|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Zakorzenienie
|
Ja mam w wordzie założony taki dokument pt "wprawka" i tam przeklejam co ważniejsze rzeczy gdzieś poczytam - o ciuszkach, wózku i akcesoriach
![]() Fragment z różnych źródeł: a wiec kilka ubranek na 56 musicie miec!bo jak dzidzius urodzi sie mniejszy to i tak w nich bedzie plywał.....ja kupilam: -3 x body z krotkim rekawem -2 x body z dlugim rekawem -3 x koszulka z dlugim rekawem zapinana z boku -3 x śpioszki -1 x pajacyk a to moj spis na 62cm: -2 x spiochy z dlugim rekawek(podobne do pajaca, ale zapinane tylko w kroku) -2 x spiochy - komplet spiochy +kaftanik z dlugim rekawem -pajacyk bawelniany -pajacyk cieply welurowy - 2 x polspiochy -3 x koszulka z dlugim rekawem - 4 x body z krotkim rekawem - 3 x body z dlugim rekawem - 4 x body bez rekawa - 3 bawelniane czapeczki - 2 x skarpetki -bamboszki welurowe -2 x niedrapki Ubranka rozmiar 56 cm - dwa, trzy komplety: kaftan, śpiochy, body, pajac. rozmiar 62 cm: 1.Kaftanik z długim rękawem x4 2.Koszulka z długim rękawem x4 3.Body z długim/krótkim rękawem x4 - body jest dobrym rozwiązaniem, gdyż szczelnie zakrywa plecy dziecka. Rozpinane na boku lub na środku, nie wymagające zakładania przez głowę 4.Śpioszki x 4 - rozpięcie w kroku ułatwia zmianę pieluszki, nie trzeba wtedy zdejmować całego ubranka, wystarczy rozpiąć krok (nie dotyczy to ubranek dla wcześniaków). 5.Pajacyki x 4 -. zakłada się niezwykle szybko, kładąc maleństwo na ubranku i zapinając potrzebne zatrzaski. Zalecane są oprócz bawełnianych pajacyki z termofroty przeciwdziałające przegrzaniu lub wychłodzeniu dziecka. 6.Czapeczka bawełniana wiązana x4 (cienka) - przydatna np. po kąpieli lub zimą pod inną grubszą czapkę. 7.Skarpetki bawełniane x 4 - skarpetki zakładamy często na inne ciuszki, żeby chronić zimne stópki maleństwa. W przypadku większego rozmiaru np. śpioszków skarpetka trzyma zbyt długą nogawkę na miejscu. 8.Rękawiczki ochronne na rączki, tzw. łapki- wykonane z cienkiej bawełny uniemożliwiają noworodkowi drapanie się ostrymi paznokietkami po buzi, utrzymują ciepło. 9.Bluza lub sweterek 2x - na chłodniejsze dni, do wyjścia. 10.Kombinezon za zimę - ciepły, rozpinany na całości, zakończony nogawkami lub nie, tzw. worek z otworem na pasy do fotelika samochodowego. 11.Ciepła zimowa czapka -np. polarowa 2 szt. 12.Wdzianko polarowe z kapturkiem - na chłodniejsze letnie dni. Ubranka: - 5 koszulek bawełnianych lub body - 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (np.: po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Ja bym jak juz napisalam, koszulki i kaftaniki zastapila body, a wiec 10 sztuk )np. 5 - 56cm i 5 - 62cm) Spanie: - Rożek-becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia - dobry do spania w pierwsze miesiące) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko + materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Fiiki poduszki nie ma do dzis, klada jej pod glowke pieluche flanelowa, ktora zmieniam co drugi dzien Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - chusteczki nawilżane lub waciki bawełniane - krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) - paczka pieluszek jednorazowych - polecane dla noworodów: Pampers Newborn - super wchłaniaja pierwsze kupki dziecka (im większa tym lepsza) Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce lub płyn do mycia (od pierwszego miesiąca lu od urodzenia) - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa (Frida jest najbardziej polecana) Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - termoopakowanie (jak wyżej) - laktator, ja polecam reczny (mam Medela), niektore mamy wola elektryczny Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. (NIE FIZELINOWE TYLKO SIATKOWE) - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek bądż kora dębu) - do higieny intymnej - Tantum Rosa - ma właściwości odkażające i znieczulające DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), - mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy Uwaga!!! Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka
#1173 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na każdego przychodzi ten moment w którym w końcu uważa, że to "ten" czas. Ja już jakiś czas kompletuje, ale tylko dlatego, że czuję, że urodzę wcześniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja akurat żadnych przeczuć nie mam, ale wolę być przygotowania "w razie czego" ![]()
![]() |
#1175 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Od jakiegoś tygodnia wszelkie mizianka uleciały mi z głowy-te bolące biodra mnie wykończą. Mój sie cieszy (tchórz jeden) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1176 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mam tak samo... po pierwsze caaała rodzina przesądna i nie pozwala nic kupować, po drugie sama myśl o wejściu do sklepu dziecięcego mnie jakoś krepuje... ![]() Dostałam trochę rzeczy od cioci i od rodzinki i nawet nie wiem co mam ![]() bedzi eok, pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1177 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
![]() Rozmyśliłam się w kwestii Ikei, chociaż bardzo mi się wanienka od nich podoba, ale samą wanienkę to przez Allegro zamówię. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1178 | ||
Rozeznanie
|
Co do pępków, kresek i siary to u mnie pępek jeszcze jest wklęsły, ale się znaczni spłycił i rozszerzył, kreskę mam delikatną (wolałabym wcale nie mieć, bo strasznie mi się to nie podoba) no i siara cieknie mi już od prawie 2 miesięcy, co jest mega niefajne
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z małżem to nie mam o czym gadać - ostatnio jak byliśmy w sklepie i jedynie oglądałam ciuszki, to on od razu do mnie, że już starczy, potem się będzie kupować itd.... ![]()
![]() |
#1180 | ||
Zadomowienie
|
No i odpadnie nam chyba zakup fotelika. Znajomi chcą dać po 2 letnim dziecku. Nie wiem jaki, w każdym razie użyty był raz w aucie a tak poza tym tylko w domu do bujania dziecka.
No i tu mój dylemat bo nie wiem jaki fotelik a nie chciałaby brać za darmo, mimo, że oni będa nalegać, bo wiem, że im się nie przelewa i tak sobie myślę, że może bym coś temu chłopcu kupiła-tylko znowu nie wiem co ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
Natomiast biust miałam zawsze duży. I teraz jakoś specjalnie nie urósł tylko się jakby naprężył ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Zakorzenienie
|
zobaczcie sobie
![]() http://www.onet.tv/przesady-w-czasie...ml#5251041,c=1
#1182 |
Zadomowienie
|
Witam nowe mamusie
![]() ![]() ![]() Ja już malutkich ubranek nie kupuje bo wiem że w takich dziecko długo nie pochodzi, mąż mi zabronił już w ogóle przynosić ubranek do domu teraz nie widzi co ja kupuje bo jest daleko ![]() ![]()
#1183 |
Zadomowienie
|
witam wszystkie mamucie
![]() widze ze rozmowa jest na temat zakupow Jezeli chodzi o nasze zakupy dla malenstwa to juz relacje zdaje jak sie u mnie sprawy maja ![]() -ciuszki: to mam tyle ze jestem pewna ze synek czesci nawet nie nalozy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - mebelki do pokoju malenstwa- juz mam upatrzone (wlasnie z meblika- wlasnie z tego samego sklepu do kotrego link zamiescila jedna z dziewczyn pare dron wczesniej- z tym ze nasze bebelki nie sa az tak kolorowe-sa takie stonowane)- dzisiaj jedziemy zamawiac ![]() - kolyske wilkinowa do naszej sypianki (poki dziecko bedzie spalo z nami a nie w naszym pokoju) - tez mam uptrzona na allegro- no zobaczymy czy uda mi sie ja wylicytowac za rozsadna cene; - posciel do lozeczka tez mam uptrzona na allegro i jak tylko zamowie mebelki to zakupie posciel (taka bezowa w misie- ktoras z dziewczyn kupila bardzo podobna); - kosmetyki- nie mam zupelnie nic- dopiero robie liste i czytam co jest najabrdziej polecana co odradzane; - wanienka, reczniczki, jakies przybory toaletowe, pieluchy itp- nie mam nic i tez czytam ktore najlepsze; - laktator- mam zamiar kupic MINI ELECTRIC MELEDA (wszedzie polecany, same pozytywne opinie), - butelki i smoczki- tylko TT (tez przeczytalam wiele opinii i te maja chyba najlepsze rekomendacje); - wozek- I TU MAMY OGROMNY PROBELEM (x- lander za maly i odradzany dla dzieci rodzonych jesienia/zima nawet przez sprzedawcow), a ten wozeczek quinny speedi sx purple -2.300- strasznie drogi ![]() tak to u mnie wyglada... |
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | |||||
Zadomowienie
|
Hello
Doła mam ![]() Mama w szpitalu, nieubezpieczona- nie ze swojej winy, ja to wszystko muszę załatwiać, odkręcać... Nie mam siły nawet na pisanie, od powrotu z Białowieży tylko czytam co u Was, ale skoro są tu wątpliwości natury kadrowej, to służbowo, jako kadrowa się wypowiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
Coś nie chcą mi odpowiedzieć w Tako, do kiedy mają sezon urlopowy. Zadzwonię więc jeszcze do jednego sklepu z tymi wózkami, a do drugiego zajrzę i wtedy podejmę decyzję, gdzie kupujemy Jumpera x i jeszcze przed 20 lipca złożymy zamówienie na odpowiedni kolor, żeby we wrześniu móc wózek odebrać na spokojnie.
#1186 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1187 |
Zadomowienie
|
A i jeszcze jedno, jest taki "myk" wart rozważenia, ja zamierzam z niego skorzystać, jeśli nic mi nie stanie na przeszkodzie
![]() Niby tylko 2 godziny krócej, ale przy moim rozkładzie pkp w domu będę ponad 3 godziny wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Zakorzenienie
|
No i tak zrobię. Nie chcę się potem denerwować, że nie ma wózka.
#1189 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I dzięki za wyjaśnienia ![]() A u nas burza się rozkręca ![]() Chyba niedługo pójdę obiadek robić - dziś młode ziemniaczki, coś z mięsa mielonego i mizeria ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Malinko jak Ty w końcu wózek kupujesz ?
![]() |
#1190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1191 |
Zakorzenienie
|
Tako Jumper X
![]()
#1192 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1193 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Realne w realu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1194 |
Rozeznanie
|
ale mam dzisiaj pracowity dzień
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1195 |
Zakorzenienie
|
Już po obiadku - najadłam się dosłownie jak dzika świnia, ledwo na górę weszłam
![]() Dziwię się, bo zjadłam 4 kartofelki małe, klopsika małego i łyżkę mizerii, a to się nie mieści w brzuchu chyba i dlatego tak mi ciężko ![]()
#1196 |
Przyczajenie
|
TAKO ma urlop do końca lipca więc z kontaktu pewnie nic teraz nic nie wyjdzie. nie wiem jaki model ogladalaś ale my wybralismy Jumpera X teraz tylko kwestia koloru. rozmawiałam z pania w sklepie w Częstochowie i powiedziała mi ze zamowienie realizują max. w 2 tyg mowię oczywiście o zamówieniu przez internet.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1197 |
Raczkowanie
|
a ja oprócz zaczęcia kompletowania wyprawki, to mam jeszcze sto milionów dylematów i lęków. Czy wasi partnerzy są z wami na usg? ja chodze prywatnie, zazwyczaj z mężem, ale zawsze do pani jest taka kolejka, ze ona nawet raz nie zapytala nawet czy partner chce zobaczyc dzidziusia, a ja tez nie proponowalam, bo niewiem czy mozna, i tak to jakos jest beznadziejnie. w dodatku od samego początku ciąży walcze z grzybica. to juz 28 tydzien i zadnych rezultatów. czy wy moze tez tak macie? bo z biegiem czasu wydaje mi sie ze pani doktor to wcale nie chce mnie wyleczyc( kazda wizyta 80 zł)
![]() ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- dodam jeszcze ze przed ciążą, właściwie od zawsze i prawie od zawsze u tej gin, leczyłam sie na 100 innych infekcji, a kiedy wreszcie stan był- jak to ona okresliła idealny- udało nam sie zajsc w ciaze, a w ciąży podatność wzrasta i znów mam infekcje. podobno jestem strasznie podatna ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- w dodatku tatuś chciał mieć córeczkę od samego początku, mówiłam mu zeby sie tak nie nastawiał skoro jeszcze nie waidomo, a potem sie okazalo ze to synek. cieszymy sie bardzo. jednak widac po nim, że troche sie zawiódł, choć wiadomo ze kochamy go równie mocno jak "planowaną"córke:ehem :. ale widać po nim różnicę. tak nam mały dowcip zrobił. w dodatku, zadne z imion dla chłopców nam sie nie podoba, i niewiem co wymyslimy. w kazdym razie bardzo kochamy naszego synka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1198 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do USG mój był raz na dużym i pan doktor wszystko mu wyjaśniał raz zabrałam też mamę i też pan doktor wszystko jej tłumaczył, ale takto bywam sama. Teraz małż się wybiera w celu wypytania lekarza co ma zrobić jak zacznie sie poród ![]() Kwestii grzybicy nie rozpatruje, bo się nie znam. Nigdy nie miałam, nie wiem ani jak ani czym się leczy. Nie zmienia to faktu, ze kobiety w ciąży są bardzo podatne na grzybicę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 |
Raczkowanie
|
dajcie znać jak to jest z waszymi infekcjami, bo podobno nawet jak jej nie wylecze to bede mogła rodzic naturalnie, tylko, że ja po tylu latach chcialabym wreszcie pozbyc sie tych świństw raz na zasze i nie zarazac maluszka zaraz przy urodzeniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja też chciałam córkę, ale synuś też mnie cieszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.