![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Porodowa lista przebojow
Dziewczynki w ramach przygotowan do porodu postanowilam sobie przygotowac zestaw piosenek do sluchania podczas porodu- musi ona zawierac zarowno utworki relaksujace i uspokajajace jak i na pozniejszy etap takie zagrzewajace do walki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Porodowa lista przebojow
Ciekawy pomysł
![]() Ale muszę stwierdzić, że w trakcie porodu słuchanie muzyki było ostanią rzeczą jaka by mi przyszła do głowy i na jaką miałam ochotę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja tam nie wiem kochana, ale tak radzila nam polozna na szkole rodzenia- miec z soba cos do zabicia czasu po pierwsze- bo to moze potrwac, a po drugie odwracac uwage od skurczow, wlasnie np przez muzyke...nie mam pojecia jak sie bede zachowywac podczas porodu i na co bede miala ochote ale czasem sobie mysle ze moze zamiast sluchac gadania mojej cheerliderki czyli TZcika to lepiej miec w zanadrzu sluchaweczki i fajna muzyke relaksujaca...bo meskie gadanie moze roznie oddzialywac na rodzaca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja rodziłam 4h a z tego 3h mój tż miał zakaz odzywania sie do mnie
![]() ![]() ale jestem bardzo ciekawa co dziewczyny polecą do słuchania i moze na następny poród sobie wezme muzyczkę ![]() ps. ja bym chyba wybierała polskie piosenki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie o to chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Właśnie kilka dni temu "odświeżałam" swoją mp3 i nagrywałam nową muzyke żeby spakować do torby szpitalnej. Nie bardzo wiedziałam co więc nagrałam poprostu nowości (kolega dał mi pare albumów, których jeszcze nie słuchałam więc nie zdążyły mi się znudzić).
Ale jakiś czas temu słyszałam pewną piosenke (jakoś sprzed ok. 10lat) i pierwsze co, to pomyślałam że przy takiej muzie to by się fajnie rodziło ![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Troche poszperałam i znalazłam http://www.youtube.com/watch?v=FRuPOk7olg8 Nie wiem czemu ale taka muza wpływa na mnie łagodząco a zarazem daje mi siłe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja bym powiedziala ze ten caly klip jest taki porodowy- zwlaszcza te scenki pod woda
![]() no wlasnie ale dokladnie o to mi chodzilo- o piosenki ktore was jednoczesnie uspokajaja i energetyzuja |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja naładowywałam się pozytywną muzyką kilka dni przed porodem - próbowałam różne kawałki, i takie spokojne, relaksujące i takie z pazurem, które nastrajają bojowo.
Jakoś najlepiej działała na mnie piosenka Christiny Aguilery Fighter (sprawdziła się też doskonale przed moimi ustnymi egzaminami maturalnymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Czytalam, ze dzwieki natury dzialaja bardzo dobrze w pierwszej fazie. Szum morza, spiew ptakow... oczywiscie pod warunkiem, ze na zywo tez nas odprezaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
że też na to nie wpadłam te 8 miesięcy temu [dokładnie osiem;p] muzyczka była by dobra, zwłaszcza, że rodziłam naście godzin
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a co sadzicie o muzyce klasycznej? bo ja na samym poczatku ciazy kupilam sobie zestaw CD z kladyka dla dziec- takze do sluchania podczas ciazy niby przeznaczona, calosc przesluchalam ze 2 razy, zgralam na ipoda, ale jakos mnie raczej irytuje niz uspokaja...i w sumie wole posluchac czegos innego
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Właśnie miałam zaproponować muzykę klasyczną
![]() A i potwierdzam słowa scorpionec w trakcie porodu może nawet Ci się nie chcieć słuchać muzyki ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
To czego uczą w szkołach rodzenia to już się nasłuchałam od dziewczyn na patologii i nieźle się uśmiałam z niektórych rzeczy
![]() Po urodzeniu dziecka bez szkoły rodzenia to stwierdziłam,że te szkoły to tylko chyba są po to aby kobiety w ciąży mniej się bały macierzyństwa i porodu.No więc ja urodziłam bez szkoły rodzenia,a to co mam robić podczas porodu i skurczów to mi położna mówiła na porodówce.A z opieką nad noworodkiem nie miałam problemu,bo to chyba instynktownie się wie co dziecku trzeba i co należy robić,ale to moje zdanie. Miałam okazję iść do szkoły rodzenia,ale zrezygnowałam,bo dużo się nasłuchałam i stwierdziłam,że te pieniądze wolę wydać na jakieś rzeczy dla dziecka ![]() Ale to jest moje zdanie i każda ciężarna zrobi jak uważa.Ja uważam,że mnie szkoła rodzenia nie była do niczego potrzebna a muzyka na porodówce to raczej by mnie irytowała.O skurczach nie da się zapomnieć,bo to jest taki ból,że szok.....ale każda z nas pewnie to przejdzie także jak widać od tego się nie umiera przynajmniej w większości przypadków.A na ból skurczowy to nawet muzyka nie pomoże,no chyba że jakiś ciężki metal co zagłuszy krzyki ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
w Irlandii szkoly rodzenia sa przy szpitalach i sa za darmo. chodzilam, bo chcialam wiedziec co mnie czeka i na co sie nastawiac, poza tym mialam okazje obejrzec sobie szpital, sale porodowe i tak dalej i zaznajomic sie z otoczeniem- mysle ze warto. nie bylo zadnych zajec co do opieki nad niemowleciem- az bylam zdziwiona, wszystko koncentrowalo sie na poszczegolnych etapach porodu plus dodatkowa lekcja na temat karmienia piersia... ja jestem zadowolona ze chodzilam, mysle ze przez te zajecia moj maz poczul sie tez bardziej "wciagniety" w przygotowania do porodu. bo wczesniej to caly czas mowil ze on nie wie co by niby mial robic, a tak wszystkiego sie dowiedzial i zrozumial ze jego obecnosc to nie tylko stanie i trzymanie mnie za raczke...
no i nie jestem na tyle naiwna zeby wierzyc ze muzyka zagluszy bol, mysle ze chodzi raczej o stworzenie pozytywnej atmosfery. nie wykluczam tego ze tak jak mowicie- nie bede miala ochoty na muzyke, na gadanie TZta czy cokolwiek innego - ale nic nie szkodzi miec na wszelki wypadek... Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2009-07-11 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ja też miałam szkołe rodzenia za darmo. Naszczęście to był kurs wekendowy bo więcej niż 2 dni bym nie zniosła
![]() Jedyny plus tych zajęć to było zwiedzanie porodówki (lubie wiedzieć wcześniej jak co wygląda i gdzie będe przebywać podczas porodu) oraz pokazowa kąpiel 2-dniowego noworodka przez położną prowadzącą zajęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Muzyka nie ma na celu zagluszac tego co sie dzieje, tylko odprezac kobiete = rozluzniac jej miesnie. Bol porodowy jest naturalny, ale rodzace poteguja go sobie swoim fizycznym napieciem. Tak przynajmniej wiem z teorii, z praktyki -- za kilka miesiecy
![]() Edytowane przez kamilak Czas edycji: 2009-07-13 o 02:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2009-07-11 o 17:23 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=oJk3O...eature=related
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Z innej beczki dobre dla "brzuszka" http://www.youtube.com/watch?gl=GB&h...eature=related ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- I jeszcze moja ulubiona kołysanka http://www.youtube.com/watch?v=gwqzC...eature=related Z tym że mój malutki się ożywia przy niej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja też do szkoły rodzenia nie chodziłam i nie żałuję. Jeśli chodzi o sam poród to mimo iz czytalam o tym to i tak wsztstko zapomniałam(zapamiętałam tylko co dziewczyny tu na forum pisały "Przy każdym skurczu myśl ze to o jeden mniej do końca i do momentu spotkania z dzidzią"..może to dziwne ale powtarzalam se to w myślach non stop i jakoś mi pomagało
![]() ![]() Co do opieki nad dzieckiem to jakoś intuicyjnie wszystko robiłam..a czego nie wiedzial to dopytalam położnej i potem pediatry albo dziewczyn z mojego wątku ![]() Szkoła rodzenia moze pomóc oswoić się ztym co nas czeka ![]() ![]() Aha co do death metalu na porodówce to niektóre rodzące miały podobne wokale jak wokaliści tych zespołów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A kołysanka jest przepiękna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Podziwiam za chęci słuchania muzyki
![]() ![]() Ja podczas porodu nie słyszałam swoich myśli...i wszystko mi przeszkadzało - koszula, pościel na łóżku, ktg, włosy spadające na twarz - więc słuchawki nie miałyby najmniejszych szans na utrzymanie... ![]() Edytowane przez anja00 Czas edycji: 2009-07-13 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Majka kolysanka rzeczywiscie piekna
![]() nie wiem dziewczyny, zobacze jak to bedzie z ta muzyka i czy ma to sens dla mnie czy w ogole nie, dam znac byc moze juz w przyszlym tygodniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja będę trzymała kciuki, bo pomysł fajny z tą muzyką....tylko dla mnie bardzo odległy
![]() Daj znać jak się udało... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
cześć, ja także zgadzam się z tym że przy porodzie raczej nie ma czasu na muzyke, chociaż na początku przy tych pierwszych lekkich skórczach to i owszem ale potem- zapomnij. Mój poród trwał od 5 rano a zakończył się o 19:55 cięciem cesarskim! męża traktowałam bardzo nie ładnie ale wybaczył moje zachowanie. Ból był taki nie znośny że nieda się tego opisać jeszcze Ci lekarze którzy chcą cię zbadać właśnie wtedy gdy masz najdłuższy skórcz w swoim życiu... ech... No wracając do tematu to jakąś muzyczkę możesz wziąść ale nie nastawiaj się na to że dasz rade posłuchać.
PS. Inne pacjentki przychodziły i krzyczały tylko na partych po przybyciu na porodówke spędzały tam może z godzinke i po sprawie. POWODZENIA I POZDRAWIAM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja juz bym chciala zeby bylo po wszystkim i tyle, niewazne z muzyka czy bez...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.