tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-29, 18:06   #3721
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez malamaluczka87 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, śledzę ten wątek już od jakiegoś czasu...CIężko go przewertować w całości, póki co jestem po 7 pigułce YAZu...dalej mam okres ( tyle że mój normalnie tyle trwa) Gorzej bo strasznie bolą mnie jajniki, ale własnie z ich powodu te piguły. Czy któraś też tak ma , czy to tylko na poczatku?

Mam dwa pytanka:
1) kochałyście się bez innego zabezpieczenia już przy braniu pierwszego listka czy czekałyście do kolejnego cyklu?
2) Tym dziewczynom , którym po tym poprawiły siępiersi - po jakim gdzieś czasie brania ową poprawę zauwazyłyście?
Tak z czystej ciekawości;D wiem że to się non stop przewija i na każdego działa to inaczej...
ja sie kochalam od pierwszej tabletki - ufam ulotce, w ciazy nie jestem

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 18:32   #3722
raskal
Przyczajenie

Dołączam się. Ja kochałam się na pierwszym opakowaniu i nie zostałam mamusią. Ulotka nie kłamie
Nie wiem jak z piersiami jest, ale u siebie zmian nie zaobserwowałam.
raskal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 19:49   #3723
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

mam pytanie, poradzcie prosze. wlasnie zaczelam 3. blister yazu. przy 1. i 2. opakowaniu od drugiej bialej tabletki wstaję ze strasznym bolem glowy przez 2 dni podczas gdy pojawia sie krwawienie. czy sadzicie ze jest to powod do odstawienia tych tabletek? ja wiem ze to byly dopeiro 2 opakowania, ale nie mam zadnych innych skutkow ubocznych (no moze poza wieksza ochota na seks) a ten ból pojawiał sie juz tak regularnie (przy tym samym numerze tabletki). co sadzicie? z gory dzieki.

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 20:00   #3724
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malamaluczka87 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, śledzę ten wątek już od jakiegoś czasu...CIężko go przewertować w całości, póki co jestem po 7 pigułce YAZu...dalej mam okres ( tyle że mój normalnie tyle trwa) Gorzej bo strasznie bolą mnie jajniki, ale własnie z ich powodu te piguły. Czy któraś też tak ma , czy to tylko na poczatku?

Mam dwa pytanka:
1) kochałyście się bez innego zabezpieczenia już przy braniu pierwszego listka czy czekałyście do kolejnego cyklu?
2) Tym dziewczynom , którym po tym poprawiły siępiersi - po jakim gdzieś czasie brania ową poprawę zauwazyłyście?
Tak z czystej ciekawości;D wiem że to się non stop przewija i na każdego działa to inaczej...
ja od 1go dnia i dzis dostałam @ więc ulotka nie kłamie

a teraz ja mam pytanko. wiem, że głupie ale mnie nurtuje, i nie wiem czy w ulotce jest odp czy nie.
czy jak dostałam na 3 tabletce placebo @ to czy dzis tez mam wziac placebo i jutro już jasnoróżową z nowego blistra czy już dziś pierwszą z nowego blistra? bo już sama nie wiem
Stary 2009-07-29, 20:11   #3725
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez ironcia Pokaż wiadomość
ja od 1go dnia i dzis dostałam @ więc ulotka nie kłamie

a teraz ja mam pytanko. wiem, że głupie ale mnie nurtuje, i nie wiem czy w ulotce jest odp czy nie.
czy jak dostałam na 3 tabletce placebo @ to czy dzis tez mam wziac placebo i jutro już jasnoróżową z nowego blistra czy już dziś pierwszą z nowego blistra? bo już sama nie wiem
bierzesz po kolei, czyli ostatnia biala , a potem kolejne opakowanie
Stary 2009-07-29, 20:14   #3726
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
dziękuję Ci bardzo za odpowiedź

Edytowane przez ironcia
Czas edycji: 2009-07-29 o 20:53
ironcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 21:35   #3727
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!! MAM PROBLEM!!!!!!!!!!!!
zapomnialam zazyc tabletke z 3 rzedu wiec wg. instrukcji nie robilam przerwy tylko zaczelam kolejne opakowanie i zapomnialam kolejnej tabletki z 1 rzedu i w zwiazku z tym co robic???? bo wlasciwie skoro przerwy nie bylo to nie jest to 1 rząd tylko wychodzi 5 , a tylko przy 1 rzedzie pisze ze istnieje ryzyko CIĄŻY CO ROBIC???/ przerwac??? brac dalej ???? chcialam sie dostac do gina ale okres urlopowy.......... mozna zdechnac , a nikt Cie nie przyjmie
Szczerze mówiąc to niewiem jak to jest traktowane, jako który tydzień Może jakaś bardziej doświadczona osoba się wypowie..
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, żeby zabezpieczac się dodatkowo, na pewno nie zaszkodzi
Nie przejmuj się Myśle, że ryzyko jest minimalne
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 22:04   #3728
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
dokładnie bierzemy wszystkie białe bez względu na to kiedy pojawia się krwawienie. w ulotce jest o tym napisane.

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to niewiem jak to jest traktowane, jako który tydzień Może jakaś bardziej doświadczona osoba się wypowie..
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, żeby zabezpieczac się dodatkowo, na pewno nie zaszkodzi
Nie przejmuj się Myśle, że ryzyko jest minimalne
teraz to sama zwątpiłam, ale sądzę, że jest traktowane jako pierwszy tydzień, bo ten cały cykl jakby się zaczyna od początku
Stary 2009-07-29, 22:09   #3729
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
dokładnie bierzemy wszystkie białe bez względu na to kiedy pojawia się krwawienie. w ulotce jest o tym napisane.
czytałam tą ulotkę, ale potem sama zgłupiałam i nie byłam pewna, więc wolałam zapytać, chociaż właśnie ciągle przewija się, iż w ulotce jest wszystko
dzięki za wyrozumiałość
Stary 2009-07-29, 22:19   #3730
MegNavy
Raczkowanie

Jestem na 5 opakowaniu.
Jedyne skutki uboczne to:malutkie przebarwienia na brzuchu,o rozmiar większe piersi,utrata wagi.
Wzięłam dzisiaj 21 tabletkę.I ku mojemu zdziwieniu najpierw pobolewał mnie brzuch i piersi jak na okres, a później dostałam plamień(jeszcze przed zażyciem tabletki).Są bardzo skąpe.Wręcz znikome.Ale jednak pojawiły się.Nie wymiotowałam,ani nie miałam biegunki.W najbliższym czasie też nie "szalałam" z TŻ.Z tym,że 2 ostatnie dni były dla mnie baaardzo stresujące.Myślicie,że może to być tym spowodowane??I teraz moje pytanie:Jest się czym martwić??Jak sądzicie??
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 11:14   #3731
askens1990
Przyczajenie

GG do askens1990

Ja mam pytanie czy jesli robilam to od 8 tabletki a w pierwszym tygodniu wzielam jedna 10 h za pozno to moge byc w ciazy??Pozniej jeszcze mialam jeden przypadek pod koniec 2 tyg ale o 2/3h za pozno a reszta tabletek regularnie,jestem na 2 placebo i nie mam krwawienia;(ale to pierwsze opakowanie i boli mnie gardlo i sie slabo czuje ale to chyba jakas choroba?? Czekam na odp i pozdrawiam was
askens1990 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 12:37   #3732
201610041047
Konto usunięte

cześć dziewczyny. ja kończę właśnie pierwsze opakowanie YAZU i powiem tak - plamienia brązowe mam non stop, do tego zapalenie pęcherza i troche bolą mnie jajniki... także niezbyt miło jest ale będę brała następne opakowania bo liczę że się unormuje wszystko. zwracam się z pytaniem do dziewczyn które też miały takie brązowe plamienia - kiedy u was ustąpiły?? buziaki
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 12:46   #3733
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez askens1990 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie czy jesli robilam to od 8 tabletki a w pierwszym tygodniu wzielam jedna 10 h za pozno to moge byc w ciazy??Pozniej jeszcze mialam jeden przypadek pod koniec 2 tyg ale o 2/3h za pozno a reszta tabletek regularnie,jestem na 2 placebo i nie mam krwawienia;(ale to pierwsze opakowanie i boli mnie gardlo i sie slabo czuje ale to chyba jakas choroba?? Czekam na odp i pozdrawiam was
do 12 godzin mieścisz się w 'normie' podanej w ulotce więc nie wiem skąd to pytanie
Cytat:
Napisane przez Cukierka Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny. ja kończę właśnie pierwsze opakowanie YAZU i powiem tak - plamienia brązowe mam non stop, do tego zapalenie pęcherza i troche bolą mnie jajniki... także niezbyt miło jest ale będę brała następne opakowania bo liczę że się unormuje wszystko. zwracam się z pytaniem do dziewczyn które też miały takie brązowe plamienia - kiedy u was ustąpiły?? buziaki
u mnie wcale nie ustąpiły - musiałam zmienić tabletki
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 12:55   #3734
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cukierka Pokaż wiadomość
ja w 2. opakowaniu już nie miałam plamień. poza tym- w wątku często przewijał się ten temat.
Stary 2009-07-30, 13:24   #3735
MegNavy
Raczkowanie

I dzisiaj znów lekkie plamienia.(czytaj kilka postów wyżej)
Jakieś rady?
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 13:40   #3736
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MegNavy Pokaż wiadomość
I dzisiaj znów lekkie plamienia.(czytaj kilka postów wyżej)
Jakieś rady?
hm, nadżerka?
albo może masz 'tam' za sucho i podczas stosunku zostały podrażnienia, ranki i stąd krwawienie.
albo po prostu tabletki przestały Ci odpowiadać?
w każdym razie myślę, że powinnaś się skonsultować z lekarzem
Stary 2009-07-30, 14:22   #3737
201610041047
Konto usunięte

dzięki za odp, mam nadzieje ze mi miną.
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 21:34   #3738
Manehajera
Zakorzenienie

dziewczyny błagam o pomoc!

w sierpniu szykuje mi się wyjazd nad morze i w tym czasie ma wystąpić okres. Chciałam go sobie przesunąć zgodnie z instrukcją (pominąć 4 tabletki placebo i zacząć kolejne opakowanie). Po konsultacji z ginekologiem,który kategorycznie zabronił mi tego robić zwracam się do Was: czy któraś z Was robiła już takie ''przekręty" z tabletkami YAZ? Wystąpiły jakieś skutki uboczne? Ginekolog powiedział,że zrobię co chcę ale on nie bierze za to odpowiedzialności, co robić??
Manehajera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-30, 21:46   #3739
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Manehajera Pokaż wiadomość
dziewczyny błagam o pomoc!

w sierpniu szykuje mi się wyjazd nad morze i w tym czasie ma wystąpić okres. Chciałam go sobie przesunąć zgodnie z instrukcją (pominąć 4 tabletki placebo i zacząć kolejne opakowanie). Po konsultacji z ginekologiem,który kategorycznie zabronił mi tego robić zwracam się do Was: czy któraś z Was robiła już takie ''przekręty" z tabletkami YAZ? Wystąpiły jakieś skutki uboczne? Ginekolog powiedział,że zrobię co chcę ale on nie bierze za to odpowiedzialności, co robić??
ja łączyłam, nic się nie działo- krwawienie nie wystąpiło, żadnych plamień a moja ginekolog podczas przepisywania mi tabletek mówiła, że jeśli nie chcę mieć krwawienia w danym miesiącu to mogę połączyć opakowania, byle nie za często.
ale Tobie może ze względów zdrowotnych odradził?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 08:21   #3740
Manehajera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
ja łączyłam, nic się nie działo- krwawienie nie wystąpiło, żadnych plamień a moja ginekolog podczas przepisywania mi tabletek mówiła, że jeśli nie chcę mieć krwawienia w danym miesiącu to mogę połączyć opakowania, byle nie za często.
ale Tobie może ze względów zdrowotnych odradził?
ale właśnie nie uskarżam się na nic konkretnego, jak brałam Diane to tez przestawiałam i było ok więc nie wiem
Manehajera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 09:13   #3741
paula2108
Przyczajenie

Mam szybkie pytanie, wątek jest bardzo długi a nie mam czasu go przestudiowac, chcę przesunąc okres na ulotce nie ma zapisu. co mam zrobic ominąc tabletki placebo i rozpocząc nowe opakowanie???? Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
paula2108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 09:14   #3742
marcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez askens1990 Pokaż wiadomość

Ulotka to podstawa Ponad 12-godzinne spóźnienie to spóźnienie.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez paula2108 Pokaż wiadomość
Mam szybkie pytanie, wątek jest bardzo długi a nie mam czasu go przestudiowac, chcę przesunąc okres na ulotce nie ma zapisu. co mam zrobic ominąc tabletki placebo i rozpocząc nowe opakowanie???? Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
Wielokrotnie o tym rozprawiano. Moim zdaniem tak, aczkolwiek to nigdy nie jest "obojętne". Nie możesz przedzwonić do lekarza?
marcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 09:39   #3743
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Manehajera Pokaż wiadomość
ale właśnie nie uskarżam się na nic konkretnego, jak brałam Diane to tez przestawiałam i było ok więc nie wiem
to może przedzwoń do lekarza - bo jak ci wtedy pozwalał łączyć a teraz nie to może jest jakiś powód konkretny

bo my ci tu doradzimy, ze mozna i ok a potem cos nie tak ze zdrowiem bedzie

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 10:29   #3744
Martullkaa
Przyczajenie

cześć dziewczyny

tabletki yaz biore juz od jakich 5 miesiecy i wczoraj po raz pierwszy on skonczył we mnie i tak jakos ogarnely mnie dziwne myśli ale czy jst to możlie ze moge byc w ciaży po takim okresie zazywania tabletek bez skutków ubocznych ????
Martullkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 10:46   #3745
xxxy
Przyczajenie

Witam!
Wiem, że już wcześniej było o tym pisane ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie, czy alkohol wpływa na działanie tabsów? proszę odp.
xxxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 10:52   #3746
Martullkaa
Przyczajenie

nie picie alhoholu nie zmiejsza i nie ma wpływ na działanie tabletek .
Martullkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 10:57   #3747
xxxy
Przyczajenie

Dzięki wielkie
xxxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 10:58   #3748
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martullkaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny

tabletki yaz biore juz od jakich 5 miesiecy i wczoraj po raz pierwszy on skonczył we mnie i tak jakos ogarnely mnie dziwne myśli ale czy jst to możlie ze moge byc w ciaży po takim okresie zazywania tabletek bez skutków ubocznych ????
Stary 2009-07-31, 11:05   #3749
beinvisible
Przyczajenie

Cześc dziewczyny

Postanowiłam zmienic yasminelle na yaz. Moja ginekolog powiedziała mi, że pierwsza tabletkę mam wziąc pierwszego dnia okresu, ale według ulotki yaz jeśli przechodze z innych doustnych środków to pierwszą tabletkę biorę po siedmiodniowej przerwie od ostatniej tabletki. Więc co mam zrobic?

I drugie pytanie: jeśli zastosuję się do instrukcji z ulotki to czy jestem zabezpieczona już od pierwszej tabletki?

Jeśli takie pytanie już padło to przepraszam, ale nie jestem w stanie przejrzec tych 120 stron wątku, więc najwyżej proszę o jakiegoś linka
Z góry dziękuje
beinvisible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 11:54   #3750
monikan00
Przyczajenie

Witam forumowiczki i pozdrawiam , mam pytanie prawie jak oczywiste ale prawie robi roznice ... biale tabletki nie zawieraja substancji czynnych czyli teoretycznie nie trzeba je brac tylko trzeba pamietac o tym zeby po 4 dniach przerwy zarzyc różową tabletkę, tak pytam bo ja nie wzielam ostatniej bialej ale po dniu przerwy rozpoczelam nowe bistro czekam na okres... ale chyba wszystko powinno byc ok
monikan00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości