Bukiety ślubne - cz. II - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-03, 20:52   #3511
paprishka
Przyczajenie

Dot.: Bukiety ślubne - cz. II

Dzięki bardzo Ewaleno! ten i mnie się podobał najbardziej teraz to już jestem przekonana! chociaż troszkę niewyraźny, ale zdaje się, że to mieszanka róże, eustoma i kalie jeszcze raz dzięki zatem jutro zamawiam pozdrawiam
paprishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 01:28   #3512
izaagnes
Przyczajenie

Drogie wizażanki, pls help, za niecałe 3 tyg ślub i do końca tyg mam podać florystce jak powinien wyglądać mój bukiet ..to bardzo utalentowana Pani tak słyszałam, ale chyba brak jej na mnie pomysłu więc jeszcze raz pls HELP!!!!
suknia jak na załączonej fotce, jednak będzie bez szelki na szyi, kolor to jasne ecru z delikatniejszym niż wynika ze zdjęcia haftem ze srebrna nitką i kryształkami (jak na zdj.ten4)... ja sama jestem drobna brunetką (rozm. 34) o ciepłej karnacji, oczy ciemno brązowe, 163 wzrostu + 9 cm obcas, , narzeczony- wys. 180 cm, jasny szatyn z niebieskimi oczami, garnitur grafitowo-brązowy koszula ecru.. zastanawiałam się nad mocniejszymi dodatkami(bukiet pod nazwą ten3) jednak sądzę że skupię sie na subtelnych kolorach, jasnych kolorach, poniżej zdjęcia "nominowanych bukietów", na początku brałam pod uwagę jedynie okrągłe, zwarte jednak zaczynam se zastanawiać czy nie powinno ewentualnie coś delikatnie zwisać żeby mnie "wydłużyć"?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg moja suknia.jpg (24,4 KB, 83 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg uczesanie.jpg (12,9 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg uczeanie 2.jpg (13,8 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 50236052.jpg (27,4 KB, 81 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg first.jpg (9,4 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sec.jpg (82,7 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ten2.jpg (69,8 KB, 88 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ten3.jpg (26,1 KB, 93 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ten4.jpg (31,1 KB, 84 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg roza%20i%20lilia%202.jpg (21,4 KB, 71 załadowań)
izaagnes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 01:39   #3513
izaagnes
Przyczajenie

...oj zapomniałam wyjaśnić, że zamieściłam dwie fryzurki ponieważ jeszcze się nie zdecydowałam w której pójdę, narzeczony uwielbia włosy spięte na bok jak na zdj "uczesanie2" jednak najprawdopodobniej założę welon wiec pozostaje mi prosty koczek z tylu jak na 1szej fotce z fryzurką... welon będzie miał na brzegach zdobienia z kryształków i srebrnej nici... - to tytułem uzupełnienia, na wypadek gdyby miało to wpływ na dobór bukietu Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc!!!
Stary 2009-06-04, 07:57   #3514
ewalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mati393 Pokaż wiadomość
Kochana Ewaleno
bardzo proszę o pomoc w doborze bukietu. Mam 168 cm wzrostu, szatynka, krótkie włosy. Suknia w kolorze białym (zdjęcie poniżej). Tż 180, trochę misiowaty , czarne włosy, garnitur granatowy. Poniżej bukiet, który wpad mi w oko ale nie wiem czy będzie pasował. Help!
Kocham 'misiowatych"!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
Suknia taka troszkę "roztrzepana" - sporo sie na niej dzieje. Bukiet kolorystycznie piękny, ale wybrała bym jednorodne kwiaty -albo cantadeskie albo eustomę (mnogość odcieni). Bukiet byłby jednorodny kwiatowo,jednorodny kolorystycznie, ale jego piękno wynikało by z gry odcieni.Zastanawiam sie nad długością łodyg, ale do tego potrzebuje wiekszego zdjęcia sukni.

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Napisane przez izaagnes Pokaż wiadomość
Drogie wizażanki, pls help, za niecałe 3 tyg ślub i do końca tyg mam podać florystce jak powinien wyglądać mój bukiet ..to bardzo utalentowana Pani tak słyszałam, ale chyba brak jej na mnie pomysłu więc jeszcze raz pls HELP!!!!
suknia jak na załączonej fotce, jednak będzie bez szelki na szyi, kolor to jasne ecru z delikatniejszym niż wynika ze zdjęcia haftem ze srebrna nitką i kryształkami (jak na zdj.ten4)... ja sama jestem drobna brunetką (rozm. 34) o ciepłej karnacji, oczy ciemno brązowe, 163 wzrostu + 9 cm obcas, , narzeczony- wys. 180 cm, jasny szatyn z niebieskimi oczami, garnitur grafitowo-brązowy koszula ecru.. zastanawiałam się nad mocniejszymi dodatkami(bukiet pod nazwą ten3) jednak sądzę że skupię sie na subtelnych kolorach, jasnych kolorach, poniżej zdjęcia "nominowanych bukietów", na początku brałam pod uwagę jedynie okrągłe, zwarte jednak zaczynam se zastanawiać czy nie powinno ewentualnie coś delikatnie zwisać żeby mnie "wydłużyć"?
Bukiet ze zdj.7 jedynie poprosiła bym florystkę o zaokrąglenie góry bukietu tzn. aby kwiaty nie wystawały poza górną kopułkę . Taka samotna cantadeskia zakłóca miękka formę góry i bukiet robi się "roztrzepany". Możesz dodać kilka długich traw niedzwiedzich - bukiet nabierze lekkości i ładnie będą te trawy wyglądały na gładkim dole sukni.Może jeszcze poprosić o jakieś drobne zielone akcenty w samym bukiecie(2-3) Zielonkawe główki eustomy lub frezji. zZeleń powinna być jasna.
ewalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 08:48   #3515
SweetVanilla
Przyczajenie

Kochane, prosze powiedzcie mi z czego wykonany jest ten bukiet? http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1242150173
SweetVanilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 09:33   #3516
izaagnes
Przyczajenie

Droga Ewaleno seeeerdecznie dziękuję za odpowiedź, jesteś nieoceniona!!!!!!!! Czy mogę jeszcze podpytać co to za kwiaty, te drobne o regularnych kształtach pomiędzy różami i cantadeskiami w poleconym przez Ciebie bukiecie ze ze zdj 7mego "ten2"????? zresztą na zdj 5 kwiaty, o które pytam graja główna rolę. dziękuję i pozdrawiam
Stary 2009-06-04, 09:40   #3517
ewalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SweetVanilla Pokaż wiadomość
Kochane, prosze powiedzcie mi z czego wykonany jest ten bukiet? http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1242150173
Amarylis i róża.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
Napisane przez izaagnes Pokaż wiadomość
Droga Ewaleno seeeerdecznie dziękuję za odpowiedź, jesteś nieoceniona!!!!!!!! Czy mogę jeszcze podpytać co to za kwiaty, te drobne o regularnych kształtach pomiędzy różami i cantadeskiami w poleconym przez Ciebie bukiecie ze ze zdj 7mego "ten2"????? zresztą na zdj 5 kwiaty, o które pytam graja główna rolę. dziękuję i pozdrawiam

Biały storczyk dendrobium którego pędy także wystają z bukietu (dostępny cały rok) Jeśli chciała byś, aby bukiet był bardziej intensywny w wyrazie można zastosować storczyk dendrobium w kolorze zielonym.
Na zdjęciu 5 jest inny kwiat a mianowicie stephanopsis którego kwiatki są o wiele mniejsze niż dendrobium.
Na zdjęciu bukiet wykonany raczej z kwiatków stylizowanych sztucznych.

Edytowane przez ewalena
Czas edycji: 2009-06-04 o 09:45

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 09:40   #3518
Marta1122
Rozeznanie

mama pytanie prosze o pomoc, chce miec bukiet storczykowy oraz kwiaty we wlosach-rowniez storczyki.prosze mi podpowiedziec czy one sa jakos specjalnie mocowane na jakichs drucikach czy fryzjerka musi sobie sama poradzic z nimi?

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 09:53   #3519
SweetVanilla
Przyczajenie

Droga Ewaleno, dziekuje za odpowiedz Mozesz mi jeszcze tylko powiedziec, czy te kwiaty sa dostepne w czerwcu i jaka moze byc orientacyjna cena takiego bukietu?
Stary 2009-06-04, 10:42   #3520
mati393
Rozeznanie

Droga Ewaleno,
bardzo dziękuję za odpowiedź . Wklejam więcej zdjęć. Może masz w swoich zbiorach jakieś przykładowe bukiety? Z ilu kwiatów powinien składać się bukiet?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg biancaneve-507.jpg (29,6 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg phoca_thumb_l_507.jpg (21,2 KB, 65 załadowań)
mati393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 12:59   #3521
ewalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
mama pytanie prosze o pomoc, chce miec bukiet storczykowy oraz kwiaty we wlosach-rowniez storczyki.prosze mi podpowiedziec czy one sa jakos specjalnie mocowane na jakichs drucikach czy fryzjerka musi sobie sama poradzic z nimi?
Florysta -kwiaciarz musi przygotować kwiat w sposób odpowiedni, zawatować tzn zabezpieczyć przed utratą wody, zadrutować tak aby sie nie połamała i był na tyle plastyczny aby fryzjerka mogła go przypiąć i uformować do fryzury. Storczyk jest kruchy i niewątpliwie wymaga zabezpieczenia drutem i taśmoą florystyczna.Watowanie można sobie darować stprczyk jest wytrzymały.
Stary 2009-06-04, 13:21   #3522
ewalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mati393 Pokaż wiadomość
Droga Ewaleno,
bardzo dziękuję za odpowiedź . Wklejam więcej zdjęć. Może masz w swoich zbiorach jakieś przykładowe bukiety? Z ilu kwiatów powinien składać się bukiet?
No więcej tego "roztrzepania" niż myślałam. Ja bym wybrała jeden kwiat bez ozdób. Jedynie ładnie owinięta łodyga zakończona jakaś ozdobą.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b9b.jpg (7,1 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg iu8.jpg (15,5 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ty6.jpg (37,7 KB, 47 załadowań)
Stary 2009-06-04, 13:23   #3523
SweetVanilla
Przyczajenie

Ewaleno, czy mozesz mi powiedziec, czy Amarylis jest dostepny w czerwcu? Jaka jest jego cena?
Stary 2009-06-04, 13:42   #3524
lejlla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lejlla Pokaż wiadomość
Tu trochę większe zdjęcie
Ewaleno mam pytanko jaki może być orientacyjny koszt wiązanki składającej się z 5 różowych kalli i 4 białych eustom?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Z góry dziękuję .Pozdrawiamwiązanka.jpg

Edytowane przez lejlla
Czas edycji: 2009-06-04 o 13:43
lejlla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 13:47   #3525
lejlla
Raczkowanie

dołączam zdjątko wiązaneczki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg MOJA%20WI%C4%84ZANKA%21%21%21.jpg (4,0 KB, 907 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 15:39   #3526
ewalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lejlla Pokaż wiadomość
dołączam zdjątko wiązaneczki
Cena kwiatów w wiązance to jedna sprawa Nigdy nie licz ceny jak za jeden kwiatek w kwiaciarni kupowany do bukietu. Tu trzeba z większej ilości kwiatów wybrać te równe rozmiarem, kolorem, stopniem rozwinięcia itp.a wykonanie wiązanki to druga sprawa. Cena zależy od stopnia trudności wykonania wiązanki.
W tym przypadku stopień trudności zwiększają cantedeskia które sa łamliwe i dośc trudne do zabezpieczenia drutem(miękka łodyga).
W Warszawie zwisajacy bukiet to koszt miedzy 220 a 260zł. Wklep w wyszukiwarkę www.kwiatyubozeny.pl tu znajdziesz cennik obowiazujacy w kwiaciarniach Warszawskich.

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetVanilla Pokaż wiadomość
Ewaleno, czy mozesz mi powiedziec, czy Amarylis jest dostepny w czerwcu? Jaka jest jego cena?
Jest. Cena w kwiaciarni za 1 kwiat ok.20zł
Stary 2009-06-04, 15:54   #3527
Marta1122
Rozeznanie

dziękuje za odpowiedz Ewelano i mam nadzieje ze Pani w kwiaciarni zrobi jak mówisz jeśli ją o to poprosze.

Stary 2009-06-04, 16:01   #3528
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
dziękuje za odpowiedz Ewelano i mam nadzieje ze Pani w kwiaciarni zrobi jak mówisz jeśli ją o to poprosze.
sorry za off top, ale serio po 10 latach ???- pobiliście rekord, ja znam parę co po ośmiu... ja też 08.08.2009, no ale to rocznica nie będzie...
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 16:36   #3529
lejlla
Raczkowanie

Ewaleno dziękuję Ci bardzo za informacje, mam teraz chociaż jakieś rozeznanie. Dzięki raz jeszcze
Stary 2009-06-04, 19:46   #3530
agabla81
Przyczajenie

Droga Ewaleno pomóż! jestem wizażanką od niedawna poczytuję wasze forum i zauważyłam , że mozna liczyć na twoją poradę w doborze bukietu do sukienki , nie ma to jak oko profesjonalisty!!! wielu dziewczynom pomogłaś w wyborze , liczę na twoją pomoc!!! Nie wiem jaki bukiet wybrac do swojej sukienki , ślub w sierpniu( pod koniec) jestem niewysoką ( 160cm) drobną brunetką ( moje zdj. poniżej) mój TZ mierzy aż 190cm ,szczupły! sukienka w kolorze Ivory( wklejam zdjęcie)
PROSZE POMÓŻ!!! z góry dziękuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg donna_m2_b.jpg (40,5 KB, 119 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2586.jpg (38,2 KB, 104 załadowań)
agabla81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 10:03   #3531
Marta1122
Rozeznanie

serio serio sama w to nie wierze!!! tak zleciało a ja mam wrażenie jakby to minęło góra 3 lata)

Stary 2009-06-05, 10:22   #3532
ewalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agabla81 Pokaż wiadomość
Droga Ewaleno pomóż! jestem wizażanką od niedawna poczytuję wasze forum i zauważyłam , że mozna liczyć na twoją poradę w doborze bukietu do sukienki , nie ma to jak oko profesjonalisty!!! wielu dziewczynom pomogłaś w wyborze , liczę na twoją pomoc!!! Nie wiem jaki bukiet wybrac do swojej sukienki , ślub w sierpniu( pod koniec) jestem niewysoką ( 160cm) drobną brunetką ( moje zdj. poniżej) mój TZ mierzy aż 190cm ,szczupły! sukienka w kolorze Ivory( wklejam zdjęcie)
PROSZE POMÓŻ!!! z góry dziękuje
Polecam cos leciutko wyciągniętego z e zwisającymi elementami co sprawi że będziesz optycznie nieco wyższa. Suknia ma i tak fason który Cię wydłuży.
Mnie pasował by bukiet z ostatniego zdjęcia. kolorystykę można dopasować do
dodatków.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (25,0 KB, 80 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 127188.jpg (23,6 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg t6t.jpg (38,6 KB, 97 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg r5r.jpg (51,9 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg w3w.jpg (21,9 KB, 135 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg e4e.jpg (23,3 KB, 70 załadowań)
Stary 2009-06-05, 12:26   #3533
tess844
Przyczajenie

Przeglądając to forum, natknęłam się na pytanie o biżuterię z kwiatów, zatem wrzucam kilka znalezionych fotek (o ile uda mi się je załączyć), być może komuś się przydadzą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg naszyjnik z kwiatów.jpg (61,9 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg naszyjnik z kwiatów1.jpg (72,9 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg naszyjnik z kwiatów2.jpg (59,8 KB, 36 załadowań)
tess844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 15:17   #3534
ignorantka007
Zadomowienie

Przejrzałam cały wątek i chyba zmieniła mi się koncepcja bukietu
Żeby było jaśniej, pisałam w poście 3342 =>Klik<=

Cały czas myślałam o cantadeskach, ale stwierdziłam, że chyba postawię na klasykę i wybiorę bukiet z róż. Załączam zdjęcia dwóch, nad którymi się zastanawiam.

Teraz moje pytanie, czy dobrze wybrałam?
Bardziej podoba mi się ten różowy, ale nie wiem czy ta kolorystyka pasowałaby do mnie. Włosy mam ciemny blond, może jasny brąz, oczy zielone, do ślubu na pewno się opale. Narzeczony brunet o zielonych oczach ( ), blady też nie będzie. Suknia biała, garnitur będzie ciemny, najprawdopodobniej czarny.
Na jaki kolor kwiatów postawić?

Mam też pytanie "techniczne"-wiem, że pierwszy bukiet będzie droższy, ale chciałabym dowiedzieć się orientacyjnie ile te bukiet mogą kosztować oraz ile i jakich kwiatów byłoby potrzebne?

Uff...
Ale się rozpisałam

Czekam na fachową pomoc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (52,9 KB, 88 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (17,3 KB, 79 załadowań)

Edytowane przez ignorantka007
Czas edycji: 2009-06-05 o 15:26 Powód: dopisek
ignorantka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 15:29   #3535
agabla81
Przyczajenie

dziękuje Ewaleno myślałam własnie o storczykach i różach. Podoba mi się przedostatni twój bukiet , tylko zamiast goździków wybrałabym róże, wielkie dzięki za poradę, gdy będejuż "po" wkleję tu zdjęcie swojego bukietu
agabla81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 16:28   #3536
Andromedaa
Rozeznanie

Dzięki za pomoc dziewczyny

... moje serce jest pełne Ciebie
jak zboża pełne są spichrza w czas zbioru...

Andromedaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-06, 11:38   #3537
Paulisia
Przyczajenie

Hej Dziewczyny, Prosze doradzcie jaki bukiet slubny do tej sukni? Moj TZ bedzie w tradycyjnym anglielskim garniturze z jasna kamizelkai za zlotymi zdobieniami i zlotym krawatem, ja tez bede miala zlota bizuterie. Myslicie zeby dodac jakis kolor za pomoca kwiatow? Moja suknia jest ecrui i jego kamizelka tez? A moze jakies dodatki ze zlotym dolaczyc do bukietu i do butonierki? Czekam na podpowiedz bo sama nie wiem? Z gory dziekuje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 112812_HARIELLE_FACE.jpg (12,2 KB, 65 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 202812_HARIELLE_DOS.jpg (21,9 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Wedding_3Small.jpg (22,0 KB, 78 załadowań)
Paulisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-07, 07:43   #3538
zdenka0
Przyczajenie

Droga eweleno i inne wizażanki bardzo Was proszę o pomoc odnośnie załączonego bukietu. Jaki to rodzaj róż? Pani z kwiaciarni twierdzi, że to jest "wendella" ale jak mi ją pokazała to na żywo to wygląda inaczej i niebardzo mi sie podoba. Chciałabym te róże, które są w zamieszczonym bukiecie ale nie wiem jak sie nazywaja Bardzo Was proszę o pomoc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg przewiązane koronka.jpg (30,0 KB, 66 załadowań)
zdenka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-07, 11:09   #3539
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zdenka0 Pokaż wiadomość
Droga eweleno i inne wizażanki bardzo Was proszę o pomoc odnośnie załączonego bukietu. Jaki to rodzaj róż? Pani z kwiaciarni twierdzi, że to jest "wendella" ale jak mi ją pokazała to na żywo to wygląda inaczej i niebardzo mi sie podoba. Chciałabym te róże, które są w zamieszczonym bukiecie ale nie wiem jak sie nazywaja Bardzo Was proszę o pomoc.
chyba ma rację bo tu np. jest bardzo podobny bukiet http://www.janeevansdesign.co.uk/pag...221354321.html
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-07, 11:21   #3540
ania120kg
Raczkowanie

Witam, bardzo proszę o propozycje bukietu do mojej sukienki. Nie mam pomysłu na kwiaty, na kolor , ani nic w tym stylu jedynie wspomnę ,że zawsze marzyłam o takim wiszącym bukiecie, ale naprawdę nie wiem czy będzie pasował?! Jestem niewysoka 1,62 sukienka jak widać bardzo zdobna , ale przy tym również efektowna jeśli nie zostanie zalana tandetnymi dodatkami typu diadem, czy rękawiczki ( a nie zostanie) bukiet będzie uwieńczeniem całego efektu.Proszę o propozycje bukietów z kwiatów dostępnych w pazdzierniku.
Z góry dziękuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 88888.jpg (31,2 KB, 75 załadowań)
ania120kg jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości