![]() |
#2881 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
![]() ![]() Nie, to nie jest za długo ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2882 |
Raczkowanie
|
Czy wszystkie przed założeniem aparatu miałyście robione wyciski i czy przed założeniem musiałyście wyleczyć wszystkie ząbki? Bo orto u której byłam nic takiego mi nie mówiła (ani o leczeniu zębów ani o wyciskach) i na następnej wizycie chce mi już zakładać aparat ;/ nie wiem czy to jest odpowiednie podejście. Zastanawiam się czy nie wybrać się do innej orto, mimo że u tej leczyłam kiedyś ząbki jakieś 6 lat tyle że aparatem ruchomym.
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2883 |
Przyczajenie
|
Witam bardzo serdecznie wszystkie dziewczynki
![]() Aparat nosze juz prawie rok. Dół założyłam w ubiegłym roku w sierpniu, a górę 2 miesiące później. Oglądałam sobie wasze foteczki i zazdroszcze tak szybkich efektów. W moim przypadku nie dużego stłoczenia u góry zmiany byly widoczne już po 2-3 tygodniach. Wszystko pięknie sie wyprostowało,natomiast z dolem jest o wiele gorzej. Moja ortodontka jakoś nie moze mi wyprostowa jednego zęba. Nie mam pojęcia czemu. Ostatni jak jej sie poskarżylam na innego zęba to tak mi podkręcila drut, że calą noc nie spałam, ale efekt był hehe. W jedna noc został wycągnięty do góry kilka milimetrów hehe. Sadzicie, że powinnam zmienic orto??? Pozdrawiam. Przesyłam buziaczki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2884 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wycisk pomoże ortodoncie zdiagnozować Twoją wadę i ustalić plan leczenia. Zdarza się, że ortodonci nie robią wycisków przed założeniem aparatu, ale najprawdopodobniej tylko wtedy, gdy przypadek jest dla nich prosty i patrząc na zęby pacjenta są w stanie określić „co i jak” ![]() Jeśli masz jakieś zęby do leczenia -> przejdź się najpierw na konsultację do orto, by wcześniej wiedzieć , czy któregoś z nich, nie trzeba będzie usunąć, by móc prostować zęby. Po co leczyć zęba, który i tak ma zaraz zostać wyrwany! Jeśli już wiesz, że nie będą konieczne żadne ekstrakcje -wtedy leczysz wszystkie zęby. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2885 |
Zadomowienie
|
Nie lubię mojej orto!!
Jestem po wizycie. Normalnie co za baba. Miałam mieć zakładany dół w lipcu i co? Zęby za słabo poszły do góry i strącałabym zamki.. A ja chce już ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2886 |
Zakorzenienie
|
ja tam nie chce dołu :P...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2887 |
Rozeznanie
|
Przyszłam się pochwalić, że jutro wyrywam drugą ósemkę a za miesiąc ŚCIĄGAM APARAT!!!
![]() ![]() ![]() Już się nie mogę doczekać, ale jak mi orto powiedziała ile mnie to będzie kosztować to o mało nie spadłam z fotela -> w najgorszym wypadku 900 zł! ![]() ![]() ![]() -150zł za ściągnięcie i oczyszczenie jednego łuku -300zł jeden retainer ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2888 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj mija miesiac z apartem
![]() Wizyta szybka, bez ziany gumek z położeniem łańcuszków, koniec ![]() ![]()
![]() |
#2889 |
Wtajemniczenie
|
Siemka Wam. Jakiś czas mnie nie było, ale od dawna wiadomo, że im więcej mamy czasu wolnego, tym coraz bardziej odczuwamy brak jakiegokolwiek czasu xD. Nie wiem czy dobrze się wyraziłam, ale nieważne xD.
Od jakeigoś czasu ząbki mnie nie bolą, co mnie martwi, bo jak boli, to wiem, że działa ;]. A tu niiic. Mam nadzieje, ze juz 23 sierpnia bede mieć dół. :p
![]() |
#2890 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny ! w koncu moja sytuacja finansowa pozwolilaby mi na zalozenie aparatu.... z tymze jade na pare miesiecy za granicie i w tym roku sie nei uda:/ za to w przyszlym ale wraz z kolejnym rokiem jestem starsza :/ jestem z grudnia - teraz mam nie cale 23 a za rok o tej porze niecale 24 lata nie jestem za stara nie bede wygladac podejrzanie?? :/
bardzo bym chciala miec sliczny usmiech bo mam stłoczenie zębów a przy okazj martwie sie tym z e faceta sobie nie znajde tym bardziej przez ten aparat:p
![]() |
#2891 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2893 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem po 30 i zakładam aparat za miesiąc ![]()
![]() |
![]() |
#2894 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2895 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
23 lata i stara? No dzięki, sama mam tyle, więc proszę mi tu nie dogadywać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2896 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=redrose89;13232960]z aparatowego FAQ:
Wycisk pomoże ortodoncie zdiagnozować Twoją wadę i ustalić plan leczenia. Zdarza się, że ortodonci nie robią wycisków przed założeniem aparatu, ale najprawdopodobniej tylko wtedy, gdy przypadek jest dla nich prosty i patrząc na zęby pacjenta są w stanie określić „co i jak” ![]() Jeśli masz jakieś zęby do leczenia -> przejdź się najpierw na konsultację do orto, by wcześniej wiedzieć , czy któregoś z nich, nie trzeba będzie usunąć, by móc prostować zęby. Po co leczyć zęba, który i tak ma zaraz zostać wyrwany! Jeśli już wiesz, że nie będą konieczne żadne ekstrakcje -wtedy leczysz wszystkie zęby. Na wizycie powiedziała mi że mam wyrwać wszystkie siódemki ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- fuck ;/ coś zamotałam z kolorem czcionki ;] ale tak to już jest jak się nie ma doświadczenia na forach ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2897 |
Zadomowienie
|
Po raz pierwszy od dwóch lat odważyłam się jeść dziś surową marchewkę i powiem Wam że to jakaś masakra:P W sensie nic nie odpadło itp, ale ile tego włazi w zamki i jak się ma taką przeplatankę z drucika jak ja to już w ogóle apokalipsa :P Jutro idę do orto (w sumie to dziś), ciekawe ile tym razem wizyt do zdjęcia :P
![]() |
#2898 |
Raczkowanie
|
Hej hej!
Mnie tez troche nie bylo, ale nadrobilam! Witam wszystkich Nowych i Starych! ![]() Dzis mija piaty tydzien z aparatem. Odbylam juz pierwsza wizyte (orto razem z asystentka strasznie sie ciesza, ze bawie sie z gumeczkami - twierdza, ze ciezko klienta namowic na kolorowe ligaturki - i razem mi doradzaja, jaki kolor wziac! ) po ktorej zeby sa tylko troche wrazliwe. Jem wszystko no i te uczucia przy calowaniu, mmm! Aparat tak przyjemnie pociera dolna warge ze mrrrr! Orto nie klamala na swej stronce, mowiac o "doznaniu nowych, mocniejszych wrazen". Sexy! Ktos jeszcze tak ma? Wklejam foty przed, w dniu i po 5 tygodniach od zalozenia aparatu. Jak dla mnie mega wolno idzie... ![]()
![]() |
#2899 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Kurcze, koszty rzeczywiście nie najmniejsze ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2900 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Aparat na pewno nie jest przeszkoda w znalezieniu faceta ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2901 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no i witam wszystkich po weekendzie (trochę mi się przedłużył) ![]() u mnie nuuuuuudy, nic się nie dzieje. mam wrażenie, że nic a nic mi się zęby nie prostują. Yourenglish - mała poprawa jest, no może nie kolosalna, ale coś dobrego na pewno się dzieje. cierpliwość - to też nie jest moja mocna strona. ![]() pozdrawiam Edytowane przez milutek Czas edycji: 2009-07-14 o 11:14 Powód: bo pedantką jestem ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2902 |
Raczkowanie
|
Kochane moje, odpowiedzcie mi jeszcze na jedno pytanie, ktore mnie nurtuje. Dlaczego mam zalozone pierscienie a nie rurki, do ktorych nie trzeba separacji. Wiem, ze to pytanie powinnam skierowac do orto, ale nastepna wizyte mam za 2 miesiace , a do tego czasu oszaleje jak sie nie dowiem dlaczego tyle cierpialam przez separacje, skoro mozna bylo tego uniknac. Dzieki za odp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2903 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2904 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam serdecznie wszystkich
![]() Niedługo (właściwie za tydzień) zakładam aparat na zęby, od razu na dolną i górną szczękę. W związku z tym przeczytałam wszystko co znalazłam na forum o aparatach, ortodontach i kolorowych gumkach ![]() ![]() Powiem szczerze, że trochę panikuję...brrr bo jako dziecko miałam stały aparat na dole i cholernie bolało ![]() Teraz mam niebieskie gumeczki separacyjne (ale nie wszędzie bo mam takie stłoczenie, że nie dało sie wcisnąć w dwa miejsca) ale na szczęście nic nie boli i wcinam co się da ![]() ![]() Podobno w te miejsca gdzie nie mam separatorów będę miała poprzyklejane rurki, żeby mi się trochę zęby rozeszły. Zresztą zobaczę za tydzień. Edytowane przez biemka Czas edycji: 2009-07-14 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2905 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2906 |
Zadomowienie
|
Ja nie pisałam tego do Ciebie, tylko do rudo-zielonej.
![]() |
![]() |
#2907 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdrowienia dla wszytskich aparatek bezwzględu na wiek ![]()
![]() |
![]() |
#2908 |
Zadomowienie
|
Zawiadamiam, że 5 sierpnia ściągam aparat :P
![]() |
#2909 |
Rozeznanie
|
No to będziemy porównywać efekty, bo ja ściągam 6 dni po tobie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2910 |
Raczkowanie
|
Maricken i ~Gonia~
A do jakiej orto we Wro chodziłyście, tzn chodzicie :p ? bo ja prawdopodobnie za tydzień będę zakładać aparacik na górę we Wro ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kaska299 Czas edycji: 2009-07-14 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.