|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 | |||||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe "Letnie słonko świeci, na świat przychodzą nasze Dz
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Fjnie że na wizycie wszystko ok [QUOTE=cashmeree;13246656 u mnie coś pogoda nie bardzo niby parno ale pochmurno musze iść zdjąć pranie z balkonu bo może zacząć padać, nie było mnie na weekend bo byłam u przyjaciółki która przyjechała z emigracji na 2 tyg nie widziałyśmy się prawie rok (no prócz skype ![]() ![]() ![]() ![]() [/QUOTE] 50sztuk ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Co do skórczy- ja miałam tylko raz twardnienie połączone z bulem okresowym. Zazwyczaj czuję takie mocne napięcie brzuszka i twardość. A jak leże w łuzku to czasem się czuję udeżenie ciepła na policzki- jakby mi ciśnienie skoczyło. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#602 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe "Letnie słonko świeci, na świat przychodzą nasze Dz
Byłam dzis u okulistki. Zbadała mi dokadnie oczka i orzekla ze wszystko OK i nie ma przeciwskazan do SN. Ale zapytala tez czy chce cc. Niewiem czy kase chciala zeby wi takowe zaswiadczenie napisac
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Tylko zeby mała była zdrowa bo to najwazniejsze Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja tez biore Lactacyd. Zreszta ja od paru lat go uzywam. a teraz ide troszke posprzatac papa |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też za niedługo zostanę mamą i wolałabym pisać już na Odchowalni. A rzeczą naturalną jest, że przechodzimy z Poczekalni na Odchowalnię. Zresztą większość pierwszych Odchowalniowych wątków zawiera na samym początku informacje o kolejnych rozpakowaniach i gratulacje dla nowych mam i wpisy na wątkach na Poczekalni i Odchowalni najczęściej się nakładają. A poruszane tematy na Odchowalni z czasem zaczynają odbiegać od tych z Poczekalni. Tyle z mojej strony na ten temat ![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-07-14 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#604 |
Zadomowienie
|
Co do wczorajszego pokazu pieluszkarni...
jestem bardzo zadowolona. Pooglądałam, pomacałam, porównałam sobie wszystkie. Było kilka mamuś ze swoimi pociechami, które używają tych pieluszek i są bardzo zadowolone. w końcu zdecydowałam które wybieram ![]() Muszę przyznac że wszystkie są wykonane bardzo starannie i solidnie. Są tak niesamowicie mięciutkie. Każda mama może wybrac coś dla siebie. Bardzo spodobał mi się fakt, że te pieluszki pierze się w 40 stopniach z dodatkiem łyżeczki ich proszku- który ma działanie antybakteryjne (nie trzeba gotować) i efekt jest taki jak byśmy prały w 60. Bez problemu można prać razem z ciuszkami i nic się im nie stanie. W 90stopniach wystarczy raz na 1-2 mce wyprać,. Są 2 rodz tych proszków jeden bardziej zmiękczający- dający delikatny zapach, służący też do namaczania i drugi bardziej odtłuszczający- dla lepszej chłonności pieluszek. Gdyby któraś z was chciała coś dopytać odnośnie jakiejś pieluszki to pytajcie. Nie będę tu teraz opisywac każdej bo nie wiem czy jest ktoś chętny to czytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli, że jest tak, jak pisze czekoladka - jest nisko, tak? Bo już nic nie kumam ![]() ![]() Ale co to znaczy "tak wszystko sterylizowała, gotowała"? Bo ja nie zamierzam robić tego do któregoś-tam roku życia, na pewno przed pierwszym użyciem i przez parę miesięcy (jeszcze nie wiem ile), ale w okresie noworodkowym zdecydowanie tak (butelkę, smoczki, laktator - o ile będę używać), czy to już ta przesada?
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2009-07-14 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#606 |
Zakorzenienie
|
Svinecko właśnie Cię zauważyłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#607 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro uważasz, że najwyższy czas - załóż. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#608 |
BAN stały
|
Unholy, witaj
![]() ja miałam iść pozmywać i robić te naleśniki a położyłam się na chwilkę i zasnęłam, teraz nie ma zmiłuj, zaraz idę dziś mi się mała kręci, brzusio twardnieje, tak jak to chyba kamilka opisywała, uczucie gorąca, i już wiem że za sekundę brzuch będzie twardy. i "kość cipna " tak mnie dziś boli że ledwo chodzę, ostatnio tak nie miałam. może coś się zaczyna??? jak pomyślę o wizycie w szpitalu i wywoływaniu porodu to mi słabo - kroplówki z oksy, masaż szyjki, przebijanie pęcherza - jak Amelka nie wyjdzie sama to pewnie to mnie czeka.... dobra nie marudzę lepiej idę robić jeść o svinecko, jesteś??jak tam?? |
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przynajmniej tak zrozumiałam położną... Jeżeli ktoś ma jakieś inne wiadomości to chętnie posłucham ![]() Nie mam pojęcia co wyczuła czekoladka... ale teraz to się u nas wszystko zmienia i laikowi ciężko nadążyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#610 | |
celebriti
|
Miramej - dzieki, nie mialam pojęcia ze coś może smok na zgryz
![]() ![]() Skierka - taka duża a taka *** !!! ![]() ![]() Unholy witaj!! ![]() co do plynu ja biore normalny plyn do higieny int - tylko zupelnie bezzapachowy, hipoalergiczny ewentualnie, do mycia zel pod prysznic zamiast mydla w kostce - wygoda, nie biore toniku, kupilam chusteczki do twarzy do demakijażu, chusteczki nawilzajace dla siebie i małej i jeszcze jakies chusteczki nawilzajace ![]() jesli ktoras z was nie ma jeszcze koszuli to w mothercare jest teraz promocja i sa ładne i niedrogie pakowane po 2 sztuki - specjalne do szpitala. kupujecie podgrzewacz? jesli tak to jaki? zaczynam poszukiwania.
![]() ![]() |
![]() |
#611 |
Raczkowanie
|
cześć MAMUŚKI
witam, ja już po cc. w zeszłą środę ok 11.00 już mnie wypisali a mała przyszla na świat w poniedziałek o 12.40 - także expres Weroniczka miala 3kg i 51cm- taka mała kruszynka jest dość spokojnym dzieckiem - oby tak dalej Sama cesarka nie boli, znieczulenie w kręgosłup trochę zapiekło, cewnik wsadzali już po podaniu znieczulenia, lewatywy mi nie robili prawdziwy ból zaczoł się jak znieczulenie przestało dzialać , ale szczykawka czegoś przeciwbólowego i dalo się przeżyć dla mnie najgorsze były trzy dni po cc- nie umiałam się dźwignąć, obrócić, nie mówiąc już jaki ból był gdy miałam iść do łazienki, do tego jeszcze gorączka i antybiotyk nawał pokarmu i wszystko do du... od wczoraj dzięki Bogu gorączka spadła i mam nadzieję że nie wróci ogólnie w kilku słowach napiszę że jak bym mogła wybierać to sto razy wolę poród SN dla mnie powrót do normalności po cc to straszne chwile trzymam kciuki żeby u Was było lżej i POZDRAWIAM
Moja córcia 5 lat ![]() Moja druga córcia 39 tc ![]() Edytowane przez ainka11111 Czas edycji: 2009-07-14 o 16:22 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#612 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#613 |
BAN stały
|
co do szyjki to ja czytałam że się skraca i w czasie porodu rozwiera - magiczne 10 cm dopasowując się do główki maleństwa. więc powinna być wysoko
![]() wcześniej wyczuwałam pod palcami a teraz nie czuję czyli musi być wysoko... |
![]() ![]() |
![]() |
#614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#615 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak mnie to tłumaczyli. I tak to zrozumiałam. Nie znam fachowego nazewnictwa niestety... Tłumaczę tak po mojemu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Zadomowienie
|
hehe... to jest tak jak się komuś tłumaczy coś o czym samemu ma się jedynie blade pojęcie...
![]() Svinecka widzimy cię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#618 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam soraya z kory dębu Cytat:
Do objawów poprzedzających poród należą: 1. Obniżenie dna macicy Dno macicy obniża się około 3 - 4 tygodnie przed porodem u pierworódek, w następnej ciąży może stać się to na 2 tyg. przed porodem. Wówczas mogą się u Ciebie pojawić takie dolegliwości jak: częstsze oddawanie moczu, wrażenie ucisku na pęcherz moczowy, zaparcia stolca, częste bóle mięśniowe kończyn dolnych. 2. Częste skurcze macicy, czyli skurcze przepowiadające. Są to skurcze o charakterze zbliżonym do skurczów porodowych. Różnią się od nich tym, że są zazwyczaj krótsze, słabsze, nieregularne i nie powodują rozwierania szyjki macicy. Występują one najczęściej w ostatnich dniach przed porodem. Czasami bywają tak silne i trwają tak długo, że sprawiają wrażenie skurczów porodowych, po czym ustępują. 3. Odejście krwistego czopu śluzowego zamykającego szyjkę macicy. Może ci się to przytrafić na kilka godzin, ewentualnie dni, przed porodem. Domieszka krwi pochodzi z bardzo drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, które zostają uszkodzone podczas rozpoczęcia jej rozwierania. 4. Dojrzewanie szyjki macicy. Niedojrzała szyjka macicy jest zamknięta, ma twardą konsystencję, długość ok.. 2 cm i znajduje się bliżej kości krzyżowej. W ostatnich tygodniach przed porodem staje się ona miękka, bardzo rozciągliwa. Dojrzałość szyjki macicy, czyli tzw. gotowość porodową u pierworódek stwierdzamy, gdy szyjka jest częściowo lub całkowicie "zgładzona" znacznie skrócona) i otwarta co najmniej na 1 cm. Procesowi temu towarzyszy przemieszczanie się szyjki macicy w oś kierunkową porodu. O gotowości porodowej u wieloródek mówimy, gdy szyjka jest skrócona, a jej ujście otwarte jest na 2 cm. Świadczy to o tym, że macica przygotowana jest do wystąpienia akcji skurczowej. Są to objawy bliskiego porodu. 5. Objawy ogólne. To nie wszystko, Przed porodem może wystąpić u Ciebie ogólny niepokój, kołatanie serca, nerwobóle uciskowe, nawracające bóle okolicy krzyżowej, wymioty, biegunka, uczucie parcia na kiszkę stolcową oraz objawy ze strony narządów płciowych. I co ciekawe, przed porodem możesz już czuć słabsze ruchy dziecka. oś kierunkowa porodu to chyba blizej wyjscia tak mi sie wydaje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#619 |
Zadomowienie
|
No i zwiała....
Ale chwilowo zostaje rozgrzeszona... Pewnie mały wzywa... |
![]() ![]() |
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#621 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szyjka jest zbudowana z mięśni bardzo mocno zbitych. - gęsto ułozonych obok siebie. "Dojrzałość szyjki macicy, czyli tzw. gotowość porodową u pierworódek stwierdzamy, gdy szyjka jest częściowo lub całkowicie "zgładzona" znacznie skrócona)"-> To zgładzenie rozumiem jako rozsunięcie i naciągnięcie się tych mięśni na brzuch. Czyli już nie są tak zbite tylko po prostu gładkie. I szyjka przez to jest krótsza Co to jest oś kierunkowa porodu to ja nie wiem ![]() Jest tu ktoś kto się zna?? ![]() Gdyby Mariola miała więcej czasu to napewno by nam wszystko pięknie wyłożyła... Bo ja już sama z tego niewiele kapewuję ![]() A pokaz tak... jak najbardziej mi się podobał... jestem bardzo zadowolona. Nie było to takie suche pokazanie szybko co i jak , tylko bardziej spontanicznie- jak ktoś miał pytania to temat był wałkowany... Mamusie korzystające też coś od siebie dopowiadały. Nie suchy marketing tylko tak przyjemnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Około 38 tygodnia ciąży płód jest wystarczająco dojrzały aby opuścić organizm matki i rozpocząć samodzielne życie. Aby jasno przedstawić jak odbywa się należy wyodrębnić trzy niezbędne jego składowe a mianowicie: Płód Długość dojrzałego płodu wynosi 49-55 cm, a jego masa wynosi od 3000-4000 g. W mechanizmie porodowym najważniejszą rolę odgrywa główka płodu, która jest największą i najtwardszą częścią płodu i przoduje (tzn znajduje się najniżej w kanale rodnym i toruje drogę na świat) w 94% wszystkich porodów. W pozostałych 5 % przoduje miednica płodu, a w 1 % płód może być ułożony poprzecznie. Drogi rodne Drogi rodne są zbudowane z części kostnych-twardych, które tworzy miednica kostna oraz części miękkich na które składają się dolny odcinek macicy, szyjka macicy, pochwa, srom i mięśnie dna miednicy. Z punktu widzenia przebiegu porodu najważniejsza jest budowa części kostnej kanału rodnego. Kanał zaczyna się nad spojeniem łonowym i jest wygięty łukowato pod spojeniem łonowym kończąc się wejściem do pochwy na sromie kobiety. W miarę przechodzenia w dół elipsa kanału rodnego zmienia położenie i największa średnica staje się stopniowo wymiarem przednio-tylnym, a najmniejsza łączy oba boki. Wymiar poprzeczny kanału rodnego zmienia się więc na drodze od wchodu do wychodu z 13 do 11 cm natomiast wymiar podłużny rośnie z 11 do 12 cm. Wynika z tego fakt, że główka płodu jako elipsa o stałych wymiarach w trakcie trwania porodu będzie się obracać tak, aby dostosować swój najdłuższy wymiar od czoła do karku do najdłuższego wymiaru kanału rodnego. Warunkuje to występowanie charakterystycznych zwrotów dzięki którym główka wchodzi do kanału rodnego bokiem, a opuszcza go odwrócona przodem. W czasie porodu twarzyczka płodu zsuwa się po kości krzyżowej, a jego potylica i kark jest odwrócona do spojenia łonowego.
Zdolność do wytwarzania siły skurczowej posiada wyłącznie trzon macicy. Możemy wyróżnić kilka rodzajów skurczy:
czyli jest tak jak pisze Kamilka ![]() to co ja tam zobaczylam ![]() juz lepiej nie zagladam bo jeszcze zobacze glowke albo raczke ![]()
![]() |
#624 |
Zadomowienie
|
yhhh... trzeba to pooowoli czytać żeby cokolwiek zrozumieć...
Czyli jednak dobrze zrozumiałam położną... Uważaj żebyś kopniaka tam nie dostała przy zaglądaniu ![]() Swoją drogą ciekawe coś ty tam wymacała... |
![]() ![]() |
![]() |
#625 | |||||||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() no może jednak lepiej ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ale sie cenią w tym szpitalu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() kleopatra, angy ... witajcie! ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i juz nie zagladam ![]() ide na dwor bo w domu duchota straszna jest ![]()
![]() |
#627 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Czyli kolejny głos na to, że to co widziała czekoladka to nie była szyjka ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#628 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sprawdziłam na mojej szczotce do włosów - zaleca sie ja przed pierwszym uzyciem wygotowac i nastepnie wysuszyc suszarka do wlosow. Cytat:
![]() Szkoda ze sie tak omeczyłas. No ale z drugiej strony szybko cie wypuscili. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#629 | |
Zakorzenienie
|
ja mialam chyba jakies omamy wczoraj jak sie kapalam......za duzo pepsi wypilam pewnie
![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
![]() ciekawe jaka bedzie moja Weronika ![]()
![]() |
#630 |
Raczkowanie
|
hej wszystkim
![]() ![]() kreacja weselna byla taka
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.