|
|
#2641 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Poprawiamy maturę w maju 2009 :)
Cytat:
hehe tutaj własnie zawsze miałam problem , bo tak: w gimnazjum moim celem była klasa sportowa . Niestety nieutworzono w moim roczniku , wiec chciałam isc do dziennikarskiej-tez nie utworzono.wiec poszłam do ekologicznej. W liceum chciałam isc do sportowej ale byli sami chłopcy więc poszłam do bio-chem,bo innych ciekawych opcji nie było a ze cala prawie klasa z gimnazjum poszła do biochem wiec ja tez.A jak juz bylam w 3klasie to u nas utworzyli klase prawniczą hehe . Zawsze miałam pecha ale nie powiem moja klasa zawsze pod względem składu była najlepsza<3---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
Zgadzam się . Gdyby nie interesowało mnie prawo i gdybym nie była pewna , że chce to robić- nie zdecydowałabym się na taki krok . Sama dlugo się wahałam , bo to jednak 5 lat i mimo wszystko trzeba wytrwać .Ale juz na starcie postanowiłam , że zrobie 2 kierunek ,żeby móc w trakcie robienia aplikacji(daj boze ![]() Rachunkowość to dobry wybór , bo przecież zawsze będą potrzebni ludzie do liczenia np w firmie prawie kazdej jest ktoś taki potrzeby. Ale duza konkurencja , bo ekonomisci tez potrafią liczyc a ich jak mrówków.
|
|
|
|
#2642 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć wszystkim,
wczoraj miałam koszmarny dzień, moja cierpliwość do ojca już się kończy- ręce mi opadają, mam go serdecznie dość, nie mogę się doczekać wyprowadzki w tej chwili obojętne jest mi czy się dostanę na medycynę czy nie- byle jak najdalej stąd.
|
|
#2643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co sądzicie o pracy w telefoniach komórkowych itp? Znalazłam jedno ogłoszenie na stanowisko sprzedawcy w Connect System ( mam u tych dziadów internet w Białymstoku )Po egzaminie muszę rozejrzeć się za jakaś pracą, bo u ojca dużo nie zarobię
|
|
|
|
|
|
#2644 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzień doberek
![]() Wygodna Karolinka wzieła sobie kawkę, ciasto, laptopa i wyszła na ogródek, bo ładne słoneczko. Ledwie usiadłam, a już zagrzmiało Cytat:
Cytat:
jeśli Ci odpowiada to się nie zastanawiaj ech... chce się studiować poza domem, to trzeba sobie coś zarobić...
|
|
|
|
#2645 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja teraz szukam pracy jako windykatorka długów
|
|
|
|
|
|
#2646 |
|
Zadomowienie
|
Znaczy się w mafii wroclawskiej?
![]() ale serio to o co kaman?
|
|
|
#2647 |
|
Konto usunięte
|
Kto wie czy to nie mafia jakaś ![]() Bede dzwoniła do ludzi i telefonicznie nakłaniala ich do spłaty długów, nalezności... (czyli będę TĄ wredną suką )Kolezanka mi to załatwia (ona zarabia na tym 1300-1400 netto) i mam nadzieję ze się uda choć zajęcie raczej nieprzyjemne. |
|
|
|
|
#2648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2649 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiedziałam, że coś takiego może być czarna magia dla mnie w takim razie powodzenia
|
|
|
|
#2650 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja kolezaneczka pracuje w orange ale nie bezpośrednio z klientem tylko dzwoni do nich z ofertami (swoją drogą jak do mnie tak dzwonią to mnie szlag trafia ![]() Cytat:
No ale to zależy od osobowości ja bym nie wytrzymała :P ale dobrze płacą więc warto iść . Lepsze to niż męczyc sie w sklepie za 900zł.Ale burzaaa i leje jak to w boze ciało bywa . Siedze sobie i się ucze na egzaminy ale jak tylko przestanie padać zmykam do TZ się troche odpręzyc bo ile można w książkach siedzieć Jeszcze tylko dziś,piątek , sobota i niedziela i wakacjeeeeee ![]() Koleżanka z politechniki powiedziała , że mają mało egzaminów w sesji więc znów kolejny + na korzysc zarządzania na polibudzie. Wogóle przeglądałam plan finansów na uniwerku i szczerze mowiąc swietne przedmioty , wszystko z firmą związane i byłabym skłonna tam pojsc ale liczy sie tylko angielski i matma więc raczej z samym angielskim nie mam szans a szkoda
|
|
|
|
#2651 |
|
Zadomowienie
|
A ja się znowu zastanawiam nad kierunkiem, już nie wiem co wybrać
![]() jeszcze chyba nie wymyślili idealnego dla mnie
|
|
#2652 |
|
Zadomowienie
|
Halooooooo jest tu ktoś?
Dzień dobry Ja dzisiaj jestem w domu sama z siostrą, a ona na dodatek przyprowadza sobie koleżankę na noc dobrze, że jest festiwal, to przynajmniej jakoś zaplanuję sobie wieczór no a wcześniej siatkóweczka ![]() A na polu mroźno... brrrrr Buziaczki
|
|
|
#2653 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
#2654 | |
|
Zadomowienie
|
witam
ja siedze nad historią powszechną od samiutkiego rana wczoraj miałam egzamin z logiki i coś mi te egzaminy w tej sesji wogóle nie podchodzą - normalnie byle zdać . Olałam troche nauke w tym semestrze przez mature więc nie mam co liczyc na dobre wyniki ale od przyszlego semestru zmieniam podejscie i bede się uczyc na biezaco-obiecuję A co najważniejsze jutro o godzinie 11.30 będzie po egzaminie i będą wakacje ![]() Poza tym zastanawiam się co poczać dalej ze sobą i rozważam możliwość nie pójscia w tym roku na drugi kierunek . Tak myślę sobie , że lepiej jakbym na II roku prawa przyłożyła się tak na maksa i wtedy przeniosła na dzienne i wtedy zacząć II kierunek . Wtedy licencjat pokryje się ew z magisterką ale nie szkodzi Przemyśle sobie to - mam jeszcze 3 tygodnie ![]() Pogoda jakaś masakryczna . Raz slonko świci i cieplutko a za chwile oberwanie chmury . Raz leje , raz kapusniaczek Ale uczyc sie trzeba więc ide przyswoić 1000stron historycznej wiedzy ah jak ja to kocham ;| Miłego dnia dziewczętaaa ;*** ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
Już dawno była o tym mowa ale miałam nadzieję , że Sz.P Kurdycka się opamięta. Jedyna nadzieja, że projekt ustawy zostanie odrzucony . Czyli co jak zacznę teraz 2 kierunki dziennie to nie będe płacić , a jak zacznę za rok to już będe musiała ?? Troche nie sprawiedliwe . Ostatnio był bum na studiowanie 2 kierunków , zdarzały się osoby studiujące 3 kierunki . Załużmy , że skonczą studia rok czy 2 lata przed osobami , które taką możliwość przez paniią minister będą mialy zablokowaną - i jakie szanse ma osoba np po ekonomii z osobą po ekonomii i 2 lub nawet 3 kierunku ![]() zadne. Poza tym znów szansę na lepszy start w życiu mają osoby z zamożnych rodzin , bo przecież ich bedzie stac na studiowanie . Znowu się zrobi jakiś podział klasowy na tych zamożnych i tych nie bardzo . Owszem , zgadzam się z nią , że trzeba jakoś ograniczyc studiowanie osób , które są wiecznymi studentami i studiują tylko po to żeby studiować , po nie wiadomo ile kierunków - ale to co proponuje pani minister nie jest rozwiązaniem . Można np kontrolować wyniki studentów na obu kierunkach i jeśli zdają ledwo z niewiadomo jaką ilością poprawek/warunków - to zacząc kazać im płacić . 10% najlepszych studentów na uczelni ma mieć możliwość studiowania 2 kierunków za darmo - litości , tak mało osób ma szanse a przeciez wiadomo jak cięzko o dobrą srednią . zdenerwowała mnie..
|
|
|
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
|
|
|
#2656 |
|
Zadomowienie
|
Ja to też mam jakieś takie mieszane uczucia. Z jednej strony trochę niespawiedliwe, ale z drugiej strony trochę się z tym zgadzam...
|
|
|
#2657 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym jesli tylko 10% studentów ma jakieś szanse na darmowe studiowanie to tez jest troche nie halo :P bo cięzko uzyskac wysoka srednią . Duuuzo osób mimo , że uczy się swietnie i wie bardzo dużo ma niższe oceny niż powinno szczególnie z cwiczen bo oni czesto wystawiaja oceny wg własnego widzimisie .. i to troche nie sprawiedliwe bo o ile stypendium ma się juz od jakiejs tam sredniej to zeby byc w 10% najlepszych to juz nie jest tak kolorowo . Poza tym przydala by się reforma programów nauczania . Zamiast uczyc sie kompletnie nieprzydatnych rzeczy skupic sie na tym co istotne.. PS poza tym na niektórych kierunkach łatwiej osiągnąc wysokie wyniki a na niektórych latwiej . Osoba studiująca pedagogikę prędzej bedzie miała szanse na 2 kierunek niż osoba studiująca prawo/medycyne/kierunki techniczne..
Edytowane przez AmericanGirl Czas edycji: 2009-06-13 o 12:11 |
|
|
|
|
|
#2658 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałam się z ofertą pracy, w której pracodawca wymagałby ukończonych dwóch kierunków studiów I naprawdę sceptycznie podchodzę do stwierdzenia, że ktoś ma większe szanse na pracę, bo skończył 2 kierunki ![]() Jeżeli ktoś chce studiować 2 czy 3 kierunki - niech studiuje, ale niech weźmie pod uwagę, że Polska jest zbyt biednym państwem, żeby zapewnić każdemu maturzyście bezpłatne studia na nieograniczonej ilości kierunków. Ja kocham przedmioty humanistyczne, uwielbiam historię, wos, sztukę, ale nie rozumiem po co tworzyć tyle miejsc na kierunkach takich jak filologia polska, historia, historia sztuki, kulturoznawstwo, etnologia, politologia, itp. Nie jestem oczywiście za całkowitą likwidacją tych kierunków ( Wcale się nie dziwię kampaniom takim jak "Dziewczyny na politechniki" czy narzekaniom na poziom matematyki i fizyki w szkołach. Ostatnie pogrubione - dobry pomysł Cytat:
Z jednej strony to odgórne ustalenie nie przewiduje wypadków losowych jak np. to, że student z powodu trudnej sytuacji rodzinnej nie ma warunków do nauki, nie zdaje egzaminów i wyrzucają do z uczelni... A potem chciałby wrócić na studia i co, musi płacić.A z drugiej strony trzeba coś zrobić z "wiecznymi studentami". Jeden mój znajomy (z widzenia, nawet nie jestem pewna jak ma na imię) zaczynał już chyba 10 kierunków i jeszcze ani jednego nie skończył. Wszystkie zaczynał w trybie dziennym. Upodobał sobie politechnikę - biotechnologia, ochrona środowiska, te klimaty. Poza tym niczym się nie zajmuje, no chyba, że picie piwa i włóczenie się z kolegami to zajęcie, o którym warto wspomnieć... Dlaczego państwo ma fundować studia tak nieodpowiedzialnym osobom Przecież to są ogromne pieniądze, wynagrodzenia dla wykładowców, wyposażenie uczelni itd.
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-06-13 o 12:13 |
||
|
|
|
|
#2659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego własnie uważam , że lepszym pomysłem na pozbycie się ich jest kontrolowanie tego jak sobie radzą a nie zamykanie przez takich nierobów drogi innym studentom . Poza tym teraz coraz częsciej uczelnie wymagają zgody obydwu dziekanów a taką zgode dostaje sie jesli uznaja ze sobie poradzisz na 2 kierunkach . Osobiście uważam , że doświadczenie jest ważne i dla pracodawcy zapewne najważniejsze , ale wykształcenie też jest ważne . Ja np chcialabym wykształcić się w kierunku prawniczym ale także w jakimś innym kierunku jako zabezpieczenie swojej przyszłości . Niestety rynek jest przesycony niesamowicie kazdego rodzaju absolwentami i czasami bardzo ciężko się przecisnąć , szczególnie jesli co roku jeden kieerunek konczą tysiące osób. Poza tym nie mam pewności , że sprawdzę się w zawodzie prawnika , interesuje mnie mnóstwo rzeczy i w przyszłości nie chciałabym się ograniczać tylko do jednej pracy scisle związanej z jednym zawodem . Nie ma ogłoszen o prace dla osob po 2 kierunkach ale jesli obie osoby ( 1kierunkowiec i 2kierunkowiec ) mają doświadczenie raczej większe szanse ma 2kierunkowiec , nie koniecznie ze wzgledu na ukończenie 2 kierunków ale ze względu na posiadaną wiedzę ,która z peewnością bedzie miał rozległą . Jeśli dana osoba idzie na 2 kierunki pokrewne , przydatne w przyszłej pracy tym bardziej ma szanse na tą pracę . Oczywiscie skonczenie 2 kierunków niczego nie gwarantuje i oczywiście szanse maja takze 1kierunkowcy - ale w niektorych sytuacjach dodatkowa wiedza i wykształecnie może otwierac furtkę do lepszej pracy . Naprawde , nie chciałabym się ograniczać do jednego wykształcenia właśnie ze wzg na niepewność jutra . Wiem po mojej mamie , że wyksztalcenie w jednym , ścisle okreslonym kierunku może zakonczyc się po 15 latach pracy wypaleniem zawodowym i całkowitym zniechęceniem . Dlatego chciałabym miec w przyszłości możliwość kształtowania mojej scieżki zawodowej wg własnego uznania a nie wedlug ściśle określonych granic . Ale całkowicie popieram zmniejszenie limitów przyjęć na studia . Bo to przeciez prawdziwa masakra . Na studiach zaocznych jest wiecej osób niz na studiach dziennych i tak np na prawie pierwszy rok zaczyna jakies 1000os. I pytam się po co? Przeciez nie potrzebujemy az tylu specjalistów , nie mówiąc juz o kierunkach mniej przyszłosciowych. Może od tego warto zacząć reformę .. I tak sobie teraz myślę : jestem na zaocznych i chce się przniesc na dzienne na 3 lata (od 3 roku ). + załóżmy , że zacznę teraz dziennie 2kierunek - więc jeszcze przed reformą a więc te ew 3lata przeniesienie z zao na dz. nie płace ?? Bo jesli za rok bede chciała zacząc 2 kierunek to go bede mogla miec za darmo ale za prawo bede musiała płacic?? A wogole kiedy ta ustawa ew ma wejsc w życie ?? bo chciałabym wiedziec wczesniej czy musze zaczac teraz czy moge za rok ![]() ![]()
|
|
|
|
#2660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma dobrego rozwiązania, każde będzie krzywdzące dla jakiejś grupy osób czy dla interesu państwa. Na pewno chcę, żeby przestało istnieć zjawisko wiecznego studenta, który studiuje nie wiadomo po co przez kilka lat, co roku rozpoczynając kolejny kierunek, oczywiście rzucając poprzedni. ![]() O to już musiałabyś pytać kogoś, kto się na tym zna, może zadzwonić co CKE. Sama nie wiem
|
|
|
#2661 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To samo z bardziej przyszlosciowmi kierunkami jak filologia hiszpańska (30 miejsc), niderlandzka (20 miejsc), przecież to na pewno kierunki z perspektywami a liczba miejsc jest smieszna (wieczorowych i zaocznych w ogole nie ma), przeciez nie wszyscy chcą studiowac już troche oklepaną germanistykę czy anglistykę którymi przepełnione sa uczelnie państwowe i prywatne. Bardzo mnie to zmartwiło bo znalazłam kierunek dla siebie - architektura wnętrz. Wiem ze to jest to co chcę studiwoac i ze da m ito chleb, ale jest tylk o 16 miejsc i moge się nie dostać w tym roku i myślałam, że pojde może na inne studia dzienne (polonistyka) a co roku bedę podchodzila do egzaminu na ASP, do skutku aż sied ostanę a teraz okazało się ze nie mogę bo mogę za darmo skonczyc tylko1 kierunek ![]() Czyli jeśli teraz nie dostanę się na wnętrza to nie moge studiowac niczego innego żeby nie ryzykowac, że wejdzie decyzja tej babki na K. i nie będę mogła skończyć architektury wnętrz za darmo gdy się juz na nią dostanę. a ASP to najdrozsza uczelnia jesli chodzi o studia neistacjonarne.
|
|
|
|
|
|
#2662 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Administracja (dzienne 90, zaoczne 500) filologia polska (250 i 100) historia sztuki (30 i 60) historia (dzienne 120 + 30(filia), zaoczne 150 + 30(filia) ! politologia (dzienne: 180 + 30(filia), zaoczne 300 (+60)) ! pedagogika - 8 specjalności, każda po 30 miejsc na dziennych i 90 na zaocznych. Dodajmy do tego szkoły prywatne Zgadzam się z tym, że więcej miejsc powinno być na filologiach obcych. Przecież Polska jest coraz bardziej otwarta na współpracę z innymi krajami! Filologię japońską czy arabistykę można studiować chyba tylko na 4-5 uczelniach w Polsce i jest tam co roku tylko kilkanaście miejsc na każdym z tych kierunków. Czechy to nasz kraj sąsiedzki, mieszkam na śląsku, więc blisko Czech, a na UŚ filologia czeska jest tylko w trybie zaocznym (na filologii słowiańskiej, gdzie np. filologię macedońską można studiować dziennie).Cytat:
|
|
|
#2663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym , że te kierunki są przyszłościowe bo a są nowe b nie ma do nich tak powszechnego dostępu . Kierys anglistyka była przyszlosciowa i mało kto ja studiował , pare lat minęło i teraz anglistyka juz nie jest tak przyszłościowa . To samo za kilka lat bedzie z filologią hiszpanska/niderlandzką i reszta . niestety.
|
|
|
|
#2664 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć,
Co do tematu poruszanego dzisiaj to ciężko coś jednoznacznie stwierdzić- coś na pewno trzeba zmienić, ale jak to zrobić żeby było dobrze- nie mam pojęcia. Zawsze będzie ktoś niezadowolony i pokrzywdzony niestety. Dziewczyny wybaczcie, że się mało odzywam, ale nie jestem ostatnio w najlepszej formie Dół, kryzys czy jak to się inaczej zwie- rzadko miewam, ale ostatnio przytłoczyły mnie własne myśli i różne nieprzyjemne sytuacje i nie czuje się z tym wszystkim ok. Nie miejcie mi za złe, że nie piszę- czytam regularnie. Jak dojdę do siebie to wtedy będę pisać, bo nie chce wam tu smęcić. Buźka dla wszystkich
|
|
#2665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jade zaraz na egzamin na który nic , kompletnie nic nie umiem z***ana ta sesja Ale wam życzę miłego dnia ;*za 3 godziny będe miała wakacje
|
|
|
|
#2666 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2667 |
|
Zakorzenienie
|
nebya
AmericanGirl Powodzenia ![]() Ściągam programy Cejrowskiego, tzn. na razie jeden, wybrałam sobie taki o Islamie w Afryce 20 minut i będę oglądać.
|
|
#2668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie za rok na wieczorowych płaci się 7 tys. Mam nadzieje, że w tym roku ceny nie wzrosną ![]() Ustawa powinna być jakoś zmieniona, bo trzeba zlikwidować tzw. wiecznych studentów i osoby, które poszły na studia aby tylko balangować a nie robić nic pożytecznego. Zajmują miejsce tym, którzy chcą się czegoś nauczyć. Najbardziej powinni pomóc dla ludzi zdolnych ale nie mających pieniążków na studia. Co z tego, że dzienne nie są płatne, jak trzeba gdzieś mieszkać, jeść, kupić książki i przybory. Uczelnia powinna pomagać np. w znalezieniu pracy, nie każdy potrafi studiować dziennie i pracować a często jest tak, że pracodawcy nie chcą studentów dziennych. U Was też tak leje? Od wczoraj cały czas deszcz, nienawidzę takiej pogody. |
|
|
|
|
|
#2669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja właśnie wróciłam - poprawka jak nic , ale dopiero we wrześniu więc spokojnie zdąze się nauczyć ![]() U mnie piękna pogoda , słonko grzeje - tylko straszny wiatr . Dziś oficjalnie rozpoczynam wakację - wakacyjnym grilem ![]() Trzeba się odstresować i odpocząć od tej nauki maturalno-sesyjnej
|
|
|
|
#2670 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie masz, zazdroszczę
Ja nawet z psem na spacer wyjść nie mogę.Za tydzień we wtorek mam egzamin, najbardziej boję się, że dadzą jakieś pojęcie, którego nie będę rozumiała i nic nie narysuję
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.

ale nie powiem moja klasa zawsze pod względem składu była najlepsza<3

)

ech... chce się studiować poza domem, to trzeba sobie coś zarobić...

ale serio to o co kaman? 

nie wiedziałam, że coś takiego może być
czarna magia dla mnie