![]() |
#961 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża i poród w Irlandii
Cytat:
![]() ![]() ![]() a gdzie mieszkasz ??? ja wlasnie byla dzisiaj w rotundzie bo mam obfite krwawienia ![]() ![]() ![]() normalnie wysiadam ![]() ![]()
![]() |
#962 |
Raczkowanie
|
Pakusiu ja znalazlam chyba najlepsza opcje,przynajmniej cenowo(siedzialam nad tym skrupulatnie 2dni,bo naprawde tych polaczen jest mnostwo) i tak
![]() ![]() Ja mieszkam na poludniu Dublina A jak to sie Kochana stalo,ze cos zostalo po porodzie?Nawet nie wiedzialam,ze takie cos jest mozliwe;gdzies wyczytalam,ze krwawienia moga sie utrzymywac nawet przez 6 tyg i wydawaloby sie,ze to normalne.Ale dobrze,ze pojechalas do szpitala,trzymam kciuki,zeby obylo sie bez zabiegu,trzymaj sie cieplutko! |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Zakorzenienie
|
Oj Pakusia to niedobrze...mam nadzieje ze antybiotyki pomoga jednak i obejdzie sie bez dodatkowych stresow
![]() Mamo Wojtusia a na kiedy dokladnie masz date? bo cos mowilas ze za 2 tygodnie, dokladnie czy w przyblizeniu? i czemu Rotunda a nie Holles Street jak jestes z poludnia? tak sobie wybralas czy cie gp wyslal? bardzo sie stresujesz przed porodem? ja wlasnie zaczynam 36 tc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#964 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja widzisz zupelnie przeciwnie niz Ty podchodze do wszystkiego,wrecz sie nie moge doczekac ![]() No coz Kochana,nie uciekniemy przed tym,same chcialysmy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
Sero sie nie boisz? bo ja strasznie sie doczekac nie moglam wczesniej i mi sie pierwsze 6 miesiecy okropnie dluzylo i chcialam juz natychmiast, ale ostatnio naprawde nerwy mnie zjadaja... a epiduriala sie bardziej boje chyba niz samego porodu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#966 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak to sie stalo ze cos zostalo?? hmmmm sama nie wiem... nie doczyscili mnie, niestety zdarza sie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ja lezalam po nim jak w niebie i dziekowalam temu kto to wymyslil ![]() wzielam i odplynelam ![]() jak tz przyjechal to mialam juz banana na pyszczku ![]() ja sie tez nie balam porodu, doczekac sie nie moglam ![]() wazne zeby nie dac sie zastraszyc, bo naprawde nie ma sie czego bac... boli, owszem cholernie boli!!! ale z chwila kiedy ci dzidzie na brzuszku poloza to nie pamietasz tego bolu ![]() wiec uszy do gory i myslec pozytywnie !! my tu kciuki bedziemy zaciskac ![]() ![]()
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
Pakusia dzieki za pocieszenie
![]() no coz mysle ze innej opcji tak czy inaczej nie mam , predzej czy pozniej bede musiala urodzic ![]() wlasnie dziewczynki, przypomn ialo mi sie ze dzis tutejszy dzien ojca! trzeba wszystkim tatusiom w iumieniu maluszkow zlozyc zyczenia ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#969 |
Zakorzenienie
|
to tym bardzej masz jeszcze chwilke czasu kiedy tatus spi ty mozesz szybciutko nauczyc Kubuska jakiegos wierszyka z zyczeniami pomoc mu laurke namalowac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#971 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Wtajemniczenie
|
Pakusiu dobrze, że wypuścili Cię ze szpitala z tabletkami. Najważniejsze, że nie musiałaś tam zostać
![]() Ostatnio mniej się udzielam, bo przyjechał do nas teść. Ehh ![]() ![]() ![]() Teraz pojechali z mężem wydrukować fotki do paszportu. Powiedziałam Wojtkowi, żeby tacie coś pokazał. Więc przez 2-3 godzinki mam spokój ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale juz niedlugo poleci i bedzie spokoj, najgorsze to to jak ktos cie odwiedzi i trzeba sie nim zajac jak malym dzieckiem ![]() z mama to wiadmo ze inaczej, bo mamusie bardzoej obrotne niz tatusiowie ![]() zdjecia super, na kazdym inna minka, ale mysle ze 1 i 3 to spoko ![]() ![]() ![]() ja dzisiaj ubiore mojego urwisa i porobie zdjecia... wczoraj zrobilam jedno ale za ciemne a w dodatku nie umialam wyskalowac... bo na opcji w picassa wyskalowalo mi 4 cm na 5 cm ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#974 |
Wtajemniczenie
|
Paula
![]() ![]() Moze to Ci cos pomoze, w oryginale fotki wygladaly mniej wiecej tak (widac jak mu pielucha rece unieruchomilismy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to podaj mi na prv e-mail ![]() ![]()
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
haha usmialam sie na unieruchomianie raczek piekucha
![]() dziewczynki ostatnio nie mam ochoty na nic innego oprocz slodyczy...wmuszam w siebie zdrowe rzeczy itd ale tylko slodycze mnie pociagaja... |
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
Raczkowanie
|
Heksa ale twój mały ma minkę.... usmiałam się, biedaczek musiał byc zbity z tropu, pewnie zachodził w głowe co sie dzieje
![]() Pakusia mam nadzieje ze leki zadziałaja jak nalezy biedulko !! Glamourous u mnie było to samo kilka dni temu, wszystko slodkie co lezało na mojej drodze zaraz było pozarte ![]() ![]() A od kilku dni męczy mnie cholerna alergia, smarkam , kicham i wogóle czuje sie kiszkowato ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() leki dzialaja tylko czy wszystko oczyszcza... jak wzielam pierwsza tabletke to po jakis 2 h dostalam takiego krwotoku ze szok... musialam na toalecie siedziec przeszlo 40 min... bo lecialo ze mnie jak z kranu ![]() mam nadzieje ze to przeczysci wszystko bo jak nie to szok... wczoraj wykorzystalam cala paczke tych always maxxi na noc i na wieczor mi braklo, znaczy w nocy, a tz w pracy ja w domu sama i zastanawialam sie co robic... wiec wykorzystalam Kuby pampersiki... Heksia jeszcze raz dziekuje Tobie i Wojtkowi za zdjecia ![]() ![]() ![]() jeszcze raz dzieki ![]() dzwonila do mnie dzis mamuska i mi powiedziala ze siostra zdala na prawko ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
witam jestem w 8 tyg ciazy i musze wybrac szpital w ktorym bede rodzic mieszkam w irl doklanie w Bray niedaleko dublina.czytalam ze chwalicie szpital Rotunde.szczerze powiedziwaszy to czula bym sie lepiej gdyby tam byl polski lekarz lub pielegniarka czy orientujecie sie czy sa tam polacy?
jesli byscie mogly mi podac informacje lub wlasne doswiadczenia z pierwszych wizyt w szpitalu jak to wyglada,szkola rodzenia itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#980 |
Raczkowanie
|
Pakusia jessu normalnie sie przeraziłam tym co piszesz bidulko ,az zaczełam sie bac jak to ze mna bedzie !!!!!! Zycze szybkiego powrotu do normalnosci!!!!!
Kochane wasze bobaski sa takie śliczne az chce juz miec swojego !!!!!!!!!!!! Ja na razie czuje sie tak ,jakbym wogóle w ciazy nie była zaczynam 4 miesiac ,przytyłam 2 kg ,zachcianki hmmm... moze dopiero mi sie zaczynaja ,wogole jakos mam małos precyzowane smaki heh ,poprostu jem w tedy jak jestem głodna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Raczkowanie
|
Pakusia kurcze nie zazdroszcze......faktyczn ie duuuże te krwawiene, miejmy nadzieje że zaraz sie osłabi i przejdzie wogóle po lekach, a swoją drogą chyba zrobia ci póznej usg kontrolne w szpitalu ??
Dziewczynki z dublina mam prosbe!! potrzebuje nr tel do głównego social welfare office w Dublinie, jeśli posiadacie takowy to podzielcie się prosze ![]() moja sprawa odnośnie Jobseeker allowance jest rozpatrywana własnie w Dubinie i chce tam zadzwonić i popytać jak i co i czy cokolwiek sie wogóle dzieje w tej kwestii bo czekam juz chyba 4 miesiąc....;( a jak już kiedys pisałam trzeba im sie zdaje się przypominać co jakiś czas i zrzędzić, zrzedzić to może w końcu coś sie załatwi!! |
![]() ![]() |
![]() |
#982 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy sa w Rotundzie polscy lekarze... tez sie kiedys zastanwaialam nad tym bo mialam obawy odnoscnie "dogadania sie" wiem ze do porodu mozesz sobie zazyczyc tlumacza... tylko pytanie po co? ja ciaglam do lekarza zawsze tz bo on bardziej angielski niz ja ![]() ![]() ![]() pierwsza wizyta moja to byla polowkowa.... duzzzzo czasu zeszlo w szpitalu ale zrobili mi wszystkie badania, zazyczylam sobie dodatkowo badanie na tarczyce, bo kiedys chorowalam i chcialam sie upewnic czy aby napewno mi nie wrocila, nie bylo z tym problemu ![]() szkola rodzenia... fajna... ale bylam tylko na 2 zajeciach.. pozniej wizyty u lekarza pokrywaly mi sie z zajeciami... ogolnie to nie mam zadnych zastrzezen do Rotundy... opieka medyczna swietna... ja wspominam wszystko (oprocz kolejek i teraz tej akcji ![]() ![]() ahhh przypomnialam sobie, jak lezalam na patologi to poznalam polozna z polski ![]() ale jak masz ten publiczny rodzaj opieki to chodzisz do roznych lekarzy, nie masz jednego, tylko do ktorego trafisz do tego idziesz ![]() ---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
![]() nie ma co na zapas myslec... czytalam o tym troszku i czasem sie tak zdarza... nie ma co rozpaczac ![]() usg nie beda mi robic chyba ze bede jeszcze krwawic... jak nie bede to mam zyc dalej ![]()
![]() |
#983 |
Raczkowanie
|
Dobra Duszko nie chce martwic ,ale cos podobno wymyslaja z tymi zasiłka mi ,u nas kumpel w Wexfordie mói ze jemu zabrali ,i jego znajomym co maja blizniaki bardzo malutkie ona i on byli na zasiłku ale ze nie mieli przepracowanych ponad 2 lat to im zabrali czujecie !!!!!!!!i zostali z 2 dzieci i bez wiekszych dochodów ,podobno zabieraja polakom zasiłki tym co nie maja przepracowanych ponad 2 lat!!!!!!!!!! w Wexfordzie podobno duzo ludziom juz zabrali.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Zakorzenienie
|
pakusia wielkie dzienki za widzialam z poczatku co dzieczyny braly do szpitala i skorzystam
![]() a ty gdzie mieszkasz skoro blizej ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#985 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() do bray czesto jezdzimy bo lubie tam robic zakupki w tesco, jest o wiele wielksze niz w ballybrack ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
http://www.welfare.ie/EN/ContactUs/Pages/default.aspx mam nadzieje ze pomoge ![]() co do zasilkow to duzo rozmawialysmy o child benefit i nie trzeba byc tu 2 lat zeby przydzielili... tak samo early child benefit, przyznaja odrazu, co do innych to tez slyszalam ze trzba byc i pracowac tu min. 2 lata, ale jak to jest to nie wiadmo... kazdy mowi inaczej... nam babka w citizen powiedziala ze nie dostaniemy child benefit ( ![]() ![]() ![]()
![]() |
#986 |
Wtajemniczenie
|
Uff, teść już w Krakowie. Co za ulga
![]() Teraz mam trochę spokoju... aż do przyszłego poniedziałku. Wtedy przylatuje siostra męża. Oczywiście miała przylecieć sama, a leci z nią nastoletnia córka. Mało tego - na weekend dolatuje jej mąż. Nie wiem gdzie ja ich pomieszczę ![]() ![]() Pakusiu wizytę mamy jutro o 12 w ambasadzie. Dam potem znać jak poszło ![]() Witam nowe mamusie ![]() Rada dla mam, które spodziewają się chłopców: NIE kupujcie tego typu changing mattów: http://www.mamasandpapas.co.uk/produ...157826/type-i/ Pięknie wyglądają to prawda, ale są beznadziejne. Zdarza się, że podczas przebierania Ignaś coś obsiusia. Najczęściej właśnie tą matę - niekoniecznie tą część odpinaną, która ma pod spodem ceratkę. Zwykle obsikuje ta część, która nie jest "nieprzemakalna". Jak nie upierze się tego szybko to zaczyna cuchnąć. Dokładnie tak - śmierdzi jak cholera. Więc trzeba tą owleczkę zdjąć, wyprać. I tak cały czas. Szkoda kasyi nerwów na to (chyba, że spodziewacie się dziewczynki). A i jeszcze jedno, doszłam do tego dopiero dzisiaj - butelki Aventu nie są wcale takie dobre. Dużo powietrza Ignaś łyka jedząc z nich. Podobno dobre są Tommie Tippie (czy jak to tam się pisze :P zawsze się mylę) i Dr. Brown. My przerzucamy się na butelki MAM (http://www.babyfarm.ie/product_info.php?products_id=253) są antykolkowe i mniej powietrza dziecko łyka. Dzisiaj pierwszy dzień ich testowania, zobaczymy jak się sprawdzą. Czy któraś z mam używa może Tommie Tippie albo Dr. Browna? Czekam na wasze opinie. |
![]() ![]() |
![]() |
#987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam przewijak caly (nie wiem jak to nazwac) taki nieprzemakalny, gumowy czy jakis... w tesco kupowalam taki z kubusiem puchatkiem... fajny mieciutki i co najwazniejsze jak Kuba go obsika to wytarczy wyrzec, nigdzie nic nie wsiaknie bo nie ma gdzie ![]() ja uzywam timppie buteleczek i buteleczek z mothercare... timppie uzywam do mleczka a te drugie do herbatek... i jesem zadowolona z obydwu.... timppie ma specjalny otworek w smoczku ktory "odpowietrza" buteleczke.... ja w sumie nie zauwazylam zeby Kuba mial jakies kolki... czasami sie prezyl i kupci nie mogl zrobic ale wiem ze t byla wina mleczka... poz zmianie na "sma" nic nie widziwia z brzuszkiem... kupki robi tylko raz dziennie ale jakos specjalnie nie cierpi w ciagu dnia... ja jestem z tych buteleczek zadowolona ![]()
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo TT ma duze dziurki ... nawet w smoczku nr.1 i mały sie dławił na początku.. teraz mam nr2 i używam go do kaszki na moim mleczku(nie jest bardzo gesta a reczej prawie wcale) ... a Avent jest ok... mi sie wydaje ze z tymi butelkami to tak jak z pieluchami, zależy od dzieciaczkow...jednym podchodza bardziej pampersy a drugim huggiesy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Elcia witaj ![]() jak mieszkasz w Bray to jaci polecam National Maternity Hospital na holles street, zawsze to troszke blizej niz do rotundy i akurat niedaleko linii darta. Polskich lekarzy chyba tez nie ma ale to prawda co dziewczny pisza- jesli nie masz opcji z private medical insurance to idziesz do kogo sie trafi, nie zawsze do tego samego lekarza. a jesli chcesz polskiego lekarza to zdaje sie w medicusie mozna chodzic do ginekologa w ramach tego programu maternity and infant care scheme. czyli co druga wizyta u polskiego lekarza ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
Cider, nie martw sie ja do poczatku 4go miesiaca schudlam jakies 3.5 kilo. a jak w 21 tygodniu bylam z mezem na urlopie w stanach i przestalam odczuwac ruchy jednego dnia, wybralismy sie na emergency i mnie lekarz spytala gdzie ja ta ciaze chowam ![]() a co do jedzenia... tez nie mialam jakos szczegolnie apetytu i raczej sie musialam pilnowac zeby cos zjesc. ale np bardzo mi podpasowalo czekoladowe mleko sojowe ![]() ![]() ![]() no ale Ciderku powiem ci jedno - ponoc szczuple dziewczyny szybciej odczuwaja ruchy maluszkow ![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Dobra Duszo ale w Dublinie jest kilka o ile nie kilkanascie social welfare officow- nie wiem czy jest jakis glowny bo mi sie wydawalo ze to raczej jest regionalnie czy tam dzielnicami, wiec w zaleznosci gdzie sie mieszka tam sie zwracasz. teraz w zwiazku ze zwiekszona iloscia claimow maja nawal roboty i ponoc okres oczekiwania bardzo sie wydluzyl. mozesz probowac ale z doswuadczenia wiem ze do jakiegokolwiek social welfare dodzwonienie sie graniczy z cudem, kiedys spedzilam 2 dni od rana do zamkniecia probujac sie polaczc... mam wrazenie ze odkladaja sluchawki i sobie nie zawracaja glowy.... Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2009-06-23 o 11:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=glamourous;12898160]Elcia witaj
![]() jak mieszkasz w Bray to jaci polecam National Maternity Hospital na holles street, zawsze to troszke blizej niz do rotundy i akurat niedaleko linii darta. Polskich lekarzy chyba tez nie ma ale to prawda co dziewczny pisza- jesli nie masz opcji z private medical insurance to idziesz do kogo sie trafi, nie zawsze do tego samego lekarza. a jesli chcesz polskiego lekarza to zdaje sie w medicusie mozna chodzic do ginekologa w ramach tego programu maternity and infant care scheme. czyli co druga wizyta u polskiego lekarza ![]() oooooo no jak blisko darta to zawsze lepiej bo potem bedzie mi lzej a z TZ nie zawsze bede mogla jechac bo pracuje i na wolne raczej nie ma co liczyc,a dziewczyny jak wybrac sobie lekarza GP ?sorki za takie toche glupie pytania ale jestem tu od 2 miesiecy dopiero i nie orientuje sie w tym wszystkim jeszcze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.