|
|
#781 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
juz na październik w szafce robi się likier kukułkowy i szukam dalej drinków "dla studentów", czyli z tanimi łatwo dostępnymi składnikami a z tego co jak na razie zamieściłaś na blogu, właśnie takie tam są![]() ja od siebie gorąca polecam Advocat z mlekiem. wszystkie koleżanki, które tym poczęstowałam z miejsca to pokochały i o mało nie wypiłe same całej butelki
|
|
|
|
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
a w jakich proporcjach? nigdy nie próbowałam go pić z czymś
|
|
|
|
|
|
#783 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: TaM GdZiE DiAbEł MóWi DoBrAnOc...:)
Wiadomości: 757
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
no dzisiaj tak patrzyłam i nie znalazlam... musze sie udac do większego sklepu...
__________________
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln |
|
|
|
|
|
#784 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
w Biedronie jest dobry advokat.
__________________
lubię sobie spuszczać wpie..ol
|
|
|
|
|
|
#785 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
mówimy o ajvarze
to taka pasta paprykowa http://www.podravka.pl/ajvar.html
|
|
|
|
|
#786 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
__________________
lubię sobie spuszczać wpie..ol
|
|
|
|
|
|
#787 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
ależ nie ma za co
a może się okaże, że w Biedronce i ajvar się znajdzie?
|
|
|
|
|
#788 | ||
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
![]() potwierdzam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#789 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: TaM GdZiE DiAbEł MóWi DoBrAnOc...:)
Wiadomości: 757
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
o teraz to wiem przynajmniej czego szukam... jak to wygląda....
__________________
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln |
|
|
|
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
teraz to bym to widziała jeszcze z dużą ilością lodu ![]() hm.. kojarzę, że gdzieś już była na ten temat dyskusja i wrzucałam linka. Ale własnie nie pamiętam czy to było tutaj na forum czy w komentarzach na blogu
|
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: TaM GdZiE DiAbEł MóWi DoBrAnOc...:)
Wiadomości: 757
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
no to teraz biorę sie za gotowanie...
__________________
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln |
|
|
|
|
|
#792 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 695
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Adrijah, mam pytanie. Ostatnio robiłam po raz pierwszy w moim życiu sok z truskawek i dżem. Tzn zagotowałam kilka razy, potem oddzielałam truskawki od soku, jeszcze raz na chwilkę zagotowałam i taki gorący sok i dżem wlałam do wyparzonych słoików. Następnie postawiłam do góry dnem na noc. Zastanwaim się czy dobrze zrobiłam i czy mi się to nie zepsuje :/ W niektorych rpzepisach pisała że trzeba przez 10-15 min pasteryzować. nie wiedziałam co to znaczy dlatego też tego niez robiłam. Z góry dz za odpowiedż
Pzdr
__________________
"Ten, kto zwycięża innych, jest silny. Ten, kto zwycięża samego siebie, jest potężny" 13.08-24.08 - Lloret de Mar ^^ I FAZA - 1 / 14 |
|
|
|
|
#793 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
gratuluje
pochwal się jak ugotujesz, ok? ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#794 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
a najlepiej sprawdzić w przepisie, z którego się robiło
|
|
|
|
|
|
#795 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: TaM GdZiE DiAbEł MóWi DoBrAnOc...:)
Wiadomości: 757
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
oj pochwale się na pewno... ale to dopiero jutro... bo jutro bede robić na obiad... mam nadzieje że mi wyjdzie...
__________________
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln |
|
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#797 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 459
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Ale tu pysznie !
![]() Koniecznie muszę wypróbować któryś z przepisów. |
|
|
|
|
#798 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: TaM GdZiE DiAbEł MóWi DoBrAnOc...:)
Wiadomości: 757
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
było pyszne... tak więc na pewno będzie częściej gościć na moim stole.... wszystkim smakowało.... no teraz musze wypróbować coś innego z Twoich przepisów... tylko co?
__________________
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln |
|
|
|
|
#799 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: **Marzenia**
Wiadomości: 2 996
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
Mam pytanie : Chciałabym zrobić to cudo , lecz u mnie w sklepach dostepne jest jedynie mleko zagęszczone słodzone... (nie ma dostepnego smaku kakaowego) w związku z czym co mam zrobić? No i ile czasu gotować do mleko?? A butelka? jaka powinna być?
__________________
Mów mi : Asia ![]() "...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli." |
|
|
|
|
|
#800 | ||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
dzięki
a zachęcam, zachęcam ![]() Cytat:
co wypróbowac? najlepiej wszystko ![]() Cytat:
ja nigdy nie próbowałam, za wygodna jestem ja bym już po ugotowaniu wymieszała z kakaem, tylko to będzie bardzo gęsta masa, więc trzeba się będzie trochę namachać. a z drugiej strony.. to chyba nie jest konieczne. jak będzie karmelowe to nic się nie stanie ![]() w jakim sensie jaka butelka? pytasz o tworzywo czy pojemność czy o coś innego? |
||
|
|
|
|
#801 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: TaM GdZiE DiAbEł MóWi DoBrAnOc...:)
Wiadomości: 757
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
__________________
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln |
|
|
|
|
|
#802 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: **Marzenia**
Wiadomości: 2 996
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
Tak- chodzi mi o tworzywo? Są jakieś specjalne butelki?
__________________
Mów mi : Asia ![]() "...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli." |
|
|
|
|
|
#803 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
cieszę się
![]() Cytat:
oczywiście po zmiksowaniu z wódką/rumem robi się rzadsze, ale nadal nieco gęstawe. Bezpośrednio przed piciem jeszcze można wymieszać z zimnym mlekiem po prostu szklana bo plastik może się utleniać trochę od alkoholu i przejdzie jego posmakiem |
|
|
|
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Byłam wczoraj na imprezie podwójnie urodzinowej (2 osoby wspólnie wyprawiały). Tak się złożyło, że o północy mogłam wszystkim ogłosić, że właśnie zaczęły się moje urodziny
I oczywiście tak zrobiłam Ogólnie impreza super, chociaż większości ludzi nie znałam i nie dostałam żadnego prezentu, ale to nic, i tak było świetnie, bo przecież nie prezenty są najważniejsze Nie mam tortu ani niczego słodkiego, więc stwierdziłam, że jakby ktoś nagle sobie o mnie przypomniał i niespodziewanie mnie odwiedził, to dobrze by było żeby go czymś poczęstować. Ale jakoś tak niechętnie patrzę na słodkości po mega imprezie Obawiam się, że mój żołądek by się dosyć szybko zbuntował, więc padło na muffiny, ale na słono. Kusiły mnie od dawna, to sobie na urodziny upiekłam :P SŁONE MUFFINY składniki: - 130g mąki - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100ml mleka - 30g rozpuszczonego i ostudzonego masła - 4 plasterki żółtego sera - 2 parówki - 1 pomidor - 1/2 puszki kukurydzy - sól, pieprz - 1 łyżeczka bazylii - 1 łyżeczka oregano Pomidora, parówki i ser pokroić, parówki podsmażyć (można np. z cebulą). Kukurydzę odsączyć. Połączyć ze sobą mleko, masło, przesianą mąkę z proszkiem, przyprawy i dodatki. Wypełnić foremki na muffinki i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. |
|
|
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Już od jakiegoś czasu chciałam go zrobić, bo kusi u Dominiki, ale jakoś nie było okazji. W końcu dzisiaj mi się udało. Nie podaję proporcji, bo brałam wszystkiego tyle, ile było w lodówce, bez przeliczania
KALAFIOR ZAPIEKANY składniki: - kalafior - szynka - kukurydza - ser żółty - kremówka - suszona natka pietruszki - sól, pieprz - szczypiorek Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki, podgotować na parze. Szynkę i ser pokroić w kostkę/plasterki. Kukurydzę odcedzić. Kremówkę wymieszać z suszoną natką, solą i pieprzem. Kalafiora przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dodatkami (bez szczypiorku), polać kremówką. Piec 15-20 minut w 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, posypać szczypiorkiem. |
|
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Przywiozłam niedawno do domu do Rodziców książkę Nigelli "Lato w kuchni" i Mama wypatrzyła w niej te ziemniaki. Zrobiłyśmy je do grillowanego karczku. Super obiad. Jutro powtórka
ZIEMNIAKI HASSELBACK składniki: - 16 średnich lub 36 małych, młodych ziemniaków - 45g masła - 5 łyżek oliwy z oliwek - sól Ziemniaki wyszorować, każdy po kolei kłaść na drewnianej łyżce i na niej ponacinać co 3mm. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Brytfankę z masłem i oliwą postawić na gazie - podgrzać, aż tłuszcz zacznie skwierczeć (uwaga - pryska). Włożyć ziemniaki nacięciami do dołu, podsmażyć je, po czym przewrócić na drugą stronę, polać tłuszczem i oprószyć solą. Brytfankę wstawić do piekarnika. Małe, młode ziemniaki piec 40 minut, duże nawet do godziny i 10 minut. |
|
|
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Od dłuższego czasu już się na nią czaiłam, choć nie jestem fanką tego deseru. Po prostu chciałam spróbować go zrobić sama. W niedzielę stwierdziłam, że zrobię tę z przepisu Małgosi.dz, ale po sprawdzeniu zawartości szafek i spojrzeniu na zegarek stwierdziłam, że mam lekkiego zonka i muszę improwizować, bo składników niet, a sklepy w promieniu kilku km zamknięte
PANNA COTTA JOGURTOWO KAWOWO CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI składniki: - 400ml jogurtu greckiego - 100ml kremówki - 5 łyżek mocnego, słodkiego naparu z kawy - 100g mlecznej czekolady z migdałami - 1 łyżeczka żelatyny Jogurt z kremówką podgrzać, wlać kawę i wsypać połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Jak całość się zagotuje, zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Przelać do filiżanek i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wstawić filiżankę do ciepłej wody, po czym przełożyć deser na talerzyk. |
|
|
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Przepis wypatrzony w zeszłorocznym sierpniowym numerze Soli i Pieprzu. W oryginale jest indyk, ale zabrakło, to się posiłkowałam kurczakiem. Gyros jest w towarzystwie kapusty i papryki z jogurtowym sosem czosnkowym. Dobre połączenie. Ogólnie mi smakuje, szybko się robi, niby stosunkowo lekkie, a jednak syte. Dlatego zjadłam tylko połowę, po czym radośnie drugą porcję zapakowałam do pudełka i już się ucieszyłam, że już mam posiłek do pociągu na jutro, po czym uświadomiłam sobie, że w tym są 3 ząbki czosnku. Tak sobie myślę, że po zjedzeniu wezmę gumę do żucia i nie będę się odzywać to będzie ok, ALE podczas jedzenia mnie chyba wyrzucą z przedziału :P a że jadę sama, to nie będę zostawiać swoich rzeczy i pędzić do WARSu raczej. Co myślicie?
PS. już wróciłam gyros jednak dojadłam rano na śniadanie, zanim wsiadłam do pociągu już dawno zabiłam i posmak i zapach czosnku ![]() DELIKATNY GYROS Z KURCZAKA składniki: - 1 pierś z kurczaka - sok z 1/2 limonki - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka oregano < - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - łyżka ketchupu - 2 łyżki oleju Sok z cytryny wycisnąć do niewielkiej miski. Dodać tymianek, oregano, niewielką ilość soli, pieprz i oliwę. Obrać czosnek i wycisnąć do marynaty. Całość starannie wymieszać. Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso najpierw pokroić w plastry, następnie w paski, włożyć do marynaty i starannie wymieszać. Całość przykryć i marynować ok. 30 minut w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Mięso wyjąć z marynaty, ewentualnie wyłożyć na sitko i osączyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso ok 4 minuty, po czym odstawić je w ciepłe miejsce. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę, dodać ketchup (lub koncentrat pomidorowy) i całość wymieszać. Paski mięsa włożyć do sosu. |
|
|
|
|
#809 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Mój młodszy Brat na początku nie chciał słyszeć o marchewkowych gofrach, ale jak zobaczył, że całkiem apetycznie wyglądają i jest bita śmietana to wcinał
Stwierdził, że są bardzo dobre A najlepszy jest ten w kształcie pierwszej litery jego imienia (H). Ale najwięcej zjadł serduszek GOFRY MARCHEWKOWE składniki: - ok. 60g masła lub margaryny - 1-2 łyżki cukru - 2 żółtka - 125g mąki - 125ml mleka - ok. 50g startej na drobnej tarce marchewki - 2 białka - szczypta soli - trochę skórki otartej z cytryny - ewentualnie tłuszcz do gofrownicy Masło lub margarynę utrzeć dokładnie z cukrem i żółtkami. Stale ucierając, dodawać na zmianę mąkę, mleko i startą marchew. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i razem z solą i skórką cytrynową ostrożnie wymieszać z ciastem. Gofrownicę rozgrzać, wysmarować tłuszczem i upiec gofry. Podawać z bitą śmietaną. |
|
|
|
|
#810 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
ale tu cisza ostatnio, chyba wszyscy powyjeżdżali
aż mi głupio tak dodawać jeden przepis pod drugim ![]() - - - Jeszcze raz zabrałam się za hot-dogi Dolly (hit na wizażu ) tym razem już nie kombinując za bardzo, żeby nie wyszły znowu hot dogo-pizze, jedynie zamieniłam drożdże na suche. Pierwszy raz udało mi się to ciasto bezproblemowo rozwałkować HOT DOGI W CIEŚCIE składniki na 10 sztuk: - 2 szklanki mąki - 1/4 szklanki mleka - 1 jajko - 1/2 kostki margaryny - 1 op suchych drożdży (7g) - 2 łyżki cukru - 5 parówek - 10 plasterków żółtego sera + łyżka mleka + łyżka ziaren sezamu Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Później do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 10 kawałków, każdy rozwałkować. Na każdym kawałku układać plasterki sera żółtego i pół parówki. Zawinąć. Posmarować wierzch mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp 200°C aż do zarumienienia ciasta (u mnie 20 minut bez termoobiegu). |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.




i ostatnio jeśli już coś piję to raczej w plenerze
a z tego co jak na razie zamieściłaś na blogu, właśnie takie tam są

a w jakich proporcjach? 
ja akurat mam Podravki, ale są też innych firm 






tak więc na pewno będzie częściej gościć na moim stole.... wszystkim smakowało.... no teraz musze wypróbować coś innego z Twoich przepisów... tylko co?
