Kara śmierci - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA
TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona 147 55,89%
NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci 102 38,78%
NIE MAM ZDANIA 15 5,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-17, 18:15   #211
tewa1259
Zadomowienie

Dot.: Kara śmierci

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Nie chwalę, po prostu jest praktyczna. Jest człowiek - nie ma człowieka. 1:0 dla dobra ludzkości.
Gdyby wszystko było takie pięknie i proste - sądy bezstronne, nieskorumpowane, a ludzie uczciwi to może bym się na kare śmierci zgodziła, niewinny obywatel może być łudząco podobny lub być nie w tym miejscu i nie w tym czasie co trzeba - więc wolę nie myśleć jakie będę tego konsekwencje.
Sama znam przypadek takiego manipulowania, wszak nie chodzi o morderstwo ale tez przykra sytuacja, mimo że tego kogoś nie było w tym czasie w kraju. miał alibi wszystko ładnie pięknie a jak usłyszał wyrok to nic tylko zęby w ściane... wszystko było czarno na białym, niezbite dowody - odwoływanie ble ble ble - skończyło się ooooogromną karą pieniężną i zawiasy - dobre i to, ale człowiek nie miał z tym nic wspólnego! papiery zabrudzone, brak możliwości rozwoju kariery. życie...

----------------------------
tak to jest proste!; jest człowiek- nie ma człowieka -
brak słów... po prostu brak słów.
tewa1259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 18:23   #212
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tewa1259 Pokaż wiadomość
wiedza wyniesiona z wykładów, nie mam jej na piśmie ale w głowie
To ja niestety tego nie wezme jako argumentu pod uwage

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 18:46   #213
tewa1259
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Nawet jeśli to zemsta, przy czym się upierasz, co jest złego w zemście?
co jest złego w zemście?? już Ci tłumaczę...
wracając do początku -> nie istnieje coś takiego jak bezstronny sędzia, oczywiście musi być obiektywny, przynajmniej musi się starać ale nigdy nie pozbędzie się emocjonalnych motywacji, tak własnie czy tego chcemy czy nie ale jest to cecha naszego człowieczeństwa. do rzeczy... na przykładzie Stanów ->
opinia publiczna domaga się ZEMSTY nie sprawiedliwości, kierując się hasłami wygłaszanymi przez tv, gazety - często nie znając dowodów ani za ani przeciw, no ale jest nagonka w mediach więc trzeba takiego gościa szykanować. Wiele procesów z tego powodu było przeprowadzanych nierzetelnie, niedbale, stronniczo - tylko po to zeby jak najszybciej skazać winnego, bo w opinii publicznej jest on już winny.
skąd pewność ze w Polsce będzie inaczej?? nie będzie!

następny przykład: niewinny i bogu ducha winny sklepikarz wraca z nocnej zmiany przez okoliczny park, gdzie dokonano brutalnego gwałtu na córce sąsiada z bloku ze skutkiem śmiertelnym (park jest przy osiedlu).
poszlaki wskazują na owego skepikarza i idzie na krzesło jako 'Potwór parkowy'
nikt nie broni Potwora a przecież w mediach lepiej sprzeda się jako Potwór a nie podejrzany sklepikarz. Zirytowany i 'głodny' sensacji tłum przed telewizorami już wydał swój wyrok, show jak najbardziej udane, wystąpienie ministra, polityków i inne szopki.

bierzesz na swoje sumienie wszystkich takich 'sklepikarzy' ?
ja tam wolę zafundować im dożywocie żeby ewentualnie mieli prawo do obrony.
i to jest właśnie różnica między chęcią zemsty a sprawiedliwością.

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Twój wybór
ja nie mam zamiaru tu nikogo na siłę przekonywac, każdy ma swój rozum i mówi, robi, wierzy w co chce

hej!

Edytowane przez tewa1259
Czas edycji: 2009-07-17 o 20:18
Stary 2009-07-17, 19:54   #214
Kamila131290
Raczkowanie

Cytat:
TO SĄ LUDZIE!! tacy jak TY i ja.
taaa bo każda wizażanka zabija sobie od czasu do czasu

okej są to ludzie, ale ludzie którzy myślą "inaczej" maja inna hierarchię (jakby co przepraszam za błędy) wartości... ja np nie czuję się chociazby do nich podobna ^^
Kamila131290 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 20:14   #215
tewa1259
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kamila131290 Pokaż wiadomość
taaa bo każda wizażanka zabija sobie od czasu do czasu

okej są to ludzie, ale ludzie którzy myślą "inaczej" maja inna hierarchię (jakby co przepraszam za błędy) wartości... ja np nie czuję się chociazby do nich podobna ^^
Kobietko kłania się czytanie ze zrozumieniem. przeczytaj dwa razy a potem sie wypowiadaj
chodziło mi o ludzi niewinnie skazanych i te liczby właśnie o takich mówiły.
no chyba że śmiesz twierdzić ze nie jestes podobna do tych niewinnych, to sorry :p

Edytowane przez tewa1259
Czas edycji: 2009-07-17 o 20:18
Stary 2009-07-18, 09:27   #216
Kamila131290
Raczkowanie

Nie, nie chodziło mi o to. Przecież człowieka, który bez twardych dowodów, bez absolutnej pewności co do popełnionych czynów , nie powinno się skazać na śmierć. Wiadomo, że za "zwykłe" przestępstwo, morderstwo, nie odbierze się życia ale juz moim zdaniem powinno za wielokrotne, okrutne czyny, no bez przesady, w takich wypadkach mało prawdopodobne aby dziś się pomylono;/
Stary 2009-07-18, 10:15   #217
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, nie chodziło mi o to. Przecież człowieka, który bez twardych dowodów, bez absolutnej pewności co do popełnionych czynów , nie powinno się skazać na śmierć. Wiadomo, że za "zwykłe" przestępstwo, morderstwo, nie odbierze się życia ale juz moim zdaniem powinno za wielokrotne, okrutne czyny, no bez przesady, w takich wypadkach mało prawdopodobne aby dziś się pomylono;/
Zawsze można się pomylić specjalnie

Chociaż z drugiej strony...wydać wyrok śmierci? Wiem, że po "x" latach nabiera się dystansu do swojego zawodu, ale nie wiem czy ja bym była w stanie to zrobić.
Dlatego trzymam się od karnego z daleka.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan

Edytowane przez Kira87
Czas edycji: 2009-07-18 o 10:17
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 10:35   #218
Kamila131290
Raczkowanie

heh no to prawda, można specjalnie
Stary 2009-07-18, 11:20   #219
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Słońce, jeśli pomyłkowo oskarżą cię o coś, będą świadkowie nawet, że to ty dopuściłaś się jakiegoś przestępstwa, to sąd skazując cię nawet tylko na 2 lata w zawieszeniu i tak będzie PEWNY, że to ty jesteś winna. Inaczej nie było by wyroku. Mało jest przypadków pomyłek? Tylko co innego, gdy ci np. omyłkowo posadzą brata na 5 lat, a potem wypuszczą, bo wyjdzie na jaw pomyłka, a co innego, jeśli zdążyliby go zabić.. Wtedy "sorry, pomyliliśmy się, ale wam zapłacimy odszkodowanie" mogą sobie w buty wsadzić . To raz. Dwa - trzeba pamiętać, że kara śmierci jest bardzo chętnie wykorzystywana do tępienia wrogów politycznych. Oczywiście dzisiaj w Polsce mamy inną sytuację niż te 30 lat temu, ale sytuacja zawsze może się zmienić..
Polecam zajrzeć tu - http://amnesty.org.pl/fileadmin/user...ra_smierci.pdf

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 11:39   #220
tewa1259
Zadomowienie

Cytat:
przeczytaj moją wcześniejszą wiadomość, w Stanach zwolniono od 1793r z celi śmierci 113 osób!!! to według Ciebie zbyt mało?
a ile jest osób niewinnie uśmierconych, niestety to jest fakt a nie mżonka.

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Słońce, jeśli pomyłkowo oskarżą cię o coś, będą świadkowie nawet, że to ty dopuściłaś się jakiegoś przestępstwa, to sąd skazując cię nawet tylko na 2 lata w zawieszeniu i tak będzie PEWNY, że to ty jesteś winna. Inaczej nie było by wyroku. Mało jest przypadków pomyłek? Tylko co innego, gdy ci np. omyłkowo posadzą brata na 5 lat, a potem wypuszczą, bo wyjdzie na jaw pomyłka, a co innego, jeśli zdążyliby go zabić.. Wtedy "sorry, pomyliliśmy się, ale wam zapłacimy odszkodowanie" mogą sobie w buty wsadzić . To raz. Dwa - trzeba pamiętać, że kara śmierci jest bardzo chętnie wykorzystywana do tępienia wrogów politycznych. Oczywiście dzisiaj w Polsce mamy inną sytuację niż te 30 lat temu, ale sytuacja zawsze może się zmienić..
Polecam zajrzeć tu - http://amnesty.org.pl/fileadmin/user...ra_smierci.pdf
dobrze powiedziane! już myślałam że zostałam sama, jednak ktoś myśli podobnie

Edytowane przez tewa1259
Czas edycji: 2009-07-18 o 11:38
Stary 2009-07-18, 12:35   #221
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
przeczytaj moją wcześniejszą wiadomość, w Stanach zwolniono od 1793r z celi śmierci 113 osób!!! to według Ciebie zbyt mało?

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

dobrze powiedziane! już myślałam że zostałam sama, jednak ktoś myśli podobnie
Jeszcze coś dodam:
- Amerykanie wyliczyli, że wykonanie kary śmierci jest 5-krotnie wyższe (!) niż utrzymanie skazanego na dożywocie,
- tylko Amerykanie podają liczbę skazanych na karę śmierci omyłkowo. I tak - Od 1977 roku zdarzyły się tam 129 pomyłek na 1118 straconych. Pomyłki te wynikały z nierzetelnego śledztwa, nacisku mediów i opinii publicznej. Czyli - o ile dobrze liczę - aż 11,5% to niewinnie zabici ludzie! Mało tego - to są tylko te pomyłki, o których wiadomo, które udowodniono.
Proponuję niektórym pozaglądać do statystyk, pogrzebać i poszukać info o karze śmierci w Chinach na przykład. I nie ograniczajcie się do strony Janusza Korwina-Mikke, ok?

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
Wyraczku.. Ty ciągle "a skąd?, a cytat? a nr strony?" Ok, ale w niektórych wypadkach wystarczy pomyśleć i wyciągnąć wnioski. Bzdurę, ale podpartą paragrafem też łykniesz?

Stary 2009-07-18, 13:51   #222
Shiim
Raczkowanie

Ja nie wierzę w resocjalizację i bym zagazował wszystkich przestępców którzy są w więzieniu 2 raz. Jak wrócili, czyli nie chcą się zmieniać.
Szkoda podatków na takich darmozjadów.
Niech idą do łaźni i tylko dym zostanie.
Po co nam oni...
To tylko moje skromne zdanie.
Jeżeli kogoś uraziłem- przepraszam!
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 13:54   #223
Kamila131290
Raczkowanie

Ja się z wami absolutnie zgadzam, pomyłki sie zdarzają i zawsze będą, ale ja tu pisze o swoim światopoglądzie, jak ja sobie wyobrażam tą karę śmierci. Wiadomo, że tak się nigdy nie zdarzy. Z ludźmi, którzy tez zgadzają sie na to wyjście a nie przemyślą sytuacji niestety no nie ma na to szans i temu tak było. I całkiem inną kwestią są kraje no komunistyczne czy tam mniej rozwinięte.
Przedstawiłam w tym wątku tylko swoja wizje i warunki, dzięki, którym ja zgodziłabym się na tą kare nie zaprzeczam faktom
Stary 2009-07-18, 15:19   #224
Lady021
Raczkowanie

GG do Lady021

Kara śmierci w rzeczywistości nie jest karą... Jedynie dla bliskich skazanego, którzy przecież nie zawinili. Przestępca chwilę pocierpi i co dalej? Będzie się smażył w piekle lub znajdzie się w niebycie lub coś innego, w co wierzy. nawet cierpienie w chwili śmierci nie jest oczywiste, w końcu trzeba zachować pozory humanitarności.
Nie większą kara jest całe życie w więzieniu o ostrym rygorze? To większe cierpienie. Wiele lat w zamknięciu i odizolowaniu. Pewnie wtedy skazany sam wolałby się zabić. I to byłoby dla niego ulgą, a w końcu nie o to chodzi.
Poza tym ten, kto wykona wyrok śmierci, sam staje się mordercą. Katem może być jedynie psychopata.
Nie mówiąc już o tym, że można w ten sposób zabić niewinnego człowieka.
Morderstwo jest morderstwem, nieważne pod jaką ideologiczną przykrywką.

"Wszystko się może zdażyć, gdy głowa pełna marzeń..."
...Nawet gdy wydają się one bardzo nierealne
Lady021 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 03:33   #225
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Kobietko kłania się czytanie ze zrozumieniem. przeczytaj dwa razy a potem sie wypowiadaj
chodziło mi o ludzi niewinnie skazanych i te liczby właśnie o takich mówiły.
no chyba że śmiesz twierdzić ze nie jestes podobna do tych niewinnych, to sorry :p
No i na co to niby jest argument? Bo nie stanowi on o tym, ze kara smierci jest be, tylko ze wymiar sprawiedliwosci jest be. Czyli - to nie problem z kara smierci, tylko z systemem, w ktorym sie ja wydaje.

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
- tylko Amerykanie podają liczbę skazanych na karę śmierci omyłkowo. I tak - Od 1977 roku zdarzyły się tam 129 pomyłek na 1118 straconych. Pomyłki te wynikały z nierzetelnego śledztwa, nacisku mediów i opinii publicznej. Czyli - o ile dobrze liczę - aż 11,5% to niewinnie zabici ludzie! Mało tego - to są tylko te pomyłki, o których wiadomo, które udowodniono.

Wyraczku.. Ty ciągle "a skąd?, a cytat? a nr strony?" Ok, ale w niektórych wypadkach wystarczy pomyśleć i wyciągnąć wnioski. Bzdurę, ale podpartą paragrafem też łykniesz?
Deede, stad, ze ja sobie tez moge rozne ciekawe rzeczy napisac. Chetnie poznam zdanie innych, anonimowych dla mnie dyskutantow, ale jesli te osoby chca mnie przekonac o faktach, to musza zapodac cos wiecej niz swojego posta. Tym bardziej, ze ludzie pisza super bzdury, zeby udowodnic swoje racje

Wpadalas w pulapke wlasnego rozumowania - skoro udowodnione wyroki byly pomylkami, to na jakiej podstawie piszesz, ze te pomylki sa w rzeczywistosci udowodnione ? Super - jedno nie pasuje, to pomylki, drugie pasuje juz ponad wszelka watpliwosc udowodnione

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 04:40   #226
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady021 Pokaż wiadomość
Kara śmierci w rzeczywistości nie jest karą... Jedynie dla bliskich skazanego, którzy przecież nie zawinili. Przestępca chwilę pocierpi i co dalej? Będzie się smażył w piekle lub znajdzie się w niebycie lub coś innego, w co wierzy. nawet cierpienie w chwili śmierci nie jest oczywiste, w końcu trzeba zachować pozory humanitarności.
Nie większą kara jest całe życie w więzieniu o ostrym rygorze? To większe cierpienie. Wiele lat w zamknięciu i odizolowaniu. Pewnie wtedy skazany sam wolałby się zabić. I to byłoby dla niego ulgą, a w końcu nie o to chodzi.
To w końcu jest zbyt surowa, czy za mało surowa? Z jednej strony to takie nieludzkie, ale z drugiej to wybawienie i on by jednak za mało cierpiał. No tak, cierpienie jest ok, jest cywilizowane. Może po prostu narysujmy na nim żyletką mapę Zagłębia Ruhry a potem wrzućmy do spirytusu? To dopiero będzie żal za grzechy. Tylko komu to cierpienie tak bardzo potrzebne? Tym którzy tak kochają prawa człowieka?
Cytat:
Napisane przez Lady021 Pokaż wiadomość
Poza tym ten, kto wykona wyrok śmierci, sam staje się mordercą. Katem może być jedynie psychopata.
Po pierwsze, kat z definicji nie jest mordercą. Po drugie, nie musi być psychopatą, skoro nawet w Stanach gdzie wydaje się, że jest ich sporo, ok. 95-97% zabójców to nie psychopaci, tylko zwyczajne, zdrowe umysłowo osoby. Są ludzie którzy bez specjalnych emocji badają ekshumowane, gnijące zwłoki pełne robaków, więc co za problemem byłoby znalezienie paru takich, którzy wstrzykiwaliby to i owo, albo wciskali jakiś guzik i nie mieliby potem koszmarów?
Stary 2009-07-19, 13:22   #227
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
No i na co to niby jest argument? Bo nie stanowi on o tym, ze kara smierci jest be, tylko ze wymiar sprawiedliwosci jest be. Czyli - to nie problem z kara smierci, tylko z systemem, w ktorym sie ja wydaje.
A jakie są argumenty "za", skoro wg badań kara śmierci nie przyczynia się do zmniejszenia ilości przestępstw, a finansowo wychodzi drożej niż utrzymywanie na dożywociu? Czyli zostaje "oko za oko" - i niby ok, ale będac konsewkentym - dla gwałcicieli kara gwałtu, dla złodzieja, dla malwersantów - jaka wtedy? I co za tym przemawia? Względy resocjalizacyjne? No i pamiętajmy, że zawsze jest opcja pomyłki.
A na marginesie - z przestępcami jest tak - z wyjątkiem psychopatów i chorych psychicznie - że nie zakładają zazwyczaj opcji wpadki. Stąd też obwarowanie najcięższych przestępstw nawet niewyobrażalnymi torturami nic nie da.

Stary 2009-07-19, 13:39   #228
irie18*
Wtajemniczenie

Jestem zdecydowanie PRZECIW:
- nigdy nie mozna na 100% udowodnic przestepcy jego winy, zawsze moze sie zdarzyc pomyłka. Nieslusznie skazanego na akre pozbawienia wolnosci zawsze mozna wypusic. Zabitego ozywic sie nie da.
- Panstwo musialo by zatrudniac platnych mordercow-katow co moim zdaniem jet nieetyczne
-Kara smierci to tak samo zabojstwo. Jest tak samo złym uczynkiem jak jakiekolwiek inne zabojstwo( pomijajac te niumyslne lub w obronie swojego lub czyjegos zycia) .
-Przestepca jak bardzo by nie byl zwyrodnialy dalej jest czlowiekiem i dalej przysluguje mu prawo do zycia
- nie ma zadnych dowod na to ze kara smierci zmniejsza przestepczosc

Edytowane przez irie18*
Czas edycji: 2009-07-19 o 13:45
irie18* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:45   #229
Shiim
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irie18* Pokaż wiadomość
- nie ma zadnych dowod na to ze kara smierci zmniejsza przestepczosc
Dzięki, poprawiłaś mi humor, bo pogoda brzydka .
w afganistanie czy gdzies tam u ciapkow za przemycenie ziółka jest kara smierci i nikt nie szmugluje
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:50   #230
irie18*
Wtajemniczenie

no to teraz ty mi poprawilas humor
znaczna czesc heroiny i na rynku europejskim pochodzi wlasnie z Afganistanu i krajow przyległych. Przede wszyskim przemyt do Rosji na ogromna skale ( 70% rosyjskiej heroiny pochodzi z Afganistanu) ale takze do innych krajow europejskich . Polscy heroinisci tez sa dobrze zaznajomieni z Afganskim towarem
Zarowno przemyt jak i produkcja maja sie tam baardzo dobrze. Radze pocztytac sobie na ten temat bo sadze po tym ze piszesz ,, gdzies tam u ciapkow" wnioskuje ze nie za bardzo wiesz o czym mowisz
Pomijac juz aspekt moralny zabijania za przemyt narkotykow

Edytowane przez irie18*
Czas edycji: 2009-07-19 o 13:56
irie18* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:51   #231
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shiim Pokaż wiadomość
w afganistanie czy gdzies tam u ciapkow za przemycenie ziółka jest kara smierci i nikt nie szmugluje
aaaaa
chyba padne ze smiechu
nikt nie szmugluje??
a moze nie daja sie zlapac?

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 13:54   #232
budyniek90
Rozeznanie

A ja jestem ZA. Ale tylko w przypadkach takich jak:
-umyślne wielokrotne morderstwa - ci wszyscy gangsterzy, terroryści itp
-pedofile - tyle sie o nich ostatnio mówiło i w końcu nic nie zrobiono. Moje zdanie jest takie: ktoś, kto zgwałcił dziecko nie zasługuje na bycie człowiekiem, na życie
-osoby, które wracają do więzienia po raz n-ty [chodzi mi o te, które dokonały najcięższych przestępstw]
Dlaczego państwo ma utrzymywać takie osoby? One sobie siedzą w ciepiełku, mają zapewnione jedzenie, mają telewizory itp. Mają zapewnioną czesto lepszą opiekę medyczną niż zwykli ludzie.
Wszyscy więźniowie powinni pracować, aby zarobić na swoje utrzymanie. Np. w kopalniach, kamieniołomach - skąd nie mogliby uciec.

kosmetyki
książki
budyniek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:15   #233
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez budyniek90 Pokaż wiadomość
-pedofile - tyle sie o nich ostatnio mówiło i w końcu nic nie zrobiono. Moje zdanie jest takie: ktoś, kto zgwałcił dziecko nie zasługuje na bycie człowiekiem, na życie
A jak ktoś zgwałcił 18-latkę (dla mnie to jeszcze nastolatka, dziecko, ale z punktu widzenia prawa cywilnego - osoba pełnoletnia), to ten fakt umniejsza jego czynowi? Do którego momentu jest "dziecko"? Dla rodziców nawet 25-letnia baba będzie dzieckiem i gwałt na niej na pewno nie pozostanie bez śladów na psychice pomimo tego, że już dawno ma dowód.

Nie lubię "wartościowania" gwałtu.

Edit:
Żeby uściślić moją wypowiedź: prawo rzecz jasna rozróżnia przestępstwa na małoletnim i na dorosłym. Moja wypowiedź tyczy się tylko wyrażenia "nie zasługuje na bycie człowiekiem" w kontekście przestępstw na tle seksualnym, bez względu na wiek ofiary.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan

Edytowane przez Kira87
Czas edycji: 2009-07-19 o 14:16
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 14:58   #234
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shiim Pokaż wiadomość
Kto komu poprawia..

"Badania naukowe nie są w stanie znaleźć przekonywującego dowodu na to, iż kara śmierci odstrasza od popełnienia zbrodni bardziej niż inne kary. W badaniu na temat stosunku między karą śmierci a wskaźnikiem zabójstw, przeprowadzonym dla ONZ w 1988 roku i zaktualizowanym w 2002, stwierdzono, że „…nie byłoby rozważnym zaakceptowanie hipotezy, iż kara śmierci odstrasza morderców od popełniania zbrodni w znacząco większym stopniu niż groźba zastosowania przypuszczalnie lżejszej kary dożywocia”.
(Źródło: Roger Hood , The Death Penalty: A World-wide Perspective, Oxford, Clarendon Press, wydanie trzecie, 2002, str. 230)

"Najnowsze dane z krajów, w których zniesiono karę śmierci, nie potwierdzają teorii, że jej zniesienie powoduje jakiekolwiek szkodliwe efekty. Przykładowo w Kanadzie liczba zabójstw na 100 tys. mieszkańców spadła z maksymalnego wskaźnika 3,09 w 1975 (rok przed zniesieniem kary śmierci za morderstwo) do 2,41 w roku 1980 i od tamtego czasu liczba ta ciągle spada. W 2003 roku, 27 lat po zniesieniu kary śmierci, liczba zabójstw na 100 tys. obywateli wynosiła 1,73, który to wskaźnik jest o 44 procent niższy niż w 1975 i jednocześnie najniższy w ostatnich trzech dekadach."
(Źródło: Roger Hood, The Death Penalty: A World-wide Perspective, Oxford, Clarendon Press, wydanie trzecie, 2002, str. 214)

Ad. przemytu dragów z Afganistanu:

"Terytorium indyjskie staje się ważnym szlakiem przemytu narkotyków z Afganistanu - wynika z raportu ONZ opublikowanego w New Delhi. Zdaniem ekspertów walka z produkcją narkotyków w Afganistanie jest kluczem do pokonania talibów.
Według opublikowanego w New Delhi raportu talibowie zarabiają rocznie na produkcji opium i heroiny od 200 do 300 milionów dolarów. Jest to jedno z zasadniczych źródeł finansowania ich działalności w Afganistanie oraz w sąsiednim Pakistanie. Pieniądze uzyskane z tego procederu pomagają również w finansowaniu akcji terrorystycznych poza granicami tych dwóch krajów.

Jak wynika z raportu ONZ rocznie na terenie Indii służby celne przechwytują ponad dwie tony heroiny. 70 procent przechwytywanego narkotyku pochodzi właśnie z Afganistanu. Indie już od dawna apelowały do wspólnoty międzynarodowej o nasilenie akcji zwalczania produkcji narkotyków w Afganistanie.

Eksperci ONZ oceniają, iż w ostatnim roku powierzchnia upraw maku opiumowego w Afganistanie nieco się zmniejszyła, ale nadal kraj ten wytwarza 90 procent światowej produkcji opium. W ostatnim roku w Afganistanie zginęło 78 osób zaangażowanych aktywnie w zwalczanie nielegalnych upraw narkotyków."
(02.2009 - http://www.psz.pl/tekst-17617/ONZ-In...-z-Afganistanu)
Tia.. Nikt nie szmugluje..

Stary 2009-07-19, 15:15   #235
Wisienki
Zakorzenienie

jestem przeciwnikiem kary śmierci po pierwsze nigdy nie ma absolutnej pewności czyjejś winy, po drugie co da rodzinie której np ojciec został zamo9rdowany śmierć tego człowieka, z ekonomicznego punktu widzenia bardziej im przydały by się alimenty, a po trzecie wierzę, że człowiek może się zmienić
Stary 2009-07-19, 16:36   #236
Leveile Soleile
Raczkowanie

Jestem na NIE, wymierzanie wyroków zostawmy Bogu lub jak kto woli jakiejś wyższej sile. Uważam,że dożywocie w pudle jest dość srogą karą, a może nawet gorsza niż kara śmierci.
Stary 2009-07-19, 17:59   #237
martynka89
Zakorzenienie

Jestem za przywroceniem kary smierci.
Jest wiele przypadkow kiedy to wiezien skazany za gwalt czy morderstwo wychodzi po kilku latach na wolnosc za dobre sprawowanie a po jakims czasie popelnia to samo przestepstwo. Zabijajac takiego czlowieka mozna ocalic inne, niewinne zycie. Rownie dobrze moznaby wprowadzic kare bezwzglednego dozywocia dla mordercow i gwalcicieli, ale dlaczego mamy utrzymywac takich ludzi za swoje podatki az do ich smierci?
Przywracajac kare smierci mozna dac ludziom wieksze poczucie bezpieczenstwa, dran nie wyjdzie na warunkowe i nie popelni takiej samej zbrodni.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-19, 18:07   #238
Leveile Soleile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Rownie dobrze moznaby wprowadzic kare bezwzglednego dozywocia dla mordercow i gwalcicieli, ale dlaczego mamy utrzymywac takich ludzi za swoje podatki az do ich smierci?
Dlatego jestem za tym,aby sami pracowali na własne utrzymanie, zresztą już teraz tak się dzieje w niektórych więzieniach.
Stary 2009-07-19, 18:23   #239
irie18*
Wtajemniczenie

poza tym sorry ale argument finansowy jest niewystarczajacy jesli mowimy o pozbawianiu ludzi zycia... nie mozna kogos zabijac tylko dla tego zeby nie placic za jego utrzymanie
choc rowniez jestem za praca wiezniow takze ze wzgledow resocjalizacyjnych
Stary 2009-07-19, 18:35   #240
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leveile Soleile Pokaż wiadomość
Dlatego jestem za tym,aby sami pracowali na własne utrzymanie, zresztą już teraz tak się dzieje w niektórych więzieniach.
Problem w tym ze kiedys czesto wiezniowie pracowali na swoje utrzymanie a pozniej zostalo to zlikwidowane, teraz to juz rzadkosc ze wiezniowie pracuja.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości