum ku powszechnej zazdrości - chodzący ideał ![]() Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-06-03 o 17:19 |
|||
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Dopisuję coś jeszcze; taka zabawna anegdotka a propos - koleżanka poszła wczoraj na rozmowę o pracę na stanowisku ekspedientki w sklepie z garniturami i w ogóle męskimi ciuchami. Nie przyjęłi jej, powiedzieli, że ma "zbyt mocną budowę ciała jak na kobietę" (?!). Dosłownie tak. Ona nie jest gruba, tylko rzeczywiście postawna, duża, więc - onieśmielająca. Czyli jednak mimozki wygrywają.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
jeśli się mogę wypowiedzieć z perspektywy faceta: ja nie lubie słabych kobietek, zdecydowanie imponują mi te silne i te, co wiedzą, czego chcą. na pewo nie zgadzam sie z tym, że lubimy "mimozy", mnie one szczerze mówiac raczej denerwują. jakby dziewczyna przy mnie była ciągle płaczliwa i omdlewała to bym ją zabrał do lekarza żeby jej przepisał Gutron na słabe ciśnienie i może wtedy byśmy pogadali, najlepiej jeszcze po mocnej kawce
także nie przejmujcie się, nie jesteśmy ślepi
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
narzeczona22 Coś w tym jest, że w sklepach z garniturami zwykle są machające rzęsami mimozki. Wdzięczą się ile mogą, ale często fatalnie doradzają. No cóż, mężczyzna czuje się jak samiec alfa, towar sprzedany, wszyscy zadowoleni.
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam taką rekrutację sprzed kilku lat, gdzie była na prawdę super nadająca się kobieta i nie dostała pracy tylko dlatego, że nie miała z przodu 2 zębów. Wyszła obrażona ze spotkania, że jest dyskryminowana ze względu na wiek (kobieta po 50-tce), nikt nie wyprowadził jej z błędu bo głupio komuś powiedzieć, że nie chodzi o wiek tylko o zęby... To smutne, ale firma nie może sobie pozwolić na zatrudnianie do reprezentowania jej osób, które delikatnie mówiąc nie są zbyt reprezentacyjne... Co z tego, że ktoś będzie super mądry jak odstraszy klienta swoim wyglądem? Tak samo w sklepie - chcą mięć taką sprzedawczynię w sklepie z garniturami, która się będzie jak największej liczbie mężczyzn podobała, a więc delikatną, młodą, zgrabną itd.Po prostu nie chcą babo - chłopa i tyle, ich sklep, ich prawo. Ta poprawność też idzie w trochę złym kierunku... jeśli ja np. zatrudniam nianię do dziecka, to chcę żeby ona była miła, zdrowa, ładna itd. Nie zatrudnię np. niepełnosprawnej osoby w obawie, że sobie nie poradzi, nie zatrudnię osoby chorej na AIDS w obawie, że mi dziecko zarazi... To też jest w pewnym sensie dyskryminacja, bo nie biorę pod uwagę ich kwalifikacji tylko ich choroby itd. ale trudno. Nie wszyscy nie do wszystkiego się nadają, ślepy nie będzie pilotem, nie może i co - to też dyskryminacja?
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-06-08 o 13:06 |
|
|
|
|
|
#41 | ||
|
Zakorzenienie
|
Buhehe
Mam podobnie jak Twoja brzydsza polowa i nie uwazam ze jest w tym cokolwiek niemeskiego Twoje poglady nt. homoseksualizmu kojarze z innego tematu Wiem ze to byl zart ![]() Cytat:
![]() ? Szukanie dziury w calym, wiadomo ze osoby pracujace w obludze klienta/sprzedazy musza sprostac tez wymaganiom dotyczacym wygladu. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#42 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty zawsze swoje. Mam na myśli sklepy z garniturami a nie wszelką obsługę klienta. Niestety zawsze spotykam tam urocze dziewczątka, które mizdrzą się do klientów. Potrafią doradzić facetowi z wypłowiało-różowiutką karnacją różową koszulę, lub brzuchaczowi dwurzędowy płaszcz. Dla mnie sprzedawca nie musi być "ładny" ani "uroczy", ale powinien być kompetentny.
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki budowocielizm tudziez wagizm to okropna dyskyminacja, wstydzilabys sie! Taa, do tego prowadzi to szukanie dziury w calym ![]() Oczywiscie ze sprzedawca powinien byc kompetentny; tak samo jak powinien miec odpowiednia prezencje.
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyrak wiem, że upraszczamy, uogólniamy, ale inaczej się nie da. Co do pań w sklepach z garniturami, to nie są moje prywatne dyskryminacje - zwrócił mi na to uwagę mój znajomy, który ma "alergię" na takie umizgi - jakoś ilekroć bywam w tego rodzaju przybytku, obserwuję podobne "scenki".Jasne jest, że osoba pracująca w obsłudze klienta nie może być odrażająca, ale bez przesady. Ilu spotkałeś ludzi, którzy naprawdę są tak bardzo nieurodziwi/zaniedbani? Bardziej w temacie: facet może mieć być tłusty i mówi się, że jest postawny, kobieta o podobnych proporcjach, jest już uważana za obrzydliwego hipopotama ![]() Spotkałeś się kiedyś z tym, że facet nie dostał pracy, bo nie był wystarczająco atrakcyjny? Poczytaj ogłoszenia z ofertami pracy, połowa z tych, które są skierowane do kobiet zawiera info o oczekiwanej atrakcyjności. Widziałeś kiedyś ogłoszenie: zatrudnię faceta na stanowisko X, który x,y,z i jest atrakcyjny?
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:54 |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?). Tu gdzie Ty widzisz dyskryminacje, ja widze probe dostosowania sie do oczekiwan klienta. Czy udana czy nie, to juz inna sprawa. Bardziej w temacie - ja tam sie patyczkuje; oraz, w zyciu bym nie powiedzial ze tlusty facet jest postawny. Rownosc, to jedna z najbardziej szkodliwych mrzonek w historii ludzkosci, ktora sie zwykle konczy ludobojstwem (najbardziej znane przyklady: rewolucje francuska i bolszewicka). Mozna co najwyzej dazyc do podobnego poziomu mozliwosci i rownosci wobec prawa, ale o rownosci po prostu nie ma mowy.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:53 |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet wtedy by nie bylo rownosci, bo by byly - rozna plec, wzrost, mozliwosci intelektualne. Rownosc to szkodliwa utopia.
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:52 |
|
|
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz się śmiać i nie traktować tego poważnie, ale niestety, bajki, które znamy, przedstawiane są zawsze z męskiego punktu widzenia. Kobiece bohaterki zawsze są bezbronne, niewinne, pasywne. Jeśli już nie są takie niewinne i podejmują jakieś działanie, to są to z gruntu złe i negatywne postaci. Te dobre albo giną z rąk złego mężczyzny, albo są ratowane przez dobrego mężczyznę. W baśniach brak kobiecego głosu!
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Przeciez sam pisalem o rownosci wobec prawa, wiec logiczne chyba ze nie wyklucza? Chodzilo mi o ten fragment: bo gdyby mówić o bezwzględnej równości trzeba by wprowadzić przepis obowiązujący wszystkich w zakresie np identycznego ubioru, fryzury itp. itd....
Tak czy siak nie byloby rownosci. Cytat:
Mysle, ze znajda sie pozytywne, aktywne postacie kobiece w bajkach (dobra wrozka z "Kopciuszka"). Jest ich niewiele, tyle ze to nie ma zadnego zwiazku w dyskryminacja kobiet. Mowienie ze ma, to pomijanie kontekstu spolecznego w jakim te bajki powstawaly. Przykladowo basnie braci Grimm czy Andersena - powstaly w XIX wieku i znajduja w nich odbicie owczesne stosunki spoleczne, wlacznie z rola kobiet.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:51 |
|
|
|
|
#53 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Teraz piszą, ale faktem jest, że te najbardziej znane baśnie to wciąż będą bracia Grimm, Perrault i Andersen. Angela Carter napisała niektóre z nich "na nowo", dając głos tym mimozom właśnie i odwracając całkowicie znane motywy. Nie zgodzę się z tym, że baśnie powstały w XIX wieku, a już na pewno nie baśnie braci Grimm, jak było z Andersenem - nie wiem. W każdym razie bracia Grimm w XIX w je spisali, opierając się na ludowych podaniach, mitach, legendach etc i baśnie te nie odzwierciedlają li jedynie XIX-wiecznego społeczeństwa, ale coś znacznie głebszego, co istniało w naszej kulturze od wielu, wielu lat.
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:50 |
|
|
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale wszystko jeszcze przed nim
|
|
|
#56 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak juz jestesmy przy tym, to przekazami ustnymi wsrod roznych kultur zajmowali sie okresleni mezczyzni z tego co pamietam. W kazdym razie, z wniosku ze bajki dyskryminuja kobiety, doszlismy do tego, ze to kobiety sa autorkami wszystkich tych bajek. Innymi slowy, jakies feministyczne udowadnianie na sile nie wiadomo czego, nawet jesli sie siega po dwie przeciwstawne, wzajemnie sie wykluczajace wytlumaczenia. Cytat:
Z basniami braci Grimm zapewne masz racje
|||
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:49 |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) Kobiety tworzyly bajki 2) Rola kobiet jest taka a nie inna, bo mezczyzni je pisali Albo rybka, albo pipka, jedno z drugim sie wyklucza Druga sprawa - jesli to sa fakty, to zapewne znajdziesz materialy na ich poparcie. Jesli chodzi o przekazy ustne, to z tego co mi sie wydaje, to zajmowaly sie tym starszyzny rodowe/plemienne.
|
|
|
|
|
#59 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mam wrażenie, że współczesne kobiety często wręcz mają pretensje do mężczyzn, o to, że urodziły się kobietami, że mężczyźni nie rodzą za nas dzieci, nie miesiączkują i szowinistyczne świnie nie potrafią piersią karmić, zapewne robią to złośliwie... Zamiast cieszyć się tym, co mamy, tym co nasz odróżnia od mężczyzny starają się za wszelką cenę do nich upodobnić. Z drugiej strony wkurza mnie traktowanie kobiet niezbyt pozytywnie nastawionych do dzisiejszego feminizmu jak idiotek, które nie wiedzą co dla nich dobre.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-06-09 o 09:27 |
||||||
|
|
|
|
#60 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spoko, jestem przyzwyczajony do takiej reakcji u kobiet ![]() Cytat:
Nie znam wszystkich nurtow feminizmu (ani sie nie pale do poznania wszystkich nawet), ale kojarze ten o ktorym Ty piszesz. Nie chodzi o zadne rownouprawnienie, tylko upodobnienie sie do mezczyzn, ktorych jednoczesnie wrecz sie nienawidzi. Zakrecona postawa, czyz nie? O tym, ze feministki uzurpuja sobie prawo do reprezentowania wszystkich kobiet, juz wspominalem, z czego wynika takie podejscie niektorych z nich do kobiet nie dzielacych ich pogladow.
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.

) Mianowicie te baśnie były niejako drogowskazem dla małej dziewczynki jaką ma być kobietą - dobrą, pasywną, zajmującą się domem; bo tylko w tedy mogłaby osiągnąć szczęście (popatrzcie na te wszystkie Śpiące Królewny, Kopciuszka etc) Gdy jesteś pasywna i nie pyskujesz, przychodzi po ciebie książę z bajki i czeka cie szczesliwe zycie.
brawo za czujnosc 

No i gdzie tu widzisz usankcjonowana dyskryminacje? Dyskryminacja to by byla gdyby cos takiego bylo, tfu, usankcjonowane prawnie.
.
).