|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
No coś Ty! Ludzie i tak patrzą na basenie na innych i obgadują, ale co innego obgadywać grubasów, a co innego patrzeć na tak przyjemny widok, jak kobieta w ciąży, która aktywnie spędza czas.
#4892 | |||||
Zadomowienie
|
Wrocilam ze sklepu, goraco jak w piekle
![]() teraz wsuwam wloskie lody ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale to ich wina, bo nigdy nie poszli tego zdjagnozowac, nie leczyli ![]() Miec takich rodzicow to istnia tragedia, bo widze jak TZ ich kocha i cierpi ![]() Cytat:
![]() ![]() Mamy ta sucz schroniskowa, tez nie sterylizowana i w zeszlym roku operowalismy ja, miala guzki ![]() ![]() ![]() Po drugi dosc w Polce bid takich jak moja czy Twoja ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4893 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A kot może się rozchorowac, bo po prostu zarazi się czymś od szczura albo zje szczura nakarmionego trutką. Zapewniam cię jednak, że taka trutka na szczury nie kumuluje się akurat w ogonie. Zapytaj weta. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4894 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niech no tylko pogoda będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4895 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie uciekam do lublina, na USG Ależ jestem podekscytowana, może wkońcu płeć poznam i poszalaję z zakupami ![]() ![]() ![]() Miłego dnia ![]()
![]() |
#4896 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wychowywalam sie na wsi czesto mozna bylo na podworku natrafic na martwego duzego szczura ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4897 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślałam, że Ci ludzie od których ją zabrałam trochę zmądrzeli, niestety myliłam się... Mama Loli ma być znowu dopuszczona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4898 |
Zakorzenienie
|
Poczytajcie sobie gdzie ja mieszkam, gdzie przechodzę ciążę i gdzie będę rodzić
![]() http://www.wiatrak.nl/469/porod-po-holendersku/ Holandia posiada unikalny w całej Europie system położnictwa. Tradycyjnie holenderska kobieta, niezależnie od warstwy społecznej, rodzi w swoim własnym domu. Co prawda w domu rodzi coraz mniej kobiet ale to jest wciąż 1/3 wszystkich porodów w Holandii. Z cudzoziemskich kobiet tylko 13% rodzi w domu.Kobieta od momentu stwierdzenia ciąży znajduje się pod kontrolą akuszerki i regularnie przychodzi na kontrolę, mierzenie ciśnienia, wagi i rozwoju płodu, itp. Gdy ciąża przebiega normalnie poród odbywa się w domu, we własnym łóżku z pomocą akuszerki i ewentualnie męża. W wypadku jakichkolwiek podejrzeń komplikacji akuszerka przekazuję ciężarną kobietę ginekologowi który prowadzi dalszą kontrolę i poród odbywa się wówczas w szpitalu. Z ostatnich statystyk wynika, że umieralność niemowląt przy porodzie jest w Holandii najwyższa w Unii Europejskiej i niektórzy obarczają za to winą właśnie domowe porody, chociaż ginekolodzy twierdzą, że głównym powodem jest szybko rosnący wiek kobiet decydujących się na pierwsze dziecko. Co piąta kobieta w Holandii zachodzi po raz pierwszy w ciążę w wieku 35 lat. Statystycznie Holenderki mają pierwsze dziecko w wieku 29 lat czym plasują się na pierwszym miejscu w świecie. Na 1000 porodów w Holandii umiera statystycznie 7,4 noworodków. W sąsiedniej Belgii 4,5, w Szwecji 3,9 a w Niemczech 3,5. PS: moja położna ani razu nie sprawdziła mojej wagi! na kolejnej wizycie zamierzam ją bezczelnie zapytać czy jej zdaniem przybieram na wadze odpowiednio...a jak zapyta ile ważę to powiem: nie wiem, myślałam, że to twoja broszka , żeby sprawdzić.... ![]()
![]() |
#4899 |
Zadomowienie
|
no to zapiekanka gotowa i juz nawet w polowie zjedzona
![]() wyszla bardzo smaczna ale moim zdaniem koniecznie trzeba ja polac smietaną lub kofirem z cukrem bo inaczej jest stanowczo za sucha. ja mialam tylko kefir wiec dodalam kefirku i wyszla pychotka ![]() tylko nie wiem czy maz bedzie usatysfakcjonowany poniewaz to bardziej danie deserowe niz obiadowe (przynamniej w mniemaniu mojego mezusia) ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- nika a nie rozwazalicie porodu w Polsce? |
![]() ![]() |
![]() |
#4900 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kurczę gdyby nie kwestia finansowa to ja bym się chyba zdecydowała na poród w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4901 | |
Zakorzenienie
|
kochana, a w Polsce to lepiej?
walną ci kroplówę z oksytocyną czy chcesz czy nie- bo tak będzie szybciej... natną cię czy trzeba czy nie- bo tak będzie szybciej... nawet nie myśl o zmianie pozycji w trakcie porodu masz leżeć i koniec- bo tak lekarzowi wygodniej... rozważać to my możemy, ale ja wcale nie myślę , że lepiej rodzić w Polsce- przechodzić ciążę w Polsce jets lepiej ( więcej badań, lepsza opieka , ginekolog - ja tu całą ciąże nie widzę gina..) ale rodzić...nie wydaje mi się..... poza tym to nadal bardzo daleko, jak mi sięskurcze zaczną to i tak nie zdążę dojechać do granicy ![]() a jechać wcześniej taki kawał też ciężko i niebezpiecznie w 8 czy 9 miesiącu... ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
a tutaj w Holandii w łaśnie poród w domu nic nie kosztuje a w szpitalu to w zależności od rodzaju ubezpieczenia ale czasem trzeba za salę płacić.. my nadal myślimy nad porodem w domu, ostatecznie zdecydujęsię po wizycie u ginekologa w Belgii u mojej siostry...
![]() ![]() |
![]() |
#4902 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4903 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
rozumiem, patrzylam na to z innej strony... ja ogolnie jestem panikara i zebym byla na Twoim miescu juz bym sfiksowala ( ta "opieka" w ciazy, brak badan, brak kontaktu z ginekologiem). ja to jak nie uslysze od lekarza i nie zobacze na papierze wynikow to cala jestem w niepokoju. pozatym ja sie nigdy bym nie zdecydowala na porod w domu- jakos perspektywa tego ze nie bedzie zadnych sprzetow medycznych w zasiegu reki podczas porogu (jakby nie daj Boze cos sie dzialo)- bardzo mnie przeraza. pozatym nie w kazdym szpitalu w Polsce traktuja pacjentki tak samo, takze ja jestem ZA rodzeniem w Polsce, w szpitalu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4904 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4905 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze przed wybraniem szpitala można poczytac opinie i oceny na stronie Rodzic po ludzku i wybrac jakies cywilizowane miejsce. Przynajmniej w dużych miastach, w mniejszych miejscowościach to zapewne nadal problem. Do tego też przydaje się indywidualna opieka położnej - zaufanej, polecanej położnej. Spotkam się ze swoją po pierwszych zajęciach w szkole rodzenia w celu ustalenia co mi odpowiada a co nie. To niestety jest już "luksus", za który się płaci... to jest dośc dziwaczne. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4906 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Z pozycja tez nie jest tak do końca rodzilam w "zwykłym" szpitalu i do konca laziłam, kucalam siadalm, wstawałam itd w miejscu sie wysiedziec nie da ![]()
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-26 o 13:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4907 |
Zadomowienie
|
ja kiedys przed ciaza bylam pewna ze bede rodzic prywatnie (takie wygodnickie podejscie). ale jak zaszalm w ciaze zmienily sie moje priorytety i nie jest mi najwazniejsze w jakich warunkach bede przebywala ale jaka opieke medyczna i jaki sprzet bedzie nam zapewniony.
ostatnio kolezanka opowiadala ze jej kuzynka umowiona byla na cesarke w prywatnej klinice juz pol roku wczesniej (miala wskazanie od lekarza i "zaklepala" konkretny dzien i godzine). a ze w klinikach jest teraz straszne oblezenie to szanowny pan doktor zmienial jej termin 3 razy (coraz to wczesniej)- pewnie musial wcisnac w to miesjce kogos znajomego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4908 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() tutaj mi tylko badają ciśnienie i od czasu pomacają mnie po brzuchu... co do porodu w szpitalu w Holandii: owszem sprzęt wtedy jest blisko ale ginekolog i anestezjolog są w szpitalu do godz. 18- jak coś się zaczyna dziać a rodzisz po 18 to może i jesteś blisko sprzętu ale i tak musisz czekać aż dojadą z domu...bo w szpitalu rodzisz i tak z położną, tak jak w domu tyle , że w szpitalu. no dobrze : masz sprzęt blisko- tylko co z niego skoro położna go nie użyje musi czekać na lekarza. "W tej chwili kobieta rodząca w szpitalu może domagać się ruggeprik ale czy go dostanie zależy od wielu pisanych i niepisanych praw. Poza tym zastosowanie ruggeprik wymaga obecności anastezjologa, gdy tymczasem, anastezjolog jest w szpitalu obecny do godziny 18-tej (z wyjątkiem szpitali akademickich) - czyli kobieta rodząca po 18-tej ma pecha i znieczulenia nie dostanie" http://www.wiatrak.nl/864/holenderskie-bole-porodowe/ to jest przykład o znieczuleniu zewnątrzoponowym ( ja go nie chcę mieć , ale przykład obrazuje troszkę jak to działa) Cytat:
ja nadal myślę i rozważam co mam robić, mówiąc szczerze nawet nie wiem z którą położną będę rodzić bo tam one są trzy i co spotkanie to z kimś innym rozmawiam... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4909 |
Raczkowanie
|
A ja zazdroszczę tych porodów domowych. I Holenderkom, i Brytyjkom i wszystkim tym, które mają szansę urodzić w domu. Czekam na ostatnie usg i kiedy się dowiem jakie Mała ma teraz gabaryty umawiam się z położną od porodów domowych na wizytę i ocenę, czy do takiego porodu się kwalifikujemy. Więc trzymać kciuki!
![]() |
#4910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, nie boją się porodu w domu, jak pogadasz z przeciętną Holenderką to ona jest zdziwiona, że po co do szpitala? moim skromnym zdaniem przyczyną takiej śmiertelności noworodków w holandii jest niewystarczająca opieka prenatalna: brak badań z moczu, brak usg przed porodem potwierdzającego ułożenie dziecka, wielkość itp, brak powtórzenie badań krwi ( robią je tylko raz między 10 a 12 tyg), brak konsultacji ginekologicznej kompletnie- jeśli położna podotyka brzuch i uzna że jest ok to przez 9 miesięcy ani w czasie porodu gina nie ujrzysz. efekt jest taki, że potem jest tragiczna niespodzianka w czasie porodu w postaci ...no właśnie... ostatnie badania wykazują, że poród w domu nie jest przyczyną tak wysokiej śmiertelności noworodków. Tysiak: owszem kiedy jest taka potrzeba to trzeba podać oksytocynę, ale uważam, że podobnie jak z nacięciami w Polsce się nadal przesadza z ilością... a pomyśl może łatwiej by poszło gdybyś te ostatnie 40 minut mogła rodzić wp ozycji półklącznej na przykład, może nikt by nie musiał wyciskać dziecka, bo wtedy swoje robi grawitacja, główka dziecka naciska bardziej na kości miednicy i rozwarcie robi się większe. Kashin, będę trzymać kciuki !!!!
![]() Okruszek rosnie ![]() http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-06-26 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4911 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4912 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() w Holandii z tego co pisze Nika podoba mi sie wszystko "po" ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-26 o 14:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym chciała rodzić w domu, ale tylko wtedy jeśli przed porodem sprawdzą wszystko, zrobią usg, badanie ginekologiczne itp itd. niestey nikt mi tego w Holandii nie zapewni stąd mój strach przed porodem w domu. dziewczyny, wszystko mi idzie dziś jak krew z nosa... nie wiem czy to przez pogodę czy to wizja tego usg dziś...
![]() ![]() |
![]() |
#4914 |
Zadomowienie
|
wlasnie zastanawiam sie nad pewnym rozwiazaniem ale nie mam pomyslu...
![]() ![]() w naszym domku planujemy odzielny pokoik dla dziecka. jest on na pietrze. chce by od poczatku synek z niego "korzystal". nasza sypialnia jest blisko. no w zwiazku z tym, czy powinnam kupic drugie lozeczko do naszej sypialni, by dziecko w nocy bylo bezposrednio przy nas???? a nie chce tego lozeczka ktore planuje miec w pokoju malego codzinnie przenosic w te i z powrotem.planuje by w dzien dziecko spalo jednak w swom pokoju , pomimo ze ja bede w wiekszosci "funkcjonowac na dole.a i tak bede miala elektroniczna nianie...takze chyba nie bedzie problemu jak ja bede na dole a dziecko na gorze????? co wy o tym myslicie?? Nika Ty tez chyba mieszkasz w domku i tez planujesz oddzielny pokoik dla Lenki i jak wy rozwiazujecie ten problem? |
![]() ![]() |
![]() |
#4915 | |||||||
Zadomowienie
|
uff, nadrobić Was to niezły
![]() ja też kocham morze, ale to pewnie dlatego, że bliżej no i działka. uwielbiam wylegiwać się na plaży ![]() góry też lubię, ale rzadko w nie jadę więc powiedzieć, że je uwielbiam mi trudno. ![]() Cytat:
![]() jeśli chodzi o wypad nad morze: - krem z filtrem najmniejszy filtr 30 - kapelusik lub opaska zasłaniająca włosy (kupiłam taką w carry) - osłonka na brzuszek też w carry kupiłam taką dużą prostokątną "chustę" z ramionkami, obwijasz się z dwa razy i brzusio zakryty, ewentualnie możesz kupić strój z koszulką (wybór duży) - nie kupuj żadnego namiotu, bo jak będzie ciepło, to się w nim ugotujesz, ja wolę parawan i parasolkę (lub samą parasolkę) - czy się kąpać? nie wiem jaka woda jest w karwi, bo tam gdzie ja jeżdżę plaża dostała niebieską flagę i woda jest b. czysta lecz nie wiem czy mimo to zdecydowałabym się wykąpać, czas pokaze... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() my też swoją sunie wysterylizowaliśmy, tyle się naczytałam o ropomaciczu, zapaleniu sutków... poaz tym nasza sunia cierpiała w czasie cieczki, a my razem z nią..bite 3 tyg. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
------------------------------------- a ja dziś byłam na badaniach związku z tą moją tarczycą. w poniedziałek odbieram wyniki i w wtorek idę do endokrynologa. przy okazji załatwiłam, u lekarza pierwszego kontaktu przepianie badań zleconych przez gina prywatnego m.in. mocz, morfologię i glukozę, przynajmniej będę miała za darmo ![]() dziś synuś mój jakiś taki niemrawy, może z 3 razy czułam lekkie ruchy, a ja znów się martwię ![]() aha, co do glukozy to mi lekarka pierwszego kontaktu mówiła abym przygotowała się na 3 kłucia (przed, godzinę po i po dwóch godz.) glukozę sama mam kupić i ją rozpuścić, ale te badanie zrobię sobie dopiero za 2 tyg. Dziś zaczynamy 24 tydzień ![]() Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-06-26 o 14:19 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem, będzie gotowy pokoik dla Lenki , ale przez pierwsze miesiące łóżeczko będzie stało u nas i tam mała będzie spała. potem ją "wymeldujemy" do jej pokoiku całkowicie, ale na początku chce by spała u nas. drugiego łóżeczka nie kupujemy, ale w razie co mamy takie "podróżnicze " łóżeczko typu kojec coś w tym rodzaju. jednak nie zamierzam go używać. Sorejna to nie straszenie to fakty dotyczące cesarki , no i chciałam przez powiedzieć, dlaczego cała reszta powinna się cieszyć a nie bać porodu sn ![]()
![]() Okruszek rosnie ![]() http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-06-26 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4917 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4918 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a nie da sie ukryc ze wiekszosc dnia bede spedzala na dole- kuchnia i wszystkie inne niezbedne pomieszczenia (na gorze sa tylko sypialnie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4919 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gabrysia Edytowane przez Orzeszek.1 Czas edycji: 2009-06-26 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4920 |
Wtajemniczenie
|
woman31 co do spania w nocy dziewczny proponuja dobre rozwiaznia. Nika chce na pierwsze 3 miesiace wstawic do sypialni łózeczko, bardzo rozsadnie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-26 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.