|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
|
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3633 |
Raczkowanie
|
Sorki, źle przeczytałam, Twój komentarz do Margolci potraktowałam jakby to był Twój tekst (łacznie z tekstem Margolci,
![]() Edytowane przez III78 Czas edycji: 2009-06-17 o 08:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Zadomowienie
|
Się człowiek czasem zakręci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3635 |
Wtajemniczenie
|
proszę bardzo, oto przepis:
Kilo mąki 4 jajka 10 dkg drożdzy 2 szklanki mleka 2 łyzki octu Pół szkl cukru Pół kostki margaryny wykonanie: Ciepłe mleko, drożdże, margaryne, ocet, rozpuścić. Przesiac mąkę, dodać jaja i cukier, wlać mleko, wyrobić ciasto, włożyć na godzinę do lodówki pod przykryciem, po godzinie jak urosło, przełożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę. Dodać ulubione owoce, i posypać kruszkonką ![]() Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni, ja piekę na termoobiegu ![]() smacznego Kochane ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Zadomowienie
|
Allisanka dzieki bardzo za przepis, pierwszy raz widze żeby wkładać ciasto drożdżowe do lodówki
![]()
#3637 | ||
Rozeznanie
|
Od początku ciązy przytyłam już 8 kg z czego 1,5 w ciągu ostatniego tygodnia
![]() ![]() ![]() Cytat:
Też mi się wydaje że te produkty 0% są mało wartościowe dla maluszka ![]() Cytat:
i bardzo proszę następnym razem o nie wklejanie fotek ![]()
![]() |
#3638 |
Zadomowienie
|
Witajcie, nie było mnie tu kilka dni a tu tyylee stronek do nadrobienia !!!!
![]() Jestem już w połowie przygotowywania domku na przyjście na świat niuni ![]() ![]()
#3639 |
Zadomowienie
|
margolcia wiem że każda z nas będzie tyła inaczej, ja dzisiaj zaczełam 23 tydzień i mam na plusie 5 kg w tym miesiącu przytyłam 2 kg wydaje mi sie że to normalne bo i brzuszek w tym miesiacu sporo się zwiekszył, jak dla mnie twoje 8 kg to nie jest dużo.
Ja już jestem głodna czas na 2 sniadanie ![]()
#3640 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#3641 | |||||
Wtajemniczenie
|
witajcie
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() bądź dzielna skarbie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a ten poród to nic tylko taki sam miec ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a moje Maleństwo ostatnio ma fazę kopania ok. 3 w nocy i jak juz mnie obudzi na maksa to idzie spać - mały łobuziak ![]() chyba przyzwyczaja mnie do tego co bedzie jak juz bedzie na świecie ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3642 |
Raczkowanie
|
Zobaczcie na co idą kilogramy w ciąży (oczywiście pod koniec ciąży)
3300 g - dziecko 1700 g - dodatkowa wartswa tłuszczu na okres karmienia piersią 2000 g - woda w tkankach 1250 g - zwiekszona objętość krwi 400 g - powiększone piersi 800 g - wody płodowe 650 g łozysko 900 g - powiekszona macica Z tymi piersiami to u mnie chyba będzie kiepsko, bo nic a nic mi nie urosły, tak jak miałam małe B, tak mam |
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() dlatego jak będę u gina to popytam co on na to i może jak będę u koleżanki to zapytam się pediatry co ona na to. Wtedy porównam z różnymi informacjami. Cytat:
![]() ![]() dziś miałam piękny sen ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3644 | ||
Rozeznanie
|
Poszłam do laboratorium i powiedziałam, że chcę mieć zbadane obciążenie glukozą 50 g, a dlaczego łącznie 3 razy pobierano mi krew - nie wiem. Moja psiapsiółka, która również jest w ciąży, miała tak samo, tzn. 3 razy.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3645 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może ty masz wagę z Ikei , taką jak ja? na dywniku ja się ważę mam 3 kg więcej niż jak gdy się waże na podłodze, więc już nie wiem ilę ważę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja sobie na słodycze pozwalam, ale nie więcej niż przed ciążą.
![]() ![]() |
![]() |
#3646 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie, czy kupicie do wanienki taką gąbeczkę dla niemowlaka? czy będziecie próbowały nauczyć się myć bez?
tak się zastanawiam czy będę umiała to zrobić bo mam małe ręce i nie za dużo siły. Już mam z głowy zakup śpiworka, moja chrzesna podobno kupiła. Szkoda, że nie mogę teraz go zobaczyć bo podobno śliczny. Pluszowy z kapturkiem i z uszkami ![]()
#3647 |
Raczkowanie
|
Czytałam gdzieś, nie pamiętam gdzie, że noworodka należy myc ręką, ale pewnie ile osób tyle opini
|
![]() ![]() |
![]() |
#3648 |
Wtajemniczenie
|
ja również mam tendencję do tycia zwłaszcza w brzuch
![]() typowe jabłko jestem ![]() ![]() przywykłam już, i żadna to będzie dla mnie nowość dieta po urodzeniu ![]() a dziś mi się śniło że miałam już dzidziusia! wracałam że szpitala wózkiem, w moim rodzinnym mieście, byli ze mną moi rodzice, męża nie było ![]() ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko tak sobie myslę, skoro w gąbkach jest tyle zarazków i ja sama się nie myję gąbką bo mnie brzydzi to co kłaść na spód by się dzidziuś nie ślizgał ![]()
![]() |
#3650 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Gąbka wydaje mi się faktycznie obrzydliwa...
![]() ![]() |
![]() |
#3652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a może pieluszkę tetrową kłaść na dno ![]()
![]() |
#3653 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://allegro.pl/item662149879_wani...by_okbaby.html Takie gąbki jakoś do mnie nie przemawiają - chodzi o bakterie, które się tam gromadzą, a z taką wanienką profilowaną myślę, że będę czuła się bezpiecznie, bo dziecko nie ma prawa się zanurzyć. Problem może być tylko ze spłukiwaniem główki. Pierwszymi kąpielami myślę, że i tak zajmie się mąż, bo jest bardziej opanowany. Tak samo wykonuje wszystkie zabiegi pielęgnacyjne przy psie, których ja się boję. Jeżeli chodzi o sny to mi prawie codziennie śni się moje dziecko, tylko to nigdy nic miłego, albo zapominam go karmić albo gdzieś go zostawiam, albo mi z rąk wypada....same czarne scenariusze ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 |
Zakorzenienie
|
ja tak kąpałam moje siostry jak były malusie, jedna pieluszka na dno, jedna pod główke, bo wtedy żadnych innych wymyślnych rzeczy nie było.
![]() |
#3655 |
Zakorzenienie
|
Nika może o to Ci chodziło?
http://www.urwis.pl/sklep/z6737-beab...-wanienki.html może na to się właśnie skuszę?
#3656 | ||
Rozeznanie
|
Cześć dziewczynki
![]() Cytat:
Cytat:
Ja od lipca zaczynam przygotowywać domek dla maluszka, bo będe miała więcej czasu niż teraz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3657 | |||||
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki!
Ależ wsadziłam wczoraj kij w mrowisko z tymi pieluszkami wielorazowymi... Cieszę się, że zdążyłyście sobie w międzyczasie tyle argumentów naprzytaczać, bo ja pozbawiona jestem zmysłu aktywistycznego i uważam, że jak ktoś ciekawy, to sam sobie dalej poczyta i zdecyduje, a ja nikogo namawiać nie mam zamiaru. Dla wszystkich zainteresowanych więc: są też na rynku ekologiczne pieluszki jednorazowe, stanowiące alternatywę dla pampersów np. w szpitalu, na spacer, na noc - m.in. Tushies, Wiona, Bambo Nature. Funkcję wielorazowego pampersa stanowi też pieluszka typu all-in-one - stosowana tak samo jak pampers, tylko po zabrudzeniu wrzucana do prania, a nie do śmietnika. W dzisiejszych czasach stosowanie pieluszek wielorazowych nie zawęża się więc jedynie do tetry i nie musi być szczególnie uciążliwe. Wszystko jest kwestią wyboru i pieniędzy, ponieważ wielorazowe kieszonki i wkładki do nich są już dosyć drogie. Forum na chusta.info jest naprawdę kopalnią wiedzy, jakby ktoś chciał doinformować się w kwestii pieluszek wielorazowych, a i są tam miłe i chętne doświadczone mamy - chyba bardziej zorientowane niż niejeden ginekolog ![]() Cytat:
A co do podpasek, to w dzisiejszych czasach są też inne alternatywy oprócz siana ![]() Cytat:
Tyle teorii wyczytanej od innych mam ![]() Moim zdaniem, w szczelnym pampersie dziecku jest o wiele cieplej w tym rejonie, bo pod pampersem skóra w ogóle nie oddycha. Stąd odparzenia itd. Oczywiście, na odparzenia można stosować krem z kolejną dawką nieuniknionych związków chemicznych, który oprócz tego, że łagodzi podrażnienie, zawiera też emulgatory, substancje zapachowe oraz konserwanty. A nawet podejrzewany o działanie rakotwórcze metylparaben jest dopuszczany przez Instytut Matki i Dziecka w produktach dla noworodków jako bezpieczny. Problem z badaniami polega w dużej mierze na tym, że do oceny długofalowego wpływu pewnych substancji potrzebny jest czas, natomiast przy aktualnym tempie rozwoju technologii i przemysłu mamy do czynienia ze związkami, które opracowano niedawno i trudno przewidzieć, jak okażą się wpływać na nasz organizm po 20 latach stosowania. Cytat:
![]() Są takie wkładki do pieluszki 'sucha pielucha', które dają maluchowi poczucie suchości. Oczywiście, z tym wiąże się kolejna sprawa: czy chcesz, żeby Twój dzidziuś miał sucho non stop, czy żeby kojarzył przyczynę i skutek i szybciej nauczył się samodzielnie załatwiać. Ach, wychowanie dzieci, to dopiero będzie zabawa ![]() Cytat:
![]() Alii, piękne ciasto! ![]() Cytat:
Dużo zależy od tempa przemiany materii, poziomu aktywności fizycznej. Może lepiej zwróć się do dietetyka z prośbą o ułożenie menu, które będzie odpowiadało Twoim zwyczajom żywieniowym? W Twoim przypadku dziwi mnie jednak taki szybki skok wagi i może warto sprawdzić, czy nie zatrzymuje Ci się woda w organizmie? Na pewno porozmawiałabym przy okazji z lekarzem. A ja już od początku ciąży przytyłam 6 kg ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3658 |
Zadomowienie
|
Ja nie kupię tej gabki bo pamiętam jak moja siostra ja kupiła i po tygodniu wyrzuciła i kąpała malutką bez niczego , wystarczyła tetrowa pieluszka na dnie wanienki. Wklejam zdjęcia gąbki i tego wkładu plastikowego.
#3659 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A jak bardzo zgłodnieję wieczorkiem to wypiję kubek mleka albo jakiś może mały jagurcik? ![]() Cytat:
![]() My musimy sami sobie kupić. Tylko zastanawiam się czy lepszy jest taki wyłożony od wewnątrz polarkiem czy owczą wełną? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3660 |
Raczkowanie
|
No i znowu 3 strony do nadczytania. Ale niezwykle przyjemnie się to czyta, więc ani myślę marudzić
![]() Bardzo, baaaaaardzo się cieszę, że tu tyle zwolenniczek pieluch wielorazowych. Jako proekologicznie zwichnięta ![]() ![]() ![]() Swoje zdanie na ten temat mam i decyzję już podjęliśmy, i mimo iż jestem pierworódką to wierzę że dam radę. Wsparcie mam w TŻcie i jego rodzinie, ale właściwie na tym koniec. Całą reszta, łącznie z moją matką i najbliższymi przyjaciółkami patrzy na mnie jak na ufoka i stuka się w czoło z litościwym uśmieszkiem, kiedy mówię, że nasze małe będzie m. in. pieluchowane w organiczny muślin i że sama osobiście mam zamiar kupę do sedesu strząsać. No ale nie pierwszy to raz i nie ostatni, więc daje się przywyknąć. W końcu zdrowie maleństwa i jakość ziemi po której stąpam i mają stąpać przyszłe pokolenia ważniejsze. Chciałabym zauważyć, bo pojawiła się taka kwestia, że ekologom nie zależy na zachęcaniu do produktów ekologicznych z pobudek materialistycznych. Co jednak kieruje producentami pieluszek jednorazowych? Dobro nas, rodziców i naszych dzieci, czy chęć zwiększenia zysków holdingów? Owszem, w jakiejś części dobro, bo w końcu nasz czas to również pieniądz. Ale co poza tym? To samo dotyczy kosmetyków, mleka i wielu innych produktów, bez których życia sobie nie wyobrażamy. Każdy ma prawo wyboru, najlepiej aby to był wybór świadomy i przez nikogo nie narzucony. I tyle. W kwestii jedzenia i przybierania na wadze w ciąży wydaje mi się że nie ma sensu opisywania co kto je i ile "przytywa", bo to sprawa indywidualna. Gin do tej pory nie wyznaczył mi limitu na przybranie i chyba nigdy tego nie zrobi, na szczęście. Póki co przytyłam jakieś 6 kg, wliczając w to spadek na wadze w I trymestrze. I teraz przybywa mi już ładnie i na wadze i w brzuszku (dzisiaj zauważyłam że siedzę dalej od monitora, hyhy). Gdybym miała się stosować do jakichś tabel i wskaźników to pewnie bym oszalała. O tym że jestem w ciąży większość znajomych dowiedziała się pod koniec szóstego miesiąca, bo wtedy po prostu mona już było zobaczyć to gołym okiem. Kilka razy od najbliższych dowiedziałam się że "coś chyba z tym dzieckiem jest nie tak", skoro brzuch taki mały. No ludzie! Nie dajmy się zwariować. Ważne aby pamiętać o dobrym zbilansowaniu diety z korzyścią dla dwojga. A na odchudzanie przyjdzie czas po PORODZIE (jak ja się tego wciąż boję). Zresztą jak dzieciak przy cycu powisi to może wyciągnie... Kikunia, do dziś miejsca w bimbie ustąpiła mi jedna dziewczyna i tym faktem wręcz zszokowana, bo zazwyczaj biorę udział w tramwajowych wyścigach. Jako widz, bo zwinna łania już ze mnie nie jest. ![]() aliisanka o 11:27 mam IC do Wrocławia. Będę na miejscu o 13:53. Szykuj solidną porcję!!! ![]() Dziękuję za te wszystkie ochy i achy pod moim adresem. Pióra mi już wyrastają i za chwilę latać będę ![]()
Lord, help me be the person my dog thinks I am... Edytowane przez kashin Czas edycji: 2009-06-17 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.