|
|
#5011 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
dobry wieczór.. własnie wróciłam z pracy i muszę czekać na faceta, który ma zawieźć paczkę do Polski do mojej mamy.. miał być o północy.. ale coś się zanosi, że będzie później
więc pijemy grzecznie Red Bulle i czekamy ![]() Aniu, przykro mi z powodu stłuczki.. ale najważniejsze, że Wam się nic nie stało co do Irlandii Północnej, to tak jak wspomniała Ania opłaca się tam kupować praktycznie wszystko.. zawsze jeździmy w czwartek, bo mam wtedy wolne i sklepy otwarte są dłużej.. zawsze jeździmy najpierw do Bridgewater (wcześniej napisałam Banbridge, ale to inna wioska w okolicy, pokićkało mi się).. to jest na trasie pomiędzy Newry i Belfastem.. tam jest outlet i ceny szokująco niskie.. nie dość, że przecież ciuchy w Anglii są tańsze, to tam są do tego jeszcze sporo przecenione.. nasze ostatnie okazje, np: mój P. bluza Bench - przecenione z 110 funtów na 20 mój P. buty Nike - przecenione z 80 funtów na 42 ja kurteczka Bench - przeceniona z 75 funtów na 15 buty Puma dla mojego brata - przecenione z 70 funtów na 35 moja para Pumek była w połowie ceny - 20 funtów marynarka Mexx - przeceniona 3krotnie z 99 funtów ... na 2,95 funta skarpetki Pumy czy Nike - 3 pary po 2 funty wiele wiecej by wymieniać.. średnio podczas takiego wyjazdu wydajemy ok 700 funtów.. ostatnio prawie 1000 ale same moje zakupy w MACu to było prawie 300 szczerze polecam.. tutaj macie linka ![]() http://www.the-outlet.co.uk/ poza tym zawsze jeździmy też do Newry, bo po drodze ![]() tutaj linki 2 centrów handlowych, które odwiedzamy: http://www.buttercraneshopping.co.uk/ http://www.thequays.co.uk/ w Argosie też jest taniej.. kupiliśmy stolik pod TV, który u nas kosztuje ponad 80 euro.. tam zapłacilismy 34 funty, bo jeszcze do tego akurat był w promocji.. mój P. kupił sobie przedostatnio aparat fotograficzny sporo taniej niż tutaj..no i bylismy też w Belfaście w MACu i przy okazji innych sklepach: http://uk.westfield.com/castlecourt/ niedaleko tego centrum handlowego w Belfaście jest TK Maxx, gdzie są firmowe ciuchy w niezłych przecenach.. http://www.tkmaxx.com/page/home naprawdę warto tam jechać.. ![]() ale się rozpisałam.. a Pana jak nie było tak nie ma.. a ja chciałam, iść spać dobranoc dziewczyny Edytowane przez martiryb Czas edycji: 2009-06-06 o 00:57 |
|
|
|
#5012 |
|
Zakorzenienie
|
OMG! Skąd Ty tyle siły bierzesz na takie pisanie @martiryb?
![]() Dobrej nocy życze ...
|
#5013 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawac moje piekne, wiem ,ze dzis sobota, ale żeby od razu tak długo spac
![]() Pogoda bleeeeeee No to mamy po lecie
|
#5014 |
|
Wtajemniczenie
|
ja już dawno wstałam i skończyłam skręcać komodę
ale się wczoraj naczekałam na Pana.. miał być o północy, a był koło 2ej ale dałam radę ![]() u mnie pogoda średnia.. niby świeci troszkę słonko, ale zimno ![]() miłego dzionka |
|
|
|
#5015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zimno...pije kwake wlasnie, ktos sie przylaczy???hmmmm...jeszcze nam watku nie zamknely moderatorki???
J. Allen Edytowane przez brzydula_81 Czas edycji: 2009-06-06 o 13:02 |
|
|
|
|
#5016 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
u mnie rano bylo troche slonka ale teraz gdzies zniklo ![]() no i chlodno jest i wiatr a ja znowu caly dzien w pracy ![]() Aniu chcialam oddac glos ale nie moge
|
|
|
|
#5017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrzac na ten deszcz za oknem, to chetnie sie dobudze...choc moze to tylko zły irlandzki sen ![]() Ja chce słonce !!!
|
|
#5018 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczynki mam pytanko.. rozgryzła może któraś z Was taktykę Ryanair'a?
bo ja kiedyś myślałam, że tak.. ale chyba jednak nie już poszły trochę do góry w porównaniu sprzed kilku dni ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- to zapraszam do mnie.. świeci od rana.. w międzyczasie troszkę popadało.. ale słonko jest nadal.. |
|
|
|
#5019 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
slonce ja tez chce....tylko gdzie sie podzialo???Cytat:
pewnie lecisz z shannon? widzialam w marcu bilety do polski za doslownie grosze (juz z oplatami chyba jakies 15 euro wszystkiego)- chyba jakas megapromocja byla, a teraz wprowadzili obowiazkowe ubezpieczenie i nie wiadomo co jeszcze, jak kupowalam bilety to taniej wyzedl mnie ostatnio airlingus ale kto wie
|
|
|
#5020 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
No i kużwa po lecie
Ta mała dygresja witam Was dziewczynki.. Kaaaaaaaaaaaaaacccc... suuuuuuszyyyyy Cytat:
Cytat:
Nie mam pojecia o co chodzi.. jakie glosowanie-ale zaraz klikne na pare piateczek i wogole : ale mozliwe wytlumaczenie to moj przemeczony przepity mozg pracuje dzis na mniej wydajnych synapsach![]() O co chodzi z tym konkursem ?![]() Cytat:
i i jeszcze troche i szkoda ze jeszcze nie ma emotki :wracam do domu zygzakiem: i :nie moge trafic kluczem do dziurki: eh.. wyjscie z pracy.. troche atmosfera sie oczyscila..ale są zawsze jakies "ale"![]() Cytat:
![]() Ania współczuje wypadku-najwazniejsze ze nic sie nie stalo-auto-rzecz nabyta.. a zdrowie najwazniejsze kochana ![]() Cytat:
?Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#5021 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
choć z Wrocławia mój P. ma bliżej do siebie ![]() my wielkiego wyjścia nie mamy i latamy Ryanair'em, bo z Shannon Air Lingus nie lata, a nie chce nam sie jeździć do Dublina tym bardziej, że polikwidowali masę połączeń i mogą teraz zawyżać ceny, bo jak ktoś ma polecieć, to i tak poleci nie wiem kurcze.. już 2 tyg temu było prawie 70 euro taniej niż teraz.. ale kiedyś kupiłam parę razy tak bilety, jak troszkę poszły do góry.. i kilka dni później staniały jeszcze bardziej niż były przed tą podwyżką więc już sama nie wiem..
|
|
|
|
|
#5022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w ryanair czasem tak jest -kupi sie bilety a pozniej nagle jakas promocja i znow taniej
|
|
|
#5023 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
muszę też popatrzeć na Air Lingusa.. ale sam dojazd do Dublina, to i strata czasu i koszty, które i tak pewnie pokryłyby różnicę w cenie, nawet jeśli z Shannon Ryanair'em byłoby drożej.. głupi Ryanair |
|
|
|
|
#5024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5025 |
|
Raczkowanie
|
Ojj jak ja Wam zazdroszczę kupowania biletów nawet za te 150 euro
Letnie bilety są zawsze drogie ja wyczaiłam, że ryanair robi promocje z różnym podpisem za cenę biletu, ale operuje wysokością podatku i tym sposobem bilet i tak wychodzi tak samo. My nie chcemy ciągać sie z dzieckiem aż do Dublina latamu zawsze z Shannon-Kraków, bilet kupowałam tydzień temu za 230 euro dziś już jest prawie 300!!!! ![]() ![]() Wiele osób zgłaszało mi, że są problemy z oddawaniem głosów na moje zdjecie, ja sama miałam problem nawet "zapanować" nad własnym zdjeciem i coś z nim zrobić więc wykasowałam parę minut temu, ale i tak dziękuję Wam za chęci!!! No i koniec lata, u nas wieje okropnie zimny wiatr i co chwilę pada to przebija słonko, ale żeby było letnio to mykam zjeśc porcję truskawek ze śmietanką . Miłego dnia Kochane |
|
|
|
#5026 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehh ja tez chce slonce co do biletow to z Ryanairem roznie bywa wiesz ja nie mam wyjscia musze tylko tymi liniami,bo oni lataja do Wrocka a ja z niego pochodze airlingus nie lata tam a szkoda,wolalabym nim latac bilety kupuje wczesniej,ja nie moge czekac,bo u mnie nie rochodzi sie o 1 bilet a pare,sama jak tam cos przeplacilabym to nic sie nie dzieje a przy wiekszej ilosci biletow gorzej jeden bilet kupilam ponad pol roku temu w 1 strone mial juz byc,ale zycie troszke inaczej potoczylo sie i musze wrocic wiec bilet z powrotem mam kupiony juz m-ac temu ,za 3 dalam 200 ponad na mnie i dwojke dzieci Cytat:
a jest jakis konkurs i w nim do wygrania wycieczka ![]() nie nastawiam sie na wygrana jakas,ale kto nie probuje ten nie ma ![]() ciesze sie,ze atmosfera w pracy jest lepsza,a to `ale ` to w kazdej pracy jest i bedzie ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
a moze wklej raz jeszcze zdjecie na ten konkurs
Emilia bloguje http://emalia3077.blogspot.com/ http://www.facebook.com/pages/Dublin-Ireland/Emilia-Art-Make-Up/186442324732360 Edytowane przez emalia30 Czas edycji: 2009-06-06 o 16:22 |
|||
|
|
|
#5027 |
|
Wtajemniczenie
|
no ja również nie latam sama do Polski.. zawsze lecimy w 2.. tylko raz mój P. był sam u dentysty.. więc cena biletu razy 2
trudno, trzeba się spiąć i kupić.. ale pewnie jak kupię, to za 2 dni stanieją.. a jak nie kupię, to zaraz pójdą do góry.. |
|
|
|
#5028 |
|
Zakorzenienie
|
na dwoje babka wrozyla
nie narzekaj dwoje to nie czworo :Pkorzystaj i lataj przed dziecmi nie wspomne co sie dzieje przy swietach na nasza 3 w zeszlym roku i 2 lata temu byl to koszt prawie 2000 euro szok ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- dlatego swieta 6 lat podrzad spedzilismy na wyspie wrrr
|
#5029 |
|
Raczkowanie
|
martiryb- Kochana różnica jest ta, ze jesteście dorośli i pracujecie wiesz każde sobie bilet kupi, a dziecko nie zarabia a bilety trzeba mu kupić także dochód rozchodzi się na więcej osób
, więc jak mówi emalia--> korzystaj kobietko póki możesz!!!! My dwa lata pod rząd byliśmy na Wigilię w Polsce ale na nas troje to koszt był ponad 600 euro a bilety zamawialiśmy z końcem lutego już na grudzień!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() W tym roku niestety nie damy rady na 1000% i czekają nas święta na wyspach. emalio- ojej to juz calkiem masakra u Was bo za Kacpra musicie płącić tak dużo , a powiedz mi jak to wygląda z dzieckiem powyżej 23 miesiąca życia?? Czy bilety są dużo droższe niż dla niemowlaka??? Bo niebawem nas to czeka
|
|
|
|
#5030 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a, że przed dziećmi trzeba korzystać, to wiem od 2 lat planujemy wyjazd gdzieś na wakacje, ale zawsze i tak kończymy w Polsce ![]() a święta.. dla mnie prawie nie istnieją.. bo pracuję wtedy najwięcej.. Edytowane przez martiryb Czas edycji: 2009-06-06 o 18:12 |
|
|
|
|
#5031 |
|
Zadomowienie
|
spiesze doniesc ze moja szefowa/przyjaciolka zostala radnym Shannon
yaaaay
|
#5032 |
|
Raczkowanie
|
martiryb- aaa więc doskonale wiesz o czym mówimy jak tylko jedna osoba płaci za bilety. Mój TZ także stracił pracę 2 tygodnie temu
, ale mieliśmy tą wygodę że święta zawqsze dla nas były okresem urlopupani z herbata- no to gratuluję przyjaciółce |
|
|
|
#5033 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu, niestety rozumiem.. nie znam się na tych całych sprawach zasiłkowych, bo nie byłam nigdy na bezrobociu, ale martwię się trochę.. a możesz mi tak w skrócie wyjaśnić o co chodzi z tym allowance? mój P. ciągle gada, że wszystko będzie dobrze, ale już taka moja natura
|
|
|
|
#5034 |
|
Raczkowanie
|
Gdy składa się podanie o zasiłek i wypisuje w Social Welfare dokument to na nim pisze Benefit/Allowance bo jeden i ten sam dokument jest dla dwóch rodzajów zasiłków. Zasiłek przyznają na 9 lub 12 miesięcy i to jest Jobseeker's Benefit czyli zasiłek dla osoby bezrobotnej, gdy upłynie ten czas osoba nadal nie ma pracy to znów składa podanie (jak pisałam to samo) tym razem na bezterminowy Jobseeker's Allowance. Róźnica jest ta, ze ma się wyznaczony termian w socialu na rozmowę/interview z inspektorem na który trzeba przynieść wyciąg z banku o braku wpływach na konto, rent book, itd (jak zawsze to samo). Kwota tego zasiłku jest dokłądnie taka sama czyli 204 euro tygodniowo. Jedynie w przypadku, gdy żyje się w małżęństwie lub koknubinacie i ta druga osoba pracuje to wtedy naliczają odpowiednią sumę z zarobków partnera i wtedy to już nie jest to 204 euro, np gdy mój TZ pracował, a mnie zwolniono z pracyw czasie ciązy ubiegałam się o Allowence i anliczyli mi z jego zarobków na mnie id ziecko 31 euro tygodniowo tylko i ani centa więcej
. Istnieje też zasiłek dla rodzin o niskoch dochodach, wszytsko jest pięknie opisane nawet w języku polskim na stronie citizen---> http://www.citizensinformation.ie/index/LANGUAGE/pl
|
|
|
|
#5035 |
|
Zakorzenienie
|
gratulacje dla przyjaciolki
![]() Ania mama buddy nie wiem dokladnie,ale mysle,ze po skonczeniu 2 lat bedzie cena taka jak za nas,bo tu chodzi nie o wiek,ale wtedy o miejsce siedzace a dziecko takie takowe zajmie martiryb my oboje bez pracy,wiec wiem jak to jest ze wzdwojona sila ![]() a gdzie reszta?
|
#5036 |
|
Wtajemniczenie
|
dzięku Aniu.. dobrze wiedzieć.. bo bałam się, że jak w tym czasie nie znajdzie pracy, to zabiorą mu zasiłek i nic mu się nie będzie należeć..
emalia30 przykro mi.. tak ciężko jest z pracą? ja bym chciała swoją zmienić, bo mam już dosyć tych leniwych Iroli u mnie.. ale boję się, że albo nic nie znajdę, albo trafię jeszcze gorzej |
|
|
|
#5037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co robi reszta- pije gin z tonikiem...
|
|
|
#5038 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#5039 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem na chwilke...
Alan dajeczadu.... niech te zeby wreszcie wyjda....!!!!! zjada sobie całe raczki, pluje na kilometr i marudzi a dotego swedzi go ciemieniucha i sie drapie po głowie... ufffffffffff../ tz w pracy a ja zaraz zwarjuje... |
|
|
|
#5040 |
|
Zakorzenienie
|
hehe
kiedy nie pilam, ale sie przekonalam, przynajmniej nie usypia mnie jak wino...
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.

więc pijemy grzecznie Red Bulle i czekamy 
średnio podczas takiego wyjazdu wydajemy ok 700 funtów.. ostatnio prawie 1000 

ale dałam radę 

Nie mam pojecia o co chodzi.. jakie glosowanie-ale zaraz klikne na pare piateczek
i
i jeszcze troche
i szkoda ze jeszcze nie ma emotki :wracam do domu zygzakiem: i :nie moge trafic kluczem do dziurki: 

. Miłego dnia Kochane