|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Cytat:
![]() ![]() Moja wyobraźnia nie sięga tak daleko... Cytat:
Co do ruchów dziecka, to mnie "poczęstowano" wersją pośrednią . Nie 20, i nie 6 tylko 10 tzw. "dużych ruchów" w ciągu godziny.Dziwne troche są dla mnie takie sztywne założenia, bo czasem dziecko nie rusza się wcale przez pół dnia, a potem nadrabia takim aerobikiem, że te 10 dużych ruchów wyrabia w niecałe 5 minut. Co do tych 2 godzin... nie wątpię |
||
|
|
|
#2972 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytałam o liczeniu ruchów w ciąży w mojej książce ( 10 w ciągu godziny to norma), ale położna nic mi nie mówiła i ja ich też nie liczę, bo mała czasem śpi i jest cisza w brzuszku, a czasem wariuje cały dzień...
zrobiłam sobie przerwę, ale pokoiki i łazienkę na górze ogarnęłam ![]() dostałam wiadomość, że w sierpniu wpłacą mi wypłatę z uniwerku hurra!
|
|
#2973 |
|
Zadomowienie
|
Widze że kazdy ma inną teorie co do ruchów u mnie na patologi miałam wyznaczone 3 godziny w ciagu dnia do liczenia, raz naliczyłam 30 a innym razem 12 na to nie ma reguły bo mała mogła akurat w tej godzinie spać
ale jak było 5 ruchów albo mniej w ciągu godziny u dziewczyn po 30tc to miały od razu KTG podłączone
|
#2974 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myślałam o dwójce. Rozmawiałam ostatnio ze szwagierką, ona tam rodziła już drugi raz. Miała pokój z jeszcze jedną rodzącą a z nimi byli tatusiowie. Za taki pokój płaci się 15o zł. (my chcemy poród rodzinny). Do tego masz możliwość korzystania z porodu w wannie, imersji wodnej, piłki. I co najważniejsze tam odchodzi się od opłacania położnych. Słyszałam, że w Bizelu rzeczywiście jest czyściutko i ładnie lecz mimo to noworodki często łapią różne syfy typu żółtaczka, gronkowiec - więc już sama nie wiem... Najlepiej będzie jak sama przejdę się do obu szpitali i zobaczę co i jak w trawie piszczy - wówczas podejmę decyzję. Rzeczywiście takie duże miasto i tylko dwa szpitale do wyboru. Wcześniej można było jeszcze rodzić w wojskowym (mój szpital) ale już jakiś czas temu zlikwidowali tam oddział położniczy, a szkoda
|
|
|
|
|
#2975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rety..... może ja zacznę te ruchy liczyć.........? no ale wtedy to już na bank popadę w paranoję....
|
|
|
#2976 |
|
Zakorzenienie
|
Już mi trochę lepiej, pospacerowałam na dworze trochę, ale zaczęło mnie boleć miejsce pod piersiami - tak na wysokości żeber
![]() Grr jak nie urok to W międzyczasie udało mi się uporządkować swoje ubrania i takim sposobem zwolniłam dwie szafki dla synia Miejsce na łóżeczko jest obok, tak żeby było wszystko pod ręką
|
#2977 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja psiapsióła rodziła w dwójce i była bardzo zadowolona. A rodziła 2 lata temu.
|
|
#2978 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam ostatnie dwa dni koszmarne, źle się czułam, miałam doły i jeszcze spadłam z tych schodów. ale za to dziś nadrabiam te dwa dni. Cytat:
![]() ![]() matko święta.... straszne...odpoczęłam i zmykam na dalej do pracy
|
|
|
#2979 |
|
Zadomowienie
|
Nika nie ma reguły na ruchy dzieci, nie ma co popadać w paranoje
Twoja Lenka to chyba najruchliwsze dziecko na watku więc nic się nie martw Miss.hot ja też jestem dzisiaj jakaś do du.... moze dlatego że sie nie wyspałam i jeszcze ten upał ja mam w tym tygodniu jakąś wene na sprzatanie, zaraz biorę się za kolejną szafe
|
#2980 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oba szpitale mają pozytywne i negatywne opinie - to normalne. Wiadomo, że ciężko się zdecydować, chociaż ja bardziej jestem zdecydowana na dwójkę: lasek, cisza, spokój, wanna do rodzenia, znieczulenie na życzenie ... ale to nie najważniejsze. Boję się, że w bizielu porody odbierane są "taśmowo" wiadomo, nowy, świeży oddział - wiele mam chce tam rodzić. Eh, no nic trzeba będzie w końcu podjąć tą decyzję. A czy wybór był słuszny - dowiem się po. Na razie zbieram informacje |
|
|
|
|
#2981 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też wolę nie liczyć ruchów mojej kruszynki, bo na 100% popadłabym w paranoje, czasem są takie dni że strasznie wariuje i kopie aż buły wychodzą, a czasem, np. dziś jest bardzo spokojna i czuje tylko takie jakby przesuwanie małego ciałeczka, zaczął mi się wczoraj 32 tydz. może te ruchy też się już zmienią? Byłam teraz w poniedziałek na wizycie , ale mój lekarz nie powiedział mi ile moja kruszynka waży a ja nawet nie pomyślałam żeby się zapytać , a następną wizytę mam na 18 sierpnia - tak długooo muszę czekać mam nadzieję że będzie wszystko dobrze i ta moja szyjka znowu się nie skróci.
|
|
|
|
|
#2982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaaaaaaaaaaa boże nie!!!! ona naprawdę ma też swoje ciche godzinki widzę, że dziś wszystkich ogarnia wena na sprzątanie, właśnie się chciałam za szafy nad schodami i pod schodami brać, ale mąż zadzwonił i kazał w tej chwili przestać, obiecał że za tydzień razem je wysprzątamy ...no zobaczymy , bo on dostał nowy laptop z pracy w związku z awansem i teraz siedzi co wieczór i instaluje w nim co mu tam potrzebne ![]() Cytat:
nie martw się, że nie wiesz ile waży. w Holandii ostatnie ( drugie!) usg jest w 20 tyg i potem już nikt nie mierzy dzidzi, ani nie robi usg więc dowiadujesz się ile ma w dniu porodu ![]()
|
|
|
#2983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Natomiast jak sie poloze bez ruchu zaczyna harce (choc od kilku dni slabiej niz wczesniej i nadal nie wiem czemu ), a jak sie poloze na boku to juz wogole szaleje, tak nie lubi jak ma sciskWiec nie wiem jak liczyc te ruchy , bo jak pisalam jak sie klade to on wogole nie przestaje sie ruszac![]() . Pisalam 0 18 ruchach w ciagu 10 min , ale nie sadze, aby ruszal sie w takim tempie przez godzine![]() No chyba, ze tylko pozadne kopniaki liczyc , ale to sa wtedy nie ruchy sie liczy a kopniaki
|
|
|
|
|
#2984 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W naszym szpitalu także dzieckiem opiekuje się tylko matka, a położna nadzoruje. Mogą nawet nie wypisać ze szpitala, gdy widać, że matka nie potrafi zajmować się kikutem pępowinowym, który nie zasycha jak należy w ciągu pierwszych dwóch-trzech dób po porodzie.
|
|
#2985 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja prasuję resztę ubranek ![]() Dzisiaj idę na spotkanie klasowe ... nie wiem czy napewno chcę iść tam bedą dziewczyny z klasy (pewnie za***iste lasencje) a ja taki hipopotam 77 kilo ![]()
|
|
#2986 |
|
Zakorzenienie
|
Tak się zastanawiam nad ruchami dziecka, tzn. nad tym liczeniem, bo przecież na jego aktywność wpływ ma nasza własna aktywność. Ja dziecko czuję tylko jak leżę czy siedzę, natomiast gdy się dużo ruszam, to jak mam coś poczuć?
|
#2987 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
choć już czasem potrafi mnie kopnąć jak coś robię w kuchni albo wracam z zakupami.
|
|
|
#2988 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny nie wiem po ile kupowałyscie proszek Loveli ale właśnie ogladam gazetke z Biedronki i kosztuje 14,99 zł za 1,8 kg. Jest i do białego i koloru. Oferta obowiązuje od 3 sierpnia.
malin jak liczysz ruchy to leżysz
Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-07-31 o 13:46 |
|
|
|
#2989 |
|
Zakorzenienie
|
Z chęcią poprzekładałbym już ubranka do przeznaczonych szafek, ale chyba zrobię to po ich upraniu i wtedy też posegreguję, bo teraz to wszystko kładę po kolei - co widać poniżej
I jeszcze moja ostatnia zdobycz - śliczny sweterek z lumpka (H&M) rozmiar 68 ![]() I pochwalę się jak pięknie zakwitł mój storczyk
|
#2990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2991 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a na nia nie ma wplywu szpital Oddzialy gdzie wystapil gronkowiec powinny zostac zamkniete i odkazone, ciekawa jestem czy dopilnowali tego w szpitalu gdzie lezy maly |
|
|
|
|
#2992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No, no, też niezła kolekcja ciuszków. Storczyk piękny!!! Powiedz, można coś "zadziałac" żeby był taki pięknie rozgałęziony, czy ten typ tak ma? Moje kwitną dośc regularnie 2 razy do roku, ale nie tak cudnie, we wszystkie strony, jak ten |
|
|
|
|
#2993 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzis przepralam reszte ciuszkow z przed ciazy, tzn byly wczesniej prane ale ich nie schowalam do szafy i mowie przepiore jeszcze raz zanim je wyprasuje i co ![]() w moje dzinsy z przed ciazy juz chyba nigdy sie nie zmieszcze , tak mi sie tylek poszezyl, ze ![]() Nie wiem czy mozliwe jest aby wrocil do swoich rozmiarow ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
, ktore weszly do domu jak nas nie bylo, bo znalazlam koope na parapecie , wywalaily dwie orchidee na podloge i niestety polamaly mi jedna z nichA cala zgraja kundli byla w domu i nie zareagowala
|
||
|
|
|
#2994 |
|
Zadomowienie
|
Posiadam 2 storczyki i cholercia zamiast cieszyć się pięknymi kwiatami to od 2 lat patrzę jak rozrasta się w liście..grrr.....
|
#2995 | ||
|
Zadomowienie
|
my to tak po łańcuszku: jak jedna zacznie to reszta po niej
z porodami też tak będzie ![]() Cytat:
Cytat:
wydawało mi się, że mam tych ubranek sporo ale jak patrzę na wasze zdobycze, to wiem, że jestem w błędzie ![]() a storczyk śliczny |
||
|
|
|
#2996 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2998 |
|
Zadomowienie
|
Trzymam na korze, w miejscach średnio słonecznych, podlewam co tydzień niewielką ilością wody - tak by nie przelać. Może to kwestia odżywki - rzadko jej urzywam-może raz na miesiąc. Podlewam odstaną wodą, nigdy wodą prosto z kranu.echhh
|
#2999 |
|
Zadomowienie
|
Miss.hot piekna kolekcjia ubranek i wcale sie tak nie wybijam z ilością
Moja mama jest zakochana w storczykach w tamtym roku jeden kwitł przez 9 miesięcy a teraz ma piekny biały cos podobnego wielkością co Miss.hot i już kwietnie 2 miesiące jak będe u mamy to zrobie fotkę
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama to "kolekcjonerka" storczyków - ma ich koło 10 na razie, z czego jeden właśnie biały pięknie kwitnie
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.

) ..no i tatusiowi...
. Nie 20, i nie 6 tylko 10 tzw. "dużych ruchów" w ciągu godziny.

rety..... 

ona naprawdę ma też swoje ciche godzinki 
. Pisalam 0 18 ruchach w ciagu 10 min