|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
ktoś może mi podesłać troszkę słońca?
![]() bo okropnie jest u mnie ![]() wstałam dziś o 10 to czas mi leci jak szalony, już 12, a ja dopiero jem śniadanie, popijam gorącą czekoladą byłam też na zakupach, zaraz zacznę sprzątać no i potem gotowanie obiadku
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#4382 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ja też mam wagę w normie a myślałam, że to już straszna nadwaga mnie dopadła.Co do wózka: 1. Ma pompowane koła, na których bardzo mi zależało 2. Jest na paskach, a tego też szukałam w wózku 3. Ma sporą gondolę i sporą spacerówkę 4. Ma zabezpieczenia na zime, tzn. daszek opuszcza się bardzo nisko i wogóle jest dobrze chroniony przed wiatrem, śniegiem itd ... 5. Ma regulowane oparcie (a na tym najbardziej mi zależało, aby większe dziecko np. 5 miesięcy aby mogło sobie siedzieć spokojnie w wózku, a niekoniecznie jeszcze w spacerówce. 6. Rączka do prowadzenia może być z przodu i z tyłu. 7. Jest bardzo elastyczny i jak dla mnie prowadzi się go idealnie 8. Jest tani ![]() 9. Wagą się nie przejmuje, ponieważ mieszkam na parterze i nie będzie dla mnie problemem wniesienie go do domu, czy włożenie go do samochodzu. 10. Ma folię, moskiteirę i przewijak. 11. Hamulce na cztery koła 12. Jest idealny ![]() Nie wiem jeszcze kiedy. Mam zamiar napisać do sprzedawcy, aby zostawił mi jeden model, bo pieniążki na wózek będę miała dopiero w lipcu. A aukcja jest do 28 czerwca
|
|
#4383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z poczty, paczka wysłana, zakupy zrobione, zajadam winogronka z bananem
![]() zadzwoniła teściowa z Francji ( prowadzi tam teraz lekcje gotowania) i przegadałyśmy pół godziny, jak zawsze plotkary straszne z nas.... ![]() Cytat:
Cytat:
o jejku jak ja się ciesze, że mi w sumie nic nie dolega no ale odchorowałam swoje w I trymestrze
|
|
|
#4384 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak tylko Tż przyjedzie pokaże mu ten wózek i może go kupimy. A to, że aukcja niedługo się kończy to sie nie przejmuje. Ma ich tyle, że na pewno zaraz wystawi kolejną
|
|
#4386 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4387 |
|
Zakorzenienie
|
mój wózek też ma hamulce na cztery koła- jeden hamulec jest na dole między kołami do naciśnięcie stopą a drugi jest na rączce do regulacji dłonią i mąż go nie lubi i chce mi go odczepić
a mi się podoba u nas ważna też była regulacja rączki w dół i w górę, bo ja jestem malutka a mąż wysoki, więc chcieliśmy, żeby nam obojgu było wygodnie. co do regulowanego podparcia w gondoli, hm, wogóle mi się to nie wydaje praktyczne, ale wiadomo różne są nasze potrzeby. rety już 12... muszę ze dwie godzinki odczekać, żeby do ogródeczka iść
|
|
#4388 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no niby tak, ale mnie wogóle ta opcja nie przekonuje. nie wiem czemu. nigdy też nie widziała dziecka siedzącego w gondoli, może w tym cały kłopot. nasza spacerówka jest po prostu ładnie zabudowana i mamy do niej w komplecie specjalny ocieplany kombinezon , który jest dosttosowany do ramiączek wózka ( żeby można je było zapiąć bez problemu) Z drugiej strony tu w holandii nie ma takich znowu zim...śniegu to ja tu nigdy nie widziałam ( parę razy padał, to od razu go nie było) co najwyżej jest czasem mrozik, ale już baardzo rzadko. z tego co czytałam dzieci siadają stabilnie ok 6 miesiąca życia, wcześniej to raczej się podnoszą do siadania, ale mają jeszcze za słabe mięśnie do siedzenia- jeśli siedzko nie potrafi siedzieć stabilnie samo to nie powinno się go sadzać ( pozycja półleżąca jak najbardziej) mam nadzieję, w kązdym razie, że tobie ta opcja się przyda
|
|
|
#4390 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ps. Język zupą poparzyłam
|
|
#4391 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4392 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do łóżeczka, to bardzo chciałabym takie, w którym można zdjąć boki i zostaje tapczanik. W hurtowni takie kosztuje 499 złotych, jak dla mnie to dużo za drogo (+ materac, pościele itd) A na allegro sprzedawca zastrzega sobie odbiór osobisty. Łóżeczko 319 złotych + dojazd do warszawy, to wyjdzie mi to samo. Więc chyba zostane przy zwykłym łóżeczku (takim góra do 200 złotych). Powysyłałam do was Słoneczko ... i już deszcz leje, hehe
69 będzie 54 kiedyś napewno ... ![]() 111 dni bez słodyczy 111 dni bez fastfoodów 111 dni systematycznych ćwiczeń 111 dni wytrwałej diety 111 dni i będzie OKEJ Edytowane przez Fasoleczk4 Czas edycji: 2009-06-23 o 13:02 |
|
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow, nawet nie wiedziałam, że mam taki sportowy wózek to już wiem jak będę zrzucać to , co teraz nabywam hihihihi ![]() tak, ale samodzielnie siedzące dziecko to takie które umie samo siedzieć bez podparcia. w innym wypadków dziecko potrzebuje podparcia nie tylko pod plecki i główkę ale też boków- no i pamiętajmy , że zbyt wczesne sadzanie dziecka ( nawet z podparciem) grozi wadami postawy. to już lepiej jeśli dziecko bardzo się denerwuje położyć je na płasko w spacerówce- jest mnie josłonięta, więc dzidzia więcej widzi, ale nadal leży. ewentualni pozycja półleżąca taka jak w maxo- cosi- jest ona dopuszczalna już od niemowlęctwa. wiadomo, że rozwój każdego dziecka przebiega inaczej. ale to że dziecko się złości i unosi główkę bo chce więcej widzieć nie znacyz, żed powinno się je sadzać. tak przynajmniej wynika z moich informacji. czy wy wiecie , że ja tu nigdzie nie mogę dostać takiego fajnego rożka usztywnianego...
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-06-23 o 13:07 |
|
|
|
|
#4394 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ten baby merc ma regulowane oparcie 4 - stopniowo. Wiec pozycja polezaca tez jest. Nie ma obawy, ze zrobie krzywde dzidzi
|
|
#4395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
obiad mam przygotowany, jeszcze tylko wstawić, dziś kurczak curry, w sosie śmietanowym, z makaronem, do tego sałatka z lodowej, pomidorków koktajlowych, oliwek...z sosem winegret ![]() posprzątałam też troszkę, a teraz może coś obejrzę, do 14.30 mam czas, potem wezmę się za obiadek, mąż wraca ok 15.30, kupiłam też ciastko magnum, wygląda jak mini tort, i do tego świeczki, z okazji rocznicy w ogóle w taką pogodę nie mam apetytu ![]() a jutro jeszcze w końcu muszę się po buty wybrać, i spodnie jechać zmiejszyć do cioci, bo mi lecą z pupy, w udach wielkie i w pupie, a to białe, ładne chciałam na niedziele mieć po weselu
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
|
#4396 |
|
Zadomowienie
|
no i wróciłam
dostałam zabawki i krzesełko do karmienia.. i rowerek ale to dla chrześniaka po laktator i nosidełko mam się zgłosić później bo teraz sie przeprowadzają do większego mieszkania a niedługo też jadą do chorwacji - zazrościc - no i podjadę do niej jak już upora się z bałaganem i znajdzie laktator
|
#4397 |
|
Zakorzenienie
|
Ja całe życie mieszkam na 4. piętrze. Wchodzenie w ciąży aktualnie jest różne - albo bez problemu, albo z maleńkim trudem pod sam koniec. Jednak w mieszkaniu najczęściej nie muszę się zaraz kłaść. Szybko wracam do formy.
Łóżeczko, które ma kikunia, podoba mi się, ale cena powalająca. Ja wydam niecałe 400 zł za łóżeczko+szuflada+materac yk+przesyłka. Nika, wózek, który wybrała Fasoleczk4, to taki 2 w 1. Jak jest całkiem rozłożony na płasko, to jest to gondola, a jak się obniży podnóżek i podniesie siedzenie, to staje się spacerówką. Jak dla mnie są to okropnie ciężkie wózki. Co do koloru ścian pokoju, w którym śpi dziecko, to owszem, powinny być pastelowe, ale o tych mocniejszych kolorach napisałam dlatego, że na "polecamy-odradzamy" dziewczyny pisały, by np. wybierać karuzele nad łóżeczko z mocno kolorowymi zabawkami i najlepiej niejednorodnymi. ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Znalazłam na WP artykuł o chudnięciu po ciąży: http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title...wiadomosc.html
|
#4398 | |
|
Wtajemniczenie
|
słyszałam też że laktator ręczny jest do bani, ściąganie zajmuje bardzo bardzo dużo czasu, i bywa bolesne, podobno jeśli już kupować to elektryczny
![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
![]() ciąża trwa 9 miesięcy, a zrzucanie po ciąży dwa razy tyle czyli 18
|
|
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
Też o tym kiedyś czytałam, ale czytałam też wiele pozytywnych opinii o ręcznym laktatorze Avent
|
#4400 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ostatnio założyłam się z mamą, że po porodzie w ciągu 6 miesięcy uzyskam wagę 56 kilogramów ... trzymajciw kciuki
|
|
#4401 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
teraz załapałam tak zabawki dla dzieci powinny być w mocnych koloroach a specjaliści polecają nawet aby pierwsze zabawki dla noworodka niemowlęcia były czarno białe- ale oczywiście rzadko producenci takie robią, bo rodzicom by się nie spodobały ![]() karuzelę nad łóżku już mój mąż upatrzył... i chce kupić. a mówiłam Wam, że w weekend mój mąż kupił Lence...hefalumpa słodziutki jest! a żebyście widziały mojego męża w sklepie jak ściskał zabawkę ogladał, dotykał żeby ocenić jej bezpieczeństwo, czy nie ma ostrych zakończeń itp ( a to pluszowa zabawka..) z dobre 5 minut spędził z poważną miną testując hefalumpa po czym przyniósł mi i kazał jeszcze raz sprawdzić.. kobietki uciekam do ogródka czas na walkę Nika kontra chwasty!
|
|
|
#4402 |
|
Zadomowienie
|
witam wszystkie mamusie
alissanko wszystkiego naj, naj, naj- zycze Ci spelnienia wszystkich marzen ![]() u nas dzisiaj goraco, a ja wybralam sie na zakupy po prezencik dla przyszego tatusia z okazji jego swieta jak ja bede funkcjonowac za miesiac, dwa, trzy ??![]() ![]() skoro juz teraz tak mi ciezko![]() kupilam malutie slodziudkie body z napisem "bobas tatusia" a swojemu tacie i tesciowi kupilismy po butelce extra alkoholu. |
|
|
|
#4403 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziewczynki lece trochę posprzątać
|
|
#4404 |
|
Zadomowienie
|
Ja sie cieszyłam słoneczkiem a tu deszcz i burza, miałam iść się kąpac ale się boje i przeczekam burze.
|
#4405 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie od pół godziny leje. Chyba się chmura urwała. A woda nie nadąża ściekać do studzienki ... i już wszedzie chlapa!
|
|
#4406 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4407 |
|
Zadomowienie
|
W sieciówce "Dziecko" ostatnio oglądałam te śliczne łóżeczka, ale macie rację, może na allegro będzie takie samo po normalnej cenie, bo ten sklep generalnie kojarzy mi się z wysokimi marżami...
Jak macie jakieś fajne wypatrzone, to podrzućcie linka. Zawsze sobie porównam Znów poszłam na zakupy i kupiłam m.in. ... surówki
|
#4408 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie ma sprawy, moge zrobic jeszcze kilka par Ale reklamacji nie przyjmuje (robilam z glowy wiec nie jestem do konca pewna czy sa rowne )Cytat:
Co do wielkosci macicy, to mi ginek tez pokazywal dokad mi siega i naprawde bylam zaskoczona bo prawie do mostka ;o Cytat:
![]() ![]() Cytat:
o ludzie!Ja jeszcze nie wiem dokladnie jak w niemczech wygladaja porody (na razie staram sie o tym za wiele nie myslec), ale mam taka cicha nadzieje ze nie bede musiala lezec. Podobno kobietki z okolic Szczecina czesto "przypadkiem" rodza w niemczech, wiec biore to za dobra monete. Cytat:
Chetnie bym wyslala, ale u mnie takze brak sloneczka. A slyszalam ze we Wroclawiu gdzies ulice pozalewane (na grobli zdaje sie) i zapowiadaja dosc kiepska pogode na ten tydzien (czyt. deszcz, deszcz, deszcz)
Edytowane przez nimitz Czas edycji: 2009-06-23 o 14:35 |
||||||
|
|
|
#4409 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc mój mąż chyba wychodzi z założenia, że Lenka też będzie lubiła słonie, pierwsza książeczka jaką kupił jest o słoniku no i teraz hefalump... Cytat:
a jaka jest tam opieka prenatalna, bo ja słyszałam, że bardzo dobra. Cytat:
|
|
|
#4410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chętnie bym Cię odwiedziła dzisiaj, w porze obiadowej Co do łóżeczka, to nam się w sklepie takie spodobało: http://www.sklep.urwis.com.pl/produc...oducts_id=2023 gdy dzidziuś wyrośnie z bujania, można zablokować bieguny na stałe. Mam nadzieję, że się sprawdzi... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.

byłam też na zakupach, zaraz zacznę sprzątać no i potem gotowanie obiadku

a myślałam, że to już straszna nadwaga mnie dopadła.

Nogi tak bardzo mnie nie bola, ale nie mam tchu, normalnie sie dusze przy wiekszym wysilku. Nie wiem juz jak mam siedziec, najlepiej jak leze i nic nie robie ( w nocy) !

jak ja bede funkcjonowac za miesiac, dwa, trzy ??