dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 168 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-06, 00:54   #5011
martiryb
Wtajemniczenie

Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

dobry wieczór.. własnie wróciłam z pracy i muszę czekać na faceta, który ma zawieźć paczkę do Polski do mojej mamy.. miał być o północy.. ale coś się zanosi, że będzie później więc pijemy grzecznie Red Bulle i czekamy

Aniu, przykro mi z powodu stłuczki.. ale najważniejsze, że Wam się nic nie stało

co do Irlandii Północnej, to tak jak wspomniała Ania opłaca się tam kupować praktycznie wszystko.. zawsze jeździmy w czwartek, bo mam wtedy wolne i sklepy otwarte są dłużej..

zawsze jeździmy najpierw do Bridgewater (wcześniej napisałam Banbridge, ale to inna wioska w okolicy, pokićkało mi się).. to jest na trasie pomiędzy Newry i Belfastem.. tam jest outlet i ceny szokująco niskie.. nie dość, że przecież ciuchy w Anglii są tańsze, to tam są do tego jeszcze sporo przecenione.. nasze ostatnie okazje, np:
mój P. bluza Bench - przecenione z 110 funtów na 20
mój P. buty Nike - przecenione z 80 funtów na 42
ja kurteczka Bench - przeceniona z 75 funtów na 15
buty Puma dla mojego brata - przecenione z 70 funtów na 35
moja para Pumek była w połowie ceny - 20 funtów
marynarka Mexx - przeceniona 3krotnie z 99 funtów ... na 2,95 funta
skarpetki Pumy czy Nike - 3 pary po 2 funty
wiele wiecej by wymieniać.. średnio podczas takiego wyjazdu wydajemy ok 700 funtów.. ostatnio prawie 1000 ale same moje zakupy w MACu to było prawie 300 i auto zawalone siatami tutaj wydalibyśmy conajmniej drugie tyle..

szczerze polecam.. tutaj macie linka
http://www.the-outlet.co.uk/

poza tym zawsze jeździmy też do Newry, bo po drodze
tutaj linki 2 centrów handlowych, które odwiedzamy:
http://www.buttercraneshopping.co.uk/
http://www.thequays.co.uk/

w Argosie też jest taniej.. kupiliśmy stolik pod TV, który u nas kosztuje ponad 80 euro.. tam zapłacilismy 34 funty, bo jeszcze do tego akurat był w promocji.. mój P. kupił sobie przedostatnio aparat fotograficzny sporo taniej niż tutaj..

no i bylismy też w Belfaście w MACu i przy okazji innych sklepach:
http://uk.westfield.com/castlecourt/

niedaleko tego centrum handlowego w Belfaście jest TK Maxx, gdzie są firmowe ciuchy w niezłych przecenach..
http://www.tkmaxx.com/page/home

naprawdę warto tam jechać..

ale się rozpisałam.. a Pana jak nie było tak nie ma.. a ja chciałam, iść spać

dobranoc dziewczyny do jutra

Edytowane przez martiryb
Czas edycji: 2009-06-06 o 00:57
martiryb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 01:11   #5012
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

OMG! Skąd Ty tyle siły bierzesz na takie pisanie @martiryb?

Dobrej nocy życze ...
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 12:14   #5013
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Wstawac moje piekne, wiem ,ze dzis sobota, ale żeby od razu tak długo spac

Pogoda bleeeeeee
No to mamy po lecie
Stary 2009-06-06, 12:41   #5014
martiryb
Wtajemniczenie

ja już dawno wstałam i skończyłam skręcać komodę

ale się wczoraj naczekałam na Pana.. miał być o północy, a był koło 2ej ale dałam radę

u mnie pogoda średnia.. niby świeci troszkę słonko, ale zimno

miłego dzionka
Stary 2009-06-06, 12:53   #5015
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martiryb Pokaż wiadomość
ja już dawno wstałam i skończyłam skręcać komodę

ale się wczoraj naczekałam na Pana.. miał być o północy, a był koło 2ej ale dałam radę

u mnie pogoda średnia.. niby świeci troszkę słonko, ale zimno

miłego dzionka
slonko????? u mnie leje od rana zimno...pije kwake wlasnie, ktos sie przylaczy???

hmmmm...jeszcze nam watku nie zamknely moderatorki???

J. Allen

Edytowane przez brzydula_81
Czas edycji: 2009-06-06 o 13:02
brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 13:00   #5016
paulinaizabela
Zakorzenienie

Hejka

u mnie rano bylo troche slonka ale teraz gdzies zniklo
no i chlodno jest i wiatr
a ja znowu caly dzien w pracy

Aniu chcialam oddac glos ale nie moge
Stary 2009-06-06, 13:08   #5017
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Napisane przez brzydula_81 Pokaż wiadomość
slonko????? u mnie leje od rana zimno...pije kwake wlasnie, ktos sie przylaczy???

hmmmm...jeszcze nam watku nie zamknely moderatorki???
Chetnie napije sie drugiej kawki Aniu
Patrzac na ten deszcz za oknem, to chetnie sie dobudze...choc moze to tylko zły irlandzki sen

Ja chce słonce !!!
Stary 2009-06-06, 13:11   #5018
martiryb
Wtajemniczenie

dziewczynki mam pytanko.. rozgryzła może któraś z Was taktykę Ryanair'a? bo ja kiedyś myślałam, że tak.. ale chyba jednak nie chcę kupić bilety do Polski na sierpień.. myślicie, że kupować teraz, czy jeszcze poczekać? już poszły trochę do góry w porównaniu sprzed kilku dni myślicie, że mogą jeszcze choć ciut stanieć, czy już tylko będą drożeć?

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez HAMALIELKA Pokaż wiadomość
Ja chce słonce !!!
to zapraszam do mnie.. świeci od rana.. w międzyczasie troszkę popadało.. ale słonko jest nadal..
Stary 2009-06-06, 13:41   #5019
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Chetnie napije sie drugiej kawki Aniu
Patrzac na ten deszcz za oknem, to chetnie sie dobudze...choc moze to tylko zły irlandzki sen

Ja chce słonce !!!
no to pijemy slonce ja tez chce....tylko gdzie sie podzialo???

Cytat:
dziewczynki mam pytanko.. rozgryzła może któraś z Was taktykę Ryanair'a? bo ja kiedyś myślałam, że tak.. ale chyba jednak nie chcę kupić bilety do Polski na sierpień.. myślicie, że kupować teraz, czy jeszcze poczekać? już poszły trochę do góry w porównaniu sprzed kilku dni myślicie, że mogą jeszcze choć ciut stanieć, czy już tylko będą drożeć?

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

to zapraszam do mnie.. świeci od rana.. w międzyczasie troszkę popadało.. ale słonko jest nadal..
sama nie wiem.....bo promocje potrafia sie zmieniac bardzo szybko pewnie lecisz z shannon? widzialam w marcu bilety do polski za doslownie grosze (juz z oplatami chyba jakies 15 euro wszystkiego)- chyba jakas megapromocja byla, a teraz wprowadzili obowiazkowe ubezpieczenie i nie wiadomo co jeszcze, jak kupowalam bilety to taniej wyzedl mnie ostatnio airlingus ale kto wie

J. Allen

Stary 2009-06-06, 14:39   #5020
ferguusson
Zakorzenienie

No i kużwa po lecie

Ta mała dygresja witam Was dziewczynki..

Kaaaaaaaaaaaaaacccc...
suuuuuuszyyyyy

Cytat:
Napisane przez harmonetka Pokaż wiadomość
wiem ze nie na temat ale czy można tu kupić polskie kosmetyki ????????jak tak to gdzie i czy znalezłyscie jakieś second-handy podobno prowadza je fundacje charytatywne????
Tak, charity shops, c.a.s.a itp. O polskim kosmetykach pisalysmy pare stron wczesniej lub/i na innych watkach..
Cytat:
Napisane przez emalia30 Pokaż wiadomość
Hej sloneczko Nie mam pojecia o co chodzi.. jakie glosowanie-ale zaraz klikne na pare piateczek i wogole : ale mozliwe wytlumaczenie to moj przemeczony przepity mozg pracuje dzis na mniej wydajnych synapsach

O co chodzi z tym konkursem?

Cytat:
gdzie reszta?
do raportu laski!

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

dziekujemy Paulinko
Madzia była i i jeszcze troche i szkoda ze jeszcze nie ma emotki :wracam do domu zygzakiem: i :nie moge trafic kluczem do dziurki:
eh.. wyjscie z pracy.. troche atmosfera sie oczyscila..ale są zawsze jakies "ale"

Cytat:
Napisane przez Ania mama Buddy Pokaż wiadomość
emalia30- za sekundkę oddam głosik no problem
paulinaizabela- dziś zaszalałam w next i totalnie obkupiłam synka w kolekcję letnią 2 nowe staniczki jak poleciła martiryb rozmiar 34F/75F. Później napisze jak tam ważenia po zmianie rozmiaru no i oczywiście to co najbardziej się opłaca, a więc moja droga brzydula_81 tam się po prostu opłaca prawie wszystko!!!Najbardziej popularny i najtańszy sklep to ASDA.Alkohole, mięso, kosmetyki, środki czystości, pieluszki i kosmetyki niemowlęce- porównując ceny to różnica jest conajmniej o połowę mniej!! Np; wino u nas jedna butelka 8-14 euro tam 10funtów=11 euro na 3 butelki!! Stek za kilogram u nas od 10-25euro tam na wagę 5euro z akilogram w paczkach 10 euro za 3 paczki, gdzie u nas jedna kosztuje 6-12 euro!!! Największy kartonik słodyczy toffiffi tam kosztuje 1 euro!!! Za opakowanie 3 paczek husteczek pampers tutaj w Dunnes płącę w promocji 6,50 euro tam za karton z 9 paczkami płacę 8 euro!!! Sudocrem 450 gram w tesco u nas 10 euro tam niecałe 5 euro!! W next prawie połowa taniej, tam butki dla synka 7-8 euro u nas te same kosztują 15 euro!! Generalnie dużo by tu pisać ale opłąca się bardzo My jeździmy do Enniskillen. Kochane uciekam wykąpać synusia
Ania i Martiryb-rzeczywiscie baaaardzo oplacaja sie te zakupy.. Slyszalam ze tam jest tanio-chociaz trzeba spojrzec na to z innej strony-tam sa normalne ceny, to w Dublinie i ROI jest cholernie drogo!
Ania współczuje wypadku-najwazniejsze ze nic sie nie stalo-auto-rzecz nabyta.. a zdrowie najwazniejsze kochana
Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
chciałam wam powiedziec ze ja zaraz skoncze to pół butelki czerwonego...
A Wy co...?
Nic nie pijecie.....?
jak nie ?
Cytat:
No ja nie odmówie przecież....Becherówka Czeska with Sprite
i jak kopie...haha

Spoko loko....jak Ci zalezy to przeslij na mp.new@wp.pl i wypełnie
kochanie MAM BACARDI LEMON!!!!!

Cytat:
Mi tez ... nie moge dac głosika Ani ...

Dobranocka

(P.S. Madziu - wiesz,ze Cie kocham )
wiem

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 14:46   #5021
martiryb
Wtajemniczenie

Cytat:
sama nie wiem.....bo promocje potrafia sie zmieniac bardzo szybko pewnie lecisz z shannon? widzialam w marcu bilety do polski za doslownie grosze (juz z oplatami chyba jakies 15 euro wszystkiego)- chyba jakas megapromocja byla, a teraz wprowadzili obowiazkowe ubezpieczenie i nie wiadomo co jeszcze, jak kupowalam bilety to taniej wyzedl mnie ostatnio airlingus ale kto wie
tak, z Shannon do Wrocławia albo do Łodzi.. ale lepiej do Łodzi, bo mam blizej do domku.. choć z Wrocławia mój P. ma bliżej do siebie
my wielkiego wyjścia nie mamy i latamy Ryanair'em, bo z Shannon Air Lingus nie lata, a nie chce nam sie jeździć do Dublina poza sezonem nam często udaje się kupić bilety w niezłych promocjach.. mój P. był w marcu w Polsce u dentysty i w dwie strony wyszło jakieś 20 czy 30 euro.. ale w wakacje zawsze jest gorzej z cenami tym bardziej, że polikwidowali masę połączeń i mogą teraz zawyżać ceny, bo jak ktoś ma polecieć, to i tak poleci

