Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 16:10   #3571
sweetpinky
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
Przeceniasz mnie z tym holenderskim Ja bym zaczęła poszukiwania od 100% katoen, a potem bym dodała coś o organicznym Albo obejrzyj strony producentów pieluszek po holendersku - niemiecka Disana, system BambinoMio, nomen omen Lenya...

Tutaj jest przeklęte forum dla tych, co nie wiedzą, co robić z czasem:
http://chusty.info/forum/viewforum.php?f=17
I mniejsze na gazecie:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,61482...elorazowe.html

Tak jak pisała Malin, na stronie Pieluszkarni jest trochę wstępnych informacji.

Mnie się wydaje, że za czasów naszych babć nie było tak agresywnych detergentów, którym wystarczą niższe temperatury do wybicia bakterii.
Ja większość naszych ubrań piorę w 30 stopniach i nie uważam, żebyśmy chodzili brudni
Pozy tym, po szale odkażania i w konsekwencji fali wyjałowionych alergików, chyba opadła moda na absolutną sterylność?

Nie wiem, czy rozmawiasz z Holendrami czy z Polakami, ale tutaj absolutnie wszyscy są w szoku, gdy im oznajmiam, że nie chcę rodzić w szpitalu. Jeśli na ponad 420 tys. porodów rocznie niecałe 200 odbywa się w domu, to jest to faktycznie margines i sprawa dość niespotykana w naszym kraju. Ja po sprawdzeniu reakcji mojej przychylnej mi i w miarę otwartej rodziny i najbliższych przyjaciół już sobie podarowałam wtajemniczanie dalszych znajomych i obcych w moje szalone plany - reakcję i tak mogę przewidzieć, a z obcymi to naprawdę nie mam ochoty dyskutować o moich planach porodowych.
Pojawiają się u nas co prawda pierwsze jaskółki - podsyłałam Wam linki do artykułów z gazet i nad morzem czytałam w ostatnim numerze Wprost tekst o rodzeniu w domu, ale to dopiero początki. Ja jestem wewnętrznie przekonana i niczyje argumenty mnie nie odwiodą, chyba, że wskazania medyczne.
Najważniejsze, że masz wybór! Chciałabym, aby i w Polsce kiedyś tak było. Sama będziesz wiedziała, co dla Ciebie najlepsze

Prywatnie znaczy na prywatnej uczelni czy nie będąc pracownikiem uczelni?
I jak Ci idzie praca + studia? Bo z maluchem to się wkrótce okaże

Tutaj znalazłam jeszcze wątek o ciuszkach do wielorazówek:
http://chusty.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=18428

Na ciuszkach może mniej, ale pomyśl, co tam ze skórą dzieciaczka się dzieje pod pampersikiem
nie wiem, nie znam się, ale gdyby pampersy były tak szkodliwe nie byłoby ich na rynku, każda z moich koeżanek, bratowych itd uzywała pampersy i wszystko było OK.
Dopóki mój dzieciaczek nie będzie miał alergii itp to będę używała pampersy.

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 16:34   #3572
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tery i suzy Pokaż wiadomość
Hej mamusie. My wczoraj wrocilismy z polski. W piatek odbyl sie nasz slub, bylo wspaniale, tak jak sobie to wyobrazalam A na przysiedze to tak sie wzruszylam ze az sie poplakalam i mowic nie moglam Ohh... Jestem taka szczesliwa ze wszystko sie udalo tak jak zaplanowalismy Z sukienka nie bylo tak zle jak myslalam w calosci ze wszystkimi dodatkami wygladala bardzo ladnie. Bylam tez w srode u lekarza i nasluchwal Maluszka i powiedzial ze jest bardzo glosny
Co do ubranek to my juz wszystkie skapletowalismy teraz czekamz na lozeczko, przewijak i wozek mam nadzieje ze nie dlugo juz beda Pozdrawiam.
Gratulacjeczekamy na fotki

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
normalnie nie moge się nacieszyć ponownym podczytywaniem Was
dobra opijamy

dziękuję

a ta glukoza to serio takie paskudztwo????
bo ja idę w piątek - a w ogóle mało słodzę i po przeczytaniu takich wypowiedzi to juz panikuję

fajnie, ze sie udało wszystko
Dla mnie paskudztwo bo ja też nic nie słodzę ale da się przeżyć. Ja miałam rozrobioną w kubku 0,2 l i dostałam do tego drugi kubek z wodą.
Dasz radę Katarzinko

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
Chyba nic nie możecie zrobić ...
dzisiaj się dowiedziałam, że nawet jesli ojciec dziecka jest cpunem, najgorszym z najgorszych, ma prawo spotykac sie z dzieckiem a jak trzeba to z kuratorem sądowym (mojemu dziecku brakuje jeszcze od malego kuratora sądowego). Po drugie nie mam prawie zadnych sznas zeby dziecko miało moje naziwsko ... Po trzecie prawnik kazał mi współpracować dla dobra dziecka z człowiekiem, który kazał mi wypierdalać, zwyzywał mnie od szmat, zrobił ze mnie ****e przed wspolnymi znajomymi (mimo, ze mu pomagałam przez caly rok, pracowalam za niego, na niego) i na koniec stwierdzil ze beda zła i najgorsza matka na swiecie i ze wspolczuje mojemu dziecku. Dodajac ze pieluchy są niepotrzebne, bo można dziecko na gazete wysadzić i ja mam z nim wspólpracować???
Co za dupek.....

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
nie wiem, nie znam się, ale gdyby pampersy były tak szkodliwe nie byłoby ich na rynku, każda z moich koeżanek, bratowych itd uzywała pampersy i wszystko było OK.
Dopóki mój dzieciaczek nie będzie miał alergii itp to będę używała pampersy
.
Zgadzam się w 100% Ja też zamierzam używać pieluch jednorazowych
Stary 2009-06-16, 16:38   #3573
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
Gratulacjeczekamy na fotki

Dla mnie paskudztwo bo ja też nic nie słodzę ale da się przeżyć. Ja miałam rozrobioną w kubku 0,2 l i dostałam do tego drugi kubek z wodą.
Dasz radę Katarzinko

Co za dupek.....

Zgadzam się w 100% Ja też zamierzam używać pieluch jednorazowych
już myślałam, że ejstem jedyna w tej kwestii
poczytałam trochę na temat różnych pieluszek i ja niestety zbyt dużo widzę wad w tetrach

Stary 2009-06-16, 16:42   #3574
Nika1980
Zakorzenienie

dostałam zawiadomienie , że za dwa tygodnie zaczynam zajęcia w szkole rodzenia , ciekawe jak będzie i czy wszystko zrozumiem....

co do pampersów- wybór każdej mamy.
ja się osłuchałam na studiach i już stamtąd wyniosłam przekonanie, że choć pieluszka wielorazowa wymaga więcej pracy jest zdrowsza. jak tak czytam teraz fora przesłane przez dziewczyny to widze ile zalet ma pieluszka wielorazowa.
na spacerek, dłuższe wyjście pewnie pampers.
bo pampers ma tylko jedną zaletę ale za to wielką : święty spokój rodzica

czas na przygotowanie obiadku, mój mąż dziś spóźniony, jakieś zebranie ma..

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 16:50   #3575
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
dostałam zawiadomienie , że za dwa tygodnie zaczynam zajęcia w szkole rodzenia , ciekawe jak będzie i czy wszystko zrozumiem....

co do pampersów- wybór każdej mamy.
ja się osłuchałam na studiach i już stamtąd wyniosłam przekonanie, że choć pieluszka wielorazowa wymaga więcej pracy jest zdrowsza. jak tak czytam teraz fora przesłane przez dziewczyny to widze ile zalet ma pieluszka wielorazowa.
na spacerek, dłuższe wyjście pewnie pampers.
bo pampers ma tylko jedną zaletę ale za to wielką : święty spokój rodzica

czas na przygotowanie obiadku, mój mąż dziś spóźniony, jakieś zebranie ma..
mnie poprostu przeraża fakt, że dzidziuś po wysiusianiu czy zrobieniu kupki ma to wszsytko przy sobie, że pupka jest strasznie wilgotna, odparzona od moczu, dzidziuś non stop płacze gdy ma mokro a takto nie odczuje odrazu i będzie spokojniejsze. W dodatku urodzimy jesienią a u mnie w zimie nic w domu nie schnie nie wiem co jest nie tak u mnie w domu

Stary 2009-06-16, 16:56   #3576
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Ale Wy produkujecie dużo
30 minut siedzę i nadrabiam te kilka stron od wczoraj

Cytat:
Pochwalę Wam się moimi wczorajszymi zakupami miałam okazję porobić zdjęcia
śliczne ciuszki

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
Mój mąż właśnie kończy czytać książkę, potem ja przeczytam i dopiero idziemy na film A jak oceniasz w porównaniu z kodem leonarda? bo książka wg męża lepsza.
Ja czytałam najpierw książkę, już jakiś czas temu, nie wiedziałam, że będzie film, ale książka fajniejsza - zresztą lubię czytać

Cytat:
Napisane przez tery i suzy Pokaż wiadomość
Hej mamusie. My wczoraj wrocilismy z polski. W piatek odbyl sie nasz slub, bylo wspaniale, tak jak sobie to wyobrazalam A na przysiedze to tak sie wzruszylam ze az sie poplakalam i mowic nie moglam Ohh... Jestem taka szczesliwa ze wszystko sie udalo tak jak zaplanowalismy Z sukienka nie bylo tak zle jak myslalam w calosci ze wszystkimi dodatkami wygladala bardzo ladnie. Bylam tez w srode u lekarza i nasluchwal Maluszka i powiedzial ze jest bardzo glosny
Gratulujemy
No i czekamy na jakąś fotorelację

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
Jak tam moje Cukiereczki? Ja dałam plamę...
Najpierw pobranie na czczo, potem rozrobiłam sobie 75 g glukozy w butelce wody.. trochę się nagimnastykowałam żeby nie rozsypać, ale się udało, wypiłam tego słodziutkiego drinka i wszystko było dobrze, aż po 40 minutach ... zobaczyłam rozmaślonego pająka pod krzesłem i zwymiotowałam Ale przecież ta mikstura nie była aż tak wstrętna, zwykły słodki syropek. Nawet mnie nie mdliło gdy piłam... To pewnie przez pająka fuuuj, zawsze mnie brzydziły takie widoki ale żeby aż do tego stopnia??? Co ta ciąża ze mnie zrobiła
Następne pobranie miałam 2 godziny po wypiciu i pewnie wynik wyjdzie zafałszowany... no bo przecież nie wszystko z tych 75 g miało szansę się wchłonąć Chyba dla świętego spokoju w czwartek zrobię powtórkę. Może tym razem już bez badania na czczo, tylko wypiję sobie to w domu i pojadę po 2 godzinach na test? Poradzicie coś?
Mi Pani powiedziała, że jak zwymiotuję to badanie jest nieważne i mam przyjść do niej i powiedzieć Na szczęście jakoś przebrnęłam

Cytat:
Wróciłam z moich wyjazdów
... najpierw badania, glukoza 50 poszła i juz nie wróci
wiecie, jaką kiche zrobiłam ... kazali mi usiąśc, to usiadłam. Przynoszo taką bombe tej glukozy. Ale mysle sobie pewnie rozrobią to na kilka osób. I siebie sobie dalej spokojnie. I wkońcu pielęgniarka mówi do mnie, no to 5 minut i ma nie byc glukozy. Ja się ja nią patrze, jak na wiariatke. I mówie, wszystko dla mnie. a Ona co się pani dziwi. A ja mówie, bo myślałam, że to będzie 50 kieliszek wszyscy w gabinecie mało z krzeseł nie pospadali. Ale jakoś wymęczyłam te pół litra. Nie pozwolili dodac mi cytryny, ani popić wodą. Najgorsze, że to było ciepłe ... blehhh
Pół litra ??
Ja też dziś piłam 50 ale gram rozrobione z wodą w kubeczku plastikowym - jakoś poszło A wyniki już mam i wg mnie jest ok - na czczo 73.3, po glukozie 75.7
Oczywiście miałam wątpliwą przyjemność spotkania na korytarzu starszych Pań, które, w momencie kiedy spytałam się czy mogę wejść bez kolejki na to pierwsze pobranie (a było koło 30-35 osób ), powiedziały, że tu każdy czeka na glukozę Hahah pewnie, ale ok, odeszłam stamtąd, nie chciałam się denerwować Na szczęście piętro wyżej uruchomili drugi gabinet i byłam tam pierwsza I w sumie się obrobiłam przed tymi moherami

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Właśnie mój mąż dzwonił że zwolnił sie z pracy, szef go opierdzielił a ja się ciesze bo niby był kierownikiem ale warunki miał złe i był wykorzystywany, dostał prace w Angli i prawdopodobnie na poczatku lipca poleci na 3 miesiące a ja zostane sama chciałabym żebysmy jeszcze razem wózek kupili bo wróci na sam poród więc już nie będzie czasu na zakupy.

Aniago pamiętaj, że zawsze możesz jeszcze ze mną się spotkać, jeśli będziesz chciała
A gdzie w końcu mieszkanie znaleźliście ?

Cytat:
Jestem załamana wściekła zrozpaczona właściwie i nie mam siły o niczym myśleć ...
Myślałam, że będzie dobrze, a tu wychodzi na to, że jest tragicznie, a będzie jeszcze gorzej ...
Ide leczyć się z depresji ... nawet obiadu nie zjadłam, przeszła mi ochota na cokolwiek zupełnie. Nawet kopniaczki dziecka mnie nie cieszą

Cytat:
Napisane przez kashin Pokaż wiadomość
Załączam na koniec kilka fotek - to mój debiut więc może być różnie. W każdym razie miało być kilka fotek ciuszków, które wczoraj w lumpie wyszperałam no i ja 2 w 1 - 185 cm szalejących hormonów Póki co jeszcze nie w obwodzie.
Pięknie wyglądasz
I ciuszki cudaczne

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
to jakaś masakra! Co to za ludzie pracują w tym laboratorium? Ja na szczęście mam sama zrobić sobie miksturę z glukozy (50) - rozrobić w pół szklanki wody, wypić z sokiem cytrynowym i po godzinie pobrać krew w laboratorium, do którego mam niecały kwadrans na piechotę.
A to przed wypiciem nie musisz mieć krwi pobranej ?

Diana M witamy w wątku

Widzę, że dziś dzień "fotkowy" tutaj, więc i ja pochwalę się swoimi dzisiejszymi lumpkowymi łupami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00357.jpg (117,1 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00358.jpg (90,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00359.jpg (95,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00360.jpg (101,3 KB, 18 załadowań)

Edytowane przez miss.hot
Czas edycji: 2009-06-16 o 17:02
miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 17:16   #3577
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Prywatnie znaczy na prywatnej uczelni czy nie będąc pracownikiem uczelni?
I jak Ci idzie praca + studia? Bo z maluchem to się wkrótce okaże
Nie studiuję na studiach doktoranckich. Jestem pracownikiem uczelni, ale nie jako wykładowca, lecz redaktor w wydawnictwie naukowym. Za wszystkie egzaminy i inne koszty związane z doktoratem będę musiała zapłacić z własnej kieszeni. Większość materiałów do pisania pracy mam już zebraną, więc przed rozwiązaniem zacznę coś pisać, a potem jak ochłonę trochę po porodzie, czyli gdzieś po 2 miesiącach, gdy dziecko będzie spało, posiedzę nad doktoratem. Na szczęście mam na miejscu rodziców i teściową, więc nam pomogą.

Cytat:
poczytałam o tych pieluszkach...nawet znalzałm dwie fajne holenderskie strony o pieluszkach wielorazowych w tym....jedną dla dorosłych osób, które lubią sobie pieluszki nakładać...
Lubią sobie nakładać? Ja tylko wiem, że dla ludzi obłożnie chorych są pieluszki, nawet te wielorazowe.

Cytat:
Na ciuszkach może mniej, ale pomyśl, co tam ze skórą dzieciaczka się dzieje pod pampersikiem
Cytat:
Dopóki mój dzieciaczek nie będzie miał alergii itp to będę używała pampersy.
Jakby któraś zwolenniczka pampersów wątpiła w szkodliwość tej formy pieluszkowania, to proszę kilka wiadomości:

Ograniczasz przynajmniej dwuletnią ekspozycję skórki i naturalnych otworów dziecka na związki chemiczne zawarte w pieluchach jednorazowych.

Używając pieluszek nie wybielanych chlorem, „ dziękujesz” dioksynom, tj. produktowi ubocznemu wybielania chlorem (bielenie celulozy w jednorazówkach) stojącemu na pierwszym miejscu wśród produktów rakotwórczych.

Nie eksponujesz skórki na poliakrylany (wg Europejskich zasad certyfikacji kosm natur. i organ. ich użycie jest zabronione w kosmetykach naturalnych ), które już w latach osiemdziesiątych zostały wycofane z tamponów, jako główna przyczyna Symptomu Szoku Toksycznego (TSS); wysuszają skórkę dziecka, prowadzą do nadwrażliwości i uczuleń.
Poliakrylany to absorbenty, które zamieniają żel w mocz – chemiczna „wygoda”.
• Poliakrylany- Extonet z Oregon State University w USA określił, że poliakrylany są odpowiedzialne za występowanie wysypek, astmy, osłabienia zmysłu powonienia, chronicznych bólów głowy, sztywnienia mięśni.

• Badania dowodzą, że w pieluszkach jednorazowych i chusteczkach jednorazowych jest około 50 składników chemicznych, które skóra może wchłaniać. Wciąż nie znane sa wszystkie skutki ich długoterminowego odkładania się.
Przy produkcji pieluch jednorazowych pracownicy muszą zakładać odzierz ochronną i maski ochronne na twarz .

Pieluszki z materiału nie podgrzewają jąderek, co w przypadku podwyższenia non stop temperatury w jednorazowych pieluchach o 1,5 stopnia C nie jest optymalną temperaturą do ich rozwoju (jeden ze stwierdzonych czynników prowadzących do niepłodności)*; ( szczegóły publikacji, czyt: **)nie prowadzą do grzybic i okołonerkowego zapalenia układu moczowego.
Pieluszki z materiału to odpowiednia cyrkulacja powietrza i prawidłowa temperatura w pieluszce.

Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.
Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
A to przed wypiciem nie musisz mieć krwi pobranej ?
Mam mieć badanie poziomu glukozy tylko po podaniu jej większej dawki na czczo.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 17:18   #3578
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Ciasto drożdżowe w piekarniku
za godzinę zapraszam na ciepłe ciasto drożdżowe z rabarbarem, czereśniami i kruszonką a do tego szklanka mleka
przez ten aft, co zrobił mi się z tyłu języka, nic jeść nie mogę, bo boli dziadostwo
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 17:23   #3579
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Dziwne
Ja miałam dwa kłucia przed i po - ciekawe jak inne dziewczyny ?

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
Ciasto drożdżowe w piekarniku
za godzinę zapraszam na ciepłe ciasto drożdżowe z rabarbarem, czereśniami i kruszonką a do tego szklanka mleka
przez ten aft, co zrobił mi się z tyłu języka, nic jeść nie mogę, bo boli dziadostwo
Mniammm
Idę w takim razie zrobić sobie płatki na mleku

Stary 2009-06-16, 17:25   #3580
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Dziwne
Ja miałam dwa kłucia przed i po - ciekawe jak inne dziewczyny ?
Ja sama jestem tym zdziwiona, ale tak mi powiedziała pielęgniarka, gdy spisywała mi badania, jakie mam zrobić na następną wizytę.
Stary 2009-06-16, 17:28   #3581
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Nie studiuję na studiach doktoranckich. Jestem pracownikiem uczelni, ale nie jako wykładowca, lecz redaktor w wydawnictwie naukowym. Za wszystkie egzaminy i inne koszty związane z doktoratem będę musiała zapłacić z własnej kieszeni. Większość materiałów do pisania pracy mam już zebraną, więc przed rozwiązaniem zacznę coś pisać, a potem jak ochłonę trochę po porodzie, czyli gdzieś po 2 miesiącach, gdy dziecko będzie spało, posiedzę nad doktoratem. Na szczęście mam na miejscu rodziców i teściową, więc nam pomogą.

Lubią sobie nakładać? Ja tylko wiem, że dla ludzi obłożnie chorych są pieluszki, nawet te wielorazowe.

Jakby któraś zwolenniczka pampersów wątpiła w szkodliwość tej formy pieluszkowania, to proszę kilka wiadomości:

Ograniczasz przynajmniej dwuletnią ekspozycję skórki i naturalnych otworów dziecka na związki chemiczne zawarte w pieluchach jednorazowych.

Używając pieluszek nie wybielanych chlorem, „ dziękujesz” dioksynom, tj. produktowi ubocznemu wybielania chlorem (bielenie celulozy w jednorazówkach) stojącemu na pierwszym miejscu wśród produktów rakotwórczych.

Nie eksponujesz skórki na poliakrylany (wg Europejskich zasad certyfikacji kosm natur. i organ. ich użycie jest zabronione w kosmetykach naturalnych ), które już w latach osiemdziesiątych zostały wycofane z tamponów, jako główna przyczyna Symptomu Szoku Toksycznego (TSS); wysuszają skórkę dziecka, prowadzą do nadwrażliwości i uczuleń.
• Poliakrylany- Extonet z Oregon State University w USA określił, że poliakrylany są odpowiedzialne za występowanie wysypek, astmy, osłabienia zmysłu powonienia, chronicznych bólów głowy, sztywnienia mięśni.
• Badania dowodzą, że w pieluszkach jednorazowych i chusteczkach jednorazowych jest około 50 składników chemicznych, które skóra może wchłaniać. Wciąż nie znane sa wszystkie skutki ich długoterminowego odkładania się.
Przy produkcji pieluch jednorazowych pracownicy muszą zakładać odzierz ochronną i maski ochronne na twarz .

Pieluszki z materiału nie podgrzewają jąderek, co w przypadku podwyższenia non stop temperatury w jednorazowych pieluchach o 1,5 stopnia C nie jest optymalną temperaturą do ich rozwoju (jeden ze stwierdzonych czynników prowadzących do niepłodności)*; ( szczegóły publikacji, czyt: **)nie prowadzą do grzybic i okołonerkowego zapalenia układu moczowego.
Pieluszki z materiału to odpowiednia cyrkulacja powietrza i prawidłowa temperatura w pieluszce.
Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.
Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.

nie wiem, nie przekonuje mnie to z tego względu, że jak ktoś chce coś oczernić będzie wszystko próbował zrobić/napisać/udowadniać.
Obracamy się w takich czasach, że wszędzie otaczają nas związki chemiczne na które nie mamy wpływu.
Nie wiem, może złe dam porównanie, ale np my kobiety nosimy podpaski i tak patrząc na to, to powinnyśmy wkładać w majtki watę lub tak jak kiedyś siano.

Stary 2009-06-16, 17:46   #3582
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
nie wiem, nie przekonuje mnie to z tego względu, że jak ktoś chce coś oczernić będzie wszystko próbował zrobić/napisać/udowadniać.
Obracamy się w takich czasach, że wszędzie otaczają nas związki chemiczne na które nie mamy wpływu.
Nie wiem, może złe dam porównanie, ale np my kobiety nosimy podpaski i tak patrząc na to, to powinnyśmy wkładać w majtki watę lub tak jak kiedyś siano.
To nie jest oczernianie na siłę, tylko fakty, a już szczególnie jeśli chodzi o pampersy przy chłopcach. Sama będziesz miała synka i nie daje Ci do myślenia? Ja o przegrzewaniu jąderek przy pampersach słyszałam już daaaawno temu, a jak czytałam inne wiadomości na temat pieluszek jedno- i wielorazowych, to tylko coraz mocniej przekonywałam się do tych drugich.

Co do podpasek, to szukam jak najbardziej naturalnych, bez żadnych siateczek i specjalnych wkładów zamieniających krew w żel, bo tylko od tego miałam odparzenia i blisko mi było do stanów alergicznych, a przecież podpaskę ma się tylko kilka dni w miesiącu, a taki maluch pampersa około dwóch lat codziennie.
Stary 2009-06-16, 17:49   #3583
bea83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DianaM Pokaż wiadomość
Aha! Znalazłam Was
Można dołączyć? Nie wiedziałam, że są takie wątki, a już zupełnie, że są podzielone na m-ce Dopiero mamusie lipcowo-sierpniowe mnie uświadomiły
A zatem, można z Wami "pogaduchować"?

Jestem w 23 tygodniu ciąży, to moja pierwsza dzidzia. Lekarz określił date narodzin na 9 październik.
Witam serdecznie Ja mam termin porodu w pobliżu twojego - 5 październik

Cytat:
Napisane przez III78 Pokaż wiadomość
A to są moje wczorajsze zakupy
Super zakupy I nie mów, że to są zakupy tylko z jednego dnia To poszalałaś

Cytat:
Dzień dobry....
Wczoraj siostra płakała przez telefon, znów stres i znów beczałam, obudziłam się dziś o 5.30 , Lenka też, i już nie zasnęłyśmy...
od rana telefony do placówki...
jestem wykończona tym stresem i tą całą sytuacją i ty niespaniem...
Trzymajcie się Musi wszystko dobrze się ułożyć

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
witam mamusie !
ja sobie w kątku przycupne i będę się orientowac w sytuacji , bo zaległości nie dam rady nadrobić niestety
u nas wszsytko dobrze, mam nadzieje, ze i u Was super do przodu wszystko idzie

ufff - egzaminy doktorskie zdane, teraz została mi tylko teoria do opisania i po macierzyńskim się mogę bronić
wiec mój plan związany z doktoratem zrobiony jak do tej pory w 100% a do porodu jeszcze troche zdążę popisać teorii, a chce teraz zrobic jak najwiecej, by potem miec czas dla Maleństwa, a nie poświecać go na energetykę
Gratuluję pomyślnie zdanych egzaminów

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Co do znieczulen to mnie tez przeraza, ale jak sobie pomysle ile bolu moze mnie porod kosztowac, to wybieram mniejsze zlo.
To jak z dentysta, nienawidze tego znieczulenia, ale wiem, ze bez niego bedzie jeszcze gorzej, wiec zawsze je biore, choc nie zawsze pomaga.
W zeszlym roku rwali mi jedynke to juz w drodze do domu (jeszcze dzialalo znieczulenie) myslalam, ze umre z bolu.
Dlatego nie wyobrazam sobie porodu "na zywca", slyszac, ze niektore dziewczyny mdleja przy porodach.
A swoje i tak sie nacierpie, bo znieczulaja dopiero przy 4 cm rozwarcia, o ile wogole mnie znieczula
Moja ciotka jak tu rodzila przyjechala do szpitala za pozno i juz jej nie znieczulali, dlatego ja postaram sie byc na czas
Ja też nie wiem co to znieczulenie, bo jak przyjechałam do szpitala na poród to miałam już ... 9 cm rozwarcia I ogólnie taki szybki poród miałam o jakim każdy morze tylko marzyć. Jak się dobrze obejrzałam to synek był już na zewnątrz Tym razem liczę na taki sam poród

Mój synek - Szymon

Moja córeczka Natalia - ur. 29.09.2009 3680 g / 57 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/a7c86e5c1c.png
bea83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 17:50   #3584
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Przepraszam za to poprzednie panikowanie na forum
Przespałam się trochę i bardziej trzeźwo myślę o tym wszystkim. Fakt problem nie znikł, ale zmniejszył się do rozmiarów biedronki
Dziękuję Wam za słowa otuchy i rady, kilka razy jeszcze wszystko przemyślę, skonsultuję z rodzicami, z rodziną (oni też napewno coś wymyślą).
Tak będę walczyć, jak lwica i nie odpuszcze! Nie pozwole skrzywdzić mojego bąbelka. Jeśli od tego, jakie ja mam stosunki z tym człowiekiem bedzie zależeć szczęscie i spokój mojego dziecka, to postaram się rozmawiać ... ale jak rozmawiać, jak on na święta wielkanocne wysłał mi życzenia: "nie będę hujem. wszystkiego najlepszego". A jak niby kupił łóżeczko napisał do mojej mamy: "przyjmie, to pani?" ja napisałam: "mieliśmy wspólnie decydować o zakupach dla dziecka i kupywac po połowie" a on odpisał: "spierdalaj, nie do Ciebie był baranie ten sms" ....

Ale dobrze będę rozmawiać ... postaram się

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 17:57   #3585
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest oczernianie na siłę, tylko fakty, a już szczególnie jeśli chodzi o pampersy przy chłopcach. Sama będziesz miała synka i nie daje Ci do myślenia? Ja o przegrzewaniu jąderek przy pampersach słyszałam już daaaawno temu, a jak czytałam inne wiadomości na temat pieluszek jedno- i wielorazowych, to tylko coraz mocniej przekonywałam się do tych drugich.

Co do podpasek, to szukam jak najbardziej naturalnych, bez żadnych siateczek i specjalnych wkładów zamieniających krew w żel, bo tylko od tego miałam odparzenia i blisko mi było do stanów alergicznych, a przecież podpaskę ma się tylko kilka dni w miesiącu, a taki maluch pampersa około dwóch lat codziennie.
czyli co będę złą matką bo nie wzięłam tego pod uwagę
co jak co ale dobro dla mojego dziecka jest dla mnie najważniejsze. I dziwię się, że w ten sposób to napisałaś.

Stary 2009-06-16, 17:59   #3586
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
czyli co będę złą matką bo nie wzięłam tego pod uwagę
co jak co ale dobro dla mojego dziecka jest dla mnie najważniejsze. I dziwię się, że w ten sposób to napisałaś.
A ja dziwię się, że tak to odebrałaś. Ja tylko zapytałam, czy te wiadomości odnośnie chłopców nie zasiały w Tobie wątpliwości. Nie napisałam, że będziesz złą matką
Stary 2009-06-16, 18:05   #3587
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
A ja dziwię się, że tak to odebrałaś. Ja tylko zapytałam, czy te wiadomości odnośnie chłopców nie zasiały w Tobie wątpliwości. Nie napisałam, że będziesz złą matką
poprostu szukając info na ten temat nic takiego nie znalazłam oprócz wiadomości z Wizażu. Szukałam na ten temat potwierdzenia ale nie na forach.
Jestem też ciekawa jak z innymi pieluszkami czy rzeczywiście tylko pampersy mogą powodować przegrzewanie jąderek.

Stary 2009-06-16, 18:06   #3588
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Każda podejmuje decyzję sama. My się tu dzielimy tylko informacjami. Czasem jakaś z nich może się okazać pomocną dla wahającej się i tyle. Ja się zdecydowałam na ulepszoną "starą" metodę pieluszkowania i już. Nie jestem wojującą z tymi, które wybierają jednorazowe pieluszki.

Spadam stąd. Boli mnie kręgosłup i w ogóle jakoś przeszedł mi zapał na pisanie dzisiaj na Wizażu...
Stary 2009-06-16, 18:08   #3589
III78
Raczkowanie

To ja z zupełnej innej beczki..

Czy do www.babystrology.com trzeba się zalogować żeby liczył dni ciąży? Bo bez logowania wychodzi mi 33 tydzień ciąży
III78 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 18:16   #3590
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Każda podejmuje decyzję sama. My się tu dzielimy tylko informacjami. Czasem jakaś z nich może się okazać pomocną dla wahającej się i tyle. Ja się zdecydowałam na ulepszoną "starą" metodę pieluszkowania i już. Nie jestem wojującą z tymi, które wybierają jednorazowe pieluszki.

Spadam stąd. Boli mnie kręgosłup i w ogóle jakoś przeszedł mi zapał na pisanie dzisiaj na Wizażu...
no tak tylko jak podjąć decyzję jak nie ma się na pewne tematy wiedzy. Cały czas szukam jak pampersy wpływają na chłopców i raz piszą, że źle a raz, że nie ma to żadnego wpływu więc ja już zgłupiałam np na tej stronie na dziale neonatologii padła odpowiedź na takie pytanie.
http://ww.noworodek.pl/index.php?ms=4&eks=4989
a na stronach eko pisza na odwrót

Stary 2009-06-16, 18:17   #3591
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Czy do www.babystrology.com trzeba się zalogować żeby liczył dni ciąży? Bo bez logowania wychodzi mi 33 tydzień ciąży
Nie, nie trzeba
Tylko po kolei musisz wypełnić wszystko

Stary 2009-06-16, 18:30   #3592
III78
Raczkowanie

Miss.hot (albo inne laseczki) a jak to zrobić, żeby zamiast nazwy www. .... itd, było moja wlasna nazwa? Sorki za takie pytania
Stary 2009-06-16, 18:32   #3593
sweetpinky
Zakorzenienie

przeglądam tą stronę pieluszkarni, dużo jest plusów wypisanych ale jestem ciekawa czy to nie jest też reklama dla ich produktów.
Kurde chciałabym poznać opinie też innych osób/lekarzy czy stron internetowych.

Zaciekawiła mnie tam chusta dla dzidzusia tylko te zdjecia są troszkę przerażające, że te dziciaczki takie zakryte łącznie z buzią.
Bo przy tych nosidełkach główki mają na wierzchu.

aaaa i jeszcze jedno, nigdy nie wiedziałam jak zakłada się pieluszki tetrowe i tam jest wyjaśnione z tym, że tam też jest pokazane, że zakłada się te tzw otulacze. To wtdy dziecku nie będzie przy ciepło???

Edytowane przez sweetpinky
Czas edycji: 2009-06-16 o 18:34
Stary 2009-06-16, 18:33   #3594
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Miss.hot (albo inne laseczki) a jak to zrobić, żeby zamiast nazwy www. .... itd, było moja wlasna nazwa? Sorki za takie pytania
Tam na stronie jak już wszystko wypełniłaś to pojawia się ramka i ciąg znaków.
Zaznaczasz tą opcję z mniejszą ilością znaków i kopiujesz tylko to od słowa babystrology do liczby 1.
W edycji podpisu wpisujesz po tym znaku w miejscu gdzie wstawiłam kropki to co skopiowałaś a za nawiasem wpisujesz to co chcesz byśmy my widziały, czyli tak jak np u mnie "okruszek"
[u r l = h t t p : / / . . . ] ... [ / u r l] (tylko bez spacji) i tyle

Stary 2009-06-16, 18:36   #3595
Tysiak7
Wtajemniczenie

kochane podoba mi sie jak swiat idzie z postępem, a własciwie sie cofa chodzi mi o pieluchy jednorazowe kontra tetra
wiecie co 2,5 roku temu ja urodzilam Were to bylam jedyna na wątku ktora używała tetry i aż wstyd bylo sie przyznać bo uznano by mnie chyba za dziwiadlo, ale osobe której nie stać na pampersy a teraz proszę
sama wypróbowalam tetre przez 1,5 roku i jakis wielkich rewelacji nie odkryłam w sensie rozwoju, czy szybszej nauki sikania, nie mniej jednak znowu pranie terty nie jest takich trudem, problem itd, sama naturalnosć przemawia tu za, choć gdyby pampersy był takie"beee" to nie uzywano by ich w szpitalach a to podstawowy wymóg
sama nie mam nic przeciwko, ale tez nie dziwie sie mamą ktore cenia sobie wygode, racja jest ja d... każdy ma swoją
A ogólnie jestem ciekawa ile z nas utrzyma sie w postnowieniu tertowym jak wyprobuje je w praktyce ja mam 1,5 roczne doświadczenie i swiatopolgląd juz mi sie troche wyprostował
W i N -córeczki mamusi

Edytowane przez Tysiak7
Czas edycji: 2009-06-16 o 18:38
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 18:49   #3596
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
mnie poprostu przeraża fakt, że dzidziuś po wysiusianiu czy zrobieniu kupki ma to wszsytko przy sobie, że pupka jest strasznie wilgotna, odparzona od moczu, dzidziuś non stop płacze gdy ma mokro a takto nie odczuje odrazu i będzie spokojniejsze. W dodatku urodzimy jesienią a u mnie w zimie nic w domu nie schnie nie wiem co jest nie tak u mnie w domu
no ale przecież zmieniasz pieluszkę maleństwu na bieżąco, to lepsze niż siedzenie godzinami w nawet :suchym" pampersie...
Pinky, najwidoczniej masz wysoką wilgotność powietrza w mieszkaniu - przynajmniej tak mi się wydaje...

Cytat:

Widzę, że dziś dzień "fotkowy" tutaj, więc i ja pochwalę się swoimi dzisiejszymi lumpkowymi łupami
ale słodziutkie.....super fajne zakupy kurcze, i ja mam ochotę na lumpkowanie jutro... a muszę ogórdek odchwaścić...

Cytat:

Malinka jak rzuci jakimś tekstem to człowiek musi ze słownikiem czytać... to tylko żarcik Malinko, dziękujemy za tekst
trzeba do tego dodać kłopoty ze zwieraczami- choć to już bardziej u dziewczynek.
wiem, że wiele mamus powie, że zakładały swoim córeczkom i córeczki nie popuszczają siusiu- ale trzeba pamiętać, że te kłopoty wychodzą czasem w praniu potem...

ja nie jestem całkowitą przeciwniczką pampersów- sama jestem na etapie ogarnięcia informacji o pieluszkach, co i jak..sama na spacerek założę dziecku pewnie pampersa, ale faktycznie przychylam się coraz bardziej do tetry - również dzięki informacjom dziewczyn z tego forum

Cytat:

to prawda , warto pomysleć o tym aspekcie

Cytat:
Przepraszam za to poprzednie panikowanie na forum
Przespałam się trochę i bardziej trzeźwo myślę o tym wszystkim. Fakt problem nie znikł, ale zmniejszył się do rozmiarów biedronki
Dziękuję Wam za słowa otuchy i rady, kilka razy jeszcze wszystko przemyślę, skonsultuję z rodzicami, z rodziną (oni też napewno coś wymyślą).
Tak będę walczyć, jak lwica i nie odpuszcze! Nie pozwole skrzywdzić mojego bąbelka. Jeśli od tego, jakie ja mam stosunki z tym człowiekiem bedzie zależeć szczęscie i spokój mojego dziecka, to postaram się rozmawiać ... ale jak rozmawiać, jak on na święta wielkanocne wysłał mi życzenia: "nie będę hujem. wszystkiego najlepszego". A jak niby kupił łóżeczko napisał do mojej mamy: "przyjmie, to pani?" ja napisałam: "mieliśmy wspólnie decydować o zakupach dla dziecka i kupywac po połowie" a on odpisał: "spierdalaj, nie do Ciebie był baranie ten sms" ....

Ale dobrze będę rozmawiać ... postaram się
Fasoleczko, musisz być dzielna....brawo nie poddawaj się. Tak, z tego gościa jest kawał drania, ale ty jesteś silna i mądra, dasz sobie radę!

Cytat:

to prawda

Cytat:
no tak tylko jak podjąć decyzję jak nie ma się na pewne tematy wiedzy. Cały czas szukam jak pampersy wpływają na chłopców i raz piszą, że źle a raz, że nie ma to żadnego wpływu więc ja już zgłupiałam np na tej stronie na dziale neonatologii padła odpowiedź na takie pytanie.
http://ww.noworodek.pl/index.php?ms=4&eks=4989
a na stronach eko pisza na odwrót
ale kto udzielił tam odpowiedzi? jakiś ekspert? bo tak to i ja napisać mogę...
Pinky, masz jeszcze czas , więc możesz na spokojnie popytać poszukać, a może po prostu połączyć dwie metody i używać pieluszek na zmianę? sprawdź linki które podawał dziś chyba karamari , tam napewno coś będzie choć to o pieluszkach wielorazowych.
ale jest tam na przykład porównanie kosztów używania pampersów i tetry ( z uwzględnieniem wody i prądu na pranie itp) i byłam w szoku...

mój mąż szoruje samochód...

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
przeglądam tą stronę pieluszkarni, dużo jest plusów wypisanych ale jestem ciekawa czy to nie jest też reklama dla ich produktów.
Kurde chciałabym poznać opinie też innych osób/lekarzy czy stron internetowych.

Zaciekawiła mnie tam chusta dla dzidzusia tylko te zdjecia są troszkę przerażające, że te dziciaczki takie zakryte łącznie z buzią.
Bo przy tych nosidełkach główki mają na wierzchu.

aaaa i jeszcze jedno, nigdy nie wiedziałam jak zakłada się pieluszki tetrowe i tam jest wyjaśnione z tym, że tam też jest pokazane, że zakłada się te tzw otulacze. To wtdy dziecku nie będzie przy ciepło???
http://chusty.info/forum/viewtopic.p...=10580&start=0

tu jeszcze możesz poczytac...

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
kochane podoba mi sie jak swiat idzie z postępem, a własciwie sie cofa chodzi mi o pieluchy jednorazowe kontra tetra
wiecie co 2,5 roku temu ja urodzilam Were to bylam jedyna na wątku ktora używała tetry i aż wstyd bylo sie przyznać bo uznano by mnie chyba za dziwiadlo, ale osobe której nie stać na pampersy a teraz proszę
sama wypróbowalam tetre przez 1,5 roku i jakis wielkich rewelacji nie odkryłam w sensie rozwoju, czy szybszej nauki sikania, nie mniej jednak znowu pranie terty nie jest takich trudem, problem itd, sama naturalnosć przemawia tu za, choć gdyby pampersy był takie"beee" to nie uzywano by ich w szpitalach a to podstawowy wymóg
sama nie mam nic przeciwko, ale tez nie dziwie sie mamą ktore cenia sobie wygode, racja jest ja d... każdy ma swoją
A ogólnie jestem ciekawa ile z nas utrzyma sie w postnowieniu tertowym jak wyprobuje je w praktyce ja mam 1,5 roczne doświadczenie i swiatopolgląd juz mi sie troche wyprostował
no jasne, będą sytuacje w których każda z nas z ulgą sięgnie po pampersa- dlatego ja nie mówię pampersom całkowitego NIE. tak jak napisałam wyżej : pampers ma jedną ale za to wielką zaletę: święty spokój rodzica! a czasem wszystkie będziemy tego spokoju potrzebowały oj tak!
prawdopodobnie też pierwsze kilka dni zanim dojdę do siebie, ogarnę nową sytuację i wejdę we wprawę z obsługą maluszka ( ja i mąż) też będą pampersy, ale potem naprawdę chciałabym uzywać wielorazówek.
masz rację : jak będzie wyjdzie "w praniu". ale myslę, że warto wymienić się informacjami i argumentami bo mądra dyskusja uczy no i pomaga podjąć ostateczną decyzję

Edytowane przez Nika1980
Czas edycji: 2009-06-16 o 18:50
Stary 2009-06-16, 18:57   #3597
III78
Raczkowanie

miss.hot dzieki, udało się
Stary 2009-06-16, 19:05   #3598
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
miss.hot dzieki, udało się

Stary 2009-06-16, 19:07   #3599
Nika1980
Zakorzenienie

Pinky tu jeszcze możesz poczytać:
http://www.ekobaby.pl/ep_dlaczego_pi..._materialu.php
Plusy stosowania pieluch z materiału

• Świadomy wpływ na ochronę środowiska
  • Minimalne ryzyko wystąpienia alergii na związki chemiczne zawarte w pieluchach jednorazowych
  • Są praktyczne, ponieważ wystarczy je kupić raz i zawsze będą pod ręką
  • W efekcie końcowym są tańsze od pieluch jednorazowych
  • Nie wydzielają tak nieprzyjemnego zapachu, jak pieluchy jednorazowe i to zarówno podczas noszenia przez dziecko, jak i w trakcie "oczekiwania" na pranie
  • Odchody o stałej konsystencji można po prostu strzepnąć do toalety, czyli tam gdzie jest ich miejsce
  • Rodzice dokładnie widzą jakie ilości są przez dziecko wydalane i szczególnie w przypadku niemowląt karmionych piersią, nie muszą się martwić, że dziecko wypróżnia się zbyt rzadko
  • Pomagają dzieciom pojąć "przyczynę i skutek" i uświadamiają im zachodzące w organizmie procesy fizjologiczne
  • Nie zajmują miejsca w koszu na śmieci
  • Nie szeleszczą, są mięciutkie i przyjemne w dotyku
  • Lepiej zabezpieczają przed wypływaniem zawartości pieluchy, pod warunkiem, że dobrano odpowiedni rozmiar
  • Uczą dzieci używania rzeczy wielokrotnego użytku
  • Zapobiegają efektowi przegrzania jąderek i w konsekwencji bezpłodności u chłopców
  • Wspomagają prawidłowy rozwój stawów biodrowych
Pieluszki z materiału są lepsze dla twojego dziecka

• Pieluchy jednorazowe u wielu dzieci wywołują reakcje alergiczne.
  • Absorbenty składają się z poliakrylanów, które zamieniają mocz w żel.
  • Zgodnie z zarządzeniami przy produkcji pieluch jednorazowych należy używać odpowiedniej odzieży ochronnej i masek ochronnych.
  • Pieluchy jednorazowe zawierają substancje konserwujące oraz neutralizujące brzydkie zapachy, a także wiele, wiele innych. Każda pielucha jednorazowa zawiera nieprzepuszczalną folię, która znajduje się pod zewnętrzną powłoką oddychającą - zamiana poliakrylanów w żel redukuje właściwości oddychające pieluchy.
  • Określenie "nie zawiera lateksu i substancji zapachowych" dotyczy zarówno pieluch jednorazowych, jak i pieluszek z materiału. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez EXTONET z Oregon State University (USA) m.in. poliakrylany odpowiedzialne są za wywoływanie astmy, wysypek, osłabienie zmysłu powonienia, chronicznych bólów głowy i sztywnienie mięśni. Istnieją badania, które dowodzą, że skóra może wchłaniać do 48 różnych substancji zawartych w pieluchach jednorazowych i chusteczkach nawilżających. Nie wiadomo jeszcze zbyt wiele o długoterminowych skutkach odkładania się tych substancji w organiźmie.
  • Papier i plastik są znane ze swoich właściwości izolacyjnych: udowodniono, że przegrzewanie genitaliów, do którego dochodzi podczas stosowania pieluch jednorazowych, zmniejsza produkcję spermy i może prowadzić do zaburzeń płodności u chłopców.
  • Poliakrylany mogą pozbawić skórę odpowiedniego nawilżenia. Skutkiem tego jest przesuszenie skóry i jej nadwrażliwość.
  • Bardzo chłonne pieluchy jednorazowe powodują, że dzieci przewijane są coraz rzadziej i ich skóra przez długi czas narażona jest na kontakt z amoniakiem zawartym w moczu.
  • Ciepłe i wilgotne środowisko, które panuje w pielusze jednorazowej sprzyja rozwojowi bakterii.
Pieluszki z materiału są zdrowsze dla twojego dziecka

• Pieluszki z materiału nie zawierają tworzyw sztucznych, klejów, jak również absorbentów (polimerów kwasu akrylowego, które chłoną trzystukrotnie więcej wilgoci niż same ważą, a pod wpływem wilgoci przyjmują postać żelu).
  • Stosowanie pieluszek materiałowych zapobiega niepłodności, którą według naukowców, powodować może przegrzanie jąderek u chłopców.
  • Pieluszki materiałowe wspomagają prawidłowy rozwój stawów biodrowych..
  • Pieluszki z materiału są bardziej przewiewne.
  • Na opakowaniach pieluszek jednorazowych rzadko podany jest ich pełny skład.

Ja oczywiście nikogo nie przekonuję - sama jestem na etapie docierania do informacji ...

Stary 2009-06-16, 19:11   #3600
III78
Raczkowanie

"Uczą dzieci używania rzeczy wielokrotnego użytku" szczególnie kilkumiesięczne dziecko na pewno sie nauczy, ale reszta ok
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości