Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-13, 16:56   #31
Niezmienna
Wtajemniczenie

Dot.: Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Hmm ja uważam ,że nie powinnaś ingerować w ich sprawy .Jeśli juz tak bardzo Cie to martwi porozmawiaj z synem.Ale nie wtracaj się do matki tej dziewczyny.Lub po prostu porozmawiaj z nimi razem
Niezmienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 17:12   #32
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Gabriello....uwazam ze powinnas syna wprost zapytac czy z tym " kalendarzykiem" mowil serio...nie widze potrzeby mieszania do tego matki dziewczyny....

tak czytam, czytami i Ci wspolczuje....
uwazam rowniez ze powinien dac sobie na wstrzymanie z ta dziewczyna do czasu zmiany uczelni...tak byloby najodopowiedniej...

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 17:25   #33
gwiazdka23
Raczkowanie

Myślę,że najpierw powinnaś porozmawiac o tym z dziewczyną swojego syna jakie ona ma podejście do tych spraw,i zrobic to oczywiście ze spokojem,stwarzając w niej poczucie zaufania i troski.Warto jej przedstawic swój punkt widzenia,jeśli jest rozważną nastolatką weźmie pod uwagę Twoje rady i obawy Życzę powodzenia
gwiazdka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 17:27   #34
Gabrieellla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość
Może i troszczy się i jest teraz odpowiedzialna... Ale uświadamiać go mogła wcześniej a nie obudziła się z ręką w nocniku, gdy jej syn ma 22 lata, zaczął korzystać z dobrodziejstw sexu i uważa metode kalendarzyka za dobrą. Jego brak odpowiedzialnośći nie wziął się ot tak z księżyca - autorka też na to miała wpływ poprzez wychowanie,do tego zapewne temat sexu nie był poruszany w ogóle u nich w domu. A nawet jak był - to jak widać nie dość dobrze mu przekazali z czym się wiąże współżycie, jakie są jego konsekwencje etc.
Jedyne co możesz Autorko zrobić to naprawić błąd i go dobitnie uświadomić, nic więcej. Owszem mozesz starać się uświadamiać dziewczyne ale lepiej zacząć porządkować własne podwórko niż cudze.
No naprawdę ty wiesz najlepiej, że "zapewne temat sexu nie był poruszany w ogóle u nich w domu" Otóż był i może dlatego mogę porozmawiać o tym z mim synem. Być może pomysł z rozmową z jej matką nie był dobry, ale przecież tego nie zrobiłam, tylko się nad tym głośno zastanawiałam, bo poprostu spanikowałam.
Nie obudziłam się też z ręką w nocniku.
Nie chcę też porzadkować czyjegoś podwórka, nie zrozumiałaś że myślę o tym raczej z troski niż jakiej złośliwości, której w twojej wypowiedzi tak wiele
Gabrieellla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 17:46   #35
limonka1988
Raczkowanie

Porozmawiaj z synem czy nie żartował z tym kalendarzykiem, a jeśli się okaże, że nie to porozmawiaj z nimi (synem i dziewczyną), bo u 17-latki kalendarzyk to bardzo zawodna metoda antykoncepcji.
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 18:04   #36
Gabrieellla
Przyczajenie

Właśnie rozmawiałam z synem. No cóż decyzję o odejściu podjął dużo wcześniej, chciał tylko zdać egzaminy, aby zaliczyć rok. I o tym wiedziałam, bo rozmawialiśmy już kilkukrotnie. A sprawa z dziewczyną, gdyby nie była taka młoda to naprawdę przez myśl by mi nie przeszło aby się tym zamartwiać. Bo w tej sytuacji to w razie czego dziewczyna ponosi ogromne konsekwencje. Sama mam córkę i jak to któraś z was napisała nie chciałabym się obudzić z ręką w nocniku.
Po rozmowie z synem, trochę się uspokoiłam, myślę, że on też wiele przemyślał. On musi mieć teraz dużo spokoju i czasu aby wszystko sobie poukładać. A ta dziewczyna o zgrozo chyba nie jest dla niego taka ważna.
No ale to już ich sprawa. I teraz nie będę się w to mieszała.
Stary 2009-06-13, 18:29   #37
pszczolaola
Raczkowanie

A ja tak się zastanawiam (poprawcie jeśli się mylę) od kiedy seminarium jest dwustopniowe (?) skoro autorka pisze że miałby niedługo bronić licencjat?

