![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z imieniem dla dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
nie gniewaj się, ale Clara to takie też średnie imię ... bardzo staroświeckie a zdrobnienia? Clarcia?
mi się to źle kojarzy z klarnetem, czy Klakierem ;] przepraszam ![]()
![]() |
#33 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
ja bym się czuła wielce obrażona, jakbym musiała się przedstawić jako np. Diego Nowak w urzędzie czy innej instytucji, nie mówiąc o szkole gdzie dzieciaki są bardzo złośliwe, skrzywdzisz syna tym imieniem. Cytat:
Współczuje twoim dzieciom autorko , jeśli jednak zostanie Leonardo i Helga .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
ja jakis czas temu czytalam artykul w bodajze Claudii o nietypowych imionach i byla tam historia 2 siostr ktorym ojciec nadal imiona w usc jakie sie jemu podobaly (bodajze byla to Faustyna i druga nie pamietam) ale on te imiona uznal za piekne (byl jakims ogrodnikiem w klasztorze i tam sie nasluchal takich imion i tak nazwal dzieci) matka chciala zmieniac imiona po wyjsciu ze szpitala ale ojciec sie uparl.. Dopiero jak dziewczyny dorosly to bylo mu glupio bo dziewczyny nie lubily swoich imion..
upewnij sie ze maz ci takiego numeru w usc nie zrobi i nie nazwie corki Helga..
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Proponuję Brajan i Andżela. Śliczne.
Co to w ogóle za pomysły? Jak ktoś ma mieć ciekawą i oryginalną osobowość to będzie ją miał choćby nazywał się Anna *. * Wybrałam to imię, bo ponoć jest najczęstsze na świecie. Nic nie mam do imienia Anna.
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a moze Olga zamiast Helgi jakos lepiej brzmi przynajmniej dla mnie...chociaz nie malezy do moich ulubionych.
J. Allen Edytowane przez brzydula_81 Czas edycji: 2009-07-26 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Ludzie... Wkurza mnie strasznie jak przychodzi moda na imiona. Nikolek, Julek i innych Majek jest w cholerę. Brrr... Sama mam na imię Maja. Jak się urodziłam to wszyscy się dziwili na to imię. Do niedawna byłam szczęśliwa, że mam oryginalne imię, a teraz pełno bab nazywa swoje córki Maja...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej to wymyślać oryginalne imię kosztem dziecka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to potem dzieci będą się wstydzić swoich imion a nie rodzice, którzy chcieli, żeby ich dziecko nazywało się oryginalnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-07-26 o 20:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie to Klara/Clara, Lena i Maja są o wiele ładniejsze niż Helga. Poza tym to naprawdę głupio by brzmiało, gdyby ktoś nazywał się Helga Maliniak, Leonardo Maliniak.
A czy już zamiast tego Leonarda nie może być polskiego Leona? Mnie akurat staroświeckie imiona dla dzieci się nie podobają, ale wiem, że teraz są one w modzie ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do Klary, wiem, że są to głupie skojarzenia, nie przeczę, ale po prostu to imię działa na mnie źle lepsze ang. Clare (czy.t Kler) ... tyle jest pięknych imion ... http://www.imiona.dla-dzieci.org/klara,265.html coś na kształt tego niezrozumienia środowiska już mnie dopadło ![]() może też to imię mi pasuje do starszej osoby, bo nawet małą wołać Klarcia to trochę głupio ... powiem jedno dzięki rodzicom za piękne, proste imię, które mi dali i mojej siostrze też...
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
A może dacie im Helga i Leonardo na drugie?
Moze to tez nie jest świetne rozwiązanie, bo imiona są, wybacz, okropne. Ale wypracujecie tym jakiś kompromis a dzieci nie będą się wstydzić ![]()
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze mieć imię łatwo przetłumaczalne ![]() Wydaje mi się,że "Klara" choć może odbierane w Polsce jako staroświeckie imię, to nie jest tak archaiczne,jak np.Amelia, Antoni, Franciszek(ostatnio popularne) i nie tak nowoczesne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
oj Klara bylo moim ulubionym imieniem w liceum
![]()
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Leonardo? Helga?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
KOCHANA!!! My też jesteśmy mieszaną parą - moj TZ jest Austriakiem - i też chcemy nadać naszej córce imię MAJA!!! ![]() ![]() Leonardo mi sie nie podoba, to takie pwoazne jest...ale moze macie pasujące nazwisko. Lena to fajne imię, helga mi sie nie podoba - i w szkole bedzie mialo problemy...a propos Hitlera itp znajac dzieci.. Christina to tez fajne imie, Nina, Amelie, Julia, Julita, Anna
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
oj dziewczyny tak sie czepilyscie tego Leonarda
![]() Helga strasznie mi sie nie podoba i na pewno nie nazwalabym tak swojego dziecka jednak Leonardo to ladne imie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
masz wspaniale imie ![]() uwielbiam je. chociaz juz Majki nie lubie - przed oczami mi staje Majka Jeżowska...brrr
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
malo nie padlam. przypomnialo mi to historie jak moj ojciec malo nie spowodowal ze moja mama nie zeszla z tego padolu lez. urodzila moja mlodsza siostre a moj ojciec celem uczczenia swoich niemieckich korzeni (takie niemieckie jak z wolu slon, pradziadkowie zmienili nazwisko na niemieckie zeby im fabryki niemcy podczas wojny nie zabrali), wiec moj tato celem takim oglosil wszem i wobec ze mloda bedzie miala na imie HERMENEGILDA
jego tesciowa (lubelszczyzna i urodzona we lwowie) malo nie umarla. zreszta jako moja mama bedaca unieruchomiona po porodzie ![]() mieszkacie w polsce? czy w niemczech? zastanow sie czy tamtejszym dzieciom nie bedzie do smiechu i juz jesli taki imiona sa nadawane to czemu nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja się chciałam zapytać autorki dlaczego imię Leonardo-bardzo mnie to ciekawi btw.forma Leoś dość fajnie brzmi ![]() a co do Helgi-co tu dużo mówić jak dla mnie paskudne to imię,kojarzy mi się z takim babochłopem.Przepraszam za dosłowność,ale takie są moje odczucia. Edytowane przez Kiti Czas edycji: 2009-07-26 o 22:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
No ja znam chłopca o imieniu Roger
![]() Swoim dzieciom dałabym pewnie na imię Amelia i Gabryś ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Zawsze się o coś martwię. Taka już moja natura. Gdybym się nie martwiła, bardzo by mnie to martwiło. ![]() Pisz do mnie Ante, będzie krócej ![]() Nick przypadkowy - nawet nie pytaj, dlaczego taki - czarna magia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
tylko może sie mylić ze jest zdrobnieniem od Leon
![]() Jeszcze dodam żebyście się milion razy zastanowili zanim wybierzecie imię, bo to dziecko będzie się musiało z nim męczyć na codzień, a nie ojciec który ma do niego sentyment.. A okropny jest wstyd za każdym razem, kiedy trzeba się przedstawić/ ktos kogoś wywołuje itd itd. I sytuacje które dla większości ludzi są neutralne i normalne, stają się takim nerwowym rozmyślaniem: ''o nie zaraz wszyscy usłyszą moje imię!'' Mówię z autopsji bo sama mam glupie nazwisko. A z imieniem zdarza się to na pewno dużo częściej. Moim zdaniem po prostu skrzywdzicie to dziecko nazywając je Helga. A dobro dziecka powinniście mnieć przede wszystkim na uwadze.
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-07-26 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
na zartach sie skonczylo, zostala magadalena, ale ta hermenegilda to juz legenda
ja swojego synka chcialabym ryszard nazwac. i mam mieszane uczucia, bo dla mnie imie niesamowicie wazne, kojarzy sie i mam do niego ogromny sentyment choc z drugiej strony taki przystojny, 20letni Rysiek... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Może Twój facet sobie jaja robi i tak gada tylko o tej Heldze. Ale jak jesteś pewna, że na poważnie to wybij mu to z glowy i pilnuj, żeby w urzędzie jakiegoś numeru nie odwalił. Tak apropos to przypomniało mi się jeszcze dwa przypadki: kolega mojego dziadka ma na imię Adolf, normalny sympatyczny człowiek no ale i tak pierwsze skojarzenie gdy usłyszę to imię to Hitler. Inny kolega dziadka ma na imię Fredek (Alfred oczywiście). Jak byłam mała to reaowałam na to imię normalnie, teraz jak usłysze Fredek to czy tamto to mam skojarzenie nieprzyzwoite
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wybij TŻ Helgę z głowy, nawet moi znajomi Niemcy śmieją się z tego imienia.
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=katakumba;13446892}
![]() mieszkacie w polsce? czy w niemczech? zastanow sie czy tamtejszym dzieciom nie bedzie do smiechu i juz jesli taki imiona sa nadawane to czemu nie?[/QUOTE] Jak na razie w Polsce ale za 2 miesiące przeprowadzamy się do Chorwacji znałam tam dużo Leonardów.A co do imion mój TŻ zgodził się na Lene ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.