Pannom Młodym 2010 wszystko jedno jaki będzie tytuł wątku - cz. VIII - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-14, 14:52   #2311
Samoa
Zakorzenienie

Dot.: Pannom Młodym 2010 wszystko jedno jaki będzie tytuł wątku - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
a list motywacyjny? bo to trzeba się tam jarac nie? ja mu napisałam ale jest drętwe i nic odkrywczego tam nie ma
ja nie lubie pisac LM, powinno się tam napisać co sie robilo dotąd, dlaczego się aplikuje na to stanowisko i że jest się za***istym, ale bez przegięć
Stary 2009-07-14, 14:53   #2312
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
ja nie lubie pisac LM, powinno się tam napisać co sie robilo dotąd, dlaczego się aplikuje na to stanowisko i że jest się za***istym, ale bez przegięć
mogę Ci wysłać na pw

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 14:54   #2313
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
mogę Ci wysłać na pw
no to wyslij, co dwie głowy to nie jedna
Stary 2009-07-14, 14:57   #2314
kaska87
Zakorzenienie

już mi przeszło mam @ więc mam focha na cały świat

Samoa zabiła Cię moja twórczość czy co

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2009-07-14 o 15:12
Stary 2009-07-14, 15:13   #2315
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
już mi przeszło mam @ więc mam focha na cały świat
i dobrzeIdę robic pyszny i zdrowy obiadek

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Samoa zabiła Cię moja twórczość czy co
takie to było do d, że sie musialam narobic, żeby cos z tgo wyszło
Niecierpliwa jesteś, jak myślę to troche trwa co nie
Stary 2009-07-14, 15:16   #2316
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
a moja fryzurka ??? anybody ???
Mi by się bardziej podobała jakby nie miałą tych dwóch malutkich warkoczyków na górze chyba Ale i tak mam takie odczucie jak dziewczyny że coś mi w niej nie pasi.. Ale nie wiem co

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
asiulka.. masz jeszcze rok do wesela wiec spokojnie zapuscisz grzywke tak zeby albo wpiąć ją we fryzure albo wyrównać
Ja chcę mieć warkocz a w sumei to jest póki co jedyne co było warte uwagi też mi ie wydaje, że z tą panienką coś jes nie tak i oczywiście liczę się z tym, że fryzura końcowa moze być inna niż ta ale chodzi mi w sumie o pokazanie pani fryzjerce konwencji a jak ona to zrobi to już jej brocha ma być warkocz i ma się nei rozpaść po 5 minutach musze znalezc zdjecie mojej kolezanki zeby wam pokazac jak durna fryzjerka jej zrobila
jej szwagierka uwaza ze bardzo ladnie ale i pannie mlodej i mnie to sie kompletnie nie podobalo
aaa czy macie juz wymyslone czy chcecie make upistke i fryzjerke zeby przyjechala do domu czy jedzieie do salonu?? myslalysciecos o tym juz ?
Fryzjerka- sis TŻta- prawdopodobnie nasza świadkowa A makijaż nie wiem jeszcze ale raczej wolałabym żeby przyjechałą do domu.. To by od razu umalowała mi mamę, kuzynkę itd

Cytat:
alfa i omega-ale znaczkami bo tutaj nie mam na klawiaturze początek i koniec-ja mam byc początek bo urodzę kiedys dziecko, dam mu nowe zycie TZ wymyślił
Fajne

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim!
Przyszłam się przedstawić, bo nowa jestem w waszym gronie

Dopiero parę tygodni temu zaczęłam planowanie wesela.
Mam już salę i DJ. Czyli chyba to co na rok przed jest niezbędne. Mój termin to 24.07.2010.
Kiedy zamawiacie footografa i kamerzystę? U najsłynniejszego w moim mieście są już zapisy na przyszły rok. Ja jeszcze się waham. Czy brać obie te usługi, czy tylko filmowanie?
Słowem dylematy i problemy jakich wcześniej nie znałam
Ja mam ślub 18 września 2010 i od września 2008 mam salę i zespół, od stycznia 2009 a od lipca 2009 kamerzystę, fotografa, panią od pieczenia ciast i torta i dekoratora

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość
a ile liczycie na łebka alkoholu ?? o,5?
Ja kupuję 200 butelek na jakieś 160 osób na 2 dni.. Myślę że starczy

Kaśka dobrze że napisałas że to wszystko wina @ bo ormalnie już ci miałam wywód strzelać na pół strony
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:17   #2317
can't be perfect
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny mam doła właśnie się dowiedziałam, że TZ kuzynka, która jest z chłopem chyba pół roku się hajta za rok w sierpniu zajefajnie nie? wiedzieli, że my sie hajtamy wszyscy a teraz kuzyn w lipcu ona w sierpniu się poryczałam, wkurza mnie to, że z mojego TZ jest taki nieudacznik życiowy!!!! ma 25 lat nie pracuje, a oni wszyscy już tak i sobie mogą brac ślub a przez niego i jego rodzinę musieliśmy zmienić datę na zasrany wrzesnień. nie chce mi się tego slubu ale na prawdę-rzygać mi się chce tym wszystkim co ja mam zrobić? jeszcze ta kuznka pisała to TZ, że da nam pierwszeństwo a teraz co?!

maqm wrażenie, że to wszystko to jakiś znak i nie mam wychodzić za TZ-ostatnio miałam takie myśli, że zle robię, do tej pory nie wysłał ani jednego cv....
kaska nie przejmuj się tą kuzynką, i tak Wasze wesle bedzie najlepsze rodzinką sie nie martw jak nie przyjdą to zaproś więcej swoich znajomych co do twojego TZta to też bym sie martwiła że nie szuka pracy. proponuję szczerą rozmowę.ale proszę nie pisz że jest nieudacznikiem to takie przykre.

Cytat:
Napisane przez kluskapieguska Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczyny bardzo serdecznie. Jestem nowicjuszką na tym forum i mam nadzieję, że dowiem się od Was wielu pożytecznych rzeczy. Ja mam wesele 24.04.2010. Wszystko, co najważniejsze to już zaklepane. Salę, fotografa, dj+wodzireja zamawiałam już w październiku 2008. We wtorek tydzień temu zamówiłam obrączki w kruku i będą za miesiąc. Pani w salonie powiedziała mi kilka rzeczy, o których nie wiedziałam więc przekażę je wam może się którejś przyda. Pani mówiła że:

1.) Należy przymierzyć obrączki przynajmniej 2 razy - 1 jak jest chłodno i 2 jak jest gorąco. (Ważne jak nam puchną palce)
2.) Nie należy kupować obrączek wieczorem ( to też jest związane z puchnięciem)
3.) Jeśli przyszły mąż nie nosił wcześniej żadnej biżuterii - łańcuszki, bransoletki, sygnety, to nie powinien wybierać bardzo błyszczącej i strojnej obrączki bo będzie mu ona przeszkadzać. Działa to też w drugą stronę.
4.) Najładniej na obrączkach wygląda grawer pisany kaligrafią.(Pani mówiła że wie z doświadczenia)
5.) Mówiła, że warto wygrawerować coś bardzo osobistego, jakieś pieszczotliwe zwroty, coś typowego i wyjątkowego tylko dla nas - przez to obrączka nabiera jeszcze bardziej symbolicznego znaczenia.
6.) Na damskiej obrączce graweruje się imię męskie a na męskiej damskie. Jeśli są to jakieś czułe zwroty, to na damskiej jest napisane to co chce wyrać przyszly mąż i na męskiej nasz dedykacja dla niego
witaj coraz nas więcej

co do graweru to albo będziemy mieć imię i datę slubu, albo jakiś podpis typu Tam, gdzie Ty ja.. czy coś podobnego co nam się spodoba, ale jeszcze o tym nie myslimy

ogólnie to j ostatnio mam jakąs fazę myslenia o tym slubie, ale TŻ mnie stopuje i mówi że mamy czas
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:18   #2318
kaska87
Zakorzenienie

zadzwoniłąm do TZ i powiedziałam, że ma być za 15 minut i będziemy wysyłać i w jego głosie słyszałam tak jakby się podjarał, że mu pomogę

Stary 2009-07-14, 15:23   #2319
can't be perfect
Wtajemniczenie

Cytat:
zadzwoniłąm do TZ i powiedziałam, że ma być za 15 minut i będziemy wysyłać i w jego głosie słyszałam tak jakby się podjarał, że mu pomogę

i prawidłowo

ja tez TŻtowi wyszukiwałam oferty pracy, razem pisalismy CV i było fajnie tylko ostatnio mi powiedział że nie wie ile wytrzyma w tej pracy
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:24   #2320
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
no i fajnieMam nadzieję, ze do nas sie tak wyżywałaś a on pozostał niektnięty i nieświadomy Twojej złosci
Stary 2009-07-14, 15:29   #2321
201701300931
Konto usunięte

No ja ostatnio też codziennie płodzę listy motywacyjne i nawet niektóre mi się podobają... Jak mi się stanowisko spodoba, to nagle mnie dopada wena twórcza...

Tylko żeby jeszcze jakieś sensowne ogłoszenia były :/ Ja chcę do pracy!
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:53   #2322
kaska87
Zakorzenienie

ja też wysyłam cv ale ja do banków zobaczymy czy do mnie zagają

nie chce mi się zrobić wcięcie w tekście o już

Danaeee84 widzę, że Ty rocznik mojego TZ jesteś a jakie stanowiska Cię interesują?

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2009-07-14 o 15:59
Stary 2009-07-14, 16:12   #2323
madmuazelle
BAN stały

Kaśka,ale ty się nie przejmuj rodziną.U nas bylo tak,że jak się nasz znajomy dowiedział że mi się tż oświadczył,to ten nasz kumpel też swojej panience oświadczyl się po nas i biorą ślub wcześniej niż my.No coż,są ludzi zawistni i nie chcą być gorsi. A ślub to wyścig szczurów kto lepszy i pierwszy??? Mam na mysli tych ludzi/znajomych.Żałosne.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 16:14   #2324
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
A ślub to wyścig szczurów kto lepszy i pierwszy??? Mam na mysli tych ludzi/znajomych.Żałosne.
dla nich chyba tak, bo ja się zwiedzieli jedni i drudzy to już ślub na hura walę w nich i tak będzie u nas najlepiej my będziemy mieli wesele kozak a oni wieś

a najlepsze jest to, że ja się o tym ślubie kuzynki dziś dowiedział, a rano jej złożyłam życzenia na urodziny

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2009-07-14 o 16:16
Stary 2009-07-14, 16:17   #2325
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Danaeee84 widzę, że Ty rocznik mojego TZ jesteś a jakie stanowiska Cię interesują?
Mnie by interesowało coś stałego :P Ale ze względu na to, że jestem skończoną idiotką i poszłam na dzienną magisterkę, nie mam szans na normalną pracę, tylko muszę coś dorywczego znaleźć, żeby rok przeczekać:/ A najgorsze jest to, że pracowałam już normalnie, bo studiowałam zaocznie i średnio mi się uśmiecha iść do czegoś byle jakiego:/
Stary 2009-07-14, 16:20   #2326
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
dla nich chyba tak, bo ja się zwiedzieli jedni i drudzy to już ślub na hura walę w nich i tak będzie u nas najlepiej my będziemy mieli wesele kozak a oni wieś

a najlepsze jest to, że ja się o tym ślubie kuzynki dziś dowiedział, a rano jej złożyłam życzenia na urodziny
No dokladnie,olać to i bądz ponad to. Siora mojej bratowej w tym roku brała ślub,bo bidulka się pewnie wystraszyła że ją wyprzedze.
bo my się pierwsi zaręczyliśmy,ona nawet tych oświadczyn nie miała,tylko odrazu slub. Zresztą jak kiedyś mi tż zrobił niespodzianke,bo ja byłam na urlopie miesięcznym a on zagranicą i przyjechał robiąc niespodzianke,to bratowej siostra skwitowała to,że milość jest ślepa. Ah ta ludzka zaiwść/zazdrość.
Stary 2009-07-14, 16:20   #2327
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Mnie by interesowało coś stałego :P Ale ze względu na to, że jestem skończoną idiotką i poszłam na dzienną magisterkę, nie mam szans na normalną pracę, tylko muszę coś dorywczego znaleźć, żeby rok przeczekać:/ A najgorsze jest to, że pracowałam już normalnie, bo studiowałam zaocznie i średnio mi się uśmiecha iść do czegoś byle jakiego:/
to robisz drugi kierunek? bo rocznikowo powinnaś być już rok po? zależy czy mieszkasz w dużym mieście czy w mniejszym-bo ja mieszkam teraz w mniejszym i u nas trudno o pracę taką ambitną, a nie taką jak mam teraz ale na szczęście teraz już idę na zaoczne na mgr więc moge spokojnie szukać pełnoetatowej pracy, póki co szukam ofert, napisałam CV i list i będę rozsyłać, mam nadziję, że ktoś się odezwie

Stary 2009-07-14, 16:34   #2328
msock
Raczkowanie

uff ale gorąco było od tych waszych postów, no w końcu trochę ochłonęłam A mój 2 lata starszy brat mi ciągle powtarza, że wg niego to ja za młoda jestem na ślub ( mam 24 lata ), bo on myślał że on pierwszy się ożeni. Ale ja przecież nikomu nie bronię, ale niech też mi nikt nie broni!. Poza tym mój TŻ jest starszy 4 lata i za rok będzie miał 29, a chce ślub przed 30 wziąć. No i tak to jest z rodziną Kasiu, ja bym się nie zdziwiła jakby tu brat w tym roku z jakimiś oświadczynami wyskoczył, ale mam to w d... co zrobi. Jak narazie moje wesele jest jedynym które się zapowiada na przyszły rok. I powiem Ci że my z TŻ w tym roku na wszystkich 4 ślubach i weselach będziemy, a w samym czerwcu mieliśmy 3! więc nie przejmuj się-ci ludzie co mieli przyjść- napewno przyjdą

Edytowane przez msock
Czas edycji: 2009-07-14 o 16:35
msock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 16:42   #2329
kaska87
Zakorzenienie

TZ właśnie napisał sms do kuzynki, żeby jej złożyć jej życzenia i zlisić

Stary 2009-07-14, 16:42   #2330
201701300931
Konto usunięte

A moja starsza siostra ma ślub 3 miesiące po mnie Dodatkowo w tym samym miejscu Ale ona ma zamiar zrobić jeszcze skromniejsze przyjęcie niż ja Nam zupełnie nie przeszkadza ta różnica czasowa ani nic...
Stary 2009-07-14, 16:46   #2331
msock
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
A moja starsza siostra ma ślub 3 miesiące po mnie Dodatkowo w tym samym miejscu Ale ona ma zamiar zrobić jeszcze skromniejsze przyjęcie niż ja Nam zupełnie nie przeszkadza ta różnica czasowa ani nic...

no właśnie, jak rodzinę stać żeby zrobić 2 wesela w tym samym roku to spoko, tzn. jeśli rodzice płacą. U mnie jest właśnie taka sytuacja, więc drugiego ślubu w tym samym roku nie będzie, chyba że brat sam sobie za nie zapłaci w co szczerze wątpię sorki za sarkazm, ale nie żyjemy z bratem w dobrych relacjach.
msock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 16:49   #2332
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez msock Pokaż wiadomość
no właśnie, jak rodzinę stać żeby zrobić 2 wesela w tym samym roku to spoko, tzn. jeśli rodzice płacą. U mnie jest właśnie taka sytuacja, więc drugiego ślubu w tym samym roku nie będzie, chyba że brat sam sobie za nie zapłaci w co szczerze wątpię sorki za sarkazm, ale nie żyjemy z bratem w dobrych relacjach.
No my robimy skromne przyjęcia bez wesela... U mnie będzie max 40 osób, u niej max 25. I same płacimy. Tylko że mi by się praca przydała
Stary 2009-07-14, 17:04   #2333
gosica502
Wtajemniczenie

A mój brat ma 19 lat więc małżeństwo mu nie grozi póki co Wszelkie kuzynki i kuzynowie póki co też milczą więc pewnie będę sama w przyszłym roku...
Stary 2009-07-14, 17:10   #2334
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
A mój brat ma 19 lat więc małżeństwo mu nie grozi póki co Wszelkie kuzynki i kuzynowie póki co też milczą więc pewnie będę sama w przyszłym roku...
ja tez bede sama. w ogole w mojej rodzinie jakos nigdy nie bylo specjalnie duzo wesel. moze tez dlatego ze nie mam tej rodziny jakiejs wielkiej. a szkoda. lubie wesela

po moim slubie jeszcze moga byc w rodzinie cztery: brata, dwoch kuzynow i kuzynki... a potem bedzie dlugo, dlugo nic...

wlasnie obczailam, ze hotel w ktorym mam wesele zaopatrzyl sie w biale pokrowce na krzesla czyli juz nie jestem uzalezniona od bordowego koloru kusi mnie zolty i pomaranczowy byloby tak wakacyjnie
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 17:19   #2335
gosica502
Wtajemniczenie

No u mnie nie ma tez póki co wesel ale mam bardzo dużo kuzynów i kuzynek, TŻ też więc jak ruszą to będzie pewnei po kilka w roku
A właśnie ja też jestem podjarana bo podpisałąm umowę z dekoratorem i stwierdziłam że dołożę te 400zł do dekoracji i będę miała pokrowce białe z kokardką Bo ogólnie to ta sala nie za ładna ale jak pani ją ładnie udekoruje i pokrowce będą to będzie ślicznie No i wystrój najprawdopodobniej ecru-łososiowy
Stary 2009-07-14, 17:19   #2336
metkaa
Zakorzenienie

czesc
witam nowa PM

Cytat:
co zostawiania to to rozważam-właśnie mi oznajmił, że nie wysłał cv i nie ma zamieru....dla mnie jeste nieudacznuikiem i o tym wie! nie ma pracy w tym wieku nawet jej nie szuka!
nienawidzę go!
Kubusewa dla Ciebie jeste normalne miec wesle w rodzinie gdzie sa Ci sami goście lipiec sierpień wrzesień-ludzie nie maja kasy żeby przyjść na 3 weslea! i pewnie pójdą na temate a do nas nie!!!!

ale nie każdy bierze ślub bo inni biorą
kasia uwazam ze przesadzasz, nikt nie bedzie patrzył na to ze ktos inny z rodziny ma slub w tym samym roku, no bez przesady, u mnie za rok beda 2 wesela, moje i kuzynki i nie wyobrazam sobie zeby kuzynka przekładała slub tylko ze wzglwedu na to ze nasze jest wczesniej i rodzina moze nie przyjsc, a co do TZ to nie moge pojac jak mozesz byc z kims o kim piszesz nienawidzę go!

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
No dokladnie,olać to i bądz ponad to. Siora mojej bratowej w tym roku brała ślub,bo bidulka się pewnie wystraszyła że ją wyprzedze.
bo my się pierwsi zaręczyliśmy,ona nawet tych oświadczyn nie miała,tylko odrazu slub.
ja mam wrazenie ze to ty jestes zazdrosna, co ma do rzeczy czy wy pierwsi mieliscie zareczyny a oni wcale, nie mieli to nie mieli ich sprawa, moze tak chcieli
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 17:23   #2337
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
A właśnie ja też jestem podjarana bo podpisałąm umowę z dekoratorem i stwierdziłam że dołożę te 400zł do dekoracji i będę miała pokrowce białe z kokardką Bo ogólnie to ta sala nie za ładna ale jak pani ją ładnie udekoruje i pokrowce będą to będzie ślicznie No i wystrój najprawdopodobniej ecru-łososiowy
u mnie na szczescie dekoracja jest w cenie trzeba sobie tylko wybrac kolor i ewentualnie rodzaj kwiatow jakie maja byc a z pokrowcami robia tak jak na zdjeciu - ogolnie sa biale, a w zaleznosci od koloru dekoracji przewiazuja taka wstazka dookola
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bankiet1a.jpg (48,0 KB, 34 załadowań)
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 17:31   #2338
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
u mnie na szczescie dekoracja jest w cenie trzeba sobie tylko wybrac kolor i ewentualnie rodzaj kwiatow jakie maja byc a z pokrowcami robia tak jak na zdjeciu - ogolnie sa biale, a w zaleznosci od koloru dekoracji przewiazuja taka wstazka dookola
No u mnei właśnie podobnie będzie w okolicach stołów tylko że wstąłka szersza- coś podobnego jak na zdjęciach tylko w innych kolorach... I na stole też obrusiki i taki pasek materiału przez środek w kolorze wstążki no i serwetki pod kolor No i na suficie takie wstęgi materiałowe.. Zresztą nei wiem dokładnie, ,mam przyjść w przyszłym roku na dokładne omawianie wizji wystroju
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg deko.jpg (42,3 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg deko2.jpg (33,5 KB, 10 załadowań)
Stary 2009-07-14, 17:36   #2339
metkaa
Zakorzenienie

fajnie wyglada ta dekoracja ja tez miałam miec taki pasek materiału na srodku stołu ale kolezanki mi to odradziły bo mowia ze jak sie postawi jedzenie to nie bedzie to miału juz takiego uroku, no ale to jeszcze wszystko do przemyslenia jest
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 17:47   #2340
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc
ja mam wrazenie ze to ty jestes zazdrosna, co ma do rzeczy czy wy pierwsi mieliscie zareczyny a oni wcale, nie mieli to nie mieli ich sprawa, moze tak chcieli
Prosze cię,o co miałabym być zazdrosna. O to,że nam pozazdroscili i wzieli przed nami slub. Mnie to tam zwisa,bo ja nieuważam slubów za wyścig szczurów,kto pierwszy ten lepszy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości