tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 21:51   #2791
Rosaline
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Klicha Pokaż wiadomość
szkoda że nie napisali CODZIENNE plamienia.
wiedziałam że skutki uboczne są ale bez przesady....
w tym momencie nie wiem czego i przez jaki czas mam się spodziewać!
specjalnie się na nie szykowałam na wakacje żeby sobie przełożyć okres a tu coś czuję że i tak będę musiała latać z podpaskami i tamponami i tak, chociażby ze względu na te codzienne i dosyć obfite plamienia!
Dlatego właśnie żałuję że je zaczęłam brać.
Ginekolog mi radziła żebym sobie przesunęła okres i dlatego dała mi te tabletki - szkoda że nie powiedziała że powinnam je zacząć brać jakieś min.2-3 miesiące przed planowanym przełożeniem okresu.
"Są nowe więc powinny być dobre i nie powinno być żadnych problemów, na wakacje jak znalazł"
I o to mi głównie chodzi
Skąd mogłam wiedzieć co będzie skoro to moje pierwsze tabletki?
Owszem ona też nie może wiedzieć jak zadziała mój organizm,ale chociaż jakieś słowa że tak może być....
Przy innych tabletkach takich problemów nie ma...
żadna z nas nie miała pewności czego może się spodziewać i jakie skutki uboczne będą jej towarzyszyć, ale decydując się na tego typu antykoncepcję trzeba być świadomą, że nie łyka się cukierków, tylko tabletki z hormonami.

i skąd wiesz, że przy innych tabletkach nie ma takich problemów, skoro w poprzednim poście napisałaś, że to Twoje pierwsze?
każde tabletki anty są ingerencją w układ hormonalny i wywołują reakcje organizmu w postaci skutków ubocznych w pierwszych miesiącach.

o co więc chodzi?
Stary 2009-06-16, 22:05   #2792
Klicha
Przyczajenie

Koleżanki brały inne tabletki i u nich skutkami były bóle głowy...
Trochę moja wina że się nie zainteresowałam tym tak jak powinnam, ale zaufałam chyba nieodpowiedniej osobie...
w końcu nie byłam u weterynarza tylko u ginekologa i sądziłam że wie więcej na temat tych tabletek niż osoba które je widzi po raz pierwszy w życiu i która się wcześniej w coś takiego nie bawiła...
Kobieta zna mnie od lat i ma moja kartę i gadałam z nią o tym czego się spodziewam po takich tabletkach.
Poza tym nie słyszałam wcześniej od dziewczyn o takich skutkach,ale może dlatego że nie brały YAZu
Klicha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 22:15   #2793
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

Cytat:
Koleżanki brały inne tabletki i u nich skutkami były bóle głowy...
przy czym każda z koleżanek ma inny organizm i układ hormonalny...
SmallGreatPhilosopher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 22:52   #2794
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

dziewczyny help me!!!
czy tabletki anty moga miec jakis powazny zwiazek z problemami układu wydalniczego??
bo juz drugi dzien umieram na tyłku siedziec nie moge i zastanawiam sie czy ma to jakis zwiazek z tabsami?? bo nigdy wczesniej nie miałam z tym problemów

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 23:02   #2795
kik
Raczkowanie

A ja teraz się zastanawiam czy te moje upławy to infekcja czy po prostu upławy jako skutek uboczny tych tabletek... Bo niby nie ma żadnych innych objawów, ale nie wiem... A nie chce przez przypadek zarazić biednego mojego kochanego... Eh Niedługo się widzimy, a jak ja zacznę się leczyć to ponoć takiego typu leki obniżają skuteczność CZEMU AKURAT TERAZ
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 23:27   #2796
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
też mam wrażenie, że zrobiłam się jakaś sucha, a dziś rozpoczęłam już 6. opakowanie
a suchością to mnie chyba nic nie przestraszy po chemicznym leczeniu nadżerki normlanie wtedy to pustynia mogła się przy mnie schować.... z dobre 2 miesiące przejść nie chciało

póki co przy YAZ faktycznie jest raczej sucho ale w ramach normalnosci wiec ok

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 01:26   #2797
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
szkoda że nie napisali CODZIENNE plamienia.
wiedziałam że skutki uboczne są ale bez przesady....
w tym momencie nie wiem czego i przez jaki czas mam się spodziewać!
specjalnie się na nie szykowałam na wakacje żeby sobie przełożyć okres a tu coś czuję że i tak będę musiała latać z podpaskami i tamponami i tak, chociażby ze względu na te codzienne i dosyć obfite plamienia!
Dlatego właśnie żałuję że je zaczęłam brać.
Ginekolog mi radziła żebym sobie przesunęła okres i dlatego dała mi te tabletki - szkoda że nie powiedziała że powinnam je zacząć brać jakieś min.2-3 miesiące przed planowanym przełożeniem okresu.
"Są nowe więc powinny być dobre i nie powinno być żadnych problemów, na wakacje jak znalazł"
I o to mi głównie chodzi
Skąd mogłam wiedzieć co będzie skoro to moje pierwsze tabletki?
Owszem ona też nie może wiedzieć jak zadziała mój organizm,ale chociaż jakieś słowa że tak może być....
Przy innych tabletkach takich problemów nie ma...
No niestety troche zbyt optymistyczne podejście lekarza albo brak kompetencji. powinna uprzedzic,że różne rzeczy mogą się dziac na tabletkach anty, różne skutki uboczne pojawiac się.

Mogę ci powiedziec, że ja skróciłam sobie przerwę o 2 dni i to wystarczyło by miec plamienia przez prawie całe 4. opakowanie (wcześniej prawie w ogóle nie miałam, tydzień na 1. blistrze jedynie). Mysle, że ciezko cokolwiek na tabletkach przewidziec. Tak jak koleżanki pisały to nie cukierki Tylko hormony, a z hormonami nie ma żartów.

Aha, i nie odkładaj tabsów, bo pierwsze opakowanie Ci sie nie podoba, później mogą Ci skutki uboczne przejsc i poznasz prawdziwe uroki tabsów
A odkładanie po miesiącu stosowania to totalny bezsens.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 09:35   #2798
oLLeSiaaa
Raczkowanie

Dziewczyna na pewno powinna zorientowac sie wczesniej w kwestii pigulek lub nawet juz po dostaniu recepty. Ale z drugiej strony poszla do ginekologa i zaufala mu, w koncu nikt raczej nie zostaje nim bez jakiejs wiedzy. Faktycznie, gdybys chciala przesunac okres w wakacje, pigulki trzebaby zaczac brac chociaz w kwietniu, ale to glupota brac je po to zeby przesunac okres...
Ja moge od siebie dodac, ze laczylam 2-3 a i tak bylo to dla mojego organizmu za wczesnie i mialam ponad dwutygodniowe plamienia. Z jednej strony byly na pewno bardziej komfortowe niz obfity okres, z drugiej 2 tygodnie plamien, a 4-5 dni krwawien to jednak hmm roznica.

Aaa no i rowniez dostalam okres po tym laczeniu, wczoraj wieczorem sie zaczal . Mam nadzieje, ze szybko sie skonczy, a co do kiepskiego humoru i ochoty na zabicie wszystkich dookola to mam taki calkiem czesto, wiec jak dla mnie bez roznicy .
Pozdrawiam
oLLeSiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 10:57   #2799
nevermind23
Przyczajenie

witam was dziewczynki mam takie pytanie troche glupie ale moze ktos mial podobnie jestem przy 2 opakowaniu Yaz dokladnie przy 4 tabletce [wczoraj] i wczoraj mialam stosunek jednak chlopak ze stresu "poplamil" sperma mi krocze te okolice, [mowi ze w srodku nie] jednak wierzyc facetom czy sadzicie ze moze cos z tego wyjsc.. czy ufac tabletkom
nevermind23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 11:16   #2800
FaberCastell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nevermind23 Pokaż wiadomość
witam was dziewczynki mam takie pytanie troche glupie ale moze ktos mial podobnie jestem przy 2 opakowaniu Yaz dokladnie przy 4 tabletce [wczoraj] i wczoraj mialam stosunek jednak chlopak ze stresu "poplamil" sperma mi krocze te okolice, [mowi ze w srodku nie] jednak wierzyc facetom czy sadzicie ze moze cos z tego wyjsc.. czy ufac tabletkom

jedyne co mi się nasuwa to i stwierdzenie "Boże widzisz a nie grzmisz"
a jedyne co może wyjść to plamy na pościeli...

-- sorry za off'a , ale nie mogłam się powstrzymać

Edytowane przez FaberCastell
Czas edycji: 2009-06-17 o 11:18
FaberCastell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 11:19   #2801
ojejka89
Zadomowienie

po co brac tabletki skoro im sie nie ufa?
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 11:28   #2802
kaktusica
Raczkowanie

Jeeeeny Zostawic Was na troche same, to sie tak rozgadacie, że pol nocy spedziłam czytajac A i tak do końca nie doszłam..
Otóż! Mam pytanie:
Ostatnie strasznie dużo pije, z zalecenia dermatolożki. Problemy z cerą to jednak NIE zasługa Yazu, ale raczej zmiany trybu życia itd, wiec nie stresujcie sie
Chodzi o to, że okropnie często chodzę siusiu.. W ciągu ostatnich 75minut byłam 4razy. I teraz pytanie.. Czy istnieje jakieś ryzyko nieskuteczności tabletki, niedokładnego wchłonięcia się jej, czegokolwiek, jeśli tak częste oddawanie moczu ma miejsce do 4h po łyknięciu tabletki?
Stary 2009-06-17, 11:35   #2803
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Jeeeeny Zostawic Was na troche same, to sie tak rozgadacie, że pol nocy spedziłam czytajac A i tak do końca nie doszłam..
Otóż! Mam pytanie:
Ostatnie strasznie dużo pije, z zalecenia dermatolożki. Problemy z cerą to jednak NIE zasługa Yazu, ale raczej zmiany trybu życia itd, wiec nie stresujcie sie
Chodzi o to, że okropnie często chodzę siusiu.. W ciągu ostatnich 75minut byłam 4razy. I teraz pytanie.. Czy istnieje jakieś ryzyko nieskuteczności tabletki, niedokładnego wchłonięcia się jej, czegokolwiek, jeśli tak częste oddawanie moczu ma miejsce do 4h po łyknięciu tabletki?
Nie sądzisz, że jeżeli by miały wpływ to byłoby napisane w ulotce?
Stary 2009-06-17, 11:41   #2804
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Otóż! Mam pytanie:
Ale fantazja Nie, nie sądzę by mogłoby to w jakikowiek sposób wpływac na obniżenie skuteczności.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 11:45   #2805
kaktusica
Raczkowanie

Sądzę, sądzę Tylko to chyba dosc rzadko spotykane zeby sikac 5 razy w ciągu godziny? ;>

co do tabletek ;>
Jestem na 22 z 2opakowania.
Nie mielismy jeszcze z TZ okazji tak intesywnego ekspolatowania ich skutecznosci jak więkoszosc z Was, ale!:
- żadnych skutków ubocznych, plamienia które trwały ze 3 - 5 dni po miesiączce ustały zupełnie, nadmierna mokrość także.
- czuje się świetnie, piersi się ujędrniły, skóra na całym ciele jest w lepszej kondycji niż zazwyczaj.
- apetyt się zdecydowanie umiarkował
- libido wysokie

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Ale fantazja Nie, nie sądzę by mogłoby to w jakikowiek sposób wpływac na obniżenie skuteczności.
taaa fantazjowanie to zdecydowanie moja działka
dziękuję za pomoc <zawstydzony>
Stary 2009-06-17, 12:16   #2806
m13081987
Raczkowanie

Hej dziewczyny...
Pewnie gdzieś był już podobny post, ale nie mogę się doszukać...
Otóż przez przypadek/roztargnienie/sesja (?) wzięłam wczoraj dwie tabletki YAZ z pierwszego rzędu... (6 i 7) (to moja druga paczka). Co teraz? wziąć normalnie kolejną, 8 tabletkę? czy jak?

Proszę o odpowiedź...

ODPISUJ W MOIM WĄTKU
m13081987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 12:22   #2807
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FaberCastell Pokaż wiadomość
jedyne co mi się nasuwa to i stwierdzenie "Boże widzisz a nie grzmisz"
a jedyne co może wyjść to plamy na pościeli...

-- sorry za off'a , ale nie mogłam się powstrzymać

dobre
a co do samego posta... brak słów
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 12:40   #2808
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nevermind23 Pokaż wiadomość

a po kiego grzyba miałybyśmy się truć tabletkami jakby od 'poplaminia' miało coś wyjść?!
Stary 2009-06-17, 12:56   #2809
littleblackwitch
Zadomowienie

mimo, iż bardzo bym nie chciała, będę musiała sie rozstać z YAZem...
zwyczajnie chyba jest nie dla mnie - za mała dawka czy jak to tam się nazywa;
na 4 opakowania tylko jedno - i to w dodatku 3, co mnie bardzo dziwi - było bez plamień/krwawień
aktualnie 4, druga połowa blistra i znowu to samo
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 13:23   #2810
Klicha
Przyczajenie

a powiedzcie mi czy cytologie można robić biorąc te tabletki i mając takie plamienia?
Też się zastanawiam czy te plamienia są efektem tabletek, czy może infekcji....
w badaniach chyba wyjdzie co i jak, jeśli wcześniej powiem że biorę YAZ?
Klicha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 14:06   #2811
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
mimo, iż bardzo bym nie chciała, będę musiała sie rozstać z YAZem...
zwyczajnie chyba jest nie dla mnie - za mała dawka czy jak to tam się nazywa;
na 4 opakowania tylko jedno - i to w dodatku 3, co mnie bardzo dziwi - było bez plamień/krwawień
aktualnie 4, druga połowa blistra i znowu to samo
A na jakie zmieniasz? Mam nadzieję, że będziesz czasami tu zaglądać
Stary 2009-06-17, 14:12   #2812
eyo
Zakorzenienie

wiecie może czy Polopiryna S lub Fluimucil wpływa na działanie pigułek ( czytałam, że nie na kilku listach ale znowu na innej mignęło, że tak więc chę się upewnić) ?

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 15:04   #2813
kaktusica
Raczkowanie

Małaczarna! Nie zostawiaj Naaaaas! ;(

A propos leków wpływających na tabletki. Proponuje wypisać je tu wszystkie od nowa. Strasznie trudno to zebrać w jednym miejscu, o odnalezieniu nie ma mowy.. Może uda nam się, z doświadczenia, wypisac chociaż część?

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Napisane przez m13081987 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny...
Pewnie gdzieś był już podobny post, ale nie mogę się doszukać...
Otóż przez przypadek/roztargnienie/sesja (?) wzięłam wczoraj dwie tabletki YAZ z pierwszego rzędu... (6 i 7) (to moja druga paczka). Co teraz? wziąć normalnie kolejną, 8 tabletkę? czy jak?

Proszę o odpowiedź...
Ja bym wzięła kolejną w normalnej porze, tylko zabraknie Ci jednej taletki do pełnego "cyklu". Musisz naruszyć nowe opakowanie i potraktować je jako zapasowe.
Stary 2009-06-17, 15:13   #2814
iwonkaa90
Przyczajenie

Witam
Czy może któraś z was jest z Białegostoku i wie gdzie można tam kupić najtaniej Yaz?? Z gory wielkie dzieki za odpowiedz
iwonkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 15:46   #2815
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iwonkaa90 Pokaż wiadomość
Witam
Czy może któraś z was jest z Białegostoku i wie gdzie można tam kupić najtaniej Yaz?? Z gory wielkie dzieki za odpowiedz
jest osobny wątek na ten temat: YAZ- gdzie i za ile

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...&highlight=yaz

Stary 2009-06-17, 16:20   #2816
m13081987
Raczkowanie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

A we Wrocku gdzieś jest taniej jak 40 złotych? :/

ODPISUJ W MOIM WĄTKU
m13081987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 16:24   #2817
ania0502
Przyczajenie

Talking Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

witam dawno tu nie zaglądałam ale teraz nadrabiam zaległości czytając Wasze posty i dodam coś od siebie. Otóż jestem na drugim opakowaniu, 3 tydzień brania tabletek. Pierwszy miesiąc to był koszmar - przez calutki miesiąc miałam obfite plamienia które utrudniały mi życie, ciągłe wahania nastrojów, płacz bez powodu i ciągłe kłótnie o byle co ze swym lubym ulubionym. Nawet doszło do tego, że kazał mi je odstawić bo miał mnie dość :/ ale ja jako twardy przedstawiciel płci pięknej nie poddałam się i zaczęłam drugie opakowanie. I jest rewelacja! Żadnych plamień, piersi duuuużo większe, jędrne, żadnych wyprysków na twarzy które były normą u mnie przed każdą miesiączką, skóra gładka i nie taka przesuszona jak w zeszłym miesiącu, iiii nie wiem czy to przez tabletki, ale od kiedy zaczęłam je brać schudłam 5kg bez żadnej diety i ćwiczeń, tak po prostu nooo i mam wrażenie, że mój TŻ coś bierze, bo od kiedy jestem znów "normalna" a nawet kapkę lepsza, dobiera się do mnie zawsze i wszędzie co było nie do pomyślenia och i ach pozdrawiam Was bardzo serdecznie kochane Forumowiczki obyście też miały takie wrażenia po przyjmowaniu tabsów no i oczywiście takich TŻ jak mój : D
ania0502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 16:36   #2818
iwonkaa90
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

a wiecie może gdzie w Białymstoku mozna kupić najtaniej Yaz?
iwonkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 17:27   #2819
MegNavy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania0502 Pokaż wiadomość
witam dawno tu nie zaglądałam ale teraz nadrabiam zaległości czytając Wasze posty i dodam coś od siebie. Otóż jestem na drugim opakowaniu, 3 tydzień brania tabletek. Pierwszy miesiąc to był koszmar - przez calutki miesiąc miałam obfite plamienia które utrudniały mi życie, ciągłe wahania nastrojów, płacz bez powodu i ciągłe kłótnie o byle co ze swym lubym ulubionym. Nawet doszło do tego, że kazał mi je odstawić bo miał mnie dość :/ ale ja jako twardy przedstawiciel płci pięknej nie poddałam się i zaczęłam drugie opakowanie. I jest rewelacja! Żadnych plamień, piersi duuuużo większe, jędrne, żadnych wyprysków na twarzy które były normą u mnie przed każdą miesiączką, skóra gładka i nie taka przesuszona jak w zeszłym miesiącu, iiii nie wiem czy to przez tabletki, ale od kiedy zaczęłam je brać schudłam 5kg bez żadnej diety i ćwiczeń, tak po prostu nooo i mam wrażenie, że mój TŻ coś bierze, bo od kiedy jestem znów "normalna" a nawet kapkę lepsza, dobiera się do mnie zawsze i wszędzie co było nie do pomyślenia och i ach pozdrawiam Was bardzo serdecznie kochane Forumowiczki obyście też miały takie wrażenia po przyjmowaniu tabsów no i oczywiście takich TŻ jak mój : D
Jakbym siebie słyszała.
Oczywiście jeżeli chodzi o tą drugą część.Bo u mnie też jest och i ach...i wszędzie gdzie się tylko da.Z tym, że to troszeczkę moja wina bo go podpuszczam...Ale mój TŻ nie narzeka...a wręcz przeciwnie.
Także gratuluje Ci(Nam) wytrzymałego partnera
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 20:37   #2820
agatko
Przyczajenie

Drogie koleżanki. Mam problem. Biorę Yaz, w ubiegłą niedzielę kochałam się z chłopakiem, dziś biorąc pigułkę zauważyłam, że wczoraj (wtorek) zamiast różowej pigułki wziełam białą (placebo). Była to przedostatnia różowa z blistra. Dziś wg. ulotki wziełam zaległą i dzisiejszą, pomijam białe i zaczynam nowy blister. Czy grozi mi ciąża?

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

No pomóżcie. Martwię się...
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości