tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-17, 21:01   #2821
Rosaline
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez agatko Pokaż wiadomość
Drogie koleżanki. Mam problem. Biorę Yaz, w ubiegłą niedzielę kochałam się z chłopakiem, dziś biorąc pigułkę zauważyłam, że wczoraj (wtorek) zamiast różowej pigułki wziełam białą (placebo). Była to przedostatnia różowa z blistra. Dziś wg. ulotki wziełam zaległą i dzisiejszą, pomijam białe i zaczynam nowy blister. Czy grozi mi ciąża?

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

No pomóżcie. Martwię się...
myślę, że nie masz się czym martwić. nie rób przerwy i będzie ok.
Stary 2009-06-17, 21:04   #2822
agatko
Przyczajenie

No, mam nie łykać białych placebo i zacząć kolejny blister? Jak to bedzie z okresem teraz? To dopiero moje pierwsze pigułki, więc nie wiem...
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 21:09   #2823
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
No, mam nie łykać białych placebo i zacząć kolejny blister? Jak to bedzie z okresem teraz? To dopiero moje pierwsze pigułki, więc nie wiem...
normalnie będzie. pojawi się pewnie na tabletkach placebo blistra, który teraz rozpoczniesz.
Stary 2009-06-17, 21:09   #2824
MegNavy
Raczkowanie

Cytat:
To jest jak łączenie opakowań więc możesz nie dostać krwawienia(ja tak miałam).Inne dziewczyny nawiedziły plamienia.Wszystko zalezy od organizmu
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 21:10   #2825
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Drogie koleżanki. Mam problem. Biorę Yaz, w ubiegłą niedzielę kochałam się z chłopakiem, dziś biorąc pigułkę zauważyłam, że wczoraj (wtorek) zamiast różowej pigułki wziełam białą (placebo). Była to przedostatnia różowa z blistra. Dziś wg. ulotki wziełam zaległą i dzisiejszą, pomijam białe i zaczynam nowy blister. Czy grozi mi ciąża?

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

No pomóżcie. Martwię się...
nie

Cytat:
Napisane przez Klicha Pokaż wiadomość
a powiedzcie mi czy cytologie można robić biorąc te tabletki i mając takie plamienia?
Też się zastanawiam czy te plamienia są efektem tabletek, czy może infekcji....
w badaniach chyba wyjdzie co i jak, jeśli wcześniej powiem że biorę YAZ?
nie robi sie cytologii podczas plamien.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 21:57   #2826
kik
Raczkowanie

Laski, jak to jest z tą wodą w organizmie? Po którym opakowaniu zauważyłyście, że waga spada (jeśli spadała ) i czy któraś z was ma tak, że waga wzrosła? Bardzo długo starałam się o to żeby schudnąć... Schudłam dziesięć kilo i miałam zamiar zrzucić jeszcze sześć, a tutaj psikus... Dwa kilo w górę... i nie wiem czy to przez tabletki... Czy to woda w organizmie czy apetyty... Ponoć te tabletki mają dodany składnik, który nie zatrzymuje wody... Jeśli tak to jest to lekkie pocieszenie, bo wystarczy, że opanuje swój apetyt, ale jeśli nie, to chyba będę musiała zrezygnować z tabletek a tego bym nie chciała... Jak uważacie?
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 21:59   #2827
Fufka
Zakorzenienie

ja za chwilę łyknę 5 z 1 blistra. skutki uboczne to sucha skóra, normalnie jest jak wiór, ale teraz to masakra, trzeba będzie się 2 razy dziennie oliwką smarować :/
płaczliwość minęła, brak humorów, normalnie jestem raczej nerwowa, a teraz "take it easy"
krwawienie trwa, chociaż raczej delikatne i głównie są już tylko szkrzepy, ale zastanawia mnie inna rzecz, codziennie biegam i po tym wysiłku, krwawię od nowa, chociaż niezbyt mocno :/ i nie wiem, czy powinnam przestać biegać, czy zlekceważyć to? bo może się okazać, że przez najbliższe 3 miesiące nie bedę mogła trenować, a na to pozwolić sobie nie mogę
nie wiem co z libido, z TŻ'em widzimy się dopiero w piątek, więc wypróbujemy ich skuteczność, chociaż już je delikatnie sprawdzalismy po kilku h od wzięcia 1 tabletki ;P ale jak teraz myślę o upojnej nocy, to jakoś mocno mnie nie kręci, więc chyba libido spadło, a taka sytuacja jest dla mnie obca, zawsze i wszędzie mam/miałam? chęć
mam takie pytanie, bo w ulotce jest napisane, zeby tabsa łyknąć "na sucho" ewentualnie popić małą ilością wody, w takim razie po jakim czasie można sobie wypić np. herbatkę, wiecie?
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 22:08   #2828
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
ja za chwilę łyknę 5 z 1 blistra. skutki uboczne to sucha skóra, normalnie jest jak wiór, ale teraz to masakra, trzeba będzie się 2 razy dziennie oliwką smarować :/
płaczliwość minęła, brak humorów, normalnie jestem raczej nerwowa, a teraz "take it easy"
krwawienie trwa, chociaż raczej delikatne i głównie są już tylko szkrzepy, ale zastanawia mnie inna rzecz, codziennie biegam i po tym wysiłku, krwawię od nowa, chociaż niezbyt mocno :/ i nie wiem, czy powinnam przestać biegać, czy zlekceważyć to? bo może się okazać, że przez najbliższe 3 miesiące nie bedę mogła trenować, a na to pozwolić sobie nie mogę
nie wiem co z libido, z TŻ'em widzimy się dopiero w piątek, więc wypróbujemy ich skuteczność, chociaż już je delikatnie sprawdzalismy po kilku h od wzięcia 1 tabletki ;P ale jak teraz myślę o upojnej nocy, to jakoś mocno mnie nie kręci, więc chyba libido spadło, a taka sytuacja jest dla mnie obca, zawsze i wszędzie mam/miałam? chęć
mam takie pytanie, bo w ulotce jest napisane, zeby tabsa łyknąć "na sucho" ewentualnie popić małą ilością wody, w takim razie po jakim czasie można sobie wypić np. herbatkę, wiecie?
ja sobie piję często kawkę akurat w godzinie jak mi wypada wzięcie tabletki, także biorę, odczekam kilka minut i piję dalej
Stary 2009-06-17, 22:15   #2829
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Mi się na początku wydawało, że szybciej się męczę, ale przeszło. I na turniejach krwawienie rzeczywiście miałam większe. Ale na 2 op. przeszło.

Edit:
Do suchej skóry polecam emulsję do ciała emolium. Mam atopowe zapalenie skóry i muzę jej używać codziennie i jest super. A skóra od Yazu nie wysuszyła mi się jeszcze bardziej swoją drogą.

Edytowane przez Juliana
Czas edycji: 2009-06-17 o 22:16
Juliana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 22:38   #2830
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Juliana Pokaż wiadomość
Mi się na początku wydawało, że szybciej się męczę, ale przeszło. I na turniejach krwawienie rzeczywiście miałam większe. Ale na 2 op. przeszło.

Edit:
Do suchej skóry polecam emulsję do ciała emolium. Mam atopowe zapalenie skóry i muzę jej używać codziennie i jest super. A skóra od Yazu nie wysuszyła mi się jeszcze bardziej swoją drogą.
Też mam wrażenie, że szybciej sie męczę, chociaż nie obwiniam za to yaz'u, tylko np. to, że ostatnio musiałam zaprzestać treningów stad spadek wytrzymałości.

Już dawno temu moja dermatolożka polecała mi te kosmetyki, bo jestm na granicy atopowatości, ale chyba dopiero teraz je sobie sprawię.

Swoją drogą branie tabsów nieźle generuje koszty bo:
1. drogie są same tabletki;
2. do tego trzeba zrobić duży zapas wkładek/podpasek/tamponów;
3. nawilżacze do skóry i często lubrykanty;
4. a w niektórych przypadkach zmianę garderoby;

i w ten prosty sposób kobiety stosujące tabsy sprawiaja, że kilka gałęzi przemysłuma zbyt, a w skali globalnej to hoho
Stary 2009-06-17, 22:54   #2831
littleblackwitch
Zadomowienie

bardzo nie chciałabym Was zostawić - a jak to naprawdę będzie dowiemy się w pon. jednak obiecuje, że tak czy siak będę tu zaglądać

nie mam pojęcia co mi teraz przepisze, znając życie to pewnie jakiś Yasmin bądź Novynette btw. tych 'starszych' nawet nie chce (!)
ach, Ci kochani ginekolodzy i ich metody 'prób i błędów'...

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

edit.
miałam jeden taki tydzień, albo i dwa gdzie też moja kondycja wymagała wiele do życzenie - wejście na piętro i już zadyszka - więc ja myślę, że to YAZ
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 22:56   #2832
kik
Raczkowanie

Ponawiam pytanie co do wagi... Miała któraś z was problemy " w górę?" bo narazie co tu czytam to same w dół zazdroszczę wam tego... Jestem dziewczyną z tendencją do tycia i rok pracowałam na to zeby schudnąć chociaż tak, żeby nie być aż takim grubaskiem... Teraz jestem w miare i boję się wrócić do tamtego grubaska
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 23:08   #2833
onabialystok
Przyczajenie

do iwonka90
ja kupuje na storczykowej przy przychodni w aptece i płace 35.50

Edytowane przez onabialystok
Czas edycji: 2009-06-17 o 23:10
onabialystok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 23:22   #2834
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Ja znalazłam w Bydgoszczy za 39 w Albie na przeciwko Jurasza... widział ktoś jeszcze taniej?
SmallGreatPhilosopher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 07:22   #2835
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
bardzo nie chciałabym Was zostawić - a jak to naprawdę będzie dowiemy się w pon. jednak obiecuje, że tak czy siak będę tu zaglądać

nie mam pojęcia co mi teraz przepisze, znając życie to pewnie jakiś Yasmin bądź Novynette btw. tych 'starszych' nawet nie chce (!)
ach, Ci kochani ginekolodzy i ich metody 'prób i błędów'...

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

edit.
miałam jeden taki tydzień, albo i dwa gdzie też moja kondycja wymagała wiele do życzenie - wejście na piętro i już zadyszka - więc ja myślę, że to YAZ

skoro masz takie problemy z plamieniami to moze wlasnie ktorychs starszych potrzebujesz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-18, 10:11   #2836
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
skoro masz takie problemy z plamieniami to moze wlasnie ktorychs starszych potrzebujesz
może i masz rację ale jak mi zaproponuje te naprawdę stare to podziękuje,
może wówczas pomyślę o plastrach
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 10:16   #2837
forumkowiczka
Zadomowienie

Wczoraj wzielam pierwsza biala tabletke i szczerze mowiac dopadly mnie jakies glupie mysli...Dodam ze koncze dopiero 1 opakowanie. Po mniej wiecej 6 tabletkach miedzy mna a moim chlopakiem doszlo do pierwszego razu. CO prawda nie konczyl we mnie, ale mam jakies strachliwe mysli. W tym miesiacu kilka razy byl we mnie, ale nigdy njie konczyl w srodku. Dziewczyny wiem, ze caly watek jest o tym i wiele juz o to samo pytalo, ale prosze powiedzcie, wedlug was moglo dojsc do...moge byc w ciazy?
forumkowiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 10:21   #2838
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forumkowiczka Pokaż wiadomość
Wczoraj wzielam pierwsza biala tabletke i szczerze mowiac dopadly mnie jakies glupie mysli...Dodam ze koncze dopiero 1 opakowanie. Po mniej wiecej 6 tabletkach miedzy mna a moim chlopakiem doszlo do pierwszego razu. CO prawda nie konczyl we mnie, ale mam jakies strachliwe mysli. W tym miesiacu kilka razy byl we mnie, ale nigdy njie konczyl w srodku. Dziewczyny wiem, ze caly watek jest o tym i wiele juz o to samo pytalo, ale prosze powiedzcie, wedlug was moglo dojsc do...moge byc w ciazy?
przecież jest napisane w ulotce, jest napisane tu na forum, że jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki.
nie wymiotowałaś, nie miałaś biegunek, nie bierzesz antybiotyków, to jesteś zabezpieczona.
Stary 2009-06-18, 10:21   #2839
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
a podejrzewam, że identycznej jak opisawane tutaj ciąglę sytuacje Ty będziesz miał,a to szczęscie i Tobie odpowiemy inaczej ?!

matko no.. nawet stronę wcześniej albo diw ektoś pytał czy jest się zabezpieczonym od pierwszej pigułki.... Czy tak trudno wysnuć na tej podstawie wniosek ?

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 10:47   #2840
onabialystok
Przyczajenie

hej dziewczyny
muszę się przyznać że jestem troche zła na YAZ bo bierzemy te tabletki po to by być zabezpieczonym podczas stosunku ale jak ma dojść do stosunku kiedy plamienie towarzyszy mi przez całe 1opakowanie - zostało 7 tabletek (w tym 4 białe) ! ;/
ginekolog powiedziala tak jak i wy pisałyscie ze plemaienie może występować do 3 opakowania tylko że tak brakuje bliskości faceta ;/
ajjj ...
onabialystok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 11:05   #2841
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez onabialystok Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
muszę się przyznać że jestem troche zła na YAZ bo bierzemy te tabletki po to by być zabezpieczonym podczas stosunku ale jak ma dojść do stosunku kiedy plamienie towarzyszy mi przez całe 1opakowanie - zostało 7 tabletek (w tym 4 białe) ! ;/
ginekolog powiedziala tak jak i wy pisałyscie ze plemaienie może występować do 3 opakowania tylko że tak brakuje bliskości faceta ;/
ajjj ...
niektórym plamienia nie przeszkadzają...
Stary 2009-06-18, 12:06   #2842
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

mojego TŻ to nawet i plamienie nie jest w stanie zniechęcić
Stary 2009-06-18, 12:34   #2843
martka83
Zadomowienie

a ja dziś pół nocy myślałam że odjadę, tak mnie mdliło
coś nie mam szczęścia do tabletek ostatnio

skoro dostałam zezwolenie to polecam zakupy w superpharmie
za wykupienie recepty na kwotę powyżej 15 zł dostaje się 10 zł w prezencie do wykorzystania przez miesiąc albo w ich aptece albo w drogerii
miałam zapisane 3 opakowania tabletek ale nie wiedziałam jak będą na mnie działać więc wykupiłam jedno a na resztę wzięłam odpis
zapłaciłam za tablety 33 zł, dostałam dychę w prezencie
teraz pódę z odpisem i znowu dostanę dychę zniżki
polecam jeśli macie tą aptekę w pobliżu, jest ich chyba dość sporo w kraju
Stary 2009-06-18, 13:03   #2844
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

super!!! a to do kiedy tak? bo ja muszę kupić właśnie niedługo.... i tylko 33 zł?!

Edytowane przez SmallGreatPhilosopher
Czas edycji: 2009-06-18 o 13:11
Stary 2009-06-18, 13:16   #2845
Fufka
Zakorzenienie

ha! o mdłościach któraś z Was napisała! otóż to, nawet po 5h od zjedzenia czuję podczas biegu mdłości, łapie mnie kolka co więcej i co dziwne wczoraj czułam jakby mięśnie pupu były takie wiotkie, normalnie czułam jak cała pupa podskakuje od biegu, nigdy wcześniej czegoś takiego nie było, dziwne to :?
Stary 2009-06-18, 13:24   #2846
Fufka
Zakorzenienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

pisałam wcześniej jakiś miesiąc temu, że na Wyżynach przy SP 25 za 37,60 był, ale ta apteka jest teraz w innej sieci, więc nie wiem jaka jest teraz cena
Stary 2009-06-18, 14:54   #2847
eratoo
Przyczajenie

Dziewczyny!

Od tygodnia biore Yaz i ciagle biegam do toalety??? Czy te tabletki powoduja zapelnie pechrza czy cos ze mna nie tak...Czy ktoras z Was tez tak miala?
eratoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 16:39   #2848
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

Cytat:
Napisane przez eratoo Pokaż wiadomość
Dziewczyny!

Od tygodnia biore Yaz i ciagle biegam do toalety??? Czy te tabletki powoduja zapelnie pechrza czy cos ze mna nie tak...Czy ktoras z Was tez tak miala?
niezatrzymuja wody w organizmie a tym samym czesciej chce sie siku

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 16:46   #2849
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:

bedą bliźniaki

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-06-18, 17:01   #2850
AmyL
Raczkowanie

Hej Pytałam o to na wątku o interakcjach tabletek z lekami, ale tam ruch jak widze maluśki, więc zapytam tutaj... W zeszłym tygodniu przestałam brać gasprid (na refluks żołądka). Wyczytałam gdzieś, że trzeba robić odstępy czasowe między wzięciem tabletki anty a lekiem gasprid. Ja tak owego nie zrobiłam... Lek brałam przez trzy dni, dwa razy dziennie i w sobote skończyłam... teraz w sobotę widzę się z moim usychającym z tęsknoty TŻ i nie wiem czy będziemy się musieli dodatkowo zabezpieczyć... Informacyjnie tylko chciałam zapytać czy po tygodniu od brania tego leku jestem już bezpieczna? Ponoć substancja czynna w tym leku(cyzapryd) tylko wpływa na estrogen zawarty w tabletkach anty (w sensie zwiększa jego działane czy jakoś tak), ale na innej stronie potem przeczytałam własnie to, że trzeba robić odstępy, bo zmniejsza on skuteczność tabsów... Więc jaka jest prawda? Orientuje się ktoś? I wie ktoś czy już mogę "kochać się spokojnie"?
AmyL jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości