Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-03, 22:48   #271
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

dlatego wanienke przenosi moj TZ

gratuluje kg ja tez musze sie zwazyc zobaczyc czy cos zeszlo znowu ale chyba nie
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 12:11   #272
UnholyOne
Ola-Unhola

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Dzieńdoberek
Ale się dzisiaj wyspałam. Mały obudził się dwa razy w nocy, ale tylko pojadł i dalej spał nawet bez najmniejszego kwękania

Małego kąpię i sama i z Małżem i nawet Bartuś mi pomaga.
Pierwszy raz się stresowałam (kąpałam z Małżem), ale to normalne. W końcu miałam ponad 6 lat przerwy. Ale teraz raz dwa i sama go migiem wypluskam

No i położnej nie ma, a już po 12..
Czekam do 15 i dzwonię, kiedy się pojawi.
Wiadomo, że jestem w domu, ale....cały dzień się kogoś spodziewać, to nie jest wygodne.
Stary 2009-08-04, 12:50   #273
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

jeju Unholy ale Ci zazdroszcze, moj maly wstaje co dwie godziny

a moze mi ktos powiedziec o co chodzi z moim krwawieniem? po porodzie krwawilam ok 7 dni i przeszlo, pozniej czasami co dwa trzy dni tylko jeszcze cos mi polecialo
a teraz znowu leci mi krew codziennie a juz prawie miesiac minal od porodu. to normalne? moze powinnam isc do lekarza, moze cos ze mna nie tak?
Stary 2009-08-04, 12:53   #274
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Witam!! oficjalnie melduję sie na odchowalni

moja mała dzisiaj dala mi pospac wreszcie byla najedzona i zadowolonaspala po kapielim 5 godzin a potem dostala papu i znowu 4 godziny
piła tylko moje mleczko, a w lodowce czeka kolejna porcja zeby tylko szybko te brodawki wygoić i juz butelka nie bedzie potrzebna......

byla u nas dzis polozna.....sprawdzala mi te piersi i mowila ze mam juz duzo pokarmu i zebym odciagala zeby sie jakis zastoj nie zrobil-odciagam tak co 4-5 godzin po 30ml z kazdej piersi, bo na wiecej nie mam sily.....a małej to starcza
za 3 dni znowu przyjdzie sprawdzic mi krocze, bo mowila ze jakiejs dziewczynie teraz sie szwy rozeszly a ona nawet tego nie czula no i nastraszyla mnie tym

wy tez mialyscie po porodzie uczucie ze oczy wam wyciska? ja mam tak od 3 dni......i bola mnie te gałki jak ruszam, narazie krople swietlikiem , a jak nie przejdzie to bede musiala isc do okulisty
i oczywiscie musze ograniczyc komputer na jakis czas......nawet nie nadrabiam bo za duzo czytania dla moich oczu

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 13:16   #275
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość

moja mała dzisiaj dala mi pospac wreszcie byla najedzona i zadowolonaspala po kapielim 5 godzin a potem dostala papu i znowu 4 godziny
piła tylko moje mleczko, a w lodowce czeka kolejna porcja zeby tylko szybko te brodawki wygoić i juz butelka nie bedzie potrzebna......

byla u nas dzis polozna.....sprawdzala mi te piersi i mowila ze mam juz duzo pokarmu i zebym odciagala zeby sie jakis zastoj nie zrobil-odciagam tak co 4-5 godzin po 30ml z kazdej piersi, bo na wiecej nie mam sily.....a małej to starcza
za 3 dni znowu przyjdzie sprawdzic mi krocze, bo mowila ze jakiejs dziewczynie teraz sie szwy rozeszly a ona nawet tego nie czula no i nastraszyla mnie tym

wy tez mialyscie po porodzie uczucie ze oczy wam wyciska? ja mam tak od 3 dni......i bola mnie te gałki jak ruszam, narazie krople swietlikiem , a jak nie przejdzie to bede musiala isc do okulisty
i oczywiscie musze ograniczyc komputer na jakis czas......nawet nie nadrabiam bo za duzo czytania dla moich oczu

Ja z oczami nic nie mam, ale przez pierwsze dni strasznie bolał mnie kręgosłup, nie mogłam się wyprostować, zresztą jeszcze trochę ten ból został. Dodatkowo w szyji i barku "wszedł" mi taki ból-kręcz - nie mogłam skręcić głowy w prawo i wstać z łóżka. Cała szyja mnie bolała, ze przy podnoszeniu i schylaniu wyłam. Ale to już przeszło.

Fajnie, że Weroniczka je i pokarm się pojawił w większych ilościach. Też się martwiłam na początku, a teraz mam bardzo dużo.
I nawet brodawek nie mam bolących

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Svinecko, co do krwawienia, to nie wiem co Ci poradzić.Okres to raczej nie jest - przecież karmisz piersią i to za szybko na @.
Może jeszcze coś się oczyszcza jeszcze, ale dla świętego spokoju możesz iśc do dr.
Stary 2009-08-04, 13:44   #276
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
a moze mi ktos powiedziec o co chodzi z moim krwawieniem? po porodzie krwawilam ok 7 dni i przeszlo, pozniej czasami co dwa trzy dni tylko jeszcze cos mi polecialo
a teraz znowu leci mi krew codziennie a juz prawie miesiac minal od porodu. to normalne? moze powinnam isc do lekarza, moze cos ze mna nie tak?
Svinecko mam podobnie. Krwawiłam ok 2 tyg. potem tylko odrobinke leciało i przestało a od dwoch dni znów leci i to sporo. Ja nie karmie piersia wiec to może @? Już sama nie wiem.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 14:36   #277
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

nie wiem juz sama - czytalam, ze mozna krwawic nawet 4 tygodnie wiec moze tak jest

ale jesli bedzie sie dluzej krwawic to jest mozliwe, ze przy cc nie wyczyscili wszystkiego dokladnie i mogly zostac jakies resztki lozyska, skrzepy itp - jesli tak jest to wykaze to USG i trzeba albo brac tabletki albo czyszczenie

ja mam jeszcze czas ale Ty Cass powinnas isc do lekarza bo przeciez u Ciebie juz sporo czasu minelo

a moze sie wdac infekcja i wtedy bedzie nie fajnie

musze Wam sie pochwalic prezentem na ur od TZ - dzis przyszly bardzo mi sie podobaja
http://www.allegro.pl/item682990727_...osna_2009.html

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

jestem w szoku - moje dziecko pierwszy raz spi cale przedpoludnie
az mu temperature zmierzylam zeby zobaczyc czy nie jest chory ale nie jest

moze po prostu go juz brzuszek nie boli

az mi sie nudzi normalnie, ale nie chce mi sie sprzatac ani nic, mam lenia jakiegos, dzis tylko ugotowalam zupke

a przydaloby sie odkurzyc - i lazienka prosi sie o posprzatanie, nie wiem kiedy to zrobie
Stary 2009-08-04, 14:44   #278
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
nie wiem juz sama - czytalam, ze mozna krwawic nawet 4 tygodnie wiec moze tak jest

ale jesli bedzie sie dluzej krwawic to jest mozliwe, ze przy cc nie wyczyscili wszystkiego dokladnie i mogly zostac jakies resztki lozyska, skrzepy itp - jesli tak jest to wykaze to USG i trzeba albo brac tabletki albo czyszczenie

ja mam jeszcze czas ale Ty Cass powinnas isc do lekarza bo przeciez u Ciebie juz sporo czasu minelo

a moze sie wdac infekcja i wtedy bedzie nie fajnie

musze Wam sie pochwalic prezentem na ur od TZ - dzis przyszly bardzo mi sie podobaja
http://www.allegro.pl/item682990727_...osna_2009.html

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

jestem w szoku - moje dziecko pierwszy raz spi cale przedpoludnie
az mu temperature zmierzylam zeby zobaczyc czy nie jest chory ale nie jest

moze po prostu go juz brzuszek nie boli

az mi sie nudzi normalnie, ale nie chce mi sie sprzatac ani nic, mam lenia jakiegos, dzis tylko ugotowalam zupke

a przydaloby sie odkurzyc - i lazienka prosi sie o posprzatanie, nie wiem kiedy to zrobie
hejka
wiesz co ja tez po cc jutro minie mi 6 tyg i od 5 dni tez zaczeło znów ze mnie leciec a juz po 3 tyg przestało a terz znów i tez tak tym sie martwie ale slyszalam ze po cc tak moze byc poprostu cos sie jeszcze nie oczysciło.

kolczyki cudne

gratulacje dla nowych mamusiek ;*
Stary 2009-08-04, 14:48   #279
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:

Z tego co mi wiadomo po cesarce nie ma oczyszczania. Podczas zabiegu wszystko jest w całości usuwane. Tak mi powiedziała położna.
Jeszcze wstrzymam sie z lekarzem, poczekam bo byc moze to juz @. Jak dalej bede krwawić to pojde do ginki.

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
hejka
wiesz co ja tez po cc jutro minie mi 6 tyg i od 5 dni tez zaczeło znów ze mnie leciec a juz po 3 tyg przestało a terz znów i tez tak tym sie martwie ale slyszalam ze po cc tak moze byc poprostu cos sie jeszcze nie oczysciło.
Chyba jednak po cc tak ma być. Kolejna mamusia ma to samo Nie ma co sie martwić.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-08-04, 14:50   #280
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
hejka

kolczyki cudne

gratulacje dla nowych mamusiek ;*
mam nadzieje, ze tak jest
Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Z tego co mi wiadomo po cesarce nie ma oczyszczania. Podczas zabiegu wszystko jest w całości usuwane. Tak mi powiedziała położna.
Jeszcze wstrzymam sie z lekarzem, poczekam bo byc moze to juz @. Jak dalej bede krwawić to pojde do ginki.
no wlasnie o to chodzi, ze mogl ktos nie usunac wszystkiego dokladnie

dzis czytalam w necie jak dziewczyna opisywala, ze jej niedokladnie usuneli, zostaly jej jakies kawalki pecherza plodowego, jakies skrzepy i inne takie smieci i poszla do lekarza i skierowal ja na oczyszczenie tego

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

znalazlam co napisala ta dziewczyna:

"Dziewczyny - to NIE jest normalne.
jak słyszę - a bo to tak bywa, a bo to taka pani uroda może, a
niektóre kobiety tak krwawią to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Krwawienia po porodzie czy po cesarce nie muszą trwać 6 tygodni z
zegarkiem w ręku ale jeśli nawracają, nie ustają, cały czas są
czerwone to znaczy że macica jest źle oczyszczona, nie obkurcza się
tak jak trzeba, coś w środku zostało. I nie wierzcie że po cesarce
nic w środku nie zostawią - u mnie zostawili cały śmietnik, błony
płodowe, skrzepy, resztki łożyska, które obumarły i spowodowały
infekcję. Jedna sobie przeczeka aż wszystko samo wyleci, a druga w
międzyczasie umrze na infekcję albo na krwotok, a lekarz będzie stał
obok i mowił że to tak bywa.
Ja też po jednym i po drugim cc krwawiłam, za 1 razem po 7
tygodniach miałam łyżeczkowanie, usuwanie tych obumarłych resztek
łożyska, za drugim razem pojechałam do szpitala po 10 dniach bo już
wiedziałam że coś jest nie tak i wtedy wystarczyły leki na
obkurczenie macicy i wydalenie skrzepu.
Jeśli jesteś pewna że to nie jest miesiączka, jeśli krwawienia
utrzymują się od cesarki - jedź do szpitala. Przynajmniej usg trzeba
zrobić żeby sprawdzić przyczynę, na usg widać czy coś zostało. "
Stary 2009-08-04, 14:52   #281
Cassandra 23
Zakorzenienie

Svinecko prezent od TŻ-ta super Mam podobne kolczyki tylko pozłacane ale naszczęście jeszcze nie ześniedziały

Nie bede sie sprzeczać. Pisze tylko to co sie dowiedziałam. Napewno jeszcze pozostały jakieś resztki i powoli sie jeszcze macica oczyszcza.
Brzuch mnie nie boli, nic niepokojącego nie zauwazyłam.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-08-04, 15:25   #282
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Mamusie mam pytanko do was
kiedy zeszla wam opuchlizna ze stop?? bo moje wygladaja dalej jak przed ciaza i tak samo bola

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-04, 15:27   #283
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry
a raczej śpiąąąąąący
Moje dziecie mi dało popalic w nocy .... nie dość że małż mnie wkurzył i do północy nie spałam to potem wstawałam co godzinę, dwie bo mały co chwile jadł

Potem marudził całe przedpołudnie ... i zasnął dopiero o13
Jestem nieporzytomna!

oooo przyszły mi juz zaproszenia na chrzest ... gosc wysłał wczoraj a dzisaij pan Staszek już mi przyniósł ... są sliczne! Teraz musze wpisać datę - jednak 9 sierpień - duzo czasu nam nie zostało ... i jedziemu zapraszać gości

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Dzieńdoberek
Ale się dzisiaj wyspałam. Mały obudził się dwa razy w nocy, ale tylko pojadł i dalej spał nawet bez najmniejszego kwękania

No i położnej nie ma, a już po 12..
Czekam do 15 i dzwonię, kiedy się pojawi.
Wiadomo, że jestem w domu, ale....cały dzień się kogoś spodziewać, to nie jest wygodne.
zazdroszczę ja chodzę jak by mnie ktoś trzasnął w głowę

no i zjawiła sie ta połozna??? co powiedziała ciekawego?

Cytat:

kolejny śpioch a moja maruda własnie się budzi

Super, ze masz coraz więcej pokarmu ...
Cytat:

http://www.allegro.pl/item682990727_...osna_2009.html[COLOR="Silver"]
śliczne!!!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 15:28   #284
p4w
Zakorzenienie

mój synuś dopiero usnął od rana
wcześniej tylko drzemał przy piersi - jestem wykończona, nic nie jadlam

chyba się zdrzemnę razem z nim, a na spacer pójdziemy jak małż wróci

w jednej piersi zrobił mi sie jakis zastój, ale tylko w jednym miejscu wyczuwam twarde miejsce - próbowałam rozmasować i robić zimne okłady, ale Tomuś jakoś nie chce wyjeść tego, a jak ściągam laktatorem to pierś się opróżnia, a to miejsce nadal pozostaje twarde

nie wiem co mam zrobić - macie jakieś sprawdzone metody, bo do lekarza nie bardzo chce iść bo boję sie, ze da mi jakieś leki

znajoma mamy mówiła, że ludową metodą są okłady z liści kapusty - chyba spróbuję - nie mam nic do stracenia

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 15:35   #285
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
kiedy zeszla wam opuchlizna ze stop?? bo moje wygladaja dalej jak przed ciaza i tak samo bola
Mi stopy dopiero teraz schodzą. Lekarz mówił, że to normalne. Trzeba jak najwięcej pić i siusiać

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
dzień dobry
a raczej śpiąąąąąący
Moje dziecie mi dało popalic w nocy .... nie dość że małż mnie wkurzył i do północy nie spałam to potem wstawałam co godzinę, dwie bo mały co chwile jadł

Potem marudził całe przedpołudnie ... i zasnął dopiero o13
Jestem nieporzytomna!

oooo przyszły mi juz zaproszenia na chrzest ... gosc wysłał wczoraj a dzisaij pan Staszek już mi przyniósł ... są sliczne! Teraz musze wpisać datę - jednak 9 sierpień - duzo czasu nam nie zostało ... i jedziemu zapraszać gości

zazdroszczę ja chodzę jak by mnie ktoś trzasnął w głowę

no i zjawiła sie ta połozna??? co powiedziała ciekawego?

kolejny śpioch a moja maruda własnie się budzi

Super, ze masz coraz więcej pokarmu ...

śliczne!!!
No i położnej nie było, a poradni nikt nie odbiera wrrrrrrr

Współczuję niewyspania.
Dużo macie gości na chrzcinach?

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość

w jednej piersi zrobił mi sie jakis zastój, ale tylko w jednym miejscu wyczuwam twarde miejsce - próbowałam rozmasować i robić zimne okłady, ale Tomuś jakoś nie chce wyjeść tego, a jak ściągam laktatorem to pierś się opróżnia, a to miejsce nadal pozostaje twarde

nie wiem co mam zrobić - macie jakieś sprawdzone metody, bo do lekarza nie bardzo chce iść bo boję sie, ze da mi jakieś leki

znajoma mamy mówiła, że ludową metodą są okłady z liści kapusty - chyba spróbuję - nie mam nic do stracenia

Liście kapusty podobno pomagają.
A znalazłam jeszcze coś takiego:
Co możesz zrobić jeśli tylko spostrzeżesz, że doszło do zastoju miejscowego:
" Staraj się aby ta właśnie pierś była podawana do karmienia w pierwszej kolejności.
" Jeśli dziecko nie może, z jakichś powodów, opróżnić piersi samodzielnie to należy ten pokarm odciągnąć ręcznie lub odciągaczem.
" Jeżeli pierś jest przepełniona to należy przed podaniem jej dziecku nieco ją rozluźnić poprzez odciągnięcie pokarmu.
" Przed karmieniem można pierś rozgrzać ciepłym okładem, a po karmieniu zastosować zimny okład.
" Możesz również zrobić okład z liści białej kapusty, który działa przeciwzapalnie. Dlatego dobrze jest jeśli jeszcze przed porodem zamrozisz w zamrażarce kilka umytych liści kapusty. Przygotowując okład z kapusty należy pamiętać o uprzednim nasmarowaniu piersi czymś tłustym, aby sok nie podrażnił nazbyt skóry. Okład powinien być położony co najmniej na pół godziny po karmieniu a jeśli się uda to nawet do następnego karmienia. Jednak należy go zdjąć na około pół godziny przed karmieniem.
" Możesz w takiej sytuacji karmić nieco częściej.
" W przypadku znacznej trudności opróżniania piersi można skorzystać z preparatu oksytocynowego, ale ponieważ nie jest on powszechnie dostępny, prawdopodobnie zaaplikuje ci go osoba którą poprosisz o pomoc kiedy sama już nie będziesz umiała sobie poradzić.
" Jeśli masz taką możliwość, to bez zahamowań, skontaktuj się z osobą która może cię wesprzeć psychicznie lub fizycznie w "problemach piersiowych".

A w załączeniu mój dzisiejszy śpioszek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03747b.jpg (42,0 KB, 56 załadowań)
Stary 2009-08-04, 15:48   #286
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Oj moja opuchlizna utrzymywała sie ok 2 tyg po porodzie. Co pawda juz 3 dni po porodzie znacznie zeszła ale moje nogi nadal wyglądały fatalnie. Dopiero teraz widze wyraźnie kostki ale stopy nadal mnie dziwnie bolą, szczegolnie jak rano wstaje lub dlugo posiedze. Tak w środku bolą, jakby kości...nie wiem od czego.

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
Jaki słodziutki i jak ładnie śpi na boczku. Mój wogole nie chce spac na boczku, preferuje tylko na pleckach

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-08-04, 16:45   #287
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
mam nadzieje, ze tak jest

no wlasnie o to chodzi, ze mogl ktos nie usunac wszystkiego dokladnie

dzis czytalam w necie jak dziewczyna opisywala, ze jej niedokladnie usuneli, zostaly jej jakies kawalki pecherza plodowego, jakies skrzepy i inne takie smieci i poszla do lekarza i skierowal ja na oczyszczenie tego

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

znalazlam co napisala ta dziewczyna:

"Dziewczyny - to NIE jest normalne.
jak słyszę - a bo to tak bywa, a bo to taka pani uroda może, a
niektóre kobiety tak krwawią to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Krwawienia po porodzie czy po cesarce nie muszą trwać 6 tygodni z
zegarkiem w ręku ale jeśli nawracają, nie ustają, cały czas są
czerwone to znaczy że macica jest źle oczyszczona, nie obkurcza się
tak jak trzeba, coś w środku zostało. I nie wierzcie że po cesarce
nic w środku nie zostawią - u mnie zostawili cały śmietnik, błony
płodowe, skrzepy, resztki łożyska, które obumarły i spowodowały
infekcję. Jedna sobie przeczeka aż wszystko samo wyleci, a druga w
międzyczasie umrze na infekcję albo na krwotok, a lekarz będzie stał
obok i mowił że to tak bywa.
Ja też po jednym i po drugim cc krwawiłam, za 1 razem po 7
tygodniach miałam łyżeczkowanie, usuwanie tych obumarłych resztek
łożyska, za drugim razem pojechałam do szpitala po 10 dniach bo już
wiedziałam że coś jest nie tak i wtedy wystarczyły leki na
obkurczenie macicy i wydalenie skrzepu.
Jeśli jesteś pewna że to nie jest miesiączka, jeśli krwawienia
utrzymują się od cesarki - jedź do szpitala. Przynajmniej usg trzeba
zrobić żeby sprawdzić przyczynę, na usg widać czy coś zostało. "
o kurde to sie przestraszyłam, ale nie chce isc juz do gin mam dosc szperania mi tam...
og,óle nawet na kontrole nie planowalam isc ale cóz chyba bede musiala sie wybrac. a moze to @??/ jest jednak???? bo czytałam ze moze tez tak byc, w koncu nic mnie nie boli ale brzuchol mam jeszcze duzy to moze ta macica sie nie obkurcza????? o rany julek my baby to mamy przerabane

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
mi tak z 2 tyg po sie utrzymywała i spalam z stopamin wyzej na poduszce kładłam

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość

moja mycha od 8 nie chce spac tylko od czasu do czasu przy cycku zasypia a jak ja odłoze to juz sie budzi krzy cos marudny ma dzis dzionek

Edytowane przez marica5
Czas edycji: 2009-08-04 o 16:47
marica5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 16:57   #288
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
Mi stopy dopiero teraz schodzą. Lekarz mówił, że to normalne. Trzeba jak najwięcej pić i siusiać

No i położnej nie było, a poradni nikt nie odbiera wrrrrrrr

Współczuję niewyspania.
Dużo macie gości na chrzcinach?

Liście kapusty podobno pomagają.
A znalazłam jeszcze coś takiego:
Co możesz zrobić jeśli tylko spostrzeżesz, że doszło do zastoju miejscowego:
" Staraj się aby ta właśnie pierś była podawana do karmienia w pierwszej kolejności.
" Jeśli dziecko nie może, z jakichś powodów, opróżnić piersi samodzielnie to należy ten pokarm odciągnąć ręcznie lub odciągaczem.
" Jeżeli pierś jest przepełniona to należy przed podaniem jej dziecku nieco ją rozluźnić poprzez odciągnięcie pokarmu.
" Przed karmieniem można pierś rozgrzać ciepłym okładem, a po karmieniu zastosować zimny okład.
" Możesz również zrobić okład z liści białej kapusty, który działa przeciwzapalnie. Dlatego dobrze jest jeśli jeszcze przed porodem zamrozisz w zamrażarce kilka umytych liści kapusty. Przygotowując okład z kapusty należy pamiętać o uprzednim nasmarowaniu piersi czymś tłustym, aby sok nie podrażnił nazbyt skóry. Okład powinien być położony co najmniej na pół godziny po karmieniu a jeśli się uda to nawet do następnego karmienia. Jednak należy go zdjąć na około pół godziny przed karmieniem.
" Możesz w takiej sytuacji karmić nieco częściej.
" W przypadku znacznej trudności opróżniania piersi można skorzystać z preparatu oksytocynowego, ale ponieważ nie jest on powszechnie dostępny, prawdopodobnie zaaplikuje ci go osoba którą poprosisz o pomoc kiedy sama już nie będziesz umiała sobie poradzić.
" Jeśli masz taką możliwość, to bez zahamowań, skontaktuj się z osobą która może cię wesprzeć psychicznie lub fizycznie w "problemach piersiowych".

ale slodziutko spi

a moja tylko w takiej pozycji spi w dzień a po kapieli normalnie w lozeczku. dziadki ja rozpiescili mi by tylko na raczka chciała być ale jest duzo chetnych do noszenia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN6210.jpg (65,8 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6196.jpg (73,9 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6142.jpg (74,0 KB, 49 załadowań)
Stary 2009-08-04, 19:37   #289
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie zaraz mina 2 tygodnie i krwi mam odrobinke.Raczej jest to jakby różowe osocze w malej ilosci-wkladki nosze i juz sie zastanawialam kiedy koniec.

Cytat:

nie czula ze jej sie rozeszły ? przeciez to boli
mi ostatni lekko sie naderwał ze skóra i piekło jak diabli.Od razu czulam ze cos tam jest nie tak,wiec polozna ją wyciągnęła.Wła,ściwie jestem juz zagojona.Boli mnie tylko miejsce gdzie mam delikatnie naderwana skórke.Historie o rozlazłych szwach mnie tez nie ominęły i klopotach jakie są z tym związane.

Oczy mnie nie bola.Przy porodzie mialam tylko 3 parte i mała byla na swiecie, no i oczy miałam zamknięte jak radzili.

Cytat:
mi jak u Cass.Zeszlo juz zdecydowanie ale nie do końca.Obrączki jeszcze nie moge wcisnąć.Wchodzi do połowy palca.Z buzi juz mi obrzęk zszedł, ze stóp tak średnio.Najwolniej wręcz bym powiedziala ze idzie.Napewno nie mam łydek tak nabitych, a dzis kupiłam sportowe buty w rozmiarze sprzed ciąży tyle tylko ze na gumce w śródstopiu
Ogólnie reszta ciała zwiotczała...ramiona,uda stąd wiem ze woda schodzi i moze to trwac przez caly połóg.

Cytat:

Jaki słodziutki i jak ładnie śpi na boczku. Mój wogole nie chce spac na boczku, preferuje tylko na pleckach
ja moja córunie odkładam na boczek tylko jak jej nie odbije po mleczku a nie mam czasu czy tez cierpliwosci czekac wiecej niz 30min
Ogólnie nie powinno tak małe dzieciątko leżeć na boczku żeby "niezlasowac bioderek" doslownie tak uslyszalam w szpitalu .Nie wiem czy dac temu wiare

Moja dzis sobie marudkała, niespała za bardzo po porannym mleczku i do popoludniowego kręciła się,popłakiwała, jakas niespokojna była.Tez zmierzyłam temperture
Po czym nałożyłam czapke na głowe i poszłysmy na spacer na którym spała ponad 4h i mnie uziemiła ale przyjemne to poswiecenie.
Dzis pierwsza kąpiel ktora odbyła sie zupełnie bez płaczu.Nie wiem ...to chyba przypadek.

acha, no i wydaje mi sie czy Tru sie nie udziela wcale? ja sama nie zagladam juz tak czesto ale staram siebyc z wami na bierzaco.Po drugie moj transfer zwolnił i dlugo ładuje mi sie wizaz i to mnie tez zniecheca.
A Tru dlaczego nie ma?wie ktos, cos?
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-08-04 o 19:51
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 22:17   #290
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Svinecko prezent od TŻ-ta super Mam podobne kolczyki tylko pozłacane ale naszczęście jeszcze nie ześniedziały

Nie bede sie sprzeczać. Pisze tylko to co sie dowiedziałam. Napewno jeszcze pozostały jakieś resztki i powoli sie jeszcze macica oczyszcza.
Brzuch mnie nie boli, nic niepokojącego nie zauwazyłam.
nie no ja tez nie chce sie sprzeczac tylko pisze co wyczytalam i mnie to zmartwilo

a moje dziecko dzis caly dzien przespalo szok jak nie on
i dalej spi

od 19.30 tatus zostal sam z dziecmi i je nawet wykapal dal rade

a mamusia sobie poszla na zakupki i na solarium a co
Stary 2009-08-04, 22:55   #291
katarzynka00
Zakorzenienie

ostatnio jak probowalam sie zalogowac i sie poddalam to wizaz zrozumial to tak jkbym odczytala posty.Teraz zauwazylam ze pytalas czy Laurka tyle pije i ze też zainteresowalyscie sie brakiem obecnosci naszych mam.
Cass-Tak wiec Laurka popija glukoze zamiennie z herbatka.Ma dni ze wypije strasznie duzo, a są takie że 100ml stoi i stoi i na koniec dnia koncowke lub pół wylewam bo juz stara mi sie ta wydaje.Innym razem-najczesciej jak jestem na spacerku u mamy wypija na raz 100ml i potem sie martwie ze bedzie plakac a ja nie bede miala jej czego dac.
Staram sie tez nie dopajac jej na krotko przed karmieniem bo wtedy mleczka zostawia a zalezy mi zeby pelna porcje wypijala.
Zmienilam jej smoczek na avent z 1 dziurki na 2 bo mialam wrazenie ze strasznie sie meczy pijac-ciagnąc przez mikroszczelinke.To juz z piersi leci o wiele wiecej W szpitalnych butelkach byly czy wyraznie widoczne dziurki a w tych takie tyci tyci Teraz sprawniej jej idzie i szybciej i sie tak nie meczy.A do herbatki 1dziurke zostawilam, bo to troche inna konsystencja.

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-08-04 o 23:07
Stary 2009-08-04, 23:06   #292
bravurka
BAN stały

Witam wszytkie mamusie!
nie wiem czy wogole powinnam tu pisac ale pomyslama że chyba to nie zaszkodzi.
można sie tu przecież dowiedziec wielu pozytycznych rzeczy.
Miałam zostać mamusią w listopadzie a los tak chciał że mój mały Patryczek urodził się w sierpniu i moje biedactwo walczy teraz o każdy dzień życia.
pozdrawiam wszytkie mamusie i ich dzieciątka
bravurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 23:21   #293
katarzynka00
Zakorzenienie

solarium... ja tez chce, a boje sie ze mi plamy wyjda wiec sie wstrzymuje.Zapytam polozna jak do mnie zajrzy.
Pogoda sie u mnie popsula wiec nawet na spacerku sie nie opale,a nogi mam tak blade ze rażą po oczach

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
Napisane przez bravurka Pokaż wiadomość
Witam wszytkie mamusie!
Miałam zostać mamusią w listopadzie a los tak chciał że mój mały Patryczek urodził się w sierpniu i moje biedactwo walczy teraz o każdy dzień życia.
ja ciebie kojarze
i nie uwierzysz...ale myslalam ostatnio jak potoczyly sie wasze losy, bo jesli dobrze kojarze plamilas na poczatku ciazy-prawda?
trzymałam za was kciuki
Co bylo powodem wczesniejszego rozwiazania?
serdecznie pozdrawiam a dla dzieciątka moc pozytywnych fluidków zasyłam

Stary 2009-08-04, 23:25   #294
bravurka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
solarium... ja tez chce, a boje sie ze mi plamy wyjda wiec sie wstrzymuje.Zapytam polozna jak do mnie zajrzy.
Pogoda sie u mnie popsula wiec nawet na spacerku sie nie opale,a nogi mam tak blade ze rażą po oczach

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

ja ciebie kojarze
i nie uwierzysz...ale myslalam ostatnio jak potoczyly sie wasze losy, bo jesli dobrze kojarze plamilas na poczatku ciazy-prawda?
trzymałam za was kciuki
Co bylo powodem wczesniejszego rozwiazania?
serdecznie pozdrawiam a dla dzieciątka moc pozytywnych fluidków zasyłam
tak na poczatku miałam plamienia.
a własciwie do konca nie wiadomo czemu mały wczesniej przyszedł na świat miałam skurcze , pozniej rozwarcie, pękniecie pecherzyka płodowego i pozniej szybko się już potoczyło

dziękuje za "fluidy"
pozdrawiam
bravurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 23:33   #295
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Witam wszytkie mamusie!
witaj
trzymam kciuki za Twojego synka aby zwalczyl wszystkie przeciwnosci i rosl zdrowo

katarzynko co do opalania to ja juz kiedys pisalam - nie boje sie plam i nienawidze byc blada, wiec juz w ciazy opalalam sie na sloncu, a teraz zaczynam chodzic na solarium
nie moge patrzec w lustro jak jestem blada wiec musze

jedyne co sie balam to o pokarm ale pytalam lekarza i mozna normalnie sie opalac i na sloncu i w solarium tylko trzeba zaslonic brodawki - jedyne na co moze to wplynac to na wieksza laktacje spowodowana cieplem

i chyba to prawda bo piersi zaraz mi wybuchna a maly spi

za to moj starszy szkrab jeszcze nie spi i oglada sobie film wojenny
a co tam w koncu sa wakacje - we wrzesniu znow o 20 do wyrka bedzie smigal
Stary 2009-08-04, 23:36   #296
mariolasl
Zakorzenienie

Gratulacje dla Fridy!!!

Czekoladko, milo cie widziec , a Niunie masz przesliczna

Ostatnie dwa dni mialam bardzo intensywne, Antonio spi juz znacznie mniej, a w tych przerwach najulubienszym zajeciem jest patrzenie w pozycji pionowej. Jako ze dotad spal w koszu, to postanowilismy zlozyc lozeczko i zamontowac karuzele. Teraz przynajmniej zasniecie wieczorem sprawniej nam idzie. A kosz, bardzo poreczny zreszta, stoi sobie w salonie i uzywam go w ciagu dnia.

Jutro ide na wizyte kontrolna do mojej lekarki, jestem ciekawa wynikow (pewnie i tak nic nie znalezli) i tego, jak ustawi mi moje tabletki.
Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Zmienilam jej smoczek na avent z 1 dziurki na 2 bo mialam wrazenie ze strasznie sie meczy pijac-ciagnąc przez mikroszczelinke.To juz z piersi leci o wiele wiecej W szpitalnych butelkach byly czy wyraznie widoczne dziurki a w tych takie tyci tyci Teraz sprawniej jej idzie i szybciej i sie tak nie meczy.A do herbatki 1dziurke zostawilam, bo to troche inna konsystencja.
Ja to samo zrobilam juz prawie dwa tygodnie temu i Antonio znacznie lepiej je
Cytat:
Witam wszytkie mamusie!
Duzo usciskow dla ciebie Badz silna dla Maluszka i dla siebie. Wiem, jak ci ciezko, chociaz moj Antonio urodzil sie "tylko" 9 tygodni wczesniej.
Najlepsze zyczenia zdrowia dla Patryczka!
Stary 2009-08-04, 23:47   #297
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

mariola
trzymam kciuki za wyniki

musze Ci powiedziec, ze sie opitalasz i juz dawno nie widzialysmy "swierzej" foteczki Antonia
Stary 2009-08-04, 23:51   #298
Ulcia2512
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Ulcia2512

Cytat:
Witam wszytkie mamusie!
Przesylam moc pozytywnych fluidow dla Ciebie i Twojejgo syneczka:ma gia:.

108,6-106-105-104-102,5-101-100.2-99-98,8-97,7-96-95-94-93-92-91-90-89-88-87-86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72
Ulcia2512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 00:06   #299
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

o matko moje dziecko caly dzien pieknie spi i teraz tez

sa dwie wersje - albo przeszly mu kolki albo zbiera sily na noc

oby to pierwsze
Stary 2009-08-05, 09:06   #300
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Mamcie jakim moja Weroniczka jest spiochem wczoraj spala w dzien 5 godzin, obudzila sie akurat na kapanie potem spala 4 i dalam jej mleczko i wypila 100ml teraz znou spacznie spi juz 3 godzine
moje brodawki nie maja strupkow, smaruje bepanthenem bo teraz jest nowy nablonek, ale mysle ze za 2 dni i bedzie juz miec swojego cyca, co bedzie wielka wygoda dla mnie, bo nie bede musiala latac po butelke do lodowki i czekac, a ja musze smoczkiem oszukiwac

dzisiaj sie znowu wazylam i znowu 2 kg poszly w dol zostalo mi jeszcze 14kg do wagi przed ciaza

acha jesli chodzi o te masc bepanthen to musze powiedziec ze jest naprawde super,smaruje mala w miejscach gdzie moga powstac odparzenia i ma fajna skore
a do kapieli uzywam mydelka nivea i potem oliwki Hippa, czyli plyn do kapieli narazie czeka
buzi nie smaruje jej niczym-polozna powiedziala ze w ten sposob chroni ja to przed potowkami a w przyszlosci przed tradzikiem, a jak bedzie miec mocno sucha skore to wtedy dopiero posmarowac troszke oliwka...

wczoraj kapalismy ja razem z tż- on ja trzymal a ja ja mylam i jakos sama bym sie bala ja kapac bo ktos musi jej ta raczke przytrzymywac zeby nia nie ruszala .......biedna moja mala

Svinecko ten pas poporodowy nosisz caly czas?? bo mi moze dzisiaj przyjdzie wiec chcialabym juz go nosisc ale nie wiem czy moge....
a tesciowa dala mi wczoraj taki spodenko-pas modelujacy, ale jeszcze nie mierzylam.....tylko narazie wole nie zakladac zeby krocze miala powietrze a w tym wiadomo-nie dosc ze podpaska, majtki to jeszcze to by bylo za duzo chyba.....

od jakis 2 dni jak ide siku to strasznie mnie cos piecze, w prawdzie nie za kazdym razem ale nie wiem czemu, moze od tego cewnikowania jeszcze, najbardziej po prysznicu, mam nadzieje ze to nie jakies zapalenie.....

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-08-05 o 09:19
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości