![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Powstanie Warszawskie
moim zdaniem powstanie było nierozsądną decyzją - rzeź ludzi, zniszczenie miasta. Niestety niczego tym nie osiągnęliśmy. sądzę, że trzeba mówić o tym wspominając powstanie warszawskie. Decyzja była zła ale bohaterstwo uczestników niezaprzeczalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
No i co z tego, że byli i ludzie świadomi tego, jak wszystko może się skończyć (jak się skończy), dzisiaj ;-) prawica kłoci się z lewicą, i żadna ze stron nie ustąpi (nikt ze zwolenników określonego ugrupowania), bo przecież każdy, nazwijmy to, widzi swoje racje.
Też wiem, jak oceniają Powstanie niektórzy (?) historycy, i że ofiara była niewspółmiernie wysoka w stosunku do tego, co osiągnięto (a właściwie: czego osiągnąć się nie udało), natomiast uważam, że to łatwo z perspektywy czasu siedzieć sobie w ciepłych kapciach, czytać pisma, i wytykać drugiemu błędy; to byli młodzi ludzie, żyli 'wtedy i tam', nie chcieli oddawać życia, bo im się nudziło, ale mieli określoną ideę, i nie można powiedzieć, że to wszystko to właściwie tylko woda ze psa, bo głupota, bo miasto zrównano z ziemią. Równie dobrze można cynicznie zauważyć, że nie pierwsze, nie ostatnie, a 'pogorszenie warunków życia' 200 tys ludzi, to cóż to jest w porównaniu ze śmiercią 30 milionów innych, i jeszcze większej liczby tych, którzy stracili bliskich, domy, normalność na lata. Co należałoby zatem honorować, jako ważne, aby było w zupełności mądre, daty otwarcia hipermarketów? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Ja tam im nie zazroszczę stolicy która jest może i piękniejsza od naszej, ale w porównaniu do Warszawy może być co najwyżej symbolem tchórzostwa - zniszczenia Warszawy to pamiątka bohaterstwa, a Praga (i inne pięknie zachowane dzięki trzeźwo myślącym mieszkańcom miasta) - pies z podkulonym ogonem. a ten "spryt" nazwałabym raczej "oportunizmem" jeśli nie "zdradą"
![]() chciałabym w razie potrzeby potrafić być tak "głupia" jak Powstańcy! lepiej umrzeć na wyprostowanych nogach, niż żyć na zgiętych kolanach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
dostęp do wiedzy nie jest dzisiaj aż tak utrudniony, szczególnie, gdy się nie mieszka w wiosce gdzieś w górach zasypanej przez 300 dni w roku śniegiem, i ma się internet, jak Powstanie się skończyło wszyscy wiedzą, a jak należy je oceniać, głosów żadnej ze stron nie brakuje (na szczęście), wystarczy nie być na nie głuchym; czy było warto, można jedynie pytać tych, którzy faktycznie tam byli
![]() Co komu zwyczajnie przeszkadza, że serwisy informacyjne przypomną o tym militarnym (nie tylko) zrywie sprzed lat, że przepchną teleturnieje i puszczą transmisję z defilady, nikt nikogo z domu nie wygania. Tak, jednak należy się tym ludziom szacunek, potrafili się zmobilizować, zjednoczyć i walczyć w imię 'jakiejś' sprawy (nie wyjechali masowo 'do Anglii' poprawiać sobie, bo było im źle ;-)), czy ktoś spacerując Chińskim Murem zastanawia się, ilu ludzi straciło przy jego budowie życie? Po czyim grobie chodzą... Ale zdjęciami z wycieczki szpanować najprzyjemniej, prawda. Niektórzy do bólu kochają Nowy York, zachwycają się, jakim jest wspaniałym miastem, czy zdają sobie w ogóle sprawę, ilu ludzi zginęło harując choćby przy wylewaniu fundamentów pod Most Brookliński? Nie należy się nikomu z nich choć pamięć o tym fakcie, bo nie byli, jak się okazuje, mądrzy? Bo przyjęli taką, a nie inną pracę, bo nie rezygnowali, nie mogli, skoro chcieli realizować swój amerykański sen... Czy socjalizm był tylko zły, czy jego idea nie była choć trochę piękna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Zrobiło mi się bardzo przyjemnie, jak włączyli syrenę na budynku na moim osiedlu. Przyjemnie, bo pamiętali.
Gorzej, jak zobaczyłam, że nikt się nie zatrzymał, nikt nie wyjrzał, nikt nie stanął, a jakiś facet krzyknął "znowu wyją?!" To przykre, że ludzie nie wiedzą, dlaczego, po co i na co... Nawet telewizji im się nie chce oglądać, ani radia posłuchać, w którym przecież mówią o tym na prawo i lewo. Nic już dzisiaj ludzi nie obchodzi...
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
W moim mieście też dziś zawyła syrena o godzinie 17stej, zawsze będę pamiętać o Powstaniu Warszawskim, nie byłam w muzeum, nie mieszkam w Warszawie ani nie znam nikogo, kto w nim walczył, ale bohaterstwo tamtych ludzi zawsze będę podziwiać i gdybym wtedy żyła też walczyłabym z nimi bez wahania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
ale to prawda, że dowódcy powinni być rozliczeni, i że nie tylko wysłano na pewną śmierć 200 tyś (finalnie; choć ja czytałam kiedyś gdzieś, że w sumie było to do 150 tyś, ale czy to ważne ;-)) ludzi, ale ułatwiono tym samym późniejszą robotę Stalinowi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Blisko znalezione w google, aż 2gi link od góry.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Ja uważam że powstanie było głupią decyzją. Zawalili dowódcy, posłali z zimną krwią na rzeź kobiety, dzieci, nieuzbrojonych chłopców. Zginęli niepotrzebnie i z perspektywy czasu jestem w stanie sobie wyobrazić tą tragedię. Żal mnie za serce łapie bo nie mieli wyboru, a są osoby winne temu i na dzień dzisiejszy powinno się ich osądzić. Bohaterskie powstanie... ja bym tego tak nie nazwała. Postawili ludzi w takiej a nie innej sytuacji, boso, nieuzbrojonych i z pomysłem zrywu powstańczego...i co oni mieli zrobić?! Walczyli bo tylko to im pozostało. Dziś zbudowano otoczkę dookoła tego wydarzenia i trochę kamufluje się fakty nie przedstawiając obiektywnej prawdy. Jedyne co można zrobić dla tych którzy zginęli i ich rodzin, to okrzyknąć ich czyn ogromnie bohaterskim żeby jakoś śmierć (bezsensowna) tylu ludzi pozostała w pamięci jako coś pięknego i godnego pamiętania. Podziwiam ich za to że podporządkowali się rozkazom i woli większości. Zginęli bohatersko ale niepotrzebnie. Dało się tego uniknąć, ocalić miasto... które potem w trudach odbudowywały następne pokolenia. Trzeba odróżniać bezsensowne bohaterstwo od chłodnej logiki (której nie wykazały osoby odpowiedzialne za przebieg i odgórne decyzje). Lepiej było posłać na śmierć naszych niż czekać na rozwiązanie sytuacji przez wejście ZSRR.
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Nie byłoby dobre przemilkiwanie rzeczy niewygodnych i nieprawdziwa ocena sytuacji, niekorzystanie z możliwości wyciągania wniosków, mnie np. chodzi wyłącznie o pamięć, przykro trochę czytać gdzieniegdzie internetowe jatki, wytyki, obrzucanie błotem. Powstanie to nie byli 'tylko dowódcy', tylko, w konsekwencji, przede wszystkim, tacy my.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Jak ja to widzę...
Młodzi ludzie którzy latami znosza upokorzenia okupacji, którzy patrza na wywózki, którzy nie mają młodości, którzy nie moga sie uczyć, musza kryć i chylic głowe przed byle niemieckim żołnierzem... To powstanie musiało wybuchnąc, bo ci młodzi ludzie nie mogli już tego znieść. Nawet gdyby rozkaz nie padł, to oni i tak poszliby walczyc, bo byli wściekli, chcieli w końcu poczuć cos, cokolwiek, chcieli podnieść głowy i dac w zęby tym którzy ich upokorzyli. Nie podporządkowali się rozkazom, nie szli do walki z musu, szli walczyc z radością. Oni chcieli walczyc, oni wręcz walki żądali! Byli bohaterami i cokolwiek by o powstaniu nie mówic, to ja się nie bardzo zgadzam na to, żeby teraz mówić, że tylko rozkazy kazały im walczyc. Oni walczyli o swój honor. Rwali się do walki i moze było to głupie, może w dalszej perspektywie niezbyt dla Polski dobre... ale to była ich walka i ich życie.
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę instynktu samozachowawczego! Człowiek nie powinien tak chętnie wpisywać się w rolę mięsa armatniego w akcjach z góry skazanych na niepowodzenia... A honorem jeszcze nikt nigdy się nie najadł... za to umarło z tego powodu wielu.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2008-08-01 o 21:28 Powód: lit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Prawda jest okrutna-bez Powstania i tak czekałoby nas kilkadziesiąt lat komunizmu.Ten zryw miał wartość moralną, był demonstracją sprzeciwu wobec trwającej już 5 lat okupacji ale z wojskowego i strategicznego punktu widzenia to było bez sensu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Moglbym conieco sie rozpisac, ale ponizsze powinno wiecej niz wystarczyc:
http://foxx.salon24.pl/26203,index.html Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Odnawiam temat, gdyż jutro jest rocznica powstania warszawskiego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ja strasznie emocjonalnie podchodzę do Powstania Warszawskiego. Nie jestem z Warszawy, nawet nigdy tam nie byłam ale to wydarzenie zawsze wywołuje u mnie wzruszenie. Nie docenia sie poświęcenia setek młodych bohaterów, którzy tak bardzo kochali Polske że zdecydowali sie za nia umierać, chociaz pewnie zdawali sobie sprawę, że nie maa żadnych szans z Niemcami. Składam im hołd, bo sa bohaterami których Polska juz nigdy nie będzie mieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o powstanie, to dla mnie bohaterami byli żołnierze lub zwyczajni obywatele, którzy dla ojczyzny gotowi byli znieść największe tortury, wędrować przez kanały ( Dla mnie to wprost niewyobrażalny patriotyzm ). Myśląc powstanie widzę właśnie takich Polaków, a nie generałów, którzy zwiali do Anglii i udawali, że bronią ojczyzny, na śmierć posyłając swoich rodaków, w dodatku beznadziejnie ten zryw organizując. Nie chodziło im o Ojczyznę, tylko raczej o swoje majątki. Na zawsze bohaterami dla mnie pozostaną małe dzieci, kobiety, mężczyźni, starcy, którzy zdecydowali się Polsce oddać wszystko. Do tych tchórzów z Anglii jestem negatywnie nastawiona. Łatwo im było głosić hasła patriotyczne grzejąc tyłki przed kominkiem i nawoływać do umierania za wolność.
Powstanie było beznadziejnie zorganizowane, ale walczących w nim ludzi należy uznać za świętych.
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Profesor Stanisław Salmonowicz podaje bardzo ciekawe fakty dotyczące Powstania, o których ja nie miałam pojęcia. Przytocze pare najciekawszych:
- Do Wybuchu Powstania przyczyniły sie między innymi aresztowania polskich oficerów, dokonane przez NKWD W 1944 roku. Wiedziano, że z Ruskami nie można się dogadać, a oni już byli bardzo blisko stolicy - zupełne poddaństwo Roosevelta, który przystawał na każde żadania Stalina - fałszywy obraz AK przedstawiany przez Radio Moskwa, które głosiło, iz dowództwo AK uciekło ze stolicy, napięta sytuacja w Warszawie - Jak dla mnie najważniejszy argument przemawiający za Powstaniem: w 1944 roku Hitler miał plan wysadzenia połowy PARYŻA, MATERIAŁY WYBUCHOWE BYŁY JUŻ ZAŁOŻONE. NIE DOSZŁO DO TEJ TRAGEDII, MIĘDZY INNYMI DZIĘKI WYBUCHOWI POWSTANIA PARYSKIEGO. POWSZECHNIE WIADOMO, ŻE HITLER WYDAŁ ROZKAZ ZRÓWNANIA STOLICY Z ZIEMIĄ, KTO WIE CZY NIE DOSZŁO BY DO TEGO, GDYBY NIE POWSTANIE. WARSZAWIACY ZGINĘLI BY W OBOZACH CZY W CZASIE EGZEKUCJI A NIE W BOHATERSKIEJ WALCE. Polecam również nowego Newsweeka, jest tam artykuł o listach pisanych przez niemieckiego żołnierza walczącego w Powstaniu. Zacytyje tylko jeden fragment:"Walczyli, na Boga, lepiej niż my". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze - co to za plecenie glupot i plucie na zolnierzy polskich na obczyznie, ktorzy walczyli z Niemcami przez cala wojne ![]() O jakie niby majatki im chodzilo? Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd za taka ignorancje. Pare postow wyzej masz podwieszone informacje, z ktorych jasno wynika, ze nikt nikogo na smierc nie wysylal, przeciwnie - Sosnkowski jasno byl przeciwko powstaniu wlasnie po to, by zapobiec niepotrzebnym stratom. Jak masz czelnosc pisac takie rzeczy, gdy jak widac nie masz o temacie pojecia i szkalujesz polskich bohaterow :/ Poczytaj sobie chocby: http://www.jacektrznadel.pl/index.ph...d=19&Itemid=31 Irytuje mnie taka okropna niewiedza ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Wyrak nie denerwuj sie tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
![]()
1 sierpnia (jutro)-godzina 17.00 ...Kiedy w całej Polsce zawyją syreny, gdziekolwiek będziesz-zatrzymaj się, uczcij chwilą ciszy tych, którzy walczyli i ginęli za Twoją wolność!.
Wyjdz z domu, wysiądź z samochodu, na minutę oderwij się od pracy. POKAŻ INNYM, ŻE PAMIĘTASZ.;] Pamiętajcie Dziewczyny;*..jutro godzina 17h.chodźby się waliło, pokażmy, że pamiętamy!!.Oni ginęli za Polske, czyli za NAS;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Na co jak na co, ale na to bede sie gotowac, szczegolnie, jak ktos bedzie sie wykazywal skrajna ignorancja
![]() Takie teksty jak te cytowane wyzej, sa zywcem jak z komuszej propagandy ![]() ![]() Cytat:
Powstanie Muzem Powstania sporo zmienilo, naprwde ciezko przecnic co tacy ludzie jak Oldakowski robia. Niestety, jutro na Powazkach bedzie bydlo - politycy i ekipy telewizyjne, a Powstancy beda gdzies na szarym koncu :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I pewnie tak samo traktują powstańców. Zapomina się ,że to jest uroczystość dotycząca Powstania, a nie okazja do lansu i demonstracji swoich poglądów politycznych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Uwazacie ze 1 sierpnia powinno byc swietem narodowym? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ze zdziwieniem zauważam, że wiele osób ma zastrzeżenia co do podjęcia decyzji o Powstaniu ze względu na zniszczenie miasta i straty w ludności. Trochę interesuje się historią i z tego co mówił mój nauczyciel odniosłam wrażenie, że: Warszawa tak czy siak miała być zniszczona bo taki był rozkaz Hitlera, a więc niezależnie od działań mieszkańców tego nie dałoby się uniknąć(poza tym miasto było na linii frontu, co by i tak pociągnęło za sobą zniszczenia). Ludzie byli na tyle zdesperowani i chętni do działania, że gdyby nie dowódcy z AK to ktoś inny(komuniści) by ich poprowadził do walki(poza tym na wezwanie Niemców Warszawiacy nie stawili się na roboty, co by miało na pewno krwawe konsekwencje). Niektórzy uważają, że zasługą Powstania jest pewna "autonomia" Polski powojennej, no i oczywiście dzięki opóźnieniu przez Powstanie AC część Niemiec, Berlina zajęli zachodni alianci a nie komuniści. Dlatego moim zdaniem to była zdecydowanie dobra decyzja. Wiem, że to może brzmieć trochę patetycznie, ale trudno to ująć w inny sposób: mi zawsze w takie rocznice przypominają się słowa Becka, że honor to najważniejsza rzecz w życiu narodów. Inni może ocalili swoje piękne miasta, ale dzisiaj nie mają czym się chwalić. Polacy podchodzą do historii z dystansem, co jest moim zdaniem smutne, bo mogłaby ona łączyć ludzi i coś dla nich znaczyć(wydaje mi się, że np. w USA mają zupełnie inny stosunek do tradycji, historii, chociaż jest ona krótsza i nie tak tragiczna). Czy 1 sierpnia powinien być świętem narodowym? Myślę, że lepiej gdyby ludzie sami z siebie pamiętali i chcieli pamiętać...
Edytowane przez madame_butterfly Czas edycji: 2009-08-01 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Właśnie obejrzałam dokument "12 ton oni wszyscy tam są"- o wymordowaniu mieszkańców Woli (to było 12 ton ludzkich zwłok).
W czasie Powstania pod gruzami zginęła siostra bliźniaczka mojej babci (rodowite warszawianki) z mężem i dwójką malutkich dzieci. Pisanie o "lansie" rocznicy Powstania jest co najmniej niestosowne. Uważam,że powinno to być narodowe święto. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-08-01 o 23:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Komunisci by niczego nie poprowadzili, bo juz byli na drugim brzegu Wisly... Cytat:
Natomiast jesli chodzi o reszte - Alianci nie zajeli zadnej czesci Berlina, nie dotarli to niego przed zakonczeniem wojny. To raz, dwa - Sowieci czekali z ofensywa do 17 stycznie 1945, ponad 3 miesiace po zakonczeniu, a ponad 5 miesiecy po wybuchu Powstania - ciezko mowic o tym, ze ich to spowolnilo.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.