![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Tajemnica spowiedzi
Jeżeli miałoby to komuś uratować życie lub np. pomóc w jakimś śledztwie, ustaleniu mordercy, czy coś takiego, to - moim zdaniem - powinno się mimo wszystko łamać tajemnicę spowiedzi. Ale z drugiej strony - wyobraźcie sobie, że księża by się przyzwyczaili i zapomnieli, że w ogóle coś takiego jak tajemnica spowiedzi istnieje, bo tak by też się mogło zdarzyć - to już by nie było zbyt dobre dla społeczeństwa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedna kwestia: potencjalny morderca raczej nie powie "nazywam sie Jan Kowalski, zamieszkaly Piekna 5 m6, chce zabic Jana Nowaka, zamieszkalego Golebia 7m8", wiec jest oczywiscie znaczaca abstrakcja... mnie teraz bardziej wlasnie zastanawia, skad spowiednik mialby wiedziec, kim jest potencjalny zabojca
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo zabawi się w detektywa i po spowiedzi będzie śledzić potencjalnego mordercę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Co ja myślę na temat tajemnicy spowiedzi? Sądzę, że ze względu na funkcje jakie pełni w Kościele powinna zostać nienaruszalna. Pracować trzeba nad moralnością ludzi aby zwiększać jej jakość a nie tworzyć luki do niezachowania tajemnicy bo nie tędy droga. Myślę, ze w praktyce ze względu na warunki o których pisałam powyżej niewielu morderców regularnie korzysta ze spowiedzi, tym samym niewielu księży ma takie dylematy. Chociaż tak na prawdę to wiecie co ja myślę o religii itd... ale założycielka wątku zabroniła tego pisać ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-06-30 o 16:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A może to były badania kobiet, które mówiły o swoich grzechach, bo ciężko mi uwierzyć w ankiety w konfesjonale ![]() No i jeszcze... "prawodawca świecki dał spowiednikom mozliwosc nieskładania zeznan w postepowaniach" - np. ks. widzi morderstwo, potem przychodzi do niego koleś, mówi dokładnie o morderstwie, motywach zbrodni itd, to ksiądz- mimo ze widzial, nie musi z tym isc na policje.
A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść... Edytowane przez expectation Czas edycji: 2009-06-30 o 19:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przestaje być członkiem KK, ale tylko na chwilę. ![]() Czy ja to już tutaj pisałam? Bo nie pamiętam ![]() Za użycie siły fizycznej wobec papieża też jest nakładana ekskomunika, z której może uwolnić tylko Stolica Apostolska. Ostatnio słyszałam, jak ktoś "popisuje się wiedzą", że Ali Agca został ukarany ekskomuniką ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nigdzie teraz tego nie sprawdzałam, ale raczej upierałabym się, że ze zwykłego zadźgania kogoś nożem może penitenta rozgrzeszyć każdy ksiądz. Czytałam kiedyś, że tylko aborcja jest traktowana w sposób szczególny, bo za zabicie dorosłego człowieka surowo karze prawo państwowe. No i dorosły czy dziecko może w jakiś sposób się bronić. A dziecko w łonie matki nie obroni się w żaden sposób i dodatkowo często nikt o tym grzechu nie wie, poza kobietą i lekarzem. Więc KK staje w obronie tych nienarodzonych dzieci karząc kobiety ( i wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tej aborcji, np. wspomagając kobietę finansowo) ekskomuniką. Cytat:
Nie wiem dokładnie jak to zostało powiedziane, trzeba by przesłuchać początek, ale net mi tak wolno chodzi po burzy, że nie dam rady ![]() ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Chciałam poprosić autorkę wątku o podanie tytułów tych książek z wątkiem tajemnicy spowiedzi. Bardzo chętnie przeczytam ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-07-01 o 12:27 Powód: błąd ortograficzny ;) każe -> karze |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do pozostałej części - stąd mój przykład ![]() Niestety nie zgodzę się z tym, wystarczy obejrzeć rosyjskie kroniki kryminalne, tam to się cuda cudeńka dzieją ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ale mi chodzi o coś innego. Są też oprócz grzechów śmiertelnych i lekkich (czyli tego normalnego rozróżnienia w KK) 4 grzechy nazywane "grzechami wołającymi o pomstę do nieba" na pierwszym miejscu znajduje się właśnie morderstwo. Są to grzechy "najcięższego kalibru". Ten ich "kaliber" wywodzi się wprost z zapisów biblijnych gdzie wprost jest powiedziane, że grzechy takie ciężko obraziły Boga (zaraz po morderstwie znajduje się homoseksualizm). Cytat:
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakbyś coś znalazła to napisz ![]()
![]() |
![]() |
#41 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba zapytać jakiegoś wyżej postawionego hierarchę KK. Albo zwykłego wiejskiego wikarego - czy może dać rozgrzeszenie z morderstwa. Chyba mają w seminarium zajęcia teoretyczne ze spowiadania, to powinni wiedzieć jakie grzechy mogą odpuszczać, a jakie nie ![]() Nie chcę się upierać, bo oczywiście może się okazać, że nie mam racji. Jednak wydaje mi się, że KK nie wprowadza dodatkowych "problemów". Tzn. moim zdaniem jest tak, że za określone czyny jest ekskomunika i rozgrzeszenie wiąże się z jej zdjęciem - to może zrobić biskup a w wyjątkowych przypadkach Stolica Apostolska. Wszystkie inne grzechy, do jakiejkolwiek kategorii są one przyporządkowane - lekkie, ciężkie, wołające o pomstę do nieba - może odpuścić każdy ksiądz w zwykłej spowiedzi. Ciekawe kto ma rację ![]() Z tym, że państwo karze... to były prywatne słowa księdza, jego próba wyjaśnienia tego problemu, a nie oficjalne stanowisko KK.
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
No ok, pomimo ze jest znaczaca roznica pomiedzy porwaniem sie na swoje zycie a cudze, zalozmy ze to jest mozliwe. Troche nieprawdopodobne jakby, ale jednak mozliwe
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.