P.s. w seminarium (jak mi się wydaję) ktoś sprawuje nad nimi pieczę no i się chyba spowiadają, tak więc jak nie Ty to ktoś inny chyba mu przemówi do rozumu

...gdybym mogła... schowałabym Twoje oczy w mojej kieszeni...

Edytowane przez pszczolaola
Czas edycji: 2009-06-13 o 18:41
pszczolaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 18:55   #38
tracheola
Raczkowanie

ja tam bym się nie zdziwiła gdyby mój tz na takie pytanie swojej mamy odpowiedział że się wcale nie zabezpieczamy.
tracheola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 19:10   #39
Gabrieellla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pszczolaola Pokaż wiadomość
A ja tak się zastanawiam (poprawcie jeśli się mylę) od kiedy seminarium jest dwustopniowe (?) skoro autorka pisze że miałby niedługo bronić licencjat?

P.s. w seminarium (jak mi się wydaję) ktoś sprawuje nad nimi pieczę no i się chyba spowiadają, tak więc jak nie Ty to ktoś inny chyba mu przemówi do rozumu
Nie szukaj sensacji, jeszcze raz kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Napisałam, że gdyby nie zmienił uczelni to w tym roku zrobiłby licencjat. Po maturze był rok na świeckiej uczelni. Teraz 2 lata w S. Pisałam o licencjacie z myślą, że gdyby nie podjął decyzji o zmianie uczelni to w tej chwili byłby samodzielny i nie przyszło by mi do głowy się tym zamartwiać. Nie chodzi też o przemówienie do rozsądku, ale jak się naczytałam na waszych forach o odpowiedzialnych i samodzielnych i uświadomionych młodych ludziach to spanikowałam .
Uczelnie zmienia też o tym pisałam. A spowiedz i sprawa grzechu to jest już tylko jego sprawa. Nie moja i nie twoja.
Stary 2009-06-13, 20:59   #40
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Hmmmmm... tak sobie mysle ze w takije sytuacji, to kupiłabym kilka pczek prezerwatyw, połozyłabym mu na biurku razem z krótkim artykułem na temat metody kalendarzykowej, która własciwie nie jest zadna metodą antykoncepcji, ale raczej "na chybił trafił", badz "rosyjską ruletka".
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 21:11   #41
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gabrieellla Pokaż wiadomość
No, tak sprawa religijności ma tu bardzo duże znaczenie, ale takze z ich strony. Gdyby jednak chodziło o religijność to współżycie przed ślubem też jest grzechem. Ale jeśli o to pytasz to z mojej strony, to nie problem. Ja właśnie oto pytam, czy powinnam to zasugerować, jej matce, której nie znam. Cz y się nie wtrącać?
odradzam kontakty z jej matką - ona może o niczym nie wiedzieć i narobisz dziewczynie problemów, szkoda mieszać jej w życiu aż tak

dalej - radzę usiaść z synem i popytac o ta antykoncpecje, jeżeli rzeczywiscie korzystaja z kalendarzyka to lepiej go przekonaj do sensowniejszych metod. To, ze kest w seminarium to zaden powod do stosowania kalendarzyk - hipokryzja jest wybieranie jednej zmniej bezpiecznych metoda podpierajc sie religia jednoczesnie bedac ciagle w seminarium i uprawiajac seks z nastolatka... cos slaba ta religijnosc i dobrze ze chce odejsc ale powod do kalendarzyka to zaden

jeszcze dalej to radze sie w ogole synem zajac i sporbowac poszukac wraz z nim drogi na zycie dla niego - moze jednak nie jest stowrzony do studiowania, moze powinien otworzyc wlasny biznes ? nie wiem cokolwiem ale radze go wspierac w tych wsyborach bo widac narazie nie ida mu samemu najlepiej wiec pomocna dlon sie przypad

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 21:37   #42
Gabrieellla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
odradzam kontakty z jej matką - ona może o niczym nie wiedzieć i narobisz dziewczynie problemów, szkoda mieszać jej w życiu aż tak

dalej - radzę usiaść z synem i popytac o ta antykoncpecje, jeżeli rzeczywiscie korzystaja z kalendarzyka to lepiej go przekonaj do sensowniejszych metod. To, ze kest w seminarium to zaden powod do stosowania kalendarzyk - hipokryzja jest wybieranie jednej zmniej bezpiecznych metoda podpierajc sie religia jednoczesnie bedac ciagle w seminarium i uprawiajac seks z nastolatka... cos slaba ta religijnosc i dobrze ze chce odejsc ale powod do kalendarzyka to zaden

jeszcze dalej to radze sie w ogole synem zajac i sporbowac poszukac wraz z nim drogi na zycie dla niego - moze jednak nie jest stowrzony do studiowania, moze powinien otworzyc wlasny biznes ? nie wiem cokolwiem ale radze go wspierac w tych wsyborach bo widac narazie nie ida mu samemu najlepiej wiec pomocna dlon sie przypad
Syn nie ma problemów ze "studiowaniem", nie chodzi o jakieś trudności w nauce, ale o poszukuje swojej drogi i jeśli chodzi o to, to dajemy mu wolną rękę, ale wie też, że może na nas zawsze liczyć. Z synem jak już pisałam rozmawiałam, wiem, że dużo przemyślał. Niestety
to wiek w którym popełnia się jakieś szaleństwa. Wiele tu przykładów tego na tym forum . Jeszcze raz powtarzam: zastanawiałam się tylko głośno jak postąpić, skoro się o tym dowiedziałam.
Stary 2009-06-13, 21:42   #43
Sadek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość

Nie wiem czy to jest mieszanie, dziewczyna to jeszcze "smarkula" do tego nieletnia, nie ma pojecia o antykoncepcji (moze nikt jej tego nie tlumaczył), syn ma 22 lata uczy sie (do 26 roku zycia na utrzymaniu rodziców) czyli przepraszam dlaczego sie nie mieszac??
Z takiego "nie mieszania" domy dziecka są przepełnione!

A własny biznes to sie raczej otwiera mając dobre wykształcenie w danej dziedzinie, kapitał i doswiadczenie nie wczesniej. Ale to tak na marginesie....
Sadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 21:46   #44
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Syn nie ma problemów ze "studiowaniem", nie chodzi o jakieś trudności w nauce, ale o poszukuje swojej drogi i jeśli chodzi o to, to dajemy mu wolną rękę, ale wie też, że może na nas zawsze liczyć. Z synem jak już pisałam rozmawiałam, wiem, że dużo przemyślał. Niestety
to wiek w którym popełnia się jakieś szaleństwa. Wiele tu przykładów tego na tym forum . Jeszcze raz powtarzam: zastanawiałam się tylko głośno jak postąpić, skoro się o tym dowiedziałam.
Przenieść go na studia bliżej domu.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 21:57   #45
paula78
Zakorzenienie

Rozumiem matyczna troske ale chyba na wychowanie jest juz za pozno,syn jest DOROSŁYM mężczyzną posiadajacym pelnie praw obywatelskich i za swoje czyny bedzie musial wziąć odpowiedzialnosc predzej czy pozniej.

Gdyby do mnie przyszla obca kobieta i zaczela rozmowe na temat mojej nastoletniej corki to najprawdopodobnijej wylecialaby z domu predzej niz weszla wiec takich rozmow sobie oszczedz bo dziewczyna nie jest twoja corką a odpowedzialnosc za ew. dziecko ponoszą OBOJE rodzice a nie tylko dziewczyna.

Doradzam kopniecie syna w strone doroslosci np. wyprowadzki i pracy na siebie ,dokladanie sie do mieszkania i zycia i nie nianczenia go.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 22:21   #46
wiolkaa85
Raczkowanie

Mysle,ze najrozsadniej bedzie porozmawiac z synem.
Uswiadomic Go, ze nie sa Panstwo w stanie utrzymywac ewentualnego potomka.
Zapytac syna, czy zdaje sobie sprawe, co sie stanie, jesli 'wpadnie' - jak utrzyma dziecko??
I podsunac ulotki, krotkie ksiazki o antykoncepcji.
Wiekszosc mezczyzn, nawet doroslych, ma centrum dowodzenia miedzy nogami
I o konsekwencjach takiego seksu za wiele nie mysla.
Mam sporo kolegow, braci, wiec wiem, jak podchodza do tego typu spraw.

Nie za bardzo rozumiem, czemu wiekszosc z Was robi problem z faktu, ze chlopak jest w seminarium i wspolzyje z kobieta - to znaczy, ze mama Go zle wychowala

Juz pomijam absurdalne wypowiedzi, ze antykoncepcja to sprawa chlopaka i dziewczyny.
Otoz nie - jesli to dziecko zajdzie w ciaze, to mocno skomplikuje sobie zycie, a rodzice obojga pewnie beda partycypowac w utrzymaniu 'rodzinki'.
Nie wtracac to sie mozna do syna, ktory jest w stanie utrzymac ewentualnego potomka.
wiolkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 22:39   #47
201710120930
Konto usunięte

Gabrieelllo coś za duży rodzicielski klosz na tym Twoim synkiem.

Tylko czytam ze cyt 'On musi mieć teraz dużo spokoju i czasu aby wszystko sobie poukładać' i jeszcze 'musi dużo przemyśleć i ma mieć spokój a Wy mu wolną rękę dajecie'..
Myśli,myśli a skutek tego - trzecie studia zacznie i swawolny seks z nastką w tle a zarazem zero odpowiedzialości za swoje czyny.

Tez uważam ze powinnas raczej za syna się zabrać a nie za inne dzieci.

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2009-06-13 o 22:40
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 22:45   #48
Gabrieellla
Przyczajenie

Słuchajcie, ja nie mam problemu z rozmową z synem, z jego wychowaniem to naprawdę w porządku chłopak, Po za tym jednym ale dość istotnym incydentem. O dalszej nauce zadecyduje sam i mam nadzieję, że tym razem to już będzie to. Zamartwiałam się tylko jego nieodpowiedzialnością z tą jedną dziewczyną, bo jak słusznie komuś udało się zauważyć to ona jest nieletnia, a on jeszcze bez zawodu i pracy. Być moze pochodzicie z domów gdzie rodzicom jest wszystko jedno, albo w ogóle z wami nie rozmawiają. niestety świadczy o tym większość wypowiedzi na forach o tematyce " czy to może być ciąża ?" Stąd takie zdziwienie, że mogę mieć wątpliwości czy o tym podzielić się z matką dziewczyny. Wypowiedziałam się też , że tego jednak nie zrobię, Ale tego już nikt nie doczytał. Nie zrobię tego bo jak pisałam rozmawiałam z synem i wiem, ze teraz zdał sobie sprawę z powagi sytuacji. Zresztą jak się okazalo to ten kontakt był jednorazowy. Może to ja wyolbrzymiłam sprawę. Tak naprawdę to nie mieszam się do spraw dzieci i mam z nimi bardzo dobre relacje, w tym wypadku jednak przeraził mnie wiek dziewczyny i szczególna sytuac ja syna. I to wszystko, sprawę uważam
za zakończoną. Nie ma już więcej sensu bic piany w tym temacie.
Stary 2009-06-13, 23:01   #49
201710120930
Konto usunięte

Nie znam Twojego syna a wnioski wysuwam tylko/aż z tego co napisałaś.
Jest jak jest.
Prawdopdobnie rozpocznie 3 studia(w tym wizja zostania księdzem) w sumie dalej nie wie co chce robic i jak sie okazuje uprawia jednorazowy sex.
I cały czas myśli. Hm
Życze mu dobrze bo dlaczego mam zyczyć źle.

I jeszcze.
Cytat:
Napisane przez Gabrieellla
. Być moze pochodzicie z domów gdzie rodzicom jest wszystko jedno, albo w ogóle z wami nie rozmawiają.
Nie,nie pochodzimy.
Z rozmów to jeszcze coś musi wynikać.
Stary 2009-06-13, 23:16   #50
Ptysio5
Zakorzenienie

odnośnie pytania autorki - nie rozmawaiałabym z matką. Z synem (ew. z jego dziewczyną ) jak najbardziej tak
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 23:37   #51
Gabrieellla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Nie znam Twojego syna a wnioski wysuwam tylko/aż z tego co napisałaś.
Jest jak jest.
Prawdopdobnie rozpocznie 3 studia(w tym wizja zostania księdzem) w sumie dalej nie wie co chce robic i jak sie okazuje uprawia jednorazowy sex.
I cały czas myśli. Hm
Życze mu dobrze bo dlaczego mam zyczyć źle.

I jesz'cze.
Nie,nie pochodzimy.
Z rozmów to jeszcze coś musi wynikać.
Może 'nie, nie pochodzę,' lp pojedyńcza bo z różnych postów wynika co innego.
No a jeśli chodzi o przyszłość syna to nie on jeden i nie on pierwszy zmienia kierunek studiów. Z tonu twojej dość zgryżliwej jak na młodą osobę wypowiedzi wynika zupełny brak tolerancji. Jeśli chodzi o to myślenie to jak wiesz "myślenie ma przyszlość" A tak na poważnie to chyba zdajesz sobie sprawę, że jeszcze trwa sesja. Na jego kierunku i roku to akurat 9 dość ciężkich egzaminów, więc jakiekolwiek kroki podejmie po jej zakończeniu.
Dziwi mnie natomiast, że nikt nie zastanawia się nad nieodpowiedzialnością drugiej strony, wszak do tanga trzeba dwojga.
Potraficie wyżywać się jedynie nademną, ale ok.
Stary 2009-06-13, 23:48   #52
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwi mnie natomiast, że nikt nie zastanawia się nad nieodpowiedzialnością drugiej strony, wszak do tanga trzeba dwojga.
dlaczego nad Tobą? skoro wiesz, ze uprawiają sex, to chyba wiesz, prawda? Poza tym Twój syn jest starszy i to Ty odpowiadasz za jego wychowanie.
Skoro jesteś tolerancyjna i pozwalasz, żeby sam decydował o swoim zyciu - bądz gotowa na konsekwencje
Świata nie zmienisz - sugerowałam Ci też rozmowę z ta dziewczyną (nie tylko ja zresztą) - czego jeszcze oczekujesz?
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 08:57   #53
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
No naprawdę ty wiesz najlepiej, że "zapewne temat sexu nie był poruszany w ogóle u nich w domu" Otóż był i może dlatego mogę porozmawiać o tym z mim synem. Być może pomysł z rozmową z jej matką nie był dobry, ale przecież tego nie zrobiłam, tylko się nad tym głośno zastanawiałam, bo poprostu spanikowałam.
Nie obudziłam się też z ręką w nocniku.
Nie chcę też porzadkować czyjegoś podwórka, nie zrozumiałaś że myślę o tym raczej z troski niż jakiej złośliwości, której w twojej wypowiedzi tak wiele
Nie wiem, dlatego dalej napisałam : "A nawet jak był ..."
Temat był poruszany...a wątek o jego nieodpowiedzialności i metodzie kalendarzykowej a twoim strachu o mozliwość wpadki - powstał. Żadna złośliwość tylko fakty.

Cytat:
Skoro nie chcesz porządkować czyjegoś podwórka zajmij się swoim synem a nie ta dziewczyną. Wystarczy, ze jedno z nich bedzie mądrzejsze w tych sprawach i przetłumaczy do rozumu swojej drugiej połówce.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2009-06-14 o 08:58
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 09:50   #54
ewella85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez daqmar Pokaż wiadomość
Nie do końca się z tym zgadzam. Piszesz, że nie żyjemy w ciemnogrodzie, niby tak... ale bądźmy szczerzy, skąd zatem bierze się na forum tyle różnych pytań i problemów, takich że aż czasami szczęka opada, ze w ogóle ktoś mógł tak pomyśleć... i to nie zawsze są prowokacje. Skąd ta pewność że używaja prezerwatyw, a może któreś z nich jest uczulone...?Tak samo z tym, że niby wiedzą co robią, no jasne niby.... a później oczy pełne łez i hasło "bo ja myślałem (-łam)...
Wiadomo, nie ma co przeżywać życia za swoje dzieci, ale Gabrieella nie pisze, że chce rozbić związek i za nich decydować, tylko mieć pewność, że wiedzą co robią. Nie mało jest przypadków takich co wiedzieli co robili.....Tym bardziej, że podejrzewam, że w razie wpadki część problemów spadłaby również i na nią, bo syn się uczy i nawet jakby rzucił naukę i poszedł do pracy nic nie dzieje się od razu.
Zgadzam się w 100% z kamila2006, myślę że pozostaje jedynie rozmowa z ta dziewczyną(skoro z synem juz wiele razy bezskutecznie poruszała ten temat ), ale bez obecności syna, kto wie, czy też syn ze swoim podejsciem nie namówił jej na kalendarzyk.

Niema 100% zabezpieczeń, więc nawet jeśli skuszą się na inną antykoncepcję to tak czy siak później może być płacz... więc nie popadajmy w skrajności. Chodziło mi raczej oto, że nie rozumiem takiej sytuacji w której matka dorosłego faceta będzie mu się wcinała w życie seksualne, mogła to zrobić jak miał 17 czy 18 lat. A teraz sądzę ze ma troszkę pojęcia i na pewno zdaje sobie sprawę z tego co robi.

Co do dziwnych pytań na forum no to nie każdy jest alfa i omegą tym bardziej 16sto latkowie , ale zaczynając współżycie interesują się tym jakie zabezpieczenie wybrać, nawet jeśli nie chłopak to dziewczyna.

Dla mnie trochę dziwna jest ta nadopiekuńczość matki, masa fecetów w tym wieku zalicza młodsze i starsze, to ze ma 17nascie nie znaczy ze nic nie wie o zabezpieczeniu. Jeśli będzie miał kobiete w swoim wieku tzn ze ona już wszystko wie jaki rodzaj antykoncepcji wybrać?
ewella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 10:45   #55
201710120930
Konto usunięte

Nikt tu się nad Tobą nie wyżywa.

Ja się powtórze -mi wygląda ze chłopak jest pod bardzo duzym rodzcielskim kloszem. Ma zapewnione super warunki-cisze,spokój i pełną wyrozumiałość w swoich wciąż zmieniających się wyborach. Dobrze ale czy nie aż za?
Był 2 lata w seminarium ,zrezygnonwał i teraz zachowuje się troszke jak pies spuszczony z łańcucha.Napotkał pierwszą lepszą dziewuszkę która była chętna go wprowadzić w świat seksu więc korzysta.Nawet mu na niej nie zależy.
Nie on pierwszy i ostatni.
Wciąż podkreslasz ze z nim rozmawiasz i masz to sobie za coś.
Tylko widzisz 5 letniemu dziecku trzeba wytłumaczyć ze jak nałozy strój Batmana to raczej nie poleci do góry tylko na dół.Szczególnie z 3 pietra!
A chłpakowi w wieku Twojego syna trzeba tłumaczyć ze uprawiając seks mozna mieć dziecko
Cytat:
Napisane przez Gabriella
Nie zrobię tego bo jak pisałam rozmawiałam z synem i wiem, ze teraz zdał sobie sprawę z powagi sytuacji.
Sama przyznałaś (i brawo) ze odpowiedzialność syna nie jest jego mocną stroną więc zyczę by naprawdę przemyslał to i owo i wyciągnał wnioski.
Stary 2009-06-14, 11:17   #56
marta1210
mj

Gabrieellla moim zdaniem dość "mocno" reagujeszna opinie Dziewczyn.
Uważasz za śmieszne stwierdzenie że dzisiejsze nastolatki wiedzą więcej o antykoncepcji niż nie jedna mężatka ze stażem? Heheh... no to wybacz, ale tak jest! Tu nie chodzi, że kobiety ze stażem nie wiedzą nic na ten temat bo tak nie jest, ale często kobiety będąc już w związku małżeńskim nie interesują się tym tematem, a co więcej byś nie uwierzyła jak dużyyy procent z nich wierzy że tabletki antykoncepcyjne w dzisiejszych czasach powodują bezpłodność......

Poza tym mam dziwne wrażenie.... nie obraź się.... ale tak jakbyś chciała zrzucić "ciężar" tej sytuacji na matke dziewczyny. Bo po pierwsze Ty przecież rozmawiałaś z synem... a że rozmowy nic nie dała to cóż... i wiesz jak dla mnie to nie wiem czy sam fakt tego, że masz tak dobre relacje z potomkiem że możesz swobodnie z nim ten temat poruszać jest jakimś wielkim wyczynem skoro syn wogóle sobie Twoich porad nie bierze do serca. Owszem on ma pełne prawo do wyboru swojej drogi życiowej, jak najbardziej!! Może jeszcze do końca nie wiedzieć co chce robić.... Ale powiedz mi co jeśli jego dziewczyna zajdzie w ciąże a on postanowi dokończyć obecne studia?? Chociażby z faktu tego, że by się przestraszył roli ojca, a nie mów że wiesz jakaby była jego reakcja bo tego nikt nie wie póki nie stanie przed taką sytuacją.
Co więcej mam wrażenie, że chcesz ten problem przeżucić na mame dziewczyny bo pisałaś nawet że jak dziewczyna zajdzie w ciąże to chociaż fakt faktem największy ciężar spoczywa na dziewczynie ale i na jej matce.... Hmm... wiesz ogólnie w wielu wypadkach tak właśnie jest, nie mówiąc już jak chłopak się obróci plecami... Ale chyba w Waszym przypadku Ty byś matke dziewczyny po połowie wyręczyła z obciążenia a już na pewno pod względem finansowym skoro ona by musiała przejąć na siebie wychowanie....

Ogólnie podsumowując...17-latka ma w głowie zazwyczaj mało rozsądku.... hormony i te sprawy dają o sobie znać.... małoktóra myśli głową... Ale niestety mimo, że Twój syn ma 22 lata, to sam jest zagubiony w swoim życiu, jeśli chodzi o dorosłe podejście to jest na tym samym poziomie co jego dziewczyna... A już nie mówiąc o tym by oboje mieli być odpowiedzialni za nowe życie!

Edytowane przez marta1210
Czas edycji: 2009-06-14 o 11:21
marta1210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 13:51   #57
daqmar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewella85 Pokaż wiadomość
Niema 100% zabezpieczeń, więc nawet jeśli skuszą się na inną antykoncepcję to tak czy siak później może być płacz... więc nie popadajmy w skrajności. Chodziło mi raczej oto, że nie rozumiem takiej sytuacji w której matka dorosłego faceta będzie mu się wcinała w życie seksualne, mogła to zrobić jak miał 17 czy 18 lat. A teraz sądzę ze ma troszkę pojęcia i na pewno zdaje sobie sprawę z tego co robi.

Co do dziwnych pytań na forum no to nie każdy jest alfa i omegą tym bardziej 16sto latkowie , ale zaczynając współżycie interesują się tym jakie zabezpieczenie wybrać, nawet jeśli nie chłopak to dziewczyna.

Dla mnie trochę dziwna jest ta nadopiekuńczość matki, masa fecetów w tym wieku zalicza młodsze i starsze, to ze ma 17nascie nie znaczy ze nic nie wie o zabezpieczeniu. Jeśli będzie miał kobiete w swoim wieku tzn ze ona już wszystko wie jaki rodzaj antykoncepcji wybrać?
Dokładnie się z tym zgadzam, co tylko potwierdza, że nie każda 17 latka wie wszystko o metodach, ta może być właśnie na etapie kalendarzyka. i tyle. Poza tym nie uważam szczerej rozmowy za wcinanie....
daqmar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 14:27   #58
Srebrnousta
Wtajemniczenie

Wiadomo, każda matka się martwi, ale w tym przypadku myślę, że to już była przesada.
Rozmawiałaś z synem kilka razy i teraz podobno coś do niego dotarło, ale on ma 22 lata! Jest dorosły, powinien być bardziej odpowiedzialny i świadomy zagrożeń. Przecież nie będziesz go chronić przez całe życie, bo tak zwyczajnie się nie da. Rozumiem, że może na razie jeszcze szuka swojej drogi, może być trochę zagubiony, ale to go nie usprawiedliwia.
Co do pomysłu rozmowy z matką dziewczyny - bardzo dobrze, że nie wcieliłaś go w życie. To byłoby już duże przegięcie.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - co z tą dziewczyną? Napisałaś, że już chyba nie jest tak ważna dla Twojego syna. Być może ich kontakty się urwą, ale skąd wiesz, że taka sytuacja się nie powtórzy? I znów będziesz się zamartwiać? Nie mówię, że powinnaś zignorować całą sprawę, bo na Twoim miejscu też bym się martwiła, ale ile można...
A tak swoją drogą - gdyby jednak dziewczyna zaszła w ciążę, to co byś zrobiła? Ona ma 17 lat, on kilka więcej, oboje bez skończonych studiów, pracy... Utrzymywałabyś ewentualne dziecko i dalej pozwalała żyć synowi pod rodzicielskim kloszem?
Wg mnie powinnaś pomyśleć i o sobie (bo długo byś tak nie wytrzymała), i o synu - jest dorosły i nie możesz ciągle wcinać się w jego życie, choćby z najlepszymi intencjami.
Stary 2009-06-14, 14:46   #59
nniee
Zakorzenienie

Bez przesady, mam 17 lat, nawet niecałe a z pamięci mogę wymienić większość metod antykoncepcyjnych, dodam, że nie współżyję- po prostu uważałam na lekcjach...

Podobnie jak któraś z dziewczyn uważam, że odpowiedź 'kalendarzyk' padła na odczepnego.
Stary 2009-06-14, 16:17   #60
makeupnotwar
Wtajemniczenie

a ja uważam że trzeba powiedzieć synowi - jak zmajstrujesz sobie bachorka, to zamiast zmieniać studia w nieskończoność zacznij na siebie i na niego zarabiać.
przecież nie trzeba mieć nawet matury żeby pracować, studia nie są potrzebne. co więcej 'fach' można zdobyć na uczelniach technicznych, ale tak to raczej średnio... moja mama też ma takie podejście. studia = zawód, praca. ale o ile nie jest to dobry zawód to możliwość pracy w nim robi się niebezpiecznie mało prawdopodobna. przecież to bzdury - ilu absolwentów socjologii, zarządzania będzie miało 'zawód'?

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości