Ostatnio obejrzane filmy cz. III - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-25, 18:31   #481
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. III

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Ja tę tematykę omijam szerokim łukiem [pełna historia kobiet zamykanych w burdelach], jeśli to są tylko wątki poboczne to tylko grzecznie przełykam, jeśli cała fabuła jest taka - dla mnie oglądanie takiego filmu to gehenna.
Jeśli to twoja tematyka to może zainteresuje cię serial Matrioszki
http://www.filmweb.pl/f229493/Matrioszki,2005
Wygląda całkiem ciekawie,dzięki za polecenie
windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 18:38   #482
Linka25
Zakorzenienie

Dziś na Zone Europa jest "Pokój z widokiem", polecam
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:14   #483
żurawinka
Zakorzenienie

Upiór w operze - historia uzdolnionego ale oszpeconego Anioła Muzyki zakochanego w młodej aktorce która niestety kocha innego - niestety! Smutny musical, chociaż nie przepadam za śpiewaniem w filmach, ten oglądałam jak piękną malowniczą bajkę. Rola Butlera bardzo mi się podobała mimo że jego głos był taki mało mroczny, aktorka grająca jego ukochaną miała zbyt cielęce oczy/rolę ale mimo to 8/10 ( ach ten upiór )
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 20:24   #484
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

Masz na imię Justine- świetnie napisany bardzo przekonujący scenariusz, ładna ścieżka dźwiękowa. Film od pierwszego momentu bardzo wciągający. Rola głównej bohaterki trochę mało przekonująca.
7/10
Polecam

Edytowane przez andzelika666
Czas edycji: 2009-07-25 o 22:32
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 21:16   #485
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez windykatorka Pokaż wiadomość
Ja innych filmów niż takie nie toleruję chociaż czasem żałuję,bo pewne rzeczy mogłabym sobie dla własnego dobra odpuścić.Cóż taka moja filmowa karma
ta sama tematyka: "Lilja 4-ever" Moodyssona.
Co to znaczy, że tylko takie filmy tolerujesz, chodzi Ci ogólnie, że dramaty czy o kobietach maltretowanych/zmuszanych do prostytucji? Zaintrygowało mnie to
Stary 2009-07-25, 21:43   #486
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Jeśli to twoja tematyka to może zainteresuje cię serial Matrioszki
http://www.filmweb.pl/f229493/Matrioszki,2005
Cytat:
Wygląda całkiem ciekawie,dzięki za polecenie
Świetny serial. Dawno temu go oglądałam, ale nie mogłam opuścić ani jednego odcinka (miał ich tylko 10). Naprawdę wart obejrzenia.

Masz na imię Justine - zachęcona recenzjami i z lekką obawą przed tym co zobaczę, zasiadłam wczoraj wieczorem do tego filmu. Temat jak wiadomo ciężki, jednak niestety zawiodłam się na wykonaniu filmu. Poza jedną brutalną sceną z początku filmu nic mnie więcej nie poruszyło. Ani gra aktorska bohaterki (wyraz twarzy wciąż taki sam), nie mówiąc już o pozostałych aktorach - [SPOJLER]W jej miłość do babci ciężko było mi uwierzyć, a co dopiero w dramat jaki przeżywała. Jej monologi były dziecinne i mało wyraziste. Nie przekonała mnie też, że podjęła wewnętrzne zadanie wytrzymania razem z Nico, bo przecież "tkwią w tym oboje" - to były tylko słowa, a ja oczami wyobraźni widziałam jak mogłaby wyglądać taka sponiewierana kobieta, zaciskająca zęby, żeby tylko wytrzymać i nie dać skrzywdzić babci i bynajmniej bohaterka nie była podobna. Żałuję, bo Cieślak ma ciekawą urodę i podejrzewam, że spore pokłady talentu. [/SPOJLER]. Wiele miałabym też zastrzeżeń do fabuły (co ona robiła w więzieniu 3 lata?), ale cóż, wizja scenarzysty rzecz święta
Film generalnie dobry, większych zastrzeżeń nie mam, konieczności obejrzenia też nie ma 3/10
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 23:33   #487
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
ta sama tematyka: "Lilja 4-ever" Moodyssona.
Co to znaczy, że tylko takie filmy tolerujesz, chodzi Ci ogólnie, że dramaty czy o kobietach maltretowanych/zmuszanych do prostytucji? Zaintrygowało mnie to
Lilję widziałam i nie pamiętam,żebym miała jakieś większe obiekcje.Zdecydowanie bardzo znieczulicowy film.
Wiesz co napisałam ogólnie o filmach ciężkich ale niestety strasznie ciągnie mnie także do tego akurat rodzaju choć sama nie wiem dlaczego.

Maniwa ja też nie uważam,żeby było to mistrzowskie wykonanie ale sam obraz był według mnie dosyć przyzwoity.Dla mnie punktem kulminacyjnym było spotkanie przy stole i "wycena towaru"
Potem raczej bez szaleństw tym bardziej,że zawsze dostaję kociokwiku widząc rezygnację bohaterów.Mimo to dobre bo polskie (choć nie tylko).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 23:47   #488
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Świetny serial. Dawno temu go oglądałam, ale nie mogłam opuścić ani jednego odcinka (miał ich tylko 10). Naprawdę wart obejrzenia.
Jest też drugi sezon - leciał na Fox Life --> klik klik
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 10:25   #489
Vampirria
Raczkowanie

Epoka lodowcowa - obejrzana po ciezkm dniu w pracy, balam sie szczerze mowiac ze zasne w polowie- nic z tych rzeczy- dostalismy to co chcielismy- 2 godziny dobrej zabawy i relaksu.A dinozaury genitalneD
Wrogowie publiczni- ogladam nalogowo wszystko z Deppem i jeszcze sie nei zawiodlam- film dobry, swietnie oddana atmosfera i realia tamtych czasow, dobra gra aktorska pary bohaterow, plus scena koncowa. Polecam.
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 13:00   #490
nataluska175
Zadomowienie

Serendipity (Igraszki losu)

lekki, przyjemny film, ale bez szału. Lubie jak filmy działaja na moja psychikę, czegoś sie ucze, cos zapamiętuje, po prostu mna wstrząsa- ten do tych nie należy. Na letni, piątkowy wieczór.

5/10

nataluska175 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 13:28   #491
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

Wrogowie publiczni
siedziałam wciśnięta w fotel. depp, bale, reżyseria, epoka, atmosfera, miodzio...
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 15:56   #492
AsiaW**
Zakorzenienie

Obywatel MILK - 6/10 ...nie zachwycił mnie, kreacja aktorska Seana Penna niezła, wcielił się w rolę geja po mistrzowsku(moim zdaniem), ale fabułą filmu dość nużąca, bez polotu.Film moim zdaniem przesycony "homoseksualizmem" ale w takim "wulgarnym" wydaniu. Dla mnie wręcz czasami obsceniczny (hasła typu: robić las.ę, czy "cioty" na porządku dziennym). Można nakręcić film o gejach w bardziej "wysmakowany" sposób (Tajemnica Brokeback Mountain), zaznaczam, ze to moja subiektywna opinia..

Powrót do Brideshead - 6/10 - konflikt dwóch porządków: wiary i miłości potraktowane trochę powierzchownie, chwilami miałam ochotę przerwać oglądanie...zmęczył mnie okrutnie

AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 16:57   #493
malina19
Zakorzenienie

Malowanuy welon szczerez to troche bałam się tego filmu, z góry skazywałam go na porażkę co niestety bylo bardzo bardzo zle z mojej strony, film naprawdę jest piekny i nieprzewidywalny. Naprawdę polecam go Moja ocena to 10/10
malina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 20:16   #494
Ratatuj
Zadomowienie

Złoty środek -dobra obsada polskich aktorów Ania Przybylska jako mężczyzna,całkiem przystojny
Momentami fajne teksty.Paweł Wilczak -super!
Polecam film 9/10
Daję 9 ponieważ nie przepadam za Cezarym Pazurą chociaz był w swojej roli dobry
Ratatuj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 21:51   #495
Opiumalfa
Zakorzenienie

Revolutionary Road - smutny bardzo ale bardzo dobry. Jedyne stwierdzenie po filmie to ze on zabił jej marzenia... dobre glowne role... 8/10

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Duplicity - czy ktos z łaski swej moze mi wytłumaczyc ten film???? bo ja na sam koniec zgłupiałam!!!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 03:19   #496
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malina19 Pokaż wiadomość
Malowanuy welon szczerez to troche bałam się tego filmu, z góry skazywałam go na porażkę co niestety bylo bardzo bardzo zle z mojej strony, film naprawdę jest piekny i nieprzewidywalny. Naprawdę polecam go Moja ocena to 10/10
Nie no, nie robmy jaj, faktycznie piekny film, ale az do bolu przewidywalny

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 08:24   #497
Killa Ree
Wtajemniczenie

absolutnie ostatni film w kinie, to Harry Potter i książę półkrwi.
Swoją drogą, scenarzysta tym razem odwalił kawał dobrej roboty - wybrał naprawdę najważniejsze dla akcji wątki i sceny. Pomijam fakt, że z ogólnie mrocznej i smutnej książki zrobili komedię romantyczną...
poza ostatnią sceną...
Killa Ree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 09:53   #498
My life be like
BAN stały

Green Street Hooligans 2
My life be like jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 11:21   #499
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez My life be like Pokaż wiadomość
Green Street Hooligans 2
no i co powiesz o tym filnie? nawet nie wiedzialam ze jest druga czesc. ta sama obsada?
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 13:59   #500
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie no, nie robmy jaj, faktycznie piekny film, ale az do bolu przewidywalny
Ano właśnie co mogło tam być nieprzewidywalnego? Filmu nie widziałam,ale jeśli nie różnił się fabułą od książki(którą czytałam) to raczej dosyć przewidywalny.
Stary 2009-07-27, 14:41   #501
nataluska175
Zadomowienie

Masz na imie Justine.

Mam straszny problem z ocena tego filmu. Film przejmujacy, smutny... podobala mi sie gra Anny Cieslak, warto go obejrzec, dobra wskazowka na przyszlosc.

nataluska175 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 14:59   #502
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Killa Ree Pokaż wiadomość
absolutnie ostatni film w kinie, to Harry Potter i książę półkrwi.
Swoją drogą, scenarzysta tym razem odwalił kawał dobrej roboty - wybrał naprawdę najważniejsze dla akcji wątki i sceny. Pomijam fakt, że z ogólnie mrocznej i smutnej książki zrobili komedię romantyczną...
poza ostatnią sceną...
Ksiazka mroczna ? Chyba mamy inne definicje/progi mrocznosci

Cytat:
Napisane przez My life be like Pokaż wiadomość
Green Street Hooligans 2
Fajnie. Powiesz nam cos o nim ?

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
no i co powiesz o tym filnie? nawet nie wiedzialam ze jest druga czesc. ta sama obsada?
Obsada nie ta sama, fabula do GSH nie nawiazuje i ponoc kicha, miloby bylo dostac recenzje

Cytat:
Ano właśnie co mogło tam być nieprzewidywalnego? Filmu nie widziałam,ale jeśli nie różnił się fabułą od książki(którą czytałam) to raczej dosyć przewidywalny.
Obejrzyj, Norton wpradzwie bez swastyki i lysej paly, ale daje rade

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 15:18   #503
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Obejrzyj, Norton wpradzwie bez swastyki i lysej paly, ale daje rade
Właśnie tego się obawiam,że może on stracić w moich oczach poprzez granie tak słabego (połowicznie) charakteru.Ale lepiej żeby był wszechstronny

Co do GSH 2 wiem tyle,że pojawia się paru panów(z przeciwnych sobie grup) z pierwszej części a cała rzecz dzieje się w więzieniu,bodajże po wydarzeniu z jedynki no i chyba dalej tam ostrzą na siebie zęby(ale to jedynie moje mgliste pojęcie z usłyszanych informacji).
Stary 2009-07-27, 16:13   #504
Ignessa
Raczkowanie

"Knowing" ("Zapowiedź")
Świetny... oprócz zakończenia. Bardzo mnie rozczarowało tym, że aż za bardzo wiało w nim kosmiczno-anielsko-baśniowym wątkiem.
ale z czystym sumieniem za całokształt i trzymanie w napięciu: 9/10

"Hangover" ("Kac Vegas")
Prześwietna komedia : ) Nie jest niesmaczna, można się pośmiać... No, tak została mi zarekomendowana i ewidentnie spełniła oczekiwania.
9/10

Ignessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 16:29   #505
ankasz
Zakorzenienie

Grubazzzki - puszysta Jasmine jest niespełnioną projektantką ubran dla pan o jej gabarytach. Swoja wagę obwinia o to, że nie może znaleśc sobie faceta, ale, oczywiście, nic z tym nie robi. Na marzeniach o rozmiarze 34 się kończy.
Film dość przewidywalny.

6/10

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 18:21   #506
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

Grubazzzki/Phat Girlz 2006
Film z przesłaniem, że grube nie znaczy gorsze, brzydsze. Pokazanie, że osoby puszyste również mają uczucia i chcą kochać z wzajemnością. Na początku nie polubiłam głównej bohaterki, była grubiańska, chamska i patrząc na jej zachowanie można było czuć się winnym, iż nie waży się ponad 100 kg, ale myślę, że była to obrona przez atak, a i ona w końcu zrozumiała, że najważniejsze jest aby dobrze czuć się ze samym sobą. 6/10

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 20:37   #507
coccinelle7
Zadomowienie

Vicky Cristina Barcelona 8/10
moja ocena jest wysoka (jak na mnie), ale kurcze, przy tym filmie nie mogłam być jakoś super obiektywna z powodu mojej miłości do:
a)Barcelony- byłam dokładnie w miejscach, gdzie kręcony był film, może dlatego tak bardzo czułam tą magię <3
b)Scarlett Johansson- nie wiem czemu, ale lubie każdy film, gdzie ona gra. Po prostu ma w sobie coś takiego, że człowiek lubi na nią patrzeć
A tak stricte co do filmu to uważam, że był bardzo dobry, świetne kreacje (Johansson jak zwykle, Cruz genialna [chociaż Javier mnie trochę zawiódł-może dlatego, że za bardzo mi się kojarzył z filmem W stronę morza), a scenariusz dobry i ogólnie klimat super polecam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 22:13   #508
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Maniwa ja też nie uważam,żeby było to mistrzowskie wykonanie ale sam obraz był według mnie dosyć przyzwoity.Dla mnie punktem kulminacyjnym było spotkanie przy stole i "wycena towaru"
Potem raczej bez szaleństw tym bardziej,że zawsze dostaję kociokwiku widząc rezygnację bohaterów.Mimo to dobre bo polskie (choć nie tylko).
I wtedy pojawia się tysiąc pomysłów, które sama byś zrealizowała, by się wydostać i zadaje się pytanie "czemu nie próbuje zrobić tak ..."

"Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi" - ale się ubawiłam. Dobra, niegłupia całkiem komedia. Rola bohatera-buraka idealna (opukałam się w czoło jak nigdy ). Na poprawę humoru 9/10.

''D-Wars (Dragon Wars)'' - (fantasy, smoki) Przerost formy nad treścią. Idiotyczne dialogi i fabuła skrócona do granic możliwości (nie cierpię przedstawiania historyjki w taki sposób: wydarzyło się to, potem to i na koniec to - tadam! - koniec filmu ). Jednak na wysoką ocenę zasługują efekty - przepięknie zrobione smoki Dla samych widoków można obejrzeć, jeśli gustuje się w gatunku. Ogólna ocena traci na fabule, pięć punktów za efekty - 5/10.

Edytowane przez Maniwa
Czas edycji: 2009-07-27 o 22:15
Stary 2009-07-27, 22:54   #509
Iluzytowa melancholiczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Długo polowałam na ten film. Dzięki za info.
I po raz kolejny sobie pomarudzę na ten temat: dlaczego rzeczy wartościowe puszczanę są w godzinach nocnych?
Pomarudzę wspólnie z Tobą. Mnie też to doprowadza do irytacji. Na kanale telewizji polskiej takie wartościowe filmy powinny być emitowane również w normalnych porach. To nie są stacje komercyjne i bardzo boli mnie to, że telewizja polska emituje taki chłam, jak: 'Taniec na lodzie'. Ehh, niestety już tego nie zmienię, że większość społeczeństwa preferuje taki typ rozrywki i dzięki temu jest to dochodowe
Stary 2009-07-27, 23:25   #510
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iluzytowa melancholiczka Pokaż wiadomość
Pomarudzę wspólnie z Tobą. Mnie też to doprowadza do irytacji. Na kanale telewizji polskiej takie wartościowe filmy powinny być emitowane również w normalnych porach. To nie są stacje komercyjne i bardzo boli mnie to, że telewizja polska emituje taki chłam, jak: 'Taniec na lodzie'. Ehh, niestety już tego nie zmienię, że większość społeczeństwa preferuje taki typ rozrywki i dzięki temu jest to dochodowe
Mówicie o "Masz na imię Justine"? W tym przypadku rozumiem porę emisji, ponieważ film w żadnym razie nie jest dla dzieci (które niejednokrotnie ślęczą przed TV do późnych godzin). Mam na myśli dzieci - nie nastolatków. Dla nich akurat ten film powinien być zezwolony, ponieważ przestrzega wiadomo przed czym.
Przyłączę się jednak do marudzenia, bo ostatnio musiałam czekać do w pół do pierwszej w nocy, żeby obejrzeć inny kultowy film - "Skrzypek na dachu" - całkowicie pozbawiony przemocy, a przecież taki genialny I tym sposobem poszłam wtedy spać przed czwartą, kiedy ptaszki rozkosznie ćwierkały za oknem Ale warto było i ani trochę nie chciało mi się spać.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości