Pomocy z ch³opakiem - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-07-16, 13:19   #1
Kendiii
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11
Unhappy

Pomocy z ch³opakiem

Cze¶æ Dziewczynkii ; ) jestem tutaj nowa ; )

Mam do was pytanie . . .

Jestem z ch³opakiem miesi±c ale znamy sie d³uzej .
I on by³ kiedys z dziewczyn± 2 lata . . i ona go oszuka³a . a to wszystko sie skoñczy³o jakies 1,5 roku temu . . . I ona go zepsó³a.Tzn on nie idzie na zadne ugody , nie ufa prawie wogole . Powiedzial ze juz zadna dziewczyna z nim tak nie postapi . Ciagle sie klocimy ostatnio o byle co . . . Powiedzia³ mi wczoraj ' chcesz to zerwij , ja swoje pocierpie ale mi przejdzie . Albo mnie zaakceptujesz takiego jaki jestem , albo sie rozstaniemy " ja chce z nim byæ . Ale nie moge ciagle ja chodzic na ugody i latac za nim ¿eby bylo dobrze . Powiedzial tez ze nie ma zamiaru za mna latac . . a Chyba kazda dziewczyna lubi jak ch³opaka sie o nia stara i pokazuje ze mu zalezy . . a on poprostu pokazuje ze ma wy***ane ! Chociaz mowi ze mu zalezy . . . Ja tez sie rozstalam z chlopakiem ktorego bardzo kochalam i nie chce znowu przez to przechodzic . . . Codziennie placze bo boje sie ze on zerwie. a ja juz nie wytrzymuje psychicznie . . Co mam robiæ ? ; (((
Kendiii jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:27   #2
MdM
in love with life

Wiadomo¶ci: 25 245
Dot.: Pomocy z ch³opakiem

Ja bym go rzucila. Chlopak jest egoista i nie bierze ciebie w ogole pod uwage. Ani w tym co mowi, ani w tym co robi. Olej go, bo nie moze byc tak, ze on nie idzie na zaden kompromis, a tylko cie straszy zerwaniem.
MdM jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:29   #3
ellinka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 315

Cytat:
Napisane przez Kendiii Poka¿ wiadomo¶æ

Mam do was pytanie . . .

I on by³ kiedys z dziewczyn± 2 lata . . i ona go oszuka³a . a to wszystko sie skoñczy³o jakies 1,5 roku temu . . . I ona go zepsó³a.Tzn on nie idzie na zadne ugody , nie ufa prawie wogole . Powiedzial ze juz zadna dziewczyna z nim tak nie postapi . Ciagle sie klocimy ostatnio o byle co . . . Powiedzia³ mi wczoraj ' chcesz to zerwij , ja swoje pocierpie ale mi przejdzie . Albo mnie zaakceptujesz takiego jaki jestem , albo sie rozstaniemy " ja chce z nim byæ . Ale nie moge ciagle ja chodzic na ugody i latac za nim ¿eby bylo dobrze . Powiedzial tez ze nie ma zamiaru za mna latac . . a Chyba kazda dziewczyna lubi jak ch³opaka sie o nia stara i pokazuje ze mu zalezy . . a on poprostu pokazuje ze ma wy***ane ! Chociaz mowi ze mu zalezy . . . Ja tez sie rozstalam z chlopakiem ktorego bardzo kochalam i nie chce znowu przez to przechodzic . . . Codziennie placze bo boje sie ze on zerwie. a ja juz nie wytrzymuje psychicznie . . Co mam robiæ ? ; (((
1. Podziêkowac koledze za wspó³pracê.
2. Wymagac od innych szacunku wzglêdem siebie.
3. Poczekac na kogo¶, komu bêdzie zale¿ec.
ellinka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:29   #4
Dociakowa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 947

rozumiem ¿e zale¿y Ci na nim ¿e nie chcia³aby¶ tego koñczyæ, ale wydaje mi sie ¿e on Ciêchce po prostu "wychowaæ" podporz±dkowaæ pod siebie... Rozumiem e wiele przeszed³,przecierpia³ ale skoro wszed³ w nowy zwi±zek to chyba znaczy ze jest ju¿ na to gotowy??

"chcesz to zerwij , ja swoje pocierpie ale mi przejdzie . Albo mnie zaakceptujesz takiego jaki jestem , albo sie rozstaniemy" bierze Ciê na lito¶æ a Ty siêgodzisz??? Co to ma byæ szanta¿ emocjonalny?

->
76,6....30.07->72,7......65,5kg.. .60

Edytowane przez Dociakowa
Czas edycji: 2009-07-16 o 13:31
Dociakowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:30   #5
cholernarejestracja
Copyraptor

Wiadomo¶ci: 21 283

Przepraszam, ale u¶mia³am siê . No bo w skrócie - ona go "zepsó³a" a teraz on ma na Ciebie "wyje*ane"..

Facet jest po prostu palant. Jak ona go zepsu³a, to niech siê naprawi, bo nie mo¿e przez to ka¿dej kolejnej kobiety traktowaæ jak ¶miecia te¿ mia³am takiego, mocni s± tylko w gêbie. Wie, ¿e tylko mu grozisz tym odej¶ciem, i ¿e tego nie zrobisz, wiêc to wykorzystuje, ¿eby nie musieæ siê zmieniæ. Po prostu go zostaw, zobaczymy jak mu przejdzie ;>

Nie warto siê z takim plackiem mêczyæ.
cholernarejestracja jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:30   #6
kermitowa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 376

Ile macie lat?
Stary 2009-07-16, 13:31   #7
Amoura
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 310

Jestescie razem miesiac a ty juz nie wytrrzymujesz psychicznie? Nad czym sie tu zastanawiac? Szkoda sie meczyc..
Amoura jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:34   #8
rapifen
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 732

Zostaw go. On jeszcze nie potrafi ¿yæ w zwi±zku po tym co prze¿y³ z tamt±.

rapifen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:36   #9
Aninek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 516
GG do Aninek

To ju¿ który¶ z kolei w±tek,gdzie facet na wyt³umaczenie swojego jak¿e dziwnego/egoistycznego/chamskiego zachowania ma to,¿e poprzednia dziewczyna go skrzywdzi³a...Lito¶ci
Aninek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 13:37   #10
karolka2211
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 419
GG do karolka2211

Skoro nie chce siê zmieniæ to go nie zmieniaj.
Po prostu nie wychod¼ z inicjatyw± spotkania. Nie odbieraj od niego czasem telefonu. Wyjd¼ gdzie¶ z przyjació³mi bez niego. Przez pewien czas (napiszê brzydko) go olewaj. Niech on siê postara. A je¶li rzeczywi¶cie ju¿ nie umie siê staraæ o dziewczynê to widocznie tak mu zale¿y.
Wiem- mo¿e to dziecinne, ale ja bym spróbowa³a.
Mo¿e co¶ zrozumie... a je¶li nie to go zostaw i niech ¿yje w tym swoim za³amanym, p³aczliwym ¶wiecie. Ile on ma lat i co ona mu takiego zrobi³a, ¿e go zepsu³a?? Wed³ug mnie to on jest jaki¶ niedojrza³y( wniosek: po s³owach które do Ciebie powiedzia³) i lubi±cy siê u¿alaæ nad sob±: "chcesz to zerwij , ja swoje pocierpie ale mi przejdzie"- (jak z jakiego¶ nieszczê¶liwego romansu)
Stary 2009-07-16, 13:47   #11
LadyMakbet18
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 696

Cytat:
Napisane przez kermitowa Poka¿ wiadomo¶æ
Ile macie lat?
na bank nie wiecej niz 16

co sie go¶cia czepiacie, ustawil siê niczym podrêcznikowa zo³za.

Je t'adore mon cheri

Czy tkwisz w toksycznym zwi±zku?!

https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=3295
LadyMakbet18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-16, 14:03   #12
srubka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 190

zostaw go jestescie dopiero miesiac razem, a ty juz placzecz, meczysz sie psychicznie, co bedzie dalej?
Stary 2009-07-16, 14:09   #13
Madaleinee
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 504

Cytat:
Napisane przez srubka Poka¿ wiadomo¶æ
zostaw go jestescie dopiero miesiac razem, a ty juz placzecz, meczysz sie psychicznie, co bedzie dalej?
no w³a¶nie. To ludzie, którzy rozstaj± siê po np. 5 latach to chyba powinni w psychiatryku l±dowaæ wszyscy..
Ja bym siê dalej w to nie pakowa³a.

Madaleinee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 16:28   #14
natka88
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 232

co zrobiæ? kopn±æ go i cieszyæ siê wakacjami. ewentualnie poznaæ innego, który dla odmiany bêdzie partnerem a nie w³adc±. ta historyjka ¿e biednego ch³optasia tak dziewczyna potraktowa³a mo¿e byæ wymy¶lona w³asnie po to ¿eby mieæ wyt³umaczenie dlaczego tak Ciê próbuje kontrolowaæ. no bo jak to? 1,5 roku minê³o a on dalej taki przera¿ony? ciekawe co mu zrobi³a

natka88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 17:05   #15
srubka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 190

Cytat:
Napisane przez Madaleinee Poka¿ wiadomo¶æ
no w³a¶nie. To ludzie, którzy rozstaj± siê po np. 5 latach to chyba powinni w psychiatryku l±dowaæ wszyscy..
Ja bym siê dalej w to nie pakowa³a.
przy takim partnerze jakiego ma autorka, pewnie tak
Stary 2009-07-16, 17:13   #16
monaa01
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 662

zostaw go!!! nie ma co siê mêczyc skoro facet jest dupkiem i ju¿ po miesi±cu masz go do¶æ
monaa01 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 17:27   #17
kasiagora23
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 142

ja bym siê nawet nie zastanawia³a tylko bym takiego od razu w dupe kopnê³a, po miesi±cu przez niego p³aczesz? w imiê czego? Niech siê ch³opak nauczy szacunku do drugiego cz³owieka, kazdy choæ raz w ¿yciu zosta³ skrzywdzony co wcale nie znaczy ¿e wszyscy s± tacy i jakos nie wydaje mi sie ¿eby¶ mog³a mu to przet³umaczyæ- sam do tego dojdzie jak go dziesi±ta dziewczyna zostawi.
Stary 2009-07-16, 17:50   #18
Wyrak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 268

Cytat:

Mam do was pytanie . . .

No jak po miesiacu jest tak "rozowo" i on ma dla Ciebie "tyle szacunku", to czego sie spodziewac pozniej?

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Poka¿ wiadomo¶æ
Przepraszam, ale u¶mia³am siê . No bo w skrócie - ona go "zepsó³a" a teraz on ma na Ciebie "wyje*ane"..

Facet jest po prostu palant. Jak ona go zepsu³a, to niech siê naprawi, bo nie mo¿e przez to ka¿dej kolejnej kobiety traktowaæ jak ¶miecia te¿ mia³am takiego, mocni s± tylko w gêbie. Wie, ¿e tylko mu grozisz tym odej¶ciem, i ¿e tego nie zrobisz, wiêc to wykorzystuje, ¿eby nie musieæ siê zmieniæ. Po prostu go zostaw, zobaczymy jak mu przejdzie ;>

Nie warto siê z takim plackiem mêczyæ.
Cytat:
Napisane przez Aninek Poka¿ wiadomo¶æ
To ju¿ który¶ z kolei w±tek,gdzie facet na wyt³umaczenie swojego jak¿e dziwnego/egoistycznego/chamskiego zachowania ma to,¿e poprzednia dziewczyna go skrzywdzi³a...Lito¶ci

Beznadziejna wymowka; nie tylko facetom sie zdarza - ilez to watkow bylo: "jestem taka siaka przez mojego poprzedniego eks, ktory..."

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 18:08   #19
FALLinLOVE
Realistka

Wiadomo¶ci: 3 523

to mi wyglada na przedzial wiekowy okolo 16;D
zerwij po co sie meczyc skoro juz po miesiacu wysiadasz psychicznie :|
Stary 2009-07-16, 18:24   #20
carpaibex
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 407

Cytat:
Napisane przez kasiagora23 Poka¿ wiadomo¶æ
ja bym siê nawet nie zastanawia³a tylko bym takiego od razu w dupe kopnê³a, po miesi±cu przez niego p³aczesz? w imiê czego? Niech siê ch³opak nauczy szacunku do drugiego cz³owieka, kazdy choæ raz w ¿yciu zosta³ skrzywdzony co wcale nie znaczy ¿e wszyscy s± tacy i jakos nie wydaje mi sie ¿eby¶ mog³a mu to przet³umaczyæ- sam do tego dojdzie jak go dziesi±ta dziewczyna zostawi.
podpisujê siê pod tym, nie warto sobie nerwów psuæ. ; )
o ile ten w±tek to nie tzw. prowokacja ^^ ale tak profilaktycznie jakby kto¶ mia³ podobny problem jak Autorka xF
carpaibex jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 18:42   #21
KamiCukierasek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 111

Cytat:
Napisane przez MdM Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bym go rzucila. Chlopak jest egoista i nie bierze ciebie w ogole pod uwage. Ani w tym co mowi, ani w tym co robi. Olej go, bo nie moze byc tak, ze on nie idzie na zaden kompromis, a tylko cie straszy zerwaniem.
z ust mi to wyjê³a¶...
Stary 2009-07-16, 20:56   #22
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 727

Cytat:
Codziennie placze bo boje sie ze on zerwie. a ja juz nie wytrzymuje psychicznie
¯e tak brutalnie powiem: po co Ci ten zwi±zek, skoro Ciê unieszczê¶liwia? ¯eby nie byæ sama? Chyba samej lepiej ni¿ tak, prawda...? Poczytaj sobie to, co mam w podpisie.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 21:23   #23
aguciocfaniaczek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 186
GG do aguciocfaniaczek

Nie nie nie, tak byæ nie mo¿e. Po miesi±cu czujesz siê przez niego nieszczê¶liwa? Po co to ci±gn±æ, skoro on od samego pocz±tku okazuje Ci brak szacunku? Zastanawiam siê jedynie nad tym, dlaczego z Tob± jest, skoro podobno ju¿ 'nie zaufa ¿adnej dziewczynie'. Mam rozumieæ, ¿e to Ty wysz³a¶ z inicjatyw± zwi±zku, tak?
aguciocfaniaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-16, 21:51   #24
Kendiii
Przyczajenie

Co do wieku ja mam 17 , w tym roku 18 ; )

a on 22 ; )

Jestem z nim szczesliwa . . ale boje sie zerwania .

Poprostu raz mia³am 'z³amane serce' i nie chce tego znowu przezywac .
Stary 2009-07-16, 22:00   #25
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 827

Cytat:
Co do wieku ja mam 17 , w tym roku 18 ; )

a on 22 ; )

Jestem z nim szczesliwa . . ale boje sie zerwania .

Poprostu raz mia³am 'z³amane serce' i nie chce tego znowu przezywac .
Szczê¶liwa, ale ci±gle p³aczesz... rozumiem, ¿e ze szczê¶cia?

W±tek do poczytania dla ciebie:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=347046

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-07-16 o 22:07
amistad.k.m.s jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 22:11   #26
bluesky00
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 628

Jestes kobieta ktora kocha za bardzo..tak mi siê wydaje...i dlatego dajesz soba manipulowac...a on wykorzystuje to...do tego jest mega egoista!:/

[ori_bas]394156[/ori_bas]
bluesky00 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 22:40   #27
Miluu
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 34

Cytat:

Mam do was pytanie . . .

Jestes w podobnej sytuacji co ja.Tez mialam ch³opaka ktory ciagle robi³ ³aske ze cos zrobi czy ze wyciagnal reke.Ciagle ja chodzilam,przepraszalam,p isalam i tez robi³am wszystko to co on kazal bo balam sie ¿e zerwie i ba³am sie samotno¶ci.Ale w koncu doszlo do tego ze chcial czego¶ wiecej szantazowa³ mnie ze jesli tego nie zrobie to zerwie. Wiec sobie pomysla³am ¿e tego to juz za wiele.Tak sie nie zachowuje ch³opak ktory kocha. Wiec zerwa³am. Owszem na poczatku bola³o by³o smutno cierpialam ale trzeba sie szanowac. Dlatego posluchaj mnie i zerwij. Skoro on nie mo¿e pierwszy wyciagnac reki czy cos to to nie nazywa sie facet ktory kocha. Masz 18 lat ca³e ¿ycie przed Toba i spotkasz ch³opaka ktory pokocha Cie SZCZER¡ mi³o¶ci±. G³owka do góry
Miluu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-16, 23:37   #28
zuczek89
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 149

Je¶li jemu teraz tak "zale¿y" to pó¼niej tym bardziej bêdzie Ciê olewa³. Wiêc chyba nie ma sensu ci±gn±æ tego zwi±zku skoro brak w nim zaufania i oparcia, a jest w zamian za to szanta¿ i Twoje cierpienie. Nie s±dzisz?
Stary 2009-07-17, 07:44   #29
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642

Cytat:
Napisane przez ellinka Poka¿ wiadomo¶æ
1. Podziêkowac koledze za wspó³pracê.
2. Wymagac od innych szacunku wzglêdem siebie.
3. Poczekac na kogo¶, komu bêdzie zale¿ec.
Jak wy¿ej.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-17, 10:36   #30
Kendiii
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Miluu Poka¿ wiadomo¶æ
Jestes w podobnej sytuacji co ja.Tez mialam ch³opaka ktory ciagle robi³ ³aske ze cos zrobi czy ze wyciagnal reke.Ciagle ja chodzilam,przepraszalam,p isalam i tez robi³am wszystko to co on kazal bo balam sie ¿e zerwie i ba³am sie samotno¶ci.Ale w koncu doszlo do tego ze chcial czego¶ wiecej szantazowa³ mnie ze jesli tego nie zrobie to zerwie. Wiec sobie pomysla³am ¿e tego to juz za wiele.Tak sie nie zachowuje ch³opak ktory kocha. Wiec zerwa³am. Owszem na poczatku bola³o by³o smutno cierpialam ale trzeba sie szanowac. Dlatego posluchaj mnie i zerwij. Skoro on nie mo¿e pierwszy wyciagnac reki czy cos to to nie nazywa sie facet ktory kocha. Masz 18 lat ca³e ¿ycie przed Toba i spotkasz ch³opaka ktory pokocha Cie SZCZER¡ mi³o¶ci±. G³owka do góry
Dziêkuje Dziêkuje ; ) Wole sie posluchac kogo¶ kto by³ w podobnej sytuacji ; *
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:10.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.