Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-25, 20:54   #211
mmk
Raczkowanie

Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
Napisane przez mysza9 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytania >bardziej chyba do katoliczek< z... religii- strasznie mnie to nurtuje (nie wiem czy już były bo wszystkiego nie czytałam)
od razu zaznaczam że nie jestem wierząca..
1)skoro to bóg stworzył człowieka to znaczy że stworzył go jako taką "małpę"?? no bo przecież była ta cała ewolucja i wygląd człowieka się zmieniał...
2)skoro ten sam bóg co zrobił ludzi stworzył świat to skąd u licha on się wziął?? z wielkiego wybuchu??
3)moja kumpela z gimnazjum (katolickiego) spytała kiedyś zakonnicy, a raczej stwierdziła w jej obecności że kain i abel "zrobili" następne pokolenia ludzi z ewą, na to zakonnica oburzona- czy ty uważasz że my wszyscy pochodzimy ze związku kazirodczego?!! oni mieli dzieci z kobietami z innych plemion- i tu moje ptyanie: jakich INNYCH plemion skoro ponoć byli tylko na początku adam, ewa i ich dzieci???
Odpowiem na 3 pytanie (może nie do końca) - czytałam kiedyś w biblii (gdy próbowałam ja przeczytać - ale skończyłam na 25 stronie bo się pogubiłam) i tam był kiedyś taki przypis, że Adam i Ewa mieli oprócz Kaina i Abla jeszcze dużo dzieci - z tego można wywnioskować, że brat z siostrą ....... czyli też kazirodztwo.
Jednak jak pamiętam jeszcze parę wieków temu takie związki typu kuzyn z kuzynką były dozwolone (chociaż babcia mojego szefa też miała za męża kuzyna z I linii - ukrywali to). Wydaje mi się, ze chodzi tu o mieszanie krwi, dzieci z jednej krwi są słabe, częściej umierają, są upośledzone.
mmk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 21:14   #212
NoLQa
Zakorzenienie

GG do NoLQa Wyślij wiadomość przez MSN do NoLQa

Cytat:
Napisane przez mmk Pokaż wiadomość
Odpowiem na 3 pytanie (może nie do końca) - czytałam kiedyś w biblii (gdy próbowałam ja przeczytać - ale skończyłam na 25 stronie bo się pogubiłam) i tam był kiedyś taki przypis, że Adam i Ewa mieli oprócz Kaina i Abla jeszcze dużo dzieci - z tego można wywnioskować, że brat z siostrą ....... czyli też kazirodztwo.
Jednak jak pamiętam jeszcze parę wieków temu takie związki typu kuzyn z kuzynką były dozwolone (chociaż babcia mojego szefa też miała za męża kuzyna z I linii - ukrywali to). Wydaje mi się, ze chodzi tu o mieszanie krwi, dzieci z jednej krwi są słabe, częściej umierają, są upośledzone.
Mi znowu na religii powiedziano, ze Biblia zawiera opowiesci, ktore sa OPOWIESCIAMI a nie faktami autentycznymi. To tak jak z poczatkiem swiata w starym testamencie sa dwie opowiesci stworzenia swiata i obie sa akceptowane jako opowiesci czyli zawieraja fakty oraz fikcje.
Pani od religii stwierdzila, ze to wszystko powinno byc odbierane symbolicznie a nie slowo za slowem - i wydaje mi sie, ze z takim przekonaniem czlowiek stawia sobie mniej 'trudnych' pytan

Studentka!

BLOG - zapraszam
NoLQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 21:21   #213
mmk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NoLQa Pokaż wiadomość
Mi znowu na religii powiedziano, ze Biblia zawiera opowiesci, ktore sa OPOWIESCIAMI a nie faktami autentycznymi. To tak jak z poczatkiem swiata w starym testamencie sa dwie opowiesci stworzenia swiata i obie sa akceptowane jako opowiesci czyli zawieraja fakty oraz fikcje.
Pani od religii stwierdzila, ze to wszystko powinno byc odbierane symbolicznie a nie slowo za slowem - i wydaje mi sie, ze z takim przekonaniem czlowiek stawia sobie mniej 'trudnych' pytan
ja nie pamiętam co mi mówiono na religii, ale jasne, ze należy to odebrać symbolicznie, skoro biblia powstała wiele tysiącleci po Adamie i Ewie.
Ja niestety ze swoim ścisłym umysłem staram się wszystko zrozumieć - w biblii nie było napisane, ze brat z siostrą, ja napisałam, że "z tego można wywnioskować"
Stary 2009-07-25, 21:24   #214
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
Super wątek.
A jeszcze odnośnie pytania dlaczego rośliny rosną w górę, a nie tylko w bok. Na czubku jest stożek wzrostu i jeśli będzie się regularnie go przycinać to roślina będzie rosła tylko na boki. Tak powstają bonsai
I moje pytanie, na które pan z anatomii nie był w stanie odpowiedzieć. Dlaczego jak nam jest smutno to płaczemy?
A i skąd mamy mieć pewność, że dziś jest 25.07. 2009 a nie np 30.01. 234769roku?

Data jest zupełnie umowna, przecież są religie, gdzie jest zupełnie inny rok.

Co do płakania - jedna z teorii głosi, że w ten sposób człowiek pozbywa się z organizmu hormonów i neuroprzekaźników wydzielających się w nadmiarze w sytuacjach stresowych (powodujących płacz), np. kortyzolu. Ale to tylko teoria. Tak naprawdę - nie wiadomo.

Do osób dyskutujących o bogu-wielkiej-małpie - chrześcijaństwo odrzuca ewolucję i twierdzi przecież, że Bóg stworzył człowieka w obecnej formie, i że nie ma żadnego związku między człowiekiem a małpami

Co do innych kwestii się nie wypowiadam, bo dla mnie biblia to jedna wielka fikcja..
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 21:25   #215

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
dokladnie to samo a mysle i tak bym to wytlumaczenie dlatego wierze w reinkarnacje..chcialabym wierzyclogiczni e to brzmi
A mnie to lekko przeraża. Że mogę być kim innym. Ja teraz sądzę, że jestem doskonała. Tzn. mam wady, słabości, ale nie chciałabym się zmieniać. Być kimś innym? Ale nie pamiętałabym tego życia. I teraz: to byłoby straszne, od nowa, znowu, tabula rasa. Nawet pal licho od nowa zbierać doświadczenia, ale zapomnieć ludzi, z którymi się spotykamy, naszych przyjaciół itp. Przecież to byłoby straszne! Dlatego dobrze "jest", że w następnym życiu nie pamiętamy o poprzednim. Ale to tak w koło Macieju, dlatego wolę o tym nie myśleć po prostu.

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
A i skąd mamy mieć pewność, że dziś jest 25.07. 2009 a nie np 30.01. 234769roku?
Nie mamy pewności Data jest ustalona przez przyjęcie w przeszłości określonego punktu zero. My liczymy czas od narodzenia Chrystusa, ale muzułmanie np. od ucieczki Mahometa z Mekki do Medyny. Gdybyśmy my, ludzie, nie przyjęli punktu początkowego, to nie mielibyśmy możliwości liczenia czasu, bo nie ma udokumentowanego początku świata.
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 21:35   #216
Ata77
Zakorzenienie

wiara katolicka wyklucza teorię Darwina, nie było więc Małpek

mnie zafrapowało co innego - wg świadków Jehowy w dzień sądu ostatecznego wstaniemy wszyscy z grobu - jeśli dobrze zrozumiałam- wraz z całą swoją fizjonomią, całym ciałem...
potrafi mi to jakoś racjonalnie ktoś wytłumaczyć, a najlepiej popierający tą teorię?

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 21:49   #217
mmk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
wiara katolicka wyklucza teorię Darwina, nie było więc Małpek

mnie zafrapowało co innego - wg świadków Jehowy w dzień sądu ostatecznego wstaniemy wszyscy z grobu - jeśli dobrze zrozumiałam- wraz z całą swoją fizjonomią, całym ciałem...
potrafi mi to jakoś racjonalnie ktoś wytłumaczyć, a najlepiej popierający tą teorię?
!) w teorii Darwina jest przecież "brakujące ogniwo" - więc ta teoria nie do konca sprawdzona
2) coś mi się kojarzy, że takie coś wyznają też Żydzi - przyjedzie Jezus na białym osiołku i oni powstaną z grobów - ale czy z ciałem?
Dlatego miejsce na starym cmentarzu w Jerozolimie kosztuje więcej niż dom.
Stary 2009-07-25, 22:01   #218
NoLQa
Zakorzenienie

A dziewczyny ja mam jeszcze takie pytanie:
Na mszy w kosciele ksiadz cos mowi o pierwszym dniu tygodnia jako niedzieli, a przeciez pan Bog pracowal 6 dni a w siodmym odpoczywal (i wypadaloby ze to niedziela, nie?) Wiec jak to jest?

Studentka!

BLOG - zapraszam
Stary 2009-07-25, 22:08   #219
201703061232
Konto usunięte

Dzięki Choler(k)o i Ville.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 22:11   #220
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
ale czy z ciałem?
wg świadków Jehowy z ciałem...
niepojęte

Stary 2009-07-25, 22:13   #221
mmk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NoLQa Pokaż wiadomość
A dziewczyny ja mam jeszcze takie pytanie:
Na mszy w kosciele ksiadz cos mowi o pierwszym dniu tygodnia jako niedzieli, a przeciez pan Bog pracowal 6 dni a w siodmym odpoczywal (i wypadaloby ze to niedziela, nie?) Wiec jak to jest?
to znowu kwestia umowna
cała religia to kwestia umowna, no bo czemu w jednym kraju spowiedź jest tylko powszechna (w czasie mszy) a w drugim (np. w Polsce) trzeba iść do konfesjonału?
Lepszą rzecz znalazłam w kalendarzu katolickim: poczęcie NMP jest 8 grudnia, a narodzenie 25 - to albo chodziła w ciąży 12 miesięcy, albo 3 tygodnie - ale to znowu jest rzecz umowna.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 22:18   #222
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
wg świadków Jehowy z ciałem...
niepojęte
no w sumie każda religia zakłada wszechmoc boga, więc nie widzę nic dziwnego w założeniu że ciała z grobów mogą się 'zrekonstruować' do kondycji z za życia i wstać. chyba, ze nie o to Ci chodzi
i chyba właśnie dlatego świadkowie jechowy zabraniają transfuzji krwi itd

Edytowane przez mary_alice_young
Czas edycji: 2009-07-25 o 22:19
mary_alice_young jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 22:23   #223
NoLQa
Zakorzenienie

Cytat:
to znowu kwestia umowna
cała religia to kwestia umowna, no bo czemu w jednym kraju spowiedź jest tylko powszechna (w czasie mszy) a w drugim (np. w Polsce) trzeba iść do konfesjonału?
Lepszą rzecz znalazłam w kalendarzu katolickim: poczęcie NMP jest 8 grudnia, a narodzenie 25 - to albo chodziła w ciąży 12 miesięcy, albo 3 tygodnie - ale to znowu jest rzecz umowna.
No to mamy fajnie W sumie to ja bym stawiala na 3 tyg a pozniej na jakis cud

Studentka!

BLOG - zapraszam
Stary 2009-07-25, 22:26   #224
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
to znowu kwestia umowna
To nie tak Jeżeli mówimy o Kościele Katolickim to Watykan mówi jasno, że katolik ma obowiązek spowiedzi indywidualnej, musi wyznać swoje grzechy księdzu w konfesjonale. Stolica Apostolska potępia to co dzieje się na Zachodzie Europy, w Niemczech czy we Francji. Nabożeństwa pokutne, podczas których kapłan udziela rozgrzeszenia wszystkim obecnym nie mogą zastąpić spowiedzi indywidualnej. Są traktowane jako ogromne nadużycia ze strony księży - takie jest stanowisko Watykanu. Kościół jest jeden, "powszechny", więc zasady też są takie same, wszędzie.
Stary 2009-07-25, 22:27   #225
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość
nie widzę nic dziwnego w założeniu że ciała z grobów mogą się 'zrekonstruować' do kondycji z za życia i wstać.
A co z ciałem nie złożonym w jednym grobie? Zmiażdżonym, skremowanym, niekompletnym, etc? Naprawdę nie widzisz w tym nic dziwnego? Kto wstanie z grobu? WSZYSCY? Jagiellonowie, Piaści, my, tu i teraz? Pytania może żenujące....dla mnie jednak nic nie brzmi przekonująco.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 22:36   #226
Nija_
Zakorzenienie

A gdzie jest wg KK granica, po której przekroczeniu katolik popełnia grzech ciężki? Chodzi mi o rozmowy na tematy "nieczyste" Czy np. kiedy opowiadam koleżance dowcip typu:
- Czego szuka matematyk w kamasutrze?
- Superpozycji

popełniam grzech ciężki

Ja nie praktykuję (w tym momencie mam na myśli spowiedź), więc nie mam potrzeby odróżniania grzechów lekkich od ciężkich itp. ale jestem ciekawa jak katolicy na to patrzą.
Stary 2009-07-25, 22:40   #227
mmk
Raczkowanie

Cytat:
no w sumie każda religia zakłada wszechmoc boga, więc nie widzę nic dziwnego w założeniu że ciała z grobów mogą się 'zrekonstruować' do kondycji z za życia i wstać. chyba, ze nie o to Ci chodzi
i chyba właśnie dlatego świadkowie jechowy zabraniają transfuzji krwi itd
oni zabraniają transfuzji krwi, bo "w krwi mieści się dusza"
cytat w Wikipedii:
"wystrzegają się jakiegokolwiek używania krwi pełnej, a co za tym idzie jej przyjmowania z pokarmem oraz transfuzji krwi. Świadkowie Jehowy nie przyjmują krwi pełnej oraz jej czterech głównych frakcji – krwinek czerwonych, osocza, krwinek białych oraz płytek krwi. Użycie drobniejszych frakcji podczas transfuzji uzyskiwanych z tych czterech głównych składników lub preparatów je zawierających pozostawiane jest osobistej decyzji każdego ze świadków. Świadkowie nie godzą się także na przechowywanie i ponowne wprowadzanie do krwiobiegu ich własnej krwi, jednak możliwość wykorzystania najnowszych technik medycznych pozwalających utrzymać krew w obiegu zamkniętym (Cell Saver) jest pozostawiona własnemu osądowi pacjenta"

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
To nie tak Jeżeli mówimy o Kościele Katolickim to Watykan mówi jasno, że katolik ma obowiązek spowiedzi indywidualnej, musi wyznać swoje grzechy księdzu w konfesjonale. Stolica Apostolska potępia to co dzieje się na Zachodzie Europy, w Niemczech czy we Francji. Nabożeństwa pokutne, podczas których kapłan udziela rozgrzeszenia wszystkim obecnym nie mogą zastąpić spowiedzi indywidualnej. Są traktowane jako ogromne nadużycia ze strony księży - takie jest stanowisko Watykanu. Kościół jest jeden, "powszechny", więc zasady też są takie same, wszędzie.
Tylko ze spowiedź indywidualna została wprowadzona w ....nastym wieku (nie pamiętam którym XII, XIII) - żeby wiedzieć co się dzieje w poszczególnych krajach (chodziło głównie o wysoko postawionych królów itp) - w ten sposób chcieli mieć "władzę" i wiadomości o wszystkim
Stary 2009-07-25, 22:48   #228
Nija_
Zakorzenienie

Co do Świadków Jehowy i ich stanowiska w sprawie transfuzji - oni w ten sposób interpretują słowa zapisane w Biblii:
Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!» (Dzieje Apostolskie 15,29)
Jest jeszcze parę innych fragmentów, ale nie chce mi się szukać

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

Cytat:
Tylko ze spowiedź indywidualna została wprowadzona w ....nastym wieku (nie pamiętam którym XII, XIII) - żeby wiedzieć co się dzieje w poszczególnych krajach (chodziło głównie o wysoko postawionych królów itp) - w ten sposób chcieli mieć "władzę" i wiadomości o wszystkim
W takiej formie jak jest teraz w KK to najprościej mówiąc 1215 rok, Sobór Laterański IV. No tak, ale to nie ma nic do rzeczy, bo ja tylko ustosunkowałam się do Twojego pytania dlaczego w jednych krajach jest spowiedź powszechna a u nas w konfesjonale
Stary 2009-07-25, 22:48   #229
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
A co z ciałem nie złożonym w jednym grobie? Zmiażdżonym, skremowanym, niekompletnym, etc? Naprawdę nie widzisz w tym nic dziwnego? Kto wstanie z grobu? WSZYSCY? Jagiellonowie, Piaści, my, tu i teraz? Pytania może żenujące....dla mnie jednak nic nie brzmi przekonująco.
tzn może ja się źle wyraziłam, widzę w tym dużo dziwnego a przede wsyzstkim w to nie wierzę, bo nie jestem świadkiem jehowy. ale potrafę zrozumieć, że ktoś może sobie łatwo uargumentować taką wizję. na Twoje pytania nie potrafię odpowiedzieć

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
A gdzie jest wg KK granica, po której przekroczeniu katolik popełnia grzech ciężki? Chodzi mi o rozmowy na tematy "nieczyste" Czy np. kiedy opowiadam koleżance dowcip typu:
- Czego szuka matematyk w kamasutrze?
- Superpozycji

popełniam grzech ciężki

Ja nie praktykuję (w tym momencie mam na myśli spowiedź), więc nie mam potrzeby odróżniania grzechów lekkich od ciężkich itp. ale jestem ciekawa jak katolicy na to patrzą.
są 3 warunki grzechu ciężkiego, że musisz zrobić coś świadomie, dobrowolnie i w ważnej sprawie. i wteyd popełniasz grzech ciężki.
Co do przykładu: wątpię że dowcip możnaby uznać za ważną sprawę no chyba że ktoś się przy nim podnieca to wtedy co innego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 23:11   #230
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
potrafę zrozumieć, że ktoś może sobie łatwo uargumentować taką wizję
oj, ja też potrafię

Cytat:
na Twoje pytania nie potrafię odpowiedzieć
rozumiem, szkoda

Stary 2009-07-25, 23:15   #231
PaLLitQa
żona

JA mam glupie pytanie
ale apropo niedzieli..
ciekawi mnie dlaczego zawsze w kosciele ziewam?
i to casem tak strasznie ze az mnie to denerwuje i mam ochote przytkac sobie buzie zeby sie nie otworzyla
PaLLitQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 23:17   #232
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaLLitQa Pokaż wiadomość
JA mam glupie pytanie
ale apropo niedzieli..
i to casem tak strasznie ze az mnie to denerwuje i mam ochote przytkac sobie buzie zeby sie nie otworzyla
bo w sobotę siedzisz długo na wizazu

Stary 2009-07-25, 23:22   #233
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
JA mam glupie pytanie
ale apropo niedzieli..

Niedotlenienie? Nuda?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 23:26   #234
PaLLitQa
żona

Cytat:
bo w sobotę siedzisz długo na wizazu
ale to niezalenie od pory dnia

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Niedotlenienie? Nuda?
drugie raczej tak, ale ja ziewam zaraz zanim ksiadz wyjdzie przed oltarz
ehh
Stary 2009-07-25, 23:36   #235
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
ale to niezalenie od pory dnia
co od pory dnia?
pytanie dotyczyło ziewania w niedzielę w kościele
drogą dedukcji......

Stary 2009-07-25, 23:46   #236
PaLLitQa
żona

Cytat:
co od pory dnia?
pytanie dotyczyło ziewania w niedzielę w kościele
drogą dedukcji......
no bo moge spac do 13 i isc do kosciola na 18 a i tak bede ziewala
I niekoniecznie tyczy niedzieli, tylko zawsze jak jestem w kosciele.

Stary 2009-07-26, 00:04   #237
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Wy się śmiejcie, ja od dziecka tak mam z tym ziewaniem w kościele Myślałam, że coś ze mną nie tak Autentycznie, jak zaczyna się msza, to paszcza otwiera mi się co 5 minut i tak przez godzinę, a jak wyjdę z kościoła - problem znika
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 00:07   #238
PaLLitQa
żona

Cytat:
Napisane przez hula_hula Pokaż wiadomość
Wy się śmiejcie, ja od dziecka tak mam z tym ziewaniem w kościele Myślałam, że coś ze mną nie tak Autentycznie, jak zaczyna się msza, to paszcza otwiera mi się co 5 minut i tak przez godzinę, a jak wyjdę z kościoła - problem znika
identycznie!
Stary 2009-07-26, 00:09   #239
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Cytat:
identycznie!
Kiedyś nawet długo myślałam co to za dziwactwo się mnie uczepiło, ale im rzadziej bywałam w kościele tym szybciej o tym zapomniałam... niemniej jednak dobrze wiedzieć, że nie jestem w tym sama
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 09:40   #240
Marseille
Rozeznanie

Też tak mam, albo jak kiedyś chodziłam na korki z matmy, tak samo paszcza mi sie nie zamykała

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości