|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty
Witajcie
zastanawiamy się z mężem przyjąć kotka, miałąm kiedyś kotki w domu rodzinnym, teraz wynajmuję mieszkanko. Boję się tylko, jak kotek zniósłby naszą ewentualną wyprowadzkę... nie chcę podjąć nieodpowiedzialnej decyzji. Napiszcie mi jeszcze proszę, gdzie mogę znaleźć jakieś informacje o "wyprawce" dla kota
|
|
#122 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Cały ten wątek jest o wyprawce dla kota, poczytaj Ja bym wymieniła: transporter, zabawki, dobrej jakości karmę (np. Royal Canine), szczotkę dobraną do futerka, cążki do pazurków, drapak, legowisko - jeżeli nie chcecie kota w łóżku, kuwetę i torbę żwirku, trzy miski - na wodę, suche i mokre. Mojej kotki przeprowadzki zupełnie nie ruszają, czasem ją ze sobą zabieram do domu rodzinnego, w aucie przesypia, na miejscu wystarczy jej pokazać kuwetę, i sru, jest zadowolona. Ale jest do tego przyzwyczajona, bo od małego ją ze sobą zabieram wszędzie - jechała ze mną pksem 4h do Łodzi nawet i wszędzie się aklimatyzuje.
|
|
|
|
|
#123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wypróbuję![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
Lubi wczepić się pazurkami w kark kierowcy![]() Co do wyprawki: podstawa to kuweta i miseczki, żwirek, karma, jakieś zabawki reszta (obroża, wałek do czyszczenia ubrań, szczotka do czesania ,itp.itd.) zależy od uznania ta kwestia była już chyba w tym wątku poruszana![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- [QUOTE=cholernarejestracja ;13209105]Cały ten wątek jest o wyprawce dla kota, poczytaj Ja bym wymieniła: transporter, zabawki, dobrej jakości karmę (np. Royal Canine), szczotkę dobraną do futerka, cążki do pazurków, drapak, legowisko - jeżeli nie chcecie kota w łóżku, kuwetę i torbę żwirku, trzy miski - na wodę, suche i mokre. Legowisko nie wyklucza kota w łóżku hihihi, Miśkama 2 legowiska a z łóżka jej nie wygoni inna sprawa, że nikt z nas jej bardzo nie wygania
|
||
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
moje koty sa jakies dziwne, z drapaka nie korzystają, wszystkie zabawki leżą w kącie a one najbardziej lubią bawić sie starą sznurówką
leżą tam gdzie im sie podobawg mnie najpotrzebniejsze na początek - kuweta z łopatką (!) , zwirek, miski , jedzonko no i transporterek tez sie przydaje. To jedyna rzecz jaka kupowałam w panice gdy jedna mi zachorowała i musiałam jechac do weterynarza |
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
im dłużej myślimy o kotku, to TŻ ma więcej wątpliwości...
a ja dziś cały dzień czytam o kotkach, oglądam aukcje adopcyjne (http://allegro.pl/item681406853_trzy..._warszawa.html) i coraz bardziej chcę zwierzaczka... w domu miałam kota, psa.. tutaj opiekowaliśmy się jakiś czas ptaszkami siostry, ale to nie to samo bo ich nie pogłaszczesz...
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE]strawberka;13223052]im dłużej myślimy o kotku, to TŻ ma więcej wątpliwości...
[QUOTE]jakie wątpliwości, wszystkie znikną jak tylko wezmiecie w koncu kotka do domu Edytowane przez ktsw Czas edycji: 2009-07-13 o 15:06 |
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ktsw;13232778][QUOTE]strawberka;13223052]im dłużej myślimy o kotku, to TŻ ma więcej wątpliwości...
Cytat:
imię już wymyśliliśmy teraz tylko wziąść i się cieszyć.. niedługo mam imieniny, może wtedy dostanę kotka w prezencie ![]() sporo czytałam o wychowaniu kotków, o wyprawce... myślę, że teoretycznie jestem przygotowana
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
a mi jak sie kotka okociła to nie chciało mi się wymyślać imion i jeden jest Rudy inny Buras xP etc xPxpP
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Bez względu jak się nazywają, czy są rasowe czy nie - wszystkie koty są kochane, milusie i dają wiele radości
ja nie wyobrażam sobie teraz życia bez mojej Miśki baraszkującej po domku |
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie
z imionami u mnie tez jest podobnie, piekne imiona a i tak wołamy najczesciej na nie Ruda i Szara
|
|
|
|
#131 |
|
Zadomowienie
|
słuchajcie bo ja biore kota od cioci a ona male kotki karmi whiskasem i kitekatem i daje im mleko a czytalam ze od mleka koty maja biegunke
gorzej już być nie może ![]() ![]()
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zawsze tak jest, mój kot [jak i jego poprzednik] po mleku nie ma biegunki. Od jakiegoś czasu kupuje mu mleko dla kocurów z małą zawartością laktozy i też jest ok.
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#134 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
. a kitekat to naprawdę nie jest dobre jedzenie
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę, że jak od małego jadły takie coś i takie mają pochodzenie, to nic im nim nie będzie... kitekat dostają od święta przeważnie jedzą to, co babcia gotuje dla pieska
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
my wlasnie palnujemy wziąć kotkę- dopiero sie urodzila, więc pewnie dopiero we wrzesniu, ale juz sie powoli przygotowuję. Uwielbiam koty, a mój facet to prawdziwy kociarz.
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Moje kocię nie pije mleka. Ani krowiego, ani spreparowanego. Pewnie nie lubi... Pije wodę, najchętniej z kranu, choć w miseczce ma zawsze świeżą, zmienianą kilka razy dziennie
Edytowane przez Tacca Czas edycji: 2009-07-16 o 07:49 |
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
no ja tez uwazam ze mleko to samo zło, ale ostatnio TŻ pił sobie i nagle moja kotka weszła na stolik, włożyła pyszczek i wypiła do dna
potem okazało sie ze drugiej tez smakuje... i bądz to mądry
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
zapomnialam powiedziec, wieczorem z Kici okiem bylo juz wszystko OK wiec nie jechalam do weta
|
|
|
|
#140 |
|
Rozeznanie
|
moj kot bardzo lubi mleko. az sie caly trzesie jak widzi ze mu sie leje do miseczki
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
a moj lubi ale tylko cieple
|
|
|
|
#142 |
|
Zadomowienie
|
A ja witam Was i oznajmiam, że we wrześni zawita u mnie kotek
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Gratuluję wyboru zwierzaka Napisz coś więcej |
|
|
|
#144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No ale ja nie szukałam pocieszenia , tylko potwierdzenia lub zaprzeczenia moich obaw... Aha słuchajcie z tym mlekiem i kitekatem to powiezdziałam tacie , bo przedwczoraj chyba byliśmy u kotków. on mi nja to żebym się nie martwiła , że jak wezme to będę karmić czym innym . No ale nie wiem czy odzwyczają się od kite i whisk. ... ![]() No i mleka... No więc była taka sytuacja , że domownicy tzn, opiekunka kotów pojechała do sklepu i byłam prawie sama w tymże domu. Zauważyłam , ze kicia domaga się jedzenia , a mleka już nie było , to więc wzięłam miseczkę , wypłukałam i nalałam do niej wody . No ale ani kicia , ani jej małe tego nie tknęły ![]() Później,gdy przyjechała ich opiekunka nalała im mleczka to piły i chyba im smakowało [ sądze po wyrazach pyszczków ]No i nie wiem jak to będzie z tym przyzwyczajaniem do wody i normalnych karm.
|
|
|
|
|
#145 |
|
Copyraptor
|
Będziesz je musiała przestawić. Źle, że daje im tylko mleko, ale trudno - będziesz stosowała terapię szokową. Przynajmniej z mlekiem, bo z karmy nie można przestawiać nagle, a kicie muszą wsuwać porządne jedzenie. Ja mogą najpierw karmiłam kitekatem miękkim + chrupki, jak mnie weterynarz zwyzywał (
) to zaczęłam jej dawać suchego royal canina kitten..i na początku byłam do tego lekko dziwnie nastawiona (weterynarz mi wcisnął, pewnie mu za to płacą), ale zobaczyłam, jak kota zaczęła rosnąć...no normalnie jak na drożdżach. Futerko się jej zrobiło lśniące i miała dużo więcej energii.
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
ja zeby zapobiec dawaniu moim kiciakom syfnych karm osobiscie kupowalam i przywozilam Babycata suchego i mokrego zeby im dawac. z reszta od samego poczatku czulam sie odpowiedzialna za ich utrzymanie, wiec koszt jedzenia wzielam na siebie
bo jednak takie kotki jedza zatrwazajaco duzo (moje to chyba jedza wiecej niz moj 11-letni kocur ) i troche to kosztuje...
|
|
|
|
#147 |
|
Copyraptor
|
To fakt, hodowcy najwięcej wydają ponoć właśnie na jedzenie dla kociąt
|
|
|
|
#148 |
|
Zadomowienie
|
Yhyym , no ale czyli jak mam kota przestawić jak go wezmę ?
Tak że np. Daje mu troche kitty , troche normalnego , i później coraz mniej kitty czy tam whis ? Aż wkońcu zostaje tylko normalna karma , np. Acana , Royal itp ? |
|
|
|
#149 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
na początku do tego co cały czas dostawał powolutku dosypujesz/dokładasz trochę nowej, dobrej jakości karmy, i tak co dwa-trzy dni zmieniasz proporcje, żeby dobrej karmy było co raz więcej.
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję bardzo
![]() Pokaż nam swojego kociambraa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.

zastanawiamy się z mężem przyjąć kotka, miałąm kiedyś kotki w domu rodzinnym, teraz wynajmuję mieszkanko. Boję się tylko, jak kotek zniósłby naszą ewentualną wyprowadzkę... nie chcę podjąć nieodpowiedzialnej decyzji. Napiszcie mi jeszcze proszę, gdzie mogę znaleźć jakieś informacje o "wyprawce" dla kota

Ja bym wymieniła: transporter, zabawki, dobrej jakości karmę (np. Royal Canine), szczotkę dobraną do futerka, cążki do pazurków, drapak, legowisko - jeżeli nie chcecie kota w łóżku, kuwetę i torbę żwirku, trzy miski - na wodę, suche i mokre.
Lubi wczepić się pazurkami w kark kierowcy
a ja dziś cały dzień czytam o kotkach, oglądam aukcje adopcyjne (

gorzej już być nie może 

) i troche to kosztuje...