czuję sie oszukana mam prawo? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-20, 14:22   #31
Lady in Blue
Zakorzenienie

Dot.: czuję sie oszukana mam prawo?

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Czekaj czekaj ... chcecie od rodziców kasę na ten ślub na Hawajach na,którym nawet ich nie będzie?! Ślub z facetem,o którym jeszcze w kwietniu pisałaś,że nie wiesz czy kochasz,że nie ufasz,że jesteś nieszczęśliwa,a już w maju cała happy i ślub z nim na hawajach?
Hehehe nieźle, ślub na Hawajach
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 14:26   #32
nikusia2007
BAN stały

przez to wszystko moze to i glupie ale nie mam ochoty isc na ślub do mojego brata ( ktorego srednio lubie ) a jego dziewczyne wrecznie nawidze ( ciagle mi dogryzywala ze mam dziecko i ze "przez to" mam niby przesrane zycie") z reguly nie lubimy wesel -powiedzialam mamie ze nie wiem czy sie na nim pojawie to wielkie oburzenia jak tak mozna ze do brata ...:/a slub juz 10 pazdziernika (zeby brzucha nie bylo widac bo cu ludzie powiedza -to jest najwazniejsze :/)

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Hehehe nieźle, ślub na Hawajach

takie mamy plany po co robic wesele dla rodziny z "ktora najlepiej ychodzi sie na zdjeciach"
nikusia2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 14:27   #33
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikusia2007 Pokaż wiadomość
przez to wszystko moze to i glupie ale nie mam ochoty isc na ślub do mojego brata ( ktorego srednio lubie ) a jego dziewczyne wrecznie nawidze ( ciagle mi dogryzywala ze mam dziecko i ze "przez to" mam niby przesrane zycie") z reguly nie lubimy wesel -powiedzialam mamie ze nie wiem czy sie na nim pojawie to wielkie oburzenia jak tak mozna ze do brata ...:/a slub juz 10 pazdziernika (zeby brzucha nie bylo widac bo cu ludzie powiedza -to jest najwazniejsze :/)
Nie lubisz wesel i masz pretensje, że rodzice nie chcą dac kasy na ślub...

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

takie mamy plany po co robic wesele dla rodziny z "ktora najlepiej ychodzi sie na zdjeciach"
To po co Ty chcesz od nich kasę?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Stary 2009-07-20, 14:30   #34
nikusia2007
BAN stały

nie mam pretensji bo nie musza nam dawac na ten slub ,bedzie za nasze pieniadze wkurza mnie to ,ze moja mama potrafi mi powiedziec ,ze to wyrzucenie kasy ,ze ona wolalaby sobie cos do domu kupic jakies meble czy cos -ale to za jej pieniadze bedzie ten slub czy za nasze??? mam ochote jej to powiedziec to jest nasza sprawa czy zrobimy slub czy wesele czy wydamy na co innego ...

ale robienie wesele przez rodzicow dla dwoch bezrobotnych ktorzy nie wiaomo za co wyzywia dziecko nie jest wyrzucaniem kasy prawda?
Stary 2009-07-20, 14:31   #35
podslowami
Przyczajenie

Witam

Ja rozumiem autorke - tu nie chodzi o sumy dokladne i kalkulacje - chodzi o nastawienie rodzicow - pytanie tylko czy to pierwsza taka sytuacja ?

Bo ja znam to z wlasnego domu - brat zawsze byl ten lepszy, doskonaly i w niego trzeba inwestowac i on z wszystkim sobie poradzi - niezaleznie od tego jak bylo naprawde - jest naprawde nieporadny, zagubiony w zyciu itd.

Z jednej strony dla mnie to byla dodatkowa motywacja - zeby pokazac jak bardzo sie myla - ale !!

Walsnie zawsze jest ale - niezaleznie od tego ze nauczylo mnie to wszystko niesamowicie efektywnej samodzielnosci i konsekwencji w osiaganiu celow - ukladam swoje zycie tak ze wiekszosc znajomych mi zazdrosci to jednak przeszlosc odciska swoje pietno i np z ta nierownosc i koniecznosc udowadniania wszystkiego zaprowadzila mnie na terapie i nadal w sumie nie do konca z tym jest u mnie dobrze.
Relacje z rodzicami sa koszmarnie wazne - i nawet jesli na 1szy rzut oka wyglada to dobrze to podswiadomie hodowane zale ( sluszne czy nie sluszne - z tym roznie bywa ) wplywaja bardzo mocno na nasze zycie, charakter i wlasne podswiadome schematy.

przepraszam za rozpisanie - tym bardziej ze do konca nie mam pewnosci czy to dotyczy tez autorki ale mysle ze w razie czego jest lepiej to przemyslec glebiej niz stlumic i hodowac w sobie.
podslowami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 14:31   #36
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam pretensji bo nie musza nam dawac na ten slub ,bedzie za nasze pieniadze wkurza mnie to ,ze moja mama potrafi mi powiedziec ,ze to wyrzucenie kasy ,ze ona wolalaby sobie cos do domu kupic jakies meble czy cos -ale to za jej pieniadze bedzie ten slub czy za nasze??? mam ochote jej to powiedziec to jest nasza sprawa czy zrobimy slub czy wesele czy wydamy na co innego ...
Ale na samym początku się burzyłas bo rodzice nie chceli Wam pomóc finansowo ze ślubem

Stary 2009-07-20, 14:41   #37
nikusia2007
BAN stały

Cytat:
Ale na samym początku się burzyłas bo rodzice nie chceli Wam pomóc finansowo ze ślubem

mialam na mysli co innego ,mojego faceta rodzice ktorzy sa ,ze tak powiem bardziej nowoczesni sami zaproponowali nam slub w jakims egzotycznym miejscu tylko my dwoje ,pomysl nam przypadl do gustu ,wiec pomyslalam ze latwiej bedzie go zorganizowac z pomoca drugich rodzicow ,tymabrdziej ze dla brata jest na wesele ale dla mnie juz nie...ehh nie wazne ...bez nich sobie poradzimy

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez podslowami Pokaż wiadomość
Witam

Ja rozumiem autorke - tu nie chodzi o sumy dokladne i kalkulacje - chodzi o nastawienie rodzicow - pytanie tylko czy to pierwsza taka sytuacja ?

Bo ja znam to z wlasnego domu - brat zawsze byl ten lepszy, doskonaly i w niego trzeba inwestowac i on z wszystkim sobie poradzi - niezaleznie od tego jak bylo naprawde - jest naprawde nieporadny, zagubiony w zyciu itd.

Z jednej strony dla mnie to byla dodatkowa motywacja - zeby pokazac jak bardzo sie myla - ale !!

Walsnie zawsze jest ale - niezaleznie od tego ze nauczylo mnie to wszystko niesamowicie efektywnej samodzielnosci i konsekwencji w osiaganiu celow - ukladam swoje zycie tak ze wiekszosc znajomych mi zazdrosci to jednak przeszlosc odciska swoje pietno i np z ta nierownosc i koniecznosc udowadniania wszystkiego zaprowadzila mnie na terapie i nadal w sumie nie do konca z tym jest u mnie dobrze.
Relacje z rodzicami sa koszmarnie wazne - i nawet jesli na 1szy rzut oka wyglada to dobrze to podswiadomie hodowane zale ( sluszne czy nie sluszne - z tym roznie bywa ) wplywaja bardzo mocno na nasze zycie, charakter i wlasne podswiadome schematy.

przepraszam za rozpisanie - tym bardziej ze do konca nie mam pewnosci czy to dotyczy tez autorki ale mysle ze w razie czego jest lepiej to przemyslec glebiej niz stlumic i hodowac w sobie.

Nie pierwsza sytuacja niestety jako dziecko zawsze ja bylam ta zla ,brat mnie uderzyl wyzwal ja zawsze dostawalam i bylam winna .

Uczylam sie lepiej od mojego brata ,swiadectwa z paskiem przez 7 lat a moi rodzice zawsze przy znajomych mowili :ze moj brat jest madry ,bystry i nie musi sie uczyc a ja jestem tepa i musze godzinami siedziec nad ksiazkami .

Mimo ze skonczylam gimnazjum ze srednia 5,1 moja mama powiedziala ze nie powinnam isc do liceum bo sobie nie poradze tylko do zawodowki ,pamietam jak wtedy plakalam... ,ze wlasnie tak wierza we mnie moi rodzice...
Stary 2009-07-20, 14:55   #38
sine.ira
BAN stały

No właśnie. Wypadłoby już przestać oglądać się na rodziców. Jesteś dorosła w pełnym tego słowa znaczeniu - mężata, dzieciata. Czas serdecznie podziękować rodzicom za okazaną pomoc i nie wchrzaniać się w to na co, ile i komu dają SWOICH pieniędzy. Dali bratu więcej ? No dali. Ich wola. Co Cię to właściwie interesuje ? Masz swoją rodzinę, męża - żyj tym, a nie życiem rodziców i brata. No ludzie, miejcie umiar w dojeniu tych waszych nieszczęsnych rodziców, dajcie im chociaż na strarość pożyć, a nie tylko: a czemu on dostał tyle, a czemu ja nie, czuję się oszukana...Boże...co za pokolenie krwiopijców i portfelodojców z wiecznymi wyrzutami...Bo niestety postawa Twoja i brata jest coraz powszechniejsza...O tempora, o mores !

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:

Nie pierwsza sytuacja niestety jako dziecko zawsze ja bylam ta zla ,brat mnie uderzyl wyzwal ja zawsze dostawalam i bylam winna .

Uczylam sie lepiej od mojego brata ,swiadectwa z paskiem przez 7 lat a moi rodzice zawsze przy znajomych mowili :ze moj brat jest madry ,bystry i nie musi sie uczyc a ja jestem tepa i musze godzinami siedziec nad ksiazkami .

Mimo ze skonczylam gimnazjum ze srednia 5,1 moja mama powiedziala ze nie powinnam isc do liceum bo sobie nie poradze tylko do zawodowki ,pamietam jak wtedy plakalam... ,ze wlasnie tak wierza we mnie moi rodzice...
Mój boże...i tak tak cały czas nad tym chlipiesz ? Daj spokój. Jak bym miała rozpamiętywać wszystkie niesprawiedliwości (z mojego punktu widzenia, oczywiście) jakich doświadczałam ze strony rodziców w dzieciństwie, to już bym chyba całkiem osiwiała Nie dlatego, że były tak wielkie, ale dlatego że przypisywałabym im tak wielką wagę poprzez czas zmarnowany nad dumaniem o nich. Wyluzuj.

EDIT:
Oczywiście, że nie uważam, że wyprawienie wesela jest obowiązkiem rodziców. Próbowałam się wczuć w tok myślenia tych, którzy tak uważają
No i pamiętajcie - ironia patronką wizażu.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-07-20 o 15:06 Powód: dopisek
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 14:56   #39
podslowami
Przyczajenie

heh... to witam w klubie, normalnie jak wlasne wspomnienia czytalem Twoja odpowiedz :/

ale to tez odrazu daje Ci wyjasnienie - zawsze tak bylo - i to sie nie zmieni

najgorsze co mozesz robic to oczekiwac wlasnie tej zmiany - mozesz zmienic siebie, wypracowac obojetnosc na zachowanie rodzicow - ich raczej juz nie zmienisz

masz kochajacego meza, osiagnelas wiele - dla siebie, to Twoje zycie, poradzilas sobie i poradzisz dalej mimo ze zycie podobnie jak Twoji rodzice bywa niesprawiedliwe

warto myslec o tym i przypominac sobie te sprawy z przeszlosci zebys sama nie popelnila podobnych bledow w wlasnym juz domu

zycze Ci powodzenia i docenienia przez meza i przyjaciol chociaz jesli na rodzine nie mozesz liczyc
podslowami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 15:06   #40
margitta
Zakorzenienie

Dla mnie reprezentujesz jakieś małomiasteczkowe materialstyczne poglądy, które wywołują u mnie niechęć Rozliczanie własnych rodziców z każdego grosza, nałapanie wszystkiego byle mi było jak najlepiej i zazdrość prowadząca do tego, że aż nie chcesz iść na czyjeś wesele

Nie ma niestety rodziców idealnie sprawiedliwych, zawsze będzie jakieś poczucie goryczy, ale faktycznie czas już zająć się własnym życiem i odciąć pępowinę. Zazdrościć to można... szczęścia w małżeństwie, a nie domu czy wesela, tym bardziej, że zamierzacie z własnym ślubem odciąć się od całej rodziny, którą widać kojarzycie wyłącznie z pieniędzmi i zdjęciami...

Ja ci powiem, że mnie nikt nie kupi mieszkania, ani TŻ-towi i co mamy powiesić się? Musimy radzić sobie sami. Pomyśl czy los faktycznie tak cię skrzywdził?
Stary 2009-07-20, 15:08   #41
Lady in Blue
Zakorzenienie

Może to zabrzmi wrednie, ale Autorka i jej brat są siebie warci - obydwoje tylko wyciągaja łapy po pieniądze, chcą tylko brać.

Szkoda mi rodziców.

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Dla mnie reprezentujesz jakieś małomiasteczkowe materialstyczne poglądy, które wywołują u mnie niechęć Rozliczanie własnych rodziców z każdego grosza, nałapanie wszystkiego byle mi było jak najlepiej i zazdrość prowadząca do tego, że aż nie chcesz iść na czyjeś wesele

Nie ma niestety rodziców idealnie sprawiedliwych, zawsze będzie jakieś poczucie goryczy, ale faktycznie czas już zająć się własnym życiem i odciąć pępowinę. Zazdrościć to można... szczęścia w małżeństwie, a nie domu czy wesela, tym bardziej, że zamierzacie z własnym ślubem odciąć się od całej rodziny, którą widać kojarzycie wyłącznie z pieniędzmi i zdjęciami...

Ja ci powiem, że mnie nikt nie kupi mieszkania, ani TŻ-towi i co mamy powiesić się? Musimy radzić sobie sami. Pomyśl czy los faktycznie tak cię skrzywdził?
Dokładnie.

Stary 2009-07-20, 15:17   #42
nikusia2007
BAN stały

Cytat:
Napisane przez podslowami Pokaż wiadomość
heh... to witam w klubie, normalnie jak wlasne wspomnienia czytalem Twoja odpowiedz :/

ale to tez odrazu daje Ci wyjasnienie - zawsze tak bylo - i to sie nie zmieni

najgorsze co mozesz robic to oczekiwac wlasnie tej zmiany - mozesz zmienic siebie, wypracowac obojetnosc na zachowanie rodzicow - ich raczej juz nie zmienisz

masz kochajacego meza, osiagnelas wiele - dla siebie, to Twoje zycie, poradzilas sobie i poradzisz dalej mimo ze zycie podobnie jak Twoji rodzice bywa niesprawiedliwe

warto myslec o tym i przypominac sobie te sprawy z przeszlosci zebys sama nie popelnila podobnych bledow w wlasnym juz domu

zycze Ci powodzenia i docenienia przez meza i przyjaciol chociaz jesli na rodzine nie mozesz liczyc

dziękuję za wspracie ty widze sam wiesz najlepiej co czuje moze reprezentuje malomiasteczkowe poglady -pochodze ze wsi moze nawet wsiońskie ..jak kto woli ja mam żal do rodziców i nie będę tego ukrywać niestety... bo nie potrafię skoro mnie to gnębi
Stary 2009-07-20, 15:54   #43
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedy mialam 19 lat zaszlam w ciąże z chlopakiem ktorego kochalam i jestem znim do dzis ,chcielismy wziasc ale moi rodzice postawili sprawe jasno albo wesele albo daja mi 25 tys w tamtej sytucji nawazniejsze bylo dla mnie dobro dziecka aby zapewnic mu odpowiednia opieke ,wiec wybralam 25 tys ... moi rodzice powiedzieli ze woleliby zebysmy znimi nie mieszkali ,stad moj facet zaproponowal ze jego rodzice i moi wzieliby kredyt i kupi nam mieszkanie ... oczywiscie moi rodzice powiedzieli tak "im nikt nie pomagal i oni tez nam juz nie pomoga" mojego rodzice wzieli caly kredyt na siebie i kupi nammieszkanie ,ktore szybko udalo sie splacic bo nasza sytuacja finansowoa zncznie sie poprawila przez rok ,ja te 25 tys wlozylam w mieszkanie meble i te sprawy.Mamy mieszkanie samochod i jestesmy szczesliwi ale chcelibysmy wkoncu wziasc ten slub ktory odwlekalismy przez te 4 lata ... . Ostatnio okazalo sie ze moj brat bedzie mial dziecko (obecnie nie ma pracy od pol roku ,jego dziewczyna rowniez nie pracuje tylko ze ona chociaz studiuje ) i (1) postanowili ze musza miec slub i wesele za 20 tys przynajmiej -jej rodzice katolicy tradycja musi byc -czyli wesele ,moi rodzice rowniez skladaja sie na wesele ,ostatnio mama poinformowala mnie ze nie chca mieszkac z mlodymi wiec chca im kupic kawalerke -boli mnie to troche bo mi powiedzieli albo wesele albo kasa a im i zrobia wesele i kupia mieszkanie uwazam (2) ze nie musza nikomu nic dawac bo to nie jest ich obiwazek ,ale ja bym tak nie mogla albo jednemu wiecej pomoc drugiemu nie ,mi powiedzieli radz sobie a jemu wszystko prace szukaja ,pewnie beda utrzymywac ,mieszkanie kupia...:/
(1) - a co to za bzdura? Jak ktos jest katolikiem, to musi miec wystawny slub ?
(2) - tak, nie musza nikomu dawac, chyba ze Tobie

Cytat:
Czekaj czekaj ... chcecie od rodziców kasę na ten ślub na Hawajach na,którym nawet ich nie będzie?! Ślub z facetem,o którym jeszcze w kwietniu pisałaś,że nie wiesz czy kochasz,że nie ufasz,że jesteś nieszczęśliwa,a już w maju cała happy i ślub z nim na hawajach?
Dobre

Cytat:

Nie, nie masz prawa sie czuc oszukana. Skoro tak podchodzisz do swojej rodziny, to rodzina podchodzi tak samo do Ciebie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 16:15   #44
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Tak to jest kiedy dzieci mają dzieci i chcą jeszcze s☠☠☠☠☠☠☠Porazka.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 16:17   #45
nikusia2007
BAN stały

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Tak to jest kiedy dzieci mają dzieci i chcą jeszcze s☠☠☠☠☠☠☠Porazka.

dziękuję bardzo za podsumowanie i ocenianie -nic o mnie nie wiesz ,ale co tam najlepiej oceniać ja moze nadal dziecko ale moj facet ma 30 lat wiec do dziecka mu daleko
Stary 2009-07-20, 16:45   #46
Mallutka
Zadomowienie

nikusia już kilka dziewczyn o tym napisało ale i ja wrzucę swoje 3 grosze
Nie odniosę się do kwestii czy rodzice powinni fundować wesele dzieciom czy nie. Bo to tak właściwie bardzo indywidualna sprawa.

Zastanawia mnie zupełnie coś innego twoje relacje z rodzicami i bratem.
Z jednej rzucasz tekstami, że z rodziną wychodzi się najlepiej na zdjęciach i ani na ślub do brata się nie wybierasz ani na własnym weselu nie planujesz mieć rodziców. Chwalisz przyszłych teściów za nowoczesne podejście.
Ja to odbieram jako jakąś potrzebę odcięcia się, samodzielności, może troszkę "ja wam pokaże jak sobie radzę".

A z drugiej denerwuje cię, że twój brat dostał, a ty nie. Że jego wspierają rodzice, a ciebie nie.

Dziwna postawa. Trochę jakbyś pokazywała, że nie potrzebujesz pomocy i wsparcia, a potem się złościła, że go nie otrzymujesz.

Często rozmawiasz z rodzicami??

A tak w ogóle to polecam post sine.ira dużo mądrych słów
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 17:13   #47
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
dziękuję bardzo za podsumowanie i ocenianie -nic o mnie nie wiesz ,ale co tam najlepiej oceniać ja moze nadal dziecko ale moj facet ma 30 lat wiec do dziecka mu daleko
Nawet na kafeteri założyłaś wątek i pisałaś tam cytuje:wiedza ze zamierzamy wizasc slub w marcu ale slowa nie ma o pomocy finansowej tylko mowia wy jestescie bogaci to mozecie sobie robic wesela... :/

żeby nie było,że szukałam i sledziłam na necie,jej wątków by dopiec.Tak się składa,że od czasu do czasu czytam kafe,w sumie to tylko slubne podforum,bo jestem na etapie przygotowań slubnych.
Stary 2009-07-20, 17:26   #48
paula78
Zakorzenienie

Ne masz prawa czuc sie oszukana bo rodzice cie nie oszukali tylko olali.

mozesz byc zazdrosna i szkoda ze im tego nie powiesz wprost nie zapytasz dlaczego cie tak traktuja?

z drugiej strony czego im-bratu- zazdroscisz? bierzesz slub na hawajach ,mozesz lekka reka wydac kupe kasy wiec w czym problem ?

dla dobra wnuków moze warto byloby wyjasnic sytuacje i zaczac zyc jak rodzina.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Zamiast wydawac kase na slub na hawajach idz do psychologa .

co cie interesuje co rodzice robia z swoimi pieniedzmi ?skoroty mozesz swoja wydawac na co chcesz?

niech oddadza bratu wszytsko co maj i tak moga to zrobic.

zreszta macie do siebie taki sam stosunek ,zlosliwy,olewczy i z pewnoscia wzajemnie sobie du... obgadujecie wiec w czym problem ,miszkaj idus sie dalej w tym sosie ale nie oczekuj od swojego dziecka innego stosunku.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 17:26   #49
Lady in Blue
Zakorzenienie

ale przecież jej rodzice dali 25 tys na start

Stary 2009-07-20, 17:31   #50
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
ale przecież jej rodzice dali 25 tys na start
Dokładnie,a przecież chcąc/niechcąc to nie są małe pieniądze.
Stary 2009-07-20, 17:37   #51
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Dokładnie,a przecież chcąc/niechcąc to nie są małe pieniądze.
Jeszcze dodajmy, że jej brat ma mieć wesele za 20 tys, więc wychodzi na to, że to Autorka dostała więcej kasy od rodziców i to nie ona jest tu "poszkodowana"

Stary 2009-07-20, 17:38   #52
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
Jeszcze dodajmy, że jej brat ma mieć wesele za 20 tys, więc wychodzi na to, że to Autorka dostała więcej kasy od rodziców i to nie ona jest tu "poszkodowana"
a jemu mają jeszcze kupić mieszkanie, czy mi się wydaje?

Edytowane przez Gloire
Czas edycji: 2009-07-20 o 17:40
Gloire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 17:40   #53
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gloire Pokaż wiadomość
a jemu mają jeszcze kupić kawalerkę, czy mi się wydaje?
Nie wiem, ale Autorka też dostała mieskzanie od tesciów, tyle że sama z mężem je spłaciła.

Stary 2009-07-20, 17:41   #54
martynka89
Zakorzenienie

Autorko, sama sobie stwarzasz problemy. Na brak pieniedzy nie narzekasz wiec nie wiem po co ta cala afera. Dostalas 25 tys na start, sa ludzie, ktorzy moga sobie o tym tylko pomarzyc. Ja gdy wyprowadzilam sie z domu rodzinnego nie dostalam na start ani zlotowki, musialam sie zapozyczyc a pozniej oddac, ale nie narzekam, wiem ze do wszystkiego doszlam sama i dobrze mi z tym. Mam starszego brata, ma zone i dziecko, kase rozwala lekka reka a pozniej idzie po kase do moich rodzicow bo nie ma jedzenia za co kupic (za to ma na nowe czesci do komputera, nowe telefony i gry komputerowe) i powiedz mi czy ja powinnam plakac z tego powodu? Jestem zdania, ze moj brat nie posiada wstydu bo zarabia tyle ze spokojnie mozna przezyc i jeszcze odlozyc (jak nie potrafi dysponowac kasa to juz jego wina) a rodzice sami nie maja pieniedzy ale jemu daja bo trzeba dziecku pomoc. Ja dla odmiany nigdy od nich pieniedzy nie wzielam odkad jestem na swoim i jestem zdania ze TO ICH PIENIADZE I IM TEZ SIE COS OD ZYCIA NALEZY, jestem zdania ze powinni te pieniadze przeznaczyc na siebie.
Wyprowadzilas sie na swoje, dobrze Ci sie wiedzie i powiedz mi czego ty jeszcze chcesz od Twoich rodzicow? Niech robia ze swoimi pieniedzmi co chca. Co innego gdybys nie miala kasy ale skoro masz wystarczajaco to po co od rodzicow wyciagac?
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 17:41   #55
sine.ira
BAN stały

Cytat:
ja moze nadal dziecko ale moj facet ma 30 lat wiec do dziecka mu daleko
Nie, Ty już też nie dziecko tylko matka i żona. Warto zacząć się zachowywać, a przede wszystkim MYŚLEĆ stosownie do tych ról

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-07-20 o 17:43
Stary 2009-07-20, 17:47   #56
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Nie, Ty już też nie dziecko tylko matka i żona. Warto zacząć się zachowywać, a przede wszystkim MYŚLEĆ stosownie do tych ról
Wychodzi na to, że jej facet ma dwoje dzieci na głowie

Stary 2009-07-20, 17:51   #57
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
ja nie rozumiem, po co te złośliwości?
Stary 2009-07-20, 17:51   #58
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Mi wystarczył tylko fakt,przejrzenia wątków jej autorstwa.Nie mam pytań.

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Jak dla mnie pomimo tego,że autorka wątku ma dziecko,męża nieoznacza że jest już dorosła/dojrzała,bo jak dla mnie jest nadal dzieckiem.A co do tego,że powinna zaczać zachowywać się inaczej/dojrzalej to racja.

Cytat:
Zgadzam się.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2009-07-20 o 17:53
Stary 2009-07-20, 17:53   #59
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Całe życie można sobie wmawiać, że się jest dzieckiem albo dzieckiem podszytym i w związku z tym wymagać opieki i pomocy od wszystkich wkoło. Niestety, warto jednak od czasu do czasu rzucić okiem w metrykę i w papiery z USC żeby otrzeźwieć
Stary 2009-07-20, 17:53   #60
Honcia
Zakorzenienie

Autorka wątku moim zdaniem ma prawo czuć żal do rodziców. Niezależnie od tego czy dostała od nich jakieś pieniądze na start i czy teraz jej pomagają.

W momencie, kiedy ona zaszła w ciąże dali jej pieniądze i powiedzieli, że więcej nie pomogą, bo nie. kiedy brat zrobił dzidziusia, wyprawiają mu wesele (i to policzyła bym na równoważnym z kasa dla niej) i kupią mu mieszkanie, co już jest na rachunek dodatni dla niego.
Kilka lat temu ona i jej Tż byli w takiej samej sytuacji jak jej brat teraz. Ona dostała kasę na odczepne, on dostanie wszystko czego mu trzeba.

Ale skoro teraz stać ich na egzotyczne wakacje, ślub na Hawajach i spłacenie mieszkania w rok, to moim zdaniem sa na tyle przedsiebiorczymi ludźmi, ze dadzą sobie radę.
Ja bym nie liczyła na rodziców tylko była dumna z tego co osiagnełam bez ich pomocy.

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości