tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-10, 14:40   #2611
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez zabieganaaaa Pokaż wiadomość
Na mnie chyba jakoś dziwnie oddziałowywują te tabletki, 14 dni po przyjęciu pierwszej różowej tabletki wystąpił u mnie okres (dosłownie) bo plamieniem tego nie mozna nazwac bo dosłownie sie ze mnie leje, dzisiaj przyjmowałam 2 placebo i ja dalej mam ten "okres" (to bedzie juz 2 tygodnie) czy to jest normalne ??? dodam ze to mój pierszuy blister... Zostatły mi jeszcze dwie tabletki placebo... mam nadzieje ze to "coś" co biorę za okres ustąpi po wzięciu pierwszej tabletki z drugiego blistra ... a Jak nie to chyba zwariuje... to najdłuższe krwawienie w moim zyciu Czy która kolwiek z was spotkała sie z czymś takim ?? Proszę o porade ... bo naprawde nie wiem czy to ze mna jest coś nie tak tak sie zdarza i nie mam sie czym przejmowac ...
wiesz co ja miałam tak przy cilestach poszłam do gin i przepisał mi gastomikron generalnie tabletki na zatrzymanie krwawienia. Powinnaś się zgłosić do swojego gin chociaz przy drugim blistrze powinno ustąpić, a jeśli nie to przejdz sie do lekarza. Może po prostu to nie sa jeszcze te tabletki

a ja zaczełam krwawić na 3 placebo zero skurczów bo zawsze miałam takie ze przez dwa dni z łóżka nie mogłam wstac a tu nic

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 15:11   #2612
asia990
Przyczajenie

witam wszystkich
jestem nowa, jak widać po ilości moich postów.
mam do Was pytanie.
jakiś czas temu wybrałam się do ginekologa endokrynologa z problemem nadmiernego owlosienia. lekarka po zrobieniu badan przepisala mi tabletki yaz oraz castagnus. castagnus mialam zarzywac ciagle wieczorem, a yaz od 5. dnia cyklu tez ciagle. z tym, ze yaz sie skonczyly, a nowych kupic nie moglam, bo nie mialam recepty. akurat sie tak zlozylo, ze mialam pierwszego dnia bez tabletek wizyte u tej lekarki. przepisala mi 4 opakowania tabletek. tylko nie powiedziala juz nic o braniu (a ja nie zapytalam). strasznie trudno sie jest do niej dostac, wiec powiedzcie mi prosze, czy te kolejne tabletki tez mam brac w ten sposob, ze od 5. dnia cyklu, i przez ten okres od pierwszej bialej do 1. dnia cyklu zabezpieczac sie dodatkowo, czy mam brac juz teraz ciagle (koncza sie biale, zaczynam rozowe)? wizyta u tej lekarki kosztuje 100zł i trzeba czekać co najmniej miesiac, wiec w najblizszym czasie sie nie dowiem od niej, a po drugie nie chce znowu placic tyle kasy, zeby sie dowiedziec, ze mam brac tak jak poprzednie.
dodam, ze babka powiedziala, ze przy takim podaniu (od 5. dnia) to tabletki zabezpieczaja dopiero od drugiego opakowania, czyli to sugeruje, ze zawsze mam brac od 5. dnia?
proszę o odpowiedź!!

ps. aktualnie jestem na 3. dniu cyklu. i dodatkowe pytanie, na castagnusie napisane jest, ze zazywac tylko przez 90 dni, ja juz jestem w trakcie durgiego opakowania (dopiero zaczelam). czy mam je brac ciagle, tak jak powiedziala bakba, czy przerwac po tych 90. dniach?

Edytowane przez asia990
Czas edycji: 2009-06-10 o 15:15
asia990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 15:38   #2613
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

hmm... ja bym brała po białych rózowe i nie robiłabym przerwy... o to w tych tabletkach chodzi 24+4 bez przerwy.

"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
Stary 2009-06-10, 15:51   #2614
asia990
Przyczajenie

aha, dodam jeszcze, że mam zespół jajników policystycznych

czyli jak po białych różowe, to ok, ale to wtedy mam zaczac od tego 5. dnia znowu, czy przeczekac ten cykl i zaczac nastepny blister od 1. ?
Stary 2009-06-10, 16:02   #2615
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

po białej zaraz zaczynasz rózowa... ale przy tych schorzeniach to nie wiem

Stary 2009-06-10, 16:24   #2616
kik
Raczkowanie

Hej laski.. Drugie opakowanie i? MEGA UPŁAWY! żadnych swędzeń ani brzydkich zapachów tylko upławy niezbyt ciekawe... :| Oby to przeszło... Eh noooo... Ja nie chceeee
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 18:20   #2617
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kik Pokaż wiadomość
Hej laski.. Drugie opakowanie i? MEGA UPŁAWY! żadnych swędzeń ani brzydkich zapachów tylko upławy niezbyt ciekawe... :| Oby to przeszło... Eh noooo... Ja nie chceeee
u mnie to może nie mega ale są... 4 opakowanie
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 18:52   #2618
wiola2710
Przyczajenie

Witam kobietki.Dzis rano dostalam oczekiwany okres,na przedostatniej bialej tabletce.zadnych boli,troche brzuch mam spuchniety,a glowa--srednio,pobolewa w dzien,w nocy mialam spokoj.A jesli chodzi o cene to u mnie w Płocku w aptece bez marży Yaz kosztuje 35,30.Pozdrawiam.
wiola2710 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 19:17   #2619
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roxxxxy Pokaż wiadomość
po pierwsze to tylko się zapytałam a Ty odrazu na mnie naskoczyłaś, to bardzo nie miłe.
a po drugie to czemu niby za szybko ? -.-
po pierwsze nie naskoczylam tylko napisalam ze TO JUZ BYLO tutaj walkowane wiele razy do tego to samo masz napisane czarno na bialym.po drugie test najlepiej robic ok tygodnia po spodziewanym terminie miesiaczki.
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-10, 19:24   #2620
Juliana
Raczkowanie

Dostałam okres na 1 różowej 2 op. Ale trwał niecałe 4 dni i prawie go nie zauważyłam tylko z Waszych wypowiedzi wynika, że za to po drugim to dopiero będzie :| I prawie nic nie bolało, tylko kilka dni przed miałam dosyć mocne bóle. A, i nogi czasami cierpną, ale leciutko.
Stary 2009-06-10, 19:31   #2621
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia990 Pokaż wiadomość
witam wszystkich
jestem nowa, jak widać po ilości moich postów.
mam do Was pytanie.
jakiś czas temu wybrałam się do ginekologa endokrynologa z problemem nadmiernego owlosienia. lekarka po zrobieniu badan przepisala mi tabletki yaz oraz castagnus. castagnus mialam zarzywac ciagle wieczorem, a yaz od 5. dnia cyklu tez ciagle. z tym, ze yaz sie skonczyly, a nowych kupic nie moglam, bo nie mialam recepty. akurat sie tak zlozylo, ze mialam pierwszego dnia bez tabletek wizyte u tej lekarki. przepisala mi 4 opakowania tabletek. tylko nie powiedziala juz nic o braniu (a ja nie zapytalam). strasznie trudno sie jest do niej dostac, wiec powiedzcie mi prosze, czy te kolejne tabletki tez mam brac w ten sposob, ze od 5. dnia cyklu, i przez ten okres od pierwszej bialej do 1. dnia cyklu zabezpieczac sie dodatkowo, czy mam brac juz teraz ciagle (koncza sie biale, zaczynam rozowe)? wizyta u tej lekarki kosztuje 100zł i trzeba czekać co najmniej miesiac, wiec w najblizszym czasie sie nie dowiem od niej, a po drugie nie chce znowu placic tyle kasy, zeby sie dowiedziec, ze mam brac tak jak poprzednie.
dodam, ze babka powiedziala, ze przy takim podaniu (od 5. dnia) to tabletki zabezpieczaja dopiero od drugiego opakowania, czyli to sugeruje, ze zawsze mam brac od 5. dnia?
proszę o odpowiedź!!

ps. aktualnie jestem na 3. dniu cyklu. i dodatkowe pytanie, na castagnusie napisane jest, ze zazywac tylko przez 90 dni, ja juz jestem w trakcie durgiego opakowania (dopiero zaczelam). czy mam je brac ciagle, tak jak powiedziala bakba, czy przerwac po tych 90. dniach?
zażywanie tabletek antykoncepcyjnych polega właśnie na tym, że bierzesz je zgodnie z ogólnie przyjętym schematem- czyli w tym wypadku 24 różowe, 4 placebo i kolejny blister bez dodatkowych przerw. rozpoczęcie stosowania przypadło Ci na 5. dzień cyklu, ale teraz bierzesz je już normalnie, tak jak napisałam wyżej, nie patrzysz na to, który to dzień cyklu.
co do tabletek Castagnus to wg. mnie jeśli lekarz kazał Ci brać ciągle, a kolejną wizytę wyznaczył na jakiś tam termin, to bierz je dotąd, aż ponownie się z nim skonsultujesz.
btw. jeśli masz jakieś wątpliwości to chyba możesz zatelefonować do lekarza?
Stary 2009-06-11, 10:22   #2622
asia990
Przyczajenie

no niby mogę, ale moja lekarka należy do tych, które pacjentek nie zapamiętują...
ale z tego, co czytałam na ulotce wczesniej i ogólnie biorąc na logike to mam brać cały czas bez przerwy.
Rosaline a powiedz mi jeszcze proszę jak mam zacząć to nowe opakowanie? od 5. dnia tego cyklu, czy przeczekać ten cykl już, miesiąc przerwy i wtedy od następnego zacząć od 1. dnia?
Stary 2009-06-11, 10:47   #2623
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
no niby mogę, ale moja lekarka należy do tych, które pacjentek nie zapamiętują...
ale z tego, co czytałam na ulotce wczesniej i ogólnie biorąc na logike to mam brać cały czas bez przerwy.
Rosaline a powiedz mi jeszcze proszę jak mam zacząć to nowe opakowanie? od 5. dnia tego cyklu, czy przeczekać ten cykl już, miesiąc przerwy i wtedy od następnego zacząć od 1. dnia?
Skoro masz brac bez przerwy to 24+4+24+4 itd.
Podczas brania tabletek nie ma cyklu.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-11, 11:09   #2624
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
tutaj nie ma żadnego cyklu

jak skończysz jedno opakowanie to kolejnego dnia zaczynasz następne ( konczyć przykładowo we wtorek jedno opakowanie białą pigułką to w środę zaczynasz brac drugie od różowej)

swoją droga nieźle byś sobie nagrzmociła w organizmie bawiąc się w takie sposób moim zdaniem....

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-11, 11:34   #2625
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
tutaj nie ma żadnego cyklu

jak skończysz jedno opakowanie to kolejnego dnia zaczynasz następne ( konczyć przykładowo we wtorek jedno opakowanie białą pigułką to w środę zaczynasz brac drugie od różowej)

swoją droga nieźle byś sobie nagrzmociła w organizmie bawiąc się w takie sposób moim zdaniem....
i tu sie z Tobą nie zgodzę
jest cykl - trwa 28 dni (od krwawienia do krwawienia) tyle że 'sztuczny' niepłodny ale cykl cyklem
Stary 2009-06-11, 11:38   #2626
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
jest cykl - trwa 28 dni (od krwawienia do krwawienia) tyle że 'sztuczny' niepłodny ale cykl cyklem
a ja się z kolei z Tobą nie zgodzę bo u mnie nijak nie wychodzi 28dni

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-11, 11:57   #2627
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
a ja się z kolei z Tobą nie zgodzę bo u mnie nijak nie wychodzi 28dni
no to powiedzmy w przyblizeniu
Stary 2009-06-11, 11:57   #2628
asia990
Przyczajenie

no ok, ale jak mam teraz zaczac brać nowy blister?
jeden skonczyłam już pare dni temu, teraz mam 4. dzień okresu i nie wiem kiedy mam zaczać nowy blister, żeby było ok. jutro, czyli 5. dnia, czy zrobić sobie miesiąc przerwy i wtedy zaczac od 1. dnia?
Stary 2009-06-11, 12:04   #2629
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
jeden skonczyłam już pare dni temu, teraz mam 4. dzień okresu i nie wiem kiedy mam zaczać nowy blister, żeby było ok. jutro, czyli 5. dnia, czy zrobić sobie miesiąc przerwy i wtedy zaczac od 1. dnia?
możesz je brać od tego cyklu, jednak najpóźniej 5 dnia (ulotka) ale wówczas nie będziesz chroniona przed ciążą - musisz poczekać 7 dni

ja osobiście nie czekałabym do następnego okresu - im krótsza przerwa tym lepiej dla organizmu
Stary 2009-06-11, 12:16   #2630
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
albo bierz zgodnie z ulotka czyli bez kombinowania i przerw albo idz do lekarza i sie wypytaj porzadnie jak masz brac...
bo tym co teraz robisz to sobie wszystko rozwalisz...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-11, 12:26   #2631
Szizu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SmallGreatPhilosopher Pokaż wiadomość
Ja też właśnie od jakiegoś czasu mam bóle głowy... i to prktycznie codziennie tak popoludniami, pod wieczór... i też so\ię zastanawiam czy to nie YAZ, ale nie chcę tego na niego zwalać... a może faktycznie to ta pogoda w Bydgoszczy? beznadzieja...

dodam, że kończę 1 blister... 2 placebo, a okres w polu... ani widu ani słychu

no raczej to przez pogode ;p
mnie tez dluugo bolala glowa; kilka dni no ale wiele osob tez sie skarżylo na ten problem co ja to skreslilam ze to przez tabsy ;]

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
no to zazdroszczę...
ja w każdym razie jem mniejsze porcje, ale częściej- może chociaż nie przytyję

kochana nie ma czego zazdroscic ;/ normalnie nadal chudne przez 2 dni znow mi 1kg ubylo teraz waze 46
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-11, 12:34   #2632
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
albo bierz zgodnie z ulotka czyli bez kombinowania i przerw albo idz do lekarza i sie wypytaj porzadnie jak masz brac...

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Szizu Pokaż wiadomość
kochana nie ma czego zazdroscic ;/ normalnie nadal chudne przez 2 dni znow mi 1kg ubylo teraz waze 46
może to przejściowe?
mi ten apetyt [chwilowo] minął, ale to pewnie z racji stresu.
stres tak na mnie działa, że tracę apetyt i wszystkiego mi się odechciewa...

btw. zastanawiam się nad jedną rzeczą. w przyszłym tygodnie połączę opakowania 5. z 6., kończy mi się recepta, więc jakoś w lipcu będę szła do lekarza po nową receptę i na cytologię. i tak myślę- czy to, że ta cytologia będzie robiona w trakcie brania ostatniego opakowania, przed którym nie zrobię przerwy i nie wystąpi krwawienie- to czy jej wynik będzie tak do końca wiarygodny?
Stary 2009-06-11, 12:42   #2633
asia990
Przyczajenie

Cytat:
no rany, czytaj dobrze, przeciez napisalam, ze bede brac normalnie, tylko nie wiem jak zaczac nowy blister. i teraz nic nie robie, wiec nie mam sobie czym wszystko rozwalić.

ulotka mówi tak, że jeżeli następuje zmiana preparatu antykoncepcyjnego to yaz można zacząć brać w dniu po zakończeniu brania tabletek bez substancji czynnych. czyli ten punkt mnie już nie dotyczy, bo jest za późno. natomiast jest napisane również, że jeżeli nie stosowano preparatu antykoncepcyjnego w poprzednim miesiącu to można zacząc 1-5 dnia cyklu. to również mnie nie dotyczy, bo brałam w zeszłym miesiącu tabletki. czyli stąd wynika, ze najlepszym rozwiązaniem będzie poczekanie miesiąca do następnej miesiączki i wtedy zaczęcie brania od 5. dnia, tak jak mówiła lekarka i wtedy potem już normalnie kontynuować 24+4+24+4... cały czas.

Edytowane przez asia990
Czas edycji: 2009-06-11 o 12:51
Stary 2009-06-11, 12:46   #2634
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
no rany, czytaj dobrze, przeciez napisalam, ze bede brac normalnie, tylko nie wiem jak zaczac nowy blister. i teraz nic nie robie, wiec nie mam sobie czym wszystko rozwalić.
czyli rozumiem, że wzięłaś pierwszy blister, skończył się a Ty nie rozpoczęłaś nowego?
no to wg. mnie poczekaj do pierwszego dnia miesiączki i tego pierwszego dnia weź 1. tabletkę z nowego blistra.
Stary 2009-06-11, 12:48   #2635
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
skoro po 4 bialych placebo nie zaczelas kolejnego blistra to rozwalanie juz sie zaczelo.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-11, 13:06   #2636
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
skoro po 4 bialych placebo nie zaczelas kolejnego blistra to rozwalanie juz sie zaczelo.

Nadal większość kobiet najpierw zaczyna brać tabsy a dopiero później myśli jak sie je bierze, ile, albo nawet po co
i traktują hormony jak ibuprom albo gripex
Stary 2009-06-11, 13:07   #2637
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Też tak uważam.
Stary 2009-06-11, 13:08   #2638
Martullkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nympha_sreniavitae Pokaż wiadomość
Witam Panie,
Dołączam do grona zażywających YAZ. Jestem dopiero w połowie pierwszego opakowania, przerzuciłam się z Diane35, którą wcześniej łykałam przez kilka miesięcy z uwagi na problemy z jajnikami. Już po tych 14 dniach widzę poprawę samopoczucia, mianowicie tydzień temu ustąpiło drętwienie nóg, które w ostatnich tygodniach brania Diane dokuczało mi permanentnie i zaczęło mnie naprawdę przerażać. Mam nadzieję, że to trwała poprawa.

I jeszcze w kwestii ceny YAZ-u. Któraś z Was wspominała tutaj jakiś czas temu, że kupiła je stosunkowo tanio w Częstochowie. Mnie nie udało się znaleźć ich tutaj w cenie poniżej 48 złotych, stąd moje pytanie - czy jest w ogóle szansa kupić je taniej, czy też cena po prostu z czasem poszła w górę?
JEŚLI CHODZI O CZĘSTOCHOWE to ja kupuje tabletki po 34,50 w aptece zielonej przy ulicy Wolności
Martullkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-11, 13:12   #2639
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martullkaa Pokaż wiadomość
JEŚLI CHODZI O CZĘSTOCHOWE to ja kupuje tabletki po 34,50 w aptece zielonej przy ulicy Wolności
jest cały, osobny wątek poświęcony cenom YAZu..!
więc pozwól a raczej pozwólcie, że ten wątek będzie o jego stosowaniu, objawach itp.

Edytowane przez littleblackwitch
Czas edycji: 2009-06-11 o 13:13
Stary 2009-06-11, 14:52   #2640
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
ale ona mówiła o najzwyklejszym naturalnym cyklu, chciała dopasować drugie opakowanie pigułek do najzwyklejszego okresu/menastruacji o której po miesiacu brania pigułek już nie ma mowy

więc nie rozumiem twojej uwagi bo równie dobrze można sobie to było porównać do cyklu rocznego z Chłopów ( no wiosna była, lato było itd... ot taki cykl)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości