|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
wiem ze miete i melise mozna na 100% bo sama to pilam zawsze i jak zaszlam w ciaze to intersowalam sie czy nadal moge. co do szalwii i skrzypu nie wiem bo nie pijam- ale wydaje mi sie ze tak
|
|
|
|
#3662 |
|
Rozeznanie
|
co do ziół:
Ziola ktorych powinno sie unikac w czasie ciazy to m in. ***lisc maliny-wskazany w koncowce ciazy ***tymianek ***angelika-powoduje oddzielenie sie lozyska ***aloe vera ***zywokost ***chrzan ***korzen rabarbaru ***dziki imbir ***jalowiec ***lubczyk ogrodowy ***jemiola ***bylica ***piolun ***senes ***ruta ***wrotycz ***krwawnik ***szalwia A te można: Imbir – szczególnie zalecany jest przy porannych nudnościach i problemach trawiennych, a także przy przeziębieniu. Najlepiej przyrządzić sobie herbatę z utartego korzenia oraz miodu i soku z cytryny. Sproszkowany imbir nie posiada już takich właściwości. Rumianek – wykazuje działanie uspokajające, łagodzi również problemy trawienne. Można zmieszać go z imbirem, wówczas przyniesie ulgę przy porannych nudnościach. Nagietek – zalecany jest od początku do 5. miesiąca ciąży. Wzmacnia on organizm przyszłej mamy i zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia. Pokrzywa – jej napar polecany jest ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i żelaza. Ma umiarkowane działanie moczopędne, co pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Zioło to jest również bardzo pomocne po porodzie, gdyż wzmacnia organizm i zwiększa produkcję mleka. Mniszek lekarski – jest bogatym źródłem witaminy A, wapnia i żelaza. Zawiera także substancje, które ułatwiają trawienie i pobudzają wydzielanie żółci. Ma również delikatne działanie moczopędne, ale jego liście są bogate w potas, co zapobiega utracie tego pierwiastka z komórek organizmu. Melisa – świetnie koi nerwy. Ciepły napar z melisy osłodzony miodem niweluje bóle głowy, obniżony nastrój i bezsenność. Można ją mieszać z rumiankiem lub pokrzywą. Dziurawiec – wzmacnia układ nerwowy, zapobiegając depresjom. Można go pić przez cały okres ciąży. Malina i poziomka – ich liście są bogate w łatwo przyswajalne witaminy i składniki mineralne, szczególnie żelazo. Pomagają przy przeziębieniach. Jednak ich stosowanie bywa kontrowersyjne. Uważa się bowiem, że mają one działanie rozluźniające mięśnie macicy i sprawiają, że staje się ona bardziej podatna na skurcze. Inne opinie są zupełnie przeciwne. Dlatego najlepiej w tej kwestii poradzić się lekarza prowadzącego ciążę. Przywrotnik – używany jest na wzmocnienie mięśnia macicy. Dzięki właściwościom ściągającym zapobiega krwotokom porodowym, pomaga też przy porannych nudnościach i kłopotach trawiennych. W przypadku tego zioła również nie ma jednoznacznych opinii, co do bezpieczeństwa jego stosowania. Kminek, anyż, czarnuszka, koper włoski – wspomagają laktację. Najlepiej zacząć je pić począwszy od ostatniego trymestru ciąży i przez cały okres karmienia piersią. Pamiętajmy, że zioła są jedynie uzupełnieniem zrównoważonej diety a nie jej podstawą. A zażywanie jakichkolwiek ziół należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę!
69 będzie 54 kiedyś napewno ... ![]() 111 dni bez słodyczy 111 dni bez fastfoodów 111 dni systematycznych ćwiczeń 111 dni wytrwałej diety 111 dni i będzie OKEJ Edytowane przez Fasoleczk4 Czas edycji: 2009-08-06 o 21:33 |
|
|
|
#3663 |
|
Zakorzenienie
|
Zauważyłam, że synio po wyjściu z pod prysznica zaczyna brykać - jak już siadam do kompa wieczorem jest najbardziej aktywny w ciągu całego dnia
![]() Biorę się za zamawianie reszty kosmetyczno - higienicznych rzeczy....
|
#3664 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3666 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w ciepłej wodzie, z ogromną ilością piany, z olejkami eterycznymi, lampką szampana, świecami, z miseczką jagód i obok ... facet ![]() Teraz tylko prysznice, bo jak leze w wannie to potem nie moge sie podniesc, i wogole jakos mi nie wygodnie. Wiec tylko szybki prysznic i do lozia. A ono jak zwykle puste ... a chociaz na jedna noc przydaloby sie meskie ramie ot tak ... zeby sie przytulic
|
|
#3667 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=Foka29;13618627]
My będziemy podglądac w pt za tydzień. Badanie"czystości pochwy" mnie czeka. Mam pytanie czy do tego badania trzeba się jakoś szczególnie przygotowac .... bo ostatnio zapomniałam zapytac ![]() A teraz mi dopiero do głowy przyszło, że skoro przed cytologią 2-3 dni nie powinno się współżyc, to może tu jest ta sama zasada? A może jeszcze jakieś? Szacowanie wagi na USG jest BARDZO orientacyjne, więc się na zapas nie zamartwiaj. Co do ruchów, to nam położna kazała liczyc tzw. "duże ruchy"... tylko nie zapytałam co to dokładnie znaczy Domyślam się, że chodzi o konkretnego kopa, przeciągnięcie etc., a pomija się czkawkę, czy takie delikatniutkie "nie wiadomo co".![]() Mam jeszcze jedno pytanie. Na liście rzeczy do szpitala, którą dostałyśmy na SR są (oprócz podkładów ginekologicznych) podpaski. No i tu jest moje pytanie: jakie podpaski??? Tyle ich jest w sklepach a ja nie mam bladego pojęcia czym się jedna od drugiej może różnic ![]() Coś polecacie?[/QUOTE] Podpaski??? Nieeeeeee....podpaska nie utrzyma takiej ilości krewki jaka wydziela się po porodzie. Podkłady jak najbardziej, OGROMNIASTE PODKŁADY BELLI, oto przykład jak wyglądają. Dostępne w aptece bądź na allegro, w marketach na próżno ich szukać http://www.allegro.pl/item697915928_...szt_tanio.html
|
#3668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pamietaj lepiej nie miec faceta niz byc ze zlym facetem ps. kochana mi sie tez marzy romantyczna kąpiel z wlasnym mezem ale tez nie dostaje takiej przyjemnosci- po pierwsze wanna za mala (ja sama ledwo juz sie tam mieszcze ) a po drugie od paru dni moj maz nie ma czasu na zadne relaks bo non stop wieczorami siedzi przed kompem i nadrabia zaleglosci no i smiejemy sie ze jakby ktos popatrzyl przez okno to zobaczylby nastepujacy obrazek: dwoje ludzi siedzi codziennie godzinami przed swoimi latopami i tylko czasem cos do siebie powiedza tak jak nie malzenstwo, albo malzenstwo w separacji |
|
|
|
|
#3669 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
)
|
|
#3670 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja mała w 32 tyg ważyła 1700gCytat:
Cytat:
A co do allegro to czasami z przesyłką wychodzi taniej, ostatnio widziałam w smyku przewijak za prawie 60 zł ![]() Cytat:
Założylismy posciel do łóżeczka, żeby zobaczyc jak to wszystko będzie wyglądać. |
||||
|
|
|
#3671 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Pochwalę się i idę nadrabiać dalej zaległości w czytaniu
![]() My już po wizycie - dzidzia ładnie rośnie - waży już 2,1 kg, wszystkie pomiary w normie Lekarz potwierdził termin na 23 września, więc nie powinno nas nic wcześniej zaskoczyć Cytat:
Ja ochraniacza bym nie prała - no chyba, że czuć "materiałem" to nawet można przepłukać dla pozbycia zapachu. Cytat:
|
||
|
|
|
#3672 |
|
Zakorzenienie
|
Ufff zakupy za mną w końcu
Pozostały wciąż kosmetyki dla synia, Frida, termometr - z tego co mam zapisane, chyba, że okaże się, że coś jeszcze będzie potrzebne, ale to później jakieś drobiazgi już zostaną
|
#3673 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ------------ Reszty już chyba dzisiaj nie nadrobię, bo straszenie chce mi się spać. Do jutra
|
|
|
|
|
#3674 |
|
Zadomowienie
|
hejka
![]() Czytam Was przynajmniej od 3h. ![]() Chciałam coś napisać ale już czuję się wykończona i wiem, że nic sensownego nie spłodzę. Pochwalę się tylko, że nad morzem pogoda piękna i cały dzień spędziliśmy na plaży. Zeszliśmy dopiero po 19, bo mój był tak zachwycony nową zabawką (latawcem), że zapomniał o bożym świecie. Widzę, że u Was przygotowywania idą pełną parą i dobrze, bo przynajmniej jak czegoś nie będę wiedzieć, to mi pomożecie. Dla dzidzi mam tyle co kot napłakał, o swojej szpitalnej wyprawce nie wspomnę... zmykam ... spokojnej nocy ... i zlitujcie się nad wczasowiczami |
|
|
|
#3675 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja teraz jem wszystko póki mogę bo po porodzie jeśli chce się karmić piersią trzeba bardzo uważać na to co się je. Nic smażonego, słodkiego a i owoców nie każdych można jeść![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Widzę że nie tylko ja mam problemy ze spaniem Wczoraj miałam koszmarną noc. Obudziłam się o 1 w nocy z potwornym bólem między łopatkami. Dopiero o 11 rano mi przeszło. Pół nocy przepłakałam z bezsilności.... To był koszmarny ból.... W pon idę na wizytę do ginki to się zapytam co to mogło być Już myślałam że nie dożyję do rana![]() Mam nadzieję żę dziś będzie lepiej.... Dobranoc Kochane
|
|
#3676 | |||
|
Rozeznanie
|
PIERWSZA PIERWSZA CHOCIAż RAZ JESTEM PIERWSZA!!!!!!!
Cytat:
![]() oby ta Wasza "separacja" minęła jak najszybciej po porodzie!!!! ![]() Cytat:
Cytat:
ale ja bym tam chyba nie wytrzymała ![]() Zero litości
|
|
#3677 |
|
Zakorzenienie
|
Ehh zazdroszczę wypoczynku.....
![]() No to melduję się jako druga miłego dnia dla wszystkich
|
#3678 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry! Dzisiaj też mi się dobrze spało, choć przed samą pobudka zbudził mnie skurcz łydki. Na szczęście od dłuższego czasu te skurcze są tylko bolesne na samym początku, a potem nie ma "śladu", czyli bolącego mięśnia jak chodzę.
Gratuluję udanych wizyt, zdrowych dzieciaczków, fajnych zakupów. Cytat:
![]() Cytat:
Z podpaskami to spokojnie. W końcu w każdej chwili mąż może wyskoczyć do najbliższego sklepu i kupić paczkę. Tylko podkładów poporodowych nie uświadczysz w sklepie osiedlowym, więc trzeba je już teraz szukać po aptekach czy na Allegro. Cytat:
Ale w sumie koty ładnie pachną, szczególnie jak są rozgrzane i zaspane Wczoraj specjalistka od laktacji mówiła nam, że odchodzi się od diety laktacyjnej. Należy jeść wszystko, tylko na samym początku (kilka pierwszych dni) uważać na pokarmy mocno wzdymające oraz owoce cytrusowe. Np. banana sparzyć i zjeść połowę, a potem nakarmić dziecko i obserwować reakcję.
|
|
#3679 |
|
Zadomowienie
|
Witam ja też dzisiaj się melduję. Jak dobrze się mi dzisiaj spało. Jak ja tego potrzebowałam. Ale wczoraj natworzyłyście dopiero nadrobiłam zaległości i już muszę zmykać bo czeka mnie wizyta teściowej. Musze posprzątać bo jak mówią mama przychodzi z wizytą a teściowa z wizytacją
Mam nadzieje że uda mi sie jeszcze zrobić zakupy i upiec szarlotkę przed jej przyjściem pozdrawiam
|
|
|
|
#3680 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie przeczytałam w naszej lokalnej gazecie, że otwarto w moim mieście poradnię preluksacyjną, czyli od badania stawów biodrowych u dzieci. Muszę się tam udać i zapisać, żeby trafić z dzieckiem jak najszybciej po porodzie do ortopedy dziecięcego. Sama miałam dysplazję stawu biodrowego, więc jestem przewrażliwiona.
|
#3681 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!!!!!
Nareszcie się wyspałam!!! Dziś przyjeżdża teściowa, idziemy na wystawę i na kawusię suuuper!Czytam was przy porannej kawie a Lenka wypina stópki i dupkę, im bardzie dupkę głaszczę, tym bardziej wypina.... Cytat:
mantrę o zdrowiu też powtarzam. dziś już chyba nie mam paranoi i atak paniki mi miną. zobaczymy jak będzie dalej.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do diety to tutaj jest taka sama filozofia: nie zmieniać po porodzie drastycznie diety gdyż może to utrudnić dziecku przyzywczajenie się do karmienia piersią ( podobno mleko matki ma podobny smak jak wody płodowe - jeśli nie ma zmian w diecie, dziecku łątwiej przywyknąć bo zna ten smak)
|
|
|
#3682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja właśnie pomalowałam pazurki normalnie podczas ciąży mam najpiękniejsze paznokcie z całego mojego życiaoczywiście zostałam obudzona przez samoloty bo lada moment u nas Air Show i już sobie ćwiczą a moje osiedle jest bardzo blisko lotniska (jakieś 2-3 km)Od jakiegoś czasu dzidziuś jak się wypycha to mam wrażenie, że jest zbyt nisko, czuję go w mojej gabryście normalnie macie tak? czy tylko ze mną coś nie tak
|
|
#3683 | ||
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, będę dzisiaj nadrabiać na raty, bo wczoraj ostatni raz zajrzałam tu o 13.
Cytat:
Cytat:
![]() Z pościeli nie prałam tylko wypełnienia, ale ono nie ma żadnego zapachu, jest antybakteryjne i antyalergiczne - kupowałam je osobno. Natomiast rożki i ochraniacze wyprałam i nic się z nimi nie stało. Nawet je wyprasowałam później
|
||
|
|
|
#3684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3685 |
|
Zadomowienie
|
witajcie kobitki
ja tylko na chwilę bo po przeczytaniu 2 stron już słabo mi na tym krześle dzisiaj mamy mały maraton... o 14.30 na kolejne KTG odebrać kaskę za sprzedane autko i odebrać wózek ( już nie mogę się doczekać!!!!!) a potem na USG do tego fahowca w bydzi co razem z sorejną chodzimy - wymierzy młodego poogląda i jak się pokarze to na 4d jesteśmy umówieni - jupiiiii Dziewczyny Gratuluje zdrowych bobasków - zaczynamy wielkie odliczanie u mnie zostało 6 tygodni i 5 dni!!!!! ludzie jak to zleciało Ps dzisiaj pakuje torbę do szpitala ( poradziła mi to pani dr w szpitalu) bo młody może zechcieć szybciej wyjść niż 25 września
|
#3686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3687 |
|
Zakorzenienie
|
Biedroneczko trzymam kciuki
a tak wogóle, na ile wcześniej trzeba się spakować?
|
#3688 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Ja zaraz lecę do centrum handlowego po jakiś prezent, a potem oglądać synka mojej koleżanki. Kończy dzisiaj 2 tygodnie. Wypytam o wszystkie kwestie porodowe, bo na pewno jest jeszcze na świeżo, będzie wiedziała co kupić, a czego nie, co się przyda, a co mniej ![]() A potem wizyta u internisty, żeby mi dał skierowanie na USG. Durny ten system, nie dość, że mam wykupioną prywatną opiekę medyczną to muszę jeździć od lekarza do lekarza po skierowania, żebym mogła zrobić USG :/ MIŁEGO DNIA WSZYSTKIM
|
|
|
|
#3689 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jakoś tragedie zwierząt bardziej mną wstrząsają niż tragedie ludzi. Sama niech się teraz uwiąże na łańcuchu stara baba, a nie psa.Cytat:
Cytat:
Do teraz jak sobie to przypomnę, echh
|
|||
|
|
|
#3690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witajcie o poranku, a i ja się wyspałam, chociaż w nocy jak się przebudziłam lekko się zszokowałam - Gabi stała przy swoim łóżku i tylko głowę na nim położyła i tak sobie spała - nie wiem jak długo
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.

no i smiejemy sie ze jakby ktos popatrzyl przez okno to zobaczylby nastepujacy obrazek: dwoje ludzi siedzi codziennie godzinami przed swoimi latopami i tylko czasem cos do siebie powiedza
)
przewijak za 54 zl jednak nie zawsze na allegro jest taniej sumując razem z przesyłką...

normalnie podczas ciąży mam najpiękniejsze paznokcie z całego mojego życia