Państwo wychowuje... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-13, 10:31   #61
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Państwo wychowuje...

OMG, to czemu dorosłe kobiety ją stosują? Aha bo jest skuteczniejsza i wygodniejsza (?) ! no faktycznie, nie pachnie to hipokryzją
Wam może być bezpiecznie i wygodnie ale nastolatce już nie (?)
No przecież fizyczność 17 latki się tak diametralnie różni od fizyczności 18 latki.. że hormony to po prostu spustoszenie będą siać :P

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 13:01   #62
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Rozumiem, że Twoim zdaniem jedyna metoda antykoncepcji to tabletka hormonalna i wciskałbyś ją każdej nastolatce.
Co Ty za bzdury wypisujesz? To Ty sie opowiedzialas za zabronieniem tego, a nie ja za wciskaniem kazdej nastolatce, ja jestem za pozostawieniem jej wyboru i podjecia najlepszej decyzji po konsultacji z lekarzem

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 14:31   #63
agniesikk
Zakorzenienie

Shockwaves, co Ty taka przeciwna antykoncepcji hormonalnej? Przecież to najskuteczniejsza metoda, chyba lepiej jest zapobiegać niż potem widzieć na ulicy młode mamuśki czy słyszeć o zwiększonej liczbie przerywania ciąży, bo "lekarz nie chciał pigułek przepisać". Żenada.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 17:06   #64
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Wyrak, jesteś facetem, nigdy nie zrozumiesz kobiety, która zajdzie w niechcianą ciążę.

Nie skupiam się tu na aspekcie 'czy aborcja jest moralna czy nie?', bo IMHO to każda babka powinna sama odpowiedzieć na pytanie. Ja sie skupiam na tym, co byłoby lepsze dla ogółu? Jeśli wprowadzenie aborcji do szpitali i wykonywanie jej przez dobrych lekarzy miałoby sprawić, że tyle kobiet nie umrze z powodu źle wykonanej skrobanki, to czemu nie?
Przy okazji, gdyby była płatna, szpitale miałyby więcej pieniędzy (bo z tym jest zawsze problem w tym kraju). Bo póki co zarabiają szpitale czeskie, holenderskie lub polskie podziemie ginekologiczne. Tak jak już pisałam, ogólna liczba aborcji nie powinna wzrosnąć, a korzyści jej legalizacja wnosi spore. Dopóki Polska była oficjalnie 'ateistycznym' komunistycznym państwem, skrobanki były powszechne i z opowieści starszych znajomych wiem, że nikogo to nie gorszyło. Nadeszła era kościoła i zaczęły się problemy.
To nie jest tyko kwestia wiary, ale ogólnie moralności.
Ja myślę, że rzeczywista liczba aborcji bardzo by się zwiększyła. Mimo wszystko wielu ludzi powstrzymuje fakt, że jest nielegalna. A tak to hop siup i po sprawie.

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
A gwałt?
Nie chcę robić niepotrzebnego offtopu, ale chciałam się tylko dowiedzieć, czy twoim zdaniem w takim przypadku okres ciąży i połogu dla ofiary, to też nie problem. Pytam z czystej ciekawości.
Ale przecież prawo zezwala na dokonanie aborcji, jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu.

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Ilość aborcji zwiększy się bo obywatele tego chcą. Skoro tego chcą to czemu tego nie wprowadzić ?
Część chce a część nie chce To działa w obie strony i trzeba jakoś wypośrodkować interesy wszystkich.

Cytat:
Ludzie jak chcą palić, to będą palić. Jak już mówiłam - niektórym przeszkadza smród papierosów, a mi przeszkadza smród brudnych spoconych ludzi w komunikacjach miejskich. Nie dogodzi się.
No dobra, tylko że od smrodu spoconych ludzi nikomu się płuca nie zatruwają

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Dla mnie absurdalne są zakazy palenia w aucie! Komu to przeszkadza?! Nie wiem, może to tłumaczy się tym, że człowieka to rozprasza, jak komórka, ale w takim układzie, to co zrobić z tym, że człowiek po pracy często jest tak zmęczony i/lub zdenerwowany, że w ogóle nie powinien siadać za kółkiem? Też jakiś zakaz?
W takim wypadku dla bezpieczeństwa własnego i innych w ogóle nie powinien prowadzić. Zakaz palenia w samochodzie uważam za bardzo trafiony

Cytat:
samochody nie wyrastają spod ziemi a o to w tym chodzi że przechodzi się na własna odpowiedzialność.
tudzież uważam że fajnie że są zakazy ale mandat 200 zl za przejście na czerwonym - buahahah lol. Estakada w gdyni - żeby przejść na przystanek muszę iść po (uwaga liczę) 4 przejściach na pieszych co daje 4 światla. Na każdym czekam okolo 6 minut, w zależności od ruchu. Na prawdę w środku dnia czekając za każdym razem na zielone, zajmuje to okolo 25 minut.
odleglosci między przejściami są takie - http://static.playmobile.pl/blog/94499/306564.4.jpg
czyli generalnie trudno poprzebiegać.
Ludzie wymyślają różne metody, idą taką zasikaną ścieżką pod estakadą (w nocy się można bać) babcie biegną z jednego przejscia na drugie zeby tylko sie zalapac na zielone. przejście na zielonym jest niemożliwością po prostu :/ a policja? stoi sobie ladnie z boku i patrzy komu dać mandat.
I bardzo dobrze. Ja też bym wlepiała mandaty wszystkim, którzy przechodzą na czerwonym świetle. Owszem, zdarza się tak, że faktycznie jest pusto i czekanie na zmianę światła wydaje się bezcelowe, ale są też sytuacje, gdy samochód nadjedzie niespodziewanie, zza zakrętu, z nadmierną szybkością, pieszy go nie zauważy itp. i nieszczęście gotowe.
I później jest lament.
Pieszy nie ponosi odpowiedzialności tylko za siebie, ale też za innych uczestników ruchu, którzy ucierpią w trakcie ewentualnego wypadku, że o uszkodzeniach samochodu nie wspomę Czasami przeraża mnie brak ludzkiej wyobraźni.
Równie dobrze kierowcy samochodów mogli by się wykłócać o prawo przejazdu na czerwonym, bo przecież nic niejechało...Tylko skąd potem tyle wypadków

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Pracownicy tychże na pewno są odmiennego zdania. Sama wolę spędzić niedzielę na czym innym niż na pracy zawodowej (wiadomo, że co innego taki lekarz na przykład, wybierając taki a nie inny zawód jest świadom tego, że to nie jest praca od 8 do 16, ale służba zdrowiu...)
Dokładnie tak Nie można przecież myśleć tylko o sobie. Zakaz handlu powstał głównie z myślą o ochronie praw pracowników tych sklepów.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
co do pasów pokazywali ostatnio jakiś wynalazek 3 braci chyba, którego zadaniem byloby odblokowywanie pasow i drzwi (przez mikrowybuchy), mają to badać i juz jakieś firmy się tym niby zainteresowały. ;-)
Natomiast, na chwilę obecną z tymi pasami to nie jest takie hop, bo co z tego, że ten z przodu np. zapnie, gdy ten z tyłu nie, dostanie przyspieszenia w czasie wypadku więc uderza w to, co napotka z siłą np. z 15 czy 20 kiloniutonów (''waży;-)'' z 1,5 tony), bo tak to wygląda od strony fizyki, i lecąc do przodu zlamie kierowcy kark?
No bo Ci z tyłu też powinni zapiąć i wtedy git.

Cytat:
Napisane przez trats Pokaż wiadomość

tak z ciekawości zapytam: masz prawo jazdy? ja dopóki nie zrobiłam, nie wiedziałam ile głupot robią piesi, najczęściej nawet nie zdając sobie z tego sprawy, narażając kierujących na naprawdę mocne nerwy.
Ja mam to samo. Najbardziej na drodze stresują mnie piesi. Czasem nawet na pasach włażą w ostatniej chwili i nie pomyślą o tym, że ja muszę gwałtownie hamować, żeby ich nie potrącić. Bywa, że w ogóle nie patrzą czy coś jedzie tylko się pchają na drogę

Ostatnio weszła mi prawie pod koła właśnie pani na czerwonym świetle. Ja ostre hamowanie, zatrzymuję się, mimo że mam zielone, klakson. A pani dalej sobie idzie dumnie przez ulicę spokojnym krokiem...No ale przecież według niektórych na własną odpowiedzialność weszła.
Titane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 17:18   #65
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Titane Pokaż wiadomość
Ale przecież prawo zezwala na dokonanie aborcji, jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu.
Z reguły przykro jest autorowi wypowiedzi, gdy jego słowa są wyrywane z kontekstu...
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 17:19   #66
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Shockwaves, co Ty taka przeciwna antykoncepcji hormonalnej? Przecież to najskuteczniejsza metoda, chyba lepiej jest zapobiegać niż potem widzieć na ulicy młode mamuśki czy słyszeć o zwiększonej liczbie przerywania ciąży, bo "lekarz nie chciał pigułek przepisać". Żenada.
Ja sama stosuję tę metodę. Chodzi mi o to, żeby nie przepisywać środków hormonalnych osobom poniżej 18 roku życia. Jak pisałam hormony to nie cukierki, po co dawać je dzieciom?
Młodych mamusiek nie byłoby tyle, gdyby ich partnerzy używali prezerwatyw.

Cytat:
Napisane przez Titane Pokaż wiadomość
To nie jest tyko kwestia wiary, ale ogólnie moralności.
Ja myślę, że rzeczywista liczba aborcji bardzo by się zwiększyła. Mimo wszystko wielu ludzi powstrzymuje fakt, że jest nielegalna. A tak to hop siup i po sprawie.
Kobieta, która usuwa ciążę w żaden sposób nie jest karana, gdy sprawa wychodzi na jaw. Prawo w Polsce kara jedynie lekarzy, a tych jak wiadomo nielegalność czynu nie powstrzymuje przed dokonywaniem zabiegów . Stąd mogę wnioskować, że te kobiety które chcą - robią to nie bacząc na prawo, bo ich to nie dotyczy i będą to robiły nadal. Dlaczego więc nie opodatkować tego?
Stary 2009-07-13, 17:23   #67
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sama stosuję tę metodę. Chodzi mi o to, żeby nie przepisywać środków hormonalnych osobom poniżej 18 roku życia. Jak pisałam hormony to nie cukierki, po co dawać je dzieciom?
omg dziewczynko a wiesz że seks w Polsce jest legalny od 15 roku życia a antykoncepcja od 18?:| to patologia i paranoja
17 latka to takie samo dziecko jak 18 latka.
Nie wiem nie pamiętasz sprawy jak w rossmanie chcieli dowodu od kupujących prezerwatywy (?)

Cytat:
Sama stosujesz ale inne skazujesz na niewygodę i niebezpieczeństwo zsunięcia się i pęknięcia?

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-13 o 17:27
Stary 2009-07-13, 17:31   #68
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:

Kobieta, która usuwa ciążę w żaden sposób nie jest karana, gdy sprawa wychodzi na jaw. Prawo w Polsce kara jedynie lekarzy, a tych jak wiadomo nielegalność czynu nie powstrzymuje przed dokonywaniem zabiegów . Stąd mogę wnioskować, że te kobiety które chcą - robią to nie bacząc na prawo, bo ich to nie dotyczy i będą to robiły nadal. Dlaczego więc nie opodatkować tego?
To jak 17latka chce pigułki, to jest be, a miesiąc później skończy 18 i pójdzie do gina w tym celu, to już jest ok? Wytłumacz mi tę różnicę, bo dla mnie to zajeżdża paranoją.

Pójdę do ginekologa po pigułki i nic do tego państwu, wręcz przeciwnie- powinniśmy się cieszyć, że pomimo młodego wieku dziewczyny są odpowiedzialne i się zabezpieczają. A gumka daje 70% skuteczności o ile dobrze pamiętam.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2009-07-13 o 17:33
Stary 2009-07-13, 17:32   #69
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Z reguły przykro jest autorowi wypowiedzi, gdy jego słowa są wyrywane z kontekstu...
Nie, ja zrozumiałam kontekst Ale wyszło niejasno

Cytat:
Jest karana społecznie Poza tym wiele kobiet nie wie, czy rzeczywiście zostaną ukarane czy nie. Ludzie często myślą w prosty sposób- nie wolno to nie wolno. Nie wczytują się w przepisy.
Poza tym podejrzewam, że jednak karalność czynu chociażby wielu lekarzy powstrzyma i skłoni do zastanowienia. Podobnie skłoni do głębszych przemyśleń także kobiety (mam nadzieję). Jeśli jakaś pani zdecyduje się na aborcję ze wszystkimi jej skutkami obecnie, to jednak 10 razy się zastanowi zanim podejmie decyzję.
Titane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 17:32   #70
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
'omg wtf lmao rotfl'

16 latka to takie samo dziecko jak 17 latka.
15 latka to takie samo dziecko jak 16 latka.
14 latka to takie samo dziecko jak 15 latka wiec czemu nie może uprawiać seksu

Rozmawiałam z różnymi lekarzami, stąd moje przekonanie o tym, że zbyt młodym dziewczynom nie powinno się przepisywać hormonów. Porównywalnie, zbyt młode osoby nie powinny palić, pić alkoholu, zażywać kąpieli UV w solarium. Takie jest moje zdanie. Dziewczynko.
Stary 2009-07-13, 17:33   #71
rapifen
Zakorzenienie

J/W
Cytat:
No przecież fizyczność 17 latki się tak diametralnie różni od fizyczności 18 latki.. że hormony to po prostu spustoszenie będą siać :P
Czekam czekam niecierpliwie na odpowiedź.

edit:
omg wtf lmao rotfl lol <facepalm>
fajna argumentacja, na prawdę cudowna.
i jaka logiczna!
Słuchasz co do ciebie mówię czy tak po prostu udajesz cytując moje wypowiedzi (?)
Skoro seks jest legalny od 15 roku życia - to czemu antykoncepcja powinna być od 18 (?)
Czy może masz plan w stylu "seks tez od 18" 8-)

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-13 o 17:36

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-13, 17:33   #72
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Sama stosujesz ale inne skazujesz na niewygodę i niebezpieczeństwo zsunięcia się i pęknięcia?
Tabletki stosuję od 20. r.ż. Wcześniej jakoś żadna prezerwatywa mi nie pękła.
Stary 2009-07-13, 17:36   #73
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
'omg wtf lmao rotfl'

14 latka to takie samo dziecko jak 15 latka wiec czemu nie może uprawiać seksu

Rozmawiałam z różnymi lekarzami, stąd moje przekonanie o tym, że zbyt młodym dziewczynom nie powinno się przepisywać hormonów. Porównywalnie, zbyt młode osoby nie powinny palić, pić alkoholu, zażywać kąpieli UV w solarium. Takie jest moje zdanie. Dziewczynko.
Nie Tobie oceniać kto jest dzieckiem.
Stary 2009-07-13, 17:36   #74
agniesikk
Zakorzenienie

.dubel

Czas edycji: 2009-07-13 o 17:37
Stary 2009-07-13, 17:38   #75
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
J/W
Czekam czekam niecierpliwie na odpowiedź.

edit:
omg wtf lmao rotfl lol <facepalm>
fajna argumentacja, na prawdę cudowna.
i jaka logiczna!
Słuchasz co do ciebie mówię czy tak po prostu udajesz cytując moje wypowiedzi (?)
Skoro seks jest legalny od 15 roku życia - to czemu antykoncepcja powinna być od 18 (?)
Czy może masz plan w stylu "seks tez od 18" 8-)
<facepalm>
Gdzie napisałam antykoncepcja od 18? Napisałam wyraźnie HORMONY.

Czytanie ze zrozumieniem, ważna umiejętność.
Stary 2009-07-13, 17:39   #76
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Tabletki stosuję od 20. r.ż. Wcześniej jakoś żadna prezerwatywa mi nie pękła.
No faktycznie 20 latka a 17 latka to jest FIZYCZNIE taka różnica...

Jestem pełna podziwu kobieto z internetu której nigdy nie widziałam na oczy o której nie wiem kompletnie nic - ale kilka razy pękały moim koleżankom i mi również. Więc argument trochę bardzo slaby.

Stary 2009-07-13, 17:39   #77
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Nie Tobie oceniać kto jest dzieckiem.
No już wiele razy ktoś ocenił, zabraniając osobom poniżej 18. roku życia pić alkoholu i palić papierosów na przykład.
Stary 2009-07-13, 17:40   #78
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
omg dziewczynko a wiesz że seks w Polsce jest legalny od 15 roku życia a antykoncepcja od 18?:| to patologia i paranoja
Nie wiem nie pamiętasz sprawy jak w rossmanie chcieli dowodu od kupujących prezerwatywy (?)
Z Rossmanem, to zupełnie inna kwestia
To było uregulowanie wewnętrzne i ma się nijak do powszechnie ustalonych norm.
Pierwsze słyszę, że antykoncepcja jest dozwolona od 18 roku życia. Z tego co pamiętam, to ustawa "O planowaniu rodziny..." stanowi o swobodnym dostępie do metod i środków antykoncepcyjnych.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 17:40   #79
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
No faktycznie 20 latka a 17 latka to jest FIZYCZNIE taka różnica...

Jestem pełna podziwu kobieto z internetu której nigdy nie widziałam na oczy o której nie wiem kompletnie nic - ale kilka razy pękały moim koleżankom i mi również. Więc argument trochę bardzo slaby.
Tanie? Źle założone? Przeterminowane? Niedopasowane gabarytowo? Większość tego typu wpadek bierze się z nieprawidłowego stosowania.
Stary 2009-07-13, 17:40   #80
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
No już wiele razy ktoś ocenił, zabraniając osobom poniżej 18. roku życia pić alkoholu i palić papierosów na przykład.
W innych krajach piwko od 16. Nie wiem może ty po prostu nie wiesz że alkohol wpływa na postrzeganie świata (?) i pod jego wpływem można zrobić wiele rzeczy.

Stary 2009-07-13, 17:51   #81
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
To powinna byc decyzja lekarza, a nie panstwa

Pewnie ze hormony to nie cukierki, ale skoro legalnie mozna uprawiac seks z osoba majaca 15 lat, to chyba od tego wieku taka osoba powinna byc w stanie stosowac metody antykoncepcji, jakie sa dostepne i uznane za stosowne przez lekarza.

Cytat:
Gdyby tabletki byly od 18r z, to by pewnie ich bylo wiecej. Nie wspominajac o tym, ze prezerwatywa ma ponad 10 razy wieksza ilosc wpadek wg indeksu pearla niz pigulki.

Cytat:
Ludzie, czy Ty naprawde tak jednotorowo mylisz? Ze tylko odpowiedzialnosc karna sie liczy?

Cytat:

Cytat:
'omg wtf lmao rotfl'

14 latka to takie samo dziecko jak 15 latka wiec czemu nie może uprawiać seksu .
Bo takie jest prawo. Skoro granica legalnego seksu jest przy 15, to granica legalnej antykoncepcji tez tam powinna byc, czyz nie?

Cytat:
To porozmawiaj o fizycznych i psychicznych skutkach skrobanek Bo to jakis absurd

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 18:12   #82
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Ta, tylko że ma to się nijak to antykoncepcji hormonalnej.
Pewnie zaraz powtórzysz po raz setny, że to nie cukierki, ale gdyby była szkodliwa, lekarze nie przepisywaliby jej. Prawidłowo dobrane pigułki nie wyrządzają szkody w organizmie, zresztą chyba sama o tym wiesz- no chyba, że Twój pogląd bierze się z tego, że masz źle dobrane?
Stary 2009-07-13, 18:12   #83
agniesikk
Zakorzenienie

dubel, przepraszam, problemy z netem

Czas edycji: 2009-07-13 o 18:15
Stary 2009-07-13, 18:23   #84
shockwaves
Wtajemniczenie

Na temat hormonów już nic nie piszę, bo nie mam zamiaru się powtarzać. Dodam tylko, że niewiele/u z Was pewnie zdaje sobie sprawę z tego, że lekarz nie zawsze przepisuje to co uważa za słuszne. Czasem ma ciche umowy z firmami farmaceutycznymi

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ludzie, czy Ty naprawde tak jednotorowo mylisz? Ze tylko odpowiedzialnosc karna sie liczy?
Aborcja jest dość złożonym problemem, gdyż dla jednych jest czynem moralnie złym, dla innych nie jest. Rozumiem zarówno zwolenników jak i przeciwników i uważam, że jednoznacznie nie da się stwierdzić czy to do końca jest zło.
Osobiście pewnie bym się nie zdecydowała na nią (nie wiem, nie chcę gdybać, ale załóżmy, że na dziś dzień nie), ale nie przeszkadzałoby mi, jeśli kobiety, dla których skrobanka to tylko 'wyskrobanie problemu' decydowałyby się na nią. Skoro tak dużo zabiegów się wykonuje, to jednak ludzie tego potrzebują. Kto nie chce tego robić, bo sumienie mu nie pozwala - niech nie robi i niech nie ocenia tych, które poddają się temu zabiegowi.
Stary 2009-07-13, 20:47   #85
rapifen
Zakorzenienie

Ilość młodych matek spadła o polowe w porównaniu do roku 1990.
Pewnie dlatego że społeczeństwo jest bardziej świadome.
Co nie zmienia faktu zachowania różnych lekarzy - ginekologów - zapraszam do działu ginekologia temat zły ginekolog.
Cytat:
Czasem ma ciche umowy z firmami farmaceutycznymi
Ta przychodzi do niego zdyszana 17 latka która boi się i siedzi jak trusia, wie że facet może ją wyśmiać i nie przepisać leków więc cieszy się jak dostanie jakiekolwiek bojąc się walczyć o swoje prawa - czyli o badanie usg, cytologie.
Lekarze bardzo często zachowują się jakby robili łaskę bo właściwie to "jak nie pasi to zapraszam z mamusią". Nie wiem jak wy ale ja nigdy mojej mamy nie informowalam o poczynaniach w lozku - tj kiedy stracilam dziewcitwo i jaką antykoncepcje stosuję. Uważam że to sprawa prywatna :|

Stary 2009-07-14, 09:35   #86
Lucka91
Wtajemniczenie

shockwaves skoro uwazasz ze antykoncepcja hormonalna sieje takie spustoszenie w organizmie to dlaczego ja stosujesz?
Przeciez wg ciebie dobrze uzyta prezerwatywa daje duze bezpieczenstwo.
Sama sie pogrążasz w tym co piszesz.
To ze 16 latka zaczyna uprawiac seks, to moze niezbyt madre, ale to ze pomyslala zeby sie najpierw zabezpieczyc mozliwie najskuteczniejsza metoda jaka sa tabletki to chyba dobrze o niej swiadczy, nie?
Jasne, seks legalny od 15, a antykoncepcja od 18. bardzo mądre.

A co do solarium - nie rozumiem dlaczego panstwo mialoby ingerowac w to co robia ze soba nastolatki. Szkodza sobie i tylko sobie, jesli rodzice im na to pozwalaja to nic nam do tego.

Przechodzenie na czerwonym swietle - owszem, bez sensu jest stanie na pasach 5 min w srodku nocy az zapali sie zielone a wokol zywego ducha, ale w dzien jest to niebezpieczne, i po to sa przepisy o zakazie przechodzenia na czerwonym zeby ich przestrzegac. I wbrew pozorom nie robimy tego tylko na wlasna odpowiedzialnosc bo jak nie daj Boze ktos potraci i zabije takiego wolnego przechodnia ma wyrzuty sumienia do konca zycia, pomimo tego ze tak na prawde nie jest niczemu winien.
Stary 2009-07-14, 10:34   #87
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

Cytat:
Co jest według was dobrą ustawą a co naruszaniem prywatności obywatela?

Mieszkańcy strefy przygranicznej, albo ci którzy mieszkają do 50 km od morza - mogą być przeszukiwani przez policje w biały dzień, nagle, z ulicy. Wśród znajomych idąc grupką piliśmy nestea z butelki. Podjechal duży radiowóz kazal się wypakować przerzucal rzeczy sprawdzal co w butelkach. (Jak poprosiliśmy o porotkul przeszukania - nagle się zmyli) ;p
Co jest przesadą a co koniecznością wg was?
To nie przeszukiwanie ale kontrola osobista. Z kontroli osobistej nie robi sie zadnego protokołu. I skontrolowac osobę można nie tylko jak piszesz w strefie przygranicznej - powiem Ci, że większosc kontrolowanych osob nie robi z tego problemu.
Mini82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości