|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe
Cytat:
wyslij mi prosze twoje dane na priv a na pewno wysle ci zaproszonko Cytat:
a od kiedy dokladnie mozna dziecko wsadzic do chodzika...? powysylalam troche zaproszonek.. jak kogos pominelam to wyslijcie mi a odesle
|
||
|
|
|
#3782 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe
Jako ze jestem ciekawska tez poszperalam po nk i mysle ze pare z was odnalazlam.
A jesli dobrze kojaze to z jedna z was mieszkam w jednej miejscowosci ( swiat jest jednak maly ) a podkreslam ze nie jest to duze miasteczko. Juz kiedys sie chcialam pytac kolezance spod Bydgoszczy skad dokladnie jest .....Ze zdjecia nie kojaze ale podejrzewam ze moglysmy sie nie raz minac na ulicy |
|
|
|
#3783 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny... czytałyscie o tym maluszku u listop.-grudniow. 2009 co urodzil sie w 24 tyg..Ma 30 % szans na przezycie ja dosłownie sie poryczałam jak przeczytałam....
![]() A ja tak jeczałam ze przenosiłam.....
|
|
|
|
#3784 |
|
Zadomowienie
|
kellys- az boje sie czytać!
Skoja- czy Ty na NK nie masz czasem pomylonego wieku?! Ty znacznie młodziej wyglądasz! byłam w szoku
|
|
|
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zreszta wszystkie nasze mamuski to laseczki... |
|
|
|
|
#3786 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
gratulacjedla reszty dzieciaczków tez brawa za kazdy nawet najmniejszy postep, bo dla nich to nie lada wyzwania, codzien odkrywaja cos nowego moj babel wczoraj sam odpychał sie nozkami na jezdziku i zasuwał po podłodze, tylko tz pilnował zeby na bok sie nie gibnął a dzis miał trudny dzien - szczepienie, strasznie płakał, az mi sie cos działo , pozniej tez w domu lamentował chyba ze 2 godziny, jeszcze mu sie w swoim ktotkim zyciu całego płaczu chyba nie nazbierało tyle co dzis ![]() w koncu zasnał, dostał paracetamol bo miał ponad 38 stopni, narazie spi spokojnie a ... chyba sie wam "pochawle" w ubiegłą środe zapomniałam tabletki wieczorem, a rano było, oj było no i teraz nie wiem " co bedzie..." czy czasem coś z tego nie bedzie czy nie orientujes sie ktos jak to sie dalej objawia? wziełam zapomniana tabletke niby jeszcze zmiesciłą sie w 12 godzinach, ale tak na styk... nie wiem czy robic juz test? czy od razu do gina isc?? czy moze badanie z krwi? qrcze mam rozterki teraz...
|
|
#3787 |
|
Rozeznanie
|
Nie żebym tak długo siedziała. Wstałam do małej i się rozbudziłam, bo jeszcze pranko zapomniałam powiesić. I czytam. Kurde mol! A co to mój wiek to niby taki zaawansowany? Też jeszcze wczoraj miałam 26. A 33 to taki ładny chrystusowy. Ale jak już się ma więcej lat to się ma zawsze wrażenie, że to mało, że się dopiero zaczyna wszystko.
Ja wiem, że to komplement miał być, ale poczułam się staro, buuuu! A ze zdjęciami, to tak jest, że zawsze się wybiera te na których się sobie podoba-hehe! Pewnie na żywca byłoby inne wrażenie w piątek wyjeżdzamy na weekend nad morze do Mielna-taki spontan. A potem na koniec sierpnia jeszcze może na 2 tygodnie. Fajnie, chociaż trochę się boję. No i w Mielnie nigdy nie byłam, była któraś? Czy tam jest tak mega dużo ludzi? Bo my zawsze wybieraliśmy takie dziury gdzie mogliśmy znaleźć luźną plażę,a jak widzę zdjęcia plaży Mielna to jestem przerażona, ale tam wypoczyw. teraz moi rodzice i chcemy do nich dołączyć. Właściwie gdyby nie oni na miejscu to moglibyśmy zapomnieć o jakimś noclegu. Obdzwoniłam dzisij z milion kwater-wszyscy nic, a jak znalazłam, to wybrzydzali, że za krótko, normalnie szok. Ale po 18 sierpnia się wszędzie rozluźnia, i dobrze, tylko i pogoda nie ta ![]() Kurde czekam aż młoda zasnie,a ona ani myśli. Tak się rozbudziła. Dziewczyny, jak wyjeżdżałyście gdzies z dzieciaczkami, to jak z kąpielką? Woziłyście ze sobą wanienki? Kupowałyście na miejscu? Czy jak? Bo zastanawiam się czy nie kąpać małej pod prysznicem, tylko mój Tż boi się, że możemy się poślizgnąć. A może taki dmuchany basenik (wys. 10 cm) będzie pomocny, bo taki zabieramy małej na plażę. Dobra, idę spać, bo młoda jak zasnie to i tak za niedługo będzie gotowa do zabawy ![]() Pa! młodzieniaszki! |
|
|
|
#3788 |
|
Zadomowienie
|
nasza juz wyrsta z wanienki a my mamy tylko prysznic wiec bedziemy kupowac taki basenik
a na wakacjach bede mala brac ze soba do wanny
|
#3789 |
|
Zakorzenienie
|
skoja, my na wyjazdach kapiemy jasia pod prysznicem. Młody zachwycony jest. Ale mamy tez taki malutki baenik, choc z niego nie korzystamy.
|
|
#3790 |
|
BAN stały
|
Witam!!
U nas młoda od rana szalała tzn od 6.00 dopiero teraz zasnęła a ja właśnie zjadłam w spokoju śniadanie i piję kawkę na wzmocnienie - chociaż nie wiem czy to coś pomoże. Bo niestety w nocy nadal kursuję do łóżeczka bo Martyna takie pozy robi że szok. Obróci się tak nie fortunnie że albo nóżki wpakuję w szczebelki i budzi się z płaczem albo chociaż ma zabezpieczenie na szczebelkach to i tak lutnie głowa w nie i znowu ryk a jak nie to po prostu smoczek wyleci albo godna jest. Więc średnio co godzinę wstaję w nocy. No ale mam chwilkę spokoju teraz. Co do wanienki to my już dwa miesiące jak nie więcej kąpiemy w normalnej wannie młodą. Nie chciało mi się szykować w pokoju stojaka, brać wanienkę nalewać wody przynosić do pokoju, odnosić. Teraz biorę młodą do łazienki nalewam wody i się kąpiemy tzn wsadzam ją do wanny myję ją a potem się pluska. Z nią to ja się może raz kąpałam i to była męczarnia dla nas dwóch więc młoda sama się pulta ![]() A jak gdzieś jedziemy to myję ją pod prysznicem. To jest to że ona się wody nie boi pod żadną postacią. Mam pytanie do mam bezzębolków czy jedzenie miksujecie na całkowitą papkę czy może zostawiacie jakieś grudki aby przyzwyczajać dziecko do żucia, mamlania w buzi??? W sumie do mam zęboludków to samo pytanie czy już dajecie mniej rozpaćkane potrawy??? I w ogóle czy wasze dania które robicie same są bardziej w formie papki czy zupki?? bo ja wszystko bardziej w papki robię bo zupki to ona potem wszędzie ma. |
|
|
|
#3791 |
|
Zakorzenienie
|
krolowaa, nie mogę wysłąć Ci PM z danymi!
A czy któraś z Was wie co z Seviljanką?
|
|
#3792 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewna ze nie masz wiecej niz 24 lata ![]() powinnas sie cieszyc z tego powodu... a poza tym to wiek nie jest najwazniejszy... wazne na ile lat my sie czujemy ![]() Ja to sie czuje na 20 !!!!!!!! hihihihihihi chociaz po nockach nie przespanych wygladam na 50 ![]() Cytat:
No i my z grutkowych to jak narazie to te biszkopty na mleku ale on je połyka.. ![]() Ja tez wstaje po nocach... mały zrywa sie z piskiem (z bolu) musze go wtedy poglaskac i dac smoczusia.... dzis tez o 5 wstal o 6 zasnal i o 7 znowu wstal przysnal na pol godz i nie spimy do teraz... takie spanie na raty to gorsze od niespania wogole... A ja mam takie pytanko.... Czy w polsce mozna znalezc w tych produktach dla dzieci takie mikro makaroniki (specjalne dla niemowlat) bo ja sobie zakupiłam we włoszech takie od 4 miesiaca no i mam zamiar zaczac je dawac od jutra ![]() sa bardzo fajne bo sa to grudki a dziecko sie nie zachłysnie bo makaronik jest sliski... zrobie mu rosołek
|
||
|
|
|
#3793 |
|
Zakorzenienie
|
kellys, obejrzałam Twoje fotki na nk. Masz niezłego mężą! A Ty wyglądasz zjawiskowo! Ale wiesz, że ja sobie ubzdurałam, że masz na imię Asia?! Nie wiem dlaczego.
A tak swoją drogą, to ciekawa jestm czy w tych stereotypach nt włochów jest trochę prawdy?!
|
|
#3794 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3795 |
|
Zakorzenienie
|
nic nie dostałam
|
|
#3796 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3797 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja czasem kupuję taką zacierkę np do zup, bograczy czy tym podobnych rzeczy. To też są takie malutkie makaroniki. I mam pewność że nic się nie stanie bo przez gardełko przeleci spokojnie. Jednak to nie jest przeznaczone dla dzieci od żadnego miesiąca ale ja i tak mało daję jakiś specjalnych produktów tylko dla dzieci. Normalny makaron też już jadła. Przyzwyczajam ją do wszystkiego w sumie już niedługo 8 miesięcy będzie miała. passionfruit - przyłączę się do "zjawiskowego męża" kellyssss - zazdroszczę tych widoczków co widać na NK....achhh aż się cieplej robi na duszy. Skoja - też się zastanawiałam nad wiekiem i nie wierzyłam - rewelacja!!!!! |
|
|
|
|
#3798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ogólnie to nie jest on takim typowym włochem... i dziekuje za komplementy ... az sie zaczerwieniłam![]() no i z Ciebie tez piekna kobietka.... to zdjecie w sukni pierwsze po prostu dech zapiera.... no i jaka podrozniczka z Ciebie....chyba juz byłas wszedzie.... ![]() No a Jas jest śliczny |
|
|
|
|
#3799 |
|
Zadomowienie
|
Passion co do twojej osoby jestem zaskoczona
jakos wyobrazałam sobie ciebie inaczej...no wiesz twoje ostre wypowiedzi .patrze a tu taka sympatyczna ,piękna buzia no no dobrze ,ze nie jestem facetem
|
|
|
|
#3800 |
|
Przyczajenie
|
Pozwolilam sobie wyslac kilka zaproszen na nk ale tylko do tych dziewczyn ktore na 100% bylam pewna ze wy to wy
![]() Nie chcialam kogos zupelnie obcego przez pomylke molestowac Prosze zignorowac jesli ktos nie ma ochoty mnie przylaczyc
Edytowane przez Cacharel Czas edycji: 2009-08-05 o 10:40 |
|
|
|
#3801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ... ale to leci .... Ja tez nie mam zamiaru długo sie paplac z produktami dla dzieci... Chciałabym zeby tak do roczku mały zaczał jesc mniej wiecej to co my jemy... ...
|
|
|
|
|
#3802 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale się cieszę, że możemy się poznać chociaż na nk!!! Super Teraz wiem która w jakim miescie mieszka, więc jak będe gdzies się szlajała to będe odwiedzała
|
|
|
#3803 |
|
Rozeznanie
|
dla mnie najwiekszym zaskoczeniem jest passion.... Sorry ale naprawde myślałam że z ciebie to taka "herodbaba" a tu śliczna, wesoła, sympatyczna dziewuszka
cicha woda brzegi rwie...
|
|
#3804 |
|
Zakorzenienie
|
A Glizdunia jest na maxa dziewczęca i delikatna! Super.
Edit. Piowaznie mówicie??? Jestem w szoku, że myślałyście że jestem taka herodtbaba
|
|
#3805 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze, a ja w pracy dzisiaj nie mogę na nk wejść, więc nie jestem up to date. Ale Kellysss, nie wiem dlaczego Twojego męża wyobrażałam sobie zupełnie inaczej,a tu niespodzianka - i to bardzo na korzyść
.Oliwierek jesczze ząbków nie ma, więc podaję papki, takie zblenderowane. Dziś miałam beznadzieją noc...tak jak Nika, musiałam wstawać średnio co pół godz, aż wreszcie wzięłam małego do siebie. Było tak samo tylko że przynajmniej wstawać już nie musiałam...Nie wiem co sie dzieje, Oli tak jakby pojękuje, przewraca się z boku na bok i jest generalnie bardzo niespokojny, ale oczków nie otwiera...Potem nadrabia w domu snem, jak ja siedzę w pracy...Trwa to od mojego powrotu do pracy i nie wiem co się dzieje. Glizdko, czy mogę dziś liczyć na emaila odn chusty? Chciałam zlecić robotę teściowej... |
|
|
|
#3806 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ile razy do tej pory byly szczepione Wasze pociechy?
Alma 2 razy, szepionkami 6 w 1. Ostatni raz 8 lipca. Bylysmy wczoraj w przychodni, jestesmy umowione na wizyte u pediatry. Pani w rejestracji powiedziala, ze byc moze czeka ja jeszcze szczepionka na zoltaczke ( w Danii nie szczepia ), oraz jeszcze jedna, wlasnie z serii tych kilka w jednej. Nie zgodze sie na kolejna szczepionke kilka w jednej, bo planowo kolejna miala miec dopiero po ukonczeniu 12 miesiecy. Alma to zdrowa, silna dziewczyna, na zoltaczke moze byc, ale w tej drugiej sensu nie widze. |
|
|
|
#3807 |
|
Zakorzenienie
|
hvid, Jas byl szczepiony tymi 6w1 3 razy
|
|
#3808 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze szczepienie wykonywane jest po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy). - 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom, - 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C, - 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom, - 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom. - 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B). - 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka), - 11-14 lat: Tb (tężec i błonica). takze my jestesmy po -gruzlica, 6w1 (3 mies.)+pneumokoki , 6w1 (5mies) +meningokoki i teraz jak skonczy 7 mies to idziemy na nast 6w1+ pneumokoki i meningokoki.... Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2009-08-05 o 11:15 |
|
|
|
|
#3810 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki
Jako ciekawostka - dunski ``rozklad jazdy`` 1. Kiedy dz. ukonczy 3 mz - Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn 2. Kiedy dz. ukonczy 5 mz- Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn 3. Kiedy dz. ukonczy 12 mz-Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn 4. Kiedy dz. ukonczy 5 lat - Di-Te-Ki-Pol Koniec ![]() Ja na pewno zaszczepie Alme po raz trzeci tym 6 w 1, ale jeszcze nie teraz, nie w miesiac po poprzednim. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

gratulacje
w ubiegłą środe zapomniałam tabletki wieczorem, a rano było, oj było

jakos wyobrazałam sobie ciebie inaczej...no wiesz twoje ostre wypowiedzi .