|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Cytat:
) no i skonczylo sie na wieczornych bolach w podbrzuszu. takze ja robie takie szybkie proste obiady dla nas- tak w zasadzie moglabym w ogole nie robic bo mąż nie pozwala mi w ogole gotowac ani sprzatac- no ale wiadomo cos robic musze bo inaczej zwariuje.
|
|
|
|
|
#3302 | ||
|
Rozeznanie
|
Słucham sobie dówięków natury - polecanych przez Was delfinków, oceanu, deszczu... Przyjemnie w tę ponurą aurę
Cytat:
Cytat:
).Z tą energią zaś to różnie bywa - czasem mi odbija szajba jakaś maniakalna - podejrzewam hormony i syndrom wicia gniazda I powolniejsza jestem trzykrotnie w porównaniu ze stanem sprzed ciąży No i wózek, ale czekamy z gwarancją, bo model jest już upatrzony![]() A rozterki III trymestru i mnie nie są obce - raz tak kocham mój brzuszek i tak się zżyłam z małą we mnie, że nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że mnie opuści i chciałabym, by to trwało wiecznie Dodatkowo też miewam jeszcze przebłyski szoku i psychicznego nieprzygotowania - jak to, ja w ciąży? I jak to teraz będzie? Co to łóżeczko tu robi i co ja zrobię z tym dzieckiem? Czy nie mogłabym się rano obudzić i żeby świat nie wrócił do normy? ![]() A o zdjęcia prosimy!!!
till the sunlight burns a happy whole in your heart Edytowane przez karamari Czas edycji: 2009-08-04 o 15:56 |
||
|
|
|
#3303 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, a sprzatac zabrania mi moj maz wiec mam spokoj , chociaz czasem juz mam tak dosc tego wszystkiego ze sama bym chcetnie cos posprzatala ale ze strachu tego poprostu nie robie. Mnie brzuch pobolewa jak twardnieje No nic ide sie troszke polozyc, ale jeszcze pozniej do was zajze.
|
|
|
|
|
#3304 | ||||
|
Rozeznanie
|
Martusiu, wszystkiego najlepszego dla męża z okazji urodzin!!!
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chustę można zawsze sprzedać ![]() Cytat:
Ja czytałam, że we Francji lekarze zalecają przytyć w całej ciąży 6-9 kg (bo tyle waży dziecko z osprzętem: płynem owodniowym, łożyskiem, powiększona macica, dodatkowe 1,5l krwi i biust powiększony do karmienia). Trzymam kciuki, żebyś doczekała do wyznaczonego terminu ![]() Cytat:
Twoja troska i wsparcie pomogą mu w szybszym ozdrowieniu
|
|
#3305 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do Johnsona i pozytywnej opinii Instytutu Matki i Dziecka to obstawiam, że w tym łapówkarski kraju w jakim funkcjonujemy bezproblemowo można załatwić za "drobną opłatą" wszystko. Ludzie niespecjalnie interesują się tym co jest wewnątrz tego co kupili, zakładają, że jeśli coś jest szeroko rozreklamowane to musi być dobre. Tak jest niewątpliwie prościej a czy lepiej to już każdy przekonuje się na własnej skórze. Moja siostra dwójce dzieciorów w tyłku mierzyła, dopiero jak już dobrze siedziały zaczęła mierzyć pod pachą. |
||
|
|
|
#3306 |
|
Zakorzenienie
|
Odebrałam wyniki. Niestety, ostatni wynik wskazuje, że mam upośledzoną tolerancję glukozy (na czczo 79, po godzinie 168, po dwóch 165)
Jutro idę do gina, ale nie sądzę, żeby to zbagatelizował i wyśle mnie do poradni diabetologicznej, co oznacza kłucie i pomiary glukometrem oraz dietę...
|
#3307 |
|
Zadomowienie
|
W imieniu małża bardzo dziękuję!!!
|
|
|
|
#3308 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Was Kochane.
Dawno się do Was nie odzywałam i pewnie mnie już nie pamiętacie. Tak naszło mnie na wspomnienia i właśnie sobie uświadomiłam, że już niedługo pierwsze z Was będą miały swoje Skarby przy sobie-jak to szybko w sumie zleciało, chociaż u mnie to czas jakby stanął w miejscu. U mnie po staremu, czyli nadal bez Kruszynki Za niecały miesiąc zaczynam rehabilitacje na kręgosłup ( nareszcie, czekam na nią już 2 miasiące ), bo ciągle męczę się z bólami i muszę uważać, żeby dysk mi się nie wysunął.Kochane życzę Wam szybciutkich i bezbolesnych porodów, samych radości w wychowywaniu Waszych Kochanych Pociach. Mam nadzieje, że i mi będzie dane cieszyć się jeszcze Dzieckiem. Ściskam Was mocno i głaszcze po brzuszkach Dzieciątka
|
#3309 |
|
Rozeznanie
|
Tak jak obiecałam zdjęcie szafy mojego dzieciuszka
![]() i wiecie co, dopiero jak poukładałam ubranka to doszłam do wniosku, że mam za dużo ... o wiele za dużo ... jedyny plus to taki, że prawie wszystko dostałam pocieszam się, że nie straciłam fortuny na te maleńkie ubranka DSC03314.jpg DSC03316.jpg DSC03320.jpg DSC03321.jpg DSC03323.jpg DSC03324.jpg DSC03325.jpg DSC03326.jpg DSC03327.jpg
|
#3310 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za ustabilizowanie Cytat:
za rehabilitację i starania Cytat:
to ja mam mało ciuszków w porównaniu do Ciebie, a i tak wydaje mi się, że wystarczy na razie
|
|
#3311 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
|
#3312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3313 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Że też na mnie tak ciąża nie wpływa, tylko wręcz odwrotnie ![]() Ja też mam jakiś twardy obiekt z lewej pod żebrami i niekiedy wariuję, że to głowa No, ale u mnie na USG to była pupa i ginka też mówiła, że to pupa... Więc staram się nie wariować. Chociaż to prawda, że dzieci potrafią się w sotatniej chwili obrócić, nawet w I fazie porodu... Ale nie będę o tym myśleć![]() Malinko, ![]() Cytat:
Niskie ciśnienie.Cytat:
Jak kupimy dla dzidzi, to mój mąż też będzie w kółko sobie mierzyłAaaaaah, ja też odczuwam niezwykłość tego czasu i strasznie się nim rozkoszuję... Mam wrażenie, że to wyjątkowy, niepowtarzalny moment w moim życiu - oczekiwanie na pierwsze dziecko. Jakby codziennie była wigilia I bardzo sobie cenię, że nie muszę chodzić do pracy I wicie gniazdaCytat:
My też już mamy rozstawione łóżeczko, chociaż to moim zdaniem za wcześnie. Ale jak mąż przywiózł do domu, to nie mógł się powstrzymać i teraz się wietrzy ![]() Śliczne zakupki! ![]() Cytat:
![]() O, ja też chętnie skorzystam z Waszych poleceń dobrego, skutecznego i niekoniecznie najdroższego termometra elektronicznego W tym jakże przereklamowanym wiaderku, którego Ci oczywiście zazdroszczę, bo nie wiem, dlaczego mi się odwidziało i jakiejś części mnie nadal się podoba ![]() Chociaż ostatnio jak czytałam o przygotowaniu do pływania, gdzie polecano kąpać młode w swobodnym akwenie, żeby przywyczajało się do wody dookoła ciała, a nie na foczkach, to cieszyłam się, że nie wybrałam Ondy Tyle ciężkich wyborów w tej ciąży
|
|
#3314 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To ja jakaś inna jestem w ogóle takich rzeczy nie oglądam ![]() Idę trochę poleżakować z książką
|
||
|
|
|
#3315 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje nie tylko po wizytach...po prostu ma takie dni , jakby się szaleju najadło... i dziś jest TEN dzień...eeehCytat:
mi by chyba było szkoda.... ![]() Cytat:
nawet nie wiedziałam , ale tutaj w Holandii i tak takich specyfików się nie używa... ja właśnie wypatrzyłam na holenderskim rynku produkty dla dzieci NEUTRAL ( tak się nazywają) nie zawierają perfum.. może kupię? Cytat:
ja myślałam, żem i z boku główka małej wyłaziła a to są pośladki no i nie ma jak rada doświadczonej mamy Cytat:
mój mąż mówi to samo, że wreszcie wyglądam jak człowiek bo za jej czasów w Holandii nie można było przytyć więcej niż 10 kg- teraz to już tu położne nie ważą ciężarnych ale moja teściowa pilnuje mnie normalnie ... z energią chyba też tak mam - raz za dużo, a raz niedobór...i co poradzić, cóż... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dbaj o siebie i wylecz kręgosłup, bo to ważne. Słonko, oczywiście, że będzie ci dane, ale najpierw zdrówko , bo dzidzia potrzebuje zdrowej mamy na chodzie! Przytulam mocno!!!!
|
|
|
#3316 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dobre porównanie z tą wigilią (tylko, że karpia mi się zachciało ![]() ![]() Mój doktor też zaleca żebym na dalsze wyjazdy zabierała kartę ciąży i wyniki badań. Mnie też wiaderko się podoba, ale jednak zdecydowałam się na zwykłą dużą wanienkę a jak już nasze pisklę będzie samo siedziało zamierzam zakupić to; http://www.nokaut.pl/oferta/krzeselk...-aquababy.html i wtedy będziemy się kąpać w normalnej wannie. |
|
|
|
|
#3317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj tak...pięknie porównałaś to do wigilii...coś w tym jest.... bardzo się cieszę, że w związku z naszą przeprowadzką mogłam zostać w domku. bo inaczej pewnie bym pracowała jeszcze parę miesięcy. dla mnie podobnie jest z czasem po narodzinach małej. cieszę się, że mam taki komfort i mogę z nią zostać , z nią odkrywać świat, pokazywać jej nowe rzeczy, widzieć jej reakcje, słyszeć pierwsze słowa, nie przegapić ani momentu. bo potem i tak będęją musiała "oddać do ludzi"... mam nadzieję, że sytuacja nam pozwoli, abym mogła wychować maleńką przynajmniej te pierwsze dwa, dwa i pół latka. ![]() zmykam obiadek gotować.....
|
|
|
#3318 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na pewno wszytsko będzie tak jak ma być 3mam kciuki Cytat:
a tymczasem lecz się szybko, bo do maluszka zdrowe plecy Ci się przydadzą Cytat:
Cytat:
przez pierwsze dni na pewno nie bedzie mi przydatne
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
Padło tu stwierdzenie, że płacimy składki, więc zwolnienie w ciąży się nam należy. Nie będę tego komentować... W każdym razie ja się wczoraj ucieszyłam, że nadal pracuję mimo ciąży, bo jeśli w przyszłym roku nadal będą dawać nam "trzynastkę" (pracuję w budżetówce), to na pewno ją dostanę, bo trzeba minimum pół roku w ciągu roku kalendarzowego przepracować. Moja kumpela, która od kwietnia jest na zwolnieniu, już nie.
|
#3320 |
|
Rozeznanie
|
a ja nie pracuję, i nie mam zwolnienia
![]() akurat byłam bez pracy, jak zajszłam hehe i za każdym razem lekarz się pytam, czy potrzebuje zwolnienia ... a ja mu namiętnie od 8 miesięcy tłumacze, że nie pracuje, a ze szkoły nie chce zwolnienia
|
#3321 |
|
Zakorzenienie
|
Matko, jak mi dzisiaj się dziecko wypina w brzuchu
Średnio raz na godzinę. I to zawsze z prawej strony (ma to po mnie, bo robiłam to mojej mamie też po prawej stronie )
|
#3322 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Malin nie każdy pracuje w budżetówce, nie każdy ma taką pracę, która umożliwia prace w ciąży i nie każdy może pracować w ciąży. Ja np. po ukończonym liceum, w trakcie trwania studiów gdybym pracowała, pracowałabym pewnie w sklepie spożywczym (nigdzie indziej nie miałabym szansy) a nie wyobrażam sobie siebie, ani żadnej innej kobiety w ciążym, czy to w 5,6,7, czy 8 miesiącu ciąży stojącej za ladą, albo taszczącej kontenery z mięsem, czy transportery z piwem ... i wtedy nie wahalabym się ani minuty aby wziąśc zwolnienie i ciągnąć je jak najdłużej!!!!
|
|
#3323 |
|
Zakorzenienie
|
Fasoleczko, nie bulwersuj się. Ja właśnie dlatego napisałam, że nie będę niczego komentować (wystarczy, że na Wizażu jest odpowiedni wątek). Napisałam o sobie i swojej sytuacji. Nie zarabiam kokosów, więc każdy dodatkowy grosz przy nowym członku rodziny jest rzeczą pożądaną.
|
#3324 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mnie to nie kujło osobiście, bo zarobki mnie nie dotyczą ... nic mi nie przysługuje, nawet po porodzie nie będzie mi przysługiwał zasiłek dla samotnej matki naszczęście mogę liczyć na rodziców i ... powoli kombinuję jak ja się im odwdzięczę???
|
|
#3325 |
|
Zadomowienie
|
Fasoleczka, to ja myslałam że mam dużo ubranek ale kochana pobiłaś mnie
Malin fakt wyniki wyszły ci spore ale mama nadzieje że samą dietą unormujesz cukier i nie bedziesz musiała brać insuliny, trzymam kciuki ![]() A ja dzisiaj kupiłam 2 koszule do szpitala , nie wiem czy dwie wystarczą u mnie coś sie pochmurno robi mam nadzieje że troszke popada bo duszno jest strasznie.
|
#3326 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Nika1980;13574169]ja tak całą ciąże jadam, mało ale za to non stop hahahaha
kochana, ja się nie kłócę, jak lekarz każe tak trzeba robic, jedynie dzielę się doświadczeniami holenderskiej opieki prenatalnej i postnatalnej. przejrzałam swego czasu również polskie strony z informacjami na temat mierzenia temperatury ciała noworodkom i na wielu pisało, że miarodajny wynik osiąga sie przez mierzenie w pupci, pod paszką ( tyle , że małemu dziecku trudno pod paszką zmierzyć) i w ustach. mnie położna przekonała i tyle. a co do przestarzałych metod, niektóre stare metody są lepsze niż nowoczesne wynalazki. ![]() co do termometrow to ja mam brauna do ucha i elektroniczny pod pache i do pupy i jak bylam w pl to kupilam 5 szt zwyklych rteciowych,bo te nowoczesne za kazdym razem inna temperaturke pokazuja.oczywiscie trzeba bardziej uwazac ale moja mala ma 5 lat i zawsze razem mierzymy temperature.ja zostaje przy rteciowym. |
|
|
|
#3327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piwa i wina pić nie można, teraz słodkiego. Jak mi jeszcze gin zabroni mizianek z mężem, to co mi z przyjemności zostanie? ![]() Co do interpretacji wyników, to jeśli po godzinie od podania 75 g glukozy wynik jest do 180, a po dwóch godzinach między 140 a 199 to jest to tylko stan przedcukrzycowy. O cukrzycy ciążowej mowa jest, jeśli ta druga wartość równa lub większa od 200, więc chociaż trochę się uspokoiłam.
|
|
#3328 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój też mi na nic nie pozwala, już chyba skapitulowałam i tylko leżę ![]() Cytat:
![]() A śpij sobie na zdrowie - jeszcze jak masz takie piękne sny... Wiesz, ja też czytałam, że najintensywniejszy przyrost wagi jest do 34 tc
|
|
#3329 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie: jakie majtki poporodowe kupujecie - jednorazowe czy wielorazowe, flizelinowe czy siateczkowe?
Chciałam dzisiaj kupić w hurtowni higieniczne rzeczy dla siebie typu wkładki laktacyjne, wkłady poporodowe itp. i byłam nastawiona na wielorazowe siateczkowe, ale pani mi odradziła, bo twierdzi, że te jednorazowe flizelinowe są bardziej naturalne i przewiewne. Także się nie zdecydowałam na zakup i teraz nie wiem, które kupić ![]() Cytat:
A z wyborem koloru mieliśmy to samo - podobały się nam 4 kolory i mąż stwierdził, że on pomógł wybrać model wózka a kolor to już moja decyzja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie stresuj się póki co, może nie jest tak źle. Najważniejsze, że jutro masz wizytę, więc wszystkiego się dowiesz. Cytat:
Wierzę, że do Was też się szczęście uśmiechnie i pochwalisz się nam niedługo Dobrą NOwiną Cytat:
Ja mam akurat pracę biurową, ale i tak kiedyś było zamieszanie, bo okazało się, że akurat jak miałyśmy badania okresowe to lekarz nie dopuścił jednej z naszych koleżanek do pracy, bo nie można pracować więcej niż 4 godziny przy komputerze, w otoczeniu dużej ilości drukarek, ksera itp. i do momentu zapewnienia odpowiedniego stanowiska nie pracowała. Zastanawiało mnie tylko czemu wszyscy w pracy i moi znajomi tak bardzo się dziwili, że pracuję będąc w ciąży A co w tym dziwnego?
|
||||||
|
|
|
#3330 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Myślałam raczej o siatkowych, ale jednak kupię najzwyklejsze majtki bawełniane.
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.

jedynie co to zagladam do was, staram sie nie wychodzic bo mieszkam na 2 pietrze a moj lekarz mi powiedzial ze mam nie za duzo chodzic po schodach, a po zatym gotuje obiady, to chyba nie duzo?
) no i skonczylo sie na wieczornych bolach w podbrzuszu. takze ja robie takie szybkie proste obiady dla nas- tak w zasadzie moglabym w ogole nie robic bo mąż nie pozwala mi w ogole gotowac ani sprzatac- no ale wiadomo cos robic musze bo inaczej zwariuje.

Ostatnio mam jakieś rozdwojenie jaźni, nie chcę już być w ciąży, mam dosyć, że z ledwością sięgam stopy, żeby posmarować je kremem na opuchlizny, mam dosyć schylania się i podjeżdżającej treści żołądka do gardła i wielu innych ciążowych niedogodności. Mam dosyć tego, że taka gruba jestem, nie czuję się dobrze w swojej skórze. Z kolei czas do porodu biegnie mi tak szybko, że zaczyna mnie to przerażać, że mały za chwile będzie z nami i wszystko się zmieni, całe moje życie i wydaje mi się że jeszcze tego nie chcę, że się boję zmian i tego czy sobie poradzę. Dziwne to takie... ani nie chcę być w ciąży ani nie chcę już małego na świecie.
).
No i wózek, ale czekamy z gwarancją, bo model jest już upatrzony
poczekamy, zobaczymy..., moze sie przeterminujesz i jeszcze bedziesz prosic, zeby ktos malutka wyciagnal
, tylko tyle, ze obydwoje z TZ-em bardzo juz chcemy, zeby maly wyskoczyl
, moj brzuchol sie obudzil i znowu zyje wlasnym zyciem