![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Rzuciłam studia, każą mi płacić za zajęcia, w których nie brałam udziału...
Cytat:
Podpisując umowę zobowiązujesz się do pokrycia części tych kosztów - wytłumaczenie że nie chodziło się na zajęcia nie jest ŻADNYM argumentem - jestem pewna że w każdej umowie jest zapis o pisemnej rezygnacji jeśli go zignorujesz to sama jesteś sobie winna - tak jak w przypadku każdej innej umowy. Tak samo brak środków nie ma tu nic do rzeczy - pomyśl czy jeżeli kupisz telewizor na raty i przestaniesz płacic to ktokolwiek weźmie pod uwagę że nie stac cię na raty? Oczywiście że nie - więc nie rozumiem dlaczego w przypadku usług edukacyjnych miałoby byc inaczej. A stwierdzenie że lepiej zapłacic prawnikowi niż szkole jest poniżej krytyki - nie dajesz "zarobic" szkole tylko płacisz koszty jakie poniosła organizując dla Ciebie zajęcia a to że z nich nie skorzystałaś to był tylko i wyłącznie twój wybór. A tak na marginesie to wiele szkół korzysta już z usług firm windykacyjnych i to prawda że za niezapłacenie czesnego można znaleźc się w krajowym rejestrze dłużników więc radzę nie bagatelizowac problemu.
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rzuciłam studia, każą mi płacić za zajęcia, w których nie brałam udziału...
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No teraz to mnie przestraszyłaś. Czyli mówisz, że sprawa przegrana i nic, tylko płacić mi zostaje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Uparta Marti coś tam się orientuje, bo "podobno" studiuje prawo, więc jakies podstawy zapewne mi już wpoili
![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Jeżeli złozysz podanie , które zostanie odrzucone. Nastepnie masz prawo do odwołania się od decyzji, która równiez nie zostanie dla Ciebie rozpatrzona pozytywnie trzeba będzie zapłacić. Na razie możesz jeszcze próbować, chyba, że juz otrzymałas ostateczna decyzję władz uczelni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Dodam jeszcze od siebie, że nikt nikomu nie podaruje tak dużej kwoty od ręki. Weźcie pod uwage, że Urząd skarbowy potrafi wyciągnąc konsekwencje z niezapłaconego 1 gr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tam uderzam od razu do dziekana. S1oneczko, studiujesz prawo, co zatem poradziłabyś napisać w odwołaniu? Bo teraz to moje argumenty wydają się być bez sensu i śmieszne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli pisałaś podanie do dziekana, odwołanie napisz wyżej- do rektora. Masz do tego prawo, nie zastanawiaj sie tylko pisz, bo decyzja organu wyżej bedzie dla Ciebie wiążąca. Zawsze jest nadzieja, że rektor będzie w dobrym humorze i okaże łaske ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podpisan się pod pytanie arrabbiaty. co można napisać w takim odwołaniu ?
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Nie wydaje mi się aby ybła jakakolwiek szansa na umorzenie tego długu. oczywiście, możesz nie płacić a świadectwo maturalne zabrać ze swojego Liceum (powiedzieć, że zgubiłaś np albo coś takiego) ale nie zdziw się jak kiedyś urośnie to do nie wiadomo jak astronomicznej sumy i komornik Ci wejdzie na pensję albo będziesz chciała kredyt a tu zonk bo jesteś na liście dłużników
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieczytanie regulaminów tym skutkuje. Piszesz, że rzuciłaś studia -jak ? Tak sobie powiedziałaś i to oznacza, że rzuciłaś? Na uczelni dalej byłaś na liście studentów.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakie to ma teraz znaczenie? Tak- rzuciłam= przestałam chodzić. Czasu nie cofnę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Samo studiowanie to niestety za mało, żeby wprost napisać co powinnas w takim podaniu umiescić. Mam wiedze podstawowa, czyli moge zinterpretować treść umowy i wskazać, które z Twoich argumentów są niezgodne z umową i jakie niosą ze sobą konsekwencje. Więcej niestey nie moge pomóc. Tu już musisz wykazać się własną inicjatywą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
To w takim razie nie rozumiem dlaczego rościsz sobie prawo do niepłacenia.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuje na pastwowej uczelni, ale sporo osob u mnie powtarzalo rok, a koszt czegoś takiego to tez ok 1.100-1.800zł. Pisali podania o umozenie, ktore nic nie daly. Pozniej chyba niektorym zostala umozona czesc sumy, ale nie wiem, co pisali w podaniach. Niektórzy tez nie mieli tyle pieniedzy zeby od reki oddać prawei 2.000zł, wiec została im płatność rozlożona na raty
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
''W przypadku nieuiszczenia w obowiązującym terminie opłat, student otrzymuje ponaglenie. W przypadku braku wpłaty w ciągu 10 dni od dnia doręczenia ponaglenia student może być skreślony z listy studentów". i to mi się wydaje podejrzane, bo nie jest określony czas wysłania ponaglenia. Czyli co, uczelnia mogłaby wysłać mi je nawet za rok i wtedy mnie skreślić? A dostałam je po 3 miesiącach od terminu wpłaty. ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Cytat:
Jedyne czego uczelnia nie może robić- to zatrzymać waszego świadectwa. Ale i to będzie technicznie trudno od nich wyciągnać jak się uprą. Teoria jedno praktyka drugie. Ale reszta konsekwencji - ściągnięcie długu, rejestr dłużników itp jak najbardziej wam grożą. Co do pisania wyżej ![]() Pisać jeszcze raz można oczywiście - nawet dokładnie te same pisma rozpatruje się bardzo różnie, więc może trafisz akurat na lepszy dzień rozpatrującego. A co pisać- argumentów prawnych tu nie ma, więc prawdę - nie doczytałaś, że koniecznie jest wykreślenie, to dla Ciebie duży wydatek itp. Możesz poprosić chociaż o zmniejszenie kwoty, umorzenie odsetek czy rozłożenie na raty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie jestes jedyna i wiele osob musialo placić.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem właśnie i chyba ciężko znaleźć hak na taką umowę. Teraz to ja się zastanawiam, czy nie pisać podania o rozłożenie długu na raty, a nie o umorzenie, skoro to pewnie nic nie da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj masz świętą rację, która zawiera jedno ale ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
Ok, napisałam podanie z prośbą rozłożenia długu na raty. Nie chcę sprawy ciągnąć w nieskończoność, skoro i tak jest skazana na niepowodzenie...z uniwerkiem nie wygram.
Niech to będzie przestroga dla tych, którym przyjdzie do głowy rzucić studia nie informując o tym uczelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Tak mi jeszcze przyszły na mysl dokumenty. Tak jak już wczesniej pisałam możesz otrzymac ich zwrot tylko i wyłacznie wtedy, gdy nie masz na ten temat uregulowania w umowie. Czyli nie zostało napisane, że nie otrzymasz zwrotu dokumentów bez uiszczenia opłaty. Część mojej umowy:
§ 8 1. student może zrezygnowac z nauki w Uczelni przez złożenie Uczelni pisemnego oświadczenia. Przyjęcie rezygnacji z nauki nie powoduje zwrotu wniesionych opłat miesięcznych do dnia rezygnacji. 2. Data złożenia oświadczenia o rezygnacji jest terminem wiążącym Uczelnię do zaprzestania naliczania opłat i odsetek. 3. W przypadku rezygnacji ze studiów w Uczelni lub w przypadku skreslenia z listy studentów, zwrot dokumentów nastapi po całkowitym uregulowaniu ewentualnych zaległych opłat i przedstawieniu podpisanej karty obiegowej. §9 W sprawach nieureglowanych w niniejszej umowie obowiązują przepisy KC. Jeżeli nie macie czegoś podobnego w umowie możecie domagac się zwrotu dokumentów w każdej chwili ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie w umowie o dokumentach nie ma słowem wspomniane. Ale zapłacić i tak zapłacę raczej, bo będę mieć inne problemy niż brak papierków... Dzięki za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tytul watku jest nieadekwatny - bo nie rzucilas studiow, nie dopilnowalas tego i niestety - bryndza. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Pozatym nie masz racji - nie musi się podpisać osoba do której do zaadresujesz, a jedynie osoba kompetentna do rozpatrzenia sprawy. Jak napiszesz do nieodpowiedniej - nie rozpatrzy albo przekaże. Prosty przykład, może trochę wyostrzony - jak napiszesz do Prezydenta w sprawie dowodu osobistego to nie licz na jego podpis i to że się osobiście zajmie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się co do słowa. Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
biegam dla Zabawy
|
Myślę, że arrabbiata już zrozumia swój błąd i nie ma co się pastwić tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie porównywałabym władzy dziekana z władzą prezydenta, chociaz rozumiem co miałas na celu. Wiadomo, że prezydent posiada ludzi i organy odpowiedzialne za poszczególne sprawy. W moim mniemaniu sekretarka jest urzednikiem biurowym i jej podpis nie jest dla mnie podpisem więżącym moją prośbę z odpowiedzią dziekana. W takim przypadku domagałabym się osobistego kontaktu i rozmowy z dziekanem, który powinien znać mój przypadek. Edytowane przez S1oneczko Czas edycji: 2009-07-15 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.