Problem z imieniem dla dziecka. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-26, 15:49   #31
lejdibird
Raczkowanie

Dot.: Problem z imieniem dla dziecka.

Cytat:
Napisane przez My life be like Pokaż wiadomość
Skrzywdzisz syna jak go nazwiesz Leonard.
Leonadro

Jak DiCaprio.
lejdibird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 17:51   #32
niezapominajka89
Raczkowanie

nie gniewaj się, ale Clara to takie też średnie imię ... bardzo staroświeckie a zdrobnienia? Clarcia?
mi się to źle kojarzy z klarnetem, czy Klakierem ;] przepraszam
Stary 2009-07-26, 18:08   #33
Costynuuna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hejYou Pokaż wiadomość
Wybij mu to z głowy . Dzieci tylko skrzywdzicie. Radzę jeszcze raz przemyśleć Leonarda moje dzieci będą nazywały się Natan , Blanka lub Lena i być może Diego jeżeli akurat tak sie trafi, że będzie 2 chłopców i dziewczynka ale to chyba mało prawdopodobne
a te imiona to wg ciebie nie krzywdzenie dziecka ?

ja bym się czuła wielce obrażona, jakbym musiała się przedstawić jako np. Diego Nowak w urzędzie czy innej instytucji, nie mówiąc o szkole gdzie dzieciaki są bardzo złośliwe, skrzywdzisz syna tym imieniem.

Cytat:
Napisane przez niezapominajka89 Pokaż wiadomość
nie gniewaj się, ale Clara to takie też średnie imię ... bardzo staroświeckie a zdrobnienia? Clarcia?
lepiej Clara niż Helga ( omg ! )

Współczuje twoim dzieciom autorko , jeśli jednak zostanie Leonardo i Helga .
Stary 2009-07-26, 18:15   #34
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

ja jakis czas temu czytalam artykul w bodajze Claudii o nietypowych imionach i byla tam historia 2 siostr ktorym ojciec nadal imiona w usc jakie sie jemu podobaly (bodajze byla to Faustyna i druga nie pamietam) ale on te imiona uznal za piekne (byl jakims ogrodnikiem w klasztorze i tam sie nasluchal takich imion i tak nazwal dzieci) matka chciala zmieniac imiona po wyjsciu ze szpitala ale ojciec sie uparl.. Dopiero jak dziewczyny dorosly to bylo mu glupio bo dziewczyny nie lubily swoich imion..
upewnij sie ze maz ci takiego numeru w usc nie zrobi i nie nazwie corki Helga..

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 18:21   #35
Ponura
Wtajemniczenie

Proponuję Brajan i Andżela. Śliczne.

Co to w ogóle za pomysły? Jak ktoś ma mieć ciekawą i oryginalną osobowość to będzie ją miał choćby nazywał się Anna *.

* Wybrałam to imię, bo ponoć jest najczęstsze na świecie. Nic nie mam do imienia Anna.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 18:27   #36
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość

Co to w ogóle za pomysły? Jak ktoś ma mieć ciekawą i oryginalną osobowość to będzie ją miał choćby nazywał się Anna *.

* Wybrałam to imię, bo ponoć jest najczęstsze na świecie. Nic nie mam do imienia Anna.
Anna to piekne imie, mimo ze oklepane....btw wszystkiego najlepszego dla wszystkich Anekwasze zdrowie.

a moze Olga zamiast Helgi jakos lepiej brzmi przynajmniej dla mnie...chociaz nie malezy do moich ulubionych.

J. Allen

Edytowane przez brzydula_81
Czas edycji: 2009-07-26 o 18:33
brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 19:01   #37
andere
Zadomowienie

Ludzie... Wkurza mnie strasznie jak przychodzi moda na imiona. Nikolek, Julek i innych Majek jest w cholerę. Brrr... Sama mam na imię Maja. Jak się urodziłam to wszyscy się dziwili na to imię. Do niedawna byłam szczęśliwa, że mam oryginalne imię, a teraz pełno bab nazywa swoje córki Maja... A potem połowa dzieci ze swojego rocznika ma takie same imiona...
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-26, 19:11   #38
veronicas15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
Ludzie... Wkurza mnie strasznie jak przychodzi moda na imiona. Nikolek, Julek i innych Majek jest w cholerę. Brrr... Sama mam na imię Maja. Jak się urodziłam to wszyscy się dziwili na to imię. Do niedawna byłam szczęśliwa, że mam oryginalne imię, a teraz pełno bab nazywa swoje córki Maja... A potem połowa dzieci ze swojego rocznika ma takie same imiona...
Chyba lepiej żeby dziecko było dziesiątą Majką w jednej klasie, niż jedyną Helgą czy Leonardem
Najlepiej to wymyślać oryginalne imię kosztem dziecka Ludzie czasami nie myślą, że jak dziecko może się poczuć w przyszłości. Dam takie imię bo mi się podoba,o!
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 19:31   #39
201701300919
Konto usunięte

Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to potem dzieci będą się wstydzić swoich imion a nie rodzice, którzy chcieli, żeby ich dziecko nazywało się oryginalnie
201701300919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 20:07   #40
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez punia10 Pokaż wiadomość
Tak się składa że Leonardo to też pomysł TŻ no ale musiałam się zgodzić bo niedał by mi spokoju po za tym jest lepsze niż ta Helga .Być może przekonam go jeszcze na jakieś ładniejsze imie dla chłopca ale na razie martwie się tą Helgą.Spytałam się go z czym to imie mu się kojarzy odparł że z swoją przyjaciółką z dzieciństwa która była przesympatyczna ale w wieku 11 lat potrącił ją samochód, jakoś w to nie wierze.Pokazałam mu niemieckie imiona i powiedział że zastanowi się nad Clarą.Teraz trzeba być dobrej myśłi.
Klara- b. ładne imię (dziś akurat myśleliśmy z mężem nad imionami- i gdybyśmy kiedyś mieli dziewczynki- to właśnie Klara i Laura).

Cytat:
Co za porównania :Klara- klakier, klarnet- to może Katarzyna kojarzy się z katem lub katarem, a Paweł z pawiem?

Edytowane przez aldi1174
Czas edycji: 2009-07-26 o 20:14
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 20:36   #41
Kirsti
Rozeznanie

Jak dla mnie to Klara/Clara, Lena i Maja są o wiele ładniejsze niż Helga. Poza tym to naprawdę głupio by brzmiało, gdyby ktoś nazywał się Helga Maliniak, Leonardo Maliniak.

A czy już zamiast tego Leonarda nie może być polskiego Leona? Mnie akurat staroświeckie imiona dla dzieci się nie podobają, ale wiem, że teraz są one w modzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-26, 20:37   #42
niezapominajka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aldi1174 Pokaż wiadomość
Klara- b. ładne imię (dziś akurat myśleliśmy z mężem nad imionami- i gdybyśmy kiedyś mieli dziewczynki- to właśnie Klara i Laura).

Co za porównania :Klara- klakier, klarnet- to może Katarzyna kojarzy się z katem lub katarem, a Paweł z pawiem?
co do Laury (Laurka) - śliczne imię ... co do Katarzyny to ładne imię Kasia, Kasieńka itp. nie mam do tego głupich skojarzeń, to samo do Pawła, może dlatego, ze to popularne imiona, które nie wyszły z użytku

co do Klary, wiem, że są to głupie skojarzenia, nie przeczę, ale po prostu to imię działa na mnie źle lepsze ang. Clare (czy.t Kler) ... tyle jest pięknych imion ... http://www.imiona.dla-dzieci.org/klara,265.html coś na kształt tego niezrozumienia środowiska już mnie dopadło hehe
może też to imię mi pasuje do starszej osoby, bo nawet małą wołać Klarcia to trochę głupio ...

powiem jedno dzięki rodzicom za piękne, proste imię, które mi dali i mojej siostrze też...
Stary 2009-07-26, 20:42   #43
mary_alice_young
Wtajemniczenie

A może dacie im Helga i Leonardo na drugie?
Moze to tez nie jest świetne rozwiązanie, bo imiona są, wybacz, okropne. Ale wypracujecie tym jakiś kompromis a dzieci nie będą się wstydzić
Stary 2009-07-26, 21:33   #44
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
co do Laury (Laurka) - śliczne imię ... co do Katarzyny to ładne imię Kasia, Kasieńka itp. nie mam do tego głupich skojarzeń, to samo do Pawła, może dlatego, ze to popularne imiona, które nie wyszły z użytku

co do Klary, wiem, że są to głupie skojarzenia, nie przeczę, ale po prostu to imię działa na mnie źle lepsze ang. Clare (czy.t Kler) ... tyle jest pięknych imion ... http://www.imiona.dla-dzieci.org/klara,265.html coś na kształt tego niezrozumienia środowiska już mnie dopadło hehe
może też to imię mi pasuje do starszej osoby, bo nawet małą wołać Klarcia to trochę głupio ...

powiem jedno dzięki rodzicom za piękne, proste imię, które mi dali i mojej siostrze też...
Bardzo mi się podoba znaczenie imienia Klara i jeszcze bardziej niż ang. -francuska wersja :Claire.
Dobrze mieć imię łatwo przetłumaczalne .
Wydaje mi się,że "Klara" choć może odbierane w Polsce jako staroświeckie imię, to nie jest tak archaiczne,jak np.Amelia, Antoni, Franciszek(ostatnio popularne) i nie tak nowoczesne jak Oliwia, Nikola, Jessika (Dżesika?), Brajan? i na pewno nie tak częste, jak Julia, Zuzanna, Maja, Jan, Mikołaj.
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 21:36   #45
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

oj Klara bylo moim ulubionym imieniem w liceum

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 21:36   #46
amorkaa
Raczkowanie

Leonardo? Helga? Nie wyobrażam sobie mówić do małej dziewczynki - Helga Okropne! Gdybym miała tak na imię to byłoby mi wstyd i miałabym żal do rodziców.
amorkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 21:44   #47
Malaika85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez punia10 Pokaż wiadomość
Za niedługo urodze trojaczki (chłopczyka i dwie dziewczynki).które będą nosić imiona Leonardo,Maja i...........no właśnie mój TŻ uparł się na imie Helga by uczcić swoje niemieckie korzenie ale to imie mi się kojarzy okropnie z olbrzymią babą , wielką na 2 metry kulturystką,taką brutalną jakoś to imie brzmi dla mnie zbyt niemiecko.Wybijałam już mu to z głowy że zkrzywdzi dziecko tym imieniem ale on ciągle swoje.Co mam zrobić pomóżcie!!! Mi się marzy imie Lena dla naszego trzeciego dziecka

KOCHANA!!! My też jesteśmy mieszaną parą - moj TZ jest Austriakiem - i też chcemy nadać naszej córce imię MAJA!!! Zbieg okolicznosci?

Leonardo mi sie nie podoba, to takie pwoazne jest...ale moze macie pasujące nazwisko.

Lena to fajne imię, helga mi sie nie podoba - i w szkole bedzie mialo problemy...a propos Hitlera itp znajac dzieci..

Christina to tez fajne imie, Nina, Amelie, Julia, Julita, Anna
Stary 2009-07-26, 21:48   #48
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

oj dziewczyny tak sie czepilyscie tego Leonarda
Helga strasznie mi sie nie podoba i na pewno nie nazwalabym tak swojego dziecka jednak Leonardo to ladne imie 'Leo'
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 21:52   #49
Malaika85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość

masz wspaniale imie ale ja nie zauwazylam zeby bylo popularne,,,,nibgdy w podstawowce ani w liecum ani na studiach nie znalam żadnej Maji (Mai?) ... imie mi sie kojarzy z majem i pszczolka Mają..a poza tym jest takie melodyjne...

uwielbiam je.

chociaz juz Majki nie lubie - przed oczami mi staje Majka Jeżowska...brrr
Stary 2009-07-26, 21:57   #50
veronicas15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kirsti Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to Klara/Clara, Lena i Maja są o wiele ładniejsze niż Helga. Poza tym to naprawdę głupio by brzmiało, gdyby ktoś nazywał się Helga Maliniak, Leonardo Maliniak.

A czy już zamiast tego Leonarda nie może być polskiego Leona? Mnie akurat staroświeckie imiona dla dzieci się nie podobają, ale wiem, że teraz są one w modzie
To jak jest jakieś imię w modzie to można śmiało nim nazywać dziecko? A jakby modna była Stefcia ?
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 21:58   #51
katakumba
Zakorzenienie

malo nie padlam. przypomnialo mi to historie jak moj ojciec malo nie spowodowal ze moja mama nie zeszla z tego padolu lez. urodzila moja mlodsza siostre a moj ojciec celem uczczenia swoich niemieckich korzeni (takie niemieckie jak z wolu slon, pradziadkowie zmienili nazwisko na niemieckie zeby im fabryki niemcy podczas wojny nie zabrali), wiec moj tato celem takim oglosil wszem i wobec ze mloda bedzie miala na imie HERMENEGILDA
jego tesciowa (lubelszczyzna i urodzona we lwowie) malo nie umarla.
zreszta jako moja mama bedaca unieruchomiona po porodzie

mieszkacie w polsce? czy w niemczech? zastanow sie czy tamtejszym dzieciom nie bedzie do smiechu i juz
jesli taki imiona sa nadawane to czemu nie?

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 22:06   #52
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
malo nie padlam. przypomnialo mi to historie jak moj ojciec malo nie spowodowal ze moja mama nie zeszla z tego padolu lez. urodzila moja mlodsza siostre a moj ojciec celem uczczenia swoich niemieckich korzeni (takie niemieckie jak z wolu slon, pradziadkowie zmienili nazwisko na niemieckie zeby im fabryki niemcy podczas wojny nie zabrali), wiec moj tato celem takim oglosil wszem i wobec ze mloda bedzie miala na imie HERMENEGILDA
jego tesciowa (lubelszczyzna i urodzona we lwowie) malo nie umarla.
zreszta jako moja mama bedaca unieruchomiona po porodzie

mieszkacie w polsce? czy w niemczech? zastanow sie czy tamtejszym dzieciom nie bedzie do smiechu i juz
jesli taki imiona sa nadawane to czemu nie?
I co, Twoja siostra ma na imię Hermenegilda? Czy to tylko żart był?
Stary 2009-07-26, 22:15   #53
Kiti
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość

dokładnie chociaż nie jestem fanką imienia Anna to już prędzej takie dałabym swojemu dziecko,bo jest niekrzywdzące.I co z tego,że będzie się z nią bawiło 10 innych Anek ,jej wyjątkowość będzie zależała od charakteru.A ta moda na oryginalne imiona mnie rozbraja,najbardziej"Dżes ika".

A ja się chciałam zapytać autorki dlaczego imię Leonardo-bardzo mnie to ciekawi

btw.forma Leoś dość fajnie brzmi

a co do Helgi-co tu dużo mówić jak dla mnie paskudne to imię,kojarzy mi się z takim babochłopem.Przepraszam za dosłowność,ale takie są moje odczucia.

pomóż,nic Cię to nie kosztuje

Edytowane przez Kiti
Czas edycji: 2009-07-26 o 22:17
Kiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 22:29   #54
Antentenne
Rozeznanie

No ja znam chłopca o imieniu Roger
Swoim dzieciom dałabym pewnie na imię Amelia i Gabryś Tak mi się jakoś podobają, nie bijcie A co do Helgi... powiem to, co było już tu mówione - nie krzywdźcie dziecka W naszym kraju na pewno będzie kojarzone przez niektórych (wiekszość?) z Hitlerem, a to jej raczej nie pomoże... brr, jak to w ogóle brzmi! Leonard też nie za bardzo...

Zawsze się o coś martwię. Taka już moja natura. Gdybym się nie martwiła, bardzo by mnie to martwiło.

Pisz do mnie Ante, będzie krócej
Nick przypadkowy - nawet nie pytaj, dlaczego taki - czarna magia
Antentenne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 22:31   #55
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kiti Pokaż wiadomość
btw.forma Leoś dość fajnie brzmi
tylko może sie mylić ze jest zdrobnieniem od Leon

Jeszcze dodam żebyście się milion razy zastanowili zanim wybierzecie imię, bo to dziecko będzie się musiało z nim męczyć na codzień, a nie ojciec który ma do niego sentyment..
A okropny jest wstyd za każdym razem, kiedy trzeba się przedstawić/ ktos kogoś wywołuje itd itd. I sytuacje które dla większości ludzi są neutralne i normalne, stają się takim nerwowym rozmyślaniem: ''o nie zaraz wszyscy usłyszą moje imię!''
Mówię z autopsji bo sama mam glupie nazwisko. A z imieniem zdarza się to na pewno dużo częściej.

Moim zdaniem po prostu skrzywdzicie to dziecko nazywając je Helga.
A dobro dziecka powinniście mnieć przede wszystkim na uwadze.

Edytowane przez mary_alice_young
Czas edycji: 2009-07-26 o 22:33
mary_alice_young jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 22:35   #56
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
I co, Twoja siostra ma na imię Hermenegilda? Czy to tylko żart był?
na zartach sie skonczylo, zostala magadalena, ale ta hermenegilda to juz legenda

ja swojego synka chcialabym ryszard nazwac. i mam mieszane uczucia, bo dla mnie imie niesamowicie wazne, kojarzy sie i mam do niego ogromny sentyment
choc z drugiej strony taki przystojny, 20letni Rysiek...

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 00:43   #57
Marbella85
Zakorzenienie

Może Twój facet sobie jaja robi i tak gada tylko o tej Heldze. Ale jak jesteś pewna, że na poważnie to wybij mu to z glowy i pilnuj, żeby w urzędzie jakiegoś numeru nie odwalił. Tak apropos to przypomniało mi się jeszcze dwa przypadki: kolega mojego dziadka ma na imię Adolf, normalny sympatyczny człowiek no ale i tak pierwsze skojarzenie gdy usłyszę to imię to Hitler. Inny kolega dziadka ma na imię Fredek (Alfred oczywiście). Jak byłam mała to reaowałam na to imię normalnie, teraz jak usłysze Fredek to czy tamto to mam skojarzenie nieprzyzwoite związane z tym imieniem.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 09:50   #58
Kirsti
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez veronicas15 Pokaż wiadomość
To jak jest jakieś imię w modzie to można śmiało nim nazywać dziecko? A jakby modna była Stefcia ?
Ale mnie akurat zdrobnienie Stefcia się podoba poza tym każdy ma swój gust, wolałabym być Stefcią niż Helgą.

Wybij TŻ Helgę z głowy, nawet moi znajomi Niemcy śmieją się z tego imienia.
Stary 2009-07-27, 12:06   #59
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Antentenne Pokaż wiadomość
No ja znam chłopca o imieniu Roger
A un Roger czy Rodżer ?

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 15:23   #60
punia10
Raczkowanie

[QUOTE=katakumba;13446892}

jesli taki imiona sa nadawane to czemu nie?[/QUOTE]
Jak na razie w Polsce ale za 2 miesiące przeprowadzamy się do Chorwacji znałam tam dużo Leonardów.A co do imion mój TŻ zgodził się na Lene A co do Maji rozważamy dla niej imie Nina co o tym sądzicie
punia10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości