tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-13, 13:52   #3451
Rosaline
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez kapeluszka17 Pokaż wiadomość
ja właśnie sie martwie. Też wlasnie mam plamienia..a tabletki biore tydzien.;/ ale niby takie plamienie jest mozliwe.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

no i moj okres trwal tydzien;/
a dzis juz niby mniej;/
nie niby, tylko na pewno. nie masz się czym martwić
Stary 2009-07-13, 13:53   #3452
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
ja właśnie sie martwie. Też wlasnie mam plamienia..a tabletki biore tydzien.;/ ale niby takie plamienie jest mozliwe.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

no i moj okres trwal tydzien;/
a dzis juz niby mniej;/
Plamienia podczas pierwszych 3 opakowań są w normie. Także spoko, nie masz się czy martwic Może niedługo Ci przejdzie
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 13:59   #3453
kapeluszka17
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kapeluszka17

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
nie niby, tylko na pewno. nie masz się czym martwić
to dobrezciesze sie

tak pozatym nie mam żadnych innych skutków ubocznych

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Plamienia podczas pierwszych 3 opakowań są w normie. Także spoko, nie masz się czy martwic Może niedługo Ci przejdzie

a jeszcze jedno pytanko. Mam nadżerke. To normalnie moge stosowac tabletki? skoro ginekolog mi przepisala. Narazie czekam na wynik cytologi.

Edytowane przez kapeluszka17
Czas edycji: 2009-07-13 o 14:01
kapeluszka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 14:12   #3454
Karolcia593
Raczkowanie

A po tabletkach Yaz sie podobno chudnie?? gdzies tak czytałam ?? ;>
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 14:31   #3455
ironcia
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Ja jestem na 11 tabletce pierwszego blistra i puki co nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych
plamienie miałam minimalnie zwiększone po okresie, ale czasami wcześniej też to się zdarzało, ogólnych plamień puki co nie ma, a co do suchości pochwy... Jest wręcz przeciwnie, ale no najwyraźniej puki co tak może działa Yaz, chociaż wcześniej nie było z tym problemu
Mam nadzieję, że tak zostanie

Pozdrawiam serdecznie
ironcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 14:33   #3456
kapeluszka17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
A po tabletkach Yaz sie podobno chudnie?? gdzies tak czytałam ?? ;>
tak. Ja schudlam ponad 1kg w tydzien i apetyt jest mniejszy
Stary 2009-07-13, 14:41   #3457
pinky
Przyczajenie

Witam potrzebuję 1 lub 2 opakowania yazu moze ma któraś i nie łyka już bo odstawiła? Nie moge sie dostac do mojej gin myśle ze to z powodu wakacji. Pozdrawiam pinky
pinky jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-13, 14:41   #3458
ironcia
Raczkowanie

kapeluszka17 Moim zdaniem dasz radę
Wiesz sex też powoduje spalanie tłuszczu nie? więc to też może dużo dawać w procesie chudnięcia ^^
Stary 2009-07-13, 15:03   #3459
Rosaline
Zadomowienie

Ja po Yazie nie schudłam, a apetyt miewam zwiększony...
Stary 2009-07-13, 15:10   #3460
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
witajcie kobiety, proszę ktorąś o ratunek, przeczytajcie i jezeli mozecie napiszcie mi tutaj jak to jest gdy zapomn i sie tabletki z 3 tygodnia (1 tabletka, 3 tydzien) , bo ja KRETYNKA swoja ulotke wyrzuciłam a zapomnialam w niedziele zazyc tbletki i dopiero dzis rano wziełam 2 , z gory dzieki za pomoc i fatyge
jakbyś któras jeszce zgubiła ulotkę a miała opakowanie to zedrzyjcie naklejkę z dniami tygodnia = pod nią jest śliczny schemat co robić gdy zapomni się tabletki na każdy dzień cyklu

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 15:24   #3461
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
Ja po Yazie nie schudłam, a apetyt miewam zwiększony...
ja ogólnie na razie schudłam kilogram a jestem na 11 (no dziś przyjmę 12) tabletce, a apetyt mam taki jaki miałam ale zobaczymy jak będzie później, 23go idę do gina i pewnie przepisze kolejny blister, bo skutków niepożądanych puki co (na moje szczęście ) nie ma
Stary 2009-07-13, 17:41   #3462
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
(..)
a jeszcze jedno pytanko. Mam nadżerke. To normalnie moge stosowac tabletki? skoro ginekolog mi przepisala. Narazie czekam na wynik cytologi.
możesz
ja miałam taką samą sytuację i nie było problemu z antykoncpecja w czasie leczenia nadżerki

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 21:52   #3463
onlyMekrk
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Kraków, apteka na Prądniku Czerwonym "Hygiena" ul. Dobrego Pasterza 67 , cena 38 zł i z każdym miesiącem zauważyłam spadek ceny
onlyMekrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-13, 22:14   #3464
szafirowa
Rozeznanie

ja takze niestety miałam nadżerkę , ale ten sam ginekolog przepisuje mi tabletki i mówi , że nie ma problemu .
Z Yaz zadowolona jestem., wczesniej miałam Yasmin , ale nogi mnie pobolewały dziwnie ;/;/
teraz czuję się dobrze , okres jakoś bardzo nie męczy - 3 dni i po sprawie prawie że XD
szafirowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 11:19   #3465
kawoszka
Przyczajenie

Hej dziewczyny, biorę Yaz już chyba z 6 miesiąc. Bardzo sobie je chwalę, nie mam skutków ubocznych, no poza podstawą naczyniową skóry, w kontakcie ze słońcem. Ogólnie jest ok.

W piątek w nocy się działo ^^ ale bez kończenia w środku, a w sobotę o 19 normalnie wzięłam siódmą tabletkę z blistra. Niestety to były urodziny mojej koleżanki i wyszło tak, że o 22:30 zwymiotowałam. Zastanawiam się, czy nie jestem w ciąży... Mogło się nie wchłonąć przecież i dostatecznie nie zabezpieczyć mnie, a jestem świadoma, że nie tylko w spermie są plemniki, ale i w płynie przed wytryskiem.
Dodam jeszcze, że jeden z moich jajników nie został odnaleziony, a drugi mieści się w objawach PCOS i właśnie dlatego dostałam Yaz, by zatrzymacowulację i w przyszłości mieć możliwość zajscia.

Dzwoniłam do mojej lekarki i powiedziała, że mam się nie stresować, ze ona uważa, że nie jestem w ciąży, ale kazała mi brać do końca te tabletki z blistra i czekać na ewentualny brak okresu z odstawienia.

I teraz nie wiem co myśleć... Jak wy oceniacie tę sytuację?
kawoszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 12:22   #3466
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

kobiety czy ktoras z Was takze zpomniala tabletki z 3 rzędu i czy zabezpieczała sie dodatkowo do konca opakowania???
Stary 2009-07-14, 12:32   #3467
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
kobiety czy ktoras z Was takze zpomniala tabletki z 3 rzędu i czy zabezpieczała sie dodatkowo do konca opakowania???
Chyba nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że zrobisz tak jak mówi ulotka Albo od razu przechodzisz do białych albo łaczysz opakowania.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 13:30   #3468
agatko
Przyczajenie

Witajcie, niedawno pisałam tutaj o swoim problemie:

Cytat:
Napisane przez agatko Pokaż wiadomość
Drogie koleżanki. Mam problem. Biorę Yaz, w ubiegłą niedzielę kochałam się z chłopakiem, dziś biorąc pigułkę zauważyłam, że wczoraj (wtorek) zamiast różowej pigułki wziełam białą (placebo). Była to przedostatnia różowa z blistra. Dziś wg. ulotki wziełam zaległą i dzisiejszą, pomijam białe i zaczynam nowy blister. Czy grozi mi ciąża?
Zażyłam już 2 białe z blistra który mi się kończy, dziś będzie 3 o 17.00, ale nadal nic nie wskazuje żebym miała okres. Mam się bardzo martwić?
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 13:37   #3469
Manehajera
Zakorzenienie

ech a u mnie wszystko ładnie pięknie,jestem na 3cim opakowaniu ale ten 7dniowy okres mnie męczy
Manehajera jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-14, 13:41   #3470
kapeluszka17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Manehajera Pokaż wiadomość
ech a u mnie wszystko ładnie pięknie,jestem na 3cim opakowaniu ale ten 7dniowy okres mnie męczy
ja jestem dopiero na pierwszym opakowaniu moj okres trwał 7 dni a teraz plamienie. Tak jak pisalam wyzej;/ ale ja dopiero ponad tydzien je stosuje tak wiec moze bedzie ok
Stary 2009-07-14, 14:41   #3471
marcia
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
No ja nie wiem po co o nich piszesz... w ogóle nie wiem o co Ci chodzi... Przyczepiłaś się tego składu jak nie wiem...
Ogólnie tabletki mają taką samą dawkę hormonu(te 24) z tym że mają różne skoncentrowanie w poszczególnych tabletkach, inaczej nie miało by znaczenia czy zaczynasz brać od 1 czy od 15 albo od końca
Zatem w razie rozpoczęcia nie od pierwszej tabletki, ale na przykład od piątej nie ma pewnego zabezpieczenia, czy chodzi raczej o reakcje "towarzyszące" =samopoczucie pacjentki?

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
stężenie nie będzie większe, a dłużej utrzymywane na poziomie jak w trakcie cyklu.
odsyłam jeszcze raz do mechanizmu powstawania krwawienia z odstawienia

i każda tabletka z 24 ma dokładnie taki sam skład (4 ostatnie jak wspomniała truskawkowa są puste), dokładnie taką samą dawkę hormonów. niestety powyższą wypowiedź uważam za herezję

No właśnie - producent zaleca stosowanie tabletek od pierwszej do ostatniej PO KOLEI. W innych, np. podobnych YASMINELLE, nie miało to znaczenia. Chodzi o efekt terapeutyczny - samopoczucie czy o zabezpieczenie przed ciążą?
marcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 16:14   #3472
Beataboni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcia Pokaż wiadomość
Zatem w razie rozpoczęcia nie od pierwszej tabletki, ale na przykład od piątej nie ma pewnego zabezpieczenia, czy chodzi raczej o reakcje "towarzyszące" =samopoczucie pacjentki?

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

No właśnie - producent zaleca stosowanie tabletek od pierwszej do ostatniej PO KOLEI. W innych, np. podobnych YASMINELLE, nie miało to znaczenia. Chodzi o efekt terapeutyczny - samopoczucie czy o zabezpieczenie przed ciążą?
Wszystkie rozowe tabletki maja ten sam sklad. Dlatego nie ma znaczenia, ktore wezmiesz. Chodzi tu o komfort przymowania - masz przeciez oznaczone, ze zaczynasz cykl np. w czwartek i dzieki temu wiesz, czy wzielas wczoraj tabletke czy nie.
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 17:16   #3473
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marcia Pokaż wiadomość

no ale po co robić sobie problemy?
zaczynasz od pierwszej jak każda z nas i nie musisz się zastanawiać czy wszystko ok.
Stary 2009-07-14, 17:58   #3474
Karolcia593
Raczkowanie

Hej.. myslałam ze mi sie skończy juz wczoraj okres bo miałam 2 dni i wczoraj plamienia ale dziisaj dalej mam plamienia.... też tak macie? Trwały ode długo??
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 18:55   #3475
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
Hej.. myslałam ze mi sie skończy juz wczoraj okres bo miałam 2 dni i wczoraj plamienia ale dziisaj dalej mam plamienia.... też tak macie? Trwały ode długo??
u mnie cały miesiąc i co miesiąc
dlatego właśnie rzuciłam YAZ...
ale niekoniecznie musi tak być i w Twoim przypadku - wszystko powinno się unormować przez 1-wsze 3 opakowania
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 19:37   #3476
agatko
Przyczajenie

Koleżanki, pisałam stronę wcześniej. Powiedzcie co sądzicie bo się strasznie martwię. Dodam tylko, że wczoraj odczuwałam ból w okolicy podbrzusza i nic poza tym.

Boje się.

Powiedzcie coś..mam strasznego stracha..

Jeszcze dla jasności, wzięłam już dziś 3 białą i umieram ze strachu...

Edytowane przez agatko
Czas edycji: 2009-07-14 o 20:01
Stary 2009-07-14, 20:30   #3477
kawoszka
Przyczajenie

Cytat:
Koleżanki, pisałam stronę wcześniej. Powiedzcie co sądzicie bo się strasznie martwię. Dodam tylko, że wczoraj odczuwałam ból w okolicy podbrzusza i nic poza tym.

Boje się.

Powiedzcie coś..mam strasznego stracha..

Jeszcze dla jasności, wzięłam już dziś 3 białą i umieram ze strachu...
Ale czego się obawiasz?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-14, 20:40   #3478
agatko
Przyczajenie

Jeżeli czytałaś poprzednią stronę, napisałam tam o swoim problemie w zeszłym miesiącu. Martwi mnie brak okresu po zazyciu 3 białych. Po prostu boję się że jestem w ciąży.

Zjem chyba wszystkie paznokcie... wypowiedzcie się dziewczyny... strasznie się boje.

Edytowane przez agatko
Czas edycji: 2009-07-14 o 21:26
Stary 2009-07-14, 21:29   #3479
kawoszka
Przyczajenie

Cytat:
Jeżeli czytałaś poprzednią stronę, napisałam tam o swoim problemie w zeszłym miesiącu. Martwi mnie brak okresu po zazyciu 3 białych. Po prostu boję się że jestem w ciąży.

Zjem chyba wszystkie paznokcie... wypowiedzcie się dziewczyny... strasznie się boje.
Przecież okres można dostać nawet czwartego dnia brania białych tabletek. Ja dostaję zwykle 3 dnia mniej-więcej po południu. Masz 4 tabletki białe, ale okres może przyjść każdego z tych 4 dni, niekoniecznie od pierwszej od razu.
Stary 2009-07-14, 21:36   #3480
agatko
Przyczajenie

Obyś miała rację.. Jeżeli brałabym poprzednie opakownie w całości wg. schematu nie martwiłabym się, ale nie wzięłam jednej, postąpiłam wg. zaleceń, ale mimo to się boję.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości