|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Ostatnio pisałyście, że chcą zabrać becikowe, a ja przed chwilą w wiadomosciach słyszałam, że zastanawiają się nad zabraniem ulgi prorodzinnej
Cytat:
Właśnie koleżanka radziła mi kupić siateczkowe wielorazowe, ale pani w sklepie powiedziała, że te flizelinowe są lepsze i zgłupiałam
|
|
|
|
|
#3332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do majtuśków to kupiłam jedno opakowanie (5 szt) majteczek jednorazowych siateczkowych ... i mam zamiar dokupić jeszcze kilka par bawełnianych galotków ...
|
|
#3333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie zamierzam pytać czy można ![]() Wiadomo, że jak będzie obchód to sam podkład muszę mieć, ale później wrzucę na siebie majtochy-podejrzewam, że nikt mi na korytarzu nie będzie kazał koszuli zadzierać
|
|
|
|
|
#3334 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No coz ... i tu masz chyba rację ... Mi po porodzie będzie się należec 46 złotych miesięcznie rodzinnego a co do tych majtochow, obchodzow w szpitalu itd ... to nie wyobrazam sobie siebie jak rozkladam nogi jak lekarz wchodzi przy wszystkich ... jakos tego nie widze
|
|
#3335 | |
|
Zadomowienie
|
Swoją drogą my z małżem cały czas się śmiejemy, że nasze dziecko musi przyjść na świat w czasie kryzysu bo ja dziecko Czarnobyla a on dziecko sierpień '8o
![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
No i mam obawy, że poza ordynatorem przypałęta się banda studentów oglądać moje krocze
|
|
|
|
|
#3336 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3337 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście, że pamiętamy! Życzę skutecznej rehabilitacji, a później.... ![]() Cytat:
![]() Pobiłaś chyba nawet mój rekord... ale zobaczymy jak to u nas wygląda jak wreszcie popiorę ciuszki i ułożę w szafie, bo może tak samo ![]() Remont zbliża się ku końcowi, w przyszłym tygodniu będziemy już w domu i będzie można sprzątac, układac i SZALEC. Przyszły mebelki dla Stasia Kupiliśmy zestaw Hipcio Drewexu. Zrobię fotki i pochwalę się Wam jak już ustawimy je w pokoiku ![]() Cytat:
Powiedziała, żeby się z flizeliną na tyłku nie pokazywac - nie przepuszcza powietrza i utrudnia gojenie krocza. Kupiłam siateczkowe - na logikę przepuszczają jeszcze więcej powietrza niż bawełna Cytat:
Wszyscy politycy tak krytykują w swoich wystąpianiach komunizm i idee socjalistyczne, a jednocześnie coraz obficiej sponsorują menelstwo. Idea państwa opiekuńczego, rówych żołądków i tym podobnych bzdetów to nic innego jak socjalizm... Nie pojmuję skąd ta "miłośc" do nierobów wszelkiej maści. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2009-08-04 o 20:28 |
||||
|
|
|
#3338 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Ja też i obawiam się, że nigdy tego nie pojmę. |
|
|
|
|
#3339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie flizelinowe. Nie przepuszczają dobrze powietrza, więc rana poporodowa się "kisi" w takich majtkach+ na dokładkę wkład poporodowy. Cytat:
Ale bycie na zwolnieniu w czasie ciąży chyba jest u mojego lekarza modą, bo pielęgniarka na ostatniej wizycie u gina, jak dowiedziała się, że pracuję nadal, skwitowała to określeniem "o! pracuś". Mąż się strasznie obruszył z tego powodu.
|
|
#3340 |
|
Zadomowienie
|
Malin nie wiem skąd masz te dane ale ja miałam po 2 godzinach od wypicia glukozy 164 i mam cukrzycę. Pójdziesz do lekarza to się wszystkiego dowiesz, fakt słodyczy nie mozna, słodzic nie mozna itp.co do mizianek nie ma takiego zakazu, mi lekarz zakazał mizianek do porodu bo mam miekką szyjkę ale i tak meża nie ma więc problem z głowy
![]() Fasoleczka jak mnie wypisywali do domu miałam badanie ginekologiczne i stało ok.15 osób i nikt sie nie pytał czy ja się zgadzam, to jest szpital akademicki i studenci muszą być, chociaż z tego co pamietam to więcej było lekarzy i połoznych niż samych studentów, tak samo jest na obchodach nie zagląda ci w krocze 10 osób one stoją z boku patrzy tylko lekarz krępujące to jest bardzo ale nic nie poradzisz, ja sie musiałam przełamac a lekko nie było ")
|
#3341 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko nadal nie wiem, jakim konkretnie termometrem ![]() A najlepsze w tej całej akcji jest to, że myją tym dzieci w większości szpitali w Polsce! To się nazywa sprawnie działający PR. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Serio, do mnie też te 10kg przemawia - to samo czytałam o zaleceniach francuskich (6-9kg). To chyba tylko w Polsce jeszcze snują się widma wspomnień o jedzeniu za dwoje i że 25kg w ciąży to jeszcze nic wielkiego, bo 'dziecko potrzebuje' i 'dla dzidzi wszystko'... Tymczasem moja ginka prowadząca uświadomiła mnie ostatnio, że rozwój dziecka nie zależy wcale od tego, ile ja jem, tylko od przepływu krwi pępowinowej (gdy ją zapytałam, czy mogę coś zrobić, by moja kruszynka podrosła). Odżywiać się trzeba zdrowo, ale to nie znaczy przejadać. Fajnie, że masz taką fajną teściową ![]() Też nie martwię się na zapas, oczywiście - wystarczy, że mam za małe dziecko ![]() Ach, a ja w ogóle nie wiem, jak to będzie po prodzie - z dzieciem... Nie potrafię tego ogarnąć Może to dlatego, że prawie nie mam kontaku z małymi dziećmi i nie mam doświadczenia. Będziemy eksperymentowaćCytat:
Podczas ciąży produkuje się kolejne pokolenia, które będą kiedyś pracowały na system, więc jest to w interesie społeczeństwa A swoją drogą - przydałyby się badania, które porównałyby koszty przebiegu ciąży na zwolnieniu i ciąży w pracy - nieśmiało przypuszczam, że niekiedy leczenie powikłań wywołanych pracą i stresem może kosztować więcej niż zwolnienie.Z tymi wymogami odnośnie trzynastek, to dla mnie zwykłe szykany...
|
|
#3342 | |||||
|
Zadomowienie
|
wróciłam ze spacerku i o dziwo bardziej padnięty jest mój mężczyzna, niż ja
podobno przeszliśmy około 15 km ale mi osobiście wierzyć się w to nie chce. Jedynie co mnie wymęczyło to zgaga, bo zjadłam wędzoną rybkę, potem poleżałam na plaży i w drodze powrotnej miałam fish come back.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() choć co prawda dziś się śmiałam z mojego, jak mu nogi do tyłka wchodziły, że on to już ten trzydziestkowy, więc co się dziwić, ja to chociaż ostatni rok ale przynajmniej jeszcze dwudziestką jestem i jak powiedziałam, to poczułam się trochę dziwnie...życie płynie, jestem szczęśliwa ale żal mi tego upływającego czasu...pomyślałam, że choć na jeden dzień znów chciałabym być dzieckiem... ![]() co do wiaderka to takie to moje małe ekstrime Cytat:
![]() ale serio...jakoś się nad tym tematem szczególnie nie zastanawiam, nadejdzie taki dzień kiedy trzeba będzie kupić majtasy na tą okazję i wówczas kupię...jednorazowe, wielorazowe...obojętnie.. .to tylko majtki i fortuny nie kosztują, najwyżej użyję tych, które noszę teraz (szorty bawełniane) ale i te jednorazowe z siateczki chyba nie są złe... Cytat:
Na początku było mi z tym źle, miałam silne poczucie lojalności i obowiązku wobec mojej firmy, poza tym nie za bardzo wiedziałam co robić z tym wolnym czasem. Jednak szybko przystosowałam się do nowych warunków mojego funkcjonowania i szczerze powiedziawszy w obecnej chwili nie wyobrażam sobie powrotu do pracy. Jestem bardzo szczęśliwa, nie mam problemów ani żadnych stresów, które chcąc nie chcąc doświadcza się pracując. Mogę skupić się na sobie, na moim kochanym, na dziecku, wyciszyć się i przygotować do kolejnej roli mojego życia (a poza tym mam niewykorzystane 4 dni urlopu z 2008 r. kolejne 26 dni za ten rok + 26 na 2010 ![]() od jutra wracają upały Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-08-04 o 21:10 |
|||||
|
|
|
#3343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
glikemia w 120. minucie doustnego testu tolerancji glukozy - <140 mg/dl (7,8 mmol/l) Interpretacja: prawidłowa tolerancja glukozy (NGT) - 140 - 199 mg/dl (7,8 - 11,0 mmol/l) Interpretacja: upośledzona tolerancja glukozy (IGT) - >=200 mg/dl (11,1 mmol/l) Interpretacja: cukrzyca (*) A o miziankach to napisałam dlatego, że właśnie jutro dowiem się podczas wizyty, czy z moją szyjką jest nadal wszystko OK
|
|
#3344 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze coś chciałam zacytować, ale mi zniknęło?
|
|
#3345 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() dla mnie to jest too much!!!Cytat:
Cytat:
![]() jak widac ty nalezysz to mniejszosci, no i tylko pozazdrosc tej sily, aktywnosci i doskonalego samopoczucia |
|||
|
|
|
#3346 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do zwolnienia w ciąży... ja również pracuję w budżetówce, a dokładnie w Urzędzie jako sekretarka-archiwistka. Gdyby nie problemy zdrowotne i tak bym poszła na zwolnienie. Dlaczego? bo jako archiwistka muszę dzwigać archiwa które są cholernie ciężkie a po drugie mam super zaje*** stresy co miesiąc jak przychodzą petenci m.in. jeden który grozi, że mnie zabije i innych pracowników i takie tam Raz jak podnosiłam już słuchawkę od telefonu by zadzwonić na policję to się na mnie rzucił tak więc bym nie naraziła w życiu na tego typu stresy mojego maleństwa. Również uważam, że ciąża to nie choroba ale jak potrzeba wziąć zwolnienie to czemu nie.
|
|
#3347 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam jeden pozytywny aspekt diety cukrzycowej
- nie przytyję zbytnio przez ostatnie dwa miesiące ciąży![]() A teraz znikam. Dobrnęłam do 30 strony wątku "polecamy-odradzamy" i więcej nie mogę. Zrobię sobie jakąś kanapkę z pomidorkiem, a potem poczytam "Język niemowląt". Faktycznie książka wciąga.
|
#3348 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki Dziewczynki, to jednak tak jak chciałam na początu kupię wielorazowe siateczkowe (takie na pewno u mnie w szpitalu można mieć).
Zresztą mam nadzieję, że uda mi się załatwić pokój rodzinny i wtedy będę miała możliwość jak najczęściej sie wietrzyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Widziałam te mebelki są bardzo ładne Cytat:
|
|||
|
|
|
#3349 |
|
Zadomowienie
|
Malin ja juz sama nie wiem jak oni na to patrzą ja miałam taki wynik jak napisałam i stwierdzili że za duży.
Mój wózek w ogóle nie smierdzi, leży rozłozony w workach i czeka u mojej mamy aż mąż wróci i go wniesie na 4 pietro.
|
#3350 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3351 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie żebym była jakoś nadmiernie wstydliwa ... ale rozwalić o tako cipochę przed kilkoma lekarzami, położnymi i nie daj boże studentami ... Cytat:
![]() Cytat:
Tylko pozazdrościć! Ja mam problemy z kręgosłupem (znaczy bóle częste, gęste), z biodrem (za długo nie mogę leżeć na jednym boku (zaraz muszę się przekręcać i tak w nocy wstaje po kilkanaście razy żeby zmienić pozycję), puchną mi strasznie ręcę, nogi troszkę mniej ... i często samopoczucie nawala ... Pewnie gdybym od początku ciąży była bardziej aktywna fizycznie, to teraz nie miałabym takich bóli, problemów z chodzeniem, z szybkim męczeniem się itd ... ale od początku ciąża była zagrożona, brałam silne leki na podtrzymanie i na krzepliwość krwi po których miałam straszne zawroty głowy, nawet nie mogłam wstać z łóżka, a od 11 tygodnia zaczeły się mdlosci i wymioty po 15 razy dziennie i dopiero w 16 tygodniu ciąża juz nie byla zagrozona, ja przestalam miec mdlosci ... ale zaczynalam robic sie okragla, kondycja bardzo spadla i juz nie bylam w stanie jej nadrobic i tak teraz jestem sobie wielorybek aj to sobie troche ponarzekalam
|
|
#3352 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3354 |
|
Zadomowienie
|
Hej hej, nadrobić Was to nielada wyzwanie
Jesteśmy obecnie na lubelszczyźnie, odpoczywamy ile wlezie. Ach mówię Wam jak wspaniale jest nic nie robić ) Od 2 dni ledwo łażę...95 kg to już nie przelewki ) Pozdrawiam Was serdecznie
|
#3355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez 19martusia86 Czas edycji: 2009-08-04 o 21:32 |
|
|
|
|
#3356 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3357 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko, że właśnie wszyscy wiedzieli, że dobrze się czuję, sami powtarzali, że ciąża mi służy i promienieję, a i tak dziwili się, że pracuję skoro mogę wykorzystać okazję i posiedzieć na zwolnieniu. Ja rozumiem, że jak są jakieś komplikacje, problemy to zwolnienie jak najbardziej się należy. W końcu dziecko jest najważniejsze. Jednak niektóre moje koleżanki czuły się dobrze, nic im nie dolegało, a chodziły na zwolnienie tylko dlatego, że są w ciąży i oczekiwały, że ja zrobię tak samo. Cytat:
to Ty prywatną ochronę powinnaś mieć. Aż strach iść do pracy.Cytat:
i już go nie chowaliśmy bo babcia miała przyjść to po pół godziny cały pokój śmierdział jakąś chemią. Dlatego już go nie chowaliśmy do worków i się wietrzy.
|
|||
|
|
|
#3358 |
|
Zadomowienie
|
Uciekam połozyć się bo nogi mi puchną strasznie aż bolą mnie stopy, dobrej nocki życzę
|
#3359 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mieszkam na lubelszczyznie gdzie dokladnie jestes
|
|
#3360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naszczęście jak tylko ten facet zjawia się w pracy dzwonię obok do pokojów po facetów, jak to nie pomaga to dzwonię po ochronę Urzędu a jak już to nie pomaga to zjawiają się czarnuchy z policji takie klocki 2 na 2 ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:39.

Myślałam raczej o siatkowych, ale jednak kupię najzwyklejsze majtki bawełniane.

to kupiłam jedno opakowanie (5 szt) majteczek jednorazowych siateczkowych ... i mam zamiar dokupić jeszcze kilka par bawełnianych galotków ...

Za niecały miesiąc zaczynam rehabilitacje na kręgosłup ( nareszcie, czekam na nią już 2 miasiące ), bo ciągle męczę się z bólami i muszę uważać, żeby dysk mi się nie wysunął.

A co w tym dziwnego?