nie wiem kurcze.. już 2 tyg temu było prawie 70 euro taniej niż teraz.. ale kiedyś kupiłam parę razy tak bilety, jak troszkę poszły do góry.. i kilka dni później staniały jeszcze bardziej niż były przed tą podwyżką więc już sama nie wiem..
Stary 2009-06-06, 14:54   #5022
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
tak, z Shannon do Wrocławia albo do Łodzi.. ale lepiej do Łodzi, bo mam blizej do domku.. choć z Wrocławia mój P. ma bliżej do siebie
my wielkiego wyjścia nie mamy i latamy Ryanair'em, bo z Shannon Air Lingus nie lata, a nie chce nam sie jeździć do Dublina poza sezonem nam często udaje się kupić bilety w niezłych promocjach.. mój P. był w marcu w Polsce u dentysty i w dwie strony wyszło jakieś 20 czy 30 euro.. ale w wakacje zawsze jest gorzej z cenami tym bardziej, że polikwidowali masę połączeń i mogą teraz zawyżać ceny, bo jak ktoś ma polecieć, to i tak poleci

nie wiem kurcze.. już 2 tyg temu było prawie 70 euro taniej niż teraz.. ale kiedyś kupiłam parę razy tak bilety, jak troszkę poszły do góry.. i kilka dni później staniały jeszcze bardziej niż były przed tą podwyżką więc już sama nie wiem..
w wakacje zawsze jet drozej....ja teraz lece pierwszy raz, zaplacilam 120 ( kupowalam dwa tyg temu a lece za ponad tydzien) w tym 30 euro za bagaz (biore bo airlingus ma tylko 6 kg podrecznego) w tym samym czasie ryanairem wyszlo 50 euro wiecej...teraz wszystko sie zmienilo jak napisalas- mniej polaczen i ceny sa wyzsze...
a w ryanair czasem tak jest -kupi sie bilety a pozniej nagle jakas promocja i znow taniej

J. Allen

Stary 2009-06-06, 15:15   #5023
martiryb
Wtajemniczenie

Cytat:
w wakacje zawsze jet drozej....ja teraz lece pierwszy raz, zaplacilam 120 ( kupowalam dwa tyg temu a lece za ponad tydzien) w tym 30 euro za bagaz (biore bo airlingus ma tylko 6 kg podrecznego) w tym samym czasie ryanairem wyszlo 50 euro wiecej...teraz wszystko sie zmienilo jak napisalas- mniej polaczen i ceny sa wyzsze...
a w ryanair czasem tak jest -kupi sie bilety a pozniej nagle jakas promocja i znow taniej
120 już bagażem to mało.. ja jak wczoraj patrzyłam to jest około 150 + bagaż muszę też popatrzeć na Air Lingusa.. ale sam dojazd do Dublina, to i strata czasu i koszty, które i tak pewnie pokryłyby różnicę w cenie, nawet jeśli z Shannon Ryanair'em byłoby drożej..

głupi Ryanair
Stary 2009-06-06, 15:37   #5024
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
120 już bagażem to mało.. ja jak wczoraj patrzyłam to jest około 150 + bagaż muszę też popatrzeć na Air Lingusa.. ale sam dojazd do Dublina, to i strata czasu i koszty, które i tak pewnie pokryłyby różnicę w cenie, nawet jeśli z Shannon Ryanair'em byłoby drożej..

głupi Ryanair
chyba faktycznie nie oplaca Ci sie jechac do dublina.....a ryanair coz czytalam ze poniol rekordowe straty ostatnio wiec chyba taniej nie bedzie

J. Allen

Stary 2009-06-06, 16:00   #5025
Ania mama Buddy
Raczkowanie

GG do Ania mama Buddy Send a message via Skype™ to Ania mama Buddy

Ojj jak ja Wam zazdroszczę kupowania biletów nawet za te 150 euro , ja zawsze latam z maluszkiem który ma bilet za 20 euro w jedną stronę plus podatki to on sam zawsze wychodzi 60-70euro plus z dzieckiem to muszę mieć bagaż no i tym sposobem bilet na dwoje nas nigdy nie schodzi poniżej 230 euro a już nie mówię, gdy i TZ leci
Letnie bilety są zawsze drogie ja wyczaiłam, że ryanair robi promocje z różnym podpisem za cenę biletu, ale operuje wysokością podatku i tym sposobem bilet i tak wychodzi tak samo. My nie chcemy ciągać sie z dzieckiem aż do Dublina latamu zawsze z Shannon-Kraków, bilet kupowałam tydzień temu za 230 euro dziś już jest prawie 300!!!!

Wiele osób zgłaszało mi, że są problemy z oddawaniem głosów na moje zdjecie, ja sama miałam problem nawet "zapanować" nad własnym zdjeciem i coś z nim zrobić więc wykasowałam parę minut temu, ale i tak dziękuję Wam za chęci!!!

No i koniec lata, u nas wieje okropnie zimny wiatr i co chwilę pada to przebija słonko, ale żeby było letnio to mykam zjeśc porcję truskawek ze śmietanką . Miłego dnia Kochane
Ania mama Buddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 16:17   #5026
emalia30
Zakorzenienie

GG do emalia30 Send a message via Skype™ to emalia30

Cytat:

u mnie leje od rana i nie zapowiada sie na zmiany
ehh ja tez chce slonce
co do biletow to z Ryanairem roznie bywa
wiesz ja nie mam wyjscia musze tylko tymi liniami,bo oni lataja do Wrocka a ja z niego pochodze
airlingus nie lata tam a szkoda,wolalabym nim latac
bilety kupuje wczesniej,ja nie moge czekac,bo u mnie nie rochodzi sie o 1 bilet a pare,sama jak tam cos przeplacilabym to nic sie nie dzieje a przy wiekszej ilosci biletow gorzej
jeden bilet kupilam ponad pol roku temu w 1 strone mial juz byc,ale zycie troszke inaczej potoczylo sie i musze wrocic
wiec bilet z powrotem mam kupiony juz m-ac temu ,za 3 dalam 200 ponad na mnie i dwojke dzieci

Cytat:
Napisane przez ferguusson Pokaż wiadomość
Kaaaaaaaaaaaaaacccc...
suuuuuuszyyyyy

Hej sloneczko Nie mam pojecia o co chodzi.. jakie glosowanie-ale zaraz klikne na pare piateczek i wogole : ale mozliwe wytlumaczenie to moj przemeczony przepity mozg pracuje dzis na mniej wydajnych synapsach

O co chodzi z tym konkursem?

eh.. wyjscie z pracy.. troche atmosfera sie oczyscila..ale są zawsze jakies "ale"
i jak kacyk wyleczony

a jest jakis konkurs i w nim do wygrania wycieczka
nie nastawiam sie na wygrana jakas,ale kto nie probuje ten nie ma

ciesze sie,ze atmosfera w pracy jest lepsza,a to `ale ` to w kazdej pracy jest i bedzie

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Ojj jak ja Wam zazdroszczę kupowania biletów nawet za te 150 euro , ja zawsze latam z maluszkiem który ma bilet za 20 euro w jedną stronę plus podatki to on sam zawsze wychodzi 60-70euro plus z dzieckiem to muszę mieć bagaż no i tym sposobem bilet na dwoje nas nigdy nie schodzi poniżej 230 euro a już nie mówię, gdy i TZ leci
Letnie bilety są zawsze drogie
hehe ja to znam doskonale,ja musze jeszcze dorzucic Kacpar jak za doroslego ,wiec bilety dla nas to koszt przekraczajacy 500e w tzw dobrej okazji ,tym razem lece bez meza,ale calosc wyszla mnie ponad dobre 350 e i kupowalam je dawno temu,dokupic musze nie raz fotelik,tym razem z Pl zabieram wiekszy a ten tutaj komus sprzedam,bo Natan jezdzi jeszcze w tym od 0-13 kg i bardzo go nie lubi,jest tylem do kierunku jazdy i taki kubelkowy jak dla maluszka,ale musi sie przemeczyc

a moze wklej raz jeszcze zdjecie na ten konkurs

Edytowane przez emalia30
Czas edycji: 2009-06-06 o 16:22
emalia30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 16:21   #5027
martiryb
Wtajemniczenie

no ja również nie latam sama do Polski.. zawsze lecimy w 2.. tylko raz mój P. był sam u dentysty.. więc cena biletu razy 2 trudno, trzeba się spiąć i kupić.. ale pewnie jak kupię, to za 2 dni stanieją.. a jak nie kupię, to zaraz pójdą do góry..
Stary 2009-06-06, 16:32   #5028
emalia30
Zakorzenienie

na dwoje babka wrozyla

nie narzekaj dwoje to nie czworo :P
korzystaj i lataj przed dziecmi
nie wspomne co sie dzieje przy swietach
na nasza 3 w zeszlym roku i 2 lata temu byl to koszt prawie 2000 euro szok

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

dlatego swieta 6 lat podrzad spedzilismy na wyspie wrrr
Stary 2009-06-06, 17:49   #5029
Ania mama Buddy
Raczkowanie

martiryb- Kochana różnica jest ta, ze jesteście dorośli i pracujecie wiesz każde sobie bilet kupi, a dziecko nie zarabia a bilety trzeba mu kupić także dochód rozchodzi się na więcej osób , więc jak mówi emalia--> korzystaj kobietko póki możesz!!!!
My dwa lata pod rząd byliśmy na Wigilię w Polsce ale na nas troje to koszt był ponad 600 euro a bilety zamawialiśmy z końcem lutego już na grudzień!!!!!!!!!!! W tym roku niestety nie damy rady na 1000% i czekają nas święta na wyspach.
emalio- ojej to juz calkiem masakra u Was bo za Kacpra musicie płącić tak dużo , a powiedz mi jak to wygląda z dzieckiem powyżej 23 miesiąca życia?? Czy bilety są dużo droższe niż dla niemowlaka??? Bo niebawem nas to czeka
Stary 2009-06-06, 18:11   #5030
martiryb
Wtajemniczenie

Cytat:
martiryb- Kochana różnica jest ta, ze jesteście dorośli i pracujecie wiesz każde sobie bilet kupi, a dziecko nie zarabia a bilety trzeba mu kupić także dochód rozchodzi się na więcej osób , więc jak mówi emalia--> korzystaj kobietko póki możesz!!!!
no dorośli jesteśmy, ale mój P. nie pracuje.. zamkneli jego hurtownie i stracił pracę.. nowej na początku nie szukał, bo lecieliśmy do Polski.. i dopiero niedawno zaczął, ale już wiem, że łatwo nie będzie.. zasiłek niedługo mu się skończy.. i wtedy nie wiem..

a, że przed dziećmi trzeba korzystać, to wiem od 2 lat planujemy wyjazd gdzieś na wakacje, ale zawsze i tak kończymy w Polsce

a święta.. dla mnie prawie nie istnieją.. bo pracuję wtedy najwięcej.. więc przynajmniej nie denerwuję się kosmicznymi cenami biletów w tym czasie..

Edytowane przez martiryb
Czas edycji: 2009-06-06 o 18:12
Stary 2009-06-06, 18:33   #5031
pani z herbata
Zadomowienie

spiesze doniesc ze moja szefowa/przyjaciolka zostala radnym Shannon
yaaaay

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 19:31   #5032
Ania mama Buddy
Raczkowanie

martiryb- aaa więc doskonale wiesz o czym mówimy jak tylko jedna osoba płaci za bilety. Mój TZ także stracił pracę 2 tygodnie temu . Kochana nie martw się zawsze jest jakieś wyjście jak się mu skończy benefit to może przejść na allowance. Z pracą jest cięzko, ale ja wierzę że to się niebawem poprawi. Ojj umarłabym, gdybym musiała charować w święta, a nie rozkoszować się w tym czasie domem, urlopem, zapachami wigilijnych potraw i rodzinnym czasem. Nawet 3 lata temu, gdy spędzaliśmy święta tu na wyspach i tylko we 2 to mimo wszytsko było polsko, rodzinnie i uroczyście , ale mieliśmy tą wygodę że święta zawqsze dla nas były okresem urlopu
pani z herbata- no to gratuluję przyjaciółce
Stary 2009-06-06, 21:06   #5033
martiryb
Wtajemniczenie

Aniu, niestety rozumiem.. nie znam się na tych całych sprawach zasiłkowych, bo nie byłam nigdy na bezrobociu, ale martwię się trochę.. a możesz mi tak w skrócie wyjaśnić o co chodzi z tym allowance? mój P. ciągle gada, że wszystko będzie dobrze, ale już taka moja natura
Stary 2009-06-06, 21:42   #5034
Ania mama Buddy
Raczkowanie

Gdy składa się podanie o zasiłek i wypisuje w Social Welfare dokument to na nim pisze Benefit/Allowance bo jeden i ten sam dokument jest dla dwóch rodzajów zasiłków. Zasiłek przyznają na 9 lub 12 miesięcy i to jest Jobseeker's Benefit czyli zasiłek dla osoby bezrobotnej, gdy upłynie ten czas osoba nadal nie ma pracy to znów składa podanie (jak pisałam to samo) tym razem na bezterminowy Jobseeker's Allowance. Róźnica jest ta, ze ma się wyznaczony termian w socialu na rozmowę/interview z inspektorem na który trzeba przynieść wyciąg z banku o braku wpływach na konto, rent book, itd (jak zawsze to samo). Kwota tego zasiłku jest dokłądnie taka sama czyli 204 euro tygodniowo. Jedynie w przypadku, gdy żyje się w małżęństwie lub koknubinacie i ta druga osoba pracuje to wtedy naliczają odpowiednią sumę z zarobków partnera i wtedy to już nie jest to 204 euro, np gdy mój TZ pracował, a mnie zwolniono z pracyw czasie ciązy ubiegałam się o Allowence i anliczyli mi z jego zarobków na mnie id ziecko 31 euro tygodniowo tylko i ani centa więcej . Istnieje też zasiłek dla rodzin o niskoch dochodach, wszytsko jest pięknie opisane nawet w języku polskim na stronie citizen---> http://www.citizensinformation.ie/index/LANGUAGE/pl
Stary 2009-06-06, 21:46   #5035
emalia30
Zakorzenienie

gratulacje dla przyjaciolki

Ania mama buddy
nie wiem dokladnie,ale mysle,ze po skonczeniu 2 lat bedzie cena taka jak za nas,bo tu chodzi nie o wiek,ale wtedy o miejsce siedzace a dziecko takie takowe zajmie

martiryb my oboje bez pracy,wiec wiem jak to jest ze wzdwojona sila

a gdzie reszta?
Stary 2009-06-06, 22:14   #5036
martiryb
Wtajemniczenie

dzięku Aniu.. dobrze wiedzieć.. bo bałam się, że jak w tym czasie nie znajdzie pracy, to zabiorą mu zasiłek i nic mu się nie będzie należeć..

emalia30 przykro mi.. tak ciężko jest z pracą? ja bym chciała swoją zmienić, bo mam już dosyć tych leniwych Iroli u mnie.. ale boję się, że albo nic nie znajdę, albo trafię jeszcze gorzej
Stary 2009-06-06, 22:14   #5037
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje dla przyjaciolki

Ania mama buddy
nie wiem dokladnie,ale mysle,ze po skonczeniu 2 lat bedzie cena taka jak za nas,bo tu chodzi nie o wiek,ale wtedy o miejsce siedzace a dziecko takie takowe zajmie

martiryb my oboje bez pracy,wiec wiem jak to jest ze wzdwojona sila

a gdzie reszta?
dokladnie tak-przynajmniej na ryanair dziecko powyzej 2 lat placi jak dorosly.z tegoco pamietam centralwings swietej pamieci mial znizki dla starszych dzieci......

co robi reszta- pije gin z tonikiem...

J. Allen

Stary 2009-06-06, 22:17   #5038
martiryb
Wtajemniczenie

Cytat:
co robi reszta- pije gin z tonikiem...
fuuuuj
Stary 2009-06-06, 22:27   #5039
kellysss
Zakorzenienie

ja jestem na chwilke...
Alan dajeczadu....
niech te zeby wreszcie wyjda....!!!!!
zjada sobie całe raczki, pluje na kilometr i marudzi
a dotego swedzi go ciemieniucha i sie drapie po głowie...
ufffffffffff../
tz w pracy a ja zaraz zwarjuje...

Stary 2009-06-06, 22:29   #5040
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
fuuuuj
hehe
kiedy nie pilam, ale sie przekonalam, przynajmniej nie usypia mnie jak wino...

J. Allen

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości