Kara śmierci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA
TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona 147 55,89%
NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci 102 38,78%
NIE MAM ZDANIA 15 5,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-01, 17:24   #1
TmargoT
Zakorzenienie

Kara śmierci

źródło:http://pdabrowski.blog.onet.pl/Czy-X...,ID382660629,n

Wkleję część wypowiedzi:
Kara śmierci była stosowana od zarania dziejów. W zależności od czasów i miejsca była orzekana za różne wykroczenia. W szczególności za zabójstwa, morderstwa czy zdradę stanu. Pod tymi względami była jednomyślnie uznawana za karę słuszną popełnionych czynów. Jednak nie wolno zapominać, że śmiercią karano również za takie czyny jak cudzołóstwo, herezję, czy czary. Czyny, za które groziła „kara ostateczna” można wyliczać w nieskończoność. Uzasadniana była głównie koniecznością skutecznego ”odizolowania” przestępców od reszty społeczeństwa, często stosowana z braku, czy przepełnienia więzień. W prawie Drakona była przewidziana za większość, nawet drobnych, wykroczeń. Czasu już nie cofniemy, a osób zabitych nie przywrócimy do życia. Ponadto, każda epoka rządzi się swoimi prawami, ludzie inaczej rozumieli otaczającą ich rzeczywistość. Nie będę się rozwodził czy kara śmierci, za ten czy inny występek, była sprawiedliwa 2 tysiące, tysiąc, 500 lat, czy 100 lat temu. Chciałbym zaprezentować obecny stan stosowania kary śmierci na świecie i zastanowić się czy jest ona potrzebna w dzisiejszych czasach, w XXI wieku…

Temat przywrócenia kary śmierci od czasu do czasu powraca również w polskich mediach. Regularnie przeprowadzane są sondaże. Jasno z nich wynika, iż większość społeczeństwa jest za przywróceniem kary. Możemy jednak w ostatnim czasie zaobserwować wzrost grupy przeciwników karania zbrodniarzy śmiercią. Według badań przeprowadzonych przez Centrum Badań Opinii Publicznej w marcu 2007 roku, zwolenników przywrócenia kary śmierci było 63 proc., natomiast przeciwników 31proc. W stosunku do badania z 2004 roku jest to spadek aż o 14 punktów procentowych jeśli chodzi o zwolenników kary. W kolejnym sondażu przeprowadzonym przez GfK Polonia we wrześniu 2007 roku, po raz pierwszy przeciwników było więcej niż zwolenników. W sondażu na pytanie: "Proszę powiedzieć, czy jest Pan/i za przywróceniem kary śmierci?" - padły następujące odpowiedzi: zdecydowanie nie - 29%, raczej nie 23%, zdecydowanie tak 24%, raczej tak 22%, nie wiem/trudno powiedzieć 2%.

Jak wam się wydaje,czy kara śmierci powinna być przywrócona?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:38   #2
buziaczka3
Raczkowanie

Dot.: Kara śmierci

Jestem ZA.
Jeśli wina jest na 100% udowodniona i jeśli przewinienie było naprawdę ciężkie,np.morderstwo.Po co 25 lat płacić podatki na jakiegoś zwyrodnialca?
Oczywiście to tylko moje zdanie.
Stary 2009-07-01, 17:44   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Nalezy pamietac, ze istnienie kary smierci nie oznacza jeszcze jej wykonywania. Ze wzgledu na to, dlaczego by jej mialo nie byc jako w KK jako ostatecznosci?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:49   #4
masmeli
Wtajemniczenie

Ja kiedys byłam przekonana, że powinni przywrócić karę śmierci, ale jakiś czas temu mam mieszane uczucia i właściwie nie wiem. Przemawiaja do mnie argumenty za i przeciw. Uważam, że jeżeli kara jest na 100% udowodniona to powinna byc, aczkolwiek jak wiadomo z historii nie tak odległej zdarzało się, że sąd był pewny winy oskarżonego, a tu po kilku latach okazuje sie ze to zupełnie kto inny i blad. Kto ponosi za to wine?? kto zadośćuczyni rodzine takiej osoby ?? i właśnie w takich sytuacjach sie waham. Czytałam juz bardzo duzo na ten temat, i jak chodziłam jeszcze do podstawowki i gimnazjum to moja odp. brzmiała- tak oczywiście należy przywrócić kare śmierci, ale w liceum w okresie przyswojenia wiekszej wiedzy na ten temat waham sie.
masmeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:52   #5
Shee'naz
Wtajemniczenie

Zagłosowałam na TAK. Dla mnie sprawa jest oczywista. Kara smierci to jedyny sposob jakim powinno sie karać najciezsze zbrodnie. Zadne chemiczne kastracje etc. Jak mozna zmieniac czyjac postawe zabiegami? Te metody przypominaja mi troche działania komunistów ... nie dobrze by było sie do tego upodabniac.
Polecam artykuł JKM-a o karze smierci. Wszystkie watpliwosci, w tym stanowisko kościoła katolickiego, jasno ukazane. Warto przeczytać.

Edytowane przez Shee'naz
Czas edycji: 2009-07-01 o 17:53
Shee'naz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:52   #6
RiotKitty
Rozeznanie

hmm, z jednej strony to dobre rozwiązanie, bo nie obciąża obywateli państwa do utrzymywania więźnia, który i tak nie przyczynia się do niczego dobrego (nie pracuje podczas odsiadki, jedynie byczy się za cudze pieniądze). więzienia są przepełnione. bez sensu jest kara dożywocia, człowiek siedzi do końca życia bez żadnej perspektywy, to chyba nie jest życie - takie wieloletnie oczekiwanie na śmierć.
z drugiej jednak strony, ja bym nie dopuściła się wykonania egzekucji. to trochę dziwne, żeby człowiek człowiekowi odbierał życie, w dodatku przy wiwacie innych ludzi.
jeśli chodzi o morderców, pedofili, gwałcicieli - chyba jestem na tak.
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:53   #7
lain
Zakorzenienie

nie jestem za przywroceniem kary smierci
uwazam, ze skazani powinni ciezko pracowac (roboty publiczne, cos na rzecz panstwa lub instytucji publicznych) tak zeby zrekompensowac nam podatki, ktore na nich ida...
siedzenie do konca zycia w wiezieniu + ciezka praca beda bardziej dotkliwa kara niz smierc, ktora jest uwolnieniem od swiata w ktorym i tak nic skazanca nie czeka.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:57   #8
arrachnee
Zakorzenienie

Powinna być przywrócona w KK - choćby miała nie być wykonywana

Dziwaczny ten nasz system karny, na utrzymanie więźnia wydaje się więcej niż na utrzymanie dziecka w domu dziecka. Coś powinni w końcu z tym zrobić.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:58   #9
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
uwazam, ze skazani powinni ciezko pracowac (roboty publiczne, cos na rzecz panstwa lub instytucji publicznych) tak zeby zrekompensowac nam podatki, ktore na nich ida...
siedzenie do konca zycia w wiezieniu + ciezka praca beda bardziej dotkliwa kara niz smierc, ktora jest uwolnieniem od swiata w ktorym i tak nic skazanca nie czeka.

Choć niektórych to bym tak...
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 18:05   #10
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buziaczka3 Pokaż wiadomość
Jestem ZA.
Jeśli wina jest na 100% udowodniona i jeśli przewinienie było naprawdę ciężkie,np.morderstwo.Po co 25 lat płacić podatki na jakiegoś zwyrodnialca?
Zgadzam sie calkowicie.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 18:07   #11
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Czytalem gdzies, ze utrzymanie wieznia pracujacego (czyli dostarczenie na miejsce pracy i z powrotem, dozor) jest drozsze niz to co wiezniowie wyprawcowuja, szczegolnie przy raczej niskiej ich wydajnosci. Tak wiec ekonomicznego punktu widzenia raczej to sensu nie ma. Mysle ze moglo by miec, jako element resocjalizacji.

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
Powinna być przywrócona w KK - choćby miała nie być wykonywana
Wlasnie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-01, 18:15   #12
kolciag
Zakorzenienie

GG do kolciag

Cytat:
Jestem ZA.
Popieram w 100 %
Stary 2009-07-01, 18:37   #13
Malinn
Zakorzenienie

A ja jestem przeciw.. z prostego powodu... kazdy ma prawo do zycia...!!!!!!!
Nawet czlowiek, ktory popelnil najwiekszy blad! Po za tym... co to za kara dla czlowieka ktory umrze... wieksza kara jest spedzenie reszty zycia za kratami... albo swiadomosc, ze spedzi... i nigdy nie zobaczy normalnego swiata..
a tak umrze i co... zadnych wyrzutow sumienia, zadnego postanowienia poprawy, zadosc uczynienia...a jak posiedzi z 20lat to nabierze innego spojrzenia na zycie... (moze wypuszcza za dobre sprawowanie) bardziej sie bedzie meczyl niz gdy umrze...

Nawet kilka dni temu czytalam gdzies historie kobiety, ktorej maz zginal w wypadku potracony przez pijanego kierowce, ktory de facto tez zginal... i pisala jak nienawidzi tego czlowieka... ze zaluje, ze umarl bo wieksza kara dla niego bylo by gdyby zyl i musial sie meczyc z wyrzutami sumienia... i wlasnie mi sie wydaje, ze to jest znacznie gorsze niz smierc...

[oczywiscie nie mowie o karze smierci dla czlowieka, ktory prowadzi samochod po pijanemu bo to bylby juz absurd]
Stary 2009-07-01, 18:38   #14
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem ZA.
Zgadzam się. Uważam że niektórzy ludzie robią rzeczy tak straszne, że nie zasługują już na nic poza śmiercią. I chore jest opłacanie im 25(czy mniej) lat życia w więzieniu. Kara powinna grozić za morderstwo, gwałt i pedofilię.

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 18:53   #15
nenowka152900
Zadomowienie

z karą śmierci jest tak... czy człowiek ma prawo odbierać życie drugiemu człowiekowi? nie ma. więc dlaczego ma prawo robić to sąd/ława przysięgłych itp. z drugiej strony znajomy lekarz opowiadał że jeden w więźień w więzieniu wstrzykiwał sobie za przeproszeniem gówno w policzek, zaczęło mu gnić a oni musieli mu robić bardzo drogą operację rekonstrukcji twarzy. za co go skazano? za granie w nogę głową zabitego wcześniej człowieka. nie jest to żadne urban legend. prawda jest taka, że komuś skazanemu na dożywocie jest wszystko jedno., bo już nic gorszego go nie spotka. jest bezkarny, może zabić po raz kolejny, może terroryzować innych więźniów. tych którzy rokują powrót do normalnego życia. myślę że powinno się znaleźć sposób na wykorzystanie więźniów np do budowy dróg czy czegoś innego pożytecznego i w razie ucieczki strażnik ma prawo zabić. tak jest w USA a w Polsce za taką pracę jakiś zwyrodnialec musiałby dostać wynagrodzenie. niech sami na siebie zarabiają bo jeden dzień spędzony w więzieniu kosztuję podatników około 120zł. my płacimy, oni się nudzą i tworzą tą swoją subkulturę i niektózy dobrze się tym bawią:/
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:17   #16
Kira87
Wtajemniczenie

Jestem "na nie".
Kara śmierci ma w sumie jedynie wartość "odwetową". Wiele badań wskazuje na to, że istnienie owej kary w przepisach prawa nie zmniejsza ilości najcięższych przestępstw.

Jestem natomiast wielką zwolenniczką dożywotnich prac w najcięższych warunkach (kopalnie, kamieniołomy) jako zamiennik dla kary dożywotniego pozbawienia wolności dla najgorszych zbrodniarzy.

By the way: resocjalizacja to w większości przypadków mit...
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:18   #17
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Uważam że niektórzy ludzie robią rzeczy tak straszne, że nie zasługują już na nic poza śmiercią. I chore jest opłacanie im 25(czy mniej) lat życia w więzieniu. Kara powinna grozić za morderstwo, gwałt i pedofilię.
ja również jestem za przywróceniem kary śmierci,dla udowodnionych morderstw.
choćby udowadniali winę przez 10,czy 20 lat ,to sama świadomość skazanego na smierć w oczekiwaniu na wyrok jest już dostateczną karą.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:21   #18
Savathus
Raczkowanie

_____

Edytowane przez Savathus
Czas edycji: 2011-03-07 o 20:21
Savathus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:24   #19
Lucka91
Wtajemniczenie

Cytat:
straszne naiwne podejscie do sprawy, bo gdyby to bylo takie latwe to juz dawno mordercy budowaliby np. autostrady a nie robotnicy.
Ale pomysl sobie ile kosztuje przygotowanie terenu pod prace dla więźniów (przeciez nie zostawia ich samych w centrum miasta, bez zadnego ogrodzenia), ile ludzi musialoby ich pilnowac, co wiaze sie z ogromnymi kosztami, i ile kosztowalby ich transport tak jak pisal juz Wyrak.
Wiec jak widzisz, nie ma tak latwo.

A co do kary smierci - jestem za. Ktoś tam pisał że większą karą byłoby dla więźniów odsiedziec dozywocie, może i po śmierci rzeczywiscie bedzie im lepiej, ale nie chce nawet myslec co czuje czlowiek który wie że za tydzien o tej porze będzie siedział na krześle elektrycznym.

Jestem za - w przypadkach morderców. Gwałcicieli i pedofili bym kastrowała. Nie żadne tam srodki chemiczne do kastracji, tylko zwyczajnie uciac jaja i do widzenia, moga sobie wyjsc na wolnosc. A jak dalej beda podskakiwac to kara smierci i tyle.
Stary 2009-07-01, 19:25   #20
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
ja również jestem za przywróceniem kary śmierci,dla udowodnionych morderstw.
choćby udowadniali winę przez 10,czy 20 lat ,to sama świadomość skazanego na smierć w oczekiwaniu na wyrok jest już dostateczną karą.
Dokładnie. Moim zdaniem świadomość tego, że za swoje czyny zostanie się straconym, świadomość daty i godziny własnej śmierci, i przerażenie są o wiele gorszym przeżyciem niż wieloletnie przesiadywanie w więzieniu, w, prawdę mówiąc, nienajgorszych warunkach. I zdecydowanie większą karą.
Co do tego że kara śmierci nie zmniejsza ilości najcięższych przestępstw - zależy co się przez to rozumie. Ciekawa jestem jak drastycznie spadłaby ilość wykorzystywanych seksualnie dzieci i pedofilskich praktyk w internecie (typu wideochat transmitujący gwałcenie 5letniego synka - dzisiejsza wiadomość z USA), gdyby zboczeńcy mieli świadomość, że mogą stracić za to życie.

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:25   #21
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
z karą śmierci jest tak... czy człowiek ma prawo odbierać życie drugiemu człowiekowi? nie ma. więc dlaczego ma prawo robić to sąd/ława przysięgłych itp. z drugiej strony znajomy lekarz opowiadał że jeden w więźień w więzieniu wstrzykiwał sobie za przeproszeniem gówno w policzek, zaczęło mu gnić a oni musieli mu robić bardzo drogą operację rekonstrukcji twarzy. za co go skazano? za granie w nogę głową zabitego wcześniej człowieka. nie jest to żadne urban legend. prawda jest taka, że komuś skazanemu na dożywocie jest wszystko jedno., bo już nic gorszego go nie spotka. jest bezkarny, może zabić po raz kolejny, może terroryzować innych więźniów. tych którzy rokują powrót do normalnego życia. myślę że powinno się znaleźć sposób na wykorzystanie więźniów np do budowy dróg czy czegoś innego pożytecznego i w razie ucieczki strażnik ma prawo zabić. tak jest w USA a w Polsce za taką pracę jakiś zwyrodnialec musiałby dostać wynagrodzenie. niech sami na siebie zarabiają bo jeden dzień spędzony w więzieniu kosztuję podatników około 120zł. my płacimy, oni się nudzą i tworzą tą swoją subkulturę i niektózy dobrze się tym bawią:/
Zgadzam się z tym
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:27   #22
Lucka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Savathus Pokaż wiadomość
Jestem zdecydowanie przeciwko. Cokolwiek człowiek by nie zrobił, nadal jest człowiekiem. A prawo do życia jest niezbywalne. Dla tych co myślą cyferkami, ile to ich kosztuje, proponuję wprowadzić obowiązkową eutanazję dla osób po x roku życia, w końcu na emerytury też się płaci.

O właśnie. Chyba zdecydowanie lepsze wyjście.
przepraszam cie, ale durniejszego i bardziej nie pasujacego przykladu nie moglas przytoczyc ;/
Stary 2009-07-01, 19:28   #23
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez masmeli Pokaż wiadomość
Ja kiedys byłam przekonana, że powinni przywrócić karę śmierci, ale jakiś czas temu mam mieszane uczucia i właściwie nie wiem. Przemawiaja do mnie argumenty za i przeciw. Uważam, że jeżeli kara jest na 100% udowodniona to powinna byc, aczkolwiek jak wiadomo z historii nie tak odległej zdarzało się, że sąd był pewny winy oskarżonego, a tu po kilku latach okazuje sie ze to zupełnie kto inny i blad. Kto ponosi za to wine?? kto zadośćuczyni rodzine takiej osoby ?? i właśnie w takich sytuacjach sie waham. Czytałam juz bardzo duzo na ten temat, i jak chodziłam jeszcze do podstawowki i gimnazjum to moja odp. brzmiała- tak oczywiście należy przywrócić kare śmierci, ale w liceum w okresie przyswojenia wiekszej wiedzy na ten temat waham sie.
Mam podobne odczucia. Kiedyś byłam za karą śmierci, a teraz - sama nie wiem. Jak słyszę o jakimś pedofilu, który zgwałcił dziecko i je zabił lub prawie zabił, to jestem za karą śmierci dla takiego potwora, a z drugiej strony są jednak przypadki pomyłek sądowych i zastanawiam się, czy mamy prawo decydować o tym, że ktoś powinien umrzeć przed czasem...
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:29   #24
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Jestem "na nie".
Kara śmierci ma w sumie jedynie wartość "odwetową". Wiele badań wskazuje na to, że istnienie owej kary w przepisach prawa nie zmniejsza ilości najcięższych przestępstw.

Jestem natomiast wielką zwolenniczką dożywotnich prac w najcięższych warunkach (kopalnie, kamieniołomy) jako zamiennik dla kary dożywotniego pozbawienia wolności dla najgorszych zbrodniarzy.

By the way: resocjalizacja to w większości przypadków mit...
Wyniki na ten temat sa dosc mieszane, aczkolwiek sklanialbym sie ku tej opinii, glownie z tego wzgledu, ze w momencie popelniania czynu jest to odlegly, wrecz marginalny czynnik. Nieuchronnosc kary byla lepszym bodzcem w takich sprawach wg mnie.

Tak, resocjalizacja to w sporej czesci przypadkow z pewnoscia mit; niet chodzilo mi o to, ze jest skuteczna, tylko ze praca wiezniow moglaby zostac wykorzystana jako jej element, bez wydawania sadow nt. jej skutecznsoci

Stary 2009-07-01, 19:29   #25
Savathus
Raczkowanie

_____

Edytowane przez Savathus
Czas edycji: 2011-03-07 o 20:21
Stary 2009-07-01, 19:31   #26
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem zdecydowanie przeciwko. Cokolwiek człowiek by nie zrobił, nadal jest człowiekiem. A prawo do życia jest niezbywalne. Dla tych co myślą cyferkami, ile to ich kosztuje, proponuję wprowadzić obowiązkową eutanazję dla osób po x roku życia, w końcu na emerytury też się płaci.
Kto mysli cyferkami? Nie odrozniasz placenia na swiadczenia emerytalne osob, ktore to sobie wypracowuja przez x lat, od utrzymywania kogos z przymusu dlatego ze popelnil przestepstwo? Rozumiem, ze ktos jest przeciw, ale ten przyklad jest bardzo bardzo slaby.

Stary 2009-07-01, 19:32   #27
Lucka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla każdego co innego jest durne. Moje zdanie i koniec. Nie musisz go komentować.
nie musze ale chce, i co wiecej - mam do tego prawo.
Stary 2009-07-01, 19:35   #28
Savathus
Raczkowanie

_____

Edytowane przez Savathus
Czas edycji: 2011-03-07 o 20:20
Stary 2009-07-01, 19:39   #29
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucka91 Pokaż wiadomość
Jestem za - w przypadkach morderców. Gwałcicieli i pedofili bym kastrowała. Nie żadne tam srodki chemiczne do kastracji, tylko zwyczajnie uciac jaja i do widzenia, moga sobie wyjsc na wolnosc. A jak dalej beda podskakiwac to kara smierci i tyle.
Fajnie, tyle, ze np. mianem pedofilii okresla sie bardzo roznorodne zaburzenia, o roznym stopniu wyleczalnosci/kontroli itd. Wg mnie bardzo plytkie jest wrzucanie tego wszystkiego do jednego worka. Napisac "poucinac" jest latwo, rozwiazac problem nie - tym bardziej, ze wykastrowanie wcale nie rozwiazuje problemu w przypadku niektorych zaburzen okreslanych pedofilia; tak jak zreszta bez reki mozna dalej krasc. Jakiekolwiek okaleczanie ludzi jest wg mnie niedopuszczalna jako kara, to sa standardy Arabii Saudyjskiej.

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Dokładnie. Moim zdaniem świadomość tego, że za swoje czyny zostanie się straconym, świadomość daty i godziny własnej śmierci, i przerażenie są o wiele gorszym przeżyciem niż wieloletnie przesiadywanie w więzieniu, w, prawdę mówiąc, nienajgorszych warunkach. I zdecydowanie większą karą.
Co do tego że kara śmierci nie zmniejsza ilości najcięższych przestępstw - zależy co się przez to rozumie. Ciekawa jestem jak drastycznie spadłaby ilość wykorzystywanych seksualnie dzieci i pedofilskich praktyk w internecie (typu wideochat transmitujący gwałcenie 5letniego synka - dzisiejsza wiadomość z USA), gdyby zboczeńcy mieli świadomość, że mogą stracić za to życie.
Uwazam, ze w ogole by nie spadla. To nie sa czyny popelniane na podstawie racjonalnego, zdrowego myslenia, wiec taki bodziec by wg mnie nie dzialal.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Kraj w którym (podono) dziewięćdziesiąt kilka procent populacji to katolicy a tyle osób za karą śmierci. "5. Nie zabijaj", z tego co wiem, dekalog to podstawy chrześcijaństwa w ogóle...

Niech żyje obłuda? <szeroki uśmiech>

O załączniku do dekalogu z wyjątkami od reguły nie słyszałam.
Co ciekawe, to tych katolikow jest tyle, ile akurat dyskutantom pasuje:
- jesli trzeba dokopac kosciolowi, to tych katolikow jest "o wiele mniej", bo w koncu - niepraktykujacy, ateisci bez apostazji itd.
- nastomiast, jesli nalezy skrytykowac np. wlasnie taki poglad, to liczba katolikow magicznie pecznieje do dziewiedziesieciukilku procent.

Nie wspominajac juz, ze bycie za wystepowaniem kary smierci w KK, nie rowna sie popieraniu jej wykonywania.

Stary 2009-07-01, 19:40   #30
Kira87
Wtajemniczenie

Pozwolę sobie trochę poteoretyzować.

Kara ogólnie ma 3 cele:

1) sprawiedliwościowy (czyli wyrządza sprawcy dolegliwość)
2) prewencji indywidualnej (działanie wychowawcze i zapobiegawcze dla konkretnego przestępcy - w sumie przy karze śmierci to jest punkt niepraktyczny)
3) prewencji generalnej (kształtowanie świadomości społeczeństwa/odstraszająca)

I tu chciałabym się z Wami podzielić pewnymi informacjami.
Miałam okazję przeglądać wykresy dotyczące wykonywania kary śmierci w poszczególnych stanach Ameryki Północnej i wzrostu/spadku przestępczości (w tym najcięższych zbrodni). Można zauważyć następującą tendencję:

1) wprowadzenie kary śmierci - spadek przestępczości w tym przestępstw "najcięższego kalibru"
2) przez okres kilku/kilkunastu lat początkowy zastój, następnie wzrost przestępczości (w tym tej "najgorszej") do poziomu sprzed wprowadzeniem kary śmierci.

Więc wynika z tego, że kara śmierci nie ma wpływu na stałe obniżenie popełniania przestępstw czy też zmianę motywów postępowania sprawców.
Odpada nam więc cel prewencyjny kary i zostaje tylko sprawiedliwościowy - dolegliwość dla sprawcy.

Dla mnie to za mały argument, by karać śmiercią (co nie zmienia faktu, że osobiście udusiłabym, pocięła i posypała solą niejednego bandziora ).
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości