Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 19:17   #3601
sweetpinky
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
Pinky tu jeszcze możesz poczytać:
http://www.ekobaby.pl/ep_dlaczego_pi..._materialu.php
Plusy stosowania pieluch z materiału

• Świadomy wpływ na ochronę środowiska
  • Minimalne ryzyko wystąpienia alergii na związki chemiczne zawarte w pieluchach jednorazowych
  • Są praktyczne, ponieważ wystarczy je kupić raz i zawsze będą pod ręką
  • W efekcie końcowym są tańsze od pieluch jednorazowych
  • Nie wydzielają tak nieprzyjemnego zapachu, jak pieluchy jednorazowe i to zarówno podczas noszenia przez dziecko, jak i w trakcie "oczekiwania" na pranie
  • Odchody o stałej konsystencji można po prostu strzepnąć do toalety, czyli tam gdzie jest ich miejsce
  • Rodzice dokładnie widzą jakie ilości są przez dziecko wydalane i szczególnie w przypadku niemowląt karmionych piersią, nie muszą się martwić, że dziecko wypróżnia się zbyt rzadko
  • Pomagają dzieciom pojąć "przyczynę i skutek" i uświadamiają im zachodzące w organizmie procesy fizjologiczne
  • Nie zajmują miejsca w koszu na śmieci
  • Nie szeleszczą, są mięciutkie i przyjemne w dotyku
  • Lepiej zabezpieczają przed wypływaniem zawartości pieluchy, pod warunkiem, że dobrano odpowiedni rozmiar
  • Uczą dzieci używania rzeczy wielokrotnego użytku
  • Zapobiegają efektowi przegrzania jąderek i w konsekwencji bezpłodności u chłopców
  • Wspomagają prawidłowy rozwój stawów biodrowych
Pieluszki z materiału są lepsze dla twojego dziecka

• Pieluchy jednorazowe u wielu dzieci wywołują reakcje alergiczne.
  • Absorbenty składają się z poliakrylanów, które zamieniają mocz w żel.
  • Zgodnie z zarządzeniami przy produkcji pieluch jednorazowych należy używać odpowiedniej odzieży ochronnej i masek ochronnych.
  • Pieluchy jednorazowe zawierają substancje konserwujące oraz neutralizujące brzydkie zapachy, a także wiele, wiele innych. Każda pielucha jednorazowa zawiera nieprzepuszczalną folię, która znajduje się pod zewnętrzną powłoką oddychającą - zamiana poliakrylanów w żel redukuje właściwości oddychające pieluchy.
  • Określenie "nie zawiera lateksu i substancji zapachowych" dotyczy zarówno pieluch jednorazowych, jak i pieluszek z materiału. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez EXTONET z Oregon State University (USA) m.in. poliakrylany odpowiedzialne są za wywoływanie astmy, wysypek, osłabienie zmysłu powonienia, chronicznych bólów głowy i sztywnienie mięśni. Istnieją badania, które dowodzą, że skóra może wchłaniać do 48 różnych substancji zawartych w pieluchach jednorazowych i chusteczkach nawilżających. Nie wiadomo jeszcze zbyt wiele o długoterminowych skutkach odkładania się tych substancji w organiźmie.
  • Papier i plastik są znane ze swoich właściwości izolacyjnych: udowodniono, że przegrzewanie genitaliów, do którego dochodzi podczas stosowania pieluch jednorazowych, zmniejsza produkcję spermy i może prowadzić do zaburzeń płodności u chłopców.
  • Poliakrylany mogą pozbawić skórę odpowiedniego nawilżenia. Skutkiem tego jest przesuszenie skóry i jej nadwrażliwość.
  • Bardzo chłonne pieluchy jednorazowe powodują, że dzieci przewijane są coraz rzadziej i ich skóra przez długi czas narażona jest na kontakt z amoniakiem zawartym w moczu.
  • Ciepłe i wilgotne środowisko, które panuje w pielusze jednorazowej sprzyja rozwojowi bakterii.
Pieluszki z materiału są zdrowsze dla twojego dziecka

• Pieluszki z materiału nie zawierają tworzyw sztucznych, klejów, jak również absorbentów (polimerów kwasu akrylowego, które chłoną trzystukrotnie więcej wilgoci niż same ważą, a pod wpływem wilgoci przyjmują postać żelu).
  • Stosowanie pieluszek materiałowych zapobiega niepłodności, którą według naukowców, powodować może przegrzanie jąderek u chłopców.
  • Pieluszki materiałowe wspomagają prawidłowy rozwój stawów biodrowych..
  • Pieluszki z materiału są bardziej przewiewne.
  • Na opakowaniach pieluszek jednorazowych rzadko podany jest ich pełny skład.
Ja oczywiście nikogo nie przekonuję - sama jestem na etapie docierania do informacji ...
dzięki za info
tak sobie myślę, że w domu to nie byłby zły pomysł z tymi pieluszkami.
Tylko tak sobie myślę co z nocą, za każdym razem trzeba będzie zmieniać prześcieradło?
i jeszcze jedna kwestia mnie ciekawi, czy przy tetrowej pieluszce za każdym raezm ona przecieka czy tylko jak dużo jest siuśków i kupki?
bo zakładając, że przez 1 miesiąc dzidziuś zużywa 10 pieluszek dziennie to te 10 razy bym musiała zmianić ciuszki?
ja się kompletnie na tym nie znam

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 19:18   #3602
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
A ja dziwię się, że tak to odebrałaś. Ja tylko zapytałam, czy te wiadomości odnośnie chłopców nie zasiały w Tobie wątpliwości. Nie napisałam, że będziesz złą matką
Malinko, ja mam czasem wrażenie że Ty na żywo, to niezła "żyleta" jesteś, i lepiej z Tobą "nie zadzierać" co?
oczywiście, bez obrazy, tak mi się tylko kojarzy
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 19:22   #3603
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez III78 Pokaż wiadomość
"Uczą dzieci używania rzeczy wielokrotnego użytku" szczególnie kilkumiesięczne dziecko na pewno sie nauczy, ale reszta ok
czym skorupka za młodu nasiąknie...

a tak serio..czytam tą stronę i jestem w szoku....
Pieluszki z materiału są korzystniejsze dla środowiska

• Jedno dziecko zużywa od 6 do 8 pieluch dziennie, co daje około 6.000 pieluch w ciągu 2,5 roku. To z kolei skutkuje 6000 litrami śmieci.
  • Pieluchy z materiału znacznie wpływają na redukcję śmieci.
  • Tylko w Europie rocznie zużywanych jest około 20 miliardów (20.000.000.000) pieluch jednorazowych. Wartość rynkowa tych pieluch to 17 miliardów złotych.
  • Pieluchy jednorazowe zostały włączone do kategorii odpadów specjalnych. 70% brudnych pieluch zalega na wysypiskach śmieci.
  • Do produkcji plastiku zawartego w jednej pielusze jednorazowej zużywa się szklankę ropy.
  • Na wyprodukowanie papieru zawartego w pieluchach zużywanych przez jedno dziecko trzeba poświęcić 4-5 drzew.
  • Szacuje się, że pieluchy jednorazowe rozkładają się od 300 do 500 lat.
  • Pieluchy jednorazowe zapakowane w ekstra plastikowe woreczki, które zapobiegają brzydkiemu zapachowi w koszu na śmieci i zawierające ludzkie ekstrementy są siedliskiem ponad 100 różnych wirusów i niezliczonych bakterii, które zanieczyszczają glebę.
  • Zagrożenie zakażenia wody wywołane przez wysypiska śmieci, na których składowane są pieluchy jednorazowe nie raz było podkreślane przez Światową Organizację Zdrowia WHO.
  • Woda, która potrzebna jest do wyprania pieluszek z materiału zużywanych przez dziecko odpowiada ilości wody zużywanej przez człowieka korzystającego z toalety.

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 19:23   #3604
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

co do pieluszek wielorazowych, to znam kilka mam, co też twierdziły uparcie że będą stosowały, bo zdrowe itp. a po kilku dniach od porodu, zaczęły kupować pampersy

uważam że to indywidualna sprawa, każdy ma inne warunki w domu, inne warunki finansowe, inne poglądy .. tyle opinii co osób, tak więc każdy robi to co uważa za lepsze, wszystkiego są plusy i minusy, i tych wielorazowych i pampersów, a kto co uzna za słuszne, to już jego sprawa, prawda?
ja w ogóle nie rozumiem o co chodzi z wielorazowymi, i decyduję się na pampuchy
..Iskierką malutką..

Stary 2009-06-16, 19:25   #3605
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
dzięki za info
tak sobie myślę, że w domu to nie byłby zły pomysł z tymi pieluszkami.
Tylko tak sobie myślę co z nocą, za każdym razem trzeba będzie zmieniać prześcieradło?
i jeszcze jedna kwestia mnie ciekawi, czy przy tetrowej pieluszce za każdym raezm ona przecieka czy tylko jak dużo jest siuśków i kupki?
bo zakładając, że przez 1 miesiąc dzidziuś zużywa 10 pieluszek dziennie to te 10 razy bym musiała zmianić ciuszki?
ja się kompletnie na tym nie znam

pinky poczytaj to forum , to niesamowite , ale pieluszki naturalne są teraz tak ulepszone, że np:
możesz dokupić do nich wkładki ( również oddychające z naturalnego materiału) , które też się pierze, a które utrzymują pupkę suchą.
na noc możesz zakładać otulacz - one również są zrobione najczęściej z naturalych materiałów.
i tak będziesz musiała zmieniąc ubranka często , jak się maluszkowi będzie ulewało...

nie wiem, kochana, sam się nad tym wszystkim zastanawiam, ale mam coraz większą chęć spróbować. a paczkę pampersów zawsze możesz mieć w szafie na wypadek gdybyś miała dość

Stary 2009-06-16, 19:40   #3606
sweetpinky
Zakorzenienie

ja jeszcze zapytam mojego gina, wychował trzech synów więc pewnie będzie wiedział co i jak

Stary 2009-06-16, 19:42   #3607
III78
Raczkowanie

Co do pieluszek, to chyba najbezpieczniej kupić i takie i takie. i wtedy każda mama sie przekona, po kilkakrotnym korzystaniu z obu, które sa lepsze, zarówno dla maluszka i dla mamy, czy pupa jest odparzona, ma alergie, czy trzeba dziecku często zmieniać ubranka. Ja własnie tak zrobię, bo dużo jest argumentów za pieluszkami tetrowymi i dużo za jednorazowymi
III78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 19:51   #3608
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
ja jeszcze zapytam mojego gina, wychował trzech synów więc pewnie będzie wiedział co i jak
też dobry pomysł choć może powinnaś raczej zapytać jego zone, bo to pewnie ona walczyła z pieluchami

Cytat:
Co do pieluszek, to chyba najbezpieczniej kupić i takie i takie. i wtedy każda mama sie przekona, po kilkakrotnym korzystaniu z obu, które sa lepsze, zarówno dla maluszka i dla mamy, czy pupa jest odparzona, ma alergie, czy trzeba dziecku często zmieniać ubranka. Ja własnie tak zrobię, bo dużo jest argumentów za pieluszkami tetrowymi i dużo za jednorazowymi
jasne, ja napewno zaopatrzę się w paczkę pampersów.
choć ja aż tak wielu zalet pampersów nie widze. poza jedną : wygodą. i wtedy kiedy będę tej wygody potrzebowała ( np spacer, wyjście w gości) sięgnę po pampersa.

Stary 2009-06-16, 19:56   #3609
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
też dobry pomysł choć może powinnaś raczej zapytać jego zone, bo to pewnie ona walczyła z pieluchami

jasne, ja napewno zaopatrzę się w paczkę pampersów.
choć ja aż tak wielu zalet pampersów nie widze. poza jedną : wygodą. i wtedy kiedy będę tej wygody potrzebowała ( np spacer, wyjście w gości) sięgnę po pampersa.
hehe pewnie tak
moja bliska koleżanka ma synka 2 letniego więc nie wiem czy by było dobre jej się pytać bo skąd by wiedziała czy jej synek miał przegrzane jąderka

Stary 2009-06-16, 19:59   #3610
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
I ja się właśnie z tym zgadzam
Każda z nas wybierze co najlepsze dla niej i dzidzi przede wszystkim

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 20:05   #3611
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
hehe pewnie tak
moja bliska koleżanka ma synka 2 letniego więc nie wiem czy by było dobre jej się pytać bo skąd by wiedziała czy jej synek miał przegrzane jąderka
Pinky, problem w tym, że ludzie się nie zastanawiają i nie czytają tak, jak większość z nas tutaj chyba.
Wszyscy używają pampersy - to i oni kupują pampersy- łatwo , szybko i wygodnie- zapytaj ile z Twoich znajomych zadało sobie trud sprawdzenia wpływu pieluszek na zdrowie dziecka...założę się, że niewielu...
ja nie mówię, że wszyscy mają używać wielorazówek, tak jak napisałam, sama po pampersa sięgnę czasem, a może częściej- nie wiem.
chodzi o świadomośc tego, co i jak wpływa na zdrowie naszego dziecka , o zadanie sobie trudu wyszukania informacji, i potem posiadając wiedzę mozna podjąć decyzję- wiadomo- decyzja należy do ciebie, to twoja dzidzia.

znikam, bo oczka bolą....

PS: dużo moich znajomych używało pampersów, jakbym im powiedziała, że tetrowe są lepsze to by się popukali w głowę...ale mam też takich znajomych którzy uzywali naturalnych pieluszek z powodzeniem. kwestia przyzwyczajenia i wprawy.

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-06-16 o 20:07

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 20:08   #3612
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

i jak zwykle przyszła ta pora, kiedy jestem głodna, i tak jest od jakichś kilku tygodni
jak będę jeść o tej porze to przecież niedobrze, i co ja mam biedna zrobić...
..Iskierką malutką..

Stary 2009-06-16, 20:10   #3613
Tysiak7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
co do pieluszek wielorazowych, to znam kilka mam, co też twierdziły uparcie że będą stosowały, bo zdrowe itp. a po kilku dniach od porodu, zaczęły kupować pampersy
dlatego chcialabym zobaczyć jak to wyjdzie u nas
aprops ktos tu wspomnial o nocy, ja rozumie wszystko plusy terty wymienione na format A4 ale jak ktoras bedzie równiez uzywac ich jeszcze w nocy to normalnie chyle czoła większosc z was to pierworódki... zobaczycie co to znaczy drzemac sie ciagiem w pierwszych dniach 40 min, karmic musimy ale jak ktoras chce przebierac terte w nocy to dla mnie masohistka ... albo robokop
W i N -córeczki mamusi

Edytowane przez Tysiak7
Czas edycji: 2009-06-16 o 20:36
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 20:52   #3614
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

nie wytrzymałam i zjadłam
musli z jogurtem i bananem, ale lepsze to niż węglowodany takie jak chleb
ech, słabszą mam wolę z dzidziusiem w brzuszki
..Iskierką malutką..

Stary 2009-06-16, 21:07   #3615
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Dziwne
Ja miałam dwa kłucia przed i po - ciekawe jak inne dziewczyny ?
ja miałam robioną glukozę jakiś miesiąc temu 50g i wyglądało to w ten sposób, że poszłam do laboratorium (które mam jakieś 200 m od swojego domu) na czczo i pobrano mi krew, następnie musiałam wypić rozpuszczone 50g glukozy w letniej wodzie w kubeczku plastikowym, ok 400 ml. Nie jest to moim zdaniem wcale takie straszne w smaku, o wiele gorsze jest wapno rozpuszczalne, które przez alergię niestety często muszę spożywać. kazano mi przyjść po godzinie na kolejne pobranie krwi i po następnej godzinie na trzecie pobranie krwi. W tym czasie nie mogłam nic jeść ani pić.
Wyniki w normie: na czczo 71, po 60 min 117, po 120 min 78.

Cytat:
Napisane przez bea83 Pokaż wiadomość

Ja też nie wiem co to znieczulenie, bo jak przyjechałam do szpitala na poród to miałam już ... 9 cm rozwarcia I ogólnie taki szybki poród miałam o jakim każdy morze tylko marzyć. Jak się dobrze obejrzałam to synek był już na zewnątrz Tym razem liczę na taki sam poród
co ja bym dała, żeby mieć tak samo ale tak długo w domu zwlekałaś zanim pojechałaś do szpitala? czy może w takim ekspresowym tempie dostałaś rozwarcie, że nawet nie czułaś?
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 21:08   #3616
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

któraś się skusi?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ciacho.jpg (45,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ciachoo.jpg (47,5 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ciachooo.jpg (48,2 KB, 4 załadowań)
..Iskierką malutką..

Stary 2009-06-16, 21:25   #3617
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
Ciasto drożdżowe w piekarniku
za godzinę zapraszam na ciepłe ciasto drożdżowe z rabarbarem, czereśniami i kruszonką a do tego szklanka mleka
przez ten aft, co zrobił mi się z tyłu języka, nic jeść nie mogę, bo boli dziadostwo
Allisanko daj przepis na to pyszne ciasto ale mi smaka narobiłaś

Cytat:
Dziwne
Ja miałam dwa kłucia przed i po - ciekawe jak inne dziewczyny ?

Mniammm
Idę w takim razie zrobić sobie płatki na mleku
A po co dwa? Ja miałam jedno przed i jedno po

Cytat:
nie wiem, nie przekonuje mnie to z tego względu, że jak ktoś chce coś oczernić będzie wszystko próbował zrobić/napisać/udowadniać.
Obracamy się w takich czasach, że wszędzie otaczają nas związki chemiczne na które nie mamy wpływu.
Nie wiem, może złe dam porównanie, ale np my kobiety nosimy podpaski i tak patrząc na to, to powinnyśmy wkładać w majtki watę lub tak jak kiedyś siano.
No właśnie nie dajmy się zwariować.... Może gdybym miała większe mieszkanie i kogokolwiek do pomocy przy dziecku rozważyłabym kwestię pieluch tetrowych a tak wybór jest prosty....

Cytat:
Napisane przez bea83 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie Ja mam termin porodu w pobliżu twojego - 5 październik

Super zakupy I nie mów, że to są zakupy tylko z jednego dnia To poszalałaś

Trzymajcie się Musi wszystko dobrze się ułożyć

Gratuluję pomyślnie zdanych egzaminów

Ja też nie wiem co to znieczulenie, bo jak przyjechałam do szpitala na poród to miałam już ... 9 cm rozwarcia I ogólnie taki szybki poród miałam o jakim każdy morze tylko marzyć. Jak się dobrze obejrzałam to synek był już na zewnątrz Tym razem liczę na taki sam poród
No to ja też zamawiam taki poród

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
aprops ktos tu wspomnial o nocy, ja rozumie wszystko plusy terty wymienione na format A4 ale jak ktoras bedzie równiez uzywac ich jeszcze w nocy to normalnie chyle czoła większosc z was to pierworódki... zobaczycie co to znaczy drzemac sie ciagiem w pierwszych dniach 40 min, karmic musimy ale jak ktoras chce przebierac terte w nocy to dla mnie masohistka ... albo robokop
No w sumie kiedyś nie było pampersów i jakoś kobiety musiały dawać sobie radę ale cieszę się że te czasy mamy już za sobą Każda z nas wybierze optymalne dla siebie rozwiązanie i koniec tematu

Zmykam do łóżeczka bo jakaś padnięta dziś jestem...
Dobrej nocki mamuśki!

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Cytat:
któraś się skusi?
Allisanko nie rób mi tego już mi się spać odechciało........:zarlok :
Stary 2009-06-16, 22:00   #3618
aniago25
Zadomowienie

Ale wy szybko piszecie , Aliisanko ja też chcę przepis
Co do pieluszek ja kupię i tetrowe i pampersy a jakie będe uzywać okaże się jak urodzę
miss.hot fajniutkie ciuszki, my jeszcze przez 2 tygodnie mieszkamy w Lublinie później mąż leci do Angli a ja wynajme mieszkanie w rodzinnym mieście blizej mojej rodziny, wszystko się pozmieniało :/ uciekam do łóżeczka Dobranoc
Stary 2009-06-17, 06:55   #3619
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
już myślałam, że ejstem jedyna w tej kwestii
poczytałam trochę na temat różnych pieluszek i ja niestety zbyt dużo widzę wad w tetrach
Kurde, też chcę jednorazowe, a tu takie coś czytam dalej.
W internecie to nie ma chyba co szukac sprawdzonych informacji. Popytam położną, później pediatrę o to czy szkodzi czy nie. Bo tak, to każdy bredzi swoje: ekolodzy jedno, producenci pampersów drugie.

Cytat:
dostałam zawiadomienie , że za dwa tygodnie zaczynam zajęcia w szkole rodzenia , ciekawe jak będzie i czy wszystko zrozumiem....
(...)
To zaczynamy w tym samym czasie!

Cytat:
(...)Pół litra ??
Ja też dziś piłam 50 ale gram rozrobione z wodą w kubeczku plastikowym - jakoś poszło A wyniki już mam i wg mnie jest ok - na czczo 73.3, po glukozie 75.7
(...)A to przed wypiciem nie musisz mieć krwi pobranej ?
(...)
Wczoraj na glukozę nie dotarłam, więc robię dzis.
Rano na czczo już miałam pobraną krew.
Żeby nie narzekac, że ktoś mi nie takiego drinka jak lubię podał, miksturę zrobiłam sobie sama. W kubeczku wody + cytryna. Wyszła taka przesłodzona lemoniada. Za pół godzinki drugi pomiar.
Wyniki masz super

Wy też się źle czułyście po glukozie?
Już mi pomału przechodzi, ale dobry kwadrans mnie telepało
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-17, 07:22   #3620
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
ja miałam robioną glukozę jakiś miesiąc temu 50g i wyglądało to w ten sposób, że poszłam do laboratorium (które mam jakieś 200 m od swojego domu) na czczo i pobrano mi krew, następnie musiałam wypić rozpuszczone 50g glukozy w letniej wodzie w kubeczku plastikowym, ok 400 ml. Nie jest to moim zdaniem wcale takie straszne w smaku, o wiele gorsze jest wapno rozpuszczalne, które przez alergię niestety często muszę spożywać. kazano mi przyjść po godzinie na kolejne pobranie krwi i po następnej godzinie na trzecie pobranie krwi. W tym czasie nie mogłam nic jeść ani pić.
Wyniki w normie: na czczo 71, po 60 min 117, po 120 min 78.
A to Ty jakieś 3 punktowe miałaś

Cytat:
któraś się skusi?
Poproszę o przepis

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
A po co dwa? Ja miałam jedno przed i jedno po
Chciałam napisać dwa: jedno przed glukozą, a drugie po

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
miss.hot fajniutkie ciuszki, my jeszcze przez 2 tygodnie mieszkamy w Lublinie później mąż leci do Angli a ja wynajme mieszkanie w rodzinnym mieście blizej mojej rodziny, wszystko się pozmieniało :/ uciekam do łóżeczka Dobranoc

Dobrze zdecydowaliście, że tam będziesz mieszkała przez ten czas - zawsze to bliżej rodziny i znajomych No i tu droższe stancje na pewno
Trzymam kciuki za Was
Jak będziesz czasem w Lublinie to daj znać

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Żeby nie narzekac, że ktoś mi nie takiego drinka jak lubię podał, miksturę zrobiłam sobie sama. W kubeczku wody + cytryna. Wyszła taka przesłodzona lemoniada. Za pół godzinki drugi pomiar.
Wyniki masz super
Ja nie wzięłam cytryny, ale jakoś wypiłam
Mogłam pić po tym chłodną wodę i dobrze, bo w ustach został ten słodki smak A potem przez jakiś czas odbijało mi się jakbym się najadła cukru pudru

Ja już po śniadanku - dziś kanapeczki z wędlinką, liściem sałaty i pomidorkiem
A zaraz po - czyli teraz wcinam arbuza, gruszkę i banana Ależ dziś mi owocowo

---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

A my dziś zaczynamy 23 tc czyli szósty miesiąc

Stary 2009-06-17, 07:24   #3621
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Ja chcieć to ciasto
Co do pieluszek ... to zarzekałam się, że tylko pampersy i wiecie co ... kobieta zmienną jest. Spróbuje też tetry, na noc oczywiście pampers, ale w dzień tetra ... moja mama też jest takiego zdania, bo mówi, że to zdrowsze i tańsze jednak.

Ja wyniki glukozy miałam zadawlaające chyba. Na czczo: 67 a po glukozie 58 .

Humor już mi bardziej dopisuje, wczorajsze załamanie gdzieś powoli ucieka. Wczoraj rozmawiałam z ciocią z londynu i też podniosła mnie na duchu

Proszę o poród szybki, bezbolesny i przyjemny

A dzisiaj zaczynam naukę do egzaminu, który mam w poniedziałek. Bo to socjologia, a wykładowce mamy więc czeka mnie trochę nauki. I jeszcze na uczelnie musze pojechać, zobaczyć co z moimi praktykami.

Miłego dnia dziewczynki

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 07:29   #3622
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Kurde, też chcę jednorazowe, a tu takie coś czytam dalej.
W internecie to nie ma chyba co szukac sprawdzonych informacji. Popytam położną, później pediatrę o to czy szkodzi czy nie. Bo tak, to każdy bredzi swoje: ekolodzy jedno, producenci pampersów drugie.

To zaczynamy w tym samym czasie!

Wczoraj na glukozę nie dotarłam, więc robię dzis.
Wyniki masz super

Ano właśnie! Każdy przedstawia argumenty przemawiające na jego korzyść niekoniecznie poparte badaniami dlatego powtórzę jeszcze raz: każda z nas wybierze optymalne dla siebie rozwiązanie.

Mi też wczoraj słabo było po tej glukozie dlatego nawet nie wracałam do domu tylko czekałam pod drzwiami tą godzinkę

Cytat:
A to Ty jakieś 3 punktowe miałaś

Poproszę o przepis

Chciałam napisać dwa: jedno przed glukozą, a drugie po

Dobrze zdecydowaliście, że tam będziesz mieszkała przez ten czas - zawsze to bliżej rodziny i znajomych No i tu droższe stancje na pewno
Trzymam kciuki za Was
Jak będziesz czasem w Lublinie to daj znać

Ja nie wzięłam cytryny, ale jakoś wypiłam
Mogłam pić po tym chłodną wodę i dobrze, bo w ustach został ten słodki smak A potem przez jakiś czas odbijało mi się jakbym się najadła cukru pudru

Ja już po śniadanku - dziś kanapeczki z wędlinką, liściem sałaty i pomidorkiem
A zaraz po - czyli teraz wcinam arbuza, gruszkę i banana Ależ dziś mi owocowo
No to źle zrozumiałam.Przepraszam

Kurcze dziewczyny możecie mi tak orientacyjnie przybliżyć Wasze dzienne menu? Wydaje mi się że jem normalnie ale na wadze przybieram w ekspresowym tempie
Np wczoraj zjadłam tyle:

Po badaniach kupiłam sobie drożdzówkę (ok 10)
W domu ok 11.30 zjadłam serek wiejski z rzodkiewką, pomidorem, sałatą i szczypiorkiem do tego kromka pełnoziarnistego pieczywka bez masła
Ok 13.30 ok pół kg czereśni (no może troszkę więcej niż pół)
cukierek kokosowy
ok. 16.30 zupę pomidorową (talerz)
ok 19 sałatkę jarzynową (bez chleba)
ok 20.30 jabłko

A może jednak za dużo jem? Oceńcie proszę bo jak tak dalej pójdzie to dobiję do 20 kg
Stary 2009-06-17, 07:38   #3623
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Cytat:
Ano właśnie! Każdy przedstawia argumenty przemawiające na jego korzyść niekoniecznie poparte badaniami dlatego powtórzę jeszcze raz: każda z nas wybierze optymalne dla siebie rozwiązanie.

Mi też wczoraj słabo było po tej glukozie dlatego nawet nie wracałam do domu tylko czekałam pod drzwiami tą godzinkę

No to źle zrozumiałam.Przepraszam

Kurcze dziewczyny możecie mi tak orientacyjnie przybliżyć Wasze dzienne menu? Wydaje mi się że jem normalnie ale na wadze przybieram w ekspresowym tempie
Np wczoraj zjadłam tyle:

Po badaniach kupiłam sobie drożdzówkę (ok 10)
W domu ok 11.30 zjadłam serek wiejski z rzodkiewką, pomidorem, sałatą i szczypiorkiem do tego kromka pełnoziarnistego pieczywka bez masła
Ok 13.30 ok pół kg czereśni (no może troszkę więcej niż pół)
cukierek kokosowy
ok. 16.30 zupę pomidorową (talerz)
ok 19 sałatkę jarzynową (bez chleba)
ok 20.30 jabłko

A może jednak za dużo jem? Oceńcie proszę bo jak tak dalej pójdzie to dobiję do 20 kg
jak dla mnie, to mało jesz ...

U mnie to wygląda tak:
śNIADANIE:
około 7.30 - 4 bułki lub 5 kromek chleba (z masełkiem, wędlinką, serkiem żółtym i ogórkiem lub sałatą)
około 10.00 - drugie śniadanie (7-days, lub jakaś inna drożdzówka, jabłko albo banan albo czereśnie)

OBIAD:
między 13, 14: jakaś zupka (chyba, że akurat nie zrobiłam, to kanapki)
godzine potem: przymusowo kartofelki z koperkiem do tego sosik albo jakiś kotlecik, lub udeczko
około 18.00: idę do babci i tam zawsze dojadam jakiś obiadek (zupka, albo kolejne kartofelki z czymś

KOLACJA:
około godziny 21, czasami póżniej: zdarza mi się zjeść zapiekanki, kanapki, jajka smażone itd

Często wstaje w nocy około 3,4 i robie sobie jeść ... bo mnie w żołądku ssie

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 07:43   #3624
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
U mnie to wygląda tak:
śNIADANIE:
około 7.30 - 4 bułki lub 5 kromek chleba (z masełkiem, wędlinką, serkiem żółtym i ogórkiem lub sałatą)
około 10.00 - drugie śniadanie (7-days, lub jakaś inna drożdzówka, jabłko albo banan albo czereśnie)
Nie polecam tych 7-daysów - dużo chemii, więc w ciąży lepiej jeść zwykłe drożdżówki

Ja jem codziennie różnie - zależy od apetytu - no i kolejna rzecz - to jest indywidualna sprawa każdej kobiety, jej wagi i trawienia Na każdej wizycie jesteśmy ważone i lekarz może powiedzieć czy źle czy dobrze waga przyrasta

Stary 2009-06-17, 07:48   #3625
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Dzień dobry! Wreszcie się lepiej spało, bo na wygodnym łóżku. Szkoda tylko, że tak krótko. Wczoraj przed 23, jak oglądałam film, to brzdąc zaczął chyba fikołki w brzuszku, bo strasznie się rozpychał, aż mi cały brzuch chodził

Pieluszka tetrowa to tylko symbol. Jest wiele innych sposobów pieluszkowania wielorazowego. A dowiedziałam się o tym już rok temu i zapaliła mi się w głowie lampka, że to może być to. Im bliżej końca ciąży, tym bardziej się "wgryzam" w ten temat. Oczywiście pampersy też kupię do doraźnego stosowania, ale ogólnie, jako świadoma ekologicznie mama, decyduję się na pieluszki wielorazowe dla zdrowia dziecka i naszej planety.

A że w szpitalach stosują pampersy, to dlatego, że jest im tak taniej i szybciej.

aliisanka, nie jestem "żyletą", ale nie lubię, jak mi się coś niesprawiedliwie zarzuca. Wtedy albo jak typowy raczek się wycofuję, albo jak skorpion (który tez nam mnie wpływa) atakuję złośliwością.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 07:55   #3626
aniago25
Zadomowienie

A mnie od wczoraj martwią braki ruchów maluszka, wczoraj pojechalismy do teściów ok.17.00 nie ruszył się ani razu wrócilismy po 22.00 dalej cisza, położylismy sie spac mąż juz zaczął rozmawiac z brzuchem ,pukał delikatnie raz się ruszył dzidziuś a dzisiaj od rana nic, nigdy jeszcze tak nie było aż się źle czuję z tym że się nie rusza ja juz oczywiscie panikuję
Miss.hot chyba takie rozwiązanie bedzie najlepsze, fakt że moja mama wyjeżdza do Niemiec ale zawsze zostaje mi siostra i mam dziadków i będzie mi raźniej.
margolcia ja jem znacznie więcej niz ty oczywiście zalezy to od dnia.

Dzisiaj zaczynamy 6 miesiąc? ale szybko
Stary 2009-06-17, 07:57   #3627
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
jak dla mnie, to mało jesz ...

U mnie to wygląda tak:
śNIADANIE:

OBIAD:
między 13, 14: jakaś zupka (chyba, że akurat nie zrobiłam, to kanapki)
godzine potem: przymusowo kartofelki z koperkiem do tego sosik albo jakiś kotlecik, lub udeczko
około 18.00: idę do babci i tam zawsze dojadam jakiś obiadek (zupka, albo kolejne kartofelki z czymś

KOLACJA:
około godziny 21, czasami póżniej: zdarza mi się zjeść zapiekanki, kanapki, jajka smażone itd

Często wstaje w nocy około 3,4 i robie sobie jeść ... bo mnie w żołądku ssie
O raty to faktycznie sporo No ja jakbym tyle jedła to już bym miała te 20 kg do przodu jak nic

Cytat:
Nie polecam tych 7-daysów - dużo chemii, więc w ciąży lepiej jeść zwykłe drożdżówki

Ja jem codziennie różnie - zależy od apetytu - no i kolejna rzecz - to jest indywidualna sprawa każdej kobiety, jej wagi i trawienia Na każdej wizycie jesteśmy ważone i lekarz może powiedzieć czy źle czy dobrze waga przyrasta
Moja ginka ciagle mi powtarza ze za szybko tyję. Tylko co ja mam zrobić? Przerzucić się na same dietetyczne jedzenie typu mięso i warzywka na parze, chleba zero i wszystkie produkty mleczne 0% ? Już sama nie wiem. Dziewczyny poradzcie.....
Wiem że powinnam w pierwszej kolejnosci zrezygnować z wszelkich słodkości ale to będzie trudne do zrealizowania no nic przynajmniej spróbuję.....
Stary 2009-06-17, 08:00   #3628
aniago25
Zadomowienie

margolcia to ile ty wazysz że sie tak przejmujesz?
Stary 2009-06-17, 08:02   #3629
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
O raty to faktycznie sporo No ja jakbym tyle jedła to już bym miała te 20 kg do przodu jak nic

Moja ginka ciagle mi powtarza ze za szybko tyję. Tylko co ja mam zrobić? Przerzucić się na same dietetyczne jedzenie typu mięso i warzywka na parze, chleba zero i wszystkie produkty mleczne 0% ? Już sama nie wiem. Dziewczyny poradzcie.....
Wiem że powinnam w pierwszej kolejnosci zrezygnować z wszelkich słodkości ale to będzie trudne do zrealizowania no nic przynajmniej spróbuję.....

Kurcze, mojej diecie też bliżej do diety fasoleczki niż do Twojej ( poza zapiekankami i prod. smazonymi - wątroba mnie po nich boli).
Jestem w 27 tc przytyłam 5 kg.

Te 0% produkty nie będą dobre dla maluszka. Ono potrzebuje tłuszczów. Lepiej zrezygnowac ze słodyczy.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 08:07   #3630
Nika1980
Zakorzenienie

Dzień dobry!
piękny dzień mamy, a ja muszę do ogródka odchwaszczać...bleeee...

wczoraj mój mąż przed snem grał małej 40 minut na gitarze i.... poszłam spać bez problemu! żadnego skaczącego brzucha!
ale dziś znów obudziłam się o 5.20.... może już tak będę miała do końca ciąży?

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
po pierwsze proszę nie dyskryminować pierworódek....to że się jeszcze dzieci nie ma nie znaczy , że się nie wie co to znaczy dziecko.

Odchowałam dwie małe siostry- zmieniałam pieluchy ( TETROWE!) w nocy, karmiłam ( z butelki oczywiście) itp...
nie wiem co wybiorę na noc mojemu dziecku, już pisałam pierwsze parę dni póki się nie oswoimy z małym człowieczkiem, będą pampersy, a potem będziemy próbowac i eksperymentować.

Cytat:
Ja chcieć to ciasto
Co do pieluszek ... to zarzekałam się, że tylko pampersy i wiecie co ... kobieta zmienną jest. Spróbuje też tetry, na noc oczywiście pampers, ale w dzień tetra ... moja mama też jest takiego zdania, bo mówi, że to zdrowsze i tańsze jednak.

A dzisiaj zaczynam naukę do egzaminu, który mam w poniedziałek. Bo to socjologia, a wykładowce mamy więc czeka mnie trochę nauki. I jeszcze na uczelnie musze pojechać, zobaczyć co z moimi praktykami.

Miłego dnia dziewczynki
Fasoleczko, to , że zmieniamy czasem zdanie nie znaczy, że coś z nami nie w porządku, to znaczy jedynie, że czytamy, zbieramy informacje i po przemyśleniu podejmujemy decyzje. normalna sprawa
powodzenia w nauce

Cytat:

o rety ja nie będę wymieniać co jem, bo różnie. są rzeczy, które jem codziennie, jak np musli z mleczkiem, owocki, warzywka, herbatka rumiankowa dużo wody. a pomiędzy tym różnie....

no wy jesteście ważone, a ja nie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Dzień dobry! Wreszcie się lepiej spało, bo na wygodnym łóżku. Szkoda tylko, że tak krótko. Wczoraj przed 23, jak oglądałam film, to brzdąc zaczął chyba fikołki w brzuszku, bo strasznie się rozpychał, aż mi cały brzuch chodził

Pieluszka tetrowa to tylko symbol. Jest wiele innych sposobów pieluszkowania wielorazowego. A dowiedziałam się o tym już rok temu i zapaliła mi się w głowie lampka, że to może być to. Im bliżej końca ciąży, tym bardziej się "wgryzam" w ten temat. Oczywiście pampersy też kupię do doraźnego stosowania, ale ogólnie, jako świadoma ekologicznie mama, decyduję się na pieluszki wielorazowe dla zdrowia dziecka i naszej planety.

A że w szpitalach stosują pampersy, to dlatego, że jest im tak taniej i szybciej.

aliisanka, nie jestem "żyletą", ale nie lubię, jak mi się coś niesprawiedliwie zarzuca. Wtedy albo jak typowy raczek się wycofuję, albo jak skorpion (który tez nam mnie wpływa) atakuję złośliwością.
o ja też tak robię ....

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości