|
|
#121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Od jakiego wieku wypada wyjechać z chłopakiem na wakacje?
Pozwolicie, że się wtrącę? Od razu zaznaczam, że mam 15 lat i możliwe, że zostanę potraktowana jak dziecko, no ale... Hmm. Tak czy siak, chętnie dorzucę coś od siebie.
Po pierwsze, w sumie nie nazwałabym relacji między dwójką zakochanych piętnastolatków związkiem. W ogóle uważam, że związek to długotrwała relacja i tak samo nie nazwę związkiem spotykania się dwójki 20-latków od miesiąca, jak i nie nazwę związkiem relacji pomiędzy piętnastolatkami. stasiek, nie doczytałam się, ile masz lat, ale mniemam iż jesteś już, hmm, dorosła . I owszem - 14 czy 15 latek nie pojedzie za Tobą do pracy i nie odda krwi dla Twojego dziecka, ale zauważ, że z 15-latkiem zwiąże się raczej jakaś 14-latka niż 18-latka, a 14-latka raczej nie pojedzie szukać pracy za granicą, ani nie będzie miała dziecka (no dobra, biorę pod uwagę raczej w miarę normalną młodzież).Moim zdaniem to jest po prostu tak, że w innym wieku każdy ma inne potrzeby. 15-latka nie wymaga od swojego chłopaka, żeby w razie czego zapewniał jej utrzymanie, czy zmagania się z problemami dojrzałego życia, jak to tutaj ktoś ładnie ujął. Ja pojmuję to w ten sposób - dla mnie, 15-latki, chłopak jest (a raczej był/byłby :p) po prostu przyjacielem. Nie ma sensu w używanie wielkich słów typu "związek", "miłość" - to się okaże. 15-latka (przynajmniej w moim rozumieniu normalnej nastolatki) szuka w chłopaku przyjaciela, tylko może takiego bliższego, niż zwykłego przyjaciela i takiego, z którym w marzeniach będzie wiązać przyszłość. Osoba dorosła zupełnie innych rzeczy oczekuje od partnera i jest to przecież oczywiste . Dlatego, moim zdaniem, dajmy sobie spokój ze spieraniem się, czy w wieku 15 lat jest możliwy prawdziwy związek - to zależy przede wszystkim od osób, które miałyby go tworzyć. Znajdą się takie, które sprowadzą wszystko do lasnowania się przed znajomymi, prowadzania za rączkę i eksperymentów w łóżku, ale znajdą się też takie, które będą budować to młodzieńcze zauroczenie na szczerzej, prawdziwej przyjaźni. Powiem Wam jeszcze tylko, że strasznie irytuje mnie uogólnianie przez niektóre z Was - wszystkie 15-latki mają nierówno pod sufitem, są niedojrzałe, tylko jedno im w głowie - to już jest szufladkowanie ludzi, nieprawdaż? ![]() Pozdrawiam, Meell, 15-latka. |
|
|
|
|
#122 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Mój długoletni związek zaczął się jak miałam 14 lat i po tych paru latach nic się tak naprawdę nie zmieniło - poza tym, że.. Tu chciałam coś napisać, ale tak naprawdę fakt ukończenia 18 lat nic nie zmienił. Może dlatego, że już od paru lat czuję się - i zachowuje jakbym była dorosła. I tak, zarabiam na siebie. Tak samo jak zarabiałam od dnia w którym skończyłam 16 lat. Od wtedy nie zmieniło się nic.Trochę bez sensu jest osądzać każdy związek nastolatków. Może też bym sceptycznie do tego podchodziła gdyby nie to, że znam sytuację "od środka".
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Co niby taka 14-15 letnia osoba wie? Nie mowie o przypadkach ekstremalnych, tylko co gros osob w takim wieku wie, umie i jakie ma doswiadczenia? Cytat:
No ale, mniejsza o to. Zgodze sie - rozny wiek, rozne potrzeby i chyba kazdy to rozumie?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zadomowienie
|
Wyrak, nie rozumiem
. Uważasz, że 15-latka powinna wymagać od swojego, dajmy na to, 17-letniego chłopaka, żeby ją utrzymywał? No chyba, że ja już jestem kompletnie odstająca od normy. Trzeba by też było zinterpretować "w razie czego", bo może tutaj mamy inne wizje
|
|
|
|
|
#125 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Meell, Wyrakowi chodzi pewnie o to, że w związku powinno się w trudnej sytuacji oczekiwać tego od partnera, a 15-latek tego nie zapewni.
|
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z tym zwiazkiem, to mi chodzilo, ze w ogole ciekawa wizja, ze jedna strona od drugiej wymaga utrzymywanie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#127 |
|
Zadomowienie
|
Wcale nie miałam tego na myśli
Chodziło mi raczej o tym, że można liczyć na drugą osobę w kwestii finansowej. Gdzieś mi się to utrzymywanie na oczy rzuciło podczas przeglądania wątku i tak napisałam. W każdym bądź razie nie uważam, żeby kobieta miała wymagać od partnera utrzymywania (i na odwrót).
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

. I owszem - 14 czy 15 latek nie pojedzie za Tobą do pracy i nie odda krwi dla Twojego dziecka, ale zauważ, że z 15-latkiem zwiąże się raczej jakaś 14-latka niż 18-latka, a 14-latka raczej nie pojedzie szukać pracy za granicą, ani nie będzie miała dziecka (no dobra, biorę pod uwagę raczej w miarę normalną młodzież).

Mój długoletni związek zaczął się jak miałam 14 lat i po tych paru latach nic się tak naprawdę nie zmieniło - poza tym, że.. Tu chciałam coś napisać, ale tak naprawdę fakt ukończenia 18 lat nic nie zmienił. Może dlatego, że już od paru lat czuję się - i zachowuje jakbym była dorosła. I tak, zarabiam na siebie. Tak samo jak zarabiałam od dnia w którym skończyłam 16 lat. Od wtedy nie zmieniło się nic.