|
|
#61 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Kupieckie Domy Towarowe w stolicy
Nie oglądałam tych relacji, tylko tyle co pokazano w Wydarzeniach i Teleexpresie, ale wszystkie przytoczone tu wypowiedzi ->
Ci ludzie są niepoważni! Najtragiczniejsze, ze powinni zostać osądzeni a nielegalne zgromadzenie, narażenie zdrowia/zycia dzieci, nielegalne zajmowanie tej hali, a takze atak za wykonującego swą pracę komornika (mam nadzieję, ze wiecie co mam na mysli, nie umiem tego ująć), a oni jeszcze chcą, by uznać ich za pokrzywdzonych
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Przeciez wiadomo dlaczego oni nie chca sie przenosic. Tak opowiadaja wszedzie,ze traca prace,ze sa biedni itp. A sprawa toczy sie o to,ze oni chca na miejscu KDT wybudowac sobie SAMI GALERIE. Wymyslili sobie,ze teren dostana za darmo, bo sa tam od dawna i oni za wlasne pieniadze wybuduja tam galerie,a lokalizacja wspaniala. Tacy biedni a skad maja kase na budowe?
To co wyprawiaja jest dla mnie chore. Sama widzialam w tv jak kopali policjanta i ktos krzyczal " zabic go k***" Nie dosyc,ze nie mieli umowy ,to jeszcze udaja pokrzywdzonych. A teraz,ze chca odzyskac towar. Smiech na sali. Mieli tyle czasu zeby zabrac stamtad swoje rzeczy. Teraz bardzo dobrze,ze komornik sie tym zajal. A PIS jak sie oburza postawa Gronkiewicz Waltz. prawda jest taka,ze oni przedluzali umowy z kupcami, bo byl to czas kampani. |
|
|
|
|
#63 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Czy ja źle widziałam, czy tam się już porozkładały jakieś stragany...?
|
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że nie tylko ja się cieszę, że bezprawie zostało powstrzymane. Uważam, że pani prezydent postąpiła słusznie. Kupcy nie płacili za lokale, rozwiązano im umowę, uzyskano wyrok sądowy i normalną koleją rzeczy była ich eksmisja. Żałosne jest to, że robią z siebie ofiary, narażają dzieci na krzywdę. Najbardziej mnie jednak rozbawił tekst, że Warszawiacy ich popierają. Taak,
zwłaszcza po zablokowaniu Marszałkowskiej i korkach na całe miasto. U Warszawiaków podwyższone ciśnienie wywołują jakiekolwiek protesty, blokujące ruch w centrum
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Serio??
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj..... niekoniecznie. Są ludzie, z którymi rozmawiac się zwyczajnie nie da. Niektórym wydaje się, że komuna trwa nadal i "czy się stoi czy się leży to i tak mi się należy". Zupełnie mi się to nie podoba. Uważam, że stosunek kolejnych ekip rządzących do zamieszek wywoływanych przez górników jest tak samo skandaliczny, jak długotrwałe tolerowanie bezprawnego zajmowania obiektu bedącego własnością miasta. Bandytów i chuliganów z roszczeniami powinno traktowac się dokładnie tak samo jak pseudokibiców na stadionach. Tutaj władze Warszawy wreszcie (po ponad 2 latach) pokazały, że nie dadzą się zastraszac krzykaczom. W tym całym sporze nie chodzi już nawet o to czy ktoś woli metro i muzeum czy szmateksy - różni ludzie mają różne potrzeby i różne zapatrywania na te kwestie. Jedno jest niepodważalne - PRAWO WŁASNOŚCI. Załózmy, że wynajmuję komuś mieszkanie. Po wygaśnięciu umowy nie chcę jej przedłużac (uprzedzam wcześniej o tym fakcie najemcę), bo należące do mnie mieszkanie chcę sprzedac, albo sama w nim zamieszkac. A tu wynajmujący wyskakuje mi z roszczeniem, żebym mu najpierw równie fajne lokum znalazła. Zbaraniałabym najpierw, a potem wezwała policję i na zbity pysk z domu wyrzuciła. Nie czekałabym latami, aż ktoś sobie miejscówkę znajdzie , bo zwyczajnie nie obchodziłoby mnie to gdzie pójdzie. Jest jeszcze jedna kwestia - dzieci na barykadach. Kupcy dobrze wiedzieli, że będzie rozruba. Częśc z nich zabrała ze sobą dzieci. Uważam, że w tych przypadkach powinien wkroczyc do sprawy Sąd Rodzinny. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Zabrali dzieci zeby wzbudzic litosc i udawac poszkodowanych.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
No właśnie sama nie wiem, mignęło mi coś w TV ale nie jestem pewna, czy pokazywali okolice hali czy może jakieś inne targowisko w mieście
![]() Żeby jeszcze z awanturującymi się górnikami postępowano tak samo... Bo jak widać - kiedy raz się ustąpi pod naciskiem awanturujących się ludzi, to przyjdą kolejni, gotowi sprawę "załatwiać" w podobny sposób. A w TVN24 widziałam jeszcze jak jakiś facet mówił, że zaczynają dochodzić do porozumienia z panem prezydentem... Czy to był ktoś od tych hal? Kojarzycie może? Opowiadał coś o tradycji i kulturze handlu na placu
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Rozeznanie
|
trochę im nie wyszło, zamiast im współczuć, to społeczeństwo dodatkowo oburza się ich skrajną nieodpowiedzialnością i brakiem wyobraźni, i domaga się postawienia ich przed Sądem Rodzinnym Cytat:
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwazam,ze nie powinni oddac im towaru. za pieniadze z towaru powinny byc oplacone wszystkie zniszczenia ktorych sie dokonali. Jakas kara musi byc. |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdyby nie to, że teraz akurat na kogoś czekam sama bym się wybrała zobaczyć co się tam wyprawia |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Ten fragment jest lepszy: Dariusz Połeć, prezes spółki Kupieckie Domy Towarowe spotkał się z kupcami w Parku Świętokrzyskim. Przez megafon ogłosił, że jest wdzięczny "młodym ludziom", którzy wczoraj spontanicznie dołączyli się do walki o KDT. Jego zdaniem ochroniarze byli brutalni jak "rozjuszone zwierzęta" - Zachowywali się jak po silnych narkotykach - mówił Połeć. Wczoraj, kiedy "młodzi ludzie", pseudokibice i chuligani pojawili się pod halą doszło do eskalacji konfliktu. "Młodym ludziom" A tak żeby nie było całkiem poważnie: http://img10.imageshack.us/img10/6299/beztytuulzi.jpg
Edytowane przez Aaś Czas edycji: 2009-07-22 o 13:36 |
|
|
|
|
#73 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wiem czy mam śmiać się czy płakać paranoja.a obrazek świetny
|
|
|
#74 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o ile się nie mylę...ehehehhehehehe |
|
|
|
|
|
#75 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
? Za rzucenie kamieniem w leb mozna dostac wyrok, a bezmozgi ktorzy uzywaja gazu lzawiacego w budynku zadnej odpowiedzialnosci za to nie poniosa.Cytat:
Cytat:
?Cytat:
Cytat:
A co Ty wiesz o zadymach za komuny? Cytat:
Jak nie pasi, zawsze mozesz sie przeniesc do Korei Pln W ogole chlopie tak piszesz, a jakby co do czego przyszlo, to ciekawe jakbys sie zachowal, gdyby sie nagle okazalo, ze to Twoje prawa bylyby naruszane ![]() Cytat:
? -------- Oczywiscie, ze jest kupcy zachowuja sie bezprawnie. Co nie zmienia faktu, ze bufetowa Gronkiewicz-Waltz i jej przydupasy to maksimum zenady. Gdy pielegniarki protestowaly - bufetowa je na miejscu wspierala, telewizja komentowala kazde ich dotkniecie jako wielka agresje i lamanie praw, a teraz - mozna uzywac gazu lzawiacego w budynkach i juz media zamieszaly do sprawy "kiboli" i Hania jest cacy. Wot, starnadry w Polsce
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczególnie fragment o stoczniowcach i górnikach - 13stki, dopłaty, nie małe pieniądze, zniżki na pkp - mają o co walczyć...zawsze mnie krew zalewa jak ich widzę w warszawie... Właśnie wymyśliłam akcję. Osoby będące z Warszawy: proponuję przemarsz do ratusza i zrobienie rozróby póki p. Prezydent nie załatwi nam miejsc pracy. Jakich chcemy, gdzie chcemy i za ILE chcemy. Przecież mieszkamy w Warszawie już x lat to Nam się należy prawda?
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A towar z tego co własnie usłyszałam kupcy mają odzyskać, podobnie jak swoje rzeczy osobiste pozostawione w hali.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-07-22 o 15:02 |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę umiaru w tym wszytskim. Z tego co ja wczoraj widziałam, to całą rozróbę zaczęli kupcy? Chciałabym się dowiedzieć czy tak było faktycznie? Bo jak pokazali te barykady, które oni sobie w środku zorganizowali to raczej na pokojowe rozwiązania nie liczyli
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodziło mi o tzw. przywileje branżowe. Tutaj jest fragment: http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku...y_zlotych.html Próbuję znaleźć artykuł bodajże z Polityki w którym było konkretnie napisane jakie przywileje mają m.in. górnicy ale niestety było to dość dawno (koło 2007r.)... ale działam ![]() Ooo..znalazłam podobny http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,...wybrancow.htmlBonusem, który najtrudniej zaakceptować pracownikom branż innych niż górnictwo są dwie dodatkowe pensje - górnicy otrzymują w ciągu roku nie dwanaście, ale czternaście wypłat. Wypłaty miesięczne dopełniają dwie okazyjne: tzw. barbórkowa, otrzymywana 4. grudnia każdego roku oraz nagroda z zysku, czyli tzw. czternastka. Ta ostatnia była realizowana nawet wtedy, gdy sektor przeżywał bessę, a kopalnie notowały nie zyski, a straty. Uposażenie górników składa się oprócz tego z ok. 20 innych przywilejów wymienionych w Karcie górnika. Na jej podstawie pracownikom należą się: bezpłatne bilety kolejowe na urlopowe przejazdy, dodatek na wyprawkę szkolną dla dzieci (tzw. "ołówkowe") oraz deputaty węglowe (maksymalnie 8 ton rocznie) lub ich równowartość pieniężna. Prawo do tego ostatniego przywileju obejmuje nie tylko czynnych górników, ale też górniczych emerytów i rencistów oraz wdowy po górnikach (do 2,7 tony rocznie). Skala wydatków na deputaty jest tak duża, iż w największej polskiej firmie górniczej, Kompanii Węglowej (KW), na przywilej potrzebne będzie w 2008 roku ponad 1,1 mln ton węgla. Wielkość tej liczby wynika z ilości uprawnionych do deputatów - 63,5 tys. pracowników czynnych i ok. 159 tys. emerytów i rencistów. Kwotę, która trafia na konto górnika powiększa szereg innych dodatków i rozliczeń. Są to m.in.: dodatki funkcyjne, premie regulaminowe, rozliczenia za godziny nadliczbowe, dodatki za zmianę nocną, "wczasy pod gruszą" i wiele innych. Niemałe znaczenie mają nagrody jubileuszowe. Za długoletnie zatrudnienie otrzymać można określony procent wynagrodzenia miesięcznego, a po 25 latach pracy pod ziemią pamiątkowy zegarek i szpadę górniczą. W 2006 roku wiele emocji wzbudzała sprawa posiłków regeneracyjnych dla górników, przysługujących im z tytułu pracy w uciążliwych warunkach. W branży przyjęło się, iż pracodawca zapewnia wysokokaloryczny posiłek całej załodze - nie tylko osobom pracującym pod ziemią, ale także pracownikom administracji. Po negocjacjach ze związkowcami prawo do posiłków finansowanych przez zakład pracy utraciło w samej KW ponad 5 tys. pracowników. Obecnie w większości kopalń posiłki nie są już wydawane bezpośrednio, ale w formie bonów, które mogą być zrealizowane w wybranych sklepach, stołówkach lub bufetach. Edytowane przez Aaś Czas edycji: 2009-07-22 o 15:26 |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Ze stadionem sie udalo, trzymam kciuki aby KDT tez szybko zniknelo.
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żaden dowód na to, że niby te dwie branże mają się tak znowu lepiej niz inni. A zniżek na PKP nie mieli nigdy w życiu i o żadnym ołowkowym tez górnicy nie słyszeli, trzeba ich powiadomic, z pewnoscia się upomną ![]() Jak ktos chce sobie też poobrabiac złoto z węgla, to przeciez rozwiazanie jest bardzo proste, no nie? ![]() edycja: Znalazłam przepisy o tzw ołowkowym. ![]() "Pracownikom mającym dzieci uczęszczające do szkoły przysługuje raz w roku na pomoce naukowe kwota 5 gr, wypłacana na każde dziecko, na które pracownik pobiera zasiłek rodzinny."
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-22 o 15:41 |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko cytuję to nad czym dawno dawno dyskutowałam jeszcze na studiach ![]() Ja wiem, ze to nie jest łatwa praca i ja wiem, ze jakieś przywileje się należą (moi rodzice też pracują w branżówce ale AŻ takich nie mają) ale przyjeżdżać, demonstrować, demolować i ŻĄDAĆ WIĘCEJ to w MOIM odczuciu przesada....jak ktoś wyżej napisał: to nie święte krowy....jakieś zasady muszą być. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Przyczajenie
|
Podobno nawet Rotę wczoraj śpiewali
Nie rzucim ziemi skąd nasz ród Nie damy pogrześć mowy Polski my naród, polski lud Kupiecki Dom Towarowy Ostro
Odkąd zaczęłam używać Benzacne, moje pryszcze zaczęły znikać. Skóra zrobiła sie gładsza, przyjemna w dotyku... no, tak jakby skórka brzoskwini. Chłopcy oglądają sie za mną na ulicy. Czuje się piękna, atrakcyjna. Szok! Chociaż ...w smaku - żel jak żel. |
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
I jeszcze ten ktoś zażądał, że to mieszkanie, które mu znajdziesz ma mieć ten sam adres ir ozkład co wczesniej wynajmowane, bo jak nie to jemu nie pasuje... (wiem, koloryzuję, ale kupcy z KDT również ostro przesadzają). A za to narażanie zdrowia lub nawet życia własnych dzieci powinni skierować sprawę do sądu o ogranicenie praw rodzicielskich, bo w glowie mi się nie mieści jak można wystawić wlasne dziecko (wiedząc co się dzieje) i krzyczeć, że je krzywdzą...
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie to co pokazywali w tych wiadomosciach to był inny bazarek jakis "burek" czy jakos tak. Wyrak ja wiem bo juz dawno zauwazyłam,ze pojecie kiboli dla Ciebie nie istnieje.Jednak wczorajszych Kibiców(lepiej brzmi?? )inaczej okreslic nie potrafie i kryc tego nie bede.Wszyscy widze oceniacie to- kto zaczał i jak, tylko na podstwie wiadomosci.To co w nich pokazaywali i jak to naprawde wygladało od samego rana niestety nie jest w nich pokazane do konca. Kupcy byli tam nielegalnie zgadzam sie,jednak to do jakiego stopnia doszła ta burda jest nie dopomyslenia.Policje i ochrone atakowali owszem ale ludzie z zewnatrz,młode wyrostki które zjawiły sie tam w celu swietnej zabawy,a nie Ci którzy siedzieli wwewnatrz. Mozna było to rozegrac inaczej chociazby dwa dni wczesniej gdy tego nikt sie nie spodziewał zrobic to co zroili teraz. P.sA w hali było jedno dziecko(co dla mnie jest karygodne i nie umiem sobie wyobrazic jak rodzice mogli byc tak bezmyslni Wyrak
|
|
|
|
#88 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() -------- Co do gornikow - nie wiem dokladnie jakie maja swiadczenia, mam jakas opinie na ten temat, ale to nieistotne. Jakich by swiadczen nie mieli i jaka by ich praca nie byla (bo bez watpienia jest ciezka), to nie daje im to zadnego prawa do robienia regularnej rozpierduchy w stolicy, a juz w szczegolnosci nie w imie swoich partykularnych interesow
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pisałam, jakies przywileje sa w każdej branży i wszycy coś wiecej dostają niż pensję. A napisze ktos jakiś artykuł i juz ludzie sie burza, że: a oni ołówkowe dostaja a mają bezpłatne przejazdy (przejazdy tez sprawdziłam: po trzech latach nienagannej pracy na dole przysługuje zerot kosztów za jeden przejazd. Tylko górnicy dołowi dostają taki dodatek a w sumie, jest ich niewielu. Ponieważ między innymi na kopalniach teraz zatrudniają ludzi z tzw. firm i tym ludziom nie przysługuja takie dodatki, jako, że nie sa pracownikami kopalni). Własciwie jedną prawdę którą tam napisali to o tym deputacie. Bo dodatkowe pensje to i iine branże też dostają, czasem sie nazywa 13ska czy 14 stka a czasem nagroda dyrektora Wczasy pod grusza to chyba tez wszycy dostają. Osobiście nie przepadam (delikatnie mówiąc) za związkowcami z Solidarności80, a to oni w zdecydowanej większości zwykle jeżdżą na rozróby do Warszawy. Ale mimo wszytsko staram się nie patrzec przez pryzmat ich działań na wszytskich górników i wszystkich osądzać na podstawie tej garsteczki, która zapijaczona wrzeszczy w stolicy. I nie wierze w te ich rozbuchane przywileje. Pozdrawiam serdecznie i kończę rozmowe nie na temat
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-07-22 o 16:29 |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
Nareszcie krzykacze przegrali
Mam nadzieję, że to będzie nauczka dla reszty, że nie opłaca się taki sposób wymuszania Z obu stron popełniono wiele błędów, gdyby na początku twardo Warszawa stała przy swoim, to i by kupcy się tak nie rozbestwili. Dasz palec... Szopka żałosna, stragany mogą długo nie postać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

Ci ludzie są niepoważni! Najtragiczniejsze, ze powinni zostać osądzeni a nielegalne zgromadzenie, narażenie zdrowia/zycia dzieci, nielegalne zajmowanie tej hali, a takze atak za wykonującego swą pracę komornika (mam nadzieję, ze wiecie co mam na mysli, nie umiem tego ująć), a oni jeszcze chcą, by uznać ich za pokrzywdzonych 

zwłaszcza po zablokowaniu Marszałkowskiej i korkach na całe miasto. U Warszawiaków podwyższone ciśnienie wywołują jakiekolwiek protesty, blokujące ruch w centrum

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)