Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby '09 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-26, 12:38   #1801
poiglot91
Zakorzenienie

Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby

kochana moj sie urodzil mial 3.130 a teraz wazy ponad 6:P hhaha

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

mell zwracam honor niewiedzialam ze twoj ma miesiac dopiero
powiem jedno..
Kurde
Stary 2009-07-26, 13:22   #1802
Fionka21
Raczkowanie

Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby

na razie odpisz tylko Mell X bo mam małą przy cycu..
otóż :
GRATULUJE SYNKA!! I BARDZO SIE CIESZE Z JESZCZE JEDNEGO POWODU ŻE NIE JESTEM SAMA Z "CIĘŻKIM " DZIDZIOŁKIEM ) HEHE.. fajnie ze nam na cycu tak dzidzie rosną zuzka urodziła sie 2700 a teraz ma 2 miesiace i ma ponad 6kg!! a co tam.. jak mamy mleczko dobre to nie ma sie co zamartwiac buziaki, wpadne wieczorkiem..

Fajnie jest być ważnym, ale ważniejsze jest być fajnym...
Fionka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 13:52   #1803
malutka_24
Wtajemniczenie

Hejka
Byliśmy dzisiaj w kościele, msza w intencji zmarłego teścia (powinna być miesiąc wcześniej, ale teściowa za późno się wybrała do kościoła ). Mąż poszedł do pracy na popołudnie, więc na razie siedzę sama z synkiem w domu, gdzieś za 2 godziny przyjdzie do mnie mama, pomóc wykąpać małego, może pójdziemy na mały spacer chociaż pogoda nie zachęca za bardzo

Cytat:
Napisane przez cinusiowa Pokaż wiadomość
Z reguły kończą się przed 4 miesiącem, ale znam mamę, której syn dostał kolki w wielku 9 miesięcy
o matko jedyna

Cytat:
Napisane przez poiglot91 Pokaż wiadomość
malutka no a nie mowilam ze duzy hehe
jest dlugi .. no coz sie dziwic skoro tatus ma 2 metry wzrostu
wykapany synek tatusia to teraz nie ma o czym mówić - sprawa jasna
Stary 2009-07-26, 14:11   #1804
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Cytat:
Napisane przez malutka_24 Pokaż wiadomość

o matko jedyna
Ja też tak zareagowałam jak to usłyszałam i też takie oczy zrobiłam
Po prostu nie wyobrażam sobie walki z kolką przy takim dużym już dziecku. Wiadomo, że przy kolce dużą ulgę dziecku sprawia samo lulanie i przy tym masowanie dziecku brzusia więc jak to robić przez kilkanaście, kilkadziesiąt minut z takim dużym dzieckiem. Przecież ono waży już wtedy ładnych parę kilogramów. Moja Nina już mi starsznie ciąży, a ma ponad 5... dokładnie nie wiem ile bo jesteśmy przed wizytą u lekarza.
W przyszły piątek idziemy na pierwsze szczepienie. Poproszę aby mi córcię zważyli i zmierzyli. Zdecydowałam się na szczepionkę 5w1. U nas kosztuje ona 115 zł., u mojej siostry 140 zł A u was ile taka kosztuje, orientujecie się?
Dziwne jest dla mnie, że taka duża różnica w cenie...

Edytowane przez cinusiowa
Czas edycji: 2009-07-26 o 14:12
cinusiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 14:54   #1805
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Czesc dziewczynki

poiglot a pamietasz poiglocika ?
Filipek tez kaszle nawet w czasie zabawy jak z wrazenia zapomina polknac sline i ksztusi sie malpka jedna a piszczy w nieboglosy szczegolnie jak chce zwrocic na siebie uwage
a Twoja mamusia wyglada jak nastolatka

malutka to dobrze ze bedziesz miala przy sobie siostrzyczke
a anioleczek urwiskowal bo nie chcial spac pozno wieczorem tylko trzeba bylo go nosic i gadac z nim

pakusiu no to dzielna mamusia i dzielny synek ze zniosl te przerwy w karmieniu.

Mell_x skarbek Twoj przesliczny, gratulacje
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 15:09   #1806
esti1984
Wtajemniczenie

poiglot super zdjęcie mamy z Bryanem a mama chyba zmieniła kolorek prawda? Wcześniej była blondynką a teraz brąz tak jak Ty ślicznie wygląda

kochane mam pytanie :

JAKICH ROZMIARÓW PAMPERSÓW UŻYWACIE?

Nikola ma 2,5 miesiąca i musimy używać już 3 a jeszcze nawet drugiej paczki 2 nie zużyła do końca. W pasie 2 są ok ale kupa wychodzi na plecy

Mell synek cudowny a jakie fajne włoski ma

Edytowane przez esti1984
Czas edycji: 2009-07-26 o 15:11
esti1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 15:37   #1807
Seona
Zakorzenienie

Poiglot, Pakusia, Aguśka, Mell macie słodkich Synków!!!!
Esti Julka i Nikola strasznie podobne do siebie

Dziękuję za komplementy dla mnie i mojej Córeczki

Dziewczyny, mojej Pati wypadły z przodu włoski Kiedy zaczną odrastać??? Śmiesznie wygląda, jak mój łysy teść Z przodu łysinka, z tyłu ma nadal takie ładne puszyste.

Goo
, może nie mam zbyt doświadczenia, ale jeśli mogę doradzić coś w sprawie ciągłego płaczu Twojej Zosi Czy Ty karmisz tylko piersią??? Nie dokarmiasz butelką, nie podajesz herbatki???

Moja też na początku płakała, moja Ciocia pediatra doradziła jedno: jeśli Dziecko bardzo płacze, krótko śpi, po cycu jest spokojne tylko kilkanaście minut, to spróbować dokarmić sztucznym mlekiem. Zobaczyć ile zje. W nocy np. piszesz, że śpi dłużej, bo nocny pokarm jest bardziej wartościowy, więc może dlatego śpi dłużej poprostu, a w dzień jest niedojedzona, może jej brakuje tych 10-20 ml i dlatego nie może zasnąć.

U nas od razu zadziałało. Pati śpi po 3-4 godziny w dzień i nocy. Najpierw daję pierś, odbijam, jeśli płaczę zaraz po odkładaniu do łóżeczka lub budzi się np. po godzince to robię butlę i dokarmiam. Wypija różnie: czasem 20 ml a czasem aż 80!!!

Moja Ciocia powiedziała, że jest teraz moda na karmienie tylko piersią. Przychodzą do Niej pacjentki i mówią, że dzieci chore, że kolki, że płaczą, mało śpią itp. Ciocia zadaje pytanie: kiedy było karmione?, mama: że teraz tuż przed wejściem. Ciocia przygotowuję butlę, karmi, dziecko wypija np. 30 ml, odbija się i zasypia

Może poprostu za mało z piersi wyciągnęło, może musi siedzieć dłużej na piersi, a matka myśli że się najadło i odkłada do łóżeczka?

No chyba, że karmisz tylko butelką lub dokarmiasz butelką, to może musisz poprostu zmienić mleko. Podobno najlepsze jest Bebilon i Nan. Ale niektóre dzieci uspokają się tylko po Bebiko lub Humana. Trzeba wypróbować po 2 opakowania i zobaczyć, które maluszkowi bardziej smakuje.

Esti
ja używam nadal tych New Baby, new born, ale moja ma dopiero miesiąc i parę dni, waży 4600 i nam wystarczają.

Cinusiowa nie strasz z tymi kolkami

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 17:34   #1808
esti1984
Wtajemniczenie

Seona dzięki za odp co do pampków

piszesz bardzo mądrze

ja czasami dokarmiam Nikolę (po zjedzeniu 2 cycusiów) potrafi dojeść 30-100 ml i śpi po 3-4 godziny jest spokojna, wyspana i w ogóle nie płacze
daję Bebilon początkowe bo po Nan 1 bolał ją brzuszek.
Przesypia mi całe noce...idzie spać o 22-23 i wstaje około 8-9.

co do odrastania włosków to pierwsze słyszę że wytarły się z przodu zazwyczaj z tyłu się wycierają bo dziecko leży i przekręca główką....potem pomału odrastają ale nie pamiętam po jakim czasie
ale nie martw się

a powiedz mi jeszcze...jak karmisz piersią i sztucznym to dajesz wit K? Bo mi w szpitalu powiedzieli że wit K jak się karmi wyłącznie piersią i ja nie daję chociaż mam całe opakowanie
Stary 2009-07-26, 17:34   #1809
poiglot91
Zakorzenienie

agusia pamietam poiglocika to byl hicior przeciez!hehe
a co do mamy bez przesady z ta nastolatka hihi
Filipek tez cwaniak rosnie widze
oj te nasze chlopaki jak zaczna raczkowac i chodzic to zapewne nie usiadziemy!

esterko kochana ja tez juz mam kupione 3
przez 2.. polowa bodow ma na plecach zolte plamy i sie nie chca spraC

mama pierwsza walnela sobie brazik..ja sciagnelam po paru miesiacach

Seona to ze wypadly to mnieprzerazilo hihi ale zapewne chodzi o wytarcie..?
to smiesznie musi wygladac pokaz zdjecie!
Stary 2009-07-26, 18:21   #1810
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esti1984 Pokaż wiadomość
a powiedz mi jeszcze...jak karmisz piersią i sztucznym to dajesz wit K? Bo mi w szpitalu powiedzieli że wit K jak się karmi wyłącznie piersią i ja nie daję chociaż mam całe opakowanie
Robię tak jak mi Ciocia radzi (doświadczona i polecana pediatra).

Wszedł przepis aby podawać witaminę K każdemu dziecku karmionemu wyłącznie piersią i przy sporadycznym dokarmianiu ( np.1, 2 razy dziennie butelka i wtedy jest za mało w tym mleku wit. K), jest to zapis odgórny z ministerstwa zdrowia itp. i należy o tym informować pacjentki i przepisywać witaminę K.

Ale wg mojej Cioci nie jest ona konieczna, to jest nowość, kiedyś się nie podawało, bardzo obciąża wątrobę, dzieci mogą być po niej niespokojne, może boleć brzuszek itp..

Poza tym przy karmieniu butelką witamina K jest w mleku modyfikowanym. Jeśli karmi się TYLKO butelką to nie trzeba, bo dawka w porcjach mleka jest wystarczające, jeśli dokarmia się tylko troszkę mlekiem sztucznym, lekarz powinien zalecić podawanie.

Ja daję co 2, czasem co 3 dzień tylko witaminę K i to tylko dlatego, że ją mam i szkoda mi wyrzucić. Początkowo Pati była po niej strasznie niespokojna jak podawałam codziennie, wogóle nie mogła zasnąć, ale ta zmniejszona dawka co 2, 3 dzień plus dawka w mleku które sobie dopija, dobrze na nią działa.

Cytat:
Seona to ze wypadly to mnieprzerazilo hihi ale zapewne chodzi o wytarcie..?
to smiesznie musi wygladac pokaz zdjecie!
Śmiesznie wygląda, poza tym ona cała jest śmieszna Dla mnie wygląda jak chłopczyk, tylko że siusiaka nie ma

Naprawdę, włosy wytarły/ wyłysiała z przodu Z tyłu ma bujną fryzurę, cały teść dosłownie

Zdjęć na forum publicznym staram się nie wklejać Zaszalałam parę dni temu i pokazałam siebie i Pati, coby nie być gorsza od Was

Aguśka z
ainspirowałaś mnie tą chustą Przeglądam nosidełka, ale ta chusta zaczyna do mnie przemawiać

Ślub
Pati
Lili
Stary 2009-07-26, 19:05   #1811
Mell_xx
Wtajemniczenie

Cytat:
kochana moj sie urodzil mial 3.130 a teraz wazy ponad 6:P hhaha

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

mell zwracam honor niewiedzialam ze twoj ma miesiac dopiero
powiem jedno..
Kurde
haha dokladnie 5 i pol tygodnia a je tylko po 5-10 min niezle nie? grubaskiem nie jest ...jeszcze
Stary 2009-07-26, 19:09   #1812
Seona
Zakorzenienie

To jeszcze raz ja

Rozmawiałam już z Cinusiową (dzięki za odpowiedź). Moje Dziecko czasami po spacerze śpi 5, 6 godzin i jest tak wyspane, że w nocy jak się obudzi to oczy ma jak 5 złotówki i nie pomaga bujanie, lulanie, ona nie śpi, rozgląda się, trzeba ją nosić, gadać itp. bo inaczej zaczyna marudzić. Zasypia czasem po 2 godzinach zabawy
Nie wiem jak to wyeliminować? Przecież muszę z nią chodzić na spacery

Czy Wy już rozpoznajecie rodzaje płaczów? Moja inaczej płacze jak jest głodna , wtedy krzyczy, jak ma zapchany nosek to tak pociąga nosem i rzuca rączkami i denerwuję się w płaczu, jak marudzi to tak smętnie kwęka itp.

Acha, wczoraj byłam na weselu I siedziałam koło mojej Cioci, więc całe wesele molestowałam ją pytaniami Nie dość, że biedna pod telefonem jest na każde moje wezwanie, to jeszcze na weselu Jej nie odpuściłam

Jeśli karmicie piersią, to nie jedzcie żadnych słodyczy, nawet herbaty nie słodzcie a już czarnej zwykłej wogóle nie pijcie Każda ilość cukru nie przegotowanego (bo dziecku można podawać np. wodę z cukrem, ale musi on być przegotowany!!! ) powoduje kolke, ból brzuszka, taki cukier jest ciężkostrawny itp. Ze "słodyczy" można jeść np. Crunche, suszone śliwki!!! (dziecko nie będzie miało zaparć), otręby itp. Ja to zajadam na okrągło, a ostatnio kupiłam sobie przepyszne Crunche z Lidla

Tak, że dieta od słodyczy przymusowa Ja od porodu nie zjadłam ani jednego ciastka Wczoraj na weselu napiłam się troszkę herbaty.

Dla tych dziewczyn, które chwaliły moja figurę informuję, że musiałam kupić nową sukienkę, bo w żadną ze starych nie zmieściłam się I mimo diety, ćwiczeń, nie chudnę Wczoraj się ważyłam zostały mi 3 kg, a dzisiaj znowu 4

Mell, Poiglot
ale Wasze Dzieci przybywają na wadze!!! Moja po miesiącu i 8 dniach (czyli 5 tygodni i 1 dzień) waży 4600, dokładnie 1 kg więcej niż po porodzie.

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2009-07-26 o 19:12 Powód: dopisek
Stary 2009-07-26, 19:11   #1813
ania4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Goo100 Pokaż wiadomość
Oj warto. Wiem coś o tym bo moja mała nie raz doprowadziła mnie do łez bezsilności. Chodziłam po domu z wrzeszczącym dzieckiem i płakałam że nie potrafię jej zrozumieć ani jej pomóc. Wydałam też sporo pieniędzy na różne specyfiki przekonana że ona ma kolki, a okazało się że nie rozumiem własnego dziecka. Po 4 dniach każde jej zajęknięcie jest dla mnie jasne i zrozumiałe. Wystarczyły 4 dni !!!!!!!!!
Ja przeczytalam na razie 100 stron bo czytam tylko przy odciaganiu A jakie zmiany wprowadzilas, ze maluszek sie uspokoil?

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
ania hihi no coz kazde malenstwo ma swoj sposob bycia, a my musimy sie do tego dostosowac co do jedzenia, moze nadrabia teraz za te upaly co byly
Czytalam ze podczas skoku rozwojowego dzieci bardzo duzo jedza a potem wszystko wraca do normy

Cytat:
Napisane przez magduchahahaha Pokaż wiadomość
Aniu - muszę kupić tą Humanę jak będę w sklepie, może po niej nie będzie tego problemu co po Hippie
Niestey ja od dwóch dni mam troche mniej już mleczka Jak sciągałam po 80 ml, tak teraz ściągam po 60 ml Mam nadzieję, że to przejściowe, skorzystam z rad Fionki, za Twoją radą napoje się Karmi i będę walczyć, oby do końca wakacji wytrwać
Nie wiem czy dostaniesz humane bo u nas jest tylko w jednej aptece Kwiaty polskie. Ale jesli u Ciebie nie ma tej sieci to oni maja apteke internetowa, w ktorej mozna zamawiac rozne leki Tylko humana zawiera laktoze (hipp glukoze) i nie moga jej pic dzieci z alergia na bialko mleka krowiego.
Nie przejmuj sie tylko odciagaj dalej! Ja tez mam wahania dzienne nawet do 80ml. W ksiazce, ktora zachwala Goo jest napisane, ze po max 5 tygodniach mleko zanika u kobiet sciagajacych laktatorem. Ja sciagam 2,5 miesiaca, wiec mozna!
Karmi najlepiej przed samym snem. U mnie najlepiej dziala jak wypije o polnocy

Cytat:
Napisane przez Fionka21 Pokaż wiadomość

ania4891 rozbroiła mnie ta „zszyta dziura”..
mleczko mi przyszło w 3 dniu systematycznego ściągania , bo gruczoły muszą się zorientować że to systematyczna sprawa i że mają produkować więcej mleka.. a siostrę to masz udaną.. 150ml jest zalecane w 3 m-cu? Kurde..a moja już 2 tydzień tyle wcina na raz..
Po 3 dniach mialas juz 1,5 litra? Ja skorzystalam z Twoich rad i faktycznie po kilku dniach mialam wiecej mleka (50-100ml) ale potem mialam pare dni takich, ze nie moglam odciagac co 1,5 godziny jak zwykle tylko co 4 (wizyty znajomych, wyjscia do miasta) i teraz boje sie, ze cofne sie do punktu wyjscia

Cytat:
Napisane przez marika2121 Pokaż wiadomość
ania4891 - hmmm.... to może masz racje i rzeczywiście tak dla zabawy wsadza te piąstki a ja z przerażaniem patrzę jakie dziecię jest głodne bo tak je wcina .
Nie dla zabawy tylko podobno dzieci swedza dziasla duzo wczesniej niz wyjda pierwsze zabki

Cytat:
Napisane przez boszenka69 Pokaż wiadomość
A co do mojej córci.. może i zdolna, ale na pewno leniwa! Ile się muszę naprosić, naśpiewać, żeby zechciała spokojnie poćwiczyć na brzuszku. Ostatnio to może łącznie z 2 minuty dziennie wytrzymuje w tej pozycji
Dzisiaj udało mi się nawet uchwycić (wyjątkowo nie płakała)
Ale ladnie podnosi glowke A moja corcia od razu placze jak tylko zorientuje sie, ze nie lezy na pleckach
Stary 2009-07-26, 19:22   #1814
Seona
Zakorzenienie

Fionka, Ania jakie Wy te czary mary na tą laktację robicie????? Nie mogę tego odszukać? Możesz streścić?? To, że Karmi dobrze wypływa na laktacje to wiem, ale się boję.

W książce wyczytałam, że szampan też dobrze wpływa. Wczoraj wypiłam kieliszek na weselu, ok. godz. 15 to o 18, o mało mi cyców nie rozerwało Zadzwoniłam, do Mamy (pilnowała Dziecka), żeby nie dawała mleka, bo przyjadę i odciągnę to poda moje. Ale akurat jak przyjechaliśmy to się mała obudziła, więc ją nakarmiłam, wykąpałam i pojechaliśmy spowrotem

Ślub
Pati
Lili
Stary 2009-07-26, 21:00   #1815
malutka_24
Wtajemniczenie

No synek już wykąpany, nakarmiony, a teraz zasypia w łóżeczku

Cytat:
Napisane przez cinusiowa Pokaż wiadomość
Po prostu nie wyobrażam sobie walki z kolką przy takim dużym już dziecku. Wiadomo, że przy kolce dużą ulgę dziecku sprawia samo lulanie i przy tym masowanie dziecku brzusia więc jak to robić przez kilkanaście, kilkadziesiąt minut z takim dużym dzieckiem. Przecież ono waży już wtedy ładnych parę kilogramów.
no właśnie przecież 9 - miesięczne dziecko to już kloc

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
malutka to dobrze ze bedziesz miala przy sobie siostrzyczke a anioleczek urwiskowal bo nie chcial spac pozno wieczorem tylko trzeba bylo go nosic i gadac z nim
i przy okazji siostrzyczka przywiezie kilka rzeczy dla mnie i maluszka
Filip pomyślał sobie na pewno, że co ja będę spać jak lepiej jest pobawić się z mamą

Cytat:
JAKICH ROZMIARÓW PAMPERSÓW UŻYWACIE?
my od wczoraj zaczęliśmy opakowanie Pampersów 3

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mojej Pati wypadły z przodu włoski Kiedy zaczną odrastać??? Śmiesznie wygląda, jak mój łysy teść Z przodu łysinka, z tyłu ma nadal takie ładne puszyste
a to może tak się dziać. Rozumiem, że z tyłu główki włoski mogą się trochę pościerać, ale z przodu ale musi to śmiesznie wyglądać

Cytat:
Przesypia mi całe noce...idzie spać o 22-23 i wstaje około 8-9
no to ładnie Ci Nikola przesypia całe noce
Stary 2009-07-26, 21:25   #1816
esti1984
Wtajemniczenie

poiglot właśnie u mnie ten sam problem kupa wypływa na plecy ale jak od razu zapiorę i włożę do pralki to plamy spierają się. A jak nie zapiorę to schodzą jak dodam Vanishu do prania ja też czekam aż zużyjemy 2 i 3 już są

a najlepsze jest to że pampki rozmiar 3 zostały mi jeszcze po Julce bo jak kończyła używać pieluch to miała 1 rok i 10 miesięcy z hakiem i używała wtedy 3 a Nikola 3 miesiąc zacznie z 3

Seona
no właśnie moja lekarka też nie jest za podawaniem wit K ale mówiła że jak mam już kupioną to żebym podawała sporadycznie. Ale ja w końcu nie dawałam i chyba nie dam bo Julka też nie dostawała i było wszystko ok a teraz jakieś zmiany wprowadzają i testują na naszych dzieciach bo nie wiadomo czy nie będzie to miało jakiś skutków ubocznych...sama nie wiem co o tym myśleć. Ale nie jestem przekonana do dawania

ale bardzo Ci dziękuję za te wyjaśnienia

Ja też nie lubię publicznie wklejać zdjęć ..... zrób sobie album prywatny i tylko osoby które będziesz miała w kontaktach będą mogły oglądać Twoje dodane zdjęcia

rozpoznaję płacze Nikoli, tylko że ona bardzo mało płacze w sumie tylko wtedy jak jest głodna

o jaaa a ja słodzę i jem słodycze:/ i nic jak na razie Nikoli nie jest i bóli brzuszka też nie ma
Stary 2009-07-26, 22:08   #1817
gosikk_s
Zakorzenienie

Hej Aleks przez weekend wyjątkowo grzeczny jest i ładnie śpi, to chyba dlatego że pogoda do kitu i niewiele wychodziliśmy...W tygodniu spacerujemy po kilka godzin dziennie, przeważnie wtedy śpi więc wieczorem jest bardzo chętny do zabawy No ale nie każę przecież dziecku w domu siedzieć żeby wieczorem wcześniej zasypiał...

Seona, śliznie wyglądacie Też nie widzę żadnej fałdki

Aguśka, znalazłam w necie jakiś prywatny gabinet gdzie niby robią to usg ale zebrać się nie mogę żeby umówić małego...Bo każdy mi mówi że przesadzam i skoro pediatra nie wysyła to widać nie ma potrzeby. Lekarka na wizytach ogląda małego, pytałam czy powinnam iść na kontrolę i mówiła że nie ale ja bym wolała skontrolować dla własnego spokoju. Tylko jak wszyscy przeciwko mnie to ciężko mi się zebrać, wizyta kosztuje i potem będą mi wypominać że nie mam co robić z kasą No tak, z teściową niełatwa sprawa, zwłaszcza jeśli ma zostać z małym. Może stopniowo się jakoś nauczy ale wiadomo że będziesz się niepokoić U mnie z małym będzie moja mama, ona go uwielbia i jedyne czego mogę się bać to że rozpieści go do bólu Też wracam do pracy w listopadzie Ślicznie wyglądacie z Filipkiem

Kaalinaa, witajcie na odchowalni

Superzabula, cudownie słyszeć że jest dobrze mam nadzieję że za tydzień będziecie już w domku. Jestem pewna że choroba nie pozostawi śladów, gdyby miało być coś nie tak na pewno już teraz byłoby widać. Ucałuj małego rozrabiakę

Esti, faktycznie Nikolka i Julka są bardzo podobne Śliczne foteczki a jaka już duża jest...Ile teraz waży? Jeśli chodzi o pampki to my jeszcze używamy 2 ale po tym opakowaniu przejdziemy już na 3. Młody ma już, podejrzewam około 5 kilo więc jeszcze się mieści

Magducha, spóźnione ale najserdeczniejsze życzenia Stoooo lat, stoooo lat

Mell, śliczny jest

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 22:30   #1818
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Witam
My dzis z tżcikiem i malym bylismy na spacerku, ale oczywiscie zamiast wziac malemu wiekszy zapas mleczka na dwor to ja stwierdzilam ze wystarczy tyle ile przygotowalam...no i bedac 10 minut drogi od domku maly zglodnial, zjadl to co mialam dla niego naszykowane i placz taki jakby nie jadl z miesiac
Poziom adrenalinki wtedy bardzo u mnie wzrasta jak on tak placze a ja nie mam mleczka
Wrocilismy sie do domku i pozniej jak juz pojadl dopadla go kolka i tak nam sie udal spacer

esti my uzywamy juz pampersow 3... w 2 sie juz przesikiwal

poiglot nasi synkowie na pewno lobuziarstwo maja po tatusiach

Seona ciesze sie ze Cie kusze na chuste naprawde ja jestem bardzo zadowolona
Odnosnie placzu mojego urwiska to juz tez rozpoznaje inaczej jak jest glodny, inaczej jak spiacy a inaczej jak marudzi czy jak ma koleczke (wtedy to nawet piszczy)

aniu u mojego po skoku rozwojowym wcale nie wrocilo do normy jedzonko, tzn od czasu skoku je coraz wiecej ale moj tak ma to taki glodomorek tez jest

gosik z tym usg ciezka decyzja...wiesz uwazam ze jesli masz byc niespokojna, to lepiej idz przebadaj maluszka, przeciez wiesz ze robisz to dla jego dobra a nie dla Twojego widzi mi sie...
Oj ja tez bym chciala zeby moja mamusia byla z Filipkiem ale niestety pracuje...ale chyba bedzie z nami dluzej mieszkac wiec bedzie mi pomgac. Z reszta nie wyobrazam sobie teraz ze mogloby jej nie byc...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P7261938.jpg (67,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P7261949.jpg (65,6 KB, 32 załadowań)
SZYMONEK

Stary 2009-07-26, 22:30   #1819
aljaka
szyciowa specjalistka :)

cześć dziewczyny
właśnie wróciłam z krótkich wczasów, byliśmy tydzień nad jeziorem i było super. Córcia miała nas dla siebie, do tego woda i piasek (błotko), Piotruś też całkiem grzeczny, ogólnie podobało nam się, odpoczęłam. Teraz Alusia u dziadków do czwartku, ja będę troszkę sama z Piotrusiem (TZ jedzie na spływ) Jesteśmy parą przeciwieństw, on nie umie usiedzieć w domu, a ja to domator. Więc kiedy ma jakiś wyjazd Ala do dziadków. ostatnio nawet się zastanawiałam czy tego nie zmienić, bo wcale mi nie jest z nimi tak ciężko samej. Ala jest bardzo grzeczna w domu, na spacerach mam przystawkę (buggipoda) dla niej, a w nocy oba ładnie śpią. Jak TZ pojedzie na U2 to juz jej nie wyślę, tym bardziej ze mi sie za nią bardzo ckni
Cytat:
poiglot właśnie u mnie ten sam problem kupa wypływa na plecy ale jak od razu zapiorę i włożę do pralki to plamy spierają się. A jak nie zapiorę to schodzą jak dodam Vanishu do prania ja też czekam aż zużyjemy 2 i 3 już są

a najlepsze jest to że pampki rozmiar 3 zostały mi jeszcze po Julce bo jak kończyła używać pieluch to miała 1 rok i 10 miesięcy z hakiem i używała wtedy 3 a Nikola 3 miesiąc zacznie z 3

Seona
no właśnie moja lekarka też nie jest za podawaniem wit K ale mówiła że jak mam już kupioną to żebym podawała sporadycznie. Ale ja w końcu nie dawałam i chyba nie dam bo Julka też nie dostawała i było wszystko ok a teraz jakieś zmiany wprowadzają i testują na naszych dzieciach bo nie wiadomo czy nie będzie to miało jakiś skutków ubocznych...sama nie wiem co o tym myśleć. Ale nie jestem przekonana do dawania

ale bardzo Ci dziękuję za te wyjaśnienia

Ja też nie lubię publicznie wklejać zdjęć ..... zrób sobie album prywatny i tylko osoby które będziesz miała w kontaktach będą mogły oglądać Twoje dodane zdjęcia

rozpoznaję płacze Nikoli, tylko że ona bardzo mało płacze w sumie tylko wtedy jak jest głodna

o jaaa a ja słodzę i jem słodycze:/ i nic jak na razie Nikoli nie jest i bóli brzuszka też nie ma
witamina K- też nie daję i mam całe opakowanie, w ciągu dnia jeden posiłek to butelka -enfamil;

kupa na plecach - ha ha pamiętam to z Alą, przerzuciłam się na pieluszki z gumką na pleckach (np huggies) teraz jestem mądra i od razu takie kupiłam. POLECAM bardzo bardzo pieluszki TESCO (fioletowe- z morskimi wzorkami sa rewelacyjne - podrabiają huggiesy ale ładniej chłoną)

Pietrula już mi sie ślini ha a ząbki pewnie dopiero w październiku, ale to jest zwiastun.

---
Ostatnio moja Chrzestna powiedziała mi że jestem dobrą mamą i zrobiło mi się bardzo miło, i że dobrze sobie z moimi skarbami radzę (raczej z nimi jestem sama w ciągu dnia, spacery, kapanie jedzenie itp) TZ ma taka prace, że a to o 19 a to o 22 w domu jest... ale u nas to się sprawdza ba ja mam naturę Zosi samosi, lubie sobie radzić sama i potem jestem z siebie dumna

i na koniec nie pisałam wam że mój Piotruś ma dysplastykę małżowiny usznej = ma prawe uszko mniejsze, ale ze słuchem wszystko ok. jak będzie chciał w przyszłości to będzie miał zabieg plastyczny, na razie mówimy na niego Uszatek bo to uszko jest takie śliczne i kochane. Moja córcia ma za to zrośnięte wędzidło przez co ma mega szparę miedzy ząbkami (tez do eliminacji u ortodonty za jakieś 2-3lata)

pozdrawiam
aljaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 22:41   #1820
Goo100
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość

Goo
, może nie mam zbyt doświadczenia, ale jeśli mogę doradzić coś w sprawie ciągłego płaczu Twojej Zosi Czy Ty karmisz tylko piersią??? Nie dokarmiasz butelką, nie podajesz herbatki???

Moja też na początku płakała, moja Ciocia pediatra doradziła jedno: jeśli Dziecko bardzo płacze, krótko śpi, po cycu jest spokojne tylko kilkanaście minut, to spróbować dokarmić sztucznym mlekiem. Zobaczyć ile zje. W nocy np. piszesz, że śpi dłużej, bo nocny pokarm jest bardziej wartościowy, więc może dlatego śpi dłużej poprostu, a w dzień jest niedojedzona, może jej brakuje tych 10-20 ml i dlatego nie może zasnąć.

U nas od razu zadziałało. Pati śpi po 3-4 godziny w dzień i nocy. Najpierw daję pierś, odbijam, jeśli płaczę zaraz po odkładaniu do łóżeczka lub budzi się np. po godzince to robię butlę i dokarmiam. Wypija różnie: czasem 20 ml a czasem aż 80!!!

Moja Ciocia powiedziała, że jest teraz moda na karmienie tylko piersią. Przychodzą do Niej pacjentki i mówią, że dzieci chore, że kolki, że płaczą, mało śpią itp. Ciocia zadaje pytanie: kiedy było karmione?, mama: że teraz tuż przed wejściem. Ciocia przygotowuję butlę, karmi, dziecko wypija np. 30 ml, odbija się i zasypia

Może poprostu za mało z piersi wyciągnęło, może musi siedzieć dłużej na piersi, a matka myśli że się najadło i odkłada do łóżeczka?

Zosia jest tylko na piersi ale nie sądzę żeby to była wina pokarmu bo mam go bardzo dużo. Przed karmieniem muszę nawet trochę odciągnąć bo się mała krztusi -tak płynie. Poza tym Zosia w 7 tygodni przytyła 2240g więc chyba jedzenia jej nie brakuje. Kolejna sprawa: Lekarka kazała nam swego czasu karmić Zosię naprzemiennie butlą i piersią z powodu późnej żółtaczki a Zocha za nic nie chciała z butli jeść (dawałam nan,bebilon,bebiko,humanę i wszystko ble) Herbatki też nie uznaje. Spokojnie wytrzymuje w dzień 3 godziny bez amciu, a w nocy to zdarzyło się 8 Ona nawet po 20-minutowej drzemce budzi się radosna jak skowronek i dopiero po 20 minutach się zaczyna akcja. Zosia nie uspia przy piersi i zawsze sama kończy karmienie i też przez jakieś 20 minut jest radosna.Pierwszą córę też karmiłam tylko piersią ido 6 miesiąca nie wiedziała co tosmoczek,nawet herbatki nie dostawała. W wieku 6 miesięcy ważyła 9900g

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Napisane przez ania4891 Pokaż wiadomość
Ja przeczytalam na razie 100 stron bo czytam tylko przy odciaganiu A jakie zmiany wprowadzilas, ze maluszek sie uspokoil?

No cóż. Jest lepiej ale nie wspaniale. Zaczęłam małą karmić co min2,5 lub 3 godziny i kolki zniknęły. Mała nie rzuca się przy cycu jak do tej pory. Niestety nadal nie chce spać w dzień, choć rozpoznaję już jej płacz i wiem kiedy jest zmęczona. Niestety zasypia na 20 min i znów się zaczyna...

Edytowane przez Goo100
Czas edycji: 2009-07-26 o 22:53
Goo100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 23:10   #1821
aljaka

Cytat:
Napisane przez Goo100 Pokaż wiadomość
No cóż. Jest lepiej ale nie wspaniale. Zaczęłam małą karmić co min2,5 lub 3 godziny i kolki zniknęły. Mała nie rzuca się przy cycu jak do tej pory. Niestety nadal nie chce spać w dzień, choć rozpoznaję już jej płacz i wiem kiedy jest zmęczona. Niestety zasypia na 20 min i znów się zaczyna...
też miałam problem z za częstym i krótkim karmieniem (wtedy są kolki itp bo brzdąc najada się dużo pierwszego rzadkiego mleka) ale jest już lepiej.
co do płaczu, kurcze nie miałam problemów z Alą, teraz przy Pietruli nie mam tyle czasu, ale wiem że gdy jest zmęczony to zaczyna stękać i od kilku dni zaczyna coś na wzór tarcia zmęczonych oczu, tak więc będzie już tylko lepiej ze zrozumieniem mojego synka!
Stary 2009-07-27, 07:03   #1822
marika2121
Zadomowienie

GG do marika2121

Hej laseczki

I mamy poniedziałek , dzisiaj wyciągam Tż do CH na wyprzedaże pewnie zaś nakupuje smerfikowi rzeczy, bo nie mam umiaru w tej kwestii . Moja maruda wierci się w łóżeczku bo pewnie już nie chce mu się spac a mamuśka go tam wpakowala pojedzonego z nadzieją że zaśnie . No i Tż chce się brac za remont łazienki ale czy tak na szybko załatwi kogoś porządnego hmmm.... w środe się wyjaśni bo ktoś ma tu przyjechac, pooglądac co i jak. Widze że wy czasu nie marnowalyście i mam do nadrobienia 2 stronki .

Aguśka - bo ja myslałam że to tak samo jakbym nosiła na rękach że dziecko równie szybko się przyzwyczaja i leżec już nie chce ale skoro jest inaczej to super, Tż powiedział że wygląda to kosmicznie heh.

poiglot - no mój raczej nie piska i nie krzyczy, raczej tak stęka z nerwów, ja nie wiem po kim on taki nerwowy lepiej niech się oduczy bo będzie ciężko wychowac uparciuch i nerwuska.

pakusia - może na butelce jest łatwiej przestawic dzieciaczka a mojemu zamiast się wydłuzac przerwa miedzy karmieniami to się skraca i nie ma się co dziwic że robi sie taki papuśmy i grubiutki (po mamusi oczywiscie).

Mell - to rośnie pięknie Twój smok mój mając 10 tygodni ważył tylko 5180 a waga urodzeniowa to 3500.

Fionka - hmmm.... to zaczynam się zastanawiac czy z moim pokarmem jest aby wszystko ok może mam mało treściwy?

esti - kurcze my zaś mamy 3 ale ja wolę jeszcze 2 bo sa akurat na niego ale 2 już brak chyba że zakupie sobie kolejna paczkę, chociaz pewnie nie uda mi sie jej zuzyc do końca bo na dlugo mi starczaą bo mam ten zaszczyt że malch często sika przy przebieraniu i wtedy pieluszka zaś dłużej sucha, mój maluch jest ogólnie papuśny coraz bardziej ale pupcie ma drobniusią i jeszcze nie zdarzyło sie żeby mu kaka wypłyneła poza majcie. Mi pediatra powiedziała że jesli dajesz w dniu więcej niż raz butlę to odstawic wit. K.

ania4891 - niooo pewnie masz rację wy to jesteście skarbnicą wiedzy .

Seona - nie przejmuj sie tymi wloskami mojemu schodziła z wierzchu glówki skórka i jak ją zczesywałam to tez wypadaly ale juz po 2 tygodniach widzę nowe włosie że zaczynaja rosnąc i przyznaje smieszny widok.
Stary 2009-07-27, 09:13   #1823
esti1984
Wtajemniczenie

dziękuję za odpowiedzi o pampkach

gosik fajnie że Aleks dał Ci odpocząć A z Nikoli już kawałek kobitki myślę że ma ponad 5 kg ale to się okaże po 8 sierpnia jak będziemy na szczepieniu....chyba że TŻ pomoże mi ją zważyć bo mam małą wagę

Aguśka to młody dał Wam popalić i znowu super zdjęcia

aljaka ale fajnie mieliście my w najbliższy weekend wybywamy na działeczkę a w połowie sierpnia nad morze
to mamy podobnie bo ja też zostaję sama z dwójką nawet jak TŻ gdzieś wychodzi. A z pracy też wraca czasami o 18 a czasami po 21 a ile Twoja córcia ma lat?

kochana ja od początku używam z pieluszek z gumkami rozmiar 1 Nikola miała Huggiesy a od 2 już pampersy wszystkie z gumkami i mimo to kupa wypływała w 2

marika ja chyba całe nowe opakowanie wit K dam komuś kto niebawem rodzi w prezencie heheh bo co z tym zrobić ? a kosztowało dużo bo 32 zł

a ja dziaj mam luzik bo obiad mam jeszcze z wczoraj LECZO mniammmm i zupę - botwinkę ugotowałam już o 8.00 heheh

wyjeżdżacie z dziećmi w tym roku gdzieś dalej?
My się wybieramy w połowie sierpnia do Gdańska i może do Łeby

czy ktoś wie co się dzieje z KATHI??????????? dlaczego jej nie ma????????

Edytowane przez esti1984
Czas edycji: 2009-07-27 o 09:16
Stary 2009-07-27, 09:41   #1824
Kathi75
Zakorzenienie

Jestem jestem
Nie mialam czasu na neta ostatnio bo
- mam codziennie fizjoterapie( odjelo mi w miedzy czasie dwa palce u prawej reki )
- moja cora miala wczoraj chrzest wiec przygotowan moc bo robilam przyjecie w domku
- bylo upalnie wiec wiekszosc dnia bylismy na zewnatrz

Chwale sie dzielami moimi ( tortem i sukieneczka malej ) samodzielnie wykonane od A do Z , wiekszosc zdjec jest na NK
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 102_0490.jpg (55,2 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG0431.jpg (57,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG3700.jpg (52,0 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG3701.jpg (42,7 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG3712.jpg (74,9 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG3719.jpg (50,9 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG3711.jpg (171,8 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 102_0493.jpg (146,7 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CIMG3714.jpg (79,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P7260025.jpg (42,2 KB, 21 załadowań)

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 10:08   #1825
poiglot91
Zakorzenienie

dziewczyny ja tak bez czytania..
powiedzcie mi bo mnie to martwi juz

czy waszym dziecia zdarzaja sie chlustajace wymioty?
tzw. wymioty pod cisnieniem???
tylko nie mylcie prosze ulewania z tym od ulewania to sie rozni niestety.. iloscia i tym ze wylatuja one pod cisnieniem

kathi witajpiekne zdjecia
Stary 2009-07-27, 10:28   #1826
aljaka

Cytat:
dziękuję za odpowiedzi o pampkach

aljaka ale fajnie mieliście my w najbliższy weekend wybywamy na działeczkę a w połowie sierpnia nad morze
to mamy podobnie bo ja też zostaję sama z dwójką nawet jak TŻ gdzieś wychodzi. A z pracy też wraca czasami o 18 a czasami po 21 a ile Twoja córcia ma lat?

kochana ja od początku używam z pieluszek z gumkami rozmiar 1 Nikola miała Huggiesy a od 2 już pampersy wszystkie z gumkami i mimo to kupa wypływała w 2
moja Ala ma 3 lata i dwa miesiące i od września idzie do przedszkola, a ja nie wiem jak to przeżyję
a co do uporczywych wypłynięć pieluszkowych to u nas występują tylko wtedy gdy mały je albo jest w podobnej pozycji jak przy karmieniu. Wtedy zazwyczaj opieram jego pupę na udzie albo jakoś tak jakbym zagradzała drogę do przodu i kupal wypływa tyłem. Dlatego jak tylko stęknie a jest w ww pozycji to go "luzuję" tak by nie uciskać pieluszki i jakoś na razie skutkuje, bo nie ma nic gorszego niż prznie takich wycieków, za nic nie schodzą

Edytowane przez aljaka
Czas edycji: 2009-07-27 o 10:33
Stary 2009-07-27, 10:45   #1827
esti1984
Wtajemniczenie

Kathi no i jesteś cudowne dzieciaczki Jaka Gabi już duża a Ty masz śliczną fryzurkę i w ogóle ładnie wyglądasz

poiglot u nas takie rzeczy nie zdarzają się ale wiem że dużo dzieci tak wymiotuje po jedzonku.....tak jak piszesz. Jak będziesz u lekarza to powiedz o tym nie martw się

aljaka o fajna różnica wieku moja ma 2,5 roku
a co do kup to u Nikoli nie zależnie od pozycji to się zdarza
Stary 2009-07-27, 11:00   #1828
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny ja tak bez czytania..
powiedzcie mi bo mnie to martwi juz

tylko nie mylcie prosze ulewania z tym od ulewania to sie rozni niestety.. iloscia i tym ze wylatuja one pod cisnieniem
Klaudusiu mojemu zdarza sie to czasem niestety i wiem ze nie jest to ulewanie a wymioty bo gwaltownie wyrzuca z siebie to co zjadl...
nie wiem czym to jest spowodowane choc zauwazylam ze jak daje mu pic przed jedzeniem to wymioty zdarzaja mu sie czesciej, moze dlatego ze mleko sie w zoladku rozrzedza

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
my myslimy o niedlugim wyjezdzie w gory..ale troche sie boje z takim malenstwem

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:
Aguśka - bo ja myslałam że to tak samo jakbym nosiła na rękach że dziecko równie szybko się przyzwyczaja i leżec już nie chce ale skoro jest inaczej to super, Tż powiedział że wygląda to kosmicznie heh..
wiesz no w pewnym sensie dziecko jest tak jakby na rekach ale mysle ze on to traktuje nie jako rozpieszczanie noszenie tylko jako tulenie i taka niesamowita bliskoscwydaje mi sie nawet ze on czuje sie w tej chuscie jak w brzuszku
ano wyglada to troche smiesznie ale wazne ze dobrze mu tam

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Kathi75 Pokaż wiadomość
Chwale sie dzielami moimi ( tortem i sukieneczka malej ) samodzielnie wykonane od A do Z , wiekszosc zdjec jest na NK
zdjecia przesliczne
SZYMONEK

Stary 2009-07-27, 11:21   #1829
malutka_24
Wtajemniczenie

Hejka
Dawid dzisiaj jak zjadł butlę to potem przez pół godziny tak fajnie gaworzył, uśmiechał się i wierzgał no po prostu miodzio

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość

No ale nie każę przecież dziecku w domu siedzieć żeby wieczorem wcześniej zasypiał...

znalazłam w necie jakiś prywatny gabinet gdzie niby robią to usg ale zebrać się nie mogę żeby umówić małego...
ad. 1 tylko jak zmusić takiego smyka do snu
ad. 2 ja bym mimo wszystko poszła, chociaż dla własnego spokoju

Cytat:
Napisane przez aljaka Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam z krótkich wczasów, byliśmy tydzień nad jeziorem i było super
fajnie, że Wam wczasy się udały

Cytat:

dzisiaj wyciągam Tż do CH na wyprzedaże pewnie zaś nakupuje smerfikowi rzeczy, bo nie mam umiaru w tej kwestii

No i Tż chce się brac za remont łazienki ale czy tak na szybko załatwi kogoś porządnego hmmm.... w środe się wyjaśni bo ktoś ma tu przyjechac, pooglądac co i jak
ad. 1 udanych i owocnych zakupów pochwal się później zakupami
ad. 2 za szybki i sprawny remont łazienki

Cytat:
my w tym roku nigdzie się nie wybiera ale za to w przyszłym jedziemy nad morze z małym

Cytat:
Napisane przez Kathi75 Pokaż wiadomość
odjelo mi w miedzy czasie dwa palce u prawej reki

ad. 1 że co
ad. 2 tort i sukieneczka śliczności, w ogóle wszyscy razem ładnie się prezentujecie. Gratuluję chrzcin

Cytat:
Dawid nie ma takich chlustających wymiotów parę razy zdarzyło mu sie tak normalnie zwymiotować
Stary 2009-07-27, 11:21   #1830
aljaka

a moje skarby rosną tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1130149.jpg (43,3 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1130215.jpg (30,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1130397.jpg (95,3 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1130398.jpg (93,4 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rozmowa.jpg (132,5 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1130396.jpg (148,2 KB, 20 załadowań)

pialjaka to kraina taka
a tu ja, sama ja
